Dodaj do ulubionych

Prześwietlenie zębów u dentysty

11.10.17, 06:12
Ciekawa jestem jak jest u was. Zawsze leczyłam zęby w Polsce, mimo ze od paru ładnych lat już tam nie mieszkam. W końcu jednak zdecydowałam się na lekarza lokalnego i zdziwiłam się strasznie, gdy lekarz na wizycie kontrolnej wykonał mi 18 zdjęć rentgenowskich punktowych, żeby mieć szczegółowy podgląd na każdego zęba. Przyznam się, ze byłam w szoku na tak duża ilość prześwietleń. W Polsce prześwietlenie robiłam tylko jednego zęba, tego ktory aktualnie wymagał leczenia. Czy to jest dziwne czy normalne? Liczę na odpowiedz osób z Polski jak i emigrantek.
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: Prześwietlenie zębów u dentysty 11.10.17, 06:40
      Dziwne. że dałaś sobie tyle zrobić, mnie stomatolog zlecił pantomogram, i miał ogląd na całą szczękę, a doraźnie ten ząb, który jest aktualnie leczony. Możesz zrobić 40 zdjęć a lekarz dalej może mieć wątpliwości, więc dziwię się, że się zgodziłaś.
    • minerallna Re: Prześwietlenie zębów u dentysty 11.10.17, 06:52
      Napisać że jestem zdziwiona to mało!!!
      Nawet w PL porządny gabinet ma sprzęt do RTG panoramicznego (chyba tak to się nazywa)
      Gdzie Ty poszłaś na leczenie?
      Takie cykanie ząb po zębie i zdjęcia?
      Nie ma tomografu?
      Uciekałabym od takiego" dentysty" nie zależnie od kraju pobytu.
      Dla mnie to konował a nie dentysta.
    • leyre1 Re: Prześwietlenie zębów u dentysty 11.10.17, 07:15
      Nie mieszkam w pl i nie korzystam z zadnego leczenia w pl. Dentysta w x-ray w gabinecie i robi jeden image n.a. ktorym sa w wszystkie zeby.
      Nie zapytalas dentysty czemu tak?
      • lidek0 Re: Prześwietlenie zębów u dentysty 11.10.17, 08:00
        a co to jest "image"?
    • cauliflowerpl Re: Prześwietlenie zębów u dentysty 11.10.17, 09:01
      Hiszpania: po wypadku panoramiczne, zeby miec wglad w cala szczene (trzeba bylo zobaczyc ile zebow polamaych i jak bardzo).
      Przed podniesieniem dna zatoki zrobili mi dodatkowo jakis super hiper skaner trojwymiarowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka