Dodaj do ulubionych

Zapisałam się na niemiecki😀

04.10.17, 20:36
Wreszcie znalazłam na to czas i chęci. Zapisałam się na indywidualne lekcje z języka niemieckiego. Cieszę się jak dziecko, że jak znów dotrę gdzieś gdzie autochtoni nie znają innego języka niż własny i niemiecki (zdażyło mi się to już kilkakrotnie) to będę umiała dogadać się lepiej niż w rozpaczliwym stylu.😜 Pytanie do pań, które uczyły się niemieckiego nie mieszkając w kraju niemieckojęzycznym: nie jest trudno, prawda?😀
Obserwuj wątek
    • leanne_paul_piper Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 20:44
      Niemiecki nie jest specjalnie trudny, to dość uporządkowany język. Oglądaj dużo telewizji niemieckiej. Ja nauczyłam się z niemieckich talk-shows, które kiedyś kiedyś były z prawdziwymi ludźmi, żadne tam takie 'prawdziwe sprawy' z drewnianymi laikami jak terazwink.
      Zresztą niemiecki, phi. Ja teraz uczę się suahili, to dopiero jest wkurzający język.
      • joa66 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 20:48
        keepy-lefty ? wink big_grin
      • eliksir_czarodziejski Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 10:54
        Dla przyjemnośi tylko się uczysz czy dla pracy też?
    • fil.lo Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 20:47
      Brawosmile
    • joa66 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 20:49
      Powodzenia!
      • anetapzn3 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 09:26

Powodzenia. To mój ukochany język smile
    • smoczy_plomien Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 21:08
      Dla mnie mimo wszystko to trudny język. Zaczęłam naukę na studiach, może dlatego. Wcześniej [na]uczyłam się angielskiego, francuskiego i hiszpańskiego i z żadnym nie miałam problemów, wręcz nieskromnie uważam, że mam talent do języków. Ja odpadam niestety na rodzajach, bo w tym nie ma żadnej logiki i w konsekwencji rodzajnikach i ich odmianie. Wiem, że można się bez tego porozumieć, wiem, że to kwestia osłuchania, ale nie miałam za bardzo możliwości osłuchania się i to jest dla mnie niemal nie do przeskoczenia.
      • snakelilith Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 23:48
        Moja znajoma Niemka, nauczycielka angieskiego i niemieckiego dla cudzoziemców powiedziała kiedyś, że angielski jest prosty na początku nauki, potem staje się coraz bardziej skomplikowany (jeżeli komuś się chce w ogóle uczyć więcej niż tylko do poziomu komunikatywego), a niemiecki odwrotnie. Jeżeli przejdzie się przez te rodzajniki, składnię i dojdzie do konjunktivu to bardziej skomplikowanie już nie będzie, to w sumie bardzo prosty, precyzyjny język. Gramatyka w porównaniu do polskiej jest dziecinnie łatwa. Przy tym bardzo kreatywny, bo buduje pojęcia, na które inne języki potrzebują całego zdania. No i język który się zmienia, ale pozostaje przez stulecia jednak stosunkowo stały, dlatego Goethe brzmi bardziej współczesnie od Mickiewicza, czy Słowackiego.
      • anetapzn3 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 09:28
        smoczy_plomien napisała:

> Dla mnie mimo wszystko to trudny język. Zaczęłam naukę na studiach, może dlateg
        > o. Wcześniej [na]uczyłam się angielskiego, francuskiego i hiszpańskiego i z żad
        > nym nie miałam problemów, wręcz nieskromnie uważam, że mam talent do języków. J
        > a odpadam niestety na rodzajach, bo w tym nie ma żadnej logiki i w konsekwencji
        > rodzajnikach i ich odmianie.

Skoro masz talent do języków, to z rodzajnikami i odmianą w niemieckim nie powinno być problemów. Trzeba po prostu przyjąć do wiadomości, ze rodzajniki są i już. Są pewne reguły dot. rodzajników, a pozostałe trzeba wykuć (ale to nie tylko w niemieckim), odmiana jest bardzo logiczna.
    • maadzik3 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 21:15
      gratulacje. rzeczowników ucz się z rodzajnikami, der die das to najgorsze do przeskoczenia
      • jeziorowa Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 21:46
        Dzięki za radę😀
        • izak31 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 09:31
          Na początku. I jak ci nie bedzie szło to się nie przejmuj. co jakiś czas wracaj do zasad co do rodzaju i końcówek. I przede wszystkim duzo ćwiczeń. Po jakimś czasie wejdzie do głowy.
          • anetapzn3 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 09:38
            Od siebie dodam- kuj na pamięć od samego początku, pracuj systematycznie (ale to jak z każdym językiem) i jak najwięcej mów, nawet z błędami, ale ważne, żebyś nie bała się mówić.
            Kocham niemiecki miłością wielką od wielu lat. smile
    • taki-sobie-nick A które to ludy tubylcze? 04.10.17, 21:23
      "Poza własnym i niemieckim"? Serio pytam. Niemcy nie, Holendrzy nie, Szwajcarzy nie, Austriacy nie.

Skandynawowie, zakładam, znają także angielski.
      • jeziorowa Re: A które to ludy tubylcze? 04.10.17, 21:34
        Zdarzyło mi się to w Chorwacji, na Węgrzech, w Rumunii, Turcji poza szlakami masowej turystyki. W typowo turystycznych miejscach znają oczywiście angielski i rosyjski (często także inny, w tym czasami podstawy polskiego).
        • jeziorowa Re: A które to ludy tubylcze? 04.10.17, 21:35
          Errata: plus Włochy
        • taki-sobie-nick Re: A które to ludy tubylcze? 04.10.17, 21:48
          jeziorowa napisała:

> Zdarzyło mi się to w Chorwacji, na Węgrzech, w Rumunii, Turcji poza szlakami ma
          > sowej turystyki. W typowo turystycznych miejscach znają oczywiście angielski i
          > rosyjski (często także inny, w tym czasami podstawy polskiego).

ło kurcze, nie miałam pojęcia, że te wszystkie ludy szprechają
          • jeziorowa Re: A które to ludy tubylcze? 04.10.17, 21:57
            Nie wszyscy oczywiście, ale najczęściej jeśli znają inny niż własny to jest to albo angielski (znam) albo rosyjski (znam) albo najczęściej niemiecki (nie znam nawet na poziomie „kali chcieć tłusta krowa”). Po francusku mówią prawie tak rzadko jak po polsku.
            • rorzrzutny Re: A które to ludy tubylcze? 05.10.17, 10:52
              jeziorowa napisała:

> ... Po francusku mówią prawie tak rzadko jak po polsku.

Włosi też? shock
              Zdarzało mi się spotykać takich, co to albo po swojemu, albo po francusku.
              • jeziorowa Re: A które to ludy tubylcze? 05.10.17, 14:14
                Oczywiście nie wszyscy. Ja osobiście spotykam się z barierą językową. Najbardziej (w moim przypadku) problem rozwiąże znajomość niemieckiego. We Włoszech możliwe, że więcej osób zna francuski. niż np. w Rumunii lub Mołdawii (nie znam statystyk), ale ja we Włoszech też się spotkałam z problemem „mój język ojczysty lub niemiecki”. Oczywiście, z Włochami pogadasz też po angielsku, francusku, rosyjsku czy nawet polsku (innych języków nie znam) ale nie z każdym i nie wszędzie.
    • klamkas Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 21:54
      Gratulacje. Kocham niemiecki. Uczyłam się od początku nauki językowej w szkole, wchodził mi prawie, że z oddechem, bez wysiłku. Potem przestałam używać, więc dzisiaj bym nie porozmawiała, ale nadal mi się zdarza korzystać z niemieckiej składni, kiedy posługuję się angielskim (którego nie lubię i nauczenie się go w przyzwoitym stopniu kosztowało mnie dużo).
    • morgen_stern Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 21:58
      Gratulacje! Bardzo lubię ten język. Ja akurat największe problemy mam ze składnią zdania. Nie tą najprostszą, czyli czasownik na drugim miejscu i będzie ok wink ale w zdaniach złożonych, rozbudowanych. Czasem czytam coś po niemiecku, rozumiem to, ale za cholerę nie kumam, dlaczego to jest poskładane w taki, a nie inny sposób smile rodzajniki i ich odmianę trzeba po prostu wykuć, tu nie ma żadnej filozofii.
      • jeziorowa Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 22:08
        Domyślam się, że trzeba kuć, ale tak naprawdę zależy mi na swobodnej rozmowie a nie na czytaniu poezji germańskiej w oryginale. Codziennie mam przynajmniej 20-30 minut w samotności niewykorzystanej (prowadzę i jestem sama w aucie, kupuję coś w sklepie samoobsługowym itd), więc mogę słuchać, słuchać, słuchać...
        • morgen_stern Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 22:13
          Na deutsche welle są np. fajne wolno czytane wiadomości. Niemcy strasznie szybko mówią, zwłaszcza dla początkującego, więc tutaj można więcej wyłapać. Jest tam w ogóle sporo materiałów, także dla początkujących.
          • jeziorowa Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 22:16
            Super, dzięki morgen_stern😀
          • bergamotka77 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 22:24
            A kto nie mowi szybko w swoim ojczystym języku? Polacy też, Francuzi, Hiszpanie tym bardziej big_grin
      • bergamotka77 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 22:23
        Ja podobnie jak nie lubię morgen tak i nie cierpię niemieckiego. Swój do swego ciągnie wink Życzę powodzenia Ci watkodajka bo dla mnie to nauka języka z gatunku po moim trupie. Nie znoszę jego brzmienia, filmów, piosenek. Niemiecki jeszcze jest znosny u facetów, ale do kobiet kompletnie nie pasuje imho smile
        • fala86 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 22:27
          Niemiecki nie pasuje do kobiet? #facepalm
          • bergamotka77 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 22:31
            Nie pasuje jego brzmienie do kobiet- zbyt twarde, zbyt męskie tak jak melodyjnosc francuskiego nie pasuje do facetow. Mogę miec taka opinie? Mogę. Francuzi sa przez ten język zbyt zniewiesciali jak dla mnie, a Niemki zbyt męskie.
            • snakelilith Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 23:31
              Zostaj więc lepiej przy polskim i Polakach. Polakach, którzy notabene dla Niemców są ani zniewieściali, ani męscy, a tylko szeleszczącymi papierkami. Tylko z jednym jedynym zrozumiale wypowiadanym słowem.
              • bergamotka77 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 13:25
                snakelilith napisała:

> Zostaj więc lepiej przy polskim i Polakach. Polakach, którzy notabene dla Nie
                > mców są ani zniewieściali, ani męscy, a tylko szeleszczącymi papierkami. Tylko
                > z jednym jedynym zrozumiale wypowiadanym słowem.

Tylko Ty możesz porównać Polski do szeleszczacego papierka smile I "comnietobchodzi" co oni mówią na ten temat, ty za to jak zwykle temat niemiecki traktujesz personalnie jakbyś była Niemka big_grin Szeleszczacy jest, to fakt, podobnie portugalski i ja takie szeleszczace języki lubię. Za to niemiecki przeszkadza mi w odbiorze filmu -
                nie mogę się skupić na treści gdy dialogi są po niemiecku smile
                • bergamotka77 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 13:28
                  polski nie Polski - autokorekta zmieniła. I przy polskim nie muszę zostawać - znam w różnym stopniu 4 języki obce, więc mój świat nie ogranicza sie do polskiego 😜
            • anetapzn3 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 09:34
              bergamotka77 napisała:

> Nie pasuje jego brzmienie do kobiet- zbyt twarde, zbyt męskie tak jak melodyjn
              > osc francuskiego nie pasuje do facetow. Mogę miec taka opinie?

Opinię owszem możesz mieć, ale ja widze popartą malutkimi obserwacjami. Zapraszam do Wiednia, do Karyntii posłuchasz nietwardego niemieckiego. Niemiecki wbrew temu co najprawdopodobniej tobie się wydaje, nie jest jednakowo brzmiącym językiem. Dialekt, wymowa wiedeńska różnią się od wymowy, brzmienia np. w Berlinie. Inne słowa, inna melodyjność jeżyka, inna twardość, inna wymowa, inne akcentowanie.
              • bergamotka77 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 13:18
                Nie wątpię, bo w każdej odmianie danego języka tak jest - Szwajcarzy też mówią po francusku inaczej niż Francuzi, nie wspominając o mieszkańcach Quebecu. A nawet w obrębie jednego kraju są różnice regionalne dość znaczące. I patrz pani inaczej mówią po angielsku Anglicy, inaczej Szkoci czy Irlandczycy nie wspominając o odmianach amerykańskiej czy australijskiej wink Ja miałam na myśli niemiecki z Niemiec, bo taki najczęściej słyszę, choć i mam znajomych z Wiednia właśnie. I owszem jest nawet seksowny ten niemiecki w ustach facetów i Niemcy mi się często wizualnie podobają (mój typ germański) to nie jest to język pasujący do kobiet. Ale to wyłącznie moja opinia. Inna sprawa, że szyk zdania po niemiecku mi nie odpowiada i niemiecka gramatyka. Ja z kolei dość późno docenilam angielski, ale bardzo lubię go używać natomiast sposób myślenia i logika francuskiej gramatyki najbardziej mi odpowiadają 😋
                • snakelilith Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 15:57
                  bergamotka77 napisała:

Ja miałam na myśl
                  > i niemiecki z Niemiec, bo taki najczęściej słyszę, choć i mam znajomych z Wiedn
                  > ia właśnie.

Niemiecki z Niemiec czyli skąd? Inaczej bowiem mówią ludzie z Saksonii, inaczej z Bawarii, a jeszcze inaczej z Hamburga. To jak zupełnie inne języki. A ty wyskoczyłaś w tym wątku tylko by pochwalić się swoją germanofobią, bo o języku niemieckiem i jego brzmieniu pojęcia żadnego nie masz, a co dopiero o jego gramatyce.
                  • bergamotka77 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 16:30
                    Kobieto spusć z tonu. Wiem jak brzmi niemiecki i nieważne z którego regionu bo znałam Niemców z różnych i aż takich różnic nie słyszałam żeby nagle niemiecki brzmiał jak piękna muzyka big_grin O angielskim bredzisz że aż boli wink Lubię i brytyjską i amerykańską odmianę angielskiego i jest dosc neutralna brzmieniowo więc doskonale pasuje do muzyki i filmu.
                    • snakelilith Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 17:47
                      bergamotka77 napisała:

> Kobieto spusć z tonu. Wiem jak brzmi niemiecki i nieważne z którego regionu bo
                      > znałam Niemców z różnych i aż takich różnic nie słyszałam żeby nagle niemiecki
                      > brzmiał jak piękna muzyka big_grin

Tak, tak, ja znam Niemców z Północy, którzy nie rozumieją Bawarczyka, a słysząc Saksończyka dostają bólu zębów, a dla begramotki to wszystko ta samo melodia. I nie, niemiecki to nie jest piękna muzyka, bo to język germański, pełny twardych spółgłosek, a nie melodyjny, złożny z wielu samogłosek włoski, który można uważać za ładny. Tak samo można jednak powiedzieć, że im dalej w wymowie od klasycznej łaciny, czyli hiszpański, portugalski i francuski, tym bardziej ludzie zaczynają rzępolić, a językie słowiańskie pieją i piszczą. W każdym można znaleźć coś negatywnego. Ale zachwycać się angielskim, tą niechlujnie kluchowato-rozmemłaną wymową germańskiego języka i pisać, że jest ładniejszy od niemieckiego, to trzeba być uprzedzoną. Akurat niemiecki ma stosunkowo prostą, ładną, klarowną wymowę, w odróżnieniu na przykład od gardłowego niderlandzkiego, czy surowej siekaniny szwedzkiego i norweskiego. Jedynie duński (pomimo mojej sympatii do duńskiego i chęci nauczenia się tego języka, co jest bardzo trudne) dorównuje chyba brzydotą angielskiemu, w uszach wielu nawet go przewyższa, ale to nie dziwota, w końcu podstawą angielskiego są starogermańskie dialekty ludów zamieszkujących okolice Jutlandii i północnych Niemiec. I czy coś pasuje do muzyki czy filmów wynika z osłuchania, a nie z jego urody, czy brzydoty, więc sama bredzisz. A angielski to dziwny język o bardzo nietypowej dla języków europejskich wymowie, na pewno nie jest językiem neutralnym, tyle tylko, że najbardziej znanym. Choć akurat w wielu krajach europejskich, to było już w tym wątku, ciągle o wiele łatwiej jest porozumieć się po niemiecku, niż po angielsku.
            • astramastra Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 14:21
              Bo Niemki generalnie takie,,baby" wink
            • mirka.de Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 18:46
              nie chce wdawac sie w dyskusje czy ladny to jezyk czy nie ladny wink

jednak, kiedy z kims rozmawiam po niemiecku, czesto slysze - a pani to pewnie z Polski pochodzi? ma pani taki twardy polski akcent big_grin
              wie tentego w temacie o "twardosci" niemieckiego wink
              • snakelilith Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 19:13
                mirka.de napisała:

> jednak, kiedy z kims rozmawiam po niemiecku, czesto slysze - a pani to pewnie z
                > Polski pochodzi? ma pani taki twardy polski akcent big_grin
                > wie tentego w temacie o "twardosci" niemieckiego wink

Twardy akcent to nie to samo co melodia języka i oznacza tylko, że ktoś ma złą wymowę. Także o Włochu mówiącym włoskim akcentem po niemiecku można powiedzieć, że ma twardy akcent, bo będzie wszystkie samogłoski wymawiał inaczej, choć o włoskim nikt nie powie, że jest twardy. Problemem Polaków uczących się niemieckiego, to właśnie inna wymowa samogłosek, nieprawidłowe akcentowanie słów (nie na tą sylabę co trzeba) i brak wyczucia do tego, kiedy daną głoskę wymawia się krótko, a którą dłużej. To ostatnie chyba najbardziej irytuje niemieckie ucho, a błąd wynika z tego, że w polskim coś takiego nie gra roli i problem przez uczących się niemieckiego nie jest często w ogóle zauważalny. Oni tego nie "słyszą".
                • bergamotka77 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 19:26
                  Skąd możesz wiedzieć co irytuje niemieckie ucho? big_grin Śmieszna jesteś.
                  • snakelilith Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 19:35
                    bergamotka77 napisała:

> Skąd możesz wiedzieć co irytuje niemieckie ucho? big_grin Śmieszna jesteś.
                    >

Stąd, że od 30 lat nie tylko mieszkam wśród Niemców, ale studiowałam na niemieckiej uczelnii i sprawna komunikacja po niemiecku jest podstawą mojej pracy. Wystarczy do wypowiadania się na temat niemieckigo, czy mogą robić to tylko tacy ignoranci ja ty, którzy niemiecki znają tylko w wykonaniu polskich aktorów w Czterech Pancernych?
                    • bergamotka77 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 19:48
                      Ale ucha niemieckiego nie masz. Folksdojcze ucho sie nie liczy wink Jestes straszna snobka i niereformowalnie zakochana w swoich bzdurnych opiniach dziwaczka. A do Niemiec jeździłam od dziecka bo mam tam czlonka bliskiej rodziny i brzmienie niemieckiego znam tylko w wykonaniu native'ow. O Wlochu z twardym akcentem to juz tak bredzisz, ze się słabo robi. Hiszpanie też wymawiają twardo? Nie kompromituj się big_grin
                      • snakelilith Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 20:16
                        Ale się pogrążasz, kompromitacja na całej linii. Tak, tak, znasz tylko niemieckich nativów czyli bliskiego członka twojej rodziny, żadnych tam folksdojczów, dlatego jesteś specjalistka. Pewno zamierzałaś wkręcić mnie w filozoficzną dyskusję: Wer bin ich - und wenn ja wie viele?, ale niestety wyszło ci tylko:Verstehe nur Bahnhof. wink
                        • bergamotka77 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 21:39
                          Nie przekręcić i nie pisz własnych interpretacji. Mam członka bliskiej rodziny a niemieckiego słuchałam właściwie tylko w wykonaniu Niemców, gdy tam bywałam. Poznalam też Niemców w innych okolicznościach np. dziennikarza FAZ. Po prostu nie nam w otoczeniu Polaków mówiących po niemiecku więc argument, ze źle wymawiają nie ma zastosowania. Naprawdę chora jesteś, bo twoim zdaniem nie moga istniec Niemki, które nie lubią brzmienia niemieckiego. To Ci udało, jesteś tak śmieszna ze az absurdalna. Niech Niemcy zmienia adwokata, bo Ty w tej roli tylko komptomitujesz ten naród.
                          • snakelilith Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 22:46
                            bergamotka77 napisała:

> Poznalam też Niemców w innych okolicznościach np. dziennikarza FAZ.

No pęknę ze śmiechu. W jaki sposób znajomość dziennikarza FAZ doda ci autorytetu jako znawcy języka niemieckiego, skoro nie rozmawiałaś z nim nawet w tym języku? Przecież ty NIE mówisz po niemiecku, nigdy się tego języka nie uczyłaś, nie potrafisz się nim posługiwać i nic na jego temt nie możesz powiedzieć, oprócz żałosnego wtrącania się między wódkę i zakąskę w temacie, który cię kompletnie nie dotyczy. A co tej twojej, zmyślonej zapewne, Niemki, co nie przepada podobno za własnym językiem, to ciekawe co byś powiedziała o Polce, która nie znosi brzmienia polskiego?. Już sobie to wyobrażam. Ale ty nawet nie dostrzegasz jakimi absurdalnymi pseudoargumentami się tu popisujesz.
                  • edelstein Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 15:26
                    Ja wiem, moj partner ma obsrdje na temat ideal ej wymowy i poczatkoeo poprawial mnire namietnie,teraz tez sie zdarza.Zeby bylo smiesznirj w rozumieniu skomplikowanych tekstow to ja jestem lepsza i to ja odrabiaam z dzieckiem zadania z niemca😂on jest sluchowcem,ja wzrokowcem.
                    • edelstein Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 15:29
                      Rodowici Niemcy tez potrafia byki sadzic😂pytanie jak to sie pisalo?pada w naszym domu dosc czesto szczegolnie, ze pidownia ß sie zmienila
                      • annajustyna Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 15:32
                        A co tu niby takiego skomplikowanego?
                • mirka.de Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 21:05
                  zgodze sie z Toba, chociaz nie swiadczy to o mojej wymowie najlepiej wink
                  jednak na nauke poprawnej wymowy, akcentu i melodii juz nie mam szans, dzieki niebiosom sa ludzie, ktorzy mnie rozumieja big_grin

wracajac do melodii czy twardosci jezyka niemieckiego, ja nie slysze jakiejs wybitnej twardosci a rozmawiam codziennie z osobami z roznych rejonow Niemiec
                  moze to zaklinanie rzecziwistosci, jesli juz musialam sie tego jezyka nauczyc tongue_out
                  • snakelilith Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 22:36
                    mirka.de napisała:

> wracajac do melodii czy twardosci jezyka niemieckiego, ja nie slysze jakiejs wy
                    > bitnej twardosci a rozmawiam codziennie z osobami z roznych rejonow Niemiec
                    > moze to zaklinanie rzecziwistosci, jesli juz musialam sie tego jezyka nauczyc :
                    > P

Ja też nie odczuwam tej twardości na co dzień, bo w moim regionie zjada się r i stosuje miękkie końcówki, ale dla cudzoziemców niemiecki brzmi twardo przez dużą ilość spółgłosek.
              • taki-sobie-nick Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 21:09
                mirka.de napisała:

> nie chce wdawac sie w dyskusje czy ladny to jezyk czy nie ladny wink
                >
                > jednak, kiedy z kims rozmawiam po niemiecku

Ha, ja mam akurat ciężki akcent francuski i im bardziej się staram, żeby było po niemiecku, tym bardziej francusko brzmię.

Natomiast w knajpie francuskiej, rozmawiając po Polsku, zostałyśmy z bliską osobą wzięte za Niemki.

Zgłupieć można. tongue_out
                • mirka.de Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 21:30
                  a to znaczy duzo lepiej ode mnie wymawiasz - po niemiecku smile
                  mojego chlopa tez podejrzewaja, ze przybyl z Francji
                  ale on wsrod Niemcow przebywa juz ponad 30 lat to i lepiej nauczyl sie akcentowac tongue_out

a powaznie - absolutnie nie chce niczego udawadniac, bo nigdy niuansami jezykowymi sie nie zajmowalam i sie nie znam
                  pisze tylko co mi wpadlo w "ucho"

a odnosnie lade- nieladne
                  jak to mowia - nie ladne to co ladne ale co sie komu podoba wink
                  • taki-sobie-nick Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 21:33
                    mirka.de napisała:

> a to znaczy duzo lepiej ode mnie wymawiasz - po niemiecku smile
                    > mojego chlopa tez podejrzewaja, ze przybyl z Francji
                    > ale on wsrod Niemcow przebywa juz ponad 30 lat to i lepiej nauczyl sie akcentow
                    > ac tongue_out

A nie, ja wcale nie przebywam wśród Niemców, w dodatku nie przebywam również wśród Francuzów. tongue_out

Akcent francuski mam dobry od zawsze, od czasów, kiedy nie miałam pojęcia o tym języku (obecnie też mam bardzo kiepskie).

Nie wiem, za kogo biorą mnie Francuzi, bo ciężko dukam, ale z nienagannym akcentem. tongue_out

• mirka.de Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 21:52
                      w takim razie - chapeau bas! smile

ja po latach nauki nie mam prawidlowego akcentu i o zgrozo miec raczej nie bede suspicious
                      zycie to jednak nie jest sprawiedliwe wink
                      • taki-sobie-nick Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 21:54
                        mirka.de napisała:

> w takim razie - chapeau bas! smile

Nie ma powodu, to nie moje osiągnięcie.

Ale przynajmniej się dogadasz. tongue_out
                  • bergamotka77 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 21:41
                    mirka.de napisała:

> a to znaczy duzo lepiej ode mnie wymawiasz - po niemiecku smile
                    > mojego chlopa tez podejrzewaja, ze przybyl z Francji
                    > ale on wsrod Niemcow przebywa juz ponad 30 lat to i lepiej nauczyl sie akcentow
                    > ac tongue_out
                    >
                    > a powaznie - absolutnie nie chce niczego udawadniac, bo nigdy niuansami jezykow
                    > ymi sie nie zajmowalam i sie nie znam
                    > pisze tylko co mi wpadlo w "ucho"
                    >
                    > a odnosnie lade- nieladne
                    > jak to mowia - nie ladne to co ladne ale co sie komu podoba wink
                    >
                    >
                    dla snakelilith to ładne co się JEJ podoba big_grin
                    • mirka.de Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 21:54
                      w sumie prawidlowo, no nie ? big_grin

ja tam tez uwazam za ladne co mnie sie podoba tongue_out
        • aankaa Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 00:12
          pojedź do Wiednia i tam posłuchaj niemieckiego w wykonaniu tubylców
        • morgen_stern Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 07:48
          Masz autentyczna obsesję, to już jest chore. Nawet w takim neutralnym temacie musisz to robić? Spokojnie, już wszyscy wiedzą, nie musisz się wspisywac pode mną w każdym watku. Chyba że lubisz się ośmieszać, co w sumie nie byłoby takie dalekie od prawdy.
          • annajustyna Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 11:10
            Ale akurat wiedenski jest specyficzny?
    • taki-sobie-nick Re: Zapisałam się na niemiecki😀 04.10.17, 23:57
      Wreszcie znalazłam na to czas i chęci.

I pieniądze.
      • jeziorowa Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 00:27
        Nie, pieniądze miałam wcześniej😝😝😝
    • taki-sobie-nick Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 01:00
      Zapisałam się na indywidualne lekcje z języka niemieckiego.

Z Niemcem?
    • inguszetia_2006 Besser spät als nie;-) n/t 05.10.17, 09:35
      .
      • szalona-matematyczka Re: Besser spät als nie;-) n/t 05.10.17, 11:01
        Jesli moge doradzic, to w poczatkowej fazie nauki ogladaj bajki dla dzieci w jezyku niemieckim. Tu masz raczej proste zdania, podstawowe slownistwo, wymowa jest poprawna i wyraznie mowia (to wazne w poczatkowej fazie nauki). Bajki mozesz tez kupic na DVD w interne die, jesli nie masz telewizji niemieckiej. Dobrze tez przynajmniej 2 razy w tygodniu porozmawiac z jakims native speakerem po niemiecku. Nie wiem gdzie mieszkasz? W Warszawie jest pelno Niemcow, ktorzy udzielaja korepetycji.
        • szalona-matematyczka Re: Besser spät als nie;-) n/t 05.10.17, 11:02
          *slownictwo, * w internecie
    • astramastra Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 13:58
      tyle fajnych języków a ty na niemiecki?smile
      Nie znoszę tego języka.Nic w nim nie brzmi ładnie a
      już piosenki czy filmy to tragedia. Jak słyszę niemiecki to mam ochotę zatkac uszysmile
      I pomyśleć,że w liceum chodziłam sobie na lekcje indywidualne z niemieckiego... Niechęć przyszła z wiekiem.Skończyłam filologię angielską i jak kiedyś znajdę trochę czasu to zapiszę się indywidualne lekcje z włoskiego.
      • bergamotka77 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 14:07
        astramastra napisał(a):

> tyle fajnych języków a ty na niemiecki?smile
        > Nie znoszę tego języka.Nic w nim nie brzmi ładnie a
        > już piosenki czy filmy to tragedia. Jak słyszę niemiecki to mam ochotę zatkac
        > uszysmile
        > I pomyśleć,że w liceum chodziłam sobie na lekcje indywidualne z niemieckiego...
        > Niechęć przyszła z wiekiem.Skończyłam filologię angielską i jak kiedyś znajdę
        > trochę czasu to zapiszę się indywidualne lekcje z włoskiego.

Siostro! big_grin
      • jeziorowa Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 14:27
        Chcę się uczyć niemieckiego nie dlatego, że jego dźwięk pieści moje uszy (tak nie jest), tylko dlatego, że jego znajomość ułatwi mi życie. Bardziej podoba mi się włoski i hiszpański, ale opanowanie któregoś z nich nie rozwiązuje mojego problemu. Cudownie byłoby móc rozmawiać swobodnie jeszcze w kilku językach, ale czas nie jest rozciągliwy. Mam ponad 40 lat, trójkę dzieci, zajmuję się domem, prowadzę firmę i nauczenie się jednego dodatkowego języka będzie i tak dla mnie wyzwaniem. (Tu proszę liczne panie, które są ode mnie zdolniejsze/lepiej zorganizowane itd. o powstrzymanie się od uwag typu „ja w każdym roku potrafię nauczyć się dwóch kolejnych języków chociaż mam sześcioro dzieci, dwa domy, trzy firmy i słonia😜”)
        • astramastra Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 14:32
          Twój post brzmiał jakby to było spełnieniem twych marzeńwink Ja włoskiego to nauczę się chyba na emeryturze inaczej musiałabym w nocywink
        • bergamotka77 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 14:39
          Nie, skąd podziwiamy! smile Ja tego włoskiego lub hiszpańskiego tez planuję się nauczyć, ale brak czasu. No i zawsze wahalam się który wybrać wink Choć dzięki francuskiemu sporo rozumiem w obu.
      • snakelilith Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 16:06
        astramastra napisał(a):

> Nie znoszę tego języka.Nic w nim nie brzmi ładnie a
        > już piosenki czy filmy to tragedia. Jak słyszę niemiecki to mam ochotę zatkac
        > uszysmile

Jednym z najbrzydszych języków świata jest język angielski. Wstrętne brytyjskie kluchy w gębie, a amerykańskie brzęczenie jest zemstą ewolucji za struny głosowe u homo sapiens. A jednak większość ludzi, tak ty na przykład, tego nie zauważa, bo z angielskim jest osłuchana. Języki skandynawskie też nie powalają, a pewnie nie zmuszają cię do zatykania uszu. A niemiecki wcale nie jest takim brzydkim językiem, tylko ty jesteś uprzedzona.
        • astramastra Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 22:34
          Brytyjski akcent jest wkurzający ale amerykański akcent uwielbiam.Poza tym uwielbiam pewne wyrazy angielskie, zwroty które świetnie brzmią w tym języku a w polskim nie ma takiego odpowiednika.Lubię angielskie idiomy i wiele innych.Generalnie mam jakieś zboczenie lingwistyczne o jesli chodzi o polski to uwielbiam Bralczyka, szukam etymologii słów itp, itd.
          • snakelilith Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 22:50
            astramastra napisał(a):

> Brytyjski akcent jest wkurzający ale amerykański akcent uwielbiam.Poza tym uwie
            > lbiam pewne wyrazy angielskie, zwroty które świetnie brzmią w tym języku a w po
            > lskim nie ma takiego odpowiednika.Lubię angielskie idiomy i wiele innych.Genera
            > lnie mam jakieś zboczenie lingwistyczne o jesli chodzi o polski to uwielbiam Br
            > alczyka, szukam etymologii słów itp, itd.

No wunderbar, tyle tylko, że niemiecki też posiada idiomy charakterystyczne dla tego języka oraz zwroty, których nie ma w polskim. Chyba nie myślisz, że angielski jest jedynym językiem z tego rodzaju atrakcjami?
            • astramastra Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 23:00
              Nie .Kazdy ma, mówię, ze mi się podobają angielskie.W niemieckim nic mi się nie podoba.A juz niektore słowa niemieckie to tragedia np motyl.Fakt mege lekko brzmi wink
              • bergamotka77 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 23:12
                Dyskusja ze snake nie ma sensu. Zawsze odwróci kota ogonem. Najpierw zarzuca mi, ze nie słyszałam niemieckiego w wydaniu Niemców, gdy piszę, ze owszem bywalam w DE i slyszalam tam właściwie tylko rodowitych Niemców w rozmowie z wujkiem, który mieszka tam kilkadziesiąt lat to ona wie lepiej, ze nie big_grin I ze poznałam dwie Niemki, które nie lubily melodii swojego języka - też ona wie lepiej, ze to niemożliwe big_grin Gdy mówię, ze poznalam dziennikarza, który żyje z używania swojego języka więc włada l nim poprawnie i słyszałam wiele razy jak rozmawiał z innymi po niemiecku to też źle, bo się próbuję nim lansowac. Nie muszę znać języka, by słyszeć jego melodię, brzmienie i uznać, że jest twardy i nieprzyjemny. A na koniec stwierdza jednak, ze niemiecki jest twardy bo ma dużo spolglosek. Ta kobieta jest chora 😐
                • astramastra Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 09:09
                  Właśnie mówię.Jest twardy i nic tego nie zmieni.Mnie się nie podoba i mam do tego prawosmile
              • snakelilith Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 23:13
                astramastra napisał(a):

> Nie .Kazdy ma, mówię, ze mi się podobają angielskie.W niemieckim nic mi się nie
                > podoba.A juz niektore słowa niemieckie to tragedia np motyl.Fakt mege lekko br
                > zmi wink

He? Polskie słowo motyl też nie brzmi lekko. Zresztą butterfly też nie. Fly jest do tego spokrewnione z niemieckim fliegen, a to może się kojarzyć z niemieckim określeniem dla muchy - Fliege, więc lekkie, czy poetyczne jest to, co się komu z czym kojarzy, od siebie słowa "lekkie" nie są, chyba, że odważasz liczbę liter. No i niemiecki nie musi ci się podobać, mnie się angielski też nie podoba, jednak nie mam potrzeby zasłaniania sobie przy nim uszu i nawet potrafię się nawet tym językiem posługiwać.
                • astramastra Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 09:07
                  Właśnie o to chodzi, o to jak odbieramy dany język, dane słowa czy wyrażenia.Dla jednego pewne słowa kojarzą się miło, mają miły wydźwięk a inne nie.A jeszcze dla kogoś innego jest to bez różnicy.Dla mnie niemiecki brzmi źle ale to moja opinia.I tak moje uszy cierpią gdy go słyszę, cóż tak mam. Pisałam już,że kiedyś uczyłam się niemieckiego, teraz uczyłabym się go tylko gdyby sytuacja mnie zmusiła.A mój pierwszy post ze stwierdzeniem czemu niemiecki był w tonie żartobliwym, wyluzuj trochę.
              • anetapzn3 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 09:47
                astramastra napisał(a):

> Nie .Kazdy ma, mówię, ze mi się podobają angielskie.W niemieckim nic mi się nie
                > podoba.A juz niektore słowa niemieckie to tragedia np motyl.Fakt mege lekko br
                > zmi wink

A co masz do motyle? Normalne słowo, jak każde m Schmetterling lub m Falter, co w nich nie tak?
                • 1maja1 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 11:43
                  Mi sie akurat to slowo bardzo podoba, moja corka chodzi do zlobka 'Schmetterling' i uwazam, ze brzmi bardzo melodyjnie. Angielski 'butterfly' jest raczej komicznie irytujacywink
                  Ja mieszkam we Wiedniu, tu rzeczywiscie niemiecki jest mniej 'ostry' dla ucha, niz ten ktorego nasluchalam sie w pn NIemczech przez ladych kilka lat. Ale tez starsze babki mowia tak, ze ni w zab nie jestem w stanie pojac co tam do mnie szwargola, no nieladnie brzmi ten niemiecki w ich ustach. O wiele lepiej mowia mlodzi czy tacy w srednim wieku.
                  • anetapzn3 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 13:05
                    1maja1 napisała:

> Mi sie akurat to slowo bardzo podoba, moja corka chodzi do zlobka 'Schmetterlin
                    > g'
                    To jest ten sam przybytek, co przedszkole Montessori w Döbling?
                    • 1maja1 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 13:20
                      Wlasnie ten😉
                      • anetapzn3 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 13:22

Pytałam, bo nie wiedziałam, że tam tez żłobek jest smile
                        • 1maja1 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 13:33
                          Jest, dla dzieci po 1 roku zycia.
                  • mikams75 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 13:49
                    zalezy jak wie wymowi wink
                    www.youtube.com/watch?v=-_xUIDRxdmc
                    • 1maja1 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 14:06
                      😂😂😂
                    • snakelilith Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 16:46
                      Można w ten sposób, ale też inaczej. To też jest niemiecki:
                      www.youtube.com/watch?v=IJ4zP-UxkQE
    • mirka.de Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 19:05
      powodzenia!

jestem antytalentem jezykowym ale jakos dalam rade wink

z wlasnego doswiadczenia polecam Ci niemiecka telewizje, moze lubisz programy kulinarne albo wnetrzarskie? tam jesli chodzi o dialogi/monologie srednio sie dzieje, wiec mozna nadazyc a brak znajomosci slow nadrobic obrazem
      na poczatek filmow nie polecam, ja po pierwszym seansie wyszlam z kina zalamana, zrozumialam "mniejsze cwierc" big_grin
      jak juz troche sie poduczysz mozesz ogladac filmy, ktore dobrze juz znasz- na pewno masz kilka ulubionych

trzymam kciuki! smile
      • jeziorowa Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 19:23
        Dzięki😀 Ja też nie jestem uzdolniona językowo, ale mam nadzieję, że jeśli opanowałam 3 oprócz ojczystego to i czwarty „zmieści się w mojej głowie”😜😀
    • snakelilith Re: Zapisałam się na niemiecki😀 05.10.17, 20:18
      bergamotka77 napisała:

I tak zd
      > arzyło mi się spotkać Niemki, które nie lubily brzmienia niemieckiego.

Buhahahahahaha......
    • jan.kran Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 09:39
      Jeziorowa bardzo dobry wybórsmile
      • jeziorowa Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 10:24
        Dzięki Jan.kran😀. Dziś zaczynam, nie mogę się doczekać. Ciekawe jak mi będzie szło: z jednej strony nie przyswajam już niestety tak szybko wiedzy jak 20 lat temu i dodatkowo nie jestem uzdolniona językowo, z drugiej strony jestem bardzo „napalona” aby nauczyć się i nie boję/wstydzę/krępuję się próbować gadać w języku nawet takim, w którym znam kilka słów (tegoroczny sukces: coprawda w stylu rozpaczliwym ale dogadałam się po rumuńsku😀😀).
        • jan.kran Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 10:53
          Jeziorowa ja czytałam namiętnie Bild der Frausmile Prosty język i dla mnie to był atrakcja bo nie znałam tabloidów , w PRL- u nie bylosmile Ja walczę od lat z angielskim i dużo mi dało oglądanie filmów które lubiłam i znałam na pamięć z podpisami po angielsku.Może spróbuj cos takiego
          • jan.kran Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 10:57
            Po norwesku też zaczynałam od tabloidówsmile Jak masz motywację i nie boisz sie mówić to super.Znam osoby znającej nieźle język ale zanim cos wydusza to wieki miną bo albo chcą sie wyrazić perfekcyjnie albo mają barierę z mówieniem .Najlepiej to być rzuconym na głęboka wodę, ja musiałam sobie dawać radę u lekarze , w urzędach , w szkoleń zmoim marnym niemieckim i norweskim bo nie miałam innego wyjścia..
    • jan.kran Snakelilith. 06.10.17, 09:53
      Podpisuję się absolutnie pod tym co napisałaś. Myślę ze Ty mająca niemieckiego męża i po tylu latach w DE i ja mająca niemieckie dzieci ( mentalnie sa Niemcami , nie na papierze) i mieszkająca 12 lat w DE tylko wsród Niemców wiemy więcej na temat niemieckiego niż osoby znające go z Klosa i Czterech Pancernychsmile Poza tym jestem filologiem i znam biegle dwa języki oprócz niemieckiego i kilka z widzenia .Mam do niemieckiego podwójny stosunek :emocjonalny i intelektualny,To język moich szczęśliwych lat w DE , moich dzieci, nie słyszałam nigdy jego tak czesto wymienianej brzydoty , był to mój język codzienny.Poza tym niemiecki bawarski jest bardzo śpiewny ale o tym pisałaś.A austriacki to w ogóle moj miłość.
      Intelektualnie niemiecki jest dla mnie językiem spójnym , logicznym , precyzyjnym.Po opanowaniu podstawowych reguł zaczyna się czuć przyjemność korzystając z tego języka.I można go naprawdę polubić o ile się nie kieruje niemądrymi uprzedzeniami.Dodam że mimo że swobodnie mówię po niemiecku rodzajniki to moja pięta Achillesowa.Od początku trzeba się regularnie ich uczyć a potem pomaga praktyka.

• astramastra Re: Snakelilith. 06.10.17, 11:23
        Nikt nie mówi, że jest niespójny i nielogiczny.Jest, przecież to niemiecki, musi być uporządkowany wink
      • snakelilith Re: Snakelilith. 06.10.17, 12:59
        jan.kran napisała:

Dodam że mimo że swobodnie mówię po niemiecku rodzajniki to moja pię
        > ta Achillesowa.Od początku trzeba się regularnie ich uczyć a potem pomaga pra
        > ktyka.
        >

Rodzajniki to dla wszystkich pięta Achlillesowa. Ja po 30 latach życia pomiędzy Niemcami ciągle upracie powtarzam der Kabel, na co mój mój mąż przewalając oczami, bo poprawiał mnie już milion razy immer noch das Kabel. No nie chce ten kabel być dla mnie neutrum, ich weigere mich, das zu akzeptieren. Na pocieszenie dodam jednak, że istnieją słowa, których rdzajników nie są pewni nawet Niemcy, bo podobno w niemieckiem jest kilka milionów słów, z czego używanych jest tylko ileś tam tysięcy. No w niektórych dialektach rodzajniki mogą być inne, w Saarland może zdarzyć się, że ktoś powie o swojej żonie mein Frau. Ale niemiecki mimo tego nie jest trudny, chociaż sami Niemcy uważają inaczej (Deutsche Sprache, schwere Sprache…) i każdą nawet rudymentarną umiejętność posługiwania się tym językiem przez cudzoziemca uważają za duże osięgnięcie. Gdyby wiedzieli jak wygląda deklinacja w polskim, to by byli bardziej wymagający. wink
        • morgen_stern Re: Snakelilith. 06.10.17, 13:25
          >każdą nawet rudymentarną umiejętność posługiwania się tym językiem przez cudzoziemca uważają za duże osięgnięcie. Gdyby wiedzieli jak wygląda deklinacja w polskim, to by byli bardziej wymagający. wink

Rozmawiam na skajpie od lat z Niemką, która uczy się polskiego. Ponieważ ona lepiej mówi po polsku niż ja po niemiecku tongue_out nie ma dla mnie litości...
        • baltycki Re: Snakelilith. 06.10.17, 14:10
          snakelilith napisała:

> Ja po 30 latach życia pomiędzy
          > Niemcami ciągle upracie powtarzam der Kabel, na co mój mój mąż przewala
          > jąc oczami, bo poprawiał mnie już milion razy immer noch das Kabel. No n
          > ie chce ten kabel być dla mnie neutrum,
          Kibel - g..no.
          To g..no.
          Wystarczy znalezc odpowiednie skojarzenia.
          • annajustyna Re: Snakelilith. 06.10.17, 14:47
            A co ma kibel z kablem wspolnego?
            • morgen_stern Re: Snakelilith. 06.10.17, 14:51
              Cztery litery - nomen omen big_grin
          • snakelilith Re: Snakelilith. 06.10.17, 16:17
            Nie kibel bałtycki, a kabel. A g...no po niemiecku jest niestety die.
            • morgen_stern Re: Snakelilith. 06.10.17, 16:53
              Niepotrzebnie się go czepiasz, chłopak chciał pomóc z przymrużeniem oka i chyba go nie zrozumiałaś. Jemu chodziło chyba o to, że kibel i kabel brzmią podobnie, a kibel kojarzy się z g..., a w polskim gó... jest rodzaju nijakiego smile podobnie jak das Kabel. Chciał dobrze smile
              • jeziorowa Re: Snakelilith. 06.10.17, 17:31
                Też tak uważam morgen😀. Ja „od zawsze” uczę się na zasadzie skojarzeń z sobie tylko zrozumiałą logiką.
            • baltycki Re: Snakelilith. 06.10.17, 22:26
              > A g...no po niemiecku jest niestety die.
              Uwazasz, ze komus nieznajacemu niemieckiego powinienem niemieckie slowo wyjasniac innym niemieckim slowem?
              W logice nazywalo sie to "nieznane przez nieznane".
    • mikams75 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 10:15
      super, zycze wytrwalosci w nauce!
      Niemiecki jest logiczny, wiec jesli masz taki logiczno-analityczny umysl, to szybko zalapiesz.

Niesamowite, ze taki sympatyczny pozytywny watek tak zjechal z tematu.
      • jan.kran Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 10:19
        Są niestety gwiazdy które z każdego wątku zrobią porażkę, niestety.
    • czarniejszaalineczka Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 11:28
      powodzenia
      niemiecki jest ohydny
      • astramastra Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 11:35
        zaraz cię zjedzą za taki komentarz smile
        • czarniejszaalineczka Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 11:36
          ups tongue_out

• morgen_stern Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 13:26
        A kogo to obchodzi? No nie mogę, co sprawia, że ludzie muszą defekować w wątku, który ich kompletnie nie dotyczy i który w założeniu jest bardzo pozytywny?
      • senin1 Re: Zapisałam się na niemiecki😀 06.10.17, 21:39
        a wlasnie ze nie jest! tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka