mama.nygusa 16.01.18, 15:00 Juz wystawiona na polrocze, nie proponowana. oceny, kazda z waga 1 - 5, 5, 6, 3, srednia wazona 4,75. ocena 5-. Nie wiem czy sie smiac czy plakac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 15:02 Ocena adekwatna do średniej, czego się spodziewałaś? Moja ma:5,5,6,5,5,5 i też ma piątkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 15:07 Nie jest adekwatna, srednia wazona to 4,75, a u nas od tej sredniej jest 5, co i tak uwazam za wysoki pulap. I jeszcze z plastyki. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 15:09 mama.nygusa napisał(a): > Nie jest adekwatna, srednia wazona to 4,75, a u nas od tej sredniej jest 5, co > i tak uwazam za wysoki pulap. I jeszcze z plastyki. > Straszne! Rzeczywiście strasznie ci dziecko skrzywdzili. Myślę, że powinno pisać komisyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 15:15 Wiesz, z tym bylby problem, bo uczycielka nie uczy niczego , oceny sa za krzyzowke, tekst pioenki, aktywnosc artystyczna, cokolowiek to znaczy. Kolezanka z klasy, za pomylona 3 zwrotke piosenki dostala2, poszla na skrge po pedagoga, zmieniono jej ocene na 4, moze tym tropem isc-pedagog Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 15:35 Ale co cię interesuje koleżanka czy kolega. Dziecko ma piątkę! Czy z minusem czy z plusem czy bez niczego.Zrozumiałabym cię, gdyby postawiła czwórkę. Przejrzyj wszystkie oceny dziecka i wylicz średnią zwłaszcza ze sprawdzianów. Czy naprawdę w żadnym przypadku nie ma "nadciągniętej" oceny? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 15:43 Tak nap[rawde mam gdzies ten minus, ale chodzi o zasady, srednia to 4,75, od tej sredniej powinna byc 5, chociaz uwazam, ze 4,75 to i tak wysoka poprzeczka. oceny 5, 5, 6, 3 to pierwsze dwie za piosnke-trzeba tekst napisac, 6 to aktywnosc, 3 to krzyzowka i znowu w krzyzowce pelna dowolnosc, wymysl sama haslo i odpowiedzi, za haslo skrzypce moze byc 3, za np.fortepian 4, a za gitare 6, wg.widzimisie Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 15:47 U nas akurat za aktywność można dostać najwyżej piątkę i są to najmniej liczące się oceny. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:43 Jeśli gdzieś jest zapisane, że od 4,75 należy się ocena 5 - możesz się wykłócać. ale sprawdź, czy ta piątka to nie należy się powyżej 4,75 bądź 4,80. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:46 Tak, ale jeżeli do 4,74 jest ocena dobra, to bardzo dobry minus przy średniej 4,75 jest zupełnie ok Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:50 jest zapisane- -na poczatku roku szkolnego dostalalismy do wgladu wso -dokladna rozpiske mam od nauczyciela, ktory sam mi osobiscie mowil, zobacz jaka niekorzystna dla uczniow uchwale podjeli uczyciele na radzie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:55 Ale co jest zapisane, bo ja nie wiem. Jeżeli wso nie precyzuje szczegółowo plusów i minusów przy ocenach semestralnych, a jest jedynie zapis, że do 4,74 jest ocena dobra, a od 4.75 bardzo dobra, to ocena 5- jest słuszna. Bardzo dobry minus, to nadal bardzo dobry, więc wszystko jest w zgodzie z wso Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 15:38 Ale poczekaj. 5 jak rozumiem jest od 4,75 do 5,74? Jakoś nauczycielka musi zrobić gradacje. I przy 4,75 ocena bdb- jest jak najbardziej ok. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:39 > srednia wazona to 4,75, a u nas od tej sredniej jest 5 A co jest poniżej? 4, 4+ czy 5- ? I od jakiej średniej? > I jeszcze z plastyki. To z plastyki czy z muzyki w końcu? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:46 Muzyki, ale kobieta uczy tez plastyki, stad ten blad. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 15:07 Przysięgam, że pojęcia nie mam, z czym masz problem? nad czym tu płakać, czy z czego się śmiać? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 15:08 livia.kalina napisała: > Przysięgam, że pojęcia nie mam, z czym masz problem? nad czym tu płakać, czy z > czego się śmiać? Chyba trzeba nad tym minusem płakać Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 15:29 Kolejna nawiedzonamamuśka ,która wie lepiej od samego nauczyciela,jak ma prowadzić lekcje i z czego oceniać. Ocena półroczna Twojego dziecka wg mnie jest adekwatna do ocen otrzymanych w ciągu semestru . Zresztą sprawdź w statucie szkoły,czy mają zapisy, od jakiej średniej jaka ocena-jeśli.mają,muszą się stosować .Każdy n-l ma też obowiązek na początku roku przedstawić uczniom WSO z zapisem o skali ocen. A zamiast wyszydzać anonimowo na forum nauczycielkę,zgłoś imiennie do kuratorium,że n-l taki a taki nie realizuje podstawy programowej tylko zadaje krzyżówki.😀Masz odwagę? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 15:36 Nie jest adekwatna, srednia to 4,75, a od takiej sredniej jest wlasnie 5, samo 5. Co ty myslisz, ze dyrekcja nie wie jak uczycielka prowadzi lekcje, a raczej ich nie prowadzi, ale ma to gdzies. U nas kuratorium bywalo w grubszych sprawach i nic sie nie dalo zrobic, reka reke myje to co sie beda jakas muzyka przejmowac. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 15:39 A masz w WSO minusy i plusy przy ocenach? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 16:56 Wg.mnie 5- to moze byc przy sredniej 4,66 do 4,74, a skoro sa 5, jest od 4,75 to skad to obnizenie oceny. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:26 mama.nygusa napisał(a): > Wg.mnie 5- to moze byc przy sredniej 4,66 do 4,74, a skoro sa 5, jest od 4,75 > to skad to obnizenie oceny. > Ja rozumiem, gdybyś walczyła o 5- zamiast 4+, ale na boga 5- to nadal jest piątka! Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:31 Nie mam zamiaru walczyc, ale po cos zostaly sworzone, zapisane zasady, i tak od 4,75 powinna byc 5, gola 5, dlaczego ktos te zasady lamie. jeszcze jedna kwestia, dlaczego uczniom juz tak chetnie nie "podciaga" sie ocen, za to chetnie obniza.Jaki jest tego sens. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:30 Według ciebie, a według statutu i wso jak jest? Są uwzględnione minusy i plusy? Bo 5- to nadal 5 Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:34 Niestety na stronie szkoly nie znlazlam wso, co wiecej w librusie mamy wylaczony podglad sredniej wazonej , ja wiem ze od 4,75 jest 5, ale podglad jest wylaczony, zeby nie dranic rodzicow, bo nie dosc, ze wysoki prog, to jeszcze chetnie jest jeszcze bardziej zawyzany. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:42 Skoro nie znalazłaś wso, to skąd wiesz, że należy się 5 i jak to dokładnie zostało sformułowane? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:45 mama.nygusa napisał(a): > Niestety na stronie szkoly nie znlazlam wso, co wiecej w librusie mamy wylaczo > ny podglad sredniej wazonej , ja wiem ze od 4,75 jest 5, ale podglad jest wy > laczony, zeby nie dranic rodzicow, bo nie dosc, ze wysoki prog, to jeszcze chet > nie jest jeszcze bardziej zawyzany. Fragment z librusa: Na zakończenie jeszcze kilka uwag: Znak "+" podnosi ocenę o 0,5 z znak "-" obniża ocenę o 0,25 (3+ to 3,5 a 4- to 3,75) Tak więc 5- to twoje 4,75 Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:48 To jest wysoki próg? To tylie widziałaś wysokiego progu - w gimnazjum mojego syna ocena bdb była za minimum 4,8-4,85. 4,75 to było 4+ Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:51 Tak to jest wysoki prog, ile to razy czytalam chocby na tym forum, ze od 4,50 jest 5, a i w znanych mi szkolach rowniez 5 jest od 4,50 Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 18:01 tez uważam, że to wysoki próg w SP i mało motywujący...u mojej córki też od 0,75 jest dopiero zaokrąglane w górę-się zastanawiam jak im to Pani na matmie wytłumaczy jak beda mieć zaokrąglenia Ja się zgadzam generalnie, jeżlei od 4,75 jest ocena bardzo dobra zgodnie z WSO to dziecko powinno mieć tą bardzo dobrą na semestr. 5- to powinien nauczyciel motywująco wstawić komuś kto ma 4,72-4,74 ale się stara lub jest aktywny na lekcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 18:14 Nie znam takich szkół. Ani podstawówka moich dzieci, ani gimnazja czy obecnie LO nie miało progu 4,5 na bdb. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 07:21 A u was na muzyce jest 4,75 na 5- i nie wiem, o co ci chodzi. Masz wątpliwości -idź się spytaj nauczycielki albo napisz do Zalewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 07:17 Może w regulaminie szkoły jest? Poza tym to może być w PSO? U córek w podstawówce nauczycieke dawali PSO do wklejenia w zeszycie, rodzice zaś mieli obowiązek podpisać. W gimnazjum też nas zapoznawano z WSO. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:49 U mojego syna w gimnazjum 4,75 - to było 4+. WIęc ciesz się, że ma 5- Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 15:46 Proszę cię...to tak jakbym ja miała pretensje do nauczycielki z plastyki, że moja córka dostała 4+ za pracę którą wykonywała samodzielnie, chociaż miała wykonać wraz z kolegą. Kolega uznał, że angażować się nie będzie(dostał tróję) a jej zabrakło czasu na dokończenie pracy. Niekiedy bywa, że wystawiane stopnie są bardziej lub mniej sprawiedliwie. O ile te różnice są niewielkie, nie ma co robić afery, a minus czy plus jest nic nie znaczącym detalem. IMO stopień twojego dziecka jest sprawiedliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 15:33 Ocena adekwatna do sredniej. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 15:36 Z tych ocen, które wymieniłaś wychodzi 5-. Nie wiem o co chodzi, bo chyba nie dopisałaś nad czym mamy śmiać się czy płakać? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 15:49 Może nauczycielka zauważyła, że Twój syn to nygus i na ocenie z przedmiotu zaważył jego stosunek do niego Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 16:49 Kula w plot, mam corke, a nygusek to moj kot. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 16:05 "Nie wiem czy sie smiac czy plakac." Też nie wiem, czy twój problem jest powodem do śmiechu czy do smutku. A w ogóle jest jakiś problem? Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 16:05 Hmm. To za wysoko? Cieszyłabym się, że dziecko ma 5- bo mogło mieć 4+ Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:00 Jeśli masz problem z oceną napisz pismo do szkoły. Co Ci mamy odpowiedzieć? Bo nie rozumiem, o co chodzi w tym wątku Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 00:23 No właśnie, nie wiadomo...śmiać się czy płakać... Biedne dziecko, w domu dym i nakręcanie histerii o 5- na półrocze....z muzyki... Odpowiedz Link Zgłoś
rawiel27 Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:01 Nad swoją głupotą? Chyba lepiej płakać, bo to nic śmiesznego. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:20 Nie, to jest glupota uczyciela, zasady sa zapisane, a uczycielka je lamie, bo jak to inaczej to nazwac. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:28 mama.nygusa napisał(a): > Nie, to jest glupota uczyciela, zasady sa zapisane, a uczycielka je lamie, bo j > ak to inaczej to nazwac. > Zasady są takie, że od 4,75 nauczyciel może/musi postawić ocenę wyżej. I postawił! Średnia arytmetyczna wynosiła (CZTERY siedemdziesiąt pięć), postawił więc (PIĘĆ mniej). Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 17:41 Oceny jak za muzykę nie są imponujące, więc ciesz się, że mimo pały jest 5. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 19:53 A no faktycznie źle spojrzałam. Ale tak czy inaczej nie ma co narzekać i nie rozumiem aż takiego przewrażliwienia na punkcie ocen. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 18:44 Wlasnie się dopatrzyłam, że córka z plastyki ma 5-, 5, 4+, 5+ (średnia 4,75) i również na semestr ma wystawioną 5- Szczerze mówiąc, ja się cieszę, że to piątka. W życiu nie przyszłoby mi do głowy podważać zasadność postawienia minusa. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 19:54 A te minusy przy ocenach na półrocze to norma? Bo przyznam, że w życiu się jeszcze z tym nie spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 20:00 Nie wiem czy norma, u dziecka w gimnazjum stawiają. Choć chętniej minusy niż plusy 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 16.01.18, 20:21 koza_w_rajtuzach napisała: > A te minusy przy ocenach na półrocze to norma? Bo przyznam, że w życiu się jesz > cze z tym nie spotkałam. U nas tylko w pierwszym semestrze. W drugim już nie mogą. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 03:13 Wiadomo, że w drugim nie mogą . Ciekawa jestem czy matkom przeszkadza tylko jak ocena jest zaniżona, choćby poprzez tego minusa, czy jak zawyżona to też źle. Przyznam, że nigdy nie analizowałam szczególnie ocen, nie wyliczałam z nich średniej, nawet nie wiem czy w szkole mojej córki jest jakiś konkretny system oceniania. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 09:23 koza_w_rajtuzach napisała: > Wiadomo, że w drugim nie mogą . Ciekawa jestem czy matkom przeszkadza tylko j > ak ocena jest zaniżona, choćby poprzez tego minusa, czy jak zawyżona to też źle > . Przyznam, że nigdy nie analizowałam szczególnie ocen, nie wyliczałam z nich ś > redniej, nawet nie wiem czy w szkole mojej córki jest jakiś konkretny system oc > eniania. Ja przyznam się, że w jednym przypadku interweniowałam. Młoda z przyrody ze sprawdzianów miała 5,5,4,(średnia 4,66) ze wszystkich ocen wychodziło 4,55, dostała łysą czwórkę. Dodatkowo wszystkie oceny które zgromadziła, zwłaszcza ze sprawdzianów były (oprócz jednej dziewczynki) najlepsze w klasie. U tej nauczycielki na sprawdzian przypada 1-2 piątki, 3 czwórki, reszta to tróje, dwóje i jedyny. Zapytałam się mailowo, czy nie można dodać chociaż tego "plusa", bo dziecko zdemotywowane - wystawiła piątkę, a że się nie poczułam z kolei do tej piątki to polazłam osobiście do szkoły UWAGA! żeby dziecku obniżyła chociaż do piątki minus (żeby w miarę sprawiedliwie było, bez naciągania). Nie chciała! Tłumaczę to sobie, że być może dziewczynka, która jako jedyna w klasie dostała piątkę od razu, wcale nie miała lepszych ocen od mojej córki, bo innego wytłumaczenia nie widzę. I teraz tak, biorąc pod uwagę samą średnią arytmetyczną:dziecko ma ocenę naciągniętą, ale biorąc pod uwagę rozkład ocen w klasie, ilość piątek które wystawiła nauczycielka, a co najważniejsze, ilość trój, dwój i jedynek myślę (a w niektórych przypadkach nawet wiem), że pozostałe dzieci również mają oceny pociągnięte w góre i nie mam jakiś specjalnych wyrzutów sumienia. Poza tym mój starszy u niej z biologii przy ocenach 4 (sprawdzian), 3,5,4 ma również czwórkę. Dlatrgo uważam, że ocenianie nie jest takie "zero-jedynkowe". Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 09:29 W statucie szkoły mojego dziecka jest zapis, że ocena semestralnych nie jest średnią ocen cząstkowych, liczenie średniej w e-dzienniku jest wyłączone, a wszystkie oceny mają wagę 1. Nauczyciel docenia postępy i bierze pod uwagę indywidualne możliwości dzieciaków Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 09:43 little_fish napisała: > W statucie szkoły mojego dziecka jest zapis, że ocena semestralnych nie jest śr > ednią ocen cząstkowych, liczenie średniej w e-dzienniku jest wyłączone, a wszys > tkie oceny mają wagę 1. Nauczyciel docenia postępy i bierze pod uwagę indywidua > lne możliwości dzieciaków Szczerze mówiąc statut naszej szkoły jest modyfikowany (gimnazjum przekształcone w podstawówkę), więc nawet nie mam dostępu. Na pewno u nas ściśle nie trzymają się tych wytycznych, częściej zawyżają (ale też nie po chamsku o ocenę w górę, raczej właśnie to kwestia postawienia 5- za średnią 4,5) niż zaniżają. Natomiast wymagania w tej szkole są raczej wysokie, przynajmniej z przedmiotów istotnych (polski, matma, przyroda, historia) Pytania otwarte, ostatnio test ze znajomości lektury:40 pytań otwartych w 45 minut, z czego jedno trzeba było wyliczyć! Z przyrody czy historii pytania czasami nawet odnoszą się do ilustracji przy tematach! Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 09:45 A....jedno jest pewne: w pierwszej kolejności biorą pod uwagę stopnie ze sprawdzianów. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 10:09 >Z przyrody czy historii pytania czasami nawet odnoszą się do ilustracji przy tematach! Nawet? 😮 Dla mnie to oczywistość, że ilustracje są częścią materiału, należy je obejrzeć i przeczytać podpisy. I mogą być treścią klasówki. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 10:15 turzyca napisała: > >Z przyrody czy historii pytania czasami nawet odnoszą się do ilustracji pr > zy tematach! > > Nawet? 😮 Dla mnie to oczywistość, że ilustracje są częścią materiału, należy j > e obejrzeć i przeczytać podpisy. I mogą być treścią klasówki. > Rozumiem, że mogą, ale nie muszą. Moja corka nie ma z tym problemu, ale uważam, że powinno się weryfikować nieco "istotniejszą wiedzą". Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 10:23 Ale dlaczego wiedza o tym, co jest na obrazku, jest mniej istotna od wiedzy podanej w formie zawiłych zdań? Rozpoznawanie zwierząt, roślin czy kontekstów kulturowych też jest istotne? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 11:00 morekac napisała: > Ale dlaczego wiedza o tym, co jest na obrazku, jest mniej istotna od wiedzy pod > anej w formie zawiłych zdań? Rozpoznawanie zwierząt, roślin czy kontekstów kult > urowych też jest istotne? > Bo mowa o 9 latkach, które przede wszystkim powinny opanować najistotniejsze wiadomości, a dopiero potem skupiać się na mniej istotnych. Rozpoznawanie roślin, jak najbardziej,jest potrzebne, ale rozpoznawanie ratuszów w poszczególnych miastach, chyba niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 17:13 Rozpoznawanie roslin tak samo potrzebne jak ratuszow bogiem a prawda Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 17:43 Ale co jest najistotniejsze? Rozpoznawanie podstawowych roślin czy zwierząt dla 9 latka powinno być tak samo niezbędne jak rozpoznawanie znanych obiektów kultury (budowle , obrazy i teksty ) dla starszych uczniów. Na ustnej maturze dostaje się teraz czasem jakiś bohomaz z przeszłości i pytanie jest "w odniesieniu do znanych ci tekstów kultury zinterpretuj itp." - a ten obrazek to jakiś brodaty golas w wodzie z trójzębem. Dla bardziej wykształconych - Podejdon czy inny Neptun. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 10:03 W takiej sytuacji rozumiem interwencję. U mojej córki w klasie też poziom z przyrody jest bardzo wysoki, przy czym ocen jest dużo więcej, bo idą z programem szybkim tempem, większość podręcznika już przerobili i mieli już 6 prac klasowych (nie wliczając kartkówek). Prawie połowa klasy jest zagrożona na półrocze z tego przedmiotu. Myślałam, że tylko u nas zwykle maksem są 1-2 piątki ze sprawdzianów (a uczniów chyba 26), choć zdarza się, że jest ich 0. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 10:19 No wlaśnie dużo zależy od poziomu szkoły. W szkole z której przeniosłam córkę spraedziany są wyłącznie w formie pytań zamkniętych. Przeniosłam ze względu na zbyt niski poziom nauczania, natomiast jestem zwolenniczką jakiegoś wypośrodkowania. Przesada w drugą stronę też nie jest dobra, bo demotywuje dziecko do nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 10:53 A jak się dziecko przygotuje na sprawdzian to co za różnica czy pytania będą zamknięte czy otwarte? Chyba najważniejsze jest to ze umie? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 10:57 slonko1335 napisała: > A jak się dziecko przygotuje na sprawdzian to co za różnica czy pytania będą za > mknięte czy otwarte? Chyba najważniejsze jest to ze umie? > Roznica jest znacząca. Przy pytaniach zamkniętych można strzelać, a same pytania już mogą stanowić podpowiedź. Przy otwartych trzeba od początku ustalić tę odpowiedź a potem wysilić się, by w całości ją wyłożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 11:02 W przyswajanie wiedzy żadna. W uzyskaniu lepszej /gorszej oceny czy łatwiejszego sprawdzianu tak ale to się przecież odbywa jz po tej nauce wiec jak dziecko umie to umie bez względu na to czy pytania będą zamknięte czy otwarte przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 13:49 slonko1335 napisała: > W przyswajanie wiedzy żadna. W uzyskaniu lepszej /gorszej oceny czy łatwiejszeg > o sprawdzianu tak ale to się przecież odbywa jz po tej nauce wiec jak dziecko u > mie to umie bez względu na to czy pytania będą zamknięte czy otwarte przecież. > Nie, bo jeżeli dziecko ma wiedzę nieutrwaloną, lub niewystarczającą, np. przy pytaniu: z czego składa się organizm ludzki, zapomni nazwy "komórka", to pytanie zamknięte tą nazwę przypomni, w pytaniu otwartym nie napisze nic. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 16:42 No ale ciągle tą niewystarczającą wiedzę miało przed sprawdzianem a nie z powodu otwartych lub zamkniętych pytań, a przecież chodzi o to żeby tą wiedzę miało a nie żeby je urypać na sprawdzianie prawda? a skoro sobie przypomni nawet na sprawdzianie to tylko się cieszyć przecież, bo cieszyć się, że jest trudniej i nie napisze nic to dla mnie dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Off topic 16.01.18, 20:25 Nie wiem, skąd jesteście, ale choćby z samej Trzebnicy, nie idźcie tu do liceum. Ja wiem, że mówiłam, że jesteśmy dobrym liceum, ale to nieprawda, jesteśmy fatalni, wyścig szczurów i niski poziom naraz, sami uczyciele. Proszę, uchroń swoje dziecko przed nami. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Off topic 17.01.18, 00:25 Dodaj jeszcze, że minusy stawiacie seriami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
amb_hs_ob Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 07:16 Jeśli dziecko ma w przyszłości śpiewać w operze, to może rzeczywiście powinnaś płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
vendea0 Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 09:26 U mnie jeszcze lepiej - też muzyka . Oceny 3,3,4,5,5 . A na semestr jest 3 . I co ja mam powiedzieć? Fakt że 3 , 3 to oceny ze sprawdzianów, 4 z odpowiedzi ustnej a 5,5 ze śpiewu. ciekawe co byś powiedziała na moim miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 09:49 vendea0 napisała: > U mnie jeszcze lepiej - też muzyka . Oceny 3,3,4,5,5 . A na semestr jest 3 . I > co ja mam powiedzieć? Fakt że 3 , 3 to oceny ze sprawdzianów, 4 z odpowiedzi us > tnej a 5,5 ze śpiewu. ciekawe co byś powiedziała na moim miejscu? Akurat w twoim przypadku jest to ocena krzywdząca, bo z muzyki liczy się średnia arytmetyczna. Czytałam gdzieś w rozporządzeniu MEN. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 09:58 Nie, z muzyki nie wolno oceniać "talentu". Skoro oceny ze sprawdzianów - to za wiedzę. Jak najbardziej może być średnia ważona. Gdyby ze śpiewu były 3 a ze sprawdzianów 5 - to rzeczywiście byłaby zaniżona ocena. Odpowiedz Link Zgłoś
vendea0 Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 10:05 Ok, zgadzam się, ale w przypadku gdy jest średnia 4,0 a dziecko dostaje 3 to chyba jednak jest krzywdzące. Bo mój wniosek z tego jest taki że niepotrzebnie uczy się piosenek, może z nich zbierać 1 bo one i tak nie mają wpływu na ocenę końcową Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 10:28 Ale ta średnia to dlatego, że waga każdej oceny to 1? Czy może sprawdziany mają inną wagę? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 10:31 Dokładnie. Jeżeli sprawdzian ma wagę 3, albo i 5, a piosenka wagę 1 to nijak 4 nie wyjdzie z takich ocen Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 10:37 A urwało mi. Jeżeli waga 1 - to bym się kłóciła. Mój syn skończył szkołę muzyczną. Poszedł do gimnazjum, gdzie nauczycielka chyba na 2 lekcji postawiła mu 1 za "grę na flecie". Myślałam że ją rozszarpię. Poszłam i zapytałam się, na podstawie czego wystawiła taką ocenę, bo przecież nie uczyła ich grać. Ona stwierdziła, że w podstawówce było obowiązkowa gra na flecie. Dokopałam się do rozporządzenia - i wyjaśniłam jej, że flet to była jeden z 5 instrumentów jaki był wymieniony. Nie było obowiązku grania akurat na flecie ( pomijam, że w podstawówce syna nie grali na niczym - o co też tam później dym zrobiłam ). Mogła mu kazać zagrać na pianinie/keyboardzie. Zrobiłby to jeszcze na lekcji bez przygotowania. Wyjaśniłam pani - przy dyrektorze, że ma natychmiast usunąć te oceny i nauczyć moje dziecko jak się gra ( sama mogłam to zrobić, ale płaciłam za szkołę całkiem sporo i wychodziłam z założenia, że to jej obowiązek ). Okazało się to nagle bardzo proste - syn znał nuty, jak mu rozpisała jak układać palce - na drugi dzień zaliczył na 5. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 10:12 arwena_11 napisała: > Nie, z muzyki nie wolno oceniać "talentu". Skoro oceny ze sprawdzianów - to za > wiedzę. Jak najbardziej może być średnia ważona. > Gdyby ze śpiewu były 3 a ze sprawdzianów 5 - to rzeczywiście byłaby zaniżona oc > ena. Skoro nie moźna oceniać talentu, to te trójki ze śpiewu również byłyby zaniżone Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 10:23 Niekoniecznie. Nie wiem jak było w przypadku dziecka venedea, ale u mojego syna w ocenie za piosenkę liczyła się też znajomość tekstu. O ile za fałszowanie pani ocen nie obniżała, za nieznajomość tekstu jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 10:27 Ale trójka ze śpiewu może nie być za to, że ktoś fałszuje - tylko nie zna tekstu. To tak jak z wierszem na pamięć z polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
vendea0 Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 10:45 Dokładnie 5 jest za znajomość tekstu, za niefałszowanie jest 6. Ale tekstu dziecko się musiało nauczyć żeby 5 dostać. Jeśli w takim razie te dwie piątki ze śpiewu nie miały znaczenia przy średniej, to równie dobrze mógł się ich nie uczyć, olać to , dostać 1 i też miałby 3 na semestr Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 10:55 Wiesz, ocena za nauczenie się wiersza z polskiego - u moich dzieci ma wagę 1. Ocena za sprawdzian - wagę 4, kartkówka niezapowiedziana - waga 3 a odpowiedź ustna - waga 2. Możliwe, że nauczenie się tekstu na pamięć - nie jest przez nauczyciela uznane za zdobycie Everestu, a sprawdzian to jednak zdobycie wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 11:21 Ło matko, w klasie mojej córki jest większość takich drących szaty mamusiek niuniusiów i mam ich serdecznie dość. Wszystko im nie pasuje, raz za dużo nauki, raz za mało, a dlaczego do tego teatru, a nie innego, a czemu taka lektura, a czemu takie podręczniki, czemu, czemu, czemuuuuuu??? Ciągle tylko żale, pretensje i fochy o nic, bo niuniusie są krzywdzone, choć obiektywnie patrząc wcale tak się nie dzieje. Weź się kobieto ogarnij.Poza tym to jest ocena na półrocze, na koniec zawsze może być inna. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 11:25 A nawet musi, póki co na świadectwie minusów nie ma 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Muzyka, taka ocena :) 17.01.18, 15:14 Też nie rozumiem.Ale takich rodziców ( pokroju autorki wpisu) jest coraz więcej....I nie wiem- śmiać się czy płakać . Odpowiedz Link Zgłoś