niu13 01.12.17, 12:16 Mam pyszne bułki i doskonałą wołowinę. Napiszcie, czym doprawiacie mięso, czym smarujecie bułkę, jakie dodatki, żeby powstał najlepszy, domowy burger? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arwena_11 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:23 Mięso doprawiam jak do mielonych czyli tak jak moje dzieciaki lubią. Co do dodatków - kapusta pekińska z sosem czosnkowym ( majonez z czosnkiem granulowanym jak akurat nie mam gotowego ), pomidor, czasem ser żółty w plasterkach podgrzany razem z bułką. Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:27 Mielone to ja doprawiam smażoną cebulką. Dp hamburgera chyba nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:42 Ja nie doprawiam, bo mam uczulenie na cebulę. Już nawet moja teściowa nauczyła się nie gotowac z cebulą jak ja mam przyjść Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:58 Kapusta pekińska do hamburgera?? W życiu. Świeża sałata lodowa. Ogórek kiszony, ponirod, może być prażona cebulka. Sos jak lubisz, ja lubię domowy keczup i trochę majonezu (też domowego). Może być cheddar, możesz dac awokado, krewetki, możesz fasolę jak chcesz pójść w styl meksykański. Bułkę tostuj, hamburgery średnio wysmażone... zglodnialam! Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 13:03 Ponirod brzmi wytwornie i egzotycznie Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 13:16 Jakaś odmiana salirodu? ;p Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:22 Racja ładne ale nie lubię :p Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:07 Nie to co plebejska kapusta pekinska. Tfu, jak w ogole mozna Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:15 Ej, ale tu się akurat zgadzam- kapusta pekińska to najtańszy zapychacz, taka niewiędnąca proteza warzywna z budek fastfudowych. Użycie jej zamiast uczciwej sałaty dyskwalifikuje dla mnie kucharza. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:26 A ja slyszalam, ze pekinska to superfood. Ma bialko i witaminy i costam. Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:28 Duszona z koperkiem jest dobra Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:32 Z tym bialkiem, to przesadzilam. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:33 Ja nie generalnie sie zgadzam z wyrazami oburzenia na widok zawartosci czyjegos talerza, bo sama nienawidze foie gras na przyklad, ale dopuszczam mysl, ze ludzie to lubia i nie przewracam z tego powodu oczami "och, kaman, fua gra, jak w ogole mozna, a w zyciu..." Dlatego takie wpisy mnie bawia. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:51 Nie no, spoko, zupa z serków topionych czy pizza z keczupem też ma swoich fanów. Tylko szkoda dobrej wołowiny, skoro ma być przykryta pekinką. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 14:58 Ale to wciaz jest wolowina arweny, i jak arwena ma ochote przykryc ja kapusta pekinska i zapic zupa z serkow topionych, to w czym wlasciwie problem? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 15:03 A w którym miejscu sugerowałam, ze to jakiś problem i zabraniałam arwenie używania pekinki? Niech sobie używa, smaży hamburgery choćby na margarynie, nic mi do tego- ale to nie jest godny polecenia sposób na spożytkowanie drogiego, szlachetnego mięsa,. tylko tyle. Szkoda produktu. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 15:26 Dasz sobie rękę uciąć, ze burgery arweny sa z wołowiny? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 16:58 Bo odniosłam wrażenie, że przez "burgery" rozumiesz bułkę z mielony. Zwiodły mnie przyprawy "jak do mielonego" i ta pekinka z sosem czosnkowym. Jeśli jednak robisz tak prawdziwe burgery to zwracam, khm, honor. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 17:16 Nie - napisałam, że doprawiam jak mielone - chodziło o sól, pieprz. Pekińską lubimy - jest albo ona albo lodowa z sosem czosnkowym. Zależy co będzie pod ręką. Był moment - kiedy lodowej w sklepach właściwie nie było, Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 18:24 Doprawiasz mielone tylko solą i pieprzem? Bez majeranku, czosnku? O cebulę nie pytam, bo wyjasniłaś wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 21:39 Majeranku nie znoszę. Czosnek mi akurat do tego nie pasuje. A używam go normalnie sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 20:00 Majeranek w mielonych??? Nigdy nie jadłam tak przyprawionych. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 15:24 Ja tam bardzo lubię pekinkę, ale burgera z nią chybabym nie zjadła. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 06:33 Robię czasem. Zasadniczo uważam, że to warzywo jest mało zjadliwe na surowo. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 13:35 Cheddar do hamburgera? Jakies amerykansko angielskie malzenstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
ingaki Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:29 Doprawiam papryka w proszku, czosnek granulowany, sól, pieprz, czasem jak mi się chce zetre cebulę na tarce. Dodaje wody do mięsa to są soczyste. Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:43 Właśnie, woda. Ile? Ciepła, zimna? A jajko? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:52 Zimna woda, bez jajka- z jajkiem to ci zwykły klops wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:45 Jak dobre mięso to mi wystarcza tylko sól i pieprz. Do tego sałata lodowa, czerwona cebula, plaster pomidora, ogórek konserwowy, czasem plaster sera. Majonez i sos barbecue . Albo niestandardowo- sałata, ser kozi, plasterki pieczonego buraka, chrupiący boczek i sos musztardowo -miodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:47 A mnie uczyli, żeby solić dopiero po wierzchu bo inaczej będzie twardy. Sprawdziło się... Odpowiedz Link Zgłoś
shumari Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 09:57 Ja w ogóle nie sole (ale my mało soli urzywamy) do mięsa dodaje delikatnie przesmażona cebule z czosnkiem. Bułkę smaruje odrobina majonezu. Musztarda i ketchup wedle uznania. A tak sałata pomidor, ogórek świeży i kiszony, ja obowiązkowo papryka słodka i chili. Plus karmelizowana cebula z odrobina chili w proszku. Tez chętnie zaopiekuje się jakimiś fajnymi patentami 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 12:49 Świeżo mielony pieprz, ,mielona kolendra, zimna woda, solone po usmażeniu. Doskonałej wołowinie niczego więcej nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 18:48 kolendra??? Cóż za obrzydliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 18:55 Ale ja cię wcale nie zapraszam na obiad... Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 20:40 Mielona to może nie, ale do wołowiny świeża kolendra - mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 09:54 Uch, kolendra popsuje każdą potrawę. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 10:04 W ogóle szkoda dobrej wołowiny na to, żeby ją psuć kolendrą Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 10:15 Kiedyś w londynie miałam nieprzyjemność jeść hinduskiego burgera, właśnie z kolendrą (mieloną i zieloną ) kuminem itp. Wyjątkowo paskudna sprawa :p Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 19:06 Umiejętnie używana - wręcz przeciwnie, chociaż oczywiście nie do wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 20:32 Mielona kolendra ( nasiona) do mięsa jest super - to zielona śmierdzi Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: hamburgery- patenty 03.12.17, 18:26 Powyższy dialog mi uświadomił, że nigdy nie używałam i nie próbowałam kolendry Czy to jest do czegoś podobne? Ostre? Łagodne? Wiem, mogę po prostu spróbować, ale sama się boję Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: hamburgery- patenty 03.12.17, 18:37 Jest aromatyczna, ale mój pierwszy wis był prześmiewczy. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: hamburgery- patenty 03.12.17, 18:59 Tak sobie wtobrażam smak brudnej ścierki. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: hamburgery- patenty 04.12.17, 14:40 Ma fajny, lekko cytrusowy aromat. Dla każdego człowieka, który nie ma mutacji jakiegoś genu, wtedy podobno przypomina starą ścierkę obsikaną przez kota. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: hamburgery- patenty 04.12.17, 14:42 O to to! Ta ścierka! Czyli nie mam tej mutacji. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: hamburgery- patenty 04.12.17, 15:14 A tak, masz rację, przeczytałam jakoś odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: hamburgery- patenty 04.12.17, 16:03 Nie dziwne, tak napisałam, że sama bym się pogubiła gdybym nie wiedziała o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 13:12 Jak widać po powyższych wypowiedziach każdy lubi coś innego. U mnie dobra wołowina to bez przypraw byłaby usmazona. Dodatki to pomidor, papryka, czerwona cebula, ogorek świeży i kiszony, sos czosnkowy (śmietana lub jogurt plus czosnek, pieprz, sol). Mogłaby być sałata lodowa, ale potem mam problem co z resztą główki zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 13:23 Solę mięso, pieprzę, dodaję czosnek granulowany, czasem zioła. Żadnego jajka ani bułki tartej, bo wyjdą mielone, nie hamburger. Ser żółty, a reszta, kto co lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 13:53 Dzięki za cenne rady dot. obróbki mięsa! Co do sosów, to rozważam guacamole, czosnkowy i keczup Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 15:21 Mięso doprawiam drobniusieńko posiekaną anszują, musztardą, grubo tłuczonym pieprzem i odrobiną łyskacza. Czasem doprawiam inaczej, w zależności od planowanych dodatków, ale to akurat bardzo uniwersalne połączenie. Kotlety formuję, zawijam w folię i na jakiś czas obciążam np. talerzem. Smażę na suchej patelni, bo nie mam grillowej. Najpierw przysmażam z jednej strony, potem przewracam, na wierzch kładę ser, bo lubię z serem. Ostatnie dodatki- bułka posmarowana awokadowym majonezem, na to rukola, na to burger z camembertem, na to powidła śliwkowe, słodka musztarda, czipsy z buraka, kolendra, czerwona cebula. Najczęściej robię klasyka- majonez, sałata, kotlet, cheddar, bekon. I sos, który robię z keczupu, powideł śliwkowych drobniutko posiekanej czerwonej cebuli, korniszonów, selera naciowego, kropelki łyskacza, sosu worcester, i sosu piripiri. Czasem robię inne wersje, z mango, z jalapeno, z pokruszonymi ciasteczkami, z czipsami warzywnymi, s sosem serowo pieprzowym, z suszonymi pomidorami, z kiełbasą chorizo... Bułki czasem piekę sama, a czasem posiłkuję się bułkami maslanymi z pobliskiej piekarni. Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 15:41 Łaaaaa ten pierwszy przepis super!! Wypróbuję Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 15:48 Nie dopisałam, burgery mają na tej patelni czy grillu wylądowac ciepłe! nie prosto z lodówy. Wtedy powinny być soczyste. I khem... odradzam dodawanie czosnku, cebuli, jajek, bułek tartych, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 15:46 Triis, zostaniesz moja zona??? to sa oficjalne oswiadczyny! Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 15:51 A Tobie kuro jeszcze napiszę, że czasem robię "burgery" z kaszy jaglanek i buraczków, albo z fasoli Dla siebie robię z bekonem ale dla goszczonych wegetarian robię wegański "bekon" Odpowiedz Link Zgłoś
bazia8 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 17:16 a majonez awokadowy? Skoro już nie mogę Ci się oświadczyć Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 17:27 Miksuję jajko z jakimś fajnym, orzechowym olejem dłuuugo, dodaję awokado i miksuję na gładko, do tego sól, sok z limonki. A jak mam leniwca to mieszam po prostu kupny majonez z miękkim awokado. Taki awokadowy majonez jest pyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
earl.grey.tea Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 23:01 Spróbuj bez jajka czy majonezu, awokado+oliwa+ocet balsamiczny+limonka, jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia8 Re: hamburgery- patenty 03.12.17, 10:21 Dziękuję! Jak tak dalej pójdzie, to polubię gotowanie, a może po prostu jestem coraz starsza i coraz bardziej lubię jeść? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: hamburgery- patenty 03.12.17, 11:32 Gotowanie jest wspaniałe! To alchemia po prostu! Trochę żałuję, że nie zarabiam na życie w ten sposób, to ciężka i parszywa robota, ale myślę, że musi dawać prawdziwe spełnienie w życiu. Nie ma nic lepszego niż ugotowanie doskonałego jedzenia, i obserwowanie jak ludziom smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
mamablue Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 18:33 Mój Boże,Triis, ja też! Jakbyś kury nie chciała... Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 18:38 dlaczego przyjęłyście, że Triis chciałaby żyć w związku monogamicznym ? Odpowiedz Link Zgłoś
mamablue Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 18:41 Bo inaczej z gotowaniem nie wyrobi Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 18:46 myślisz, że migałyby się od pomocy przy prostych pracach kuchennych ? Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 14:51 > A Tobie kuro jeszcze napiszę, że czasem robię "burgery" z kaszy jaglanek i buraczków, albo z > fasoli Dla siebie robię z bekonem ale dla goszczonych wegetarian robię wegański "bekon" a czy moglabys mi rzeczone opisac? i ten "bekon" ... siostra to chyba by mnie za boginie kuchni zaczela uwazac, jakbym jej cos takiego zaserwowala ... a dla mnie normalny bekon (choc burgery buraczane!), a dla reszty rodziny te "prawdziwe", koniecznie z tym majonezem z awokado! Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 15:13 Pamiętasz przepis na jaglano- buraczane klopsiki? No więc można z tej samej masy zrobić burgery, trzeba je odpowiednio uformować i najlepiej upiec, bo przy smażeniu lubią się porozwalać. Osobiście pasuje mi do nich ser mimolete, posypuję je startym serem przed upieczeniem, i trzymam w termoobiegu aż ser się rozpuści i lekko zapiecze. Fasolowe są bardzo proste, trzeba ugnieść ugotowaną fasolę. Może być nawet z puchy, byleby wypłukana z zalewy. Doprawiasz pieprzem, solą, jak masz do dyspozycji to płatkami drożdżowymi (dają świetny serowy posmaczek), świetnie pasują drobno posiekane suszone śliwki, fomujesz burgera i smażysz na lekko natłuszczonej patelni. Wgański bekon robię z korzenia pietruszki. Musi być w miarę niewielki i niezdrewniały. Kroję korzeń w cienkie, około milimetrowe paski, obieraczką. Nacieram go miksturą z sosu sojowego (jakość ma znaczenie, osobiście używam yamasy) soku z cytryny i wędzonej papryki. Musi w tej miksturze poleżeć minimum godzinę, ale najlepiej będzie pomoczyć całą dobę. Zamarynowane warzywa wycieram z marynaty, smaruję oliwą za pomocą pędzelka i piekę w termoobiegu, w 160* kilkanaście minut. Warzywa muszą być przychrupione, ale miękkie w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 17:43 o, te z fasoli brzmia idealnie - no bo buraczane to juz klopsiki beda a pomysl na bekon swietny, zrobie ... dla siostry Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 17:59 Tylko nie zrob tych plastrow ZBYT cienkich. Muszą mieć chrupką skorkę, ale być miękkie w środku. Jak prawdziwy bekon Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 21:35 uwielbiam bekon tutaj (niemcy) trudno kupic korzen pietruszki, ale wypatrzylam, ze tureckie sklepy czesto maja, a eko zawsze ... oj bedzie co opowiadac kulinarnie po swietach Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 21:30 O nie ! jak tylko przeczytałam ten opis, to też od razy zapragnęłam się oświadczyć. Trissmegistos, powinnaś zacząć pisać bloga kulinarnego albo cokolwiek innego z twoimi przepisami. Są cudowne i tak sugestywnie opisane, że się od razu chce jeść. Pisz kochana jak najwięcej, ja będę wierną czytelniczką Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 13:09 Dokładnie, masz talent do gotowania i opisywania. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 14:49 > O nie ! jak tylko przeczytałam ten opis, to też od razy zapragnęłam się oświadczyć. o nie! ja bylam pierwsza! ... choc niby to Triis powinna decydowac, ale w tej sytuacji nawet wrodzony feminizm mnie nie powstrzyma od zwiekszenia wlasnych szans wszelkimi metodami ... widze, ze sie musze niezle zakrecic, bo wszystkie chca mnie wysiudac ... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 18:27 Do tego sosu pasowałaby jeszcze wędzona papryka. Mogę do ciebie przyjść na obiad? Mooooooogę??? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 22:42 Jedna duża. Trzeba napradę drobno posiekać i bardzo starannie wymieszać. Najlepiej wyrabiać porządnie łapami. Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 09:57 Triis, rewelacja. Wszystkie Twoje propozycje wzbudzają ślinotok. Mam już kupioną rukolę, chedar, do mięsa dodam whiskacza, lecz anszua odpada. Zrobię i się podzielę wrażeniami! Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 10:11 Jak anszuja odpada możesz dodać sos worcester, albo trochę tajskiego sosu rybnego. Niesamowicie podkręca wołowinę! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 13:40 Triss co to jest anszuja? Chyba nie anchois? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 15:17 tak, anchois moim zdaniem rybka genialnie podkręca wołowinę Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 21:56 Melduję wykonanie zadania! Mięso doprawiłam sosem worcester, musztardą, pieprzem. Wodą. Wyszło rewelacyjne. Dodatki do bułek: majonez awokadowy , sos barbecue, cebula czerwona, rucola, pomidor, ogórek konserwowy i czatnej śliwkowy. Ale to było dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: hamburgery- patenty 03.12.17, 11:34 Nigdy bym na to nie wpadla. Serio pisze. Wydawaloby sie ze to zbrodnia z perspektywy kuchni tradycyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: hamburgery- patenty 03.12.17, 11:59 Serio? Mi się zawsze wydawało, że anszuja jest dość klasyczną przyprawą do wolowiny. Byle w małych ilościach. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 20:13 Samo mięso lubię takie saute (posolone po usmażeniu, może być popieprzone), najchętniej takie pomiędzy rare, a medium - wołowinę uwielbiam samą w sobie i dodawanie czegokolwiek do burgera mi go psuje. Dodatki - domowy keczup wytwarzany przez moją matkę, roszponka, salsa z suszonych pomidorów w zalewie, kaparów i korniszonów. Albo zamiast salsy karmelizowana cebula i korniszony + świeży pomidor. Rybki do mięsa brzmią ciekawie - ale chętniej dodałabym je do tej kwaśnawo-słonej salsy, niż do mięsa. Spróbuję! Odpowiedz Link Zgłoś
almaya Re: hamburgery- patenty 01.12.17, 20:59 m.youtube.com/watch?v=U9I6ZCbKoCQ😉 Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 12:23 Mięsa nie doprawiam - tylko sól i pieprz po usmażeniu. Moja ulubiona wersja to: bułka posmarowana majonezem, sałata, pomidor, czerwona cebula, paski bekonu podsmażonego, papryczki jalapeno, ser pleśniowy - lazur albo gorgonzola i sos BBQ Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 12:48 Nie robię klasycznych hamburgerów - zwykle coś w rodzaju mielonych albo "poszarpane" wolne pieczone mięso. Myślę jednak, że sosy z następujacych składników będa pasować do hamburgerów: 1) pomidory bez skórki, upieczona czerwona papryka bez skórki, cebula, czosnek, trochę imbiru, miodu, odrobina cytryny 2) miękki ser kozi (ewentualnie krowi) z czosnkiem, ulubionymi ziołami 3) upieczona zielona papryka bez skórki, avocado, odrobina cytryny 4) dobre powidła śliwkowe, sos sojowy, imbir cynamon (bardziej do kaczki lub gęsi) Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 16:41 robię najprościej jak się da, czyli pieprz, sos sojowy, sos worchester, chili, ale mało a i też nie zawsze, kropla wody, kropla oliwy, no i przesmażona cebulka. po usmażeniu solę a i to nie zawsze. bułki - dla dzieci tylko podgrzane, i z plastrami podsmażonej cebuli, dla mnie i jednego dziecka jeszcze sos z jogurtu greckiego lub naturalnego z czosnkiem. dla mnie jeszcze pomidor i ogórek. dla męża samo usmażone mięso + ryż czyli po japońsku humbugu. Odpowiedz Link Zgłoś
earl.grey.tea Re: hamburgery- patenty 02.12.17, 20:42 Lubimy tatar, taki z surowym żółtkiem, drobno posiekaną zieloną cebulką, korniszonem, olej słonecznikowy, pieprz, maggi ), papryka w proszku pieprz ziołowy, odrobina soku z cytryny i wody, taki klasyk mniej więcej. Nie zawsze podołamy porcji i to co zostanie smażę bez tłuszczu i w podpieczoną na grillu bułę plus majonez, musztarda, rozciapane z oliwą awocado, pomidor, sałata, rucola, co tam mam w lodówce. Taka wariacja burgerowa. Bułki zawsze mam w zapasie zamrożone. Odpowiedz Link Zgłoś