Dodaj do ulubionych

Jak potraktować pestki?

18.01.18, 10:58
Zachciało mi się wyhodować roślinkę z pestki mandarynki albo cytryny. Kiedyś jako dziecko miałam w domu tak wyhodowaną cytrynę, ale kompletnie nie wiem czy coś z taką pestką trzeba zrobić przed wsadzeniem do ziemi? Wymoczyć, wysuszyć czy coś?
I czy w ogóle jest szansa że z tych dzisiejszych chemicznych mandarynek coś wyrośnie?
Obserwuj wątek
    • wilowka Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 11:07
      Jako dziecko wsadziłam pestkę w ziemię i podlewałam. Wyrosło drzewo mandarynkowe na 1,8 metra smile (po 15 latach wink A co , nudzisz się? wink
      • same-old_mona Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 11:10
        No, nudzę się czekając na poród :p już wszystko wyprane, posprzątane, przygotowane. . Co tu robić :p
        • mikams75 Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 13:51
          no tak, dziecko, dom to i srzewko musi byc wink

wsadz pestki w ziemie, moze cos wyrosnie; kiedys mi sie udalo, ale te roslinki zawsze marne byly i dlugo nie pozyly.
        • aankaa Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 14:00
          rozbierz się i ubrania popilnuj tongue_out
          • same-old_mona Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 14:06
            Na kuriera czekam, trochę głupio na golasa :p żebym ja choć sexy była, a nie z ciążowym brzuchem... :p
        • kouda Re: Jak potraktować pestki? 19.01.18, 08:15
          same-old_mona napisał(a):

> No, nudzę się czekając na poród :p już wszystko wyprane, posprzątane, przygoto
          > wane. . Co tu robić :p

napawaj się, to nie bedzie dlugo trwalo smile
          • same-old_mona Re: Jak potraktować pestki? 19.01.18, 08:41
            No mam nadzieję :p może tak np. dzisiaj by zechciała księżniczka wyleźć. . Nie obraziłabym się :p póki co przeterminowana tylko o dwa dni ..
      • taki-sobie-nick Ty masz fajną sygnaturkę 18.01.18, 21:21
        wilowka napisała:

> Jako dziecko wsadziłam pestkę w ziemię i podlewałam. Wyrosło drzewo mandarynkow
        > e na 1,8 metra smile (po 15 latach wink A co , nudzisz się? wink
        >
        ale weźże w niej popraw błąd ortograficzny.
    • tt-tka Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 11:07
      Nic, zwyczajnie zagrzebac w ziemi i czekac (podlewajac systematycznie) na wyrosniecie. Lub uwiad.
      • beata985 Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 13:43
        klimat sie ociepla więc jest szansa że za 5-10-15 lat jak cos wyrośnie to wsadzi do ogródka i będzie mieć drzewko....na owoce raczej bym nie liczyłą smile
        • memphis90 Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 13:45
          Ocieplenie klimatu dla Polski oznacza lodowate powietrze z Rosji. Wszędzie cieplej, tylko u nas zimniej. Taki los uncertain
          • jatojagodnik Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 13:52
            "Wszędzie cieplej, tylko u nas zimniej."

Od kilku lat rekordowe zimy stulecia za oceanem. Cały śnieg i mróz przeniósł się do nich. Nasze zimy ostatnio coraz łagodniejsze
            • memphis90 Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 17:44
              No dobra, dopercyzuję- latem u nas coraz zimniej, a zimą plucha i brak śniegu. Zawsze pod górkę!
              • beata985 Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 21:29
                Latem u nas zimniej??? Serio?? To ja nie wiem chyba śnią mi się te upały 😅
                • memphis90 Re: Jak potraktować pestki? 19.01.18, 08:14
                  Chyba tak wink Wielkopolska już chyba od 3 sezonów latem zimnawa, jeszcze ani razu nie musiałam podlewać ogrodu latem... Dwa lata temu upały były przez kilka dni we wrześniu, poza tym bez szału. W zeszłym roku deszczowy, burzowy czerwiec przeszedł w deszczowy, burzowy lipiec. Ciepłą wiosnę mieliśmy ostatnio z 4 lata temu, ostatnie dwie były beznadziejne, nawet na plac zabaw nie dało się z dzieciakami wyjść, bo albo woda padala z góry, albo stała po kostki. W ogóle ostatnie lata nie dały nam tutaj ani jednej "prawdziwej" pory roku: mamy mokre, deszczowe zimy, zimne wiosny, chłodne, burzowe lata i pluszaste jesienie. Na południu podobno upały były- w końcu bliżej rownika wink
    • mamolka1 Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 11:18
      I sądzisz, że nim urodzisz to ci drzewko urośnie?
      Rzeżuchę posiej to się plonem może jeszcze ucieszysz 😛😛
      • same-old_mona Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 11:23
        Nie, będzie rosło razem z dzieckiem i będzie jako prezent na 18tke big_grin
        • wilowka Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 13:40
          Może być, ja mojemu whisky kupiłam i czeka na 18stkę big_grin
    • redheadfreaq Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 13:06
      Parę razy wyrosło, ale zawsze siewki więdły. Teraz wiem, że powinnam była zapewnić roślinę wyższą wilgotność powietrza (np. postawić doniczkę w podstawce z mokrym keramzytem). Nie ma gwarancji, że owoce takiego drzewka będą jadalne, ale spróbować można, cytrusy są bardzo efektowne.
      • same-old_mona Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 13:12
        Nie no, jeść to ja tego nie chcę. Jako ozdoba ma służyć.
      • lilomilo Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 13:15
        Tez kilka razy próbowałam. Niby coś tam od ziemi odbiło, ale do owoców nigdy nie doszłam. Może to zła pestka była? wink
      • memphis90 Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 13:46
        No ale czemu owoce mają być niejadalne? Nie jest powiedziane, że się pojawią, ale gdyby jednak, to będą to takie cytryny/mandarynki, jak zasadzone.
        • snakelilith Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 15:54
          memphis90 napisała:

> No ale czemu owoce mają być niejadalne? Nie jest powiedziane, że się pojawią, a
          > le gdyby jednak, to będą to takie cytryny/mandarynki, jak zasadzone.
          >

Nie, nie będą. smile Roślinka z doniczki, to nie drzewko rosnące w odpowiedniem klimacie. U mnie są cytryny, pomarańcze i oliwki w ogrodzie botanicznym i nawet jak drzewka w dużym doniczkach przenosi się zimą do cieplarni i doświetla, bo w naszej szerokości geograficznej zimą dzień jest krótszy niż na południu Europy i jest generalnie cały rok mniej słońca, to owoce są cherlawe, małe, zielone, nie końca okrągłe i prawdopodobnie niezbyt ciekawe w smaku.
          • memphis90 Re: Jak potraktować pestki? 19.01.18, 08:16
            A te na kupnych mini drzewkach- widziałam takie doniczkowe z pełnowymiarowymi cytrynami?
        • minor.revisions Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 21:51
          No takie do jedzenia to się szczepi. Takie z nasiona i z doniczki to będzie zdziczałe, małe i kwaśne. Ale będziesz mieć malutki zapas niepryskanej skórki, którą możesz używać do herbaty.
    • jatojagodnik Re: Jak potraktować pestki? 18.01.18, 13:31
      Miałam cytrynę wyhodowana z pestki. Wyrosła na ponad metr i w końcu uschła po jakichś wakacjach - tzn jak wrócilismy, to inne rosliny w domu były ok, a cytryna sucha. Chyba z tęsknoty uschła smile
      Szybko wyrosła roślina z pestki awokado. I rosła jak szalona. W pewnym momencie nie mieściła się już w domu, a sufity mam dosyć wysokie. A że dodatkowo była wiotka i wymagała bardzo stabilnych podpórek, to wkurzyłam się i wystawiłam do ogrodu. Do zimy sobie rosła, a potem zmarzła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka