Dodaj do ulubionych

Terror religijny w szkołach

17.01.18, 17:38
Jak traktowani są uczniowie, którzy nie chcą uczęszczać na lekcje religii? Najnowszy raport rozwiał wszystkie wątpliwości. Oto smutna rzeczywistość wielu rodzin. I dlatego należy zerwać konkordat, zburzyć wszystkie kościoły a katolików wysoko opodatkować.
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 17:44
      Czyli nie podoba ci sie ich zachowanie ale chcesz z nimi walczyc jeszcze bardziej okrutnymi sposobami. Czym sie w takim razie roznisz od nich?
      • bib24 Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 17:47
        a cóż jest okrutnego w zerwaniu konkordatu?
        • heca7 Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 22:30
          Ok. Ale czemu zburzenie kościołów i wysokie podatki??? A czemu tylko katolicy a prawosławni, grekokatolicy , baptyści, protestanci itd?? A czemu tylko kościoły burzyć a cerkwie i sale królestwa u ŚJ?
          • jola-kotka Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 22:53
            Dokladnie.
          • noemi29 Re: Terror religijny w szkołach 19.01.18, 21:52
            heca7 napisała:

> Ok. Ale czemu zburzenie kościołów i wysokie podatki??? A czemu tylko katolicy a
            > prawosławni, grekokatolicy , baptyści, protestanci itd?? A czemu tylko kościoł
            > y burzyć a cerkwie i sale królestwa u ŚJ?
            >
            Bo się wszędzie nie wpieprzają? Bo religii uczą w swoich budynkach popołudniami? Bo nie wciskają swoich nauk w podręczniki? Bo swoje parafie utrzymują z datków? A nie jak fundusz kościelny - "darmoszka " od państwa
            • plater-2 Re: Terror religijny w szkołach 24.01.18, 09:03
              SJ nie ucza religii w swoich budynkach popołudniami, a chodza po domach i nauczaja na ulicach i placach.
              Z FK swiadkowie jehowy nie korzystaja, ale korzystaja np. zielonoswiatkowcy, którym nic po wojnie nie zabrali.

FK nie jest darmoska w przypadku zwiazkow wyznaniowych, ktore za Stalina obrabowano z majatku.
    • anorektycznazdzira Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 17:47
      u nas zapisy są ok, bo na jednej liście gdzie etyka i religia są obok siebie i można się wpisać gdzie się chce albo nigdzie
      TRAGEDIA jest z planem lekcji, bo religia prawie zawsze jest w środku zajęć i jest okienkiem, z rzadka na końcu lub początku
      TRAGEDIA jeszcze większa z symbolami i obrzędami religii rzymskokatolickiej, bo gigantyczne krzyże wiszą w każdej klasie, rekolekcje wpływają na plan lekcji, msze są doczepiane do wszystkich uroczystości (łącznie np. z odzyskaniem niepodległości Polski).
      Dzieci- nieźle, nie słyszałam o szykanach.
      • plater-2 Re: Terror religijny w szkołach 18.01.18, 10:54
        Taki plan uniemozliwia chodzenie i na religie i na etyke, do czego uczen ma prawo.
    • bye-bye Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 17:54
      "smutna rzeczywistość wielu rodzin". egzaltacja level hard.
    • lellapolella Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 18:01
      Jestem za zerwaniem konkordatu i opodatkowaniem wiernym ale dlaczego chcesz burzyć kościoły? W dodatku wszystkie?
      • attiya Re: Terror religijny w szkołach 19.01.18, 21:45
        a dlaczego nie? kto je będzie utrzymywał?
        • noemi29 Re: Terror religijny w szkołach 19.01.18, 21:53
          attiya napisała:

> a dlaczego nie? kto je będzie utrzymywał?
          >
          No przecież parafianie z dobrowolnych datków 😁
          • plater-2 Re: Terror religijny w szkołach 24.01.18, 09:05
            Tak, jak robia to dotychczas.
            Dofinansowanie dostaja tylko koscioly zabytkowe.
            Te zabytkowe, ktorym odmowiono dotacji, wprowadily bilety za zwiedzanie.
    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 18:02

Państwo wyznaniowe w pełnej krasie.

"Religia nadal traktowana jest jako przedmiot obowiązkowy i istnieje przeświadczenie, że wszyscy uczestniczą automatycznie."

he he he he

Xsioonc
    • ichi51e Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 18:04
      Ja tam jestem ateista i przyznam sie jak organizowane beda lekcje etyki nic mnie nie obchodzi.
      • mamagapka Re: Terror religijny w szkołach 19.01.18, 12:37
        a obchodzi cię to, że w większości szkół, twoje dzieci będą miały okienka podczas religii, nawet jeśli duża część dzieci nie będzie chodzić i będą pytania ze strony uczniów i rodziców, czy dalej będzie w środku zajęć i czy nie może być tak jak etyka: po zajęciach. Na religie nie chodzi 1/5 osób. na etykę chodzi z 7
        • ichi51e Re: Terror religijny w szkołach 24.01.18, 10:12
          Nie przeszkadza mi to. Pojdzie do biblioteki lekcje odrobi potem w domu bedzie miec spokoj.
    • aerra Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 20:13
      U nas w szkole zapisuje się dziecko na zajęcia dodatkowe, w tym religię i etykę jeśli ktoś chce (przy czym w kolejnych latach nie trzeba zapisywać jeśli dziecko chodziło rok wcześniej). I religia i etyka są albo bezpośrednio przed lekcjami, albo po.
      W żadnej klasie nie widziałam krzyża.
      Nie ma mszy na rozpoczęcie i zakończenie roku. O rekolekcjach też nic nie wiem, nawet jak były, to nie w czasie lekcji. Wiem, że w szkole są spotkania z księdzem dla dzieci komunijnych.
      Natomiast z dyskryminacją się spotkałam - dzieci miały dostać drobiazgi na mikołajki i osoba odpowiedzialna za to, bez konsultacji z nikim, kupiła szopki. Na naprawdę delikatną uwagę, że może jednak coś bez związku z religią, bo w klasie jest 1/5 dzieci niewierzących, wierzący się rzucili, że to TRADYCJA. Tyle, że to było załatwiane w gronie rodziców, szkoła się w to nie mieszała.
      Jasełek nie ma, jest przedstawienie na dzień babci i dziadka.
      Jest za to konkurs kolęd, ale tylko dla chętnych.
      • heca7 Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 22:32
        A na uj mi szopka??? Jak ktoś chce mieć w domu pod choinką szopkę to sam ją sobie kupuje.
        • aerra Re: Terror religijny w szkołach 18.01.18, 00:04
          No właśnie.
          • chloe30 Re: Terror religijny w szkołach 24.01.18, 10:09
            hehe, czyli mikołajki, pierwotnie - wizyta Św. Mikołaja biskupa - tak tak - są ok, ale szopki beee.
            No uśmiałam się,. nie powiem big_grin
    • bialeem Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 20:24
      Nie chodziłam na religię zanim to było modne. 20 lat temu nie było najmniejszych problemów. Lekcja była w środku - tym lepiej, bo można nadrobić domowe albo poduczyć się przed klasówką albo coś przepisać. To tylko 45 min. Wtedy jeszcze się nie słyszało o etyce. Wydumany problem na potrzeby pseudopublicystyki. Przecież to natemat. Gorsze toto od stażystek gazety.
      Z drugim zdaniem się zgadzam, ale uważam każdą religię za rzecz prywatną, która w żaden sposób nie powinna wyskakiwać w życiu publicznym.
      • little_fish Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 20:46
        Nie słyszało się o etyce? LO kończyłam w 93' i miałam etykę. Serio teraz modnie jest nie chodzić na religię? Nie zauważyłam takiej tendencji. Starszy w gimnazjum jest chyba jedyny. U młodszego w podstawówce też bez szału. Z klas 1-3 też jest jedynym dzieckiem, które nie chodzi na religię
        • miriam_73 Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 22:35
          A w r. szk. 1991/1992 roku jeszcze etyki nie było. Do wyboru było garowanie na korytarzu lub bibliotece, albo uczestnictwo w religii.
          • little_fish Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 22:45
            Miałam etykę ostatnie dwa lata w LO, jak wprowadzono religię, czyli rok szkolny 91/92 i 92/93
      • berber_rock Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 20:56
        U nas w podstawówce nie ma pojęcia okienka. Problem powstaje, kiedy w 25 osobowej klasie 23 idą na religię. Ponieważ dziecko musi być "zaopiekowane"
        Więc też musi iść.
        Szkoła mnarodowa za granicą, w której niechcący za dużo maja do powiedzenia polscy katoliccy rodzice.
        • leokadia35 Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 20:58
          Mój syn idzie do świetlicy albo biblioteki . Nikt nie robi żadnego problemu
          • little_fish Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 21:03
            Mój w czasie jednej religii ma etykę. Druga jest na ostatniej lekcji
          • heca7 Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 22:40
            Mój nie chodzi na WDŻ (beznadziejny) i idzie wtedy na świetlicę albo do biblioteki. I odrabia sobie lekcje żeby w domu mieć mniej. Jest w 7 klasie. Reszta mu tego okienka zazdrości.
        • berber_rock Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 21:17
          U nas nie ma świetlicy, a w bibliotece pracuje biblootekarka a nie opiekunka dziecięca.
          • bialeem Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 21:20
            Uczyłam się w lepszych czasach w których okienko nie było problemem i dziecko 7-letnie mogło 300 metrów przejść do domu ze szkoły. Świetlica w szkole była. Chyba nawet ktoś chodził. Nikogo takiego nie znałam. Jestem młodsza od małej rybki i LO kończyłam pod koniec 90. Za to miałam 32 osobową klasę (tak na pocieszenie).
            • little_fish Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 22:08
              Ja 35 😁
          • little_fish Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 22:16
            W szkołach które znam jest funkcja nauczyciela biblioteki - pracują tam osoby z wykształceniem pedagogicznym, chodzą na lekcje, mogą też zaopiekować się dzieckiem. W szkole młodszego to właśnie pani bibliotekarka prowadzi etykę
      • chicarica Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 22:10
        20 lat temu na koloniach organizowaliśmy śluby męsko-męskie. Teraz o takie coś jest afera w kuratoruim że dżędery. W tych sprawach Polska się cofnęła, nie rozwinęła.
        • mai-ra3 Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 22:45
          Dokładnie, mam wrażenie że większy luz obycajowy był w latach 80 i 90, a teraz normalnie jakiś zascianek. Religia w szkołach - tu nie mam wątpliwości - zrobiła co swoje... Niedawno pracowałam z młodymi osobami, ok. 20-25 lat i to jakas masakra, oni mają zryte berety przez kk...
          • chicarica Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 22:55
            Ano mają. Inny świat. A ludzie nadal „a puszczam na religię, co to szkodzi”.
        • plater-2 Re: Terror religijny w szkołach 19.01.18, 19:39
          No wlasnie w kwestii wszelkich kolonijno-harcerskich slubow w obrzadku puszczanskim czy indianskim nikt sie za PRL nie czepial,ze slub taki obraza to uczucia osob innej religii lub o swiatopogladzie naukowym.

A jak ksiadz udzielil slubu koscielnego osobom, ktore nie mialy slubu cywilnego placil mandat. A i nowozency mieli przykrosci.

Nie rozumiem dlaczego, przeciez za PRL byl rozdzial zwiazkow wyznaniowych i Panstwa.

Skoro nikt sie nie czepial ze ktos zyje bez slubu jakiegokolwiek, prywatna sprawa, to dlaczego nie wolno bylo zyc tylko z dokumentem slubu wyznaniowego ?
    • sineado Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 22:46
      Jak byłam w liceum, na prawie 28 uczniów na religię nie chodziła jedna koleżanka. I prowadząca lekcje katechetka, pamiętam to do dzisiaj, często robiła w jej stronę nieeleganckie komentarze. Odpychajacy babsztyl to był z charakteru i wizualnie.
    • lodomeria Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 23:18
      Zburzenie kościołów zrodziłoby tylko jakichś ekstremistów.
      Robić swoje, rozmawiać z ludźmi, dawać przykład miłości bliźniego, a kościoły będziemy przerabiać na domy kultury, kina czy mieszkania.
      • mai-ra3 Re: Terror religijny w szkołach 17.01.18, 23:25
        Obawiam się że tego nie doczekam, buu wink Ile dalabym, zeby w mojej parafii zrobili knajpę zamiast tej kuzni nienawiściwink Bo akurat trafiłam na parafię w stylu rydzykowym. Jak otworzą tam knajpę, choćby za 30 lat, a będę jako tako na chodzie, choćby doczołgam się tam i upiję smile
        • szarsz Re: Terror religijny w szkołach 18.01.18, 00:25
          piękny plan smile
    • jdylag75 Re: Terror religijny w szkołach 19.01.18, 13:32
      Wiele rzeczy mogę potwierdzić z mojego podwórka. Wg moich obserwacji popyt na religię w szkole jest sztucznie pompowany, przynajmniej w szkole moich dzieci. Jest kilka powodów: religia jest zawsze w planie na początku roku szkolnego, etyki nie ma nigdy, oczywiście niektóre lekcje religii są pomiędzy innymi lekcjami, cześć rodziców nie wie że dziecko może nie chodzić ani na religię ani na etykę i nie widząc etyki w planie zajęć lub majac perspektywy beznadziejnego terminu zapisują na religię, bo skoro dziecko musi na coś chodzić to niech chociaż będzie to sensownie zaplanowane. Część osób nie wie że można wypisać. Wiele osób boi się ostracyzmu - wiem bo czasami rozmawiam z różnymi mamuśkami w poczekalni. Ten ostracyzm to nie mit, moje dziecko go doświadczyło. Większosc rodziców się nie odzywa, bo nie ma zwyczaju dyskutować, wielu z nich nie zna programu religii wiec nawet nie ma jak się oburzyć, a religia to jedyny przedmiot z którego nie byliśmy poinformowani nigdy o wymaganiach.
      W tym roku w szkole dostałam formularz na którym była opcja że nie zapisuję dziecka na religię - czyli potwierdzenie faktu niezapisania, napisałam pismo do dyrektorki skąd wie pod koniec roku szkolnego ile osób będzie zapisane na religię lub etykę, skoro nigdy nie zbiera oświadczeń w czerwcu, a i tak religia jest zaplanowana a etyka czeka miesiac na swoją kolej. podobnie postąpiłam gdy katechetka na korytarzu publicznie pytała moje nieletnie dziecko dlaczego wypisało się z religii.
      Patronem szkoły jest JP2 i konkursy pt kto jest moim autorytetem i dlaczego JP2 lub za co kocham JP2 sa na porządku dziennym.
      Szczerze mówiąc uważam że bedzie gorzej, a radykalizm po stronie niereligijnych utwierdzi w przekonaniu religijnych że po ich stronie jest słuszność
      • mama303 Re: Terror religijny w szkołach 19.01.18, 18:30
        jdylag75 napisała:

> Wiele rzeczy mogę potwierdzić z mojego podwórka. Wg moich obserwacji popyt na r
        > eligię w szkole jest sztucznie pompowany, przynajmniej w szkole moich dzieci. J
        > est kilka powodów: religia jest zawsze w planie na początku roku szkolnego, ety
        > ki nie ma nigdy

ja nie bardzo rozumiem to przeciwstawianie etyki - religii na siłę.Co ma piernik do wiatraka? To sa dwa dodatkowe zajęcia - można chodzić na jedno, na oba lub na żadne.
        • plater-2 Re: Terror religijny w szkołach 19.01.18, 19:34
          Tak, na lekcje etyki, religii, języka mniejszości narodowej, wychowania rodzinnego, drugiego języka obcego w szkole podstawowej wystarczy, że jest 7 chętnych w szkole.

Jest mozliwość stworzenia grupy miedzyszkolnej.

Jednakże w przypadku etyki, jezyka mniejszości, wychowania rodzinnego i drugiego języka obcego wystarcza sama deklaracja rodziców, nauczyciela musi znależć szkoła.

W przypadku lekcji religii nie wystarczy deklaracja rodziców, nauczyciela, czyli katechety, szkoła nie ma obowiązku szukac i znależc(nawet jak zachoruje, pójdzie na macierzyński czy umrze!). Musi zrobic to w przypadku katolikow ks.dziekan/proboszcz, na terenie dekanatu/parafii ktorego znajduje się szkoła.
          W przypadku innych zwiazkow wyznaniowych o uporzadkowanej sytuacji prawnej, ta osoba, ktora reprezentuje wobec wladz ten zwiazek.

Uwazam to za dyskryminacje swiatopogladowa.
          • little_fish Re: Terror religijny w szkołach 24.01.18, 09:10
            Niestety działa to w dwie strony - dyrekcją nie ma zbyt wiele do powiedzenia, jeśli chodzi o jakość nauczania, realizowany program i możliwości zatrudnienia katecheta. Skoro kościół daje "misję" katechetów to niech sobie ich sam szuka.
        • jdylag75 Re: Terror religijny w szkołach 19.01.18, 19:46
          To nie ja zestawiam te dwa fakultety, tylko ministerstwo w rozporzadzeniu.
          • plater-2 Re: Terror religijny w szkołach 24.01.18, 09:10
            Czyli, jak ktos pragnie lekcji etyki, wychowania rodzinnego, języka mniejszości itd . w szkole dla swego dziecka, musi wykazac inicjatywe i wywiesic w tej sprawie w holu szkoly ogloszenie, przejsc sie po klasach w czasie wrzesniowych zebran, wystapic na zebraniu ogolnym dla rodzicow z inicjatywa i zebrac deklaracje tych minimum 7 chetnych.
            Szkola musi wtedy znalezc nauczyciela i dac sale (nieodplatnie), a lekce te wstawic do planu ( o ile nie jest to grupa miedzyklasowa).
    • jem.gluten.i.cukier Re: Terror religijny w szkołach 24.01.18, 09:38
      Sprawę religii można rozwiązać tylko trzeba chcieć., Wystarczyłoby przy zapisie dzieci do szkoły zbierać od rodziców deklaracje: religia, etyka, nic. Myślę, że spokojnie zebrałaby się co najmniej jedna klasa, w której byliby uczniowie niechodzący na religię - i zero problemu z planem, okienkami itp. oczywiście, jak ktoś zmieni zdanie to już może się zapisać na zajęcia z inną klasą, ale reszta nie ma okienek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka