Dodaj do ulubionych

wczesna menopauza

01.01.18, 18:10
Mam 41 lat i większość książkowych objawów menopauzy. Czuję się fatalnie ostatnio. Jak sobie radzicie z koszmarnymi uderzeniami gorąca i kołataniem serca? Lekarka zaleciła suplementy diety . Jakie stosujecie? Polećcie coś skutecznego i napiszcie jak szybko można spodziewać się efektów. Inne sposoby? Zioła, dieta?
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: wczesna menopauza 26.09.24, 12:26
      Jeżeli masz dopiero 41 lat, to lekarz po sprawdzonej diagnozie bezwzględnie powinien zalecić ci HTZ, czyli hormony, najlepiej bio- identyczne, a nie suplementy diety. Tak wczesny spadek estrogenów może mieć poważne zdrowotne konsekwencje, jak szybkie podwyższenie ryzyka chorób krążenia i serca, chorób metabolicznych, osteoporozy i nawet demencji. Nie mówiąc już o innych upierdliwościach. Idź do innego lekarza, bo ten jest niedoinformowany.
      • akseinga1975 Re: wczesna menopauza 26.09.24, 12:36
        A robiłaś badania hormmonow, czy sadzisz tylko na podstawie objawow ?
        • eva_evka Re: wczesna menopauza 26.09.24, 17:01
          Jakie hormony się bada przy wczesnej menopauzie?
          • snakelilith Re: wczesna menopauza 26.09.24, 17:43
            Te same co zawsze. Estradiol, progesteron, FSH. Najlepiej na tydzień przed oczekiwaną miesiączką. Ja się już nie miesiączkuje, to w dowolny dzień.
            Jednorazowy wynik może jednak nie dać pełnego obrazu, bo na początku hormony mogą ulegać jeszcze dużym wahaniom. Zwłaszcza estradiol. Estradiol spada jednak później od progesteronu, dlatego objawy jak uderzenia gorąca pojawiają się u większości kobiet dopiero później, w okolicach ostatniej miesiączki, czasem na krótko przed, czasem dopiero po, czyli mniej więcej w wieku 48-52.
      • babcia47 Re: wczesna menopauza 26.09.24, 18:16
        Wcale nie musi. Jq przestałam miesiączkować dosc nagle gdy mialam 42,5 roku. Fakt ze wczesniej nialam bardzo nerwowy okres i moglam nie zauważyć objawów nadchodzącej zmiany ale i tak jezeli byly to trwaly bardzo krótko. Sam fakt mnie wtecz ucieszył, dzieci wlasnie poszły na studia a ze czułam się dobrze nie uznałam za konieczne biegać z tego powodu po lekarzach. Kilka lat pizniej przeszlam badania z innego powodu i wszystko było w najlepszym porządku minęło ponad 20 lat , starzeje się w sposób naturalny ale nie odczuwam jakis dolegliwości, nie mam żadnych chorob przez ciebie wymienionych a nawet tych ktore męczyły kobiety w mojej rodzinie czyli powinnam mieć do nich skłonność. Z przyjmowaniem hormonów na wszelki wypadek jak juz to powinno być poprzedzone solidnymi badaniami i decyzją doświadczonego lekarza. Mojej mamie bardzo rozregulowały organizm zle podawane hormony i dopiero wtedy zaczęła mieć naprawdę problemy ze zdrowiem
        • babcia47 Re: wczesna menopauza 26.09.24, 18:19
          Ups. Mialam 41,5 roku.
        • snakelilith Re: wczesna menopauza 26.09.24, 18:31
          Ja nie napisałam, że musi, ale że może. I prawdopodobieństwo, że odbije się to na jej zdrowiu, jest spore. Większość kobiety w naszej szerokości geograficznej ma ostatnią miesiączkę w wieku 50-53. Krytyczny spadek estrogenów przyczyniający się do uderzeń gorąca, to zwykle dopiero po 48 roku życia, u mnie pokazały się one dopiero po ostatniej miesiączce w wieku lat 54.
          Czyli pomiędzy 41 a 50 rokiem życia większość kobieta ma wyższe estrogeny od autorki. W htz w tym wieku chodzi więc o lekkie wyrównanie niedoborów bio-identycznymi hormonami, a nie terapię poza wiek wyznaczony u większości kobiet przez naturę. W okolicach 50 tki może hormony odstawić. jak zechce.
          I nie wiem co podawano twojej mamie, ale dziś są całkiem inne możliwości, inne terapie i inne wytyczne podawania htz niż nawet jeszcze 10 lat temu.
          • babcia47 Re: wczesna menopauza 26.09.24, 19:18
            Fakt, to byly poczatki i napewno nie istniały takie możliwości diagnostyczne jak teraz nie mówiąc już o samych sposobach podania i dawkowania. Do tego zastosowane prewencyjnie jednak zjazd zdrowotny byl tak spektakularny ze zwróciło to moja uwagę i dlatego ostrzegam przed pochopnym przyjmowaniem i traktowaniem jak suplementy czy dropsy. Obawiam się tez ze wiedza lekarzy, szczegolnie w mniejszych ośrodkach jest na ten temat bardzo niska . Fachowców brak a rodzinni nie bardzo wiedzą o co chodzi chiciaz przepisują
    • usha Re: wczesna menopauza 26.09.24, 16:44
      Ja biorę niepokalanek, macę i olejek z wiesiołka. Miałam uderzenia gorąca, niski estrogen ale nie mogę htz, więc poszłam w suplementy. Uderzenia gorąca zniknęły, okres póki co nadal jest. (uderzenia gorąca zaczęło się 4 lata temu)
      • snakelilith Re: wczesna menopauza 26.09.24, 17:48
        Uderzenia gorąca mogą wrócić gdy przestaniesz miesiączkować. Może być, że niepokalankiem podkręciłaś produkcję hormonów i dlatego pomogło. Ale niepokalanek to nie suplement, należy brać go tylko po rozmowie z lekarzem. Przeciwwskazania mogą być te same co przy hormonach. I dlaczego nie możesz htz? Przy nowoczesnej htz z bio-identycznymi hormonami lista przeciwwskazań jest INNA niż przy pigułce.
        • usha Re: wczesna menopauza 26.09.24, 17:52
          Przeciwskazaniem do HTZ u mnie jest rak piersi w najbliższej rodzinie oraz epizod zakrzepicy po tabletkach anty.
          • snakelilith Re: wczesna menopauza 26.09.24, 18:03
            usha napisała:

> Przeciwskazaniem do HTZ u mnie jest rak piersi w najbliższej rodzinie oraz epi
            > zod zakrzepicy po tabletkach anty.

Tabletki anty zawierają inne hormony i inaczej się je przyjmuje. Przy bio-identycznych hormonach czyli transdermalnym estradiolu i progesteronie (nie gestagenie) w htz nie masz podwyższonego ryzyka zakrzepicy. Także rak piersi w najbliższej rodzinie, jeżeli nie chodzi o genetyczne zmiany w BRCA, nie jest przeciwwskazaniem.
            Nie namawiam cię do htz, bo to indywidualna decyzja każdej kobiety, informują cię tylko, że przy nowoczesnej htz są inne możliwości. Nie wiesz jak upierdliwe mogą stać się dolegliwości w przyszłości i dobrze wiedzieć, że hormonalna droga niekoniecznie jest zamknięta.
            • usha Re: wczesna menopauza 26.09.24, 19:01
              Wiem o tym, że nowoczesna HTz nie jest aż tak groźna- zawsze z zainteresowaniem czytam Twoje posty odnośnie htz i menopauzy. Masz ogromną wiedzę. Na razie jednak na pewno się na nią nie zdecyduję. Dodatkowym przeciwwskazaniem jest jeszcze naczyniak na wątrobie- hormony powodują ich szybkie rośnięcie. Póki co niepokalanek daje radę- oprócz zniwelowania uderzeń gorąca poprawiła się jakoś mojego snu a potrafiłam wybudzać się kilkanaście razy w nocy.
              • snakelilith Re: wczesna menopauza 26.09.24, 19:12
                usha napisała:

> Dodatkowym przeciwwskazaniem jest jeszc
                > ze naczyniak na wątrobie- hormony powodują ich szybkie rośnięcie.

Przy nowoczesnej htz można ominąć wątrobę. Estradiol podaje się przez skórę, a progesteron można dopochwowo. Poziom hormonów przy htz nie jest też bardzo wysoki. Ja mam też wycięte mięśniaki i estrogeny teoretycznie stymulują ich wzrost. Ale normalnie kobieta przed okresem przekwitania ma estradiol powyżej 80 ng/l, fazowo w okolicach owulacji nawet do około 600 ng/l. Niskodawkowana htz łagodząca objawy celuje jedynie w wartości 30-50 ng/l, to nie są wysokie poziomy. Wiele kobiet nie zdaje sobie z tego sprawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka