Dodaj do ulubionych

Film "matka!"

04.10.17, 13:38

Która poszła, widziała?
Aronofskiego lubię, ale przyznam się bez bicia: po raz pierwszy w życiu (a chodzę do kina conajmniej raz w tygodniu) musiałam wyjść zanim film się skończył. Jakieś 15 min przed zakończeniem wybiegłam z sali i się poryczalam, a za mną trzy inne kobiety(!).
Sama idea filmu jest bardzo ciekawa i myśle o nim do teraz, ale kurczę...too much!
Co ciekawe jennifer lawrence zagrała swietnie
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Film "matka!" 04.10.17, 13:52
      Nono, zachęciłaś mnie. Też lubię tego reżysera. Ale zdradź mi tylko, czy tam latają flaki, jest jakaś bezsensowna przemoc, lanie się krwi? Tego nie zdzierżę, psychiczna wiwisekcja może być smile
      • obrus_w_paski Re: Film "matka!" 04.10.17, 15:09
        Nic nie powiem tongue_out.
        Może zapytam: ile razu wyszłaś z kina przed zakończeniem seansu?wink)
        • morgen_stern Re: Film "matka!" 04.10.17, 15:35
          Raz. Na zachwalanym Juno, żenujący był dla mnie ten film. Aha, i raz wyłączyłam "Człowiek pogryzł psa", nie dałam rady, to było zbyt realne.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Film "matka!" 07.10.17, 16:31
            Och, a więc jest ktoś oprócz mnie (i męża), kto uważa Juno za pretensjonalny gniot! Dziękuję ci, że się ujawniłaś wink
    • menodo Re: Film "matka!" 04.10.17, 14:03
      Wystarczył mi trailer wink
      Nie skusiłam się, mimo że gra w nim Bardem.
      Mam już wystarczająco dużo własnych schiz i nie muszę pobierać ich z zewnątrz big_grin
    • maadzik3 Re: Film "matka!" 04.10.17, 14:11
      a o czym to tak w skrócie?
      • tt-tka Re: Film "matka!" 04.10.17, 14:29
        Tak w skrocie to "metafizyczny horror (m.in.) o slepej milosci i oddaniu", tyle na szybko znalazlam.
        • obrus_w_paski Re: Film "matka!" 04.10.17, 15:23
          A wcale nie!
          To dosyć jasna (jak sid ogląda film) metafora

SPOILER!!
          SPOILER

tego jak traktujemy matkę naturę+ biblijne porównania (natura, bóg, Adam, Ewa, etc)
          • 1234wxyz Re: Film "matka!" 08.10.17, 14:10
            ?! Opis z filmwebu: "Uczucie wiążące młodą parę zostaje wystawione na próbę, kiedy w ich domu zjawia się nieproszony gość.".
            Jak to się ma do tego co napisałaś? indifferent I właściwie co w nim było takiego że wyszłaś, bo już nic z tego nie rozumiem.
            • obrus_w_paski Re: Film "matka!" 08.10.17, 14:23
              Poszukaj sobie spoilerów.
              W filmie jest mnóstwo biblijnych odpowiedników, taka była moja interpretacja pod koniec filmu i w sumie zgadzało się to z koncepcja reżysera (można znaleźć jego wyjaśnienie filmu w necie). Chociaż oczywiście każdy interpretuje jak chce, o to chyba chodzi w sztuce
              • 1234wxyz Re: Film "matka!" 08.10.17, 14:34
                Poszukałam, poczytałam, zobaczyłam zwiastun, ale dalej nie wiem o co chodzi że wyszłaś z płaczem.
              • nolus Re: Film "matka!" 08.10.17, 20:23
                Uwielbiam próby interpretacji filmów Aronofskiego, wychwytywanie nawiązań czy "zapożyczeń" z innych dzieł filmowych, literatury,itd. No i Aronofsky ma swój specyficzny styl, właściwy tylko dla niego - wg mnie trochę schizofreniczny, ale akurat u niego to lubię.Z przyjemnością obejrzę ten film smile A teraz naszła mnie ochota na "Black swan"
    • handzia.kaziukowa Re: Film "matka!" 04.10.17, 14:22
      Lubię Aronofskiego, więc obejrzę.
      Poczytałam o metaforach wykorzystanych w filmie, bo słaba jestem z tych tematów, chociaż podobno one są dosyć czytelne.
      Ale teraz to nawet trailer się inaczej (lepiej) ogląda.
    • majenkir Re: Film "matka!" 04.10.17, 15:17
      Obejrzalam trailer - wyglada zachecajaco wink, ale zeby plakac? napisz, co takiego tam bylo
      • obrus_w_paski Re: Film "matka!" 04.10.17, 15:24
        Nie napisze.
        Oprócz samego obrazu chodzi tez pewnie o sposób nakręcenia filmu. Kamera właściwie cały czas się kręci wokół jennifer, a to wspiera empatyzowanie z nią i widz czuje się tak samo jak ona
        • majenkir Re: Film "matka!" 04.10.17, 15:34
          OK, poczytalam troche opinii - jedni uwielbiaja, inni nienawidza tongue_out. Na pewno warte obejrzenia (mam nadzieje, ze zrozumiem przeslanie, heheh)
      • handzia.kaziukowa Re: Film "matka!" 04.10.17, 15:35
        jak ktoś Ci mówi, że wybiegł z kina, to przeczytaj spojler.
        Ja przeczytałam i dobrze - bo teraz to do kina na pewno się nie wybiorę, może obejrzę kiedyś na kompie, gdzie będę mogła przewinąć i wyłączyć wink
    • majenkir Re: Film "matka!" 07.10.17, 15:10
      Obejrzalam. Nawet chlopa zaciagnelam (i dobrze, bo bylismy jedyni na sali big_grin).
      Powiem tak - bardzo dobry film, im blizej konca, tym bardziej przykry i meczacy. Ale zeby az plakac i wychodzic? NIe!
    • regina-phalange Re: Film "matka!" 08.10.17, 12:57
      Raczej się wybiorę. Chociaż uważam Lawrence za przereklamowaną aktorkę, a Aronofskiego za nierównego reżysera ("Źródła" nie zdzierżyłam). Ale jestem ciekawa tego filmu. No i zawsze zostaje Bardem, lubię gościa.
      • nolus Re: Film "matka!" 08.10.17, 20:35
        regina-phalange napisała:

> Raczej się wybiorę. Chociaż uważam Lawrence za przereklamowaną aktorkę, a Arono
        > fskiego za nierównego reżysera ("Źródła" nie zdzierżyłam). Ale jestem ciekawa t
        > ego filmu. No i zawsze zostaje Bardem, lubię gościa.

Hmm, też mam dużo wątpliwości co do Lawrence. Drażni mnie jej fizis i sposób robienia kariery. Dużo mówiono o tym, że karierę zawdzięcza Weinsteinowi i chyba tak faktycznie jest - ciekawa sprawa, że tak młoda aktorka dostaje Oskara za przeciętną rolę w zupełnie zwyczajnym filmiku, do tego niesamowita promocja jej osoby (nadanie wizerunku fajnej, trochę przaśnej i swojskiej dziewuchy) nie wiadomo skąd i dlaczego, a co za tym idzie męczenie jej osobą w co drugim kasowym czy skazanym na popularność hicie. Rolę w "Mother!" podobno również zawdzięcza romansowi z reżyserem. Laska może drewnem aktorskim nie jest, do najbrzydszych nie należy i ma w sobie coś, co ją do predysponuje do tego zawodu, ale trochę dziwi taki nagły "wystrzał" panny "znikąd"...Z tego co czytałam na zagranicznych portalach, to tak spektakularną karierę w szybki sposób zrobiła te x lat temu Gwyneth Paltrow i tutaj równiez podejrzenia były smile

Ale na film na pewno się wybiorę. Podoba mi się klimat i Bardem jest dla mnie raczej gwarancją,że będzie ok. To dobry aktor i z charyzmą - nawet średniemu czy słabemu filmowi sporo daje swoją osobą smile
        • regina-phalange Re: Film "matka!" 08.10.17, 21:32
          Co do Lawrence i wizerunku luzary potykającej się o własne nogi, to moim zdaniem jest sztuczny i nieprzekonywujący, no ale ludzie to łykają. Co do aktorstwa, to dziewczyna miała dobre role, np. w "Granicach miłości", ale żadna z niej wybitna aktorka, a w "Poradniku pozytywnego myślenia" już Bradley Cooper był lepszy. Co do Weinsteina, to ostatnio się o nim pisało, wcześniej słyszało, więc wiadomo, o co chodzi.
          Mnie jeszcze wkurza jedna rzecz - jak rozumiem Bardem i Lawrence są w tym filmie małżeństwem, kij z tym, że ona jest o 21 lat młodsza od niego. Nie, żebym miała coś przeciwko różnicom wieku, niech ludzie wiążą się jak chcą i z kim chcą, ale to taka filmowa oczywistość, że jest sobie facet w średnim wieku i młoda partnerka. Podobnie było przy Bondzie, gdzie pojawiły się głosy, co tam robi taka "stara" Monica Bellucci, o całe cztery lata starsza od Craiga. Który jakiś szpetny czy gruby nie jest, ale przy młodszej od siebie o 17 lat Lei Sedoux wyglądał jak jej ojciec, co z kolei jakoś nie raziło. Chyba tylko Tom Hanks stawia warunek, że jego filmowe partnerki muszą być w zbliżonym do niego wieku.
          • nolus Re: Film "matka!" 08.10.17, 21:47

> Co do Lawrence i wizerunku luzary potykającej się o własne nogi, to moim zdanie
            > m jest sztuczny i nieprzekonywujący, no ale ludzie to łykają. Co do aktorstwa,
            > to dziewczyna miała dobre role, np. w "Granicach miłości", ale żadna z niej wyb
            > itna aktorka, a w "Poradniku pozytywnego myślenia" już Bradley Cooper był lepsz
            > y. Co do Weinsteina, to ostatnio się o nim pisało, wcześniej słyszało, więc wia
            > domo, o co chodzi.

Potyka się nawet idąc po Oskara smile Bradley Cooper spoko, ale oboje mam wrażenie, że są podobnie promowani, nawet w tych samych filmach wystepują. Nie żebym miała cokolwiek do Bradleya, bo ogólnie jest ok, ale tak się tylko zastanawiam...
            • regina-phalange Re: Film "matka!" 08.10.17, 21:51
              Mnie Bradley aktorsko nie powala, ale uważam, że w ww. filmie był lepszy od Lawrence.
              • nolus Re: Film "matka!" 08.10.17, 21:55

> Mnie Bradley aktorsko nie powala, ale uważam, że w ww. filmie był lepszy od Law
                > rence.

No to na pewno smile
      • jolie Re: Film "matka!" 08.10.17, 23:00
        Ja nie lubię ani Lawrence, ani Bardema. Zgadzam się z Nolus, że bardzo nachalnie promuje się Lawrence, a może ona jest dzieckiem szczęścia. Pamiętam, gdy w końcu udało mi się obejrzeć "Poradnik..." (dwa razy zasnęłam) moja pierwsza myśl " za taką rolę dostała Oscara?!". Bardem - cóż, jest w nim coś bardzo antypatycznego i odpychającego, ma też słabsze momenty aktorsko - nie ogarniam fenomenu, pewnie jestem w mniejszości, bo często czytam zachwyty (nad aktorstwem i wyglądem). Dobrze dobrali się z Cruz - ona dla mnie też jest antypatyczna, a oboje mają fajne...imiona☺.
        • nolus Re: Film "matka!" 09.10.17, 00:04
          jolie napisała:

> Ja nie lubię ani Lawrence, ani Bardema. Zgadzam się z Nolus, że bardzo nachalni
          > e promuje się Lawrence, a może ona jest dzieckiem szczęścia. Pamiętam, gdy w ko
          > ńcu udało mi się obejrzeć "Poradnik..." (dwa razy zasnęłam) moja pierwsza myśl
          > " za taką rolę dostała Oscara?!".

Tak jak już pisałam - mówi się, że za jej karierą stoi Weinstein i to on ją wykreował i rozkręcił całą machinę promocyjną jej osoby - jak widać bardzo skutecznie, bo choć gość ma takie wpływy, to sporo promowanych przez niego kobiet (podobno Michelle Williams np. i Blake Lively) wcale nie stała się tak szybko (u)znanymi aktorkami, jeśli w ogóle. Mnie to mocno mierzi,ale nad Weinsteinem chyba naprawdę zbierają się czarne chmury - u nas za dużo się o tym nie pisze (trudno żeby ludzie interesowali się osobą producenta), ale media zagraniczne donoszą coraz więcej. Podejrzewam, że lawina niedługo ruszy.

Mi też Bardem na początku zupełnie się nie podobał. Generalnie nie jest moim typem urodowo i nie powiedziałabym,że mi się podoba(ł), ale z biegiem czasu się do niego przekonałam - ma charyzmę i potrafi grać .A co do jego związku z Penelope, to nie będę oceniać "sympatyczni czy antypatyczni" jako para - na pewno fizycznie są do siebie bardzo dopasowani i chyba nie tylko, bo sprawiają wrażenie szczęśliwych razem.
          • obrus_w_paski Re: Film "matka!" 09.10.17, 10:00
            Ja lawrence nigdy nie lubiłam, ale wg mnie turaj zagrała Ok No i bardzo podoba mi się jej „chropowaty” głos.
            A na bardema nie mogę patrzeć, ten facet wyglada jak głowa z wyspy wielkanocnej
            • jolie Re: Film "matka!" 09.10.17, 10:06
              Głowa z wyspy wielkanocnej - ciekawe skojarzenie😀.
          • jolie Re: Film "matka!" 09.10.17, 10:10
            Jeśli wierzyć tej teorii, że dobrane dobrze pary są podobne do siebie fizycznie, to faktycznie bardzo do siebie pasują. I zgadzam się, że wyglądają na szczęśliwych ze sobą (co nie zmienia mojego zdania o ich antypatyczności).
          • minor.revisions Re: Film "matka!" 09.10.17, 16:21
            > Mnie to mocno mierzi,ale nad Weinsteinem chyba naprawdę zbierają się czarne chmury - u nas za dużo się o tym nie pisze (trudno żeby ludzie interesowali się osobą producenta), ale media zagraniczne donoszą coraz więcej. Podejrzewam, że lawina niedługo ruszy.

chyba już ruszyła, bo się oparło o twittera pierwszej rodziny big_grin
            • antyideal Re: Film "matka!" 09.10.17, 16:28
              No i własna, przez niego założona, wytwórnia filmowa wywalila go właśnie z roboty ze względu na te oskarżeniasmile
    • sanrio Re: Film "matka!" 08.10.17, 14:50
      czy ktoś może zaspojlerować? O co tam chodzi i dlaczego obrus (i trzy inne kobiety) płakał?
      • 1234wxyz Re: Film "matka!" 08.10.17, 14:58
        Też jestem żywo zainteresowana, bo zjawisko płakania na horrorze mnie zafascynowało. Nigdy się z tym nie spotkałam.
        • sanrio Re: Film "matka!" 08.10.17, 15:02
          może ze strachu płakały?
          • 1234wxyz Re: Film "matka!" 08.10.17, 15:10
            No tak to rozumiem, ale nigdy się z tym nie spotkałam. Tzn z ludzmi płaczącymi ze strachu tak, ale nie na filmie...
      • obrus_w_paski Re: Film "matka!" 08.10.17, 17:08
        Chciałaś masz, oto spoiler.
        Przez Ok 1.5h widzimy bohaterkę tzw matkę jak nie może zajść w ciąże, maz ja olewa, nikt jej nie szanuje i wszyscy ja maja w dupie, a ona się nikomu nie stawia.
        Dodatkowo sposób nagrania nie pomagać kamera wciąż krąży wokół autorki, i ogólnie to widz przez sposób nagrania bardzo z ia empatyzije i ogólnie czuje się tak samo jak bohaterka czyli jak gowno + nie wie o co chodzi.

Ostatnie 15 filmu:
        Matka w końcu zachodzi w ciąże, wszystko jest pięknie. Pod koniec ciąży jednak WsYsrko się pie..., w ciagu jakiś 3 minut w jej domu się dzieją najgorsze rzeczy świata typu wojnac bunty, gwalty morderstwa. Ona w srodku tego chaosu rodzi dziecko.
        Po urodzeniu, dziecko zostaje skradzione przez ojca, podarowane obcym ludziom, które tl dziecko w obrzydliwy sposób zabijają a potem jedzą. A potem robią mniej więcej to samo matce. To wszystko w przeciągu Ok 6 min, bardzo sugestywnie nagrane i bardzo obrazowo przedstawione.
        Może nie pomógł mi fakt, ze miesiąc wcześniej ponownie poroniłam, ze oglądałam ten film w obliczu wojny domowej w Hiszpanii, albo ze po prostu jestem wrażliwa.
        Mam nadzieje ze pomogłam.
        • 1234wxyz Re: Film "matka!" 08.10.17, 17:59
          Zaleciało trochę bardziej przegiętym "Dzieckiem Rosemary". Dalszy spoiler: oni ją ponoć zabijają żeby ratować świat. big_grin Nie no, nie, istnieją granice absurdu. Może obejrzę w necie, kino sobie podaruję.
          • bi_scotti Re: Film "matka!" 08.10.17, 20:32
            1234wxyz napisał(a):

> Zaleciało trochę bardziej przegiętym "Dzieckiem Rosemary".

Exactly. Poniewaz w kazdym review szanujacego sie recenzenta pojawia sie ta sama konstatacja, ja rowniez: > Może obejrzę w necie, kino sobie podaruję.

Nawet bralam pod uwage obejrzenie w kinie, bo kolezanka z pracy namawiala na wspolne wyjscie ale juz obie doszlysmy do wniosku, ze zdecydowanie szkoda czasu i $$$ na bilety. To musi jednak byc well ... "sredniej jakosci dzielo filmowe" skoro nawet rottentomatoes daja mu tylko 67% critics' approval/tomatometer a score od publicznosci jest jeszcze nizszy: 48%. Osobiscie unikam filmow ponize 80% by tomatometer smile Cheers.
            • nolus Re: Film "matka!" 08.10.17, 20:53
              Jak się czyta opis albo czyjąś relację filmu tego konkretnego reżysera, to człowiek sobie myśli: "Wtf! W życiu tego nie obejrzę", a jak już obejrzy, to w jakiś dziwny sposób te "wymysły" reżysera potrafią wciągnąć i człowiek nawet chce poznać i zrozumieć tę pokrętną logikę. I ona może mieć swój sens. Nie wiem czy to kwestia podatności umysłu na określone treści czy umiejętności/talentu reżysera, ale mi akurat Aronofsky podchodzi. Co nie znaczy, że każdy reżyser tego typu mi pasuje, bo za dziełami von Triera nie przepadam, a wręcz wielu ich nie lubię, a wydaje mi się że lubią podobne "obszary".
        • regina-phalange Re: Film "matka!" 08.10.17, 21:37
          Rozumiem, że to ma być zobrazowanie gwałtu zadawanego przez ludzkość matce naturze?
          • obrus_w_paski Re: Film "matka!" 08.10.17, 22:24
            Takwink
        • claudel6 Re: Film "matka!" 08.10.17, 21:59
          aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
          • claudel6 Re: Film "matka!" 08.10.17, 22:01
            (to odpowiedź na spojler obrusa)
        • sanrio Re: Film "matka!" 09.10.17, 13:56
          ale po co ta ironia?
          Dziękuję za opis, nie obejrzę tego filmu na bank, nienawidzę oglądać krzywdy (choćby pośredniej) dzieci w kinie, dobrze rozumiem twoje odczucia. Poza tym nie trawię nieuzasadnionej przemocy w wątach filmowych.
          • obrus_w_paski Re: Film "matka!" 09.10.17, 16:11
            Jaka ironia, No chyba ze to nie do mnie. W moim poście żadnej ironii nie było.
            Tez nie oglądam takich filmów, mój błąd ze nie przeczytałam opisu zanim weszłam do kina
            • niu13 Re: Film "matka!" 09.10.17, 16:31
              Widziałam zwiastun wczoraj w kinie. Zrobił wielkie wrażenie, na pewno pójdę.
              Co prawda, spoiler zrobiony na horror z wyższej półki, ale tym bardziej jestem zaintrygowana.
              • obrus_w_paski Re: Film "matka!" 09.10.17, 16:36
                Ale właśnie to nie jest horror. Myśle ze trzeba zobaczyć zeby zrozumiec. Oczywiście jest tez podobieństwo do rosemary baby, ale większe widzę inspiracje motywami biblijnymi.
                Nie chciałam wchodzić w literackie rozkminy stad mój opis trochę gramotny- No trzeba zobaczyć i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka