Dodaj do ulubionych

Czy robić dżihad?

09.12.17, 20:20
W zasadzie pytanie jest retoryczne, bo chodzi o teściową, więc w sumie i tak z bazy wiadomo, że robić.
A za co? Ano za zarządzanie naszym budżetem. Ostatnio była próba zarządzenia składki na drogi sprzęt kuchenny dla szwagierki "bo jej się popsuł". No mnie się akurat nie popsuł, bo w ogóle nie mam gdyż za drogi tongue_out Tu mi się udało sprawie ukręcić łeb w porę. Ale teściowa głupia nie jest, uczy się, z następnym pomysłem ominęła mnie szerokim łukiem i uderzyła prosto do męża. Zażyczyła sobie zakupienia prezentu dla dziecka w dalszej rodzinie z jej strony, bo mój mąż jest chrzestnym "a ona tam właśnie jedzie". W domyśle trza stopy całować, wszak zabierze prezent i nie będzie fatygi. W praktyce, zawiezie prezent i wręczy dziecku. Ona, nie ofiarodawcabig_grin No i taki mały szczegół, że kilka powodów, żeby się nie wyrywać to namiętnych kontaktów z tą dalszą rodziną jest, inaczej byśmy tam jechali suspicious
Obserwuj wątek
    • jem.gluten.i.cukier Re: Czy robić dżihad? 09.12.17, 20:24
      Nie robić. Dać chłopu układać relacje z własną matką i niech on się buja z jej pomysłami.
      • cosmetic.wipes Re: Czy robić dżihad? 09.12.17, 20:38
        Relacje se chłop może układać, bo ma osobiste, natomiast kasę wspólną z małżonką a nie z mamusią.
        • anorektycznazdzira Re: Czy robić dżihad? 10.12.17, 08:27
          no więc właśnie... suspicious
    • saszanasza Re: Czy robić dżihad? 09.12.17, 20:25
      Kup prezent, niech mąż zadzwoni do rodziców chrześniaka z informacją, że przekazałuje za pośrednictwem matki prezent dla chrześniaka. Potem niech koniecznie zadzwoni do teściowej i poinformuje, że chrześniak i jego rodzice zostali poinformowani, że matka przywiezie prezent od chrzestnegobig_grin
      • princesswhitewolf Re: Czy robić dżihad? 09.12.17, 21:18
        bardzo dobra mysl.
    • aurinko Re: Czy robić dżihad? 09.12.17, 20:27
      A jest o co?
      Skoro Twój mąż jest chrzestnym to korona mu z głowy nie spadnie jak kupi prezent. A teściowej podziękować za fatygę. Można dołączyć kartkę z życzeniami i podpisem od kogo i zapakować żeby teściowa nie widziała, jeśli boisz, że teściowa powie, że to od niej prezent.
      • saszanasza Re: Czy robić dżihad? 09.12.17, 20:37
        aurinko napisała:

> A jest o co?
        > Skoro Twój mąż jest chrzestnym to korona mu z głowy nie spadnie jak kupi prezen
        > t. A teściowej podziękować za fatygę. Można dołączyć kartkę z życzeniami i podp
        > isem od kogo i zapakować żeby teściowa nie widziała, jeśli boisz, że teściowa p
        > owie, że to od niej prezent.

Tu chyba chodzi o to, że teściowa chce wręczyć prezent niby "od siebie".
        • lady-z-gaga Re: Czy robić dżihad? 09.12.17, 21:03
          Ja mysle, że niekoniecznie o to. To są dorośli ludzie i matka, ani ojciec nie powinni ich pouczać, kiedy i komu maja kupowac prezenty.
          • anorektycznazdzira Re: Czy robić dżihad? 10.12.17, 08:28
            a i owszem, sterowanie nami fq. najbardziej
        • herca Re: Czy robić dżihad? 09.12.17, 23:48
          w zyciu nie slyszalam o matce ktora by cichaczem przejmowala prezenty od syna dla jego chrzesniaka i udawala ze to od niej. wyobraznia u autorki troche poleciala.
          • konsta-is-me Re: Czy robić dżihad? 10.12.17, 09:15
            Ja znam matke, ktora kradla prezenty wlasnego dziecka, wiec to, przy tym to pikus😉
          • 3-mamuska Re: Czy robić dżihad? 10.12.17, 11:01
            herca napisała:

> w zyciu nie slyszalam o matce ktora by cichaczem przejmowala prezenty od syna d
            > la jego chrzesniaka i udawala ze to od niej. wyobraznia u autorki troche poleci
            > ala.

To nie znasz mojej matki . Mam chrzesnice ze stycznia wiec wysyłałam 2 prezenty , okazało sie ze mamusia zamiast dać dziecku na świeta i drugi urodzinowy dawała na urodziny jeden odemnie drugi od siebie. Wydało się po 2/3. Latach. A jak następnego roku spakowalam razem w jeden papier i taśma klejąca wstążkami to rozpakowała, były tam tez pieniądze i dała oddzielnie. To był ostatni rok w ktorym robiła za pośrednika.
            Takie sytuacje mogłabym mnożyć zabierała mi lub moim dzieciom i dawała innym jako dobra ciocia.
            • volta2 Re: Czy robić dżihad? 11.12.17, 11:19
              a u nas teściowa przetrzymywała prezenty dla dzieci do marca. możliwe, że jej syn, chrzestny nie zdążył kupić na święta, wyjechał i zostawił po nowym roku, ale do marca to był czas wręczyć - dzieci bywają co dwa tygodnie mniej więcej.

no i proszę, w marcu tuż przed wielkanocą im się dostało.
              nie chciało mi się wyjaśniać, kto zawalił, czy chrzestny czy babcia, ale obstawiam, że gdyby babcia miała czyste intencje to by przekazując tak późno wyjaśniła, że to nie jej wina....

• princesswhitewolf Re: Czy robić dżihad? 09.12.17, 21:18
      >Ostatnio była próba zarządzenia składki na drogi sprzęt kuchenny dla szwagierki "bo jej się popsuł".

a miala urodziny czy jak?
      • mama.nygusa Re: Czy robić dżihad? 09.12.17, 21:23
        Ze co?
        • mama.nygusa Re: Czy robić dżihad? 09.12.17, 21:25
          Za szybko skonczylam, mnie raz tesciowa chciala pouczyc co powinnam zrobic, tzn. chciala zebym weszla w zadek komus z JEJ rodziny, czytaj jej siostrzencowi, skonczylo sie na wyproszeniu jej z domu i pozniej z przeprosinami z jej strony.
        • princesswhitewolf Re: Czy robić dżihad? 09.12.17, 21:34
          no pytam czy byla okazja. To chyba normalne pytanie
          • 1st.world.problems Re: Czy robić dżihad? 09.12.17, 22:01
            Hallo, ziemia do princess. Wiesz w PL zarobki nie są zwykle turrrbokosmiczne, a juz szczegolnie w relacji do cen modnawego i drogawego tu AGD. i nawet niektórych nie stac coby wlasnejchrzesnicy/chrzesniakowi przy okazji slubu thermomixa czy inna suszarkę do ubran marki Miele kupić (albo równowartość w gotówce podarowac). Co dopiero rodzonej córce teściowej.
            • claudel6 Re: Czy robić dżihad? 09.12.17, 23:48
              ale to miała być składka na ten sprzęt, o ile dobrze zrozumiałam.
              • leyre1 Re: Czy robić dżihad? 10.12.17, 08:33
                Ja zamiast dokladac sie do drogiego sprzetu dla kogos wolalabym odlozyc to na sprzet dla siebie albo kupic sobie za to co innego albo poprostu zaoszczedzic te pieniadze. Bez znaczenia czy szwagierka ma urodziny, daje jesli w ogole ide n.a. urodziny drobiazg. Skladanie sie ma sprzety agd czy drogie prezenty jest dziwne i nie uczestnixzylabym w czyms takim.
      • anorektycznazdzira Re: Czy robić dżihad? 10.12.17, 08:29
        nie, to inicjatywa bożonarodzeniowa.
        Nie mam w planie ani ochoty wypitalać tyle kasy na prezent akurat dla szwagierki.
        • mikams75 Re: Czy robić dżihad? 10.12.17, 11:05
          no ale tutaj to zalezy po ile ta skladka i czy i tak bys tej osobie kupowala cos w prezencie.
    • szmytka1 Re: Czy robić dżihad? 09.12.17, 23:56
      Prezent jak najbardziej dziecku kupić, w końcu chrześniak. Coś fajnego, na co was stać i nie nadwyręży budżetu. Zakupić również ładną kartę i napisać na niej kilka ciepłych słów do chrześniaka i wyrazic nadzieję, że prezent się spodoba. Kartę przykleić do pudełka centralnie by się nie dało nie zauważyć, a wszytko opakować w piekny papier ozdobny, b tej karty z wierzchu widać nie było wink Niech teściówka przekaże.
    • kropkacom Re: Czy robić dżihad? 10.12.17, 08:03
      Zamiast robić dżihad pogadaj z mężem. To w końcu jego matka, a mąż chyba wie jaki macie budżet i na co go chcecie przeznaczyć. Trzymacie przecież wspólny front. Po co masz ty wychodzić na furiatkę? Poza tym czemu zaraz dżihad? Co do sedna też mi się nie podoba takie wmawianie przez rodziców czy teściów: kup to, dołóż się do tego czy nie kupuj tamtego.
    • koza_w_rajtuzach Re: Czy robić dżihad? 10.12.17, 08:16
      Nie rozumiem problemu.
      Tzn. rozumiem, że oskarżasz teściową o złe intencje i że zamierza przekazać prezent od Was jakby był kupiony przez nią samą. Ale może to Twoja nadinterpretacja i przesadzasz. Nieładnie tak oskarżać innych o złe zamiary jeśli nie masz żadnego dowodu.
      Skoro jest to chrześniak, to pewnie i tak chcieliście mu coś kupić. Teściowa przekaże prezent, co będzie dla Was sporym udogodnieniem.
    • leyre1 Re: Czy robić dżihad? 10.12.17, 08:43
      Jesli tesciowa jedzie to niech kupic prezent od siebie. Meza moglaby poinformowac ze jedzie, wiec jesli I tak mieliscie w planach dac temu dziecku prezent to zaoferowac sie ze zabierze. Oczywiscie to informacyjnie bez naciskow ze musicie kupic itp. Akurat bycie chrzestnym nie obliguje do regularnego kupowania prezentow. Jesli stosunki sa luzne, nie spotykacie sie czesto to i prezentow nie kupujecie.
      • leyre1 Re: Czy robić dżihad? 10.12.17, 08:44
        Awantury bym nie robila bo i o co, z mezem ustalilabym jednak wspolne dzialania w takich sytuacjach
    • anorektycznazdzira Re: Czy robić dżihad? 10.12.17, 10:04
      No to dodam szczegółów:
      prezentu nie kupujemy my, na oczy go nie widzieliśmy i nie zobaczymy, bo już go teściowa kupiła, zawiozła i wręczyła. Niezadługo będzie u nas (teściowa) i mamy jej oddać kasęsmile
      • chocolate-cakes Re: Czy robić dżihad? 10.12.17, 10:19
        O rany sad

Miałam taką sytuację wiele lat temu, na początku małżeństwa. Teściowa jechała do córki na Boże Narodzenie.
        Córka miała wtedy dwoje dzieci i męża. Teściowa kupiła dwa prezenty i zarządziła, że my mamy kupić dwa pozostałe. Wtedy kupiliśmy, człowiek był młody i głupi. Dodam, że szwagierka przez 25 lat nie zaprosiła nas do siebie za granicę. Ani na święta, ani latem. Ostatecznie byliśmy tam raz przejazdem.
        Teraz bym wiedziała co zrobić.
        Absolutnie nie dałabym pieniędzy.
        • mama.nygusa Re: Czy robić dżihad? 11.12.17, 11:42
          Czy w pozniejszych latach tesciowa tez chciala, zebyscie kupili prezenty, czy kiedykolwiek dostaliscie prezent od szwagierki/siostry?
      • leyre1 Re: Czy robić dżihad? 10.12.17, 10:20
        😂 no ja bym powiedziala tesciowej ze to byl prezent od niej a nie od was, i jesli bedziecie jechac z wizyte to kupicie prezent.
      • aqua48 Re: Czy robić dżihad? 10.12.17, 11:02
        anorektycznazdzira napisała:

> No to dodam szczegółów:
        > prezentu nie kupujemy my, na oczy go nie widzieliśmy i nie zobaczymy, bo już go
        > teściowa kupiła, zawiozła i wręczyła. Niezadługo będzie u nas (teściowa) i mam
        > y jej oddać kasęsmile

Hmm.. powiedziałabym uprzejmie, że skoro robi prezenty trzecim osobom bez uzgodnienia tego z ofiarodawcą to niech sama za nie płaci...To jedyny sposób żeby się oduczyła szafować cudzymi pieniędzmi.
      • iwoniaw Ok, co na to mąż? n/t 11.12.17, 10:35

• przystanek_tramwajowy Re: Czy robić dżihad? 11.12.17, 10:42
        Jakoś w pierwszym poście lala wersja była inna:

Zażyczyła sobie zakupienia prezentu dla dziecka w dalszej rodzinie z jej strony, bo mój mąż jest chrzestnym "a ona tam właśnie jedzie". W domyśle trza stopy całować, wszak zabierze prezent i nie będzie fatygi.

Trollować trzeba umieć lala. Cheers. smile
        • aurinko Re: Czy robić dżihad? 11.12.17, 13:09
          Szybko wersja się zmieniła wink
          a mąż powinien się wstydzić, być ojcem chrzestnym dziecka, którego nigdy na oczy nie widział.
    • ichi51e Re: Czy robić dżihad? 10.12.17, 10:15
      Nie ulegac.
    • broceliande Re: Czy robić dżihad? 11.12.17, 11:18
      Ej tam, dziecku będziesz żałować? Bo chyba nie z winy dziecka brak namiętnych kontaktów? W końcu mąż chrzestnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka