myelegans 08.12.17, 01:33 Dajcie dobry, sprawdzony przepis. Troche ludzi przychdzi pezd swietami i chcialbym zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bi_scotti Re: Przepis na grzanca 08.12.17, 02:14 www.canadianliving.com/food/recipe/mulled-red-wine-and-madeira Zamiast brown sugar, uzywam 1 paczuszki cukru waniliowego i zamiast likieru pomaranczowego, uzywam brandy albo jak chce byc bardziej "wytworna" uczciwego cognac I daje ciut wiecej niz 4 oz/half cup - tak blizej full cup Eksperymentowalam z pomaranczami, cytrynami, grapefruits, jablkami, star fruit ... pomarancze jednak najlepsze. BTW, mozesz tez kupic taki amerykanski (!!!) "wynalazek" tylko do podgrzania - nie jest az tak zly jakby sie moglo wydawac www.lcbo.com/lcbo/product/mrs-beachley-s-mulled-wine/295386#.Winm7I2oteU Quick & easy Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaika Re: Przepis na grzanca 08.12.17, 03:03 o masz i tu ... Gozdziki i cynamon. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Przepis na grzanca 08.12.17, 19:22 oj jakze ci dziekuje dobra kobieto amerykanskiego wynalazku pd. wszystko w jednym wolalabym unikac bez obrazy dla wynalazcow. Kto jak nie Kanadyjczycy znaja sie na grzancach. Zastosuje Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Przepis na grzanca 09.12.17, 01:37 Ten kandyjski przepis to nie grzane wino, a punch, czyli napój mieszany. Do grzanego wina nie dodaje się bowiem innego alkoholu, a jedynie podgrzewa wino, najlepiej słodkie lub półwytrawne do temperatury co najwyżej 80 stopni z cukrem i przyprawami (pomarańcza, cytryna, cynamom, goźdzki, anyż, kardamon, imbir ). Bardzo ważne, by wina przypadkowo nie zagotować, bo wytwarza się wtedy hydroksymetylofurfural, podobno szkodliwy dla zdrowia. No i grzańca nie wymyślili Kanadyjczycy, to pije się w Europie środkowej (Włochy, południowe Niemcy, Austria) oraz jako gløgg (czerwone wino z wódką) w Skandynawii od stuleci. Jeżeli chodzi o przyprawy i cukier, to najlepiej nie wrzucać wszystkiego na raz, tylko dodawać w małych ilościach i sprawdzać smak, niektórzy lubią bowiem wyraźny smak goździków i cynamonu, inni wolą gdy dominuje anyż i imbir, albo gdy jest dużo pomarańczy. Kardamon i imbir dodają ostrości więc trzeba ostrożnie. Mnie najlepszy grzaniec wychodzi z lekkich, owocowych win bałkańskich (Kadarka). Lepiej nie brać win ciężkich, wytrawnych, francuskich, bo te po podgrzaniu mogą wyjść trochę gorzkie i wtedy trzeba ładować dużo cukru. Do zredukowania alkoholu można do wina dodać soku z czarnej porzeczki albo winogron, wtedy daje się mniej cukru, bo grzany alkohol pije się szybciej od zimnego wina i zwykle więcej, a to idzie momentalnie do głowy. Skutki mogą być nieprzewidziane. Grzańca można przygotować też bez alkoholu dla dzieci, z mieszanki ciemnych soków owocowych i przypraw. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Przepis na grzanca 14.12.17, 17:43 Dzieki snakelilith. Ja pamietam, ze dawno temu za czasow studenckich tak wlasnie pilismy grzance. bardzo dobra rada o wyborze wina. Chyba bedzie duzo cieplych alkoholi u mnie Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Przepis na grzanca 08.12.17, 19:30 A może być biały? Białe wino, rum (ja daję mniej więcej 20 ml rumu na 100 ml wina), do tego miód, cytryny i pomarańcze w plastrach. Troszkę białego pieprzu. Pycha . Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Przepis na grzanca 08.12.17, 19:33 Pewnie, ze moze byc. Jakos w glowie zawsze mialam czerwony grzaniec. To zrobie dwa ja robie czerwona I bialo Sangrie latem Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Przepis na grzanca 08.12.17, 19:46 Wiesz, prawie każdy alkohol nadaje się na grzańca, ostatnio widziałam przepis na grzaną whisky, także... Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Przepis na grzanca 08.12.17, 21:29 dobrze prawisz, dac Ci wodki (grzanej) Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Przepis na grzanca 08.12.17, 20:47 dzięki, brzmi fajowo Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Przepis na grzanca 08.12.17, 19:43 Zawsze robię na oko. Wytrawne czerwone, dobry miód o zdecydowanym smaku (gryczany, spadziowy), plastry pomarańczy, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa. Podgrzać, ale nie do zagotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Przepis na grzanca 08.12.17, 22:07 Grzane piwo moze byc? Przygotowujesz kogiel-mogiel. Podgrzewasz piwo w wysokim rondelku, z goździkami i cynamonem. Jak jest przyjemnie ciepłe (czyli można z rozkoszą zanurzyć palec) wlewasz kogiel-mogiel i mieszasz. Piwo nie moze byc zbyt ciepłe, bo jajko się zetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Przepis na grzanca 14.12.17, 17:50 Nigdy nie probowalam, przetesttuje na sobie najpierw. Brzmi rozkosznie po nartach Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Przepis na grzanca 09.12.17, 08:46 Ja robię tak. Kupuję grzaniec galicyjski- jak jest dużo ludzi, to w baniaku. Podgrzewam. I jest Odpowiedz Link Zgłoś