Dodaj do ulubionych

gorzka kawa

01.10.17, 14:53

To będzie kompletnie nieistotny wątek i pewnie szybciutko spadnie na dół, ale powstał specjalnie dla tych ematek, ktore namawiały do picia kawy bez cukru smile
Potwierdzam, chociaż długo Wam nie wierzyłam: dziś rano posłodziłam kawę (po ok 2 mies. picia gorzkiej) i faktycznie wydała mi się OBRZYDLIWA smile a przecież wcale nie porzuciłam cukru pod innymi postaciami, nie odzwyczaiłam się od słodkiego smaku i ten cukier do porannej kawy to miało być zrobienie sobie (jednorazowo i wyjątkowo) przyjemnośći. I taka niespodzianka! smile a ja wciąż myślałam, że pijąc gorzką, coś poświęcam smile
Obserwuj wątek
    • czarniejszaalineczka Re: gorzka kawa 01.10.17, 14:55
      czarna pijesz czy z mlekiem ?
      • lady-z-gaga Re: gorzka kawa 01.10.17, 14:57
        z mlekiem, ale czarną też wypiję, byleby to nie była rozpuszczalna
        • martaesz Re: gorzka kawa 01.10.17, 15:03
          Rozpuszczałka jest bleee.
    • ann.38 Re: gorzka kawa 01.10.17, 15:10
      Bardzo dobrze Cię rozumiem. Mam tak samo. Porzuciłam słodzenie kawy tak dawno, ze juz nie pamiętam dlaczego. To było podczas studiów- trochę wydawało mi się to w dobrym stylu, trochę z powodu kalorii, trochę ze w samodzielnym gospodarowaniu w akademiku ne zawsze pamiętało się o kupieniu cukru. Teraz właśnie za ten gorzki smak kocham kawę, pilnuję zeby sobie nie pomieszać łyzeczką, którą ktoś słodził. Co nie znaczy ze nie lubię słodyczy, owszem bardzo lubię.
      • bergamotka77 Re: gorzka kawa 01.10.17, 15:23
        Ja nie lubię słodyczy ale kawę czy herbatę pije tylko z cukrem smile Od gorzkich mi niedobrze.
    • gulcia77 Re: gorzka kawa 01.10.17, 15:13
      Bo, moim oczywiście zdaniem, cukier zabija całą przyjemność kawy, połączenie cudownego aromatu ze smakiem.
      • 1matka-polka Re: gorzka kawa 02.10.17, 09:56
        Kiedyś byłam w dobrej kawiarni wink i pan barista uparł się, że nie da mi cukru. Bo kawa jest tak fantastyczna, że cukier ją tylko popsuje. Wypiłam tę kawę bez cukru i rzeczywiście była dobra. Niestety w domu nie umiem takiej zaparzyć, więc słodzę. Mleka do kawy nigdy nie dodaję.
        • 1matka-polka Re: gorzka kawa 02.10.17, 10:00
          A herbatę piję za to bez cukru, lubię również piwo, brukselki i brokuła. Zamiłowanie do gorzkiego smaku jest podobno wrodzone.
    • mikams75 Re: gorzka kawa 01.10.17, 15:18
      a z herbata testowalas to samo? Efekt jeszcze lepszy!

ja tez pijam kawe bez cukru, dla mnie mleko jest wystarczajaco slodkie. Ale czasem wypije na miescie kawe z syropem smakowym (tak, wiem, syf, ale rzadko pijam) i taka mi smakuje. Do domu jednak nie kupuje a z cukrem jest obrzydliwa.
      Chcesz sobie jeszcze cukier obrzydzic? Jak trzymasz w szczelnym pojemniku to otworz i powachaj big_grin
      • lady-z-gaga Re: gorzka kawa 01.10.17, 15:20
        herbatę to ja całe życie piję gorzką smile a co do kawy nie potrafiłam się przemóc -musiałam choć pół łyżeczki cukru sypać smile a teraz wreszcie jestem uleczona smile
    • princesswhitewolf Re: gorzka kawa 01.10.17, 15:24
      Kawa dla mnie w ogole jest obrzydliwa: slodka czy nie

Herbata nieslodzona Yorkishire Gold Betty of Harrogate : mniam
      • joa66 Re: gorzka kawa 01.10.17, 16:41
        O, dzięki za przypomnienie tej herbaty.
    • aka10 Re: gorzka kawa 01.10.17, 15:32
      Tak samo bylo ze mna. Przestalam slodzic mase lat temu. Teraz kawy z cukrem nie wypije. Mleko do kawy uzywam, espresso pije bez, choc wole macchiato.
      • niu13 Re: gorzka kawa 01.10.17, 15:38
        Mam to samo. Kawa z cukrem to jakieś nieporozumienie. Natomiast w czarnej herbacie cukier dla mnie jest idealny
    • bywalec.hoteli Re: gorzka kawa 01.10.17, 15:37
      Brawo! Tez porzuciłem cukier i mleko do kawy
    • chocolate-cakes Re: gorzka kawa 01.10.17, 15:43
      No i super smile
      Kawy nigdy nie slodziłam, a herbaty nie słodzę od czasu, gdy skończyłam 15 lat. Ostatnio kupiłam w automacie i zapomniałam odjąć cukier. Wypiłam, ale okropna była ta słodzona kawa.
    • anika772 Re: gorzka kawa 01.10.17, 15:47
      Lubię słodycze, ale kawa to wyłącznie gorzkie podwójne espresso.
      • muchy_w_nosie Re: gorzka kawa 01.10.17, 15:55
        Kocham kawkę, niestety to tak jak z papierochami jak przejdziesz na takie z dużą zawartością nikotyny to light już nie bedą ci smakować ... proponuje trochę różnorodności.
    • muchy_w_nosie Re: gorzka kawa 01.10.17, 15:52
      W 99% pijam kawe tylko z mlekiem ale ten jeden procent to słodka, kawka z dodatkiem przypraw korzennych i rożnych syropów, uwielbiam słodzoną syropem klonowym, miodem czy melasą, a kawka mrożona z syyopem smakowym też ma swój czas i urok.
    • triismegistos Re: gorzka kawa 01.10.17, 16:04
      Uuh, słodka kawa jest tak ohydna, że ciężko zmusić się do przełknięcia. Kiedyś bez pytania "w gościach" poczęstowano mnie posłodzoną kawą, pierwszy łyk po prostu wyplułam z powrotem do filiżanki, chociaż nie było to zbyt eleganckie sad
    • oqoq74 Re: gorzka kawa 01.10.17, 16:07
      Zawsze pijałam pijam kawę bez cukry, herbatę też.
      Ale od ok 2-3 miesięcy pijam kawę też bez mleka. I... stwierdzam, że smakuje mi lepiej. Ale też lepiej się czuję.

• pade Re: gorzka kawa 01.10.17, 17:01
        Gdzieś ostatnio czytałam, że brak mleka robi różnicę, zwłaszcza w samopoczuciu.
        Tyle, że kawa bez mleka mi nie smakuje, nic a nic, a z picia kawy zrezygnować nie potrafię.
        • oqoq74 Re: gorzka kawa 01.10.17, 17:08
          Też tak miałam. Wystarczyły 2 tygodnie. Przestawiłam się i faktycznie czuję się lepiej. Nie miewam pod koniec dnia wrażenia ociężałości.
        • anika772 Re: gorzka kawa 01.10.17, 18:19
          O, to o mnie. Całe lata pijałam kawę z mlekiem, zaczęłam się źle po niej czuć. Bulgotało, wzdymało, i w ogóle bleee. Sama kawa nie powodowała tego dyskomfortu, samo mleko też nie. Przestawiłam się na espresso.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: gorzka kawa 01.10.17, 16:19
      No to podziwiam, ja próbowałam podobną sztuczkę zrobić z herbatą i to była tortura przez cały czas, a kiedy w końcu się poddałam i posłodziłam, poczułam się, jakbym piła ambrozję smile
    • viridiana73 Re: gorzka kawa 01.10.17, 16:37
      Pamiętam, jak przestałam słodzić kawę.
      Jakieś ćwierć wieku temu spotykałam się z pewnym miłym chłopcem, któremu bardzo zaimponowało to, że piję gorzką herbatę. Kiedyś poszliśmy do kawiarni, zamówiliśmy kawę i on zapytał: "Kawy pewnie też nie słodzisz?"; w jego głosie wyczułam taki ładunek podziwu, że nie mogłam pozwolić, aby ideał sięgnął brukusmile Wypiłam wtedy tę szklankę (!) szatańskiej goryczy, choć mi twarzą wykręcało.
      I tak już zostało.
    • joa66 Re: gorzka kawa 01.10.17, 16:40
      Witaj w klubie. Kawy nigdy nie słodziłam, bo kiedy piłam pierwszą w życiu ....nie wiedziałam, że "się słodzi" . Co świadczy o mojej ślepocie, że przez lata nie zauważyłam, że mój ojciec słodzi big_grin
      Nie jestem w stanie wypić słodkiej kawy chociaż jestem łasuchem. Odruch wymiotny.
    • kropkacom Re: gorzka kawa 01.10.17, 16:43
      Piję gorzką kawę i herbatę. Jedno i drugie z cukrem smakuje dla mnie obecnie jak woda z cukrem. Przykro mi smile Cukier zagłusza cechy charakterystyczne obu napojów. Wiem, bo kiedyś kupiłam sobie jakąś słodką kawę i nie dałam rady wypić do końca. Bardzo chciałabym w ogóle porzucić cukier na rzecz owoców i gorzkiej czekolady na przykład. Niestety lubię słodycze. Właśnie pije mocną czarną kawę i jem chałwę. Miodzio.
    • aaa-aaa-pl Re: gorzka kawa 01.10.17, 16:45
      Posłodzona kawa jest, dla mnie, kwaśna i obrzydliwa.
    • stillgrey Re: gorzka kawa 01.10.17, 17:13
      MÓWIŁAM? wink Ja wciąż piję bez cukru i inaczej już sobie nie wyobrażam, za to nie jestem już w stanie przełknąć rozpuszczalnej i kawy z mlekiem bez laktozy, bo jest za słodka, a na początku właśnie taką lubiłam. Teraz kupuję ziarnistą i robię w kawiarce. Inna już mi nie wchodzi. Problem mam z kawą z automatów na stacjach, bo tej się bez cukru nie da przełknąć, a dłuższe trasy bez kawy to mordęga, więc pozostaje zabieranie kawy w termosie.
      • stillgrey Re: gorzka kawa 01.10.17, 18:13
        Lady, jesli chcesz sobie dogodzic kawowo to zrob sobie deser lodowy z kawą. Lody o smaku słonego karmelu zalewasz kawą z kawiarki i dopełniasz mlekiem, coś cudownego. Ja kupuję carte d'or, są ok, a dostępne nawet w biedrze wink
      • lady-z-gaga Re: gorzka kawa 02.10.17, 08:21
        Mówiłaś smile
    • al_sahra Re: gorzka kawa 01.10.17, 18:20
      Dobrze, że wreszcie przeszłaś na jasną stronę mocy.
      • miruka Re: gorzka kawa 01.10.17, 18:21
        potwierdzam, kawa, którą mi ktoś posłodzi idzie do zlewu
    • evee1 Re: gorzka kawa 02.10.17, 06:31
      Ja nawet kawe mrozona pije gorzka, tylko lubie jak w nich jest galka lodow waniliowych i ta robi za cukier smile.
    • bei Re: gorzka kawa 02.10.17, 08:06
      Kawa bez cukru nie jest gorzka😊, a słodzona jest wstrętna. To tak, jakby posłodzić zieloną herbatę cukrem. Okropność. Brrrrr
    • morgen_stern Re: gorzka kawa 02.10.17, 08:27
      A nie mówiłam? 😉 Gdyż kawa powinna być czarna jak noc, gorąca jak miłość i gorzka jak życie ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka