Dodaj do ulubionych

płatne pokazy w szkole

24.01.18, 13:32
W szkole mojego dziecka ma byc zorganizowany platny (!) pokaz artystyczny w trakcie lekcji.
Kiedys na forum byla dyskusja o oplatach za takie pokazy, ale nie moge znalezc, wyszukiwarka ciagle kaze mi sprobowac za chwile - wspomozecie linkiem? Moze ktos z was zna przepisy zakazujace pobierania oplat za takie pokazy? Dzieki.
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:36
      No i co z tego,ze platny?
      • ichi51e Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:37
        To z tego ze szkola ma byc bezplatna wiec nie moze byc tak ze od dziecka sie wymaga rzucic dyszke na stol bo siostra pani dyrektor robie wieczorek poetycki
        • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:41
          Czyli zadnych wyjsc do kina, teatru, muzeum? szkola nie jest bezplatns i nigdy nie byla.RR, wycieczki,pomoce szkolne,podreczniki
          • arwena_11 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:45
            Jak idą do kina/teatru/muzeum - mogę nie puścić dziecka i nie płacić jak nie mam kasy/uważam że dany film/przedstawienie czy wystawa mi się nie podoba.
            Jak dziecko jest w szkole - ma mieć lekcje. Jak chcą robić przedstawienia czy inne imprezy W CZASIE lekcji - mają być bezpłatne lub dziecko, które nie pójdzie ma mieć zapewnioną opiekę. Nie można zmuszać rodziców do płacenia za dodatkowe atrakcje. Tak jak nie jest obowiązkowe ubezpieczenie czy RR.
            • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:49
              Na pokaz w szkole tez nie musisz poslac.
              • arwena_11 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:55
                Jeżeli jest między lekcjami - to jak to sobie wyobrażasz? Do kina/teatru nie idą między lekcjami tylko albo po kilku lekcjach, albo wracają na lekcje. Wtedy dziecko wraca do domu albo idzie później do szkoły. Tu pewnie będzie pomiędzy lekcjami.
                • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 14:02
                  Normalnie,nigdy okienek nie mialas?
                  • arwena_11 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 14:20
                    W podstawówce? Nigdy. W klasie maturalnej - już tak - bo wchodziły fakultety i trzeba było ogarnąć 6 klas pod nie. I moje dzieci również. Nawet w liceum syn nie ma okienek. Córka w gimnazjum też.
                    • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 15:27
                      Ci nie chodzacy na religie maja.
                      • arwena_11 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 21:20
                        Nie nie mają. Klasa mojej córki w gimnazjum chodzi cała na religię. Druga klasa równoległa ma na pierwszej lub ostatniej lekcji. Klasy były układane również pod kątem chodzenia na religię.
                        • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 22:18
                          Swiat nie konczy sie na jednej szkole
                • araceli Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 14:24
                  arwena_11 napisała:
                  > Jeżeli jest między lekcjami - to jak to sobie wyobrażasz?

No pacz pani - o dzieci niechodzące na religię jakoś się nie troszczysz jak mają okienka big_grin
                  • arwena_11 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 14:28
                    Bo w szkołach moich dzieci nie miały?

I nie zabraniam organizowania imprez - ale ma być zapewniona opieka w ich czasie, dla tych co nie idą.
                    • dziennik-niecodziennik Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 16:24
                      Swietlica chyba jest?...
                      • little_fish Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 18:23
                        W gimnazjum?
          • slonko1335 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:53
            Wyjścia do kin, muzeów, itd uzgadniamy wcześniej w najdogodniejszym terminie, często po lekcjach. Płatne imprezy zamiast lekcji narzuca szkoła i to nie halo moim zdaniem. W szkole moich dzieci jest płatny bal karnawałowy i festyn z płatnymi atrakcjami - oba odbywają się w czasie lekcji i moim zdaniem tak być nie powinno albo niech bedą bezpłatne albo niech odbywają się poza lekcjami tylko dla chętnych.
            • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:58
              Wyjscia do kin i muzeow tez sa platne.Nie chcesz, nie placisz.Nalezy wyartykulowac, ze sie nie chce.Kiedys bylo wyjscie do x,powiedzialam, ze ja nie zaplace,bo dziecko w c bylo mnostwo razy.Nikt mi za to glowy nie urwal.
              • slonko1335 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 14:05
                ależ nie płacę i nie idzie jak nie chce któreś iść co nie zmienia faktu, że tego typu imprezy powinny być dla chętnych po lekcjach a nie zamiast bo żadnych walorów edukacyjnych nie mają...
                • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 14:08
                  Czy na tym swiecie wszystko musi miec walory edukacyjne?
                  • slonko1335 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 14:17
                    Oczywiście, że nie ale nie powinny być odpłatne gdy się odbywają w ramach bezpłatnych lekcji. Jestem skłonna zapłacić za bilet do muzeum czy planetarium czy żywą lekcję historii (co ciekawe taka kosztuje 3,5 i odbywa sięę w czasie godzin wychowawczej lub po lekcjach a nie zamiast lekcji) a nie za denny bal karnawałowy w czasie lekcji(bal twra godiznę ale z jego okazji nie ma żadnych lekcji w szkole) 8 zeta za to żeby dziecko zrobiło sobie zdjecie z Mikolajem kosztujące potem 2 dychy już niekonicznie...to jest wyciąganie kasy po prostu.
                  • ichi51e Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 17:46
                    Szkola w pl jest darmowa tzn placimy za nia wszyscy. I po to sie na to zrzucamy zeby szkola uczyla a nie sluzyla za wygodny sposob na dorabianie (patrz np platne zdjecia)
                    • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 19:34
                      Na kij wciskac, ze darmowa jak darmowa nie jest.
                      • oqoq74 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 19:38
                        Jak ma nie być darmowa, to trzeba zacząć od zmiany konstytucji i przepisówsmile
                        • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 19:44
                          Skoro jest darmowa to czas zaczac od respektowania tychze przepisow.Od kiedy w Polsce sa darmowe podreczniki i cwiczenia dla wszystkich,darmowe zeszyty, dlugopisy, farby i co tam jeszcze szkola wymaga?
                          • ichi51e Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 19:59
                            Od nigdy? Coz jak ktos nie chce moze nie miec albo moze przynajmniej wybrac tansze albo w ogole za darmo jak pokombonuje. Z ogladaniem iluzjonisty takiej opcji nie ma.
                            • ichi51e Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 20:00
                              Zreszta co to za argument - skoro kupujemy dlugopisy musimy sie dorzucic do iluzjonisty zamiast matmy?
                            • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 20:02
                              Moze nie miec zesztu i dlugopisu? W jakiej rzeczywistosci, bo chyba nie w realiach polskiej szkoly gdzie nawet stroj na wf musi miec okreslone kolory? Nie ma zadnego obowiazku zaplacenia za iluzjoniste, pistoletu do glowy tez nikt kie przyklada
                              • oqoq74 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 20:07
                                Strój na w-f nie musi mieć określonego koloru.
                                • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 21:11
                                  Ciekawe, bo na Zakupach nie raz nie dwa,z reszta tu tez, panie poszukiwaly bialych tshirtow i granatowych spodenek, na ematce bylo nawet o wymogu bialych skarpetek.Klamia?
                                  • oqoq74 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 21:16
                                    Nie, nie wiedzą, że szkoła nie ma prawa tego wymagać.
                          • oqoq74 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 20:06
                            No właśnie o respektowaniu rozmawiamy. smile
                            • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 20:10
                              Pozostaje zlikwidowac szkole gdyz poniewaz jest platna , a bezplatna tylki z nazwy.
                              • oqoq74 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 20:15
                                Wystarczy zacząć wymagać respektowania przepisów.
      • little_fish Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:40
        To, że rodzic może nie mieć ochoty wydawać kasy, albo tej kasy zwyczajnie nie mieć. I co wtedy z dzieckiem.?
        • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:43
          No to dziecko pojdzie do swietlicy albo dolaczy do klasy nie chcacych,nie miejacych.Tego brakowalo by nikt nie szedl do teatru bo rodzice asi nie maja kasy,a rodzice Jasia kasy nie chca dac.
          • little_fish Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 14:26
            Nie mówimy o teatrze, a płatnych pokazach, często wątpliwej jakości
            • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 15:28
              Zadna roznica.
            • paskudek1 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 18:00
              a skąd wiesz że pokaz jest wątpliwej jakości? I skąd wiesz ze to "siostra szwagra dyrektorki"? I pewnie jeszcze tej dyrektorce dolę odpalają? Kobiet, czasami znacznie łatwiej i taniej jest zaprosić planetarium, grupę instrumentalną czy pokaz chemiczny do szkoły niż wyciągać dzieciaki z lekcji na cały dzień.
              • little_fish Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 18:26
                Iluzjonista to miał być....
                Widzę jednak różnicę między magikiem a planetarium, filharmonią czy teatrem
                • oqoq74 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 18:40
                  Amen
              • anonim1178 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 18:50
                może ten magik chce te x * 9 , a nie x * 10 i 1 zostaje, chociaż nie przyszłoby mi do głowy oskarżać dyrektorkę
      • arwena_11 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:42
        To, że dzieci mają pewnie przynieść na niego kasę. Pytanie co to za pokaz. Czy ma to sens. Bo jak np przyjeżdżają muzycy z filharmonii ( u moich dzieci w podstawówce był cały cykl takich pokazów ) to ok. Ale jak to ma być coś kiepskiej jakości typu występ dzieci z przedszkola czy spotkanie autorskie pana/pani o którym nikt nie słyszał itp - to nie widzę powodu za to płacić.
        • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:44
          Za darmo umarlo.Nie ma zadnego obowiazku placic.
          • arwena_11 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:47
            No więc właśnie pytanie czy nie ma obowiązku. Przypuszczam, że autorka nie pyta się nas dlatego - że może odmówić płacenia. Raczej dlatego, że każą jej zapłacić a ona nie chce.
            Jak znam życie, pani chce obejrzeć/posłuchać a tak musiałaby zostać z jej dzieckiem w klasie czy na świetlicy i go pilnować.
        • enut Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:46
          Wyjscia do teatru czy kina sa uzgadniane i ida tylko chetni, ktorzy zaplacili, reszta ma normalne lekcje. Tu nie bylo pytania czy chcemy, tylko placcie, bo bedzie, dzieci ze wszystkich klas sa spedzane na sale gimnastyczna. Pokaz iluzjonisty... Nie lubie takich pokazow, bo malo wartosciowe, a jeszcze bardziej nie lubie narzucania mi placenia za cos, za co nie chce placic.
          Dzieki za odpowiedz, szkoda ze nie ma takich przepisow.
          • arwena_11 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:49
            Niech ci podadzą podstawę prawną, że musisz zapłacić. Nikt nie może cię do tego zmusić. Za to mają obowiązek zapewnienia dziecku opieki na czas pokazu, jeżeli dziecko na niego nie idzie.
            • iwoniaw Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:52
              Dokładnie tak - nie musisz płacić, niech zapewnią dziecku w tym czasie opiekę (poślą do świetlicy, na lekcje do innej klasy, do biblioteki czy coś w tym stylu). Nie ma przepisu zabraniającego organizowania płatnych pokazów, ale nie ma i takiego, który zmusiłby rodzica do płacenia za pokaz.
            • lady-z-gaga Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 14:17
              Tylko, że autorce nie chodzi o to, żeby, robiąc na złość szkole, ukarać swoje dziecko i wykluczyć je z rozrywek, w ktorych uczestniczy klasa. Pytała, czy to jest legalne. Z wątku wynika, że niestety, tak.
              • oqoq74 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 18:36
                NIe jest legalne. Zgodnie z przepisami jeśli szkoła publiczna organizuje zajęcia w trakcie normalnych godzin pracy, lekcyjnych, to nie mogą to być zajęcia odpłatne.
                Wynika to z ustawy o oświacie i z przepisów mówiących o tym, że nauka jest bezpłatna. W grę wchodzą też przepisy mówiące o zakazie dyskryminacji itd.
          • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:50
            A co ma do tego twoje lubienie? I co tu jest do uzgadniania? Pokaz jest w szkole.
            • enut Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:57
              Edel, ja sie nie chce klócic, zgoda, pokaz jest w szkole, ale nie jest zwiazany w zaden sposob z edukacja, dzieci straca lekcje i nawet nikt sie nas nie zapytal, czy jestesmy zainteresowani. Juz byly takie pokazy w szkole i wiem, ze sa takie sobie. I nie chodzi o kwote, tylko o sam fakt, ze bylejaki artysta zarabia w szkolach w trakcie lekcji.
              Oczywiscie, nie musze zaplacic, dziecko bedzie pewnie wtedy siedzialo na korytarzu. Ale oburza mnie sam fakt wyciagania w ten sposob pieniedzy od rodzicow...
              • iwoniaw Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 14:00
                Dziecko wtedy nie może "siedzieć na korytarzu", lecz musi mieć zapewnioną opiekę (i nie rozumie się przez to zerkania przez woźną co 10 minut, czy jeszcze żyje) - i tego bym dopilnowała, żeby szkoła się wywiązała.
              • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 14:01
                Byly pokazy w szkole i? Nikt nie zglosil zastrzezen.Jak sie cos nie podoba to sie idzie do nauczycielki/dyrekcji i sie to wyjasnia.
                • enut Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 14:08
                  No wlasnie chce to wyjasnic i pytalam, czy sa jakies przepisy, ktorymi bym mogla sie podeprzec!
                  Uprzejmie prosze o czytanie ze zrozumieniem - nie mam problemu z wyartukulowaniem sprzeciwu, ale tez musze miec argumenty. Skoro nie ma przepisow, to moj sprzeciw bedzie tylko jednostkowy, nie wplynie na dalsze zapraszanie wszelkiej masci dziwnych cyrkowcow...
                  • arwena_11 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 14:17
                    Od jakiegoś czasu wszystkie wycieczki/wyjścia/imprezy w trakcie lekcji muszą być związane z programem nauczania. Czyli np spacer po lesie - można w to wcisnąć przyrodę/geografię/wf czy plastykę - ale matematykę już byłoby ciężko.
                    Ja bym się zapytała, jaką wartość dydaktyczną ma ten pokaz i jak się on ma do podstawy programowej lekcji na jakich się odbędzie.
                    Poszukaj rozporządzenia o wycieczkach i imprezach. Pamiętam jak rzeźbiły panie w podstawówce moich dzieci jak te przepisy weszły w życie. Głupie wyjście do kina musiało być związane z tematami lekcji.
                  • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 15:30
                    Jesli jestes jedyna, ktorej przeszkadza to cyrkowcy beda dalej.
                    • arwena_11 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 15:45
                      Jak znam życie to nie tylko jej to przeszkadza. Tylko każdy boi się odezwać. Jak pojawi się jedna osoba - znajdą się inni.
                      W zeszłym roku w LO przy gimnazjum mojej córki miało być spotkanie z jakimś politykiem. Rodzice powiedzieli, że nie życzą sobie - żeby takie spotkania polityczne odbywały się na lekcjach. Na lekcjach dzieci mają sie uczyć. No i spotkanie się nie odbyło - bo po lekcjach żaden uczeń nie miał ochoty zostać.
                      Po lekcjach szkoła może zrobić sobie co jej się żywnie podoba. Na lekcjach ma być realizowany program. I z całą pewnością zapytałam się o wartość edukacyjną takich pokazów i zawiadomiłabym kuratorium, żeby sprawdziło jak realizowana jest podstawa programowa.
              • paskudek1 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 18:05
                wiesz, czasami nauczyciele chcą zrobić dzieciom PRZYJEMNOŚĆ. Kosztem swoich lekcji. Bo wiesz, jak te lekcje przepadną to nikt nauczyciela nie zwolni z obowiązku zrealizowania treści programowych. A ponadto możez nie wierzyć ale taki pokaz w trakcie lekcji to jest zazwyczaj dla nauczycieli rozpierducha i dezorganizacja dnia. Moze rzeczywiście skonczmy z tym, w dudzie mam czy dzieciaki zobaczą cokolwiek więcej niż telewizyjny program jak oni śpiewają. PO diabła staramy się organizować pokazy muzyczne, chemiczne, planetaria czy inne? Zawsze znajdzie się mamusia czy tatuś, który uzna ze on takich rzeczy nie lubi, to jest mało edukacyjne, zarobi na tym brat stryjeczny ojca szwagier dyrektorki czy w ogóle szkoła jest bezpłatna. Rodzice nie będą płacić za pokazy "wątpliwej jakości" a nauczuciele będą mieli jasny i prosty plan lekcji bez zmian sal, godzin, opiek itp.
                • little_fish Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 18:29
                  Problem polega na tym, że taki magik zazwyczaj jest oczko niżej niż jak oni śpiewają...
                • oqoq74 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 18:39
                  Jaki walor edukacyjny ma pokaz objazdowego iluzjonisty? Czy jaka przyjemność. Może skończ z demagogią.
                  Faktem jest, że tego typu pokazy to sposób na wyciągania kasy od rodziców na wątpliwej jakości pokazy i sposób na zarobek różnej maści artystów.
                  • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 19:33
                    No patrz u nas byl caly tydzien "magii" w tym czasie dzieci uczyly sie czym jest iluzja, ogladaly sztuczki,uczyly sie takowych.Radosc nieziemska.Potem mlody nam pokazywal rozne ciekawe tricki.
                    Ja wiem,ze w Polsce wszystko ponizej filharmonii to dno i kilo mulu,tylko potem jakos nie widac tych mas latajacych na koncerty muzyki powaznej.
                    • little_fish Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 19:36
                      Nie wiem jacy magicy występują w niemieckich szkołach. Wiem jacy najczęściej są u nas - lokalne badziewie, często żenujące.
                      • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 19:39
                        Na serio myslisz, ze do niemieckich szkol zapraszaja magikow swiatowej slawybig_grin
                    • oqoq74 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 19:36
                      W przeciwieństwie do Ciebie, wiem, że taki pokaz to nie całodniowy dzień magii, który może być atrakcyjny dla 5 -7 latka, a zwykła chałtura, która dla dzieci powyżej 10 lat jest mało atrakcyjna i polega na spędzie dzieciaków z różnych klas do dużej sali, gdzie magik pokazuje przez 30-40 min. jakieś sztuczki wątpliwej jakości.
                      • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 19:41
                        No patrz,jednak moze byc atrakcyjny.Poza tym jeszcze swiat sie nie zawalil od obejrzenia czegos goezej wykonanego.Mnie tez zaciagnieto do kina na "Wladce pierscieni" i tez musialam sie przemeczyc na tym g.wnie.
                        • oqoq74 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 19:48
                          My nie rozmawiamy o Twoim życiu, tylko tym co wolno szkole.
                          • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 19:58
                            Aha czyli gniot w kinie jest lepszy od gniota na sali gimnastycznej.Jak znajdziesz jakis argument to wroc.
                            • oqoq74 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 20:08
                              Nie wyciągaj wniosków, bo Ci to nie idziesmile
                            • little_fish Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 20:09
                              A kto cię zaciągnął do kina? Siłą?
                              • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 21:13
                                Obowiazkowe wyjscie ze szkoly.
                                • little_fish Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 21:23
                                  Mogłaś nie iść przecież
                                  • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 22:19
                                    Jakim cudem? Wyjscie bylo obowiazkowe, a ja maloletnia
                                    • little_fish Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 22:23
                                      Skoro płatne, nie mogło być obowiązkowe. Podobnie jak magik
                                      • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 23:01
                                        Nigdzie nie napisalam, ze bylo platne
                                        • little_fish Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 23:09
                                          Aaa to insza inszość. I gdyby tu było bezpłatne, to i wątku by nie było, prawda?
                • anonim1178 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 18:51
                  treści programowe w klasach nie gimnazjalnych to wiesz co
                  • anonim1178 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 18:52
                    *niegimnazjalnych
          • a1ma Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 18:41
            O ile koszt może nie być problemem (bo pewnie to z 5 zł będzie), o tyle występ ILUZJONISTY ZAMIAST LEKCJI to już dla mnie problem. Dzieci niby zyskują na takiej zamianie? Co?
            • ichi51e Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 18:46
              „Dziecko widzem i aktorem” ale imho jesli to jest w programie to jakie 5zeta?
              • anonim1178 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 18:53
                nie było by problemu gdyby na wywiadówce wychowawczynie by się spytały rodziców czy chcą i czy się złożą i nawet jakby nie 100 % chciało to co innego, chociaż dla mnie i tak go nie ma
    • iwoniaw Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 13:39
      Nie ma przepisów zabraniających płatnych zajęć/rozrywek/wyjść w czasie lekcji. Natomiast rodzic ma prawo nie płacić, a dziecko musi mieć zapewnioną w tym czasie przez szkołę opiekę.
      • lady-z-gaga Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 14:02
        Naprawde uważacie, że to normalne? Bo mnie się wydaje, że szkoła ma prawo zapraszać, kogo chce, jesli ma na to fundusze. Obojętnie, czy z funduszu tzw Rady Rodzicow, czy budżetu szkolnego. A jesli nie ma, to niech rozprowadza bilety na występ, ktory powinien odbywając się po lekcjach. Wyjścia do kina to całkiem co innego. Opisany przypadek to dla mnie klasyczny przykład inicjatywy, na ktorej ktos z dyrekcji zarabia sobie na lewo, biorąc pajdę od chałturnikow.
        • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 14:06
          Wyjscia do kina to nic innego, placisz,idziesz,lekcje przepadaja.Nie ma zadnego obowiazku wysylac, ale nalezy wziac pod uwage, ze inni moga sobie takiego pokazu zyczyc.Wiekszosc decyduje.Skoro takie pokazy byly i nikt do tej pory zastrzezen nie zglaszal to znaczy, ze sie zgadzaja. Na serio tak ciezko wyrazic swoja opinie?
          • lady-z-gaga Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 14:10
            masz dziecko w polskiej szkole? bo zadziwiająco dużo masz do powiedzenia, nie pomyślałaś, że takie rzeczy reguluje obyczaj i prawo, ktore może byc w kazdym kraju inne?
            • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 15:32
              Trzeba miec dziecko w polskiej szkole? Chodzilam do szkoly,platne pokazy byly od zawsze.
              • kura17 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 16:02
                > Chodzilam do szkoly,platne pokazy byly od zawsze.

ja tez chodzilam do szkoly i nigdy nie bylo platnych pokazow.
                i co z tego wynika?
                • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 16:14
                  Znajac ciebie pewnie nie ogarnialas,ze matka za te pokazy placila.
                  • kura17 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 17:27
                    > Znajac ciebie pewnie nie ogarnialas,ze matka za te pokazy placila.

LOL
                    bardzo dobrze ogrnialam sprawy finansowe - mama byla wdowa, nie przelewalo sie nam ...
                    pokazow iluzjonistow, czy wlochatych pajakow to w ogole nie pamietam ...
                    • kura17 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 17:29
                      > pokazow iluzjonistow, czy wlochatych pajakow to w ogole nie pamietam ...

... ale za to pamietam spotkanie z ludwikiem jerzym kernem - na pewno nie bylo platne! do dzis mam gdzies ksiazke z jego autografem ...
                    • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 19:35
                      No to nie chodzilas,bo nie bylo kasy. Rzewne tony o wdowie mnie nie ruszaja.
                      • kura17 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 22:03
                        rzadne rzewne tony, odpowiedzialam na Twoja nieprawdziwa sugestie po prostu. "za moich czasow" takich rzeczy w czasie lekcji nie bylo. bywaly w "wolnym czasie".
              • aqua48 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 16:05
                Płatnych pokazów w TRAKCIE LEKCJI nie było nigdy. PO lekcjach można było zostać i np pogłaskać koszmarne duże włochate pająki za 5 zł, podczas gdy ich właściciel opowiadał o ich zwyczajach.
                • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 16:15
                  Niee ci wszyscy akrobaci i iluzjonisci za free po szkolach jezdzili😂 nawinosc nie ma granic
                  • wydramarlenka Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 16:22
                    Były. Nawet w ubiegłym stuleciu.
                    Wychowawczyni zbierała po kilka złotych od dziecka na objazdowe trasy artystów scen wszelakich (teatrzyki, koncerty)
                    Lekcje przepadały (wszystko odbywało się w sali gimnastycznej w czasie lekcji).
                    • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 16:28
                      Oczywiscie,ze byly,mniej kumate dzieciatka nie zauwazyly zbieznosci miedzy klika zl a przyjazdem magika😂
                    • zlababa35 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 19:54
                      Zadziwiacie mnie. U nas chodziło się do teatru, do kina, nie było żadnych pokazów w szkole. Z takich innowacji to miałam płatny angielski pod koniec podstawówki - jeden z nauczycieli, bynajmniej nie anglista, tak sobie dorabiał... Było dla chętnych, po lekcjach.
                      • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 20:00
                        Ty to wogole wyszlas z rownoleglej rzeczywistosci.Marceli Szoak dziwi sie swiatu.
                      • oqoq74 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 20:14
                        Powiedziałabym, że rzecz w innym podejściu do kontroli działań szkoły prywatnej a państwowej.
                        • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 21:14
                          Zlababab nie chodziöa do szkoly prywatnej.
                          • oqoq74 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 21:22
                            Jej córka nie chodzi do rejonowej szkoły tylko do szkoły bodajże katolickiej, czy prowadzonej przez stowarzyszenie. A takie szkoły, jak i prywatne, by dostawać państwowe dotacje i subwencje są kontrolowane bardziej drobiazgowo niż rejonówki.
                            • zlababa35 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 21:33
                              Oqoq. Piszę o sobie. Fakt, że w zamierzchłych czasach komuny pewnie nikt na to nie wpadł, żeby w szkole w taki sposób na uczniach zarabiać. Jedyne płatne zajęcia to był ten angielski - ja z czasów rosyjskiego w podstawówce. A co do mojego dziecka, faktycznie, zamiast jakichś bzdetów w szkole płaciłam za kino, teatr i filharmonię, ewentualnie jakieś "naukowe" wystawy.
                              • oqoq74 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 21:40
                                Ja też z czasów rosyjskiego w szkole, ale dodatkowy niemiecki, prowadzony po lekcjach przez jednego z nauczycieli był bezpłatny dla chętnych.
                                OK, faktycznie uciekło mi, że pisałaś o sobie.
                                Nie mniej, to, że rodzice płacą, to ja wiem. ALe fakt jest taki, że nie powinni. Inna rzecz, że za różne rzeczy w szkołach się płaci, a nie powinno. Ale ta patologia trwa od lat.
                            • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 22:20
                              Pisala o sobie
              • oqoq74 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 18:45
                Wiele rzeczy w polskiej oświacie jest od zawsze i niezgodnych z prawemsmile nic nowegosmile
        • iwoniaw Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 14:11
          A czy ja napisałam, że to super i popieram? Po prostu jest to legalne i nie można szkoły "zdyscyplinować" żadnym paragrafem - taki pokaz "w papierach" ma dokładnie taki sam status jak wyjście do kina czy innego cyrku w godzinach, gdy normalnie są lekcje.

Rodzic nie musi natomiast płacić. Jeśli to rzeczywiście takie wymuszone i nic nie warte pokazy, to następnym razem niepłacących, którymi się tak czy inaczej trzeba zająć, będzie w szkole więcej - i wtedy jest szansa, że szkoła się ogarnie. Pomstując po cichu i grzecznie przynosząc te pięć złotych (czy ile tam) niczego się nie zmieni. Jak najbardziej powinno się po takiej akcji poruszyć temat na zebraniu - żeby na przyszłość o takie rzeczy (płatne atrakcje) pytano rodziców i nie organizowano ich w czasie lekcji, jeśli nie ma zgody iluś tam procent co najmniej.
      • oqoq74 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 18:44
        Owszem szkole nie wolno w trakcie lekcji organizować różnych zajęć, w których udział uzależniony jest od dokonania wpłaty.
        Tyle tylko, że wymaga to zachodu, żeby to udowodnić.
        Szkoły obowiązują te same przepisy co przedszkola. Skoro zajęcia nieobowiązkowe w przedszkolach, odpłatne nie mogą się odbywać w trakcie tzw. podstawy programowej, bo jest ona bezpłatna dla wszystkich dzieci, to analogicznie, szkoła nie może organizować zajęć w trakcie lekcji z odpłatnymi atrakcjami.
        Wyjścia do teatru czy inne to trochę inna rzecz, ale tutaj też nie powinno być tak, że korzystają tylko ci co zapłacą.
        • wydramarlenka Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 19:00
          Byłam kiedyś na zebraniu rodziców, na którym wywiązała się dyskusja na temat opłat za wyjścia w trakcie lekcji.
          Do pewnego momentu funkcjonowało to tak, że skarbnik z Rady Rodziców zbierał składki i przekazywał je wychowawcy w miarę potrzeb. Po czym skarbnikowi się ulało i okazało się, że jest duży problem z zebraniem składek i dwie osoby nie płacą wcale, przy czym ich dzieci uczestniczą we wszystkich wyjściach.
          Od tej pory opłaty są pobierane za konkretne wycieczki.
          • oqoq74 Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 19:09
            Pytanie nie dotyczyło jak to jest w szkołach, tylko czy szkoła ma prawo...
        • edelstein Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 19:37
          Wyjścia do teatru czy inne to trochę inna rzecz, ale tutaj też nie powinno być tak, że korzystają tylko ci co zapłacą.

Placisz masz, nie placisz nie masz. Tak jest urzadzony swiat.
    • wydramarlenka Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 14:57
      Po warszawskich przedszkolach i młodszych klasach szkolnych krążyła kilka lat temu autorka książek dla dzieci. Prowadziła jakieś zajęcia, po czym dzieci zostały obdarowane jej książeczkami. Zajęcia odbywały się cyklicznie, kosztowały ok. 5 zł. od dziecka
      Nieświadoma poziomu w/w twórczości kilka razy za to zapłaciłam (dziecko zapominało zabrać książeczki do domu, nazbierało się 3 czy 4 sztuki w jego szufladzie w zerówce). Jak zobaczyłam te arcydzieła... oczy prawie mi pękły.
      W przedszkolu młodszej była taka sama akcja, ale już kilkoro rodziców pozbawiło swoje potomstwo możliwości zaopatrzenia się w książeczki.
      • redheadfreaq Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 15:54
        Aż mnie zaciekawiłaś - czyja to była twórczość?
        • wydramarlenka Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 16:10
          Pani nazywa się Barbara Ciemska.
          Zajęcia podobały się dzieciom, ale te książeczki...
          Znalazłam jakiś przedpotopowy wątek na forum z fragmentami.
          forum.gazeta.pl/forum/w,16375,112030113,112030113,Spotkania_autorskie_w_przedszkolu.html
          • redheadfreaq Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 18:51
            O matko. Oczy krwawią.

Ostatnio moi teściowie, skądinąd kochani ludzie, obdarowali moją córkę kilkoma książeczkami - dla mnie kupionymi na zasadzie "leżały blisko", bo z jakimiś kreskówkami o których nawet nie słyszałam, ani ładnych, ani ciekawych. Jedną "kocham" szczególnie, bo rymy w niej (no przecież, jakże to książka dla dziecka bez rymu!) przyprawiają mnie o podobny ból głowy co te wypociny, które zalinkowałaś. Jest mi szczególnie nieprzyjemnie, bo nie raz podrzucaliśmy im "inspiracje", żeby ułatwić wybór.
        • ichi51e Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 17:53
          Takie? Sory wstydu trzeba nie miec sklep.bzc.pl/content/images/thumbs/0000216_kubus-i-kotek-psoty.jpeg
          • wydramarlenka Re: płatne pokazy w szkole 24.01.18, 18:18
            Tak.
            Najbardziej zdziwiona byłam promowaniem tych spotkań przez nauczycielki przedszkola. Były zniesmaczone tym, że wysłałam maila do rodziców dzieci z grupy z próbkami twórczości autorki (wtedy jeszcze plątały mi się jakieś książki po starszym).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka