Dodaj do ulubionych

Chcą zburzyć Pałac Kultury

15.11.17, 11:33
a Morawiecki nawet o "tym marzy" Wy również macie takie dziwne marzenia?
bo ja jestem przeciwko i to stanowczo, bardzo mi się podoba i nie wyobrażam sobie stolicy bez pałacu a co w jego miejsce? kolejne pomniki... i te koszty wyburzenia.
Obserwuj wątek
    • f.lamer Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 11:40
      pomyślcie ile możnaby na to miejsce wcisnąć apartamentowców!
      • bardoszka Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 11:40
        Pomników, pomników! Nawet wrak by się zmieścił.
        • szarsz Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 11:45
          > Nawet wrak by się zmieścił.

Ten wrak, co pół roku po wyborach miał być w Polsce? :p
          • bardoszka Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 11:47
            No to teraz powiedzą, że nie mogli go sprowadzić, bo musieli mu wcześniej miejsce zrobić.
      • mamablue Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 17:24
        f.lamer napisał:

> pomyślcie ile możnaby na to miejsce wcisnąć apartamentowców!
        A czyli to są prawdziwe intencje pisssowców? Najpier wsadzą na stołek prezydencki w Warszawie swojaka z rodziną i wszelkimi pociotkami, zburzą Pałac, a potem ten swojak będzie działki swoim ziomalom "sprzedawał". Taaa...
    • feliz_madre Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 11:45
      To bzdura. Marzyć nikt nie zabrania, ale PKiN jest nie do ruszenia odkąd został wpisany na listę zabytków.
      • bardoszka Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 11:46
        To się go wykreśli. Co za problem? Podobno Puszcza Białowieska też była nie do ruszenia.
        • aankaa Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 11:49
          teraz będziemy spacerować wink wokół PKiN
    • triss_merigold6 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 11:46
      Chwała Panu, PKiN jest zabytkiem.
      Nie mam takich dziwnych marzeń.
      • mdro Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 15:15
        Zaraz tam zabytkiem - nie będzie totalna opozycja narzucać patriotom, co jest zabytkiem. Wpisało się, to się wykreśli. Naprawdę naiwna jesteś.
    • aankaa Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 11:48
      Morawiecki przygotuje prezentację jak będzie wyglądało centrum bez PKiN ?
      niektórym to już całkiem od...ło
    • manon.lescaut4 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 12:22
      Mam pomysł na kompromis. Myśle, ze tak naprawdę niektórych razi nazwa wiec jak zmienia na np Pałac Najświętszej Marii Panny i sam arcybiskup poświęci kropidłem, to będzie już ok.
      • beataj1 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 12:29
        OOO, Zamek królewski chrystusa króla wrzechświata (chyba że coś się ostatnio zmieniło w nazewnictwie). Przy placu Paranoi i Suwerena (nie wiem dlaczego słownik w komórce usilnie zmienia mi suwerena na sutenera).
        • manon.lescaut4 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 12:49
          smile
    • woman_in_love Pałac Kultury to symbol ucisku i alegoria członka 15.11.17, 14:09
      którym radziecki okupant zgwałcił naszą matkę Polskę. Powinien zostać w końcu wyrwany z krwawiącej pochwy naszej ojczyzny, inaczej nie rozliczymy naszych krzywd i nie zapomnimy komunistycznych traum.

Dobra, idę wziąć leki.
      • asia-loi Re: Pałac Kultury to symbol ucisku i alegoria czł 15.11.17, 16:36
        woman_in_love napisała:

> którym radziecki okupant zgwałcił naszą matkę Polskę. Powinien zostać w końcu wyrwany z krwawiącej pochwy naszej ojczyzny, inaczej nie rozliczymy naszych krzywd i nie zapomnimy komunistycznych traum.

Ale przypomina nam, o naszej historii.
        Może nam się nie podobać ta nasza historia, ale nie możemy jej zmienić. Nikt nie może.
      • danaide Re: Pałac Kultury to symbol ucisku i alegoria czł 15.11.17, 16:55
        A mogli zgwałcić Polskę metrem...
        • woman_in_love Re: Pałac Kultury to symbol ucisku i alegoria czł 15.11.17, 17:11
          Marzą cię się nabrzmiałe wagoniki metra jeżdżące cyklicznie w ciasnych poch... eee... znaczy tunelach?
          • danaide Re: Pałac Kultury to symbol ucisku i alegoria czł 16.11.17, 06:26
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,7249610,_PKiN_to_wina_Bieruta__Zamiast_tego_moglo_byc_metro_.html

Artykuł z 2009, otoczenie wkrótce miało się zmienić...
            • bardoszka Re: Pałac Kultury to symbol ucisku i alegoria czł 16.11.17, 08:10
              Historycy mówią, że to bzdura z tym metrem. To znaczy strona polska jak najbardziej chciała metra, ale nie mieliśmy nic do gadania. Stalin zdecydował, że będziemy mieć wieżowiec:

kalendarium.muzhp.pl/display.php?id_event=12

• yenna_m Re: Pałac Kultury to symbol ucisku i alegoria czł 16.11.17, 20:26
          danaide napisała:

> A mogli zgwałcić Polskę metrem...

Może dobrze, że nie zgwalcili. Bo gotowi byliby jeszcze teraz zasypać w ramach dekomunizacji przestrzeni publicznej.
      • mallard Re: Pałac Kultury to symbol ucisku i alegoria czł 16.11.17, 18:04
        woman_in_love napisała:

> wyrwany z krwawiącej pochwy naszej ojczyzny

Poezja w krystalicznej postaci!
    • tryggia Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 14:30
      Chyba Radek Sikorski pierwszy zaczął o tym marzyć?
    • lauren6 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 15:09
      Kolejny słój, który wie lepiej od Warszawiakow jak powinno wyglądać ich miasto.
      • memphis90 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 14:36
        Jakoś to miasto nie psioczylo na "słoiki", kiedy rozbierano historyczne słoikowe starówki na odbudowę starówki w stolicy...
    • mdro Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 15:13
      A w Aszdzienniku już wyjaśnili, dlaczego Gliński chce zburzyć Pałac Kultury:
      aszdziennik.pl/121629,dramat-palacu-kultury-glinski-chce-go-wyburzyc-bo-dowiedzial-sie-ze-sa-w-nim-teatry-kino-i-muzea
    • edelstein Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 17:02
      Szczerze,estetycznie to ten palac pasuje do Warszawy jak piesc do nosa.No nie podoba mi sie,jest szary, bury,wielki i ponury.Natomiast jest tez zabytkiem;znakiem rozpoznawczym Warszawy zaraz po Syrence i jako taki musi zostac.
      • aqua48 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 17:22
        edelstein napisała:

> jest tez zabytkiem;znak
        > iem rozpoznawczym Warszawy zaraz po Syrence i jako taki musi zostac.

Musi to na Rusi, a w Polsce jak kto chce. Puszczę wytniemy, z kolan z trudem wstaniemy i z tego impetu wstawania na oślep zburzymy przy okazji co się da i zostawimy Polskę drewnianą. A co!

• bi_scotti Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 17:25
        Zawsze najlatwiej jest cos zburzyc, zniszczyc, chocby drzewa sciac ... Trudniej, bez porownania trudniej, zbudowac, zasadzic, zadbac czy chocby poprawic co zastane. Leave it be! Piekna architektura to nie jest ale jest swiadectwem swojego czasu i jako owo swiadectwo niech trwa. Podobnie jak MDM czy Nowa Huta z Placem Centralnym smile Jeszcze sie znow beda nastepne pokolenia nowozencow fotografowac na tle PKiN, I'm sure wink Cheers.
      • bcde Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 17:30
        >No nie podoba mi sie,jest szary, bury,wielki i ponury.

Dużo ładniejszy jest np. pawilon "Żabki" - mały i z kolorową, wesołą reklamą.
        Ku..., nie wiem jak PKiN może się nie podobać.
        • bi_scotti Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 17:41
          bcde napisał:

> Ku..., nie wiem jak PKiN może się nie podobać.

big_grin Jak to zostalo kiedys tam zgrabnie okreslone, jest to "nightmare cukiernika" ... ale i takie nalezy czasem chronic przed nierozwaznymi politykami. Cheers.
        • taki-sobie-nick Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 15.11.17, 19:39
          No nie podoba mi sie,jest szary, bury,wielki i ponury.

Tak jest! Wszystko powinno być tęczowe i migotać. tongue_out Wzrost nerwic i problemów neurologicznych o minimum 100% gwarantowany, ale za to jak wesoło będzie. tongue_out I PKB nam przyrośnie z powodu wizyt u psychiatrów.
          • edelstein Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 15:34
            Miedzy teczowy i migoczacy,a bury jest wiele opcji.PKiN mi sie nie podoba.
            • mallard Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 18:09
              edelstein napisała:

> Miedzy teczowy i migoczacy,a bury jest wiele opcji.PKiN mi sie nie podoba.

Ty się tam Szlachetna pacz na tą swoją wieżę telewizyjną w Berlinie!

Żartowałem! big_grin
      • mamma_2012 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 07:44
        W Warszawie jest wiele szarych, burych i ponurych budynków, nikt ich nie wyburza. PKiN jest zdecydowanie bliższy sercu wielu młodych Warszawiaków niż Zamek Królewski. Sam pomysł wyburzenia go, za drobny miliard, jest tak kretyński, że każdego kto to chce rozważać powiniennem zamykać się w psychiatryku.
        Niech na iglicy przyczepią poprzeczną deskę, a na czubku jeszcze Kaczyńskich na kolanach Matki Boskiej. To zneutralizuje złe moce drzemiące w budynku. Potem się to to zetnie i z nadejściem wiosny utopi w Wiśle.
        • mamma_2012 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 07:49
          Poza tym, po tym jak podpadli ekstremistom muzułmańskim, jest niestety szansa, że problem się rozwiąże sam. Panoramę NY skutecznie i szybko zmienili.
          Spokój tu mieliśmy, bo nie wiedzieli o naszym istnieniu, teraz głośno się o nas mówi w świecie, jest prawdobodone, że w rankingu pożądanych celów mocno awansowaliśmy.
          • szeptucha.z.malucha Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 12:14
            Też to dobie pomyślałam, zerkając na Al jaazerę i cnn.
        • lauren6 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 07:57
          > W Warszawie jest wiele szarych, burych i ponurych budynków, nikt ich nie wyburza.

Np. świątynia opatrzności bożej. To jest dopiero szaro bure szkaradztwo, o którego wyburzeniu marzą okoliczni mieszkańcy. Nie wiedzieć jednak czemu to PKiN godzi w wysublimowany gust architektoniczny coponiektórych, a nie słynny maszkaron z Wilanowa.
          • turzyca Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 10:50
            A zwycięska propozycja była taka piękna! Serio, unieważnienie tamtego konkursu i postawienie tego szkaradzieństwa do tej pory mnie wkurza.
      • beata985 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 18:03
        Jak pięść do nosa to pasuje ta palma którą postawili gdzieś tam na skrzyżowaniu...
        Gdzieś tam podali że wyburzenia pałacu to koszt 900mln....noooo stać nas na to ....
    • claudel6 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 00:01
      po moim, kulson, trupie.
    • maadzik3 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 08:11
      za miliard zburzyć, za 10 miliardów zbudować siedzibę partii, podnieść podatki i mówić jak jest pięknie. (wydatki na kardiologię ściąć jeszcze o 40%, emerytury są drogie). Piękna nasza Polska cała
    • zawsze-w-drodze Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 10:11
      Nie zburzyć. Wysadzić. Wojsko da sobie radę. Podobno...
      wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/562582,wiceminister-obrony-wojsko-daloby-sobie-rade-z-wysadzeniem-pkin-to-fajny-prezent-na-100-lecie-niepodleglosci.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
      • sumire Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 10:15
        Mam wrażenie, że wszyscy panowie w rządzie popierający ten pomysł mają kompleks krótkiego.
        • zawsze-w-drodze Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 10:24
          Mnie się wydaje, że tu psychiatryk powinien być grany... Minister se chyba podczas pobytu na oddziale kompletował załogę...
          A najmilszego aptekarza zrobił ekspertem o ile pamiętam.
          • hermenegilda_zenia Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 19:57
            To może stad ten rządowy program oparcia psychologicznego dla zawrotnej liczby 100 osób z zajobem, czyżby sami sobie go zalecili?
      • antyideal Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 10:20
        Niezłesmilesmile
        Trzeba zrobić pałacowi wielkie bum, a potem martwić się co dalejsmile
        Coś na tej zasadzie, jak "reforma" oswiaty
        • zawsze-w-drodze Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 10:25
          Fajerwerki na 100-lecie niepodległości.
        • bardoszka Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 10:34
          Wysadzać? Po co? Przecież wystarczy pociągnąć za spłuczkę w kiblu - jak Tym w "Rozmowach kontrolowanych". A tak swoją drogą, czy ten cymbał wziął pod uwagę, że tam dookoła są budynki, a pod ziemią dwa dworce i i dwie linie metra?

• zawsze-w-drodze Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 10:47
            ojtam ojtam. Defetyzm siejecie koleżanko. Sie wysadzi. Najwyze zrobi się potem remont dworców. I metra.
            • dzikka Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 14:26
              Zapytany, czy wojskowi saperzy daliby radę wysadzić Pałac Kultury, wiceminister (Kownacki) odparł: "Bez wątpienia na pewno daliby radę, fajne ćwiczenia, fajne szkolenie dla naszych żołnierzy".
              No i fajnie.....
          • lauren6 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 13:20
            Od czasów hitlerowców nikt niczego w Warszawie nie wysadzał. Trzeba to naprawić.
            • triss_merigold6 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 14:13
              Saperzy wysadzali lód na Wiśle w latach 70-tych i 80-tych. To w czasach kiedy były zimy.
      • mdro Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 12:21
        Kownacki zdecydowanie zarobił sporo punktów w rankingu na największego idiotę w rządzie Szydło.
        • dzikka Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 14:29
          nooo, a łatwo nie jest, konkurencja duża i wyjątkowo silnasmile
          śmiech, śmiechem ale, do kulsona, oni nami rządzą......
      • morekac Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 13:48
        Wojsko raczej nie specjalizuje się w subtelnym i precyzyjnym wysadzaniu budynków w środku miasta, więc wątpię.
        • antyideal Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 14:49
          Ale ma być efektownie, a nie subtelnie, czy precyzyjnie. Takie wielkie pierdut na czesc kochanej władzy wink
          • morekac Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 15:32
            Ake trochę tam budynków w okolicy stoi. o tym, co pod ziemią - nie wspomnę.
            • beata985 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 20:41
              A kto by się tam przejmował tym co dookoła i pod ziemią....toz oni nawet nieboszczykom nie odpuscili.
    • purchawkapuknieta Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 10:19
      Pal cholera PEKiN, oni tak naprawdę chcą zniszczyć miejsce pamięci Szarego Człowieka, Piotra S.
      • szeptucha.z.malucha Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 12:17
        Niestety.
      • szarsz Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 12:21
        A Tobie gorzej?
        • mdro Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 12:22
          Naigrywa się. Taki człowiek, co poradzisz. Pozostaje omijać szerokim łukiem.
          • purchawkapuknieta Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 17:56
            To wy zrobiliście farse ze śmierci tego nieszczęśnika. Podobno, zanim HGW wstawiła tablicę, to Szarzy Obywatele usypywali kamieni kupe w tym miejscu.
            • mdro Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 18:09
              Naigrywaj się dalej. Nie po raz pierwszy plujesz na polskich patriotów.
              • purchawkapuknieta Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 18:36
                jacy patrioci, tacy ich przedstawiciele:

https://nczas.com/wp-content/uploads/2017/11/boni_hubner_kudrycka_pitera_thun_jazlowiecka_nczas-218x150.jpg
                • gris_gris Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 20:21
                  Zalosna jestes, trolu
            • sumire Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 19:41
              Nigdy nie pojmę, czemu prawactwo tak lubi być odrażającymi chamami.
              • lellapolella Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 20:09
                Mam wrażenie, że wszystko, co nie jest brutalnym chamstwem uważają za poprawność polityczną, czyli lewacki fałszsad
        • purchawkapuknieta Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 17:57
          Myslałam, że to mój autorski pomysł, ale tow. Mazguła chyba mnie wyprzedził:

wpolityce.pl/polityka/367288-karkolomna-i-haniebna-logika-mazguly-pis-chce-zburzyc-pkin-bo-jest-blisko-miejsca-bohaterskiej-smierci-zwyklego-szarego-czlowieka
    • bywalec.hoteli Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 12:58
      Pałac Kultury to najbardziej znany symbol Warszawy i powinien zostać. Jest tam 3000 pomieszczeń w tym wiele instytucji kulturalnych. Tam Stonesi grali w latach 60-tych.
      Zresztą - jakby wyburzyli, to by zachłanny deweloper nastawiał tam biurowców w każdy centymetr gruntu. Morawiecki przesadził.
      • baltycki Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 14:00
        bywalec.hoteli napisał:

> Tam Stonesi grali w latach 60-tych.
        Etam Stonesi.
        Tam Teatr Wybrzeze gral!
        I to nie raz!
    • leann32 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 13:47
      Oczami wyobrazni widze jak stawiają tam 10 piętrową biedronkę, z muzeum świeżaków na 11 pietrze a potem juz w gore swiatynie Opatrznosci bozej z czubkiem po same chmurki.
    • gris_gris Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 14:08
      A propos pisowskich zmian w Warszawie, wiecie o planowanej zmianie nazwy czesci Trasy Lazienkowskiej na Al. L. Kaczynskiego?
      Ciekawe dlaczego nie Aleje Jerozolimskie? Albo Krakowskie Przedmiescie?
      • zawsze-w-drodze Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 14:20
        Bo nie da się podpiąć pod dekomunizację.
        • gris_gris Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 14:21
          a, racja
      • mdro Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 14:22
        Warszawscy radni nie dokonali zmiany nazwy al. Armii Ludowej, więc pisowski wojewoda zrobił to za mieszkańców Warszawy. Taki prezencik od pisowskiego sejmu, pozwalający na przejmowanie przez administrację rządową praw samorządów. Mogę się założyć, że będą kolejne.
    • ichi51e Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 14:14
      Nie chca. Dziennikarz sie zapytal co pan mysli o zburzeniu Morawiecki na to “jestem za” na co zrobiono akcje “beda palac wyburzac”. Kaczka dziennikarska.
      • mdro Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 14:19
        Masz błędne informacje. Morawieckiego zapytano po tym, jak chęć wyburzenia PKiN zadeklarował Gliński.
      • mamma_2012 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 14:29
        Za jest Morawiecki, Gliński, Gowin, a Terlecki chciałby go, łaskawca, tylko obudować budynkami ze starej Warszawy.
    • muchy_w_nosie Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 15:36
      Dla mojego 6 latka to budynek w jakim mieszkają larwy w NY, czyli "empire state building".
    • 21mada Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 18:53
      Dziwne, ze ludziom nie podoba sie Palac Kultury, a Nowy Jork, ktory jest usiany takimi Palacami Kultury, juz sie podoba. Dlaczego?
      • beata985 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 19:17
        No jak amerykanckie coś może się nie podobać....a ruskie to samo zuo....
      • manon.lescaut4 Re: Chcą zburzyć Pałac Kultury 16.11.17, 19:34
        Prawda? Ja tam uwielbiam drapacze chmur, a Polska czy Warszawa nie ma ich aż tak wiele wiec każdy, a zwłaszcza najwyższy(!) jest na miarę złota.
    • taki-sobie-nick Morawiecki marzył o tym od dziewiątego roku życia 16.11.17, 20:30
      Przyznam, że mając dziewięć lat nie marzyłam o zburzeniu Pałacu Kultury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka