Dodaj do ulubionych

Zagadki logiczne dla dzieci

04.10.17, 21:24
Podrzucicie jakieś?
Obserwuj wątek
    • agata_abbott Re: Zagadki logiczne dla dzieci 04.10.17, 21:35
      "Dziecko" to jednak bardzo szerokie pojęcie, obejmuje zarówno dwulatka jak i dwunastolatka...smile
      • bardoszka Re: Zagadki logiczne dla dzieci 04.10.17, 21:37
        No to powiedzmy dziesięciolatek.
    • mika_p Re: Zagadki logiczne dla dzieci 04.10.17, 22:54
      Zagadka logiczna - to też szerokie pojęcie.

Mniej więcej będąc w wieku 10 lat lubiłam zadania, o których wiele lat później dowiedziałam się, ze to zagadka Einsteina:
      pl.wikipedia.org/wiki/Zagadka_Einsteina
      Musialo to być jakieś czasopismo dla dzieci, bo był diagram do rozwiązywania, który - pamiętam - nie raz przerysowywałam na zwykłą kartkę w kratkę, jak coś pochrzaniłam i musiałam zaczynać od nowa smile

Teraz lubię nonogramy (malowane liczbami, obrazki logiczne). Wolę na komputerze niż na papierze, bo mnie denerwuje ciągłe przekładanie kredek z ręki do ręki. To moja ulubiona strona:
      pl.puzzle-nonograms.com/
      Ulubiona dlatego, że ma fajny system zaznaczania na pewnopełnych i na pewno pustych miejsc (lewy i prawy klawisz myszy) i diagram dzielony zawsze na kwadraty o boku 5, więc łatwo się liczy. Nie lubię takich, gdzie diagram na np. 22x24 pola. Wadą tej storny jest to, ze wychodzą abstrakcje, a nie konkretne obrazki.
      Parę lat temu corka mi pozazdrościła i też się nauczyła rozwiązywać - teraz ma 12 lat.
      Są w sprzedaży pisemka z tym typem rozrywki, ale tam są raczej trudne obrazki, duże.
      Któraś strona z nonogramami daje możliwość wydruku zadania na kartce.

Jeszcze może być sudoku.
      • beata985 Re: Zagadki logiczne dla dzieci 04.10.17, 23:00
        Tez pamiętamte zagadki. Tez je sobie rozrysowywalam. Ale kompletnienie pamiętam co to było za czasopismo...bylo to kilka krzyżówekw środku....moze agora ale ręki nie damsobie uciąć.
        • mika_p Re: Zagadki logiczne dla dzieci 04.10.17, 23:14
          Nie było takiego czasopisma jak Agora smile Jest Angora, nie wiem od kiedy jest wydawana, ale teraz tam jest właśnie 1-2 sudoku i 1 obrazek logiczny.

Jesli twoja pamięć o tych zagadkach celuje w II połowę lat 80-tych, to mogło być "My" - była taka efemeryda czasopiśmiennicza dla dzieci, "Ja" dla maluchow, "Ty" dla chyba dzieci z pogranicza przedszkola i podstawówki, "My" celujące mniej więcej w połowę podstawówki. Kolorowe, papier sztywniejszy niż gazeta, nielakierowany. Wychodziły dość krotko.
          • beata985 Re: Zagadki logiczne dla dzieci 04.10.17, 23:33
            Ja piernicze znowu telefon wie lepiej wrrr angorA
          • beata985 Re: Zagadki logiczne dla dzieci 04.10.17, 23:36
            Tak myślę że byłam bardziej dorosłą niż dzieckiem czy nastolatką...wiec bardziej lata 90te... Chyba czarno białe trochę kolorowych obrazków i ten środek z zagadkami. Chyba 4 strony...
            • viridiana73 Re: Zagadki logiczne dla dzieci 05.10.17, 08:27
              Może chodzi o "Sam na sam"?
              • mika_p Re: Zagadki logiczne dla dzieci 05.10.17, 18:53
                Może "sam na sam", pamiętam taką nazwę.
                • beata985 Re: Zagadki logiczne dla dzieci 05.10.17, 18:55
                  sama nazwa nic mi nie mówi a gugiel nie chce pomóc.
        • vodyanoi Re: Zagadki logiczne dla dzieci 05.10.17, 08:46
          To był dodatek piątkowy do Gazety Wyborczej. Nie jestem pewna, ale to chyba było nawet nie osobno, ale w programie telewizyjnym. Lata ok. 2000 - 2004
      • quesuerte Re: Zagadki logiczne dla dzieci 04.10.17, 23:04
        Wpadlam w te monogramy totalnie, a niech to.
        • mikams75 Re: Zagadki logiczne dla dzieci 04.10.17, 23:54
          i mnie sie spodobalo smile
      • krisdevalnor Re: Zagadki logiczne dla dzieci 05.10.17, 11:11
        mika_p napisała:

> Zagadka logiczna - to też szerokie pojęcie.
        >
        > Mniej więcej będąc w wieku 10 lat lubiłam zadania, o których wiele lat później
        > dowiedziałam się, ze to zagadka Einsteina

Tez uwielbialam te lamiglowki. Kiedys byly w Focusie. Jak znasz angielski to jest duzo aplikacji, na przyklad quick logic puzzles. W UK mozna tez kupic takie zestawy zadan w formie papierowej, caly zeszyt zagadek logicznych.

Nonogramy tez bardzo lubie, faktycznie latwiej sie je robi na telefonie niz na papierze. Mam fajna aplikacje nonogram4, sprawdz, moze ci sie spodoba.
      • qrka Re: Zagadki logiczne dla dzieci 05.10.17, 18:59
        www.wydawnictwologi.pl/piatkowy_mix_online
        Co piątek ukazują się po dwa zadania (o różnym stopniu trudności) dla każdego wymienionego tam typu łamigłówek.
        Dodatkowo można sobie zamówić wydania papierowe (lub z tego wydawnictwa kupić w saloniku prasowym - na mojej wsi bywają w In Medio).
        Te obrazki bywają duże, ale za to są naprawdę obrazkami.
      • 21mada Re: Zagadki logiczne dla dzieci 05.10.17, 19:04
        Czy to czasopismo to 'Ja, ty i my'?
        • 21mada Re: Zagadki logiczne dla dzieci 05.10.17, 19:07
          Był tez 'Bazar' - tam było mnóstwo zadań logicznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka