Dodaj do ulubionych

Fanki herbaty

16.02.18, 09:07
Niedawno na emamie pytałam o herbatę Newby ale nikt mi nie odpowiedział.Podobno bardzo dobra do tego te piekne opakowania .... smile
Muszę przerzucić sie z kawy na herbaty i to nie na herbaty czarne ani zielonesad
Szukam czegoś dobrego,kawa jedna dziennie musi mi wystarczyć (zalecenia lekarza) reszta to herbaty owocowe,ziołowe. Jak na razie czekam na zamówienie z Tesco kupiłam kilkanaście herbat Tekanne,będę próbować. Ale może wy macie jakieś swoje typy ?
Obserwuj wątek
    • butch_cassidy Re: Fanki herbaty 16.02.18, 09:14
      Czyli chodzi Ci o takie niepobudzające?
      To by były z herbat bancha oraz żółte, a z nieherbat masz poza suszami owocowymi jeszcze rooibos i honeybush.
      Musisz potestować, co Ci zasmakuje.
      Z owocowych ja bardzo lubię np. "migdałowe marzenie" (mocno migdałowy aromat), "sycyliana" (cytrusowa)
      A Teekanne bywa fajne smile
    • alpepe Re: Fanki herbaty 16.02.18, 09:33
      Z teekanne polecam herbatę Kaminabend, to jest roiboos z aromatem marcepanowym, słodzona lekko stewią. Moja dziesięciolatka mówi, że jest od niej uzależniona. To herbata stricte na zimę. Latem nie pijamy wcale herbat, chyba że też z teekanne Marokkanische Minze. Niby mięta to mięta, ale ta faktycznie inaczej smakuje. O ile nie lubię herbatki z mięty, tę piję chętnie.
      Z owocowych nie polecam nic, żadnego producenta.
      • alpepe Re: Fanki herbaty 16.02.18, 09:35
        Aha, nie wiem, czy ta Kaminabend jest w Polsce i pod jaką nazwą.
      • butch_cassidy Re: Fanki herbaty 16.02.18, 10:12
        Marokańska mięta może być z zieloną herbatą. Trzeba sprawdzić skład, jeśli ogranicza się typowe herbaty.
        • alpepe Re: Fanki herbaty 16.02.18, 10:19
          ta akurat ma tylko miętę. 90 % marokańska, 10% zwykła. Właśnie sprawdziłam. Nie wiem, co do roiboos, bo zdaje mi się, że też podnosi ciśnienie.
          • butch_cassidy Re: Fanki herbaty 16.02.18, 14:14
            Nie, nie podnosi. To kora.
    • klamkas Re: Fanki herbaty 16.02.18, 09:38
      Rooibos i z miodokrzewu (obie produkowane przez Astrę).
    • bo1 Re: Fanki herbaty 16.02.18, 10:42
      Nie jestem fanką herbaty, ale jeżeli już po nią sięgam, to musi być dobra. Jeśli chodzi o rozmaite mieszanki, to b. smaczne i naturalne ma firma Basilur. Poza mieszankami z udziałem herbaty czarnej mają w ofercie m.in. mieszanki bezherbatowe - napary owocowe, ziołowe... Najwygodniej będzie przeglądać ofertę w ichnim sklepie internetowym, gdzie w opisach podany jest dokładny skład procentowy: sklepzherbatami.pl/
      • faustine Re: Fanki herbaty 16.02.18, 11:04
        Wczoraj pilam Richmont - mexicana dream. Boska. Cena tez niestety. Basilur tez dobra i Akbar sypana czarna.
    • sea.sea Re: Fanki herbaty 16.02.18, 11:16
      Dużo dobrych z suszu owocowego ("zakazany owoc" <3) i rooibosy ("pomarańczowy krem" <3) jest na skworcu.pl
      W dodatku są skandalicznie tanie w porównaniu z herbaciarniami, ale nie ma ładnych opakowań smile

Można też zajrzeć do sklepów zielarskich, tam też jest dużo z suszu i ziołowych (firma "Dary Natury")
    • mag1_k Re: Fanki herbaty 16.02.18, 11:17
      oprócz tych droższych bardziej wymyślnych podanych już przez dziewczyny może spróbowałabyś zwykłe Herbapolu rumiankową, pokrzywową, miętową itp. Ja ostatnio bardzo lubię i zaparzam którą s z podanych raz dziennie. W bonusie masz wzmocnienie paznokci i włosów dzięki piciu herbaty z pokrzywy
    • anka_z_lasu Re: Fanki herbaty 16.02.18, 11:36
      Z ziołowych smakuje mi rumianek, ewentualnie melisa z pigwą wink
      A z drugiej strony - możesz pić kawę zbożową typu Inka? Jest zaskakująco dobra (dla kogoś, kto tak jak ja pija kawę rozpuszczalną, prawdziwi kawosze mogą być sceptyczni).
      Może kakao? Chyba, że problem tkwi w kofeinie, no to wtedy nie.
      Domowe kompoty owocowe? O tej porze roku na jabłkach, ewentualnie mrożonkach.
      • butch_cassidy Re: Fanki herbaty 16.02.18, 14:15
        Szczególnie Inka karmelowa smile Pycha, z mleczkiem... smile
        Niestety nie wszędzie dostępna - w mojej okolicy jedynie w Auchanie i Netto.
    • butch_cassidy Re: Fanki herbaty 17.02.18, 10:05
      To jeszcze Ci dorzucę jeden trop - właśnie zamówiłam rooibos z różnymi dodatkami na all. Sama jestem ich bardzo ciekawa smile Dotąd znałam tylko "kwiat pustyni" a okazuje się, że jest znacznie więcej mieszanek. Niby oczywiste, ale jakoś wcześniej nie szukałam pod tym kątem.
      • beverlyja90210 Re: Fanki herbaty 18.02.18, 23:47
        Ciężko mi idzie ta przyjaźń z herbata... jakoś średnio minione wchodzą, nie ukrywam ze chyba się nie przekonam będę Piła z musu. Wyniki mi się poprawiły tyle dobrego
    • princesswhitewolf Re: Fanki herbaty 18.02.18, 23:55
      a lekarz zabrania ci tez decaffeinated tea?
      • beverlyja90210 Re: Fanki herbaty 19.02.18, 00:04
        A co to jest?smile Ze względów zdrowotnych muszę odstawić min.kofeine
        • lodomeria Re: Fanki herbaty 19.02.18, 00:18
          Jak ze względów zdrowotnych, to chyba lepiej sobie czystka zaparzyć, niż szukać tworzonych w laboratoriach erzaców.
          Na te wszelkie polecane mieszanki, które aromaty migdałów czy innych wanilii uzyskują dzięki dodawaniu sztucznych aromatów też bym uważała.
          • princesswhitewolf Re: Fanki herbaty 19.02.18, 00:25
            ja bym byla ostrozna z tym czystkiem. To ziolo. One dzialaja jesli sa pite systematycznie. niekoniecznie korzystnie dla kazdego
          • butch_cassidy Re: Fanki herbaty 19.02.18, 09:48
            Nie wszystkie mieszanki są z aromatami. Fakt, że jedna ze wspomnianych jest, ale ja mimo to czasem piję. Trzeba czytać składy.
          • alpepe Re: Fanki herbaty 19.02.18, 09:51
            te aromaty nie są sztuczne, są naturalne, tylko tworzone w dziwny sposób.
            • butch_cassidy Re: Fanki herbaty 19.02.18, 11:58
              Myślę, że to zależy od wytwórcy - nieraz piszą tylko "aromat" a nieraz "aromat naturalny". Jak zawsze - ostrożność wskazana.
              • alpepe Re: Fanki herbaty 19.02.18, 13:16
                podobnie jak barwniki, czerwony jest naturalny, ze zmielonych owadów.
                • butch_cassidy Re: Fanki herbaty 19.02.18, 16:39
                  Coś jest nie tak z owadami? Nie jestem wegetarianką smile
        • princesswhitewolf Re: Fanki herbaty 19.02.18, 00:28
          >A co to jest?smile Ze względów zdrowotnych muszę odstawić min.kofeine

nie mieszkam w Polsce wiec sie nie orientuje czy takie sa w Polsce, ale tu w UK od lat kazda popularna marka herbaty ma swoja niekofeinowana ( a sa tez odteinowane) odmiane. Ludzie pija tu duzo herbaty a ta pija przed snem itd. Smakuje podobnie jak normalna czarna herbatya.
          • princesswhitewolf Re: Fanki herbaty 19.02.18, 00:30
            o tu jest na allegro allegro.pl/angielska-herbata-ty-phoo-niskokofeinowa-bez-teiny-i6867016167.html

ale zdziwilabym sie gdyby okazalo sie ze nie ma takowych polskich marek. To cos tutaj bardzo czestego.
            Wiekszosc firm robi normalna wersje, dekofeinowana, oraz niektore tez na "twarda wode"
          • lodomeria Re: Fanki herbaty 19.02.18, 00:33
            W Polsce to jeszcze niedźwiedzie polarne biegają po ulicach...
            • princesswhitewolf Re: Fanki herbaty 19.02.18, 18:48
              nigdy nie biegaly niestety, nie ten klimat. To mowi sie inaczej " wozy drabiniaste jezdza"
        • sea.sea Re: Fanki herbaty 19.02.18, 13:30
          Takie bez teiny to w Polsce raczej rzadkość, trzeba szukać w supermarketach, Irving miał kiedyś, ale już chyba nie ma.
          Na pewno można dostać Ahmad, img.e-piotripawel.pl/photos/240x240/h7a/054881009379.jpg zawsze jest w każdym Piotrze i Pawle, nie wiem jak w innych sklepach.
    • lodomeria Re: Fanki herbaty 19.02.18, 01:05
      Tak mi się jeszcze przypomniało: kawa zbożowa. Nie instant, nie w torebeczkach, ale taka oldskulowa do zaparzania. We Włoszech, jak ktoś nie może normalnej kawy pić, to w kawiarniach można zamówić espresso z kawy zbożowej (bezkofeinową to tylko w turystycznych miejscach się widuje). Ja sobie z powodzeniem parzę taką kawę w normalnej domowej kawiarce.
      • grey_delphinum Re: Fanki herbaty 19.02.18, 08:52
        Ja pije nałogowo herbatki owocowe z Biofixu. Moja ulubiona to rokitnik z pomarańczą, ale jest sporo propozycji. Uwielbiam też melisę z pomarańczą z Biedronki. Tę ich ziołowe herbatki maja dobre składy i są smaczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka