Dodaj do ulubionych

hamburgery- patenty

01.12.17, 12:16
Mam pyszne bułki i doskonałą wołowinę.
Napiszcie, czym doprawiacie mięso, czym smarujecie bułkę, jakie dodatki, żeby powstał najlepszy, domowy burger?
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:23
      Mięso doprawiam jak do mielonych czyli tak jak moje dzieciaki lubią. Co do dodatków - kapusta pekińska z sosem czosnkowym ( majonez z czosnkiem granulowanym jak akurat nie mam gotowego ), pomidor, czasem ser żółty w plasterkach podgrzany razem z bułką.
      • niu13 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:27
        Mielone to ja doprawiam smażoną cebulką. Dp hamburgera chyba nie pasuje
        • arwena_11 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:42
          Ja nie doprawiam, bo mam uczulenie na cebulę. Już nawet moja teściowa nauczyła się nie gotowac z cebulą jak ja mam przyjść smile
      • a1ma Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:58
        Kapusta pekińska do hamburgera?? W życiu.

Świeża sałata lodowa. Ogórek kiszony, ponirod, może być prażona cebulka. Sos jak lubisz, ja lubię domowy keczup i trochę majonezu (też domowego). Może być cheddar, możesz dac awokado, krewetki, możesz fasolę jak chcesz pójść w styl meksykański. Bułkę tostuj, hamburgery średnio wysmażone... zglodnialam!
        • kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 13:03
          Ponirod brzmi wytwornie i egzotyczniesmile
          • same-old_mona Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 13:16
            Jakaś odmiana salirodu? ;p
            • kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:16
              sOlirodu tongue_out
              • same-old_mona Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:22
                Racja wink ładne ale nie lubię :p
          • cauliflowerpl Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:07
            Nie to co plebejska kapusta pekinska. Tfu, jak w ogole mozna big_grin
            • kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:15
              Ej, ale tu się akurat zgadzam- kapusta pekińska to najtańszy zapychacz, taka niewiędnąca proteza warzywna z budek fastfudowych. Użycie jej zamiast uczciwej sałaty dyskwalifikuje dla mnie kucharza.
              • 1matka-polka Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:26
                A ja slyszalam, ze pekinska to superfood. Ma bialko i witaminy i costam.
                • same-old_mona Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:28
                  Duszona z koperkiem jest dobra
                • 1matka-polka Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:32
                  Z tym bialkiem, to przesadzilam.
              • cauliflowerpl Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:33
                Ja nie generalnie sie zgadzam z wyrazami oburzenia na widok zawartosci czyjegos talerza, bo sama nienawidze foie gras na przyklad, ale dopuszczam mysl, ze ludzie to lubia i nie przewracam z tego powodu oczami "och, kaman, fua gra, jak w ogole mozna, a w zyciu..." wink Dlatego takie wpisy mnie bawia.
                • kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:51
                  Nie no, spoko, zupa z serków topionych czy pizza z keczupem też ma swoich fanów. Tylko szkoda dobrej wołowiny, skoro ma być przykryta pekinką.
                  • cauliflowerpl Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:58
                    Ale to wciaz jest wolowina arweny, i jak arwena ma ochote przykryc ja kapusta pekinska i zapic zupa z serkow topionych, to w czym wlasciwie problem?
                    • kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 15:03
                      A w którym miejscu sugerowałam, ze to jakiś problem i zabraniałam arwenie używania pekinki? Niech sobie używa, smaży hamburgery choćby na margarynie, nic mi do tego- ale to nie jest godny polecenia sposób na spożytkowanie drogiego, szlachetnego mięsa,. tylko tyle. Szkoda produktu.
                      • triismegistos Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 15:26
                        Dasz sobie rękę uciąć, ze burgery arweny sa z wołowiny?
                        • arwena_11 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 16:50
                          A dlaczego sugerujesz że nie?
                          • triismegistos Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 16:58
                            Bo odniosłam wrażenie, że przez "burgery" rozumiesz bułkę z mielony. Zwiodły mnie przyprawy "jak do mielonego" i ta pekinka z sosem czosnkowym. Jeśli jednak robisz tak prawdziwe burgery to zwracam, khm, honor.
                            • arwena_11 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 17:16
                              Nie - napisałam, że doprawiam jak mielone - chodziło o sól, pieprz.
                              Pekińską lubimy - jest albo ona albo lodowa z sosem czosnkowym. Zależy co będzie pod ręką. Był moment - kiedy lodowej w sklepach właściwie nie było,
                              • kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 18:24
                                Doprawiasz mielone tylko solą i pieprzem? Bez majeranku, czosnku? O cebulę nie pytam, bo wyjasniłaś wyżej
                                • arwena_11 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 21:39
                                  Majeranku nie znoszę. Czosnek mi akurat do tego nie pasuje. A używam go normalnie sporo.
                                • kalina_lin Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 20:00
                                  Majeranek w mielonych??? Nigdy nie jadłam tak przyprawionych.
                                  • biala_ladecka Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 20:13
                                    Mielone bez majeranku??? wink
                    • princesswhitewolf Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 13:36
                      Hahahhana...
            • triismegistos Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 15:24
              Ja tam bardzo lubię pekinkę, ale burgera z nią chybabym nie zjadła.
              • aankaa Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 18:33
                zrób kiedyś gołąbki z pekińskiej
                • triismegistos Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 06:33
                  Robię czasem. Zasadniczo uważam, że to warzywo jest mało zjadliwe na surowo.
        • princesswhitewolf Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 13:35
          Cheddar do hamburgera? Jakies amerykansko angielskie malzenstwo?
    • ingaki Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:29
      Doprawiam papryka w proszku, czosnek granulowany, sól, pieprz, czasem jak mi się chce zetre cebulę na tarce. Dodaje wody do mięsa to są soczyste.
      • niu13 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:43
        Właśnie, woda. Ile? Ciepła, zimna? A jajko?
        • kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:52
          Zimna woda, bez jajka- z jajkiem to ci zwykły klops wyjdzie
    • same-old_mona Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:45
      Jak dobre mięso to mi wystarcza tylko sól i pieprz. Do tego sałata lodowa, czerwona cebula, plaster pomidora, ogórek konserwowy, czasem plaster sera. Majonez i sos barbecue . Albo niestandardowo- sałata, ser kozi, plasterki pieczonego buraka, chrupiący boczek i sos musztardowo -miodowy.
    • nisar Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:47
      A mnie uczyli, żeby solić dopiero po wierzchu bo inaczej będzie twardy. Sprawdziło się...
      • shumari Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 09:57
        Ja w ogóle nie sole (ale my mało soli urzywamy) do mięsa dodaje delikatnie przesmażona cebule z czosnkiem.

Bułkę smaruje odrobina majonezu. Musztarda i ketchup wedle uznania. A tak sałata pomidor, ogórek świeży i kiszony, ja obowiązkowo papryka słodka i chili. Plus karmelizowana cebula z odrobina chili w proszku.
        Tez chętnie zaopiekuje się jakimiś fajnymi patentami 😁
    • kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:49
      Świeżo mielony pieprz, ,mielona kolendra, zimna woda, solone po usmażeniu. Doskonałej wołowinie niczego więcej nie trzeba.
      • nickbezznaczenia Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 18:48
        kolendra???
        Cóż za obrzydliwość.
        • kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 18:55
          Ale ja cię wcale nie zapraszam na obiad...
          • nickbezznaczenia Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 19:08
            Nie zrozumiałaś. tongue_out
            • cauliflowerpl Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 19:13
              wink
        • aerra Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 20:40
          Mielona to może nie, ale do wołowiny świeża kolendra - mniam!
          • milka_milka Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 09:54
            Uch, kolendra popsuje każdą potrawę.
            • same-old_mona Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 10:02
              Też tak sądzę wink
              • cauliflowerpl Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 10:04
                W ogóle szkoda dobrej wołowiny na to, żeby ją psuć kolendrą sad
                • same-old_mona Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 10:15
                  Kiedyś w londynie miałam nieprzyjemność jeść hinduskiego burgera, właśnie z kolendrą (mieloną i zieloną ) kuminem itp. Wyjątkowo paskudna sprawa :p
                • nickbezznaczenia Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 13:44
                  Po prostu ohyda.
            • aerra Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 19:06
              Umiejętnie używana - wręcz przeciwnie, chociaż oczywiście nie do wszystkiego wink
        • capa_negra Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 20:32
          Mielona kolendra ( nasiona) do mięsa jest super - to zielona śmierdzi
          • 7katipo Re: hamburgery- patenty 03.12.17, 18:26
            Powyższy dialog mi uświadomił, że nigdy nie używałam i nie próbowałam kolendry tongue_out
            Czy to jest do czegoś podobne? Ostre? Łagodne?
            Wiem, mogę po prostu spróbować, ale sama się bojębig_grin
            • nickbezznaczenia Re: hamburgery- patenty 03.12.17, 18:37
              Jest aromatyczna, ale mój pierwszy wis był prześmiewczy. smile
              • nickbezznaczenia Re: hamburgery- patenty 03.12.17, 18:38
                wpis
            • milka_milka Re: hamburgery- patenty 03.12.17, 18:59
              Tak sobie wtobrażam smak brudnej ścierki.
            • triismegistos Re: hamburgery- patenty 04.12.17, 14:40
              Ma fajny, lekko cytrusowy aromat. Dla każdego człowieka, który nie ma mutacji jakiegoś genu, wtedy podobno przypomina starą ścierkę obsikaną przez kota.
              • milka_milka Re: hamburgery- patenty 04.12.17, 14:42
                O to to! Ta ścierka! Czyli nie mam tej mutacji.
                • triismegistos Re: hamburgery- patenty 04.12.17, 14:45
                  No własnie masz.
                  • milka_milka Re: hamburgery- patenty 04.12.17, 15:14
                    A tak, masz rację, przeczytałam jakoś odwrotnie.
                    • triismegistos Re: hamburgery- patenty 04.12.17, 16:03
                      Nie dziwne, tak napisałam, że sama bym się pogubiła gdybym nie wiedziała o co chodzi smile
    • leni6 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 13:12
      Jak widać po powyższych wypowiedziach każdy lubi coś innego. U mnie dobra wołowina to bez przypraw byłaby usmazona. Dodatki to pomidor, papryka, czerwona cebula, ogorek świeży i kiszony, sos czosnkowy (śmietana lub jogurt plus czosnek, pieprz, sol). Mogłaby być sałata lodowa, ale potem mam problem co z resztą główki zrobić.
      • aankaa Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 18:35
        zjeść z winegretem
    • milka_milka Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 13:23
      Solę mięso, pieprzę, dodaję czosnek granulowany, czasem zioła. Żadnego jajka ani bułki tartej, bo wyjdą mielone, nie hamburger. Ser żółty, a reszta, kto co lubi.
      • niu13 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 13:53
        Dzięki za cenne rady dot. obróbki mięsa!
        Co do sosów, to rozważam guacamole, czosnkowy i keczup
    • triismegistos Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 15:21
      Mięso doprawiam drobniusieńko posiekaną anszują, musztardą, grubo tłuczonym pieprzem i odrobiną łyskacza. Czasem doprawiam inaczej, w zależności od planowanych dodatków, ale to akurat bardzo uniwersalne połączenie.
      Kotlety formuję, zawijam w folię i na jakiś czas obciążam np. talerzem. Smażę na suchej patelni, bo nie mam grillowej. Najpierw przysmażam z jednej strony, potem przewracam, na wierzch kładę ser, bo lubię z serem.
      Ostatnie dodatki- bułka posmarowana awokadowym majonezem, na to rukola, na to burger z camembertem, na to powidła śliwkowe, słodka musztarda, czipsy z buraka, kolendra, czerwona cebula.
      Najczęściej robię klasyka- majonez, sałata, kotlet, cheddar, bekon. I sos, który robię z keczupu, powideł śliwkowych drobniutko posiekanej czerwonej cebuli, korniszonów, selera naciowego, kropelki łyskacza, sosu worcester, i sosu piripiri.
      Czasem robię inne wersje, z mango, z jalapeno, z pokruszonymi ciasteczkami, z czipsami warzywnymi, s sosem serowo pieprzowym, z suszonymi pomidorami, z kiełbasą chorizo... Bułki czasem piekę sama, a czasem posiłkuję się bułkami maslanymi z pobliskiej piekarni.
      • niu13 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 15:41
        Łaaaaa ten pierwszy przepis super!! Wypróbuję
        • triismegistos Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 15:48
          Nie dopisałam, burgery mają na tej patelni czy grillu wylądowac ciepłe! nie prosto z lodówy. Wtedy powinny być soczyste. I khem... odradzam dodawanie czosnku, cebuli, jajek, bułek tartych, etc.
      • kura17 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 15:46
        Triis, zostaniesz moja zona??? to sa oficjalne oswiadczyny!
        • triismegistos Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 15:51
          A Tobie kuro jeszcze napiszę, że czasem robię "burgery" z kaszy jaglanek i buraczków, albo z fasoli smile Dla siebie robię z bekonem tongue_out ale dla goszczonych wegetarian robię wegański "bekon" smile
          • bazia8 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 17:16
            a majonez awokadowy? Skoro już nie mogę Ci się oświadczyć sad
            • triismegistos Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 17:27
              Miksuję jajko z jakimś fajnym, orzechowym olejem dłuuugo, dodaję awokado i miksuję na gładko, do tego sól, sok z limonki. A jak mam leniwca to mieszam po prostu kupny majonez z miękkim awokado. Taki awokadowy majonez jest pyszny.
              • earl.grey.tea Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 23:01
                Spróbuj bez jajka czy majonezu, awokado+oliwa+ocet balsamiczny+limonka, jest super.
                • bazia8 Re: hamburgery- patenty 03.12.17, 10:21
                  Dziękuję!
                  Jak tak dalej pójdzie, to polubię gotowanie, a może po prostu jestem coraz starsza i coraz bardziej lubię jeść?
                  smile
                  • triismegistos Re: hamburgery- patenty 03.12.17, 11:32
                    Gotowanie jest wspaniałe! To alchemia po prostu! Trochę żałuję, że nie zarabiam na życie w ten sposób, to ciężka i parszywa robota, ale myślę, że musi dawać prawdziwe spełnienie w życiu. Nie ma nic lepszego niż ugotowanie doskonałego jedzenia, i obserwowanie jak ludziom smakuje smile
          • mamablue Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 18:33
            Mój Boże,Triis, ja też! Jakbyś kury nie chciała...
            • aankaa Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 18:38
              dlaczego przyjęłyście, że Triis chciałaby żyć w związku monogamicznym ?
              • mamablue Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 18:41
                Bo inaczej z gotowaniem nie wyrobi big_grin
                • aankaa Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 18:46
                  myślisz, że migałyby się od pomocy przy prostych pracach kuchennych ?
          • kura17 Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 14:51
            > A Tobie kuro jeszcze napiszę, że czasem robię "burgery" z kaszy jaglanek i buraczków, albo z
            > fasoli smile Dla siebie robię z bekonem tongue_out ale dla goszczonych wegetarian robię wegański "bekon" smile

a czy moglabys mi rzeczone opisac? i ten "bekon" ... siostra to chyba by mnie za boginie kuchni zaczela uwazac, jakbym jej cos takiego zaserwowala ... a dla mnie normalny bekon (choc burgery buraczane!), a dla reszty rodziny te "prawdziwe", koniecznie z tym majonezem z awokado!
            • triismegistos Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 15:13
              Pamiętasz przepis na jaglano- buraczane klopsiki? No więc można z tej samej masy zrobić burgery, trzeba je odpowiednio uformować i najlepiej upiec, bo przy smażeniu lubią się porozwalać. Osobiście pasuje mi do nich ser mimolete, posypuję je startym serem przed upieczeniem, i trzymam w termoobiegu aż ser się rozpuści i lekko zapiecze.
              Fasolowe są bardzo proste, trzeba ugnieść ugotowaną fasolę. Może być nawet z puchy, byleby wypłukana z zalewy. Doprawiasz pieprzem, solą, jak masz do dyspozycji to płatkami drożdżowymi (dają świetny serowy posmaczek), świetnie pasują drobno posiekane suszone śliwki, fomujesz burgera i smażysz na lekko natłuszczonej patelni.
              Wgański bekon robię z korzenia pietruszki. Musi być w miarę niewielki i niezdrewniały. Kroję korzeń w cienkie, około milimetrowe paski, obieraczką. Nacieram go miksturą z sosu sojowego (jakość ma znaczenie, osobiście używam yamasy) soku z cytryny i wędzonej papryki. Musi w tej miksturze poleżeć minimum godzinę, ale najlepiej będzie pomoczyć całą dobę. Zamarynowane warzywa wycieram z marynaty, smaruję oliwą za pomocą pędzelka i piekę w termoobiegu, w 160* kilkanaście minut. Warzywa muszą być przychrupione, ale miękkie w środku.
              • kura17 Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 17:43
                o, te z fasoli brzmia idealnie - no bo buraczane to juz klopsiki beda smile a pomysl na bekon swietny, zrobie ... dla siostry smile
                • triismegistos Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 17:59
                  Tylko nie zrob tych plastrow ZBYT cienkich. Muszą mieć chrupką skorkę, ale być miękkie w środku. Jak prawdziwy bekon smile
                  • kura17 Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 21:35
                    uwielbiam bekon smile
                    tutaj (niemcy) trudno kupic korzen pietruszki, ale wypatrzylam, ze tureckie sklepy czesto maja, a eko zawsze wink

... oj bedzie co opowiadac kulinarnie po swietach smile
        • ra-sowa Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 21:30
          O nie ! jak tylko przeczytałam ten opis, to też od razy zapragnęłam się oświadczyć.
          Trissmegistos, powinnaś zacząć pisać bloga kulinarnego albo cokolwiek innego z twoimi przepisami. Są cudowne i tak sugestywnie opisane, że się od razu chce jeść. Pisz kochana jak najwięcej, ja będę wierną czytelniczką
          • ginger.ale Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 13:09
            Dokładnie, masz talent do gotowania i opisywania.
          • kura17 Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 14:49
            > O nie ! jak tylko przeczytałam ten opis, to też od razy zapragnęłam się oświadczyć.

o nie! ja bylam pierwsza!
            ... choc niby to Triis powinna decydowac, ale w tej sytuacji nawet wrodzony feminizm mnie nie powstrzyma od zwiekszenia wlasnych szans wszelkimi metodami ... widze, ze sie musze niezle zakrecic, bo wszystkie chca mnie wysiudac ...
            • bazia8 Re: hamburgery- patenty 03.12.17, 10:24
              No i kolejka się ustawiła!
      • kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 18:27
        Do tego sosu pasowałaby jeszcze wędzona papryka. Mogę do ciebie przyjść na obiad? Mooooooogę???
      • wilowka Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 20:01
        Ile anszuja na pol kila mięcha? smile
        • triismegistos Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 22:42
          Jedna duża. Trzeba napradę drobno posiekać i bardzo starannie wymieszać. Najlepiej wyrabiać porządnie łapami.
          • niu13 Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 09:57
            Triis, rewelacja. Wszystkie Twoje propozycje wzbudzają ślinotok.
            Mam już kupioną rukolę, chedar, do mięsa dodam whiskacza, lecz anszua odpada. Zrobię i się podzielę wrażeniami!
            • triismegistos Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 10:11
              Jak anszuja odpada możesz dodać sos worcester, albo trochę tajskiego sosu rybnego. Niesamowicie podkręca wołowinę!
      • princesswhitewolf Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 13:40
        Triss co to jest anszuja? Chyba nie anchois?
        • triismegistos Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 15:17
          tak, anchois smile moim zdaniem rybka genialnie podkręca wołowinę
          • niu13 Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 21:56
            Melduję wykonanie zadania!
            Mięso doprawiłam sosem worcester, musztardą, pieprzem. Wodą. Wyszło rewelacyjne.
            Dodatki do bułek: majonez awokadowy , sos barbecue, cebula czerwona, rucola, pomidor, ogórek konserwowy i czatnej śliwkowy. Ale to było dobre!
            • triismegistos Re: hamburgery- patenty 03.12.17, 11:30
              smile
            • triismegistos Re: hamburgery- patenty 03.12.17, 11:30
              smile
          • princesswhitewolf Re: hamburgery- patenty 03.12.17, 11:34
            Nigdy bym na to nie wpadla. Serio pisze. Wydawaloby sie ze to zbrodnia z perspektywy kuchni tradycyjnej
            • triismegistos Re: hamburgery- patenty 03.12.17, 11:59
              Serio? Mi się zawsze wydawało, że anszuja jest dość klasyczną przyprawą do wolowiny. Byle w małych ilościach.
    • klamkas Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 20:13
      Samo mięso lubię takie saute (posolone po usmażeniu, może być popieprzone), najchętniej takie pomiędzy rare, a medium - wołowinę uwielbiam samą w sobie i dodawanie czegokolwiek do burgera mi go psuje.

Dodatki - domowy keczup wytwarzany przez moją matkę, roszponka, salsa z suszonych pomidorów w zalewie, kaparów i korniszonów. Albo zamiast salsy karmelizowana cebula i korniszony + świeży pomidor.

Rybki do mięsa brzmią ciekawie - ale chętniej dodałabym je do tej kwaśnawo-słonej salsy, niż do mięsa. Spróbuję!
      • almaya Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 20:59
        m.youtube.com/watch?v=U9I6ZCbKoCQ😉
    • maggi9 Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 12:23
      Mięsa nie doprawiam - tylko sól i pieprz po usmażeniu.
      Moja ulubiona wersja to: bułka posmarowana majonezem, sałata, pomidor, czerwona cebula, paski bekonu podsmażonego, papryczki jalapeno, ser pleśniowy - lazur albo gorgonzola i sos BBQ
    • joa66 Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 12:48
      Nie robię klasycznych hamburgerów - zwykle coś w rodzaju mielonych albo "poszarpane" wolne pieczone mięso. Myślę jednak, że sosy z następujacych składników będa pasować do hamburgerów:

1) pomidory bez skórki, upieczona czerwona papryka bez skórki, cebula, czosnek, trochę imbiru, miodu, odrobina cytryny
      2) miękki ser kozi (ewentualnie krowi) z czosnkiem, ulubionymi ziołami
      3) upieczona zielona papryka bez skórki, avocado, odrobina cytryny
      4) dobre powidła śliwkowe, sos sojowy, imbir cynamon (bardziej do kaczki lub gęsi)

• volta2 Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 16:41
      robię najprościej jak się da, czyli pieprz, sos sojowy, sos worchester, chili, ale mało a i też nie zawsze, kropla wody, kropla oliwy, no i przesmażona cebulka. po usmażeniu solę a i to nie zawsze.

bułki - dla dzieci tylko podgrzane, i z plastrami podsmażonej cebuli, dla mnie i jednego dziecka jeszcze sos z jogurtu greckiego lub naturalnego z czosnkiem. dla mnie jeszcze pomidor i ogórek.

dla męża samo usmażone mięso + ryż czyli po japońsku humbugu.
    • earl.grey.tea Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 20:42
      Lubimy tatar, taki z surowym żółtkiem, drobno posiekaną zieloną cebulką, korniszonem, olej słonecznikowy, pieprz, maggi smile), papryka w proszku pieprz ziołowy, odrobina soku z cytryny i wody, taki klasyk mniej więcej. Nie zawsze podołamy porcji i to co zostanie smażę bez tłuszczu i w podpieczoną na grillu bułę plus majonez, musztarda, rozciapane z oliwą awocado, pomidor, sałata, rucola, co tam mam w lodówce. Taka wariacja burgerowa. Bułki zawsze mam w zapasie zamrożone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka