24.01.18, 08:02
Witam,
Dostałam od psychiatry Asentrę. Zażywam po pół tabletki od 6 dni. Obserwuję duże pogorszenie. Budzę się z byłem brzucha z nerwów, cały czas mam dołujace myśli. Czy to normalne, czy jednak powinnam się zgłosić do lekarza??
Obserwuj wątek
    • dzikka Re: sertalina 24.01.18, 08:28
      wg mnie powinnaś udać się do lekarza.
    • blueluna Re: sertalina 24.01.18, 08:54
      To możliwe zjawisko, dosyć często na początku stosowania tego typu leków następuje przejściowe pogorszenie stanu psychicznego szczególnie w poważniejszych stanach, lekarz powinien był Cię o tym uprzedzić - także o tym że jeśli jest to pogorszenie znaczące, narasta lub pojawia się nawet cień myśli o zakończeniu życia, zrobieniu sobie krzywdy etc (też się zdarza jako efekt rozpoczęcia leczenia) - to natychmiast musisz się z nim skontaktować.

Bierzesz bardzo małą dawkę leku - mocno Cię cupnęło, skontaktuj się z lekarzem koniecznie i nie zwlekaj. Taki objaw nie oznacza że nie powinnaś brać tego typu leków, wręcz przeciwnie, ale lekarz być może zmodyfikuje dawkowanie albo zaleci inny lek lub coś doda do zniesienia tych objawów.
    • magda.tyl Re: sertalina 24.01.18, 08:55
      Często początki leczenia mogą nasilać objawy choroby, tak działają te leki. Dla uspokojenia możesz iść do lekarza, być może faktycznie trzeba będzie zmienić lek na inny, a może trzeba "przeczekać", chociaż to bardzo trudne - wiem z własnego doświadczenia
    • kolibeer2 Re: sertalina 24.01.18, 09:04
      bądż w kontakcie z lekarzem, ale przy tym leku trzeba odczekać 2 tygodnie, by poczuć działanie - daj mu jeszcze trochę czasu
      to pół tabletki to 25 czy 50 mg ?
      • tola1992 Re: sertalina 24.01.18, 09:24
        Pół tabletki to 25mg
    • anagat1 Re: sertalina 24.01.18, 09:30
      Normalne na poczatku. Lekarz powinien cie ostrzec.
    • joszka30 Re: sertalina 24.01.18, 11:23
      Wejdź na forum eksperckie: Depresja. Tam odpowiada psychiatra. Możesz dopytać
      • black_magic_women Re: sertalina 24.01.18, 11:52
        Mnie też bolał brzuch. Brałam przy depresji pp,w końcu lekarka zmieniła mi na mniej polecany przy karmieniu seronil, który już kiedyś brałam i wiedziałam czego się spodziewać (okropna senność i ataki ziewania).
    • swiezynka77 Re: sertalina 24.01.18, 13:31
      teoretycznie możliwe, ale ja bym się nie męczyła i poleciała do lekarza po zmianę. jest teraz tyle leków do wyboru że nie ma co cierpieć. u mnie większość z tych nowoczesnych, łącznie z asentrą wchodziła bez żadnych objawów ubocznych a koszmar przeżyłam przy bioksetynie.
    • katia.seitz Re: sertalina 24.01.18, 13:53
      Jest to dość powszechne przy zażywaniu leków z tej grupy przez pierwsze 2, maksymalnie 3 tygodnie stosowania. Jeśli objawy są silne, skontaktuj się z lekarzem - może zdecydować, aby czasowo zapisać ci dodatkowy lek przeciwlękowy (np. jakaś benzodiazepinę). Odstawiania leku na tym etapie raczej nie zaleci - dopiero za tydzień - dwa okaże się, czy zadziałał.
    • tola1992 Re: sertalina 24.01.18, 16:15
      Kontaktowalam się z psychiatrą . Kazał od jutra zażywać całą tabletkę i poczekać. Doraźnie ratuje się hydroksyzyną ale to dopiero wieczorem, no po niej śpię.
      • nutella_fan Re: sertalina 24.01.18, 21:17
        Po hydroxyzynie że spisz to normalne, jak jak wezmę na wieczór to rano do 9 wstać nie mogę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka