15.10.17, 12:14
Doradźcie, bo mi głowa puchnie... Zna ktoś z Was miejscowość Peurto de la Cruz? Czytałam gdzieś, ze na północy Teneryfy potrafi być większość lata pochmurnie.... Chodzi mi o okres wakacyjny. A poza tym to czy tam się da siedzieć w wodzie i grać w piłkę (nie w basenie)? Co z falami? Nie uniemożliwiają tego?
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: Teneryfa 15.10.17, 12:39
      Emama nie lata w takie miejsca.
      Emama latem popier.. w kaloszach po lesie w Finlandi, albo spaceruje po Rzymie w 40stopniowym upale gdzie razem ze swoim 3latkiem chłoną atmosferę miasta no chyba że 3latek wciągnie ją do muzeum bo 3latek emamy nie buduje zamków z piasku tylko zwiedza muzea sztuki współczesnej. A jak już która się zdecyduje to ciuchy dla całej rodziny na dwa tygodnie bez problemu pakuje do bagażu podręcznego.
      • memphis90 Re: Teneryfa 15.10.17, 16:50
        3 latek ciągnący matkę do muzeum mnie nie dziwi. Jak byłam w Muzeum w Kairze (w lipcu...), to najbardziej zadowolone było jedyne dziecko na wycieczce, pewnie właśnie 2-3 letnie. Polozylo się na zimnej marmurowej podłodze i leżało tam, kiedy my musieliśmy zwiedzać...
      • chicarica Re: Teneryfa 16.10.17, 11:24
        Ojtam, krejzi.
        W lesie w Finlandii jest cudnie. Jedynym chyba problemem są komary. No i niedźwiedzie, ale raczej nie podchodzą do ludzi. W przeciwieństwie do komarów.
        Jakoś od czasu kiedy siedzę na północy, coraz mniej atrakcyjne wydają mi się wyjazdy do zatłoczonych wakacyjnych kurortów pełnych wrzaskliwych lokalnych kurdupli. A do niedawna uwielbiałam południe Europy i zawsze zaliczałam 1-2 wyjazdy w roku gdzieś do Hiszpanii czy Grecji. Chyba po prostu muszę odreagować i zdążyć się stęsknić. Na razie najbliższy wyjazd w tamte rejony zaplanowałam na wiosnę 2018. Lato (tzn. lipiec i sierpień) tam odpada.
    • regina-phalange Re: Teneryfa 15.10.17, 13:05
      Byłam zimą na Teneryfie, w ww. miejscowości spędziłam jeden dzień. Było ciepło, ale bardzo wiało - ne wiem, czy to tam normalne. Miejscowość przyjemna, podobała mi się bardziej niż stolica wyspy.
    • kotagus Re: Teneryfa 15.10.17, 13:07
      Ja Ci odpowiem. Bo rok temu spędziłam wakacje pół na pół. Na północy i południu. W północy Teneryfy jestem zakochana. Pięknie zielono, można robić wszystko co dusza zapragnie, pochmurno było może 2razy na 10dni, ale nie padalo. Wtedy pojechalismy na Teide i niestety widok był słaby, choć my byliśmy już powyżej pułapu chmur i tam było piękne słońcewink Byliśmy w sierpniu. Druga część wyspy, słoneczna, spalona , wysuszona. Dla mnie przygnębiające, mimo że upalnie i słonecznie. Głos na północą zatem! smile To były 3 tygodnie na Teneryfie, nie padało ani razu.. ps. W oceanie nie pływalismy, bo dla nas było za zimno...
      • iskierka3 Re: Teneryfa 15.10.17, 14:04
        Tylko zdjec na fb potem nie wklejajcie a najlepiej jedzcie incognitowink bo potem jak sie wladzy narazicie to Was "prosty lud" zezrewink
        • alfa36 Re: Teneryfa 15.10.17, 15:15
          Okwink
      • claudel6 Re: Teneryfa 15.10.17, 23:14
        za zimna woda czy za zimne powietrze?
        • kotagus Re: Teneryfa 16.10.17, 13:26
          Woda... Ale ja generalnie nie wchodzę do takich otwartych zbiorników wodnych. Jedynie koło Turcji mogłam pływać, ale rodzina określała wodę jako "zupa".. Grecja- max do kolan. Ocean kolo Madery tylko raz, żebym się mogła wypowiedzieć w temacie temperatury wink no ale - co kto lubi wink
    • rozwiane_marzenie Re: Teneryfa 15.10.17, 15:34
      Byłam smile. Trafiliśmy na cały przekrój pogody, od upału po deszcz, ale i tak uważam, że był to jeden z najlepszych wyjazdów. Plaża w tej miejscowości jest malutka (przynajmniej ta w centrum), czarna żwirowa, niezbyt okupowana, bo zaraz obok jest piękny kompleks basenowy i tam miejsc do leżenia, siedzenia, spacerów i odpoczynku jest pod dostatkiem. A widoki niezapomniane. No i sama miejscowość jest też przepiękna, mnóstwo miejsc do spacerów, ogrom urokliwych uliczek (szczególnie polecam ze względu na egzotyczną roślinność) ze sklepikami, taras widokowy (ocean ma błękitny kolor, fale robią niesamowite wrażenie) i dużo miejsc "sztucznie" zagospodarowanych - mam na myśli parki z wodospadami, kaskadami... coś pięknego. A na dodatek z tej miejscowości jest bardzo blisko do Loro Parku. Tam pobyt jest też niezapomnianym przeżyciem.
      Chyba, że wolisz tylko upał i leżenie plackiem na plaży, to zawsze możesz na cały dzień pojechać na południe smile, nie jest daleko. Ja gdybym miała jeszcze raz wybierać, czy północ, czy południe - zdecydowanie wybrałabym północ. Peurto de la Cruz jest piękne.
      • alfa36 Re: Teneryfa 15.10.17, 15:41
        Jakiś fajny hotel wybrałaś?
        • rozwiane_marzenie Re: Teneryfa 15.10.17, 15:55
          Byłam w hotelu Orotava, na ostatnim piętrze, z ogromniastym tarasem i jacuzzi na tarasie big_grin. Widok z tarasu zapierał dech w piersiach - na wielką skalaną ścianę z zabudowaniami i oczywiście na ocean. W dodatku widać było szczyt Teide. A jedzenie... chyba nigdzie, na żadnym innym wyjeździe nie było takiego wyboru i tak wspaniałego jedzenia. Polecam Ci bardzo, tylko jeśli byś decydowała się na ten hotel to bierz obowiązkowo to ostatnie piętro z tarasem smile.
          • alfa36 Re: Teneryfa 15.10.17, 16:43
            Dzięki.
            • marina2 Re: Teneryfa 15.10.17, 17:37
              w piłkę w oceanie raczej nie pograsz.fale sa dość mocne.Mówię tu o samym Puerto de la Cruz.
              wpiłke bezpośredno w omorzu pograsz sobie na plaży pod Santa Cruz San Andres.Jest wysypana piaskiem Sahary i odgrodzona od oceanu więc woda cieplejsza i spokojniejsza.w samym Puerto Playa Jardine jest całkiem w porządkuwink
              sama miejscowość jest urokliwa i zielona. i faktycznie bardziej zachmurzona niż południe.niej niz La Lagunawink
              tylko pamiętaj,ze bardziej zachmurzona nie oznacza ,ze jest chłodno słonce wyjdzie na pół godz i jesteś zgrillowanawink
              • hermenegilda_zenia Re: Teneryfa 15.10.17, 18:47
                Jadac w zimie jednak nie wybrałabym tej części wyspy ze wzgledu na porywisty wiatr, który wieje tam często i niestety utrudnia życie, jeżeli ktoś nastawia sie głównie na opalanie i plazowanie. Poza tym oznacza to kilka stopni odczuwalnej temperatury na niekorzyść północy, co nie jest bez znaczenia właśnie w okresie tzw zimowym szczególnie wieczorem, kiedy robi sie dość chlodnawo.
    • as79 Re: Teneryfa 15.10.17, 19:42
      Jestem zakochana w Teneryfie i to moje ulubione miejsce na wakacje, o każdej porze roku. Jeśli mogę coś doradzić - zamieszkaj gdzieś na południu wyspy, koniecznie wypożycz samochód (ceny wynajmu naprawdę niewygórowane, a benzyna zawsze trochę niższa niż w Pl) i pozwiedzaj wyspę ( wokół prawie całej T. biegnie autostrada). Miasteczka na pólnocy przepiekne (choć akurat to wskazane przez Ciebie jest u mnie na końcu rankingu), ale jeśli wolisz żeby było ci naprawdę ciepło - zamieszkaj na południu. Plaże na Teneryfie mają charakter wulkaniczny, więc czarny piasek, skały..W Teresitas (niedaleko stolicy) znajduje się duża plaża z piaskiem specjalnie przywiezionym z Teneryfy. Co do kąpieli w oceanie, no cóż..co kto lubi. Byłam tam 6 razy , o różnych porach roku i nawet w lipcu woda, moim zdaniem, zimna. Ale to może tylko moje odczucie.
      • as79 Re: Teneryfa 15.10.17, 19:43
        miało być "z pisakiem przywiezionym z Sahary smile"
        • alfa36 Re: Teneryfa 15.10.17, 21:23
          A jaki jest dno w oceanie? Buty do wody konieczne?

• as79 Re: Teneryfa 15.10.17, 22:31
            Chyba tylko na tej piaszczystej w Teresitas jest ok.Poza tym kamienista.To wyspa wulkaniczna
            • leni6 Re: Teneryfa 16.10.17, 05:50
              Byłem 2 razy na Teneryfie, przynajmniej na 6 plażach i nigdzie nie było kamieni na dnie, wszystkie plaże były na południu, od los christianos do el medano.
    • bcde Re: Teneryfa 16.10.17, 01:41
      W Puerto de la Cruz dość często jest pochmurno, jak to na północy wyspy. W okresie wakacyjnym miewa to tę dobrą stronę, że nie jest tak upalnie.
      Miasto jest niezbyt ciekawe, "plaża" beznadziejna - mała, czarna i kamienista, a dookoła beton. Ale to miasto jest dość dobrym punktem wypadowym, by zwiedzać północ wyspy, zwłaszcza jeździć do lasu. Do lasu jest ok. pół godziny samochodem, a dojazd do Parku Narodowego Teide trwa ok. 45 minut. Najbliższa sensowna plaża (sztuczna, ale najlepsza na Teneryfie) to Playa de las Teresitas, ale jest dość daleko. Jeśli chcesz siedzieć w wodzie i grać w piłkę, to jednak lepiej wybierz hotel z fajnym basenem i ogrodem. Poza tym kąpiel w oceanie to średnia przyjemność, bo woda zimna.
      • babsee Re: Teneryfa 16.10.17, 08:13
        Nie zgodze sie absolutnie. Plaza jest cudna- sa dokladnie 3 plaze, wiec nie wiem o ktorej mowi przedmowczynni- chyba,ze o tej w centrum miasteczka, w porcie. Bo to faktycznie masakra. Playa Jardin jest absolutrnie sliczna i nasadzeniami z kakutusuow i palm.
        Ocean jest bardzo cieply jak na ocean.Wystarczy poczytac- wyspe plywaja cieple prady co powoduje wysoką temparature wody.Ja bylam w polowie maja i miala 21 stopni...wiec jak na ocean jest genialna.
        Miasto jesty absolutnie sliczne- zabytkowe ale nie zawalone turystami, pelno tam urokliwych zakatkow, cudnych balkonow( nie wiem co oni maja z tymi balkonami, ale popatrz do gory jak bedziesz mijac kamienice- kazdy balkonik jest inny)
        Co najwazniejsze- miasto jest zielone- mnostow palm, kaktusow, malych skwerow z nasadzeniami.
        I ja polecem polnoc- faktyczie , bywa pochmurno ale nas to zwiodlo-nasmarowalismy sie tylko faktorem 12 bo bylo duze zachmurzenie i maz sie spiekl okrutnie.Wiec trzeba uwazac,Za to w pelnym sloncu,tam sie nie da wytrzymac, konieczny jest parasol.Wieje wiaterek, ktory chlodzi ale i tak jest okrutnie gorąco.
        Poludnie zrobilao na mnie zle wrazenie- jak pustynia, same skały, nie ma zieleni, mnostwo turystow i sakramencko gorąco.
    • whitediamond Re: Teneryfa 16.10.17, 10:39
      Super miejscowosc, moim zdaniem lepsza niz poludnie (no moze za wyjakiem mojego ulubionego el Medano), w lato jak najbardziej, nie jest az tak upalnie, troche wieje od czasu do czasu, zielono, polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka