Dodaj do ulubionych

prezenty niematerialne...

23.12.17, 16:40
...dostałyście/dajecie?
Ja dostałam karnet roczny na fitness, chrześniaczce kolonie konne/jazdę konną.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 16:46
      W zeszłym roku dostałam bon do wskazanego wcześniej salonu kosmetycznego.
      Syn po świętach będzie miał zakładany aparat, biorąc pod uwagę cenę IMO powinien potraktować to jako duży prezent. tongue_out <dostanie też normalne prezenty, aczkolwiek praktyczne>
      • livia.kalina Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 19:06
        O, to tak jak mój... ortodontka oceniła na 3 lata leczenia i okolo 16 tysięcy kosztu.
      • thea19 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 19:16
        aparat na zeby to nie powiekszenie cyckow, nie traktowalabym tego jako prezentu, tym bardziej od rodzicow.
        • livia.kalina Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 19:38
          Żeby nie było - mój syn tak samo po świętach będzie miał w końcu aparat (po wszystkich wizytach, prześwietleniach, odciskach itp) a nie, że tak samo "powinien to potraktować jako prezent". Takie rozwiązanie do głowy mi nie wpadło. A prezenty dostanie takie, jakie sobie wymarzył. Do praktyczności im dalekowink
        • triss_merigold6 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 19:54
          Nie od rodziców tylko ode mnie, jeśli już. Mój sprytnie przygłupi - gdy chodzi o kasę - eks, opowiadał coś o NFZ. Uświadomiłam go, że NFZ refunduje tylko ruchome aparaty i to do 12. roku życia więc, żeby przypadkiem nie zapomniał kto za ten płaci.
          Wracając do prezentów - ortodoncja to inwestycja w urodę i zdrowie, w wieku młodzieńczym nawet bardziej w to pierwsze, nawet jeśli w tej chwili dziecko nie jest za bardzo zachwycone perspektywą aparatu na stałe na te 2 lata.
          Niepraktyczne prezenty dostał miesiąc temu na urodziny, teraz za bardzo samo nie miał pomysłu na to co chce.
          • undoo Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 23:23
            Aparat to przede wszystkim dla zdrowia. Nie rozumiem twoich rozdrap. Ile lat ma twoj syn, bo troche pozno ten aparat?
            • triss_merigold6 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 23:39
              Pozwól, że wierzę ortodoncie, którego efekty pracy widziałam i że wg. niego wiek i moment są idealne na założenie stałego aparatu.
              • undoo Re: prezenty niematerialne... 24.12.17, 01:37
                Wiecej sie nie odezwe zyczyliwie, skoro wiesz lepiej i masz doswiadczenie z wwskimi ortodontami i stalymi aparatami, a chyba nie masz, skoro piszesz glownie o urodzie, a nie zdrowiu, to ja sie juz nie odzywam.
          • thea19 Re: prezenty niematerialne... 24.12.17, 04:33
            od rodzicow, razem czy osobno, aparat to nie prezent. no chyba, ze dziecko mocno pelnoletnie, mieszka osobno i sobie nagle zazyczylo ale go nie stac.
    • ludborka Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 16:48
      Dostałam karnet roczny do kina
      • aj.riszka Re: prezenty niematerialne... 24.12.17, 09:44
        Ach, bylabym zachwycona! Kocham kino od zawsze.
    • marianna1960 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 16:52
      Dla mnie prezentem jest spotkanie z rodziną rozmowa a nie rzeczy materialne
      • scarlett74 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 16:59
        tak, tak ,oczywiście...
      • edelstein Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 18:40
        Niektorzy spotykaja sie i rozmawiaja czesciej niz raz do roku😂
    • 89mumin Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 17:17
      Dostaję zazwyczaj od mojego faceta, bo mi nie potrafi kupić rzeczy, która mi się podoba. Z okazji świąt w standardzie dostałam/dostanę wyjazd na sylwestra. W zamian kupiłam bety na jakąś galę sztuk walki w horrendalnej cenie, więc aż wstyd powiedzieć, że to niematerialne.
      • 89mumin Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 17:35
        Oczywiście nie kupiłam betów tylko biLEty big_grin wink Teraz mam zagwozdkę skąd mój słownik wziął te bety.
    • wydramarlenka Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 17:32
      Dostaję i daję.
      Najczęściej bilety do teatru, na koncerty.

W szkole mojego dziecka prezentem dla klasy np.na Dzień Dziecka czy mikołajki bywają wyjścia do kina albo inne krótkie wycieczki (niekoniecznie super edukacyjne)
    • feliz_madre Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 17:36
      Tak, nawet dość często:
      - karnet na 10 lekcji jazdy konnej
      - wymarzone zimowisko
      - bilety do kina
      - bilety na kabaret
      - bilety do teatru
      - wejście do Escape Room-u
      - warsztaty wina z sommelierem
      - bilety na koncert (ostatnio Hey Fajrant)
      - wyjazd weekendowy do Paryża / Barcelony
      - tygodniowy wypad bez dzieci do Toskanii
      - karnet na festiwal muzyczny
      - karnet na 10 masaży
      - 3-miesięczne zajęcia z ceramiki
      - wyjazd do spa
      - od dzieci dostałam kupony na różne rzeczy (m.in. smyranko, śniadanie do łóżka, koniec focha, wybaczam Ci...)
      • bazia8 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 19:55
        od dzieci dostałam kupony na różne rzeczy (m.in. smyranko, śniadanie do łóżka, koniec focha, wybaczam Ci...)

Piękne! Jutro zrobię z dziecięciem.
        • heca7 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 21:44
          O ja na urodziny dostałam wymasowanie stóp przez dzieci wink cudowny prezent.
    • milamala Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 17:41
      Ale to sa rzeczy materialne bo kosztuja. Prezent niematerialny to prezent ktorego nie da sie kupic.
      • capa_negra Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 23:33
        Cieszę się, że ktoś to wreszcie zauważył. Te wszystkie karnety to ciągle prezenty materialne tylko forma inna.
        • butch_cassidy Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 23:41
          Zgadzam się. I cena najczęściej wyższa niż tradycyjnych.
    • red_witch87 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 18:00
      Daje i dostaję. smile Nie wiem czy nawet nie wole ich bardziej niż "materiale". Najbardziej lubię prezenty w stylu czas dla siebie albo dla mnie i moich przyjaciółek, np. bon do spa , weekendowy wyjazd itd.
    • kalina_lin Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 18:25
      Właśnie też czytam wątek i nie dowierzam. Przecież wszyscy wymieniają prezenty jak najbardziej materialne.
      • 1matka-polka Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 18:40
        Dokladnie.
      • feliz_madre Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 19:51
        Przypuszczam, ze to chodziło o prezenty nie tyle niematerialne co nieprzedmiotowe - czyli przezyciowe 😉
      • anorektycznazdzira Re: prezenty niematerialne... 24.12.17, 07:10
        Kwestia językowa, jaką definicję przyjmiesz.
        Większość zrozumiała, że chodzi o prezent, który nie jest komercyjnie zakupionym przedmiotem do bezpośredniego używania (jak smatfon, patelnia albo perfumy).
    • lauren6 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 18:34
      Bon do Douglasa tongue_out
    • edelstein Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 18:42
      To sa prezenty materialne.
    • volta2 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 18:57
      jakieś 10 lat temu tu na forum jako super prezent niematerialny popularny niezmiernie był karnet z kuponami dla współmałżonka.
      w kuponach były różne fantazje do spełnienia i przyznam się, że właśnie coś takiego wtedy mężowi przygotowałam.
      wśród tych fantazji było trochę kulinarnie a trochę erotycznie.

coś na kształt
      zupa ogrókowa na już
      szybkie lodysmile itp.

dałam to pod choinkę, mąż rozpłynął się z zachwytu, nie mógł się nacieszyć tymi niespełnionymi jeszcze fantazjami.

no, ale 4 stycznia wyjechał na swój pierwszy w życiu zagraniczny kontrakt i sporo było do zamknięcia spraw przed wyjzadem, więc nie miał czasu korzystać z kuponów. może z 1 był zrealizowany.
      po miesiącu ja dołączyłam do męża, mieszkanie pakując, przewożąc do magazynu i o realizacji prezentu słuch zaginął.

z rok temu ta koperta się odnalazła przy kolejnej przeprowadzce. chyba jej nikomu nie pokazałam, bo jednak 10 lat minęło i się nieco rozleniwiłam. ale prezent na wtedy, był super.
      • inka40plus Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 22:25
        Takie kupony zrobił nam syn
        Typu sprzatniecie łazienki i wc
        Kolacja
        Itp
    • arwena_11 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 19:06
      Daję najczęściej ciasta własnoręcznie upieczone. Ci co dostają co roku - przypominają się bardziej lib mniej dyskretnie od początku grudnia wink.
      W tym roku przybyła nowa osoba obdarowana - pozdrawiam serdecznie smile. Dla mnie miłym prezentem było spotkanie i rozmowa. No i przepyszny dżem, który dostałam smile
    • slonko1335 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 19:49
      jakim cudem wyszło Ci, że to prezenty niematerialne?
    • jusytka Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 22:15
      Własnoręcznie robię stroiki na święta i daje bliskim koleżankom i rodzinie. Jedna z moich koleżanek robi serwetki na szydełku i mam ich całą kolekcję - piękne są
    • anorektycznazdzira Re: prezenty niematerialne... 24.12.17, 07:05
      mamie- dwa bilety do teatru.
      W ogóle bilety do teatru to najczęstszy "niematerialny" prezent jaki komuś daję.
    • tereska.z.bombaju Re: prezenty niematerialne... 24.12.17, 07:22
      Dostaję od córki rysunki. Niby banał ale ona pięknie rysuje, ma niesamowity talent i wyobraźnię. Przechowuję te rysunki z radością.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka