Dodaj do ulubionych

Muzyka w kl. IV - VII

26.10.17, 18:24
Pytanko mam. Czy u Was w klasach IV -VII dzieci muszą zdawać piosenki wychodząc na środek klasy i śpiewając je głośno przed całą klasą. Czy uważacie że to jest ok. i czy tak powinno być. I za co w tym momencie dziecko ma być oceniane - za znajomość tekstu czy za zdolności wokalne. Jaką ocenę powinno dostać dziecko które tekst zna doskonale, ale śpiewać nie potrafi.

Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 18:37
      Nie wiem czy wychodzili na środek, śpiew solo był. Znajomość tekstu i zbliżenie do linii melodycznej wystarczyło na 5
      • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 18:40
        A jak uważasz jaką oceną powinno dostać dziecko które tekst zna doskonale ale "słoń mu na ucho nadepnął"?
        • little_fish Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 18:42
          No mój syn właśnie z tego gatunku i dostawał piątki
          • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 18:46
            A jak syn odbierał w wieku +- 13 lat i początki mutacji śpiewanie na forum klasy która w tym momencie ma "ubaw po pachy i to za darmola" . Nie było to dla niego problemem?
            • little_fish Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:14
              Mutacji poki co brak, więc z tym problemu nie było. Syn z zacięciem aktorskim, występy lubi. Specjalnie podpytałam dziecko - śpiewali na środku lub z miejsca, klasa specjalnie nie rechotała (i w podstawówce i w gimnazjum), bo wiedzieli, ze czeka to wszystkich. Jak ktoś znał tekst perfect i ładnie śpiewał to dostawał 6, jak tekst perfect i fałsze to 5, to samo gdy melodia piękna, ale w tekście luki. A potem niższe oceny jak potknięć więcej
        • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 18:43
          a co powinno być oceniane na muzyce? Tekst?
          • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 18:47
            A co powinno być według Ciebie oceniane w szkole podstawowej? Zdolności muzyczne / śpiew czy ogarnięcie i nauczenie się tekstu itp. ?
            • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:06
              piszesz o 13-latku - powinien dostać dobrą ocenę za 'ogarnięcie", sorry, za ogarnięcie, to można dawać dobre oceny w początkowych klasach SP.

Tu powinno być za śpiew - a śpiew to nie tylko sama melodia, ale również trzymanie się rytmu i frazowanie.
              • aerra Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:28
                Nie, nie powinno być za śpiew, bo niektórzy zwyczajnie śpiewać nie potrafią, niezależnie od tego ile w to włożą pracy.

To samo jest zresztą z plastyką - a rękę wyćwiczyć łatwiej niż głos i słuch.
                • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:09
                  tak, jak pisałam - ocena za śpiew nie jest oceną za zdolności wokalne, a za kilka różnych elementów. I nawet jeśli ktoś nie potrafi śpiewać czysto, to może dostać 5.
                  • kouda Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:46
                    Może nie śpiewać i dostać 1, nadrobi pisaniem nut o graniem na flecie. Bez sensu z tymi zdolnościami - dlaczego nie oceniać? Tak samo jest z talentem do matmy, wf i polskiego. Jeśli fałszuje, to z muzyki nie jest dobry, ci najwyżej dostateczny jaj się tekstu wyuczy
                    • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:56
                      Matmy można się nauczyć, śpiewu niekoniecznie, Na flecie nie grają, stara się ale ni cholery nie ma jak zarobić dobrej oceny w myśl nowej Pani smile Ale jeśli za śpiew zasługuje w/g Ciebie na 1, a tylko to Pani ocenia, to cóż mimo średniej 4,6 z pozostałych przedmiotów w tym roku grozi mu 1 z muzyki i rok będzie powtarzał. To ciekawe kiedy podstawówkę skończy co roku 1 z muzyki dostając bo śpiewać się ni cholery nie nauczy
                      • little_fish Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 21:00
                        Znaczy generalnie nauczyciel nie może przez cały rok oceniać tylko jednej umiejętności ...
                      • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 21:11
                        dlaczego ma dostać 1, skoro za dzisiejszy śpiew dostał 5?
                        • little_fish Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 21:13
                          Dlatego, że następnym razem odmówi wystąpienia na środku, bo za bardzo go to stresuje
                          • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 21:26
                            zawsze można z panią ponegocjować, żeby pozwoliła z ławki, albo np. tyłem do klasy, przodem do pani
                            • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 21:31
                              To się teraz podłożę - klasa integracyjna - nie chciałam tego ujawniać - niektóre dzieci mogły zdawać później, tylko w obecności Pani
                        • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 21:22
                          Bo dzisiaj dostał 5 bo zaśpiewał, a następnym razem jak nie będzie chciał błazna klasowego z siebie robić to odmówi i 1 dostanie. Czyli jak nie będzie chciał śpiewać na forum klasy to do osiemnastki w tej 7 klasie kiblował będzie.
                          • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 21:25
                            jakiego błazna? Wszyscy śpiewali. Myślisz, że wszyscy dobrze?
                            • morekac Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 21:31
                              Ale to obciach jest wokalny, nie wzrokowy.
                      • morekac Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 21:24
                        Co się martwisz, z jedną pałą grozi mu co najwyżej poprawka. Najwyżej opłacisz korepetytora i będzie młody śpiewał serenady przez całe wakacje... wink
                        • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 21:27
                          smile
                          • little_fish Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 21:41
                            Swoją drogą to lekka paranoja, nie sądzicie? Na wszystkich przedmiotach nauczyciele odpytują i stawiają oceny za to, czego wcześniej (przynajmniej w teorii) nauczyli. Czy ktoś uczył dzieciaki spiewu? Emisji glosu? Technik oddychania? To czemu za to stawiają oceny ...
                            • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 21:47
                              Masz rację, niech nauczyciel da mojemu dziecku lekcję śpiewu, a potem niech go z niej odpyta. Nie będę się burzyła smile
                            • szarsz Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 22:12
                              > Na wszystkich przedmiotach nauczyciele odpytują i stawiają oceny za to, czego wcześniej
                              > (przynajmniej w teorii) nauczyli.

Ależ to samo jest na w-fie i plastyce.
                              • little_fish Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 22:16
                                Wiem 😐
          • slonko1335 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 18:53
            zaangażowanie, chęci, aktywność, wiedza-typu znajomośc nut na pięciolini, dopasowanie utworu do kompozytora, itd.
            • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 18:59
              Ok. 13-latek w trakcie mutacji - znajomość tekstu 100% , fałszuje masakrycznie , jaką ocenę powinien dostać? Pytam zanim zrobię słynny "dżihad" w szkole. I czy według Was jest ok każdego wyciągać na środek klasy w celu odśpiewania głośno piosenki czy może odpuścić i sprawdzić znajomość tekstu np. recytacją.
              • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:04
                jeżeli na środku śpiewa każdy, to jak najbardziej ok.
                • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:09
                  Masz syna czy córkę?
                  • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:16
                    syna
              • iwoniaw Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:09
                Ok. 13-latek w trakcie mutacji - znajomość tekstu 100% , fałszuje masakrycznie
                > , jaką ocenę powinien dostać?

W rozporządzeniu ministra jest napisane wprost, że m.in. z muzyki ocena powinna być za starania, a nie za talent. Zatem jeśli uczeń zna tekst, jest w stanie rozpoznać melodię i podejmuje próby jej odtworzenia, ale nie jest w stanie zaśpiewać czysto ze wzgl. np. na mutację, to powinien mieć minimum (!) 5.
                Nakaz śpiewania dla chłopaka w trakcie mutacji dla mnie podpada pod znęcanie się i wręcz narażanie zdrowia ucznia - coś jakby nauczyciel na wf-ie zmuszał do podnoszenia ciężarów ponad normę i bez rozgrzewki. Sytuacja jak najbardziej zasługująca na interwencję.
                • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:16
                  Dzięki, stronnicza jestem bo o moje dziecko chodzi.
                  Dla mnie wywoływanie ucznia na środek klasy i nakaz śpiewania głośno w obecności całej klasy jest delikatnie mówiąc nie w porządku i zastanawiam się co z tym zrobić. Dodam że mają nową nauczycielkę a za tydzień mamy zebranie i zastanawiam się co z tym zrobić.
                  Nie podoba mi się to i to bardzo, ale może przesadzam i chciałam się upewnić
                  • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:18
                    a jak było do tej pory? We wcześniejszych klasach nie śpiewali?
                    • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:20
                      Nie, nie musieli śpiewać. Recytowali lub pisali tekst na kartkach
                      • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:24
                        no to jednak trochę nie tak i stąd teraz problemy
                        • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:30
                          Ale co nie tak? Że poprzedni nauczyciel wymagał znajomości tekstu i za to oceniał? Że dzieciaki chodziły chętnie na muzykę i problemów nie zgłaszali? Że nikt sobie przed całą klasą "siary" nie robił i klasa"beki" na "muzie" nie miała?
                          • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:35
                            że na muzyce nie uczono śpiewania
              • antyideal Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:12
                U syna takie śpiewy były w trójkach, żeby było razniej beczec w towarzystwie kolegów. A i pani skracala sobie cierpienia.smile
                • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:19
                  No i jakby beczeli w trzech to byłoby ok.
              • morekac Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:12
                Sprawdż w wso czy pso, ale wcale nie jestem pewna, czy brak talentu wokalnego w stopniu minimalnym powinien być oceniany. Zdaje się, że MEN wydało nawet jakiś okólnik w tej sprawie,ale nie wiem, czy piękonzęba go nie unieważniła...
                • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:24
                  Właśnie mi bardzie chodzi o to co dziecko które ma świadomość tego że nie umie śpiewać musi odcierpieć śpiewając na forum klasy . Dla 13-latka to obciach i ja to rozumiem. I pytanie czy to ok czy się czepiam ale niestety życie jest brutalne i młody musi swoje w szkole odcierpieć
                  • little_fish Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:43
                    Gdyby dla mojego dziecka było to problemem, a w klasie faktycznie robiliby sobie bekę to podjęłabym temat i zaproponowała właśnie śpiew w grupie - człowiek ze słuchem bez problemu wyhaczy fałszujacych, znajomość tekstu też łatwo wychwycić
              • slonko1335 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:42
                zapytam sie jak to u córki sie odbwya jak wróci bo widziałam, że ma oceny za umiejętności wokalne a na pewno nie zaśpiewa wyciągnięta na środek klasy, wiec nauczycielka w jakiś inny sposób to ocenia na pewno.
                Mój masakrycznie fałszujący syn ,za znajomość tekstu, zaangażowanie i przynajmniej próbę odtworzenia lini melodycznej dostaje 5.
                • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:54
                  Ale czy nauczyciel wymaga od syna śpiewu solo w obecności 25 małolatów którzy w tym wieku nie wiedzą co to "empatia" smile
                  • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:06
                    u nas śpiewają solo na środku od zawsze - a mieli ze trzy różne nauczycielki.
                  • slonko1335 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:13
                    Nie śpiewają solo na środku-wypytałam.
          • edelstein Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:34
            Teoria muzyki, a nie spiew.Tak jak na plastyce nie powinien byc oceniany talent tylko teoria i umiejetnosc zastosowania perspektyw/swiatlocienia itd.
    • lauren6 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:03
      Uważam, że taki nauczyciel to sadysta.
      • mama.nygusa Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:23
        Zgadzam sie z lauren
        • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:25
          No właśnie ja też. I chciałam się upewnić czy nie jestem przewrażliwiona.
    • aerra Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:25
      Zazwyczaj można utwór zagrać, jeśli ze śpiewaniem ciężko.
      • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:26
        Nie, nie ma takiej opcji. Trzeba stanąć na środku klasy i zaśpiewać
        • aerra Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:32
          To ja bym zrobiła jesień średniowiecza w szkole, jeśli śpiewanie jest obowiązkowe i na ocenę.
          Dziecko ma znać tekst, znać utwór (umieć go rozpoznać i odtworzyć, co nie znaczy przecież że tylko i wyłącznie śpiewanie wchodzi w grę oraz umieć odczytać nuty na pięciolinii).
          Mój akurat śpiewać lubi i umie, ma i słuch muzyczny i poczucie rytmu, ale z tego co wiem, nie śpiewają na ocenę (przynajmniej na razie).
    • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:48
      Zapytam inaczej. Wasz 13 -letni syn wraca ze szkoły i mówi że na muzyce Pani kazała wyjść na środek klasy i głośno odśpiewać piosenkę którą zadała do nauczenia. Syn ma mutację, a wcześniej i tak śpiewać nie potrafił. I stwierdza że obciach straszny (w kasie jest dziewczyna która mu się podoba), dziecko nie ma problemów przed publicznymi wystąpieniami, teks wykuty na blachę, ale śpiewnie na forum klasy go przerasta. I sądzę że nie jego jednego w klasie bo pytałam jak koledzy reagowali. Podobno jeden wielki stres. Pytanko - odpuszczacie, uważacie że to jest ok czy coś z tym robicie.
      • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:49
        oczywiście nie teks tylko tekst
      • little_fish Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 19:55
        Idę i próbuje rozmawiać z nauczycielem. Jeśli mam możliwość wcześniej kontaktuje się z innymi rodzicami i pytam ich o zdanie. Tak jak pisałam, osoba ze słuchem i w chórze wyłapie fałszującego. Obcowanie ze sztuką powinno być przyjemnością a nie traumą
        • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:08
          a dlaczego dziecko nie miałoby samo załatwić swojej sprawy? To jest 7 klasa, odpowiednik 1 gimnazjum.
          • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:23
            Bo jest tylko 13-latkiem który rzuca tekst "mama daj spokój bo będę miał przerąbane i odbije się na mnie" . Dodam że w przedmiotach ścisłych nauczyciele sami go "wyganiają" na konkursy.
            • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:26
              to posłuchaj syna
      • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:05
        jeżeli wszyscy tak samo byli odpytywani, to nie robiłabym awantury.

A dziecko, ew. trójka klasowa nie mogą sami spróbować z panią to jakoś załatwić?
        • little_fish Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:09
          To, że wszyscy byli odpytywani tak samo, nie znaczy, że było to sprawiedliwe. Trudno porównać odczucia ładnie spiewającej dziewczynki i chlopaka z mutacją. To tak, jakby w klasie było utykajace dziecko, a nauczyciel kazałby biegać indywidualnie, pod obstrzałem spojrzeń
          • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:18
            Trafiłaś w sedno. Dokładnie to miałam na myśli. Rodziców dziewczynek nie będę miała po swojej stronie
            • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:24
              myślisz, że dziewczynki to z definicji ładnie śpiewają?
              • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:32
                Nie, na pewno nie. A ja jestem tego doskonałym przykładem. Śpiewać nie potrafię / nie potrafiłam, umysł ścisły jestem jak mój syn. Może dlatego dzisiaj tak emocjonalnie zareagowałam bo wiem jakim horrorem było dla mnie śpiewanie w podstawówce(mimo że nie musiałam na środku) i cieszyłam się że do tej pory syn mógł tego uniknąć po prostu wkuwając teorię
        • jeste_m_sobie Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:11
          Jestem muzykiem i nauczycielką. Uważam, że nie powinno być takich odpowiedzi. A w każdym razie bez wcześniejszej nauki emisji głosu, panowania nad strunami głosowymi itd. - bo fałszować mogą też ci, co mają słuch. Ja kiedyś fałszowałam, męczyłam się, bo to słyszałam, ale nie potrafiłam poprawić. Do luftu taka nauczycielka. Dziecko znielubi muzykę, jeśli jeszcze to nie nastąpiło. Na pewno bym coś z tym zrobiła.
          • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:12
            skąd nauczycielka przychodząca do 7 klasy miała wiedzieć, że dzieci nigdy wcześniej nie śpiewały?
            • little_fish Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:16
              Mogła zapytać dzieci
              • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:19
                niby tak, ale nie dziwię się, że nawet jej to do głowy nie przyszło.

No cóż, już kiedyś pisałam, że edukacja muzyczna u nas, to produkuje właściwie analfabetów muzycznych. Zwłaszcza, że jest po macoszemu bardzo traktowana i pozwalało się uczyć muzyki różnym ludziom ...
            • lauren6 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:20
              Co z tego, że nie śpiewały? To sa dzieci w wieku dojrzewania, a szkola nie jest szkołą muzyczną. To oczywiste, że nie są nauczone do takich występów. To oczywiste, że dla każdego nastolatka taki występ to będzie mega stres i okazja do wystawienia na ośmieszenie.

Te dzieciaki znienawidza lekcje muzyki. I po co im to? Nauczycielka jest - mówiac wprost - yebnieta skoro ma takie pomysły.
              • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:25
                lauren6 napisała:

> Te dzieciaki znienawidza lekcje muzyki. I po co im to? Nauczycielka jest - mówiac wprost - yebnieta skoro ma takie pomysły.

Nie no jasne, musi być taka, bo przecież chce, żeby na MUZYCE dzieci śpiewały - to przecież takie strasznie dziwne.
                • mondovi Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:32
                  Moje dziecko nie śpiewa, bo chodzi na MUZYKĘ, nie na CHÓR.
                  • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:47
                    w podstawie programowej śpiewanie jest jak najbardziej zapisane - zdaje się ok. 10 różnych utworów - mogą być solo, w zespole, bez akompaniamentu i z akompaniamentem).
                    • maniaczytania Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:48
                      maniaczytania napisała:

> zdaje się ok. 10 różnych utworów

aha - 10 na rok szkolny
                • little_fish Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:42
                  Śpiewać można nie tylko solo stojąc na środku klasy ....
      • fuzja-jadrowa Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 22:00
        Za moich czasow kazdy odspiewywal piosenke pojedynczo, ale chlopcy przechodzacy mutacje byli z tego zwolnieni. Nie zostawilabym tego tak, dla mnie to podchodzi pod znecanie sie.
    • mondovi Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:19
      U syna nie ma w ogóle czegoś takiego. Pierwsza ocena w roku była za wypracowanie nt.: "Przeżycie muzyczne, które będzie mi się kojarzyło z tegorocznymi wakacjami", następna: każdy z klasy musi zaprezentować biografię i najbardziej znane utwory kompozytora (losowali nazwiska). Co roku mają "odsłuch" - poznają kompozycje - od Vivaldiego, po Komedę, potem muszą po fragmencie (dowolnym) rozpoznać. Plus grają z nut na dzwonkach, piszą impresje - rok temu na temat wybranego utworu Młynarskiego.
      • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:44
        I o to mi właśnie chodzi. tak było dotychczas. Zmieniła się Pani, zmieniły się wymagania. I na marginesie - moje dziecko zawsze na koniec roku miało "4" z muzyki, dzisiaj za piosenkę dostało "5" ale jest we mnie duuuuuży niesmak za sposób w jaki tą ocenę dostało
    • moni_kaw Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:20
      Boshe, współczuję aktualnym dziewczynom, cóż to za odważni, mescy panowie się kroja na przyszłość ; mamusia na muzykę latała bo mu śpiewać kazali
      • vendea0 Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:26
        Nie , nie latała. Ale mamusia też umysł ścisły , tatuś też. I pamiętam jakim stresem dla mnie było śpiewanie na forum klasy - a na środek wychodzić nie musiałam
        • moni_kaw Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 20:28
          No i? Co w związku z tym ze było stresem? A jakim stresem jest życie w ogóle - wszystko mu tak będziesz sprzed noska usuwać żeby się nie stresowal?
    • lucyjkama Re: Muzyka w kl. IV - VII 26.10.17, 21:47
      U mnie w SP śpiewało się parami. Jak byłam w parze z koleżanką czysto śpiewającą to było 5, jak z podobnymi zdolnościami jak ja to było 4 wink
      U córki śpiewają solo. Na szczęście to dla niej nie problem bo uczy się równolegle w popołudniowej szkole muzycznej umie pięknie czytać nuty głosem i śpiewa czysto.
      Ja przy takim systemie jak jest u córki miałabym mega stresa przed muzyką. Faktycznie ten śpiew solo w zwykłej szkole (w sensie nie muzycznej) to jakaś pomyłka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka