scarlett74 23.12.17, 16:40 ...dostałyście/dajecie? Ja dostałam karnet roczny na fitness, chrześniaczce kolonie konne/jazdę konną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 16:46 W zeszłym roku dostałam bon do wskazanego wcześniej salonu kosmetycznego. Syn po świętach będzie miał zakładany aparat, biorąc pod uwagę cenę IMO powinien potraktować to jako duży prezent. <dostanie też normalne prezenty, aczkolwiek praktyczne> Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 19:06 O, to tak jak mój... ortodontka oceniła na 3 lata leczenia i okolo 16 tysięcy kosztu. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 19:16 aparat na zeby to nie powiekszenie cyckow, nie traktowalabym tego jako prezentu, tym bardziej od rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 19:38 Żeby nie było - mój syn tak samo po świętach będzie miał w końcu aparat (po wszystkich wizytach, prześwietleniach, odciskach itp) a nie, że tak samo "powinien to potraktować jako prezent". Takie rozwiązanie do głowy mi nie wpadło. A prezenty dostanie takie, jakie sobie wymarzył. Do praktyczności im daleko Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 19:54 Nie od rodziców tylko ode mnie, jeśli już. Mój sprytnie przygłupi - gdy chodzi o kasę - eks, opowiadał coś o NFZ. Uświadomiłam go, że NFZ refunduje tylko ruchome aparaty i to do 12. roku życia więc, żeby przypadkiem nie zapomniał kto za ten płaci. Wracając do prezentów - ortodoncja to inwestycja w urodę i zdrowie, w wieku młodzieńczym nawet bardziej w to pierwsze, nawet jeśli w tej chwili dziecko nie jest za bardzo zachwycone perspektywą aparatu na stałe na te 2 lata. Niepraktyczne prezenty dostał miesiąc temu na urodziny, teraz za bardzo samo nie miał pomysłu na to co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 23:23 Aparat to przede wszystkim dla zdrowia. Nie rozumiem twoich rozdrap. Ile lat ma twoj syn, bo troche pozno ten aparat? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 23:39 Pozwól, że wierzę ortodoncie, którego efekty pracy widziałam i że wg. niego wiek i moment są idealne na założenie stałego aparatu. Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: prezenty niematerialne... 24.12.17, 01:37 Wiecej sie nie odezwe zyczyliwie, skoro wiesz lepiej i masz doswiadczenie z wwskimi ortodontami i stalymi aparatami, a chyba nie masz, skoro piszesz glownie o urodzie, a nie zdrowiu, to ja sie juz nie odzywam. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: prezenty niematerialne... 24.12.17, 04:33 od rodzicow, razem czy osobno, aparat to nie prezent. no chyba, ze dziecko mocno pelnoletnie, mieszka osobno i sobie nagle zazyczylo ale go nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
ludborka Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 16:48 Dostałam karnet roczny do kina Odpowiedz Link Zgłoś
aj.riszka Re: prezenty niematerialne... 24.12.17, 09:44 Ach, bylabym zachwycona! Kocham kino od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 16:52 Dla mnie prezentem jest spotkanie z rodziną rozmowa a nie rzeczy materialne Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 16:59 tak, tak ,oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 18:40 Niektorzy spotykaja sie i rozmawiaja czesciej niz raz do roku😂 Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 17:17 Dostaję zazwyczaj od mojego faceta, bo mi nie potrafi kupić rzeczy, która mi się podoba. Z okazji świąt w standardzie dostałam/dostanę wyjazd na sylwestra. W zamian kupiłam bety na jakąś galę sztuk walki w horrendalnej cenie, więc aż wstyd powiedzieć, że to niematerialne. Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 17:35 Oczywiście nie kupiłam betów tylko biLEty Teraz mam zagwozdkę skąd mój słownik wziął te bety. Odpowiedz Link Zgłoś
wydramarlenka Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 17:32 Dostaję i daję. Najczęściej bilety do teatru, na koncerty. W szkole mojego dziecka prezentem dla klasy np.na Dzień Dziecka czy mikołajki bywają wyjścia do kina albo inne krótkie wycieczki (niekoniecznie super edukacyjne) Odpowiedz Link Zgłoś
feliz_madre Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 17:36 Tak, nawet dość często: - karnet na 10 lekcji jazdy konnej - wymarzone zimowisko - bilety do kina - bilety na kabaret - bilety do teatru - wejście do Escape Room-u - warsztaty wina z sommelierem - bilety na koncert (ostatnio Hey Fajrant) - wyjazd weekendowy do Paryża / Barcelony - tygodniowy wypad bez dzieci do Toskanii - karnet na festiwal muzyczny - karnet na 10 masaży - 3-miesięczne zajęcia z ceramiki - wyjazd do spa - od dzieci dostałam kupony na różne rzeczy (m.in. smyranko, śniadanie do łóżka, koniec focha, wybaczam Ci...) Odpowiedz Link Zgłoś
bazia8 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 19:55 od dzieci dostałam kupony na różne rzeczy (m.in. smyranko, śniadanie do łóżka, koniec focha, wybaczam Ci...) Piękne! Jutro zrobię z dziecięciem. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 21:44 O ja na urodziny dostałam wymasowanie stóp przez dzieci cudowny prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 17:41 Ale to sa rzeczy materialne bo kosztuja. Prezent niematerialny to prezent ktorego nie da sie kupic. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 23:33 Cieszę się, że ktoś to wreszcie zauważył. Te wszystkie karnety to ciągle prezenty materialne tylko forma inna. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 23:41 Zgadzam się. I cena najczęściej wyższa niż tradycyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
red_witch87 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 18:00 Daje i dostaję. Nie wiem czy nawet nie wole ich bardziej niż "materiale". Najbardziej lubię prezenty w stylu czas dla siebie albo dla mnie i moich przyjaciółek, np. bon do spa , weekendowy wyjazd itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 18:25 Właśnie też czytam wątek i nie dowierzam. Przecież wszyscy wymieniają prezenty jak najbardziej materialne. Odpowiedz Link Zgłoś
feliz_madre Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 19:51 Przypuszczam, ze to chodziło o prezenty nie tyle niematerialne co nieprzedmiotowe - czyli przezyciowe 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: prezenty niematerialne... 24.12.17, 07:10 Kwestia językowa, jaką definicję przyjmiesz. Większość zrozumiała, że chodzi o prezent, który nie jest komercyjnie zakupionym przedmiotem do bezpośredniego używania (jak smatfon, patelnia albo perfumy). Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 18:42 To sa prezenty materialne. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 18:57 jakieś 10 lat temu tu na forum jako super prezent niematerialny popularny niezmiernie był karnet z kuponami dla współmałżonka. w kuponach były różne fantazje do spełnienia i przyznam się, że właśnie coś takiego wtedy mężowi przygotowałam. wśród tych fantazji było trochę kulinarnie a trochę erotycznie. coś na kształt zupa ogrókowa na już szybkie lody itp. dałam to pod choinkę, mąż rozpłynął się z zachwytu, nie mógł się nacieszyć tymi niespełnionymi jeszcze fantazjami. no, ale 4 stycznia wyjechał na swój pierwszy w życiu zagraniczny kontrakt i sporo było do zamknięcia spraw przed wyjzadem, więc nie miał czasu korzystać z kuponów. może z 1 był zrealizowany. po miesiącu ja dołączyłam do męża, mieszkanie pakując, przewożąc do magazynu i o realizacji prezentu słuch zaginął. z rok temu ta koperta się odnalazła przy kolejnej przeprowadzce. chyba jej nikomu nie pokazałam, bo jednak 10 lat minęło i się nieco rozleniwiłam. ale prezent na wtedy, był super. Odpowiedz Link Zgłoś
inka40plus Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 22:25 Takie kupony zrobił nam syn Typu sprzatniecie łazienki i wc Kolacja Itp Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 19:06 Daję najczęściej ciasta własnoręcznie upieczone. Ci co dostają co roku - przypominają się bardziej lib mniej dyskretnie od początku grudnia . W tym roku przybyła nowa osoba obdarowana - pozdrawiam serdecznie . Dla mnie miłym prezentem było spotkanie i rozmowa. No i przepyszny dżem, który dostałam Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 19:49 jakim cudem wyszło Ci, że to prezenty niematerialne? Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: prezenty niematerialne... 23.12.17, 22:15 Własnoręcznie robię stroiki na święta i daje bliskim koleżankom i rodzinie. Jedna z moich koleżanek robi serwetki na szydełku i mam ich całą kolekcję - piękne są Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: prezenty niematerialne... 24.12.17, 07:05 mamie- dwa bilety do teatru. W ogóle bilety do teatru to najczęstszy "niematerialny" prezent jaki komuś daję. Odpowiedz Link Zgłoś
tereska.z.bombaju Re: prezenty niematerialne... 24.12.17, 07:22 Dostaję od córki rysunki. Niby banał ale ona pięknie rysuje, ma niesamowity talent i wyobraźnię. Przechowuję te rysunki z radością. Odpowiedz Link Zgłoś