Dodaj do ulubionych

Do handlowców

17.10.17, 13:52
Powiedziałybyście klientowi, że zrobił Wam przykrość, że nie skorzystał z Waszej oferty?
Nie kurtuazyjnie "Przykro mi, mam nadzieję, że bla bla bla", tylko tak żeby dać wyraz, że Wam naprawdę przykro i że przecież Wy byście to samo zaoferowały, gdyby tylko klient Wam powiedział? Czyli klient winny smile

Tak się zastanawiam, czy to profesjonalne, bo niemiło mi się zrobiło. A już chciałam przy kolejnej okazji skorzystać z usługi takiej osoby, bo okólnie wrażenie ok, gdyby nie ten finał. A teraz to nie wiem, bo może się obraziła... No głupio jakoś.
Obserwuj wątek
    • super-mikunia Re: Do handlowców 17.10.17, 15:08
      Yyy nie nie powiedziałbym tak, chyba żeby moja ofertę odrzucił moj własny brat, lub dobry kumpel, to przy wódce może...
      Za to warto wypytać co zaważyło na decyzji, jakie parametry, w czym była konkurencja lepsza etc.
      Sadze, ze to oczywiste dla klienta, ze jest ci smutno z braku podpisanej umowy, nowego zamówienia do planu...I z drugiej strony nikt nie lubi odmawiać, wiec nie obarczają jeszcze większym poczuciem winy klienta, bo nie odbierze od ciebie już więcej telefonu...
    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Do handlowców 17.10.17, 15:16
      butch_cassidy napisała:

> Powiedziałybyście klientowi, że zrobił Wam przykrość, że nie skorzystał z Wasze
      > j oferty?
      > Nie kurtuazyjnie "Przykro mi, mam nadzieję, że bla bla bla", tylko tak żeby da
      > ć wyraz, że Wam naprawdę przykro i że przecież Wy byście to samo zaoferowały, g
      > dyby tylko klient Wam powiedział? Czyli klient winny smile

Przecież ten chwyt jest opisywany na pierwszych stronach podręczników od manipulacji.

• mozambique Re: Do handlowców 17.10.17, 15:20
        Zimbardo sie kłania
        • butch_cassidy Re: Do handlowców 17.10.17, 15:26
          Zimbardo czytałam, ale tego akurat nie pamiętam.

To w takim razie kiepski chwyt, bo jest kontrproduktywny. Moim zdaniem super-mikunia ma rację. Odechciało mi się kontaktować z panią 😐

Jaki efekt ma niby ten "chwyt" wywołać?
          • mozambique Re: Do handlowców 18.10.17, 12:17
            poczucie winy u ciebie, i od razu pojawi sie chec "przeoproszenia " owj pani ze z ciebei taka wiśnia

sorry , to u Cialdiniego , nie Zimbardo , "Wywieranie wpływu na ludzi"
            • butch_cassidy Re: Do handlowców 18.10.17, 13:13
              Dobre smile To chyba jakaś nietypowa jestem. I chyba nie tylko ja, jak czytam 😉
      • kk345 Re: Do handlowców 17.10.17, 15:36
        >Przecież ten chwyt jest opisywany na pierwszych stronach podręczników od manipulacji.

I jest całkowicie nieskuteczny- jeśli ktoś próbuje wywołać we mnie poczucie winy, to unikam go skutecznie, by nie czuć dyskomfortu. Manipulować trzeba umieć.
        • mozambique Re: Do handlowców 18.10.17, 12:21
          wiec ta pani nie umie Ale inni umieją i robia to tak dobrze ze ty ( klient) nawet tego nie zauważysz
    • a.va Re: Do handlowców 17.10.17, 15:32
      Bardzo nieprofesjonalne, nigdy w życiu bym tak nie powiedziała, przecież ten klient już nie wróci (co potwierdzasz). Robienie z siebie ofiary i wpychanie klienta w niekomfortową sytuację to najlepsza metoda, żeby go więcej nie zobaczyć.
    • lady-z-gaga Re: Do handlowców 18.10.17, 08:23
      Lepiej taką osobę omijaj. Nie rozumie zasad rynkowych. Skorzystasz z jej usług raz, nie będziesz miała ochoty na kolejny, wiesz co się będzie działo?
    • lauren6 Re: Do handlowców 18.10.17, 12:22
      Bardzo nieprofesjonalne zachowanie. Nie skorzystałabym z usług takiej osoby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka