Dodaj do ulubionych

6 klasa wykład

12.01.18, 10:08
Hej. Dziecko zgłasza Wam ,że na lekcji historii nauczyciel opowiada różne informacje. Często wtrąca zagadnienia w obcym języku bez wytlumaczenia-podobno czasem połowę lekcji mówi w innym języku. Nie korzysta z podręcznika. Na sprawdzianach są zagadnienia z wykładu. Większą część klasa ma problemy dyslektyczne i inne dusfuncje.
Problem zgłoszony wychowawcy przez dzieci. Ma rozmawiać z panem.
Moje dziecko ma 4 na semestr.
Problem w tym że w marcu nie będzie jej od 3 do 6 tyg ma mieć operację.
Co zrobić by z 2 sprawdzianów nie dostała 1. Rozmawiać z panem?
Poczekać do rozmowy wychowawca -pan?
Poprosić o nagrywanie wykładów przez Pana na naszym dyktafonie?może się nie zgodzić.
Podobno w 7 klasie taka forma lekcji to norma?
Ja miałam tak w liceum na geografii ale podręczników nie było I pan mówił ciekawie i normalnym tempem.
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 10:11
      W jakim jezyku?
      • ichi51e Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 10:20
        Tez mnie to zastanowilo! Po lacinie?
        • edelstein Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 10:26
          Moze olaboga uzyl "veni,vidi, vici" i tym podobne.
          • ichi51e Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 10:42
            Jak komputer gejsza itptak mysle bo raczej nie stawiam ze zwolennik Paska
            “Bo ja przez wszystkie wojny tego trzepaczki trzymałem się, Czarnieckiego, i z nim zażywał czasem okrutnej biedy, czasem też i rozkoszy; gdyż właśnie był wódz maniery owych wielkich wojenników i szczęśliwy; sufficit, że po wszystek czas mojej służby w jego dywizyi nie uciekałem, tylko raz, a goniłem — mógłby razy tysiącami rachować. Po prostu wszystka moja służba była sub regimine jego i miła bardzo.”
    • nihiru Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 10:12
      Czy to jest szkoła dwujęzyczna, że zajęcia są prowadzone w obcym języku?
      Odnośnie problemu: pożyczyć notatki od najlepszej uczennicy, a z nauczycielem omówić "eksternistyczne" zaliczenie sprawdzianów.
    • magkul99 Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 10:13
      Porozmawiać osobiście z panem i poprosić o zakres materiału do zaliczenia wtedy gdy dziecko będzie nie obecne. Musi być to zakres z podstawy programowej (podrecznika), nie z wykładu. Chociaż nie bardzo chce mi się wierzyć że pan opowiada sobie na lekcji bajki z mchu i paproci.
    • arwena_11 Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 10:19
      Moja córka w gimnazjum ma podręcznik - ale on jest bardzo wybiórczy. Pan robi wykłady całościowe - dzieciaki słuchają go z zapartym tchem - bo robi je rewelacyjnie. Sprawdziany - bardzo ciężkie, ale częściowo oparte na podręczniku ( chyba 3 mozna dostać za wykucie podręcznika ).
      Robią notatki, wymieniają się nimi, to czego nie do notują szukają w necie, książkach itd. Pan wtrąca sentencje łacińskie i ich wymaga ( zapisuje na tablicy ). Moja córka to też dyslektyk, ale nie zamieniłaby tego nauczyciela na żadnego innego.

Skoro nie ma podręcznika - zażądałabym od pana skryptu. Bo z czegoś musi się uczyć uczeń, który nie był na lekcjach. Do tego poprosiłabym o nagrywanie wykładów.

Co do języka obcego - o ile nie jest to klasa dwujęzyczna - napisałabym mocne pismo do dyrektora, że jesteśmy w Polsce i nauka odbywać ma się po polsku. Czasy zaborów mamy za sobą. Kopię dałabym do kuratorium. Nic mnie tak nie wkurza, jak nauczyciele, którzy chcą sie dowartościować kosztem uczniów.
      • edelstein Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 10:24
        U mnie na "plastyce" byl np.uzywany wyraz" passepartout".Nieltory h rzeczy sie po prostu na polski nie tlumaczy
        • arwena_11 Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 10:32
          Bo to nie ma odpowiednika polskiego. Na upartego można kartonowa ramka dookoła obrazka. Passepartout weszło do języka. Wiele słów dotyczących "plastyki" nie jest polskimi. Część została "spolonizowana" jak akwarela a część zachowała jeszcze oryginalną pisownię.
          Sentencje łacińskie na historii - ok, ale prowadzenie wykładu częściowo w języku obcym, jeśli to nie klasa dwujęzyczna - zdecydowanie nie powinno mieć miejsca
          • edelstein Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 10:42
            Dzieci moga uznac takie wtracenia za gadanie w innym jezyku
            • arwena_11 Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 10:44
              Mowa jest o połowie wykładu w innym języku. Zakładam, że nie jest to łacina, bo sentencji łacińskich nie byłoby tyle.
              • edelstein Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 10:59
                Nie wierze w to
          • tt-tka Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 10:43
            arwena_11 napisała:

> Sentencje łacińskie na historii - ok, ale prowadzenie wykładu częściowo w język
            > u obcym, jeśli to nie klasa dwujęzyczna - zdecydowanie nie powinno mieć miejsca

Szczerze mowiac nie bardzo wierze w prowadzenie wykladu w obcym jezyku ani w to, ze "czasem pol lekcji mowi w obcym jezyku". W historii moze byc sporo obcojezycznych odniesien/powiedzen/nawet definicji, nauczyciel bezwzglednie powinien tlumaczyc. I zapisac na tablicy lub rozdac kserowki. Ale jesli uczniowie naucza sie, ze Galia est omnis divisa i tam dalej, to im od tego nie ubedzie.
            Jesli rozszerza temat poza podrecznik, chwala mu za to smile
            Skrypt i/lub nagranie dla uczennicy nieobecnej okolo miesiaca to oczywista oczywistosc powinna byc.
        • ichi51e Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 10:38
          Ale to jest po polsku chcialam zauwazyc. Znajduje sie w slowniku wyrazow obcych
          PASSE-PARTOUT [fr. wym. paspartu]

DRUKUJ

0

stały bilet wolnego wstępu do kina, teatru,
          oprawa rysunku, fotografii, obrazu wykonana z kartonu lub tektury,
          poligr. arkusz kartonu, na którym przykleja się odbitkę ilustracji, stanowiącą część składu książki.
    • inguszetia_2006 Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 10:46
      Witam
      Nic nie rozumiem. Zajęcia są prowadzone w dwóch językach jednocześnie? Poproście go o notatki, niech wam zeskanuje i wrzuci do librusa. A jak mówi z głowy to niech zrobi plan wykładu i w librusie umieści.
      Pzdr.
      Ing
    • slonko1335 Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 10:59
      Moja córka miała tak w klasie 4 na jednym z przedmiotów do którego na dodatek nie ma żadnego podręcznika ani określonej konkretnej podstawy i był prowadzony po angielsku. Niestety z panem się porozumieć się nie udało, trzeba było uderzyć wyżej ale dyrekcja sprowadziła nauczyciela na ziemię dość szybko, na sprawdzianach nie mógł wymagać tego czego dzieci nie miały zapisanego w zeszycie czy nie otrzymały na kserówce...
      • 2diabolina Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 11:18
        Nie byłam na lekcji ,wiem co mówią dzieci. Pan mówi część po polsku część po rosyjsku. Szkoła 1 języczna polska.
        • naggina Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 11:23
          po rosyjsku???? to jakiś żart? czy pan jest rosjaninem? a może pan coś wtrącił, i dzieci reszte wymyśliły, żeby pokryć swoje nieuctwo??
        • 2diabolina Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 11:24
          Chodzi mi głównie o ta nieobecność. Bo mimo że materiał z podręcznika i dodatkowo w internecie sobie czyta na te tematy. Nie ma tego na sprawdzianach. Super że chce coś więcej przemycić ale to wg mnie dla chętnych np na 6. Takie ciekawostki.
          Przykro patrzeć jak dziecko nauczyło się przepytasz i dostaje 1 lub 2 bo na lekcji u pana nie było. Zwlaszcza ze skargo sa od uczniów z klas 6 które pan zaczął uczyć . I nas nauczyciel z podstawówki uczy też w gimnazjum i on z gimnazjum przyszedł. Wymaga tyle co wcześniej od 15 latkow.
          • arwena_11 Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 14:15
            No bez przesady - pierwsza gimnazjum to tylko rok wyżej niż twoja córka.
            Pan musi wam dać WSO ze swojego przedmiotu. U mojej córki podręcznik starcza na 3. Jak sie chce więcej - to dobre notatki z wykładu.
    • naggina Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 11:20
      czy twoje dziecko chodzi z moim do szkoły? big_grin
      pan jest doskonałym nauczycielem, doskonałym historykiem, ogromnie ciekawie mówi- takmówia już pokolenia z tej szkoły. wykład- klasa VII, zawsze tak było, mają robić notatki- i jest git. sa "kartkówki z notatek"- można korzystać ze SWOICH notatek, czyli notować trzeba dobrze, dokładnie, po lekcjach sprawdzić z kolegami- to robią.
      nieobecnośc- cóż za problem, żeby pozyczyć notatki, od jednej lub od dwóch osób- u nas pewnie wysłac skan/foto i już.
      większośc klas dys..funkcje? czy to klasa terapeutyczna?
      • 2diabolina Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 11:29
        Żałuję że w klasie nie ma monitoringu aby zobaczyć taką lekcję mogl np wychowawca. Dzieci są różne. Są takie co lepiej się uczą i te którym gorzej idzie. Widziałam notatki córki i nie ma tego co w podręczniku.
        • kanna Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 11:33
          Znakomita okazja, aby nauczyć się robić notatki smile
          Da mojego syna to idealny układ, on ma świetną pamięć słuchową, lubiłabym bardzo takich nauczycieli.
        • aqua48 Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 12:03
          2diabolina napisał(a):

>Dzieci są różne. Są takie co lepiej się uczą i te którym gorzej idzie.

No ale tak jest w każdej klasie.

>Widziałam notatki córki i nie ma tego co w podręczniku.

Nauczanie nie polega na odczytaniu przez nauczyciela na lekcji treści z podręcznika? Jeśli nauczyciel robi wykład to po to by nauczyć słuchania i robienia notatek oraz rozszerzyć nieco wiadomości podręcznikowe. A nie po to by najgorszy uczeń w klasie mógł bez większego wysiłku dostać piątkę z przedmiotu.
        • nihiru Re: 6 klasa wykład 12.01.18, 12:23
          2diabolina napisał(a):

> Dzieci są różne. Są takie co lepiej się uczą i te którym gorzej idzie. W
          > idziałam notatki córki i nie ma tego co w podręczniku.

No chyba o to chodzi? Po co nauczyciel ma powtarzać to, co jest napisane w podręczniku i można przeczytać?
          A dzieci zawsze są różne i różnie sobie radzą.

Tylko ten drugi język mnie zastanawia, bo nie wierzę, że tak ni z tego ni z owego, nauczyciel połowę lekcji mówi w obcym języku. Popytaj innych dzieci, innych matek, pogadaj z nauczycielem.
          • iwoniaw Re: 6 klasa wykład 13.01.18, 18:55
            No chyba o to chodzi? Po co nauczyciel ma powtarzać to, co jest napisane w podr
            > ęczniku i można przeczytać?
            > A dzieci zawsze są różne i różnie sobie radzą.
            >
            > Tylko ten drugi język mnie zastanawia, bo nie wierzę, że tak ni z tego ni z owe
            > go, nauczyciel połowę lekcji mówi w obcym języku. Popytaj innych dzieci, innych
            > matek, pogadaj z nauczycielem.

Zgadzam się z powyższym. Wręcz powiedziałabym, że nauczyciel marnujący lekcję na czytanie/cytowanie podręcznika to kiepski nauczyciel. 6. klasa to dobry czas na to, by się nauczyć robić notatki i uczyć także z wykładu, nie tylko z podręcznika. Oczywiście poszłabym do nauczyciela przed planowaną nieobecnością córki i ustaliła zakres materiału i warunki zaliczenia po powrocie, a od koleżanek z klasy wzięła zdjęcia ich notatek.

Co do "mówienia w obcym języku nawet przez pól lekcji" to dziwnie to rzeczywiście brzmi i podpytałabym innych o co chodzi - czy rzeczywiście nauczyciel tak robi, czy po prostu zdarza mu się zacytować jakieś znane/charakterystyczne zdanie czy nazwę, a dzieciaki to biorą za "mówienie w obcym języku".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka