Dodaj do ulubionych

Wasze kierunki wakacyjne

24.01.18, 11:29
To jakie plany w tym roku ? Gdzie bedziecie sie urlopowac ?

Ja sobie dziele urlop na 2 razy - najpiwerw przelom maja/czerwca i potem sierpien. O ile w Polsce to wiem - najpierw Kotlina Klodzka, a w sierpniu Mazury, to nie mam pojecia jeszcze gdzie leciec na zagraniczny wojaz. Myslalam o Cyprze i Malcie, ewentualnie Grecji.
Obserwuj wątek
    • kotomama Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 12:12
      W maju za granicą, w lipcu też za granicą, ale dalej i cieplej.
      Nie napisze szczegółów bo jeszcze ktoś mnie zdekoduje.
      No i do tego pewnie dwa jakieś wyjazdy na weekend przedłuzony o piątek. Gdzie to jeszcze nie wiem.
    • leanne_paul_piper Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 12:50
      Na razie mam plany na miesiac w Kenii, od polowy lutego do polowy marca. I to jest jedyne, co mnie obecnie trzyma przy zyciuwink. Na wakacje jeszcze nic nie planowalam, ale obawiam sie, ze zmusza mnie w koncu do zwizytowania Kanady.
    • joa66 Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 12:57
      Latem tam gdzie zimno (czyli umiarkowanie) , zimą tam gdzie ciepło (czyli umiarkowanie) smile
      • aqua48 Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 16:00
        Francja, Gorce, i Grecja. Taki mam plan do września. A co potem, to się okaże.
    • rozwiane_marzenie Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 16:06
      W tym roku może Ibiza albo znowu Majorka. No chyba, że rodzina zmieni zdanie i ostatecznie zdecydujemy się na jakąś grecką wyspę. Wyjazd będziemy planować dopiero jak poznamy terminy urlopów.
    • jusytka Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 16:37
      Z Malty właśnie wróciłam Jest bajkowa zimą z uwagi na soczyste kolory zieleni, przejrzystego niebo i mieniące się kolorami przejrzyste morze. Jesli ktoś lubi kąpiele w morzu i skoki do wody to będzie zadowolony. Plaze są zwykle kamieniste.
    • thea19 Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 16:42
      w tym roku mysle nad hiszpanskimi wyspami bo greckie juz mi sie opatrzyly. dalekie destynacje na razie odpadaja.
    • jolinka102 Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 17:20
      Malty nie znam wiec sie nie wypowiem, ale Cypr to bylo wielkie rozczarowanie. Drogi w porownaniu do wysp greckich, nieciekawe plaze, niedobre jedzenie i ruch lewostronny moze byc przeszkoda w zwiedzaniu wyspy. Wyspa jest przesiaknieta anglikami i ich sposobem zycia. Najwieksza zaleta tej wyspy jest zdecydowanie super pogoda nawet w pazdzierniku.
      • simply_z Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 21:26
        Malta to samo...tylko architektura piękniejsza
    • kubek290713 Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 18:07
      My planujemy wakacje w Bułgarii w sierpniu. Może gdzieś wyskoczymy na weekend majowy.... W grudniu byliśmy na Teneryfie. Byłam zaskoczona jak tam tanio... Chorwacja i Włochy jednak strasznie drogie (ceny w sklepach).
      • agniesia331 Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 20:38
        3 lata temu Costa Brava Lloret Mar z Barcelona.2:lata temu cudowna Teneryfa cudne Costa Adeje. Las Americasvi Los Christianos w 1. Rok temu Costa cel Sól Banalmadena i Malaga.Giblartar.Marbella. Wcześniej Egipt.i snurkowanie. Turcja x 4.Krreta.Chorwacja Hvar na Hvarze. Najcudniejsza Hiszpania i Kanary. W planach Włochy.Ibiza.albo Gran Canaria.ewentualnie Dubaj jak coś znajdziemy
    • volta2 Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 18:31
      Jestem obecnie na wakacjach 2 tygoddniowych i o letnich jeszcze nie myslę konkretnie. Nie bedzie to na pewno daleka azja bo po eksploracji 2 lata pod rząd uznalam, ze nie warto. Czyli bliżej, moze znów chorwacja, rozważam powaznie turcje, ostatecznie pewnie wyląduję w gruzji jako moim miejscu na ziemi. No i tydzien nad bałtykiem, bo uwielbiam.

• redheadfreaq Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 19:26
      Nie wiem, czy coś wyjdzie, bo z finansami krucho, a ja muszę zrobić praktyki na studiach, za co zwykle nie dostaje się nic (mimo, że praca najpodlejsza i najcięższa, no ale wiadomo, studentowi musi zależeć). Zobaczymy, co da się ugrać, najprędzej Bieszczady lub Roztocze.
    • heca7 Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 19:31
      Na razie Czarnogóra w sierpniu. Może coś wyjdzie w lipcu ale wolałabym mniejszy skład a nie trójkę dzieci. Czekam więc na ich wyjazdy wakacyjne ( jeszcze nie zaplanowane) i będziemy się dopasowywać.
      • klerjeser Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 21:00
        Czarnogóra w sierpniu to coś dla desperatów.
        • heca7 Re: Wasze kierunki wakacyjne 25.01.18, 20:53
          Jedziemy pierwszy raz. Mamy apartament nad samą wodą. Nie sądzę abyśmy korzystali z ogólnej plaży wink
    • butch_cassidy Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 19:41
      Hiszpania i Tatry.
    • 89mumin Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 19:50
      To ja się pochwalę, bo jedyny pozytyw jaki dostrzegam w styczniu, to świeżutka pula urlopu, która wywołuje u mnie fazę snucia ambitnych planów wakacyjnych, korygowanych później przez ceny lotów i chłopa. Z tych bardziej realnych planów, to tak:
      - Neapol wraz z Wybrzeżem Amalfitańskim, na które muszę w końcu dotrzeć,
      - wycieczka z Lizbony do Sewilli wzdłuż wybrzeża.
      Mniej realne:
      - Islandia, którą planuję co roku i co roku okazuje się, że jednak za zimno wink
      - Sint Maarten - moje marzenie, ale pomijając ceny lotów tamże, trochę się obawiam skali zniszczeń po ubiegłorocznym huraganie, więc pewnie odpuszczę.
    • loola_kr Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 19:54
      Grecja i Wiedeń. I może Rzym jak się zabiorę za szukanie lotów...
    • martaesz Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 20:00
      Jak co roku egiptowo w lipcu😎
      • leanne_paul_piper Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 20:05
        Hardkorowowink.
        Jak raz byłam w lipcu, to miałam problem z przejściem od basenu do restauracji na lunch. Docierałam ledwo żywawink.
        • astomi25 Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 20:21
          Za tydzien z kawalkiem moja ukochana Czarnogora. W lipcu Toskania, wkrotce potem gory Rudawy,bo bardzo lubie to miejsce i zazyczylam sobie tam spedzic swoje okragle urodziny. I to chyba na tyle z dluzszych wyjazdow. Bo 2 krotkie beda na pewno- w marcu 3 dni w Slowenii ( na skoki narciarskie) i jeszcze jeden dlugi weekend w pazdzierniku. Ale jak na razie nawet pomyslu nie mam...
        • martaesz Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 21:22
          My to lubimy gorące klimaty.
          Ale na zwiedzanie latem Egiptu nie zdecydowałabym się.
          Tylko plaża, morze, baseny, drineczki, snurkowanie.
        • joa66 Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 21:47
          Leanne , off top- w ostatniej Kuchnii jest artykuł o Kenii (pod katem kulinarnym). Nie potrafie go ocenić, ale piszę, bo może to Ciebie zainteresuje. Na pewno są lepsze źródła informacji o kuchni kenijskiej , ale może po prostu interesuje Ciebie "co piszą".
          • leanne_paul_piper Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 22:00
            wrzucisz linka?
            Z kuchni kenijskiej znam ugali i oczywiście mandazi, serwowane na śniadanie, które uwielbiam
            https://kenyayote.com/wp-content/uploads/2017/12/how-to-cook-kenyan-mandazi-and-recipe.jpg
            • joa66 Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 22:34
              Mam papierowe wydanie, a oni chyba nie mają nowych numerów on line. Autorką jest Anna Kwiatkowska.
          • leanne_paul_piper Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 22:03
            wrzucisz linka?
            Z kuchni kenijskiej znam ugali i oczywiście mandazi, serwowane na śniadanie, które uwielbiam
            https://cdn.instructables.com/FPL/38KP/IAY1HAK9/FPL38KPIAY1HAK9.LARGE.jpg
    • sumire Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 20:19
      W marcu tydzień na Kanarach. Potem nic do listopada, bo pracowo będę w rozjazdach i konkretny urlop dopiero jesienią, wygląda na to. Liczę po cichu, że uda mi się pomiędzy jakoś wcisnąć parę przedłużonych weekendów w Gorcach/Tatrach.
      • agniesia331 Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 20:46
        W Egipcie bulismyvprzelom lipca i sierpnia Luxor zwiedzalismy przy 45 stopniachvw cieniu. Polewalismy sie butelkami z woda.syn wtedy 17 lat bzadowolony.dzieci mlodzsze znajomych w ogole na upal nie zwrocily uwagi. Ogolnie autokar klimatyzowany.dolina krolow Luxor slonce pelne. Rejs po Nilu upal nieodczuwalmy. Paradise Inseln i rejsy ze snurkowaniem cudownemskoki fo wody z wysokiego pokladu niezapomniane.2 hotele do korzystania i przejście ok km.było super. No z niemowlakiem bym nie pojechała.ale 10-17 łatki super odczuwaly upal.nie narzekamy. Myślę.że wvPolsce gorzej się czułam w lato chodząc dovpracysmile
        • agniesia331 Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 20:49
          Znajomi polecieli do Kenii w zimę.A potem latem. I stwierdzili.że już nigdy nievposluchaja nikogo.by do Afryki tylko zimą.bo latem jest cudniesmile opowiesci.że Dubaj tylko zimą moja koleżanka też powiedziała.że moznavpotraktowac jak gledzenievtych osób.co mało jeżdżą.smile
          • leanne_paul_piper Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 20:58
            Ja bywam w Kenii i latem i zimą i powiem tak: w lipcu i sierpniu bywa tam chłodno - wieje od oceanu i zwłaszcza po południu trzeba przykrywać się kangą. Z drugiej strony można iść na spacer po plaży i człowiek nie umiera po 5 minutach z pragnienia.
    • bergamotka77 Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 20:58
      USA albo Sardynia w planach
    • simply_z Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 21:27
      Portugalia, może Grecja (Ateny albo wyspy),a późną jesienią egzotyka..Argentyna albo Kuba
      • kolpik124 Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 21:31
        latem miesiąc pod Janowem Lubelskim, jesienią egzotyka, czyli Bardejov na Słowacji
      • kolpik124 Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 21:31
        latem miesiąc pod Janowem Lubelskim, jesienią egzotyka, czyli Bardejov na Słowacji
    • romans_petitem Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 21:51
      Włochy w maju i tour po Europie w sierpniu- podróż poślubna smile
      • adriana.la.cerva Re: Wasze kierunki wakacyjne 24.01.18, 22:05
        Gratuluje ♡
    • glowa_do_wycierania Re: Wasze kierunki wakacyjne 25.01.18, 09:58
      Zawsze przy okazji wątków wakacjnych zastanawiam się czy gdzieś za granicami polskich internetów, istnieje alternatywna e-matka np w takiej Malezji albo na Borneo. I czy tamtejsze kobiety marzą o wakacjach w Polsce A później awanturują się, czy lepiej wybrać Kraków, czy Gdańsk, a może jednak Radom...
      • romans_petitem Re: Wasze kierunki wakacyjne 25.01.18, 10:04
        W takich miejscach raczej mało kto ma pieniądze na bilet lotniczy do Polski.
        • glowa_do_wycierania Re: Wasze kierunki wakacyjne 25.01.18, 10:22
          No ale wiesz, przy założeniach, że to jednak e-matka i ją STAĆ.
          • 89mumin Re: Wasze kierunki wakacyjne 25.01.18, 21:01
            Poznałam kiedyś Australijczyka i Amerykanina, którzy marzyli właśnie o podróży do Polski (jeden to marzenie właśnie realizował), liczy się? O ichniejszej ematce niestety nic nie wiem uncertain
        • volta2 Re: Wasze kierunki wakacyjne 25.01.18, 22:10
          Jak leciałam do Japonii to w wawie siedziała koło mnie pani z singapore i powiedziała ze była w Polsce na wczasach oglądać KOŚCIOŁY. Była w Krakowie. Częstochowie i w Pradze chyba. W sumie nie zły biznes można na tym zbudować.
    • amsterdama Re: Wasze kierunki wakacyjne 25.01.18, 10:18
      A my, jak co roku, polskie góry. Amen.
    • kornelia_sowa Re: Wasze kierunki wakacyjne 25.01.18, 10:22
      Och- przełom kwietnia i maja -Polanica -Zdój i okolice. W lipcu- okolice Karpacza. Poza tym weekendowe wyjazdy w góry niższe i wyższe. Na pierwszy ogień pójdą Pieniny. My najlepiej odpoczywamy łażąc po górach.

Wylegiwanie na ręczniku zostawiam na następny rok. I tak jest co roku smile
    • polkamadziecko Re: Wasze kierunki wakacyjne 25.01.18, 10:50
      My w tym roku po raz pierwszy planujemy zagraniczną wycieczkę z dziećmi wink Może mi polecicie gdzie można bezpiecznie pojechać z 3 i 6 latkiem? Musi być ciepło a nawet gorąco (to jedyny mój warunek).
      • glowa_do_wycierania Re: Wasze kierunki wakacyjne 25.01.18, 11:03
        Może Kanary? Tylko lot dłuuugi.
        • jusytka Re: Wasze kierunki wakacyjne 25.01.18, 18:08
          Kąpiel w oceanie z takimi maluszkami niebezpieczna i lot dlugi. Ja polecam Majorkę z przepięknymi i często płytkami plażami jak Arenal na przyklad i przyjazną pogodą Jak bylam kiedyś w lipcu było pomiędzy 25 a 29 stopni i slonce codziennie
          • chicarica Re: Wasze kierunki wakacyjne 25.01.18, 21:35
            Do Arenal nie pojechałabym nawet gdyby mi zapłacili, a już tym bardziej z dziećmi.
            Puerto de Alcudia lub Playa del Muro zdecydowanie - najpiękniejsza złota plaża i płyciutko.
      • la_mujer75 Re: Wasze kierunki wakacyjne 25.01.18, 11:14
        Grecja. Lot około 2 godzin.
        Tylko plaże mało piaszczyste (są i takie w różnych częściach ), ale trudno na nie trafić. Dzieci wolą piaseczek.
        My od 2011 roku każde wakacje spędzaliśmy za granicą (m.in.Kreta, Rodos, Chorwacja, Bułgaria i Peloponez w Grecji).
        W zeszłym roku zrobiliśmy wypad nad Bałtyk. Młodszy zachwycony polskim morzem.
    • claudel6 Re: Wasze kierunki wakacyjne 25.01.18, 11:15
      dziewczyny czy któraś była w Normandii latem? w sierpniu? jest bardzo zimno?
      • joa66 Re: Wasze kierunki wakacyjne 25.01.18, 11:48
        Ja. Moim zdaniem nie było zimno, ale może nie jestem obiektywna bo zimno lubię. W najzimniejszą pogoed miałam sweter na T-shirta i było ok. Ale weź też pod uwagę deszcz - nie to, że ciągle pada, ale jednak deszcz może sie traffic. I wtedy co wolicie - parasol, kurtka/peleryna przeciwdeszczowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka