Dodaj do ulubionych

Komputerowe badanie stóp

11.10.17, 22:33
Warto iść na komputerowe badanie stóp? Rzecz dotyczy dwunastolatka. Młody przekoślawia buty, problem na pewno jest. Osoba robiąca wkładki diagnozę postawiła ale zapisałam syna jeszcze do lekarza. Natomiast znajoma rehabilitant sugeruje badanie komputerowe, jako najdokładniejsze.
Obserwuj wątek
    • peonka Re: Komputerowe badanie stóp 12.10.17, 14:31
      Nie wiem o jakim badaniu komputerowym mówisz, ale moja koleżanka miała kiedyś robione wkładki lecznicze, i badanie polegało na chodzeniu na takiej bieżni, która analizowała nacisk stóp i takie tam. Podobno bardzo dobrze dobrane były te wkładki.
    • tmk123 Re: Komputerowe badanie stóp 12.10.17, 22:47
      Jeśli bezplatne to tak. jeśli płatne to nie. Teraz nazywa się komputerowe, a kiedyś stopę smatowano farbą i odbijanoo slad na papierze. Widać płaskostipie ku nadmierne wysklepienie. Można komputerowo, a można tuszem.
      • taki-sobie-nick Re: Komputerowe badanie stóp 12.10.17, 23:12
        tmk123 napisała:

> Jeśli bezplatne to tak. jeśli płatne to nie.

Hehe. Pamiętaj tylko, że stopy są podstawą kręgosłupa i brak odpowiedniego leczenia może zaowocować licznymi chorobami w wieku 40+.

No ale po co wydawać na jakieś badanie. tongue_out
        • alfa36 Re: Komputerowe badanie stóp 13.10.17, 08:45
          Młody buty przekoślawia, ale w sklepie ortopedycznym badano dziecko i stwierdzono, ze ma szpotawość stóp (badanie polegało na tym, ze chodził, stawał na lusterku i go oglądano. Wkładek nie dobrali mi, bo doradzono mi, żebym kupiła młodemu większe buty (w tych, po wkładkach widać, ze wyrasta... a nosi dwa miesiące). W międzyczasie znajoma rehabilitant poleciła badanie komputerowe (płatne).
    • marika-333 Re: Komputerowe badanie stóp 29.06.20, 23:04
      Faktycznie badanie komputerowe da najwięcej szczegółowych informacji, ale do tego potrzeba tez doświadczenia, wnikliwej analizy czy badań manualnych. Takie badania robi sie np na plantografie, podoskopie czy macie tensometrycznej tutaj więcej na ten temat
    • eliszka25 Re: Komputerowe badanie stóp 30.06.20, 00:53
      Mój syn ma wkładki ortopedyczne. Miał badanie komputerowe, tzn. stał na takim jakby skanerze, który zeskanował mu stopy i potem ortopeda oglądał je na monitorze komputera. Z tym, że badanie polegało nie tylko na skanowaniu podeszwy stóp. Ortopeda oglądał synowi stopy, przyglądał się, jak syn stoi, jak chodzi, dokładnie analizował podeszwy jego butów, macał mu te stopy, wyginał itd. i w ogóle to pierwsze badanie trwało łącznie godzinę. Moim zdaniem warto zrobić takie dokładne badanie żeby jak najlepiej dobrać wkładki. Mój syn ma dobrane tak, że z wkładkami mu się lepiej chodzi i ani razu nie musiałam mu przypominać o wkładkach. Jak zmienia buty, to automatycznie przekłada wkładki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka