Dodaj do ulubionych

Okładka WO z soboty

16.02.18, 17:55
Pięknie. Naprawdę piękny strzał z kolano i woda na młyn pro life’owców.
Aborcyjny dream team??? Serio?
Aborcja jest ok?
Czekać aż posypią się gromy i już żadne czarne marsze nam nie pomogą. Moim zdaniem właśnie żegnamy się z w miarę liberalnym prawem aborcyjnym w Polsce.
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:02
      idź się leczyć na głowę.
      • tiszantul Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:51
        alicia033 napisała:

> idź się leczyć na głowę.

Będziecie chodzić w koszulkach "Aborcja jest OK", czy boicie się proboszcza i faszystowskiego społeczeństwa?
    • stolikowa Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:03
      Serio? Przez jedną okładkę? weź...uwielbiam WO i się z nimi integruję. Dlaczego nie miałyby kobitki , jesli mają takie zdanie nie wyrażać go? każdy ma swoje zdanie, są skrajne, liberalne, konserwatywne...trzeba to uszanować i tyle.
      • vinca Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:16
        Dlatego, że aborcja nie jest ok i taka okładka jest po prostu niepowazna. Ważne jest nie to by na potęgę się skrobac i jeszcze z tego głupio cieszyć, ale by kobiety w tym chorym kraju miały wybor. I aby nikt nie zmuszał ich do rodzenia jeśli urodzenie tego dziecka miałoby przynieść więcej nieszczęścia. Ta okładka nie ma z tym nic wspolnego.
        • stolikowa Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:21
          tak, zgadzam się, ale to jest Twoje zdanie- mam podobne. Nie znaczy to wcale, że wszyscy muszą myśleć tak jak Ty czy ja.
          • tiszantul Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:54
            stolikowa napisał(a):

> tak, zgadzam się, ale to jest Twoje zdanie- mam podobne. Nie znaczy to wcale, ż
            > e wszyscy muszą myśleć tak jak Ty czy ja.

No właśnie. Niektóre dzieci chcą się urodzić, a niektóre wręcz przeciwnie, mają nowoczesne poglądy i chcą być wyskrobane. Szanujmy ich zdanie.
            • stolikowa Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:58
              nie życzę Ci nigdy dokonywania wyboru...kiedyś zamieściłam tutaj wątek. Musiałam zdecydować czy terminować ciążę czy nie. Wybrałam terminację- byłam w szóstym miesiącu ciąży. Dziecku brakowało robaka w móżdżku, miało wodogłowie i szereg innych wad. W najlepszym wypadku co mało prawdopodobne osiągnęłoby rozwój trzyletniego dziecka. Bardziej prawdopodobne było, że będzie leżało w łóżku i wyło z bólu ze względu na przepuklinę w głowie...Nie było dobrej decyzji. Dziecko pochowaliśmy. Odwiedzamy grób. Czy dzisiaj żałuję? Nie. Uważam, że nie było dobrej decyzji, każdy wybór był zły, ale życie toczy się dalej
              • vinca Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 19:10
                Stolikowa, strasznie mi przykro i za skarby swiata nie chcialabym musiec podejmowac takiego wyboru. Ale tu nie ma w ogole czego porownywac: o ile jestem calym sercem za wolnoscia wyboru w takich sytuacjach, o tyle usuwanie ciąży z uśmiechem na twarzy wzbudza we mnie protest i złość. Nie mozna równać usuwania ciąży z antykoncepcją a takie było moje skojarzenie jak zobaczyłam tę okładkę.
            • zabanowanaa Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 19:03
              Embrion nie ma mózgu by czegoś chcieć lub nie chcieć. Bredzisz.
            • aandzia43 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:00
              tiszantul napisała:

> stolikowa napisał(a):
              >
              > > tak, zgadzam się, ale to jest Twoje zdanie- mam podobne. Nie znaczy to wc
              > ale, ż
              > > e wszyscy muszą myśleć tak jak Ty czy ja.
              >
              > No właśnie. Niektóre dzieci chcą się urodzić, a niektóre wręcz przeciwnie, mają
              > nowoczesne poglądy i chcą być wyskrobane. Szanujmy ich zdanie.

Mam nowoczesne poglądy i nie chciałabym się urodzić będąc mocno uszkodzonym plodem. Szanując moje zdanie proszęmnie w tej sytuacji wyskrobać. W następnym wcieleniu.
          • ira_08 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 19:03
            Jasnem. Mozna uwazac, ze usuniecie swojej ciazy to jak obciecie wlosow. Tylko jest to kolejny argument dla prawicy. Oni uwazaja, ze dla kobiet z czarnego protestu aborcja to zabieg kosmetyczny i jak sie im na nia pozwoli, to zaczna korzystac jak z wyprzedazy w Biedronce.
        • mama303 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 19:10
          vinca napisała:

> Dlatego, że aborcja nie jest ok i taka okładka jest po prostu niepowazna.

aborcja jest OK jak ktos nie chce mieć dziecka. Co w tym niezrozumiałego?
          • kropkaa Re: Okładka WO z soboty 18.02.18, 11:20
            Dokładnie. Wreszcie pora zacząć o tym mówić: mam prawo decydować o swoim ciele i życiu i będę to robić. Prawica, lewica, kościół i tiszanule niech to przyjmą do wiadomości. Rozumieć nie muszą.
        • blue_meerkat Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 08:57
          'Ważne jest nie to by na potęgę się skrobac '

Dlaczego?? Z ciekawosci- teoretycznie, co by sie stalo jesli nagle zalalaby nas fala niekontrolowanych aborcji?
        • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 14:26
          Wyrwanie zęba jest ok. Normalna procedura medyczna. Znasz kogoś, kto sobie na potęgę wyrywa zęby, bo jest taka możliwość?
      • martaesz Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:42
        stolikowa napisał(a):

> Serio? Przez jedną okładkę? weź...uwielbiam WO i się z nimi integruję. Dlaczego
        > nie miałyby kobitki , jesli mają takie zdanie nie wyrażać go? każdy ma swoje z
        > danie, są skrajne, liberalne, konserwatywne...trzeba to uszanować i tyle.
        Jakoś nie mogę uszanować i zrozumieć hasła aborcja jest o.k
        Straszne i jeszcze koszulki z tym .
        Jak tak można.
        • stolikowa Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:48
          masz prawo do takiego zdania. Dla mnie wybór jest ok.
          • arwena_11 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 19:03
            Ale tu nie mówią o wyborze tylko o aborcji. Ot kolejna metoda antykoncepcji. Jedna w eę czy w tamte - jaka różnica.
          • z_pokladu_idy Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 22:17
            I koszulka z hasłem 'wybór jest OK' miałaby zupełnie inny wydźwięk. A tak brakuje do tego brokatu i różu jeszcze jednorożca.
            • ladyjane Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:14
              O to właśnie chodzi.
            • kropkaa Re: Okładka WO z soboty 18.02.18, 11:21
              A czytałaś wstępniak i tekst? O to chodzi właśnie: o odczarowanie słowa aborcja.
          • isa_bella1 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 15:37
            a jaki wybór ma twoje dziecko?
      • tiszantul Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:48
        > każdy ma swoje zdanie, są skrajne, liberalne, konserwatywne...trzeba to uszanować i tyle

Palić w ciąży nie wolno, bo się dziecko obrazi, pić alkoholu nie wolno, bo zaszkodzi dziecku, stresować się nie wolno, bo zaszkodzi dziecku, ale wyskrobać to dziecko jest OKEJ.
        Jeśli kobieta w ciąży chce zapalić papierosa, to najpierw powinna usunąć dziecko, wtedy może zapalić i wszystko jest OKEJ. Świat według Wyborczej.

Nie wiadomo, o co chodzi? Aborcja zawsze wjeżdża, jak opozycja nie ma żadnych pomysłów. Aborcja, faszyzm, Frasyniuk, Frasyniuk, faszyzm, aborcja. Byle do wyborów.
        • stolikowa Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:53
          nie, lepiej rodzić dzieci chore w stanie wegetatywnym, z gwałtu za 4000 pln. No proszę Cię. Aborcja to dla mnie wybór. na pewno nic w tym miłego, ale nie wyobrażam sobie obarczać chorym rodzeństwem mojej córki...jej nikt nie pyta o zdanie. Każdy ma swoje zdanie na ten temat i tyle. Możemy dyskutować i pewnie nikt nikogo nie przekona, ale palenia w ciąży nie powinnaś porównywać poważnych wad genetycznych czy gwałtu...
        • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 14:29
          Na tym polega odpowiedzialność - jak decydujesz się na to, żeby mieć dziecko to tak robisz, żeby mu nie szkodzić. Zdecydowanie lepiej byłoby, gdyby pijaczki i ćpunki decydowały się na aborcję, zamiast rodzi upośledzone dzieci z ciężkimi problemami zdrowotnymi.
          • asmarabis Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 15:12
            jem.gluten.i.cukier napisał(a):

> Na tym polega odpowiedzialność - jak decydujesz się na to, żeby mieć dziecko to
            > tak robisz, żeby mu nie szkodzić

Przeczysz sobie sama w tym wątku- skoro nie chcesz szkodzić dlaczego rodzisz SN ktore jest igraniem z ogniem ?
            • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 15:19
              Miałam perfekcyjnie zdrową ciążę, byłam pod opieką lekarza, nie było żadnych medycznych przeciwwskazań do porodu sn. Gdyby jakiekolwiek były to oczywiście nie upierałabym się. tak się składa, że kwestie zdrowotne wolę jednak konsultować z lekarzem a nie z forum.
              • asmarabis Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 15:30
                Aha, ciekawe czy gdybys była córka tego lekarza to tez by cie wysyłał na SN
                Rzeczywistość pokazuje ze raczej nie
                • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 15:38
                  Lekarz mnie nigdzie nie wysyłał, on mnie tylko informował. Jego żona dwa razy rodziła sn.
            • kropkaa Re: Okładka WO z soboty 18.02.18, 11:23
              >Przeczysz sobie sama w tym wątku- skoro nie chcesz szkodzić dlaczego rodzisz SN ktore jest igraniem z ogniem ?

Yyy, ty tak serio?
      • tiszantul Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:52
        stolikowa napisał(a):

> Serio? Przez jedną okładkę? weź...uwielbiam WO i się z nimi integruję. Dlaczego
        > nie miałyby kobitki , jesli mają takie zdanie nie wyrażać go? każdy ma swoje z
        > danie, są skrajne, liberalne, konserwatywne...trzeba to uszanować i tyle.

Ty się ciesz, że Twoja matka nie miała "swojego zdania".
        • stolikowa Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:55
          szczerze gdyby miała inne zdanie i mnie nie urodziła to by mi chyba to dzisiaj bardzo dyndało. big_grin
        • iwoniaw Tisza, większość ematek jest z roczników 16.02.18, 19:01
          takich, że śmiało można powiedzieć, że skoro się urodziły, to ich matki miały właśnie takie zdanie. Chciały urodzić. Gdyby nie chciały, nie miałyby problemu z realizacją aborcji - z państwową refundacją 100%. Więc nie pitol, że "nie miały swojego zdania".
        • la_mujer75 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 20:13
          Akurat moja matka miała wybór. Chciała mnie , a jakby nie chciała, to przyrzekam, nie miałabym do niej pretensji.
        • aandzia43 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:09
          tiszantul napisała:

> stolikowa napisał(a):
          >
          > > Serio? Przez jedną okładkę? weź...uwielbiam WO i się z nimi integruję. Dl
          > aczego
          > > nie miałyby kobitki , jesli mają takie zdanie nie wyrażać go? każdy ma s
          > woje z
          > > danie, są skrajne, liberalne, konserwatywne...trzeba to uszanować i tyle.
          >
          > Ty się ciesz, że Twoja matka nie miała "swojego zdania".

Moja miała swoje zdanie i urodziła. Czy jestem jej wdzięczna? Tak, ale nie za to że mnie urodziła tylko za to, że po urodzeniu opiekowała się mną, kochała i starała się.jak mogła. Lepiej czy gorzej jej to wychodziło, ale tragedii nie było. Gdyby mnie usunęła w fazie robala ze skrzelami to byłoby mi wszystko jedno - robal ze skrzelami ma w dupie swoją egzystencję.
        • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 15:25
          Moja miała swoje zdanie. Chciała urodzić to urodziła. Gdyby nie chciała nie miałaby żadnego problemu - aborcja była legalna.
      • bialeem Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 00:03
        Nie uwielbiaj WO. One są trochę oderwane od wszystkiego. W sensie redakcyjnym i ludzkim a nie jako gazeta. Nie ma czego uwielbiać. Można czytać i się zgadzać lub nie, ale gwarantuję, że w ludziach nie ma czego uwielbiać.
        • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 14:31
          A co to jest "wszystko"?
    • asmarabis Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:07
      Hahaha
      Ktos z was jeszcze kupuje te gazetę ?
      Myskalam ze upadła po tym hak wynaleziono internet
      • stolikowa Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:15
        tak ja kupuję i uważam, że jest naprawdę na poziomie
        • asmarabis Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:34
          rozowa okladka w glupi;i usmieszkami i koszulkami? jest na poziomie????
          come on
          co bedzie nqstepne - okladka 'z napisem '' bicie dzieci jest ok'?
          • stolikowa Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:42
            radzę nie oceniać po okładce...postaraj się złożyć kilka liter. Piszą z sensem. Przynajmniej dla mnie wink
            • asmarabis Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:58
              W dawnych czasach to była gazetka dla przebojowych singielek czerpiących z życia garściami . Ten artykuły wskazywał ze rak pozostało

Czego szukają tam teraz sterane życiem matki ?
              • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 14:30
                Matki też mogą być przebojowe i czerpać z życia garściami. A aborcja to jest temat, który dotyczy też matek.
          • tiszantul Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:55
            > rozowa okladka w glupi;i usmieszkami i koszulkami? jest na poziomie????
            > come on
            > co bedzie nqstepne - okladka 'z napisem '' bicie dzieci jest ok'?

następne będzie "futro to morderstwo".
            • aguar Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:25
              To akurat prawda.
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 16:50
            asmarabis napisała:

> co bedzie nqstepne - okladka 'z napisem '' bicie dzieci jest ok'?

to chyba "w sieci" czy "od rzeczy", nie?

Xsioonc
          • zlababa35 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 17:06
            Bicie dzieci jest ok. Hm... To już było w mediach bardziej na prawo, spóźniłas się z propozycją.
      • bialeem Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 00:05
        Akurat WO w internecie ma się nieźle. Można czytać przy prenumeracie wyborczejsmile
    • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:10
      Już znalazłaś winnego? big_grin Dziękujemy. Nie, aborcja tylko cicho i z syndromem w tle.
      • sanrio Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:01
        winnych jest wielu, a epatowanie różem, zawadiackim uśmieszkiem i brokatem (?) jest równie idiotyczne i pozbawione sensu, co wystawy przedstawiające abortowane płody w centrum miasta.
        • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:09
          Bo aborcja to zawsze tragedia?
          • sanrio Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:46
            myślę, że pewnie nie zawsze, często jest rodzajem ratunku i ulgi, podobnie jak chemia czy amputacja piersi w nowotworach, jednak istnieją przyjemniejsze doświadczenia. Dojdziemy teraz do etapu, w którym istnieje totalna anarchia? Eutanazja jest ok! Kara śmierci jest ok!
            • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:50
              Boisz się jawnego prawa do wyboru Polek jeśli chodzi o kontynuację ciąży? Zdradzę ci tajemnicę, one już wybierają i nie pytają o zgodę.
              • sanrio Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:52
                wręcz przeciwnie, boję się całkowitego zakazu aborcji
                • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:56
                  Aha, to może na wszelki wypadek nie mówmy i nie piszmy aborcji, bo ktoś się jeszcze przestraszy. Dziwnie się boisz.
                  • sanrio Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 08:41
                    żyjemy w osobliwych czasach, kiedy rządzące ugrupowanie pławi się w podanych im na tacy, w kontrowersyjny sposób, tematach sprzecznych z ich światopoglądem, księża grzmią z ambon a coraz więcej kretynów zwraca się w stronę prawicy. Dlatego z tego typu akcjami byłaby baaardzo ostrożna, ponieważ dają dokładnie przeciwny od zamierzonego efekt.
                    trafiłam na profil Hanny Lis na IG, zabawne, bo w odstępie dosłownie kliku minut, napisała niemal słowo w słowo to co ja tutaj (może czyta ematkę hyhyhy) - co się dzieje w komentarzach to sobie nie wyobrażasz. I daję głowę, że po tej całej sytuacji więcej kobiet zwróci się pro life niż pro choice, bo WO nie zrobiły dobrej roboty.
                    • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 08:50
                      A ty podajesz ten efekt na tacy tutejszym oszołomom. Może sama nim jesteś? Jeśli ludzie po tej okładce zwrócą się masowo w stronę opcji, która chce zaostrzyć ustawę antyaborcyjną to znaczy, że społeczeństwo nie jest gotowe na liberalizację w temacie. W podskokach gotowe najwyżej na utrzymanie zgniłego kompromisu, który nie funkcjonuje prawidłowo.
                      • la_mujer75 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:29
                        Dla mnie nasze społeczeństwo jest głupie. Jak czytam, ze 50% jest za PiS'em to mi wszystko opada.
                        Jak łatwo ludźmi zmanipulować, jak ludzie nie potrafią myśleć, uczyć się i wyciągać wniosków. I jak tylko patrzą z perspektywy własnej dudy. Załamka.
                        • sanrio Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:39
                          więc właśnie. I oczywiście, że społeczeństwo nie jest gotowe na liberalizację, ale utrzymajmy przynajmniej to co jest.
                          • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:58
                            Skutkiem tego, ze trzeba utrzymywać tego co jest jest to, że liberalizację zakopuje się jeszcze głębiej. Na dziesiątki pokoleń. Może właśnie o to chodzi? Nie o zaostrzenie a o to aby nie machać tak zwaną aborcją na życzenie (chociaż nawet ta z ustawy takową jest). I tu też chodzi o język właśnie. Kończę temat, ale radzę sobie to przemyśleć. Skoro jesteś po tej samej stronie.
                          • aguar Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 13:03
                            Nie warto walczyć o utrzymywanie tego, co jest. Bo to jest tylko na papierze. Weź sobie usuń ciążę, która zagraża Twojemu zdrowiu, bo np. masz chore kolana i jak je dodatkowo obciążysz to Ci bardziej wysiądą. Albo zgwałcił Cię mąż, nie zgłosiłaś tego, nie masz śladów, po 3 tygodniach orientujesz się, że zaszłaś. I usuń sobie teraz legalnie! A prawo na papierze masz!
                          • mama303 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 14:29
                            sanrio napisała:

> więc właśnie. I oczywiście, że społeczeństwo nie jest gotowe na liberalizację,
                            > ale utrzymajmy przynajmniej to co jest.
                            jak będziemy się utwierdzać w przekonaniu że aborcja to straszny dramat, grzech, trauma to nie utrzymamy nawet tego co jest. Pamiętam jaki był heit na Przybysz bo kobieta normalnie nie chciała juz dziecka i zrobiła aborcję.
                            Zobacz sobie jak normalni by sie wydawało posłowie bali sie zagłosowac za liberalizacją i jak łatwo wciska sie ludziom, że zygota czy embrion ma taka samą wartośc jak urodzony człowiek.
                      • maslova Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:37
                        > ą to znaczy, że społeczeństwo nie jest gotowe na liberalizację w temacie.

No nie jest, co stwierdzam z przykrością.
            • isa_bella1 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 15:40
              przerywasz ludzkie życie i uważasz ze to jest ok? nie macie sumień...
              • aguar Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 15:44
                Przerywa ciążę, SWOJĄ ciążę!
                • isa_bella1 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 21:58
                  taaaa...ale ciaża to stan fizjologiczny slużący rozwojowi czlowieka ...wiec aby przerwac stan fizjologiczny trzeba zabic człowieka w fazie zarodkowej ...
              • la_mujer75 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 17:21
                Jakie , kurcze , sumienie? Sumienie katolickie masz na myśli? To nie, nie posiadam.
          • maslova Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:35
            > Bo aborcja to zawsze tragedia?

A czy aborcja zawsze jest ok?
            • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:45
              Jeśli nie towarzyszy jej przymus ze strony osób trzecich to moim zdaniem jak najbardziej?
              • maslova Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:57
                No właśnie ja sformułowanie "ok" rozumiem w ten sposób, że "nie ma tragedii, nic takiego się nie stało, była ciąża, teraz nie ma".
                Ja akurat jestem jak najbardziej za nieograniczonym prawem do aborcji i dla mnie osobiście aborcja np. w tym momencie mojego życia byłaby jak najbardziej ok. Ale mam koleżankę, która wiele lat starała się o dziecko i kiedy w końcu zaszła w ciążę, okazało sie, że musiała ja usunąć że względu na poważne wady płodu. I dla niej zabieg nie był ok. Był naprawdę ogromnie trudnym przeżyciem.
                • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:04
                  "Ok" w znaczeniu nie jesteś sama. Zrozumiemy twoją sytuację. Tak ja odczytuje to ok.
                  • kropkaa Re: Okładka WO z soboty 18.02.18, 11:38
                    Masz prawo do aborcji, to jest twoje ciało, twoje życie, masz prawo decydować - to jest ok. A my jesteśmy z tobą.
                • lodomeria Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:05
                  No nie, nawet dla koleżanki sama aborcja byłaby ok, ciężkim przeżyciem to by było to, że nie udało jej się zajść w ciążę o jakiej marzy.
                  • lodomeria Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:14
                    A nawet pójdę o krok dalej: dla osoby, której trudno w ciążę zajść, która nie ma już przed sobą kilkunastu lat na starania aborcja w ciąży, która nie ma szans na happy end jest nawet bardziej niż ok: lepiej jest po kilku-kilkunastu tygodniach bycia w ciąży móc ją usunąć i w miarę szybko dojść do siebie (przynajmniej fizycznie) niż być w ciąży 6 miesięcy, wiedzieć, że urodzi się dziecko bez mózgu, które jeszcze przez parę godzin będzie umierać, mieć organizm w zasadzie gotowy do karmienia i opiekowania się niemowlaczkiem, a niemowlaczka brak, plus wszelkie inne konsekwencje wysokiej ciąży, nie daj Boże jakieś infekcje wynikające z powolnego obumierania płodu w macicy, które skutecznie oddalają powodzenie zajścia w następną ciążę.
                • beataj1 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:18
                  Mi właśnie przyszło do głowy, że wciskanie każdej kobiecie straszliwej traumy z powodu aborcji paradoksalnie umniejsza uznanie cierpienia kobiet, które naprawdę cierpiały.
                  Chodzi mi o to, że powtarzanie mantry o tym straszliwym cierpieniu sprawia, że ludzie wzruszają ramionami i sobie myślą taaaa syndrom postaborcyjny. Nic strasznego, nie ty pierwsza nie ostatnia.
                  A tymczasem jak jakaś kobieta naprawdę cierpi, to jej stan emocjonalny już nikogo nie wzrusza - ot kolejna z tysięcy. Nic niezwykłego. To też jest świństwo w stosunku do tych kobiet.
                • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 14:22
                  Ale gdyby urodziła to ciężko chore dziecko to już byłoby super? Przecież tu problemem nie była aborcja tylko poważne wady płodu.
                  • fi0 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 14:54
                    O właśnie. Sytuacja, w której kobieta dowiaduje się o poważnych wadach płodu jest na pewno straszna, ale aborcja może być w takim przypadku błogosławieństwem, np. kiedy alternatywą jest urodzić i patrzeć jak dziecko umiera. Nie wątpię, że cała sytuacja była ciężkim przeżyciem, ale jeśli ta osoba wybrała aborcję to ta aborcja była ok. Gdyby wybrała urodzić też byłoby ok.
                • mama303 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 14:42
                  maslova napisała:

> > Ale mam koleżankę, która wiele lat starała się o dziecko i kiedy w końcu zaszła
                  > w ciążę, okazało sie, że musiała ja usunąć że względu na poważne wady płodu. I
                  > dla niej zabieg nie był ok. Był naprawdę ogromnie trudnym przeżyciem.

chyba nie sam zabieg aborcji! w jej sytuacji raczej dobrze że mogła to zrobić.
              • maslova Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:59
                Ale po przeczytaniu całego wątku stwierdzam, że możliwe, że moja interpretacja słowa "ok" jest odmienna od założonej.
            • alicia033 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:47
              maslova napisała:

> A czy aborcja zawsze jest ok?

dopóki nie ma przymusu dokonania aborcji, jest to decyzja wewnętrzna kobiety to właśnie tak: aborcja jest o.k.
    • zabanowanaa Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:12
      Pro life potrzebuje wody na młyn żeby świrować? Od kiedy?
      • sanrio Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:57
        takie okładki lub wywiady z zadowolonymi z siebie niedoszłymi matkami typu Przybysz naprawdę nie sprzyjają atmosferze pro choice.
        A to dlatego, że jest wiele kobiet, które są zawieszone pomiędzy "jest mi to obojętne" i "jestem za" - trywializowanie aborcji i przekonywanie, że to rzecz naturalna i powszechnie pożądana, powoduje popchnięcie ich w stronę "jestem przeciw"
        • triss_merigold6 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:59
          Dopóki same nie zaliczą niechcianej wpadki albo nieletnia córka nie wróci z brzuchem z wakacji. Wtedy szukają życzliwego lekarza bez sumienia albo jadą na Słowację albo do Niemiec.
          • sanrio Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:03
            ale tu nie o to chodzi. Chodzi o to, że takimi akcjami wspiera się niezdecydowany elektorat, przeginanie w drugą stronę zaraz stanie się bronią obosieczną.
            • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:43
              Jakie akcje są według ciebie odpowiednie? Jeśli elektorat to zniechęci to oznacza, że nie jest gotowy na liberalizację ustawy i może faktycznie stan obecny to nawet za dużo.
              • sanrio Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:51
                merytoryczne. akcje informacyjne na temat tego czym jest wczesna aborcja, jak przebiega, na jakim etapie rozwoju jest wówczas embrion, jak przebiega późna aborcja i z jakich przyczyn się ją wykonuje, jakie są powikłania po oraz jakie są konsekwencje urodzenia dziecka z konkretnymi wadami. Kobiety powinny właśnie to wiedzieć, żeby potrafić wyrobić sobie zdanie.
                nie przekonywanie, że aborcja jedną z metod antykoncepcyjnych, że można się skrobać na życzenie, nie hasłami typu aborcyjny dream team (to jest tak obrzydliwe, że mi słabo)
                • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 22:00
                  To są informacje o których kobieta powinna otwarcie omówić ze swoim ginekologiem.
                  • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 22:00
                    Mówić miało być.
                    • sanrio Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 08:24
                      kropka, mam wrażenie, że lubujesz się w strzyżono-golono.
                      Powinna mówić, przecież zgadzamy się co do meritum. A jednak przeważnie nie mówi, pewnie ze wstydu. Bez wstydu można przeczytać ulotkę informacyjną albo artykuł w gazecie. Problem pojawia się, kiedy jako pierwsze źródło informacji (np.dla młodych dziewczyn) wkraczają WO ze swoim różowym krzykliwym emploi, wpisującym się w instagramowe nie mające wiele wspólnego z rzeczywistością, kreacje. Po raz pierwszy o aborcji czyta dziewczyna / kobieta i myśli, że to jest w zasadzie całkiem spoko i na czasie mieć aborcję, to jest pozytywny wzorzec? To jest przesada w drugą stronę i niepotrzebnie egzaltowana okładka z tym cholernym hasłem reklamowym robi wiele szkody.
                      • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 08:43
                        WO źródło informacji? Bardzo niekoniecznie i niby od kiedy? Twoje postrzeganie tej okładki przypomina mi ludzi, którzy twierdzą że obecność homoseksualistów w mediach i pewnie jeszcze w różowych koszulkach big_grin to propaganda LGBT. Napatrzy się taki dzieciak i zmieni orientację. tongue_out Stanowczo nie jesteśmy po tej samej stronie. Ty szukasz kija zgodnie z zasadą: jak ktoś chce psa uderzyć, to kij zawsze znajdzie. Znalazłaś. Kropka.
                        • sanrio Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:42
                          zauważ, że to raczej ty jesteś w mniejszości
                          • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:59
                            W mniejszości czego?
                      • aguar Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:25
                        "Po raz pierwszy o aborcji czyta dziewczyna / kobieta i myśli, że to jest w zasadzie całkiem spoko i na czasie mieć aborcję, to jest pozytywny wzorzec?"
                        W Polsce? W Polsce po raz pierwszy mała dziewczynka dowie się na religii, jakie to straszne zło i zbrodnia! Jak potem zapozna się z innym punktem widzenia, nawet skrajnym, to dobrze jej zrobi.
                        • sanrio Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:41
                          są dziewczynki, które nie chodzą na religię
                          • aguar Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 13:15
                            O te bym się nie martwiła. Dziewczynkom wychowanym w duchu świeckim nie przyjdzie do głowy, że mogłyby nie mieć prawa do decydowania o sobie.
        • asmarabis Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 18:59
          Dokładnie
          Mieszkam w kraju gdzie aborcja jest dozwolona ale nikt nie biega w różowych koszulkach z takimi hasłami
          To jest taki temat tabu jakby
        • zabanowanaa Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 19:06
          > niedoszłymi matkami typu Przybysz

Przybysz jest matką dwójki dzieci. Więcej nie chce mieć. To jakie straszne, że dorosła kobieta chce decydować o swojej płodności?
          • martaesz Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 19:08
            zabanowanaa napisał(a):

> > niedoszłymi matkami typu Przybysz
            >
            > Przybysz jest matką dwójki dzieci. Więcej nie chce mieć. To jakie straszne, że
            > dorosła kobieta chce decydować o swojej płodności?
            Decydowanie o płodności to aborcja właśnie?
            • zabanowanaa Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 19:13
              A myślałaś, że po co kobiety dokonują aborcji? Żeby powiększyć sobie piersi?
              • zawsze-w-drodze Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 20:15
                Decydowac o płodności.... sugerujesz, że aborcja to jeden ze środków antykoncepcyjnych? Coraz piękniej.
                • mama303 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 20:24
                  zawsze-w-drodze napisała:

> Decydowac o płodności.... sugerujesz, że aborcja to jeden ze środków antykoncep
                  > cyjnych? Coraz piękniej.
                  najpierw antykoncepcja a jak zawiedzie to jest jeszcze aborcja.
                  • zawsze-w-drodze Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 20:28
                    Czyli jednak. Aborcja jako jeden ze środków antykoncepcyjnych. O matko.
                    Szykuję sie zatem na drugą, WRÓĆ, na TRZECIĄ kadencję.
                    Mam ludzi na liście płac. Jakoś za nich odpowiadam.
                    • mama303 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 20:55
                      zawsze-w-drodze napisała:

> Czyli jednak. Aborcja jako jeden ze środków antykoncepcyjnych.

Ameryki nie odkryłaś
          • sanrio Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:04
            dorosła kobieta powinna mieć możliwość ZAPOBIEGANIA ciąży w pierwszej kolejności, aborcja to wiesz, jakby nie jest decydowanie o płodności.
            • aguar Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:27
              No to decydowanie o rozrodczości, o tym czy urodzi dziecko czy nie - efekt ten sam.
        • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:03
          Jakoś w pokoleniu 55+ sporo niedoszłych matek zupełnie wprost mówi, że są z tej decyzji zadowolone. Negatywne emocje mają te, które chciały urodzić, ale z jakiegoś powodu nie mogły i tak naprawdę aborcja nie była ich wyborem.
    • ira_08 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 19:00
      Tez mnie to wkurzylo. Jakby chodzilo o legalizacje trawki...

Aborcja powinna byc legalna. Ale nie jest OK, to nie rurka z kremem! To czesto trudny wybor, dyktowany samotnoscia, bieda, choroba. To przeciez nie jest tak: faaak, dwie kreski, musze gina wcisnąć przed hybrydą.

To tak jakby w kampanii na rzecz osob chorych psychicznie napisac: schizofrenia jest OK.
      • miniulowa Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 19:52
        Its, zgadzam się z Tobą.
        Jestem za możliwością wyboru, ale dla mnie to nie jest wybór między a krakowską a myśliwską. Za takim wyborem często stoi tragedia. To nie jest OK .
        • miniulowa Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 19:53
          *Ira.
          Przepraszam, gupi słownik 😣
        • mama303 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 20:04
          miniulowa napisała:

> Za takim wyborem często stoi tragedia.

i dlatego jest OK, tak jak Ok jest np. operacja usunięcia chorej piersi
          • miniulowa Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 20:23
            Nie, usunięcie chorej piersi nie jest OK. To ból i dramat, nawet jeśli służy uratowaniu życia.
            • mama303 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 20:27
              miniulowa napisała:

> Nie, usunięcie chorej piersi nie jest OK. To ból i dramat, nawet jeśli służy ur
              > atowaniu życia.

dla mnie jest ok bo ratuje życie. To że cos jest OK nie znaczy że jest przyjemne i radosne.
              • miniulowa Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 20:38
                No to różnimy się w poglądach . To, co sprawia ból (fizyczny, psychiczny) dla mnie nie jest OK.
                • mama303 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 20:53
                  miniulowa napisała:

> To, co sprawia ból (fizyczny, psychiczny) dla m
                  > nie nie jest OK.

np. tatuaż? ....
                • la_mujer75 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:49
                  Moja ciąże były dla mnie bólem - zarówno psychicznym jak i fizycznym. Porody też. A jednak "efekty" obu ciąż są ok.
                  • asmarabis Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 00:04
                    Szkoda ze nie wyprodukowano koszulki " Cc na zadanie jest ok" to wiedziała bys ze w 20 wieku jest alternatywa dla średniowiecznego SN i sobie bólu bys zaoszczędziła
                    • la_mujer75 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:33
                      Kochana emigranto, akurat miałam dwa naturalne porody. W tym jeden nie tylko bez znieczulenia, ale potem na żywca mnie "skrobano"- oczyszczano macicę.
                      I wiesz, do mnie nie trafia hasło, że w bólu będziesz rodziła, bo twoja babka Ewcia biednego dziadka Adasia do grzechu namówiła....
                      • asmarabis Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:40
                        Noz to wlasnie pytam sie dlaczego naturalne?

No sorry, w czasach kiedy rozwoj medycyny powoduje ze planowane cc jest zabiegiem kosmetycznym i wiele bardziej bezpieczne dla matki i dla dziecka, nie mowiac o zwierzecym cierpieniu rodzacej, sn powinno byc prawnie zakazane!!!!!!
                        • la_mujer75 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:04
                          Dlatego, że nie miałam kasy, aby sobie załatwić cc na życzenie?
                          I powiem tak- jak ze Starszym latałam po ośrodkach rehabilitacyjnych - wszystkie dzieci, które były w tych ośrodkach to były dzieci po porodach naturalnych lub po zbyt późno zrobionych cc. Żadnego dziecka po cc zrobionej na czas nie poznałam.
                          I wiem, że cc jest bardziej niebezpieczna dla matki, a nie dziecka.
                          • asmarabis Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:11
                            > I powiem tak- jak ze Starszym latałam po ośrodkach rehabilitacyjnych - wszystki
                            > e dzieci, które były w tych ośrodkach to były dzieci po porodach naturalnych lu
                            > b po zbyt późno zrobionych cc. Żadnego dziecka po cc zrobionej na czas nie pozn
                            > ałam.

No dokladnie, sama poznalam kilka dzieci znajomych uszkodzonych i trwale niepelnosprawnych tylko w wyniku sn.
                            Dlatego moim zdaniem kobiety powinny byc karane za sam pomysl rodzenia sn......przeciez to pomysl jak z jakiegos horroru....
                        • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:01
                          Masz totalitarne zapędy... I chyba nie słyszałaś, że można zastosować znieczulenie przy porodzie naturalnym.
                          • asmarabis Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:12
                            Zwykle na znieczulenie jest za pozno i jest rzez
                    • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:00
                      No popatrz, ja doskonale wiem, że cc jest ok, ale na szczęście to nie przymus. Nie chciałam operacji, więc jej nie wybrałam.
                      • asmarabis Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:09
                        Ale kto ci robil pranie mozgu ze to operacja?
                        To w tej chwili zabieg kosmetyczny, pewnie tez peklas czy tam cie nacieli podczas sn?
                        Tylko osoba nie przy zdrowych zmyslach wybiera niodwracalne uszkodzenia narzadow intymnych zamiast gustownej kreski na brzuchu....
                        • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:27
                          Zabiegi kosmetyczne to wykonuje kosmetyczka, cesarkę robi lekarz na sali operacyjnej bo to operacja z przecięciem powłok brzusznych. Łatwa i rutynowa, ale operacja. Nie mam nic przeciwko cc na życzenie, po prostu ja takiego życzenia nie miałam i jestem ze swojego wyboru zadowolona.
                          • asmarabis Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:52
                            Na SN tez trzeba sie udac do szpitala zamiast rodzic w lazience w przerwie na reklame w serialu " na dobre i na zle", wiec tez jest cos na rzeczy i nie jest to takie hop siup, i na szczescie statystyki pokazuja ze coraz mniej kobiet ma ochote igrac ze zdrowiem/zyciem dziecka i wybieraja z automatu cc
                            • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 14:19
                              Nie trzeba się udać, można urodzić poza szpitalem, za to o przypadku zrobienia sobie samodzielnie cc w domu świat nie słyszał.
                              • asmarabis Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 15:10
                                Jakosnie słyszę zeby ktos rodził w domu, wszystkie jak jeden maz udają sie do szpitala i tam urządzają dantejskie sceny .....
                                Nie słyszałam zeby ktos wrZeszczal jak opętany podczas cc albo robił kupę
                                • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 15:21
                                  Poszerz krąg znajomych. Ja znam kobiety, które rodziły w domu. O dantejskich scenach nie słyszałam i nie zaobserwowałam. Jak często bywasz na porodówce?
                                  • asmarabis Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 15:31
                                    Nie muszę bywać
                                    Czytam ematke i w realu słyszę rożne historie
                                    • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 15:39
                                      No to ja na tej samej ematce ci piszę, że żadnych dantejskich scen nie widziałam
                • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:59
                  Czyli poród nie jest ok?
                  Miesiączka nie jest ok?
                  • miniulowa Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 16:20
                    "Czyli poród nie jest ok?
                    Miesiączka nie jest ok?"

To są sytuacje wynikające z biologii. Aborcja nie do końca.
                    Aborcja wg mnie nie jest OK, ponieważ wiąże się z koniecznością dokonania wyboru, często (choć nie zawsze) obciążającego psychicznie. Aborcja może skutkować, jak każda procedura medyczna, powikłaniami.
                    Mówię za siebie, wyłącznie.
                    Dla mnie dziecko to dar, świętość. Choroba, uszkodzenia płodu będące to z mojej perspektywy tragedia. Podobnie brak środków do życia czy gwałt. Dlatego podjęcie decyzji o aborcji jest trudne, ergo, aborcja nie jest wg mnie OK. Nikt nie musi się ze mną zgadzać.
      • blue_meerkat Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 08:59
        '
        To tak jakby w kampanii na rzecz osob chorych psychicznie napisac: schizofrenia jest OK.'

Biorac pod uwage szokujacy poziom stygmatyzacji zdrowia psychicznego w Polsce ja akurat chetnie bym taka akcje widziala.
      • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:58
        To jest procedura medyczna, która sprawia, że na świecie nie pojawia się niechciane dziecko, a kobieta, która nie chce rodzić nie musi tego robić. I dlatego jest ok.
    • fadilla Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 19:15
      Trywialne hasło w poważnej sprawie.
      • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:01
        Poważanej bo?
    • zawsze-w-drodze Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 20:13
      To, że coś powinno być dopuszczalne, dostępne, ba, czasem jest konieczne, nie musi oznaczać, że jest ok. Amputacje bywają konieczne, ale nie są ok.
      A na Nowogrodzkiej znów nie musza nic robić. Ktos odwalił za nich robotę. Mozna włączać playstation.
      • livia.kalina Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:10
        Jak amputacja ratuje życie to jest jak najbardziej ok. Nie widzę sensu nikomu wmawiać, że po amputacji ma się umartwiać, obwiniać i wpadać w depresję zamiast się cieszyć, że się uratowało życie.
        • zawsze-w-drodze Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:28
          Pocieszaj sie. Wlasnie radośnie cofnęły(ście) dyskusje o lata wstecz. Cudownie. Jest OK.
          • livia.kalina Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:33
            Bzdura. Przeniesiony został środek ciężkości w dyskusji. I bardzo dobrze. To niezbędne w kraju, w którym idiotycznie restrykcyjne prawo aborcyjne nazywa się "kompromisem".
            • zawsze-w-drodze Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 23:59
              Bardzo dobrze. Wspaniale. Aborcja jak obcięcie paznokcia. To rzeczywiście było niezbędne. Jak aborcyjny dream team. Oklaski. Czekamy na frekwencję 08 marca.
              • livia.kalina Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 00:10
                Aborcja to osobisty wybór każdej kobiety. Zmuszanie do rodzenia to jak zmuszanie do aborcji. Podobało to ci się? To nie krzywdź innych dokładnie w ten sam sposób.
                • zlababa35 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 07:55
                  To jest odmitologizowanie aborcji. Odejście od stylistyki morderstwa, pławienia się w poczuciu winy, grzechu, traumy postaborcyjnej.
                  Pokazanie, że bywają sytuacje, kiedy aborcja służy kobiecie z takich, czy innych względów.
                  Ale sądzę, że dla naszego przeprogramowanego społeczeństwa to będzie raczej kolejny powód do bicia piany i burzenia się, że ladacznice lekko traktują sobie zabijanie DZIECI.
                  Może część kobiet poczuje się lżej, normalniej, z myślą, że jakby co, to ma taka opcję. Ale tylko część.
                  A może coś to zmieni w odległej perspektywie, tak jak akcje typu "Niech nas zobaczą" itp. Chciałabym w to wierzyć.
                  • mama303 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 09:25
                    zlababa35 napisała:

> To jest odmitologizowanie aborcji. Odejście od stylistyki morderstwa, pławienia
                    > się w poczuciu winy, grzechu, traumy postaborcyjnej.

reakcje na tym wątku świadcza chyba że nasze społeczeństwo jeszcze do tego nie gotowe żeby rozmawiac normalnie o aborcji bez poczucia winy. Dlatego Kaja Godek pnie się w górę.
                  • la_mujer75 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:35
                    Dobrze to ujęłaś.
    • la_mujer75 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 20:19
      Nie podoba mi się to hasło. To rzeczywiście lanie wody na młyn dla tych wszystkich oszołomów, którzy w plemniku widzą błogosławione życie.
      Jestem za prawem wyboru, czyli nawet za aborcją ze względów społecznych. Ale gadki, że "aborcja jest ok" są strzałem w nogę. Tak samo jak było z tą piosenkarką- Natalią Przybysz.
      To ustawia zwolenników wyboru jako tych, którzy gdyby mogli to by się skrobali na co dzień. A to nieprawda. Dla większości zwolenników prawa do aborcji , sama aborcja nie jest dobrem- jest zawsze trudnym wyborem.
      • semihora Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:05
        Nieprawda. Daliśmy sobie wmówić tę retorykę "mniejszego zła" i "trudnego wyboru", jakby tylko to okupienie bólem aborcji mogło ją usprawiedliwić. Zachowujemy się jak ludzie, którzy przepraszają, że żyją i dziwimy się, że każdy może nam napluć w twarz.

Prawda jest taka, że aborcja może być trudnym wyborem, ale może też być błogosławieństwem, obcięciem paznokcia, niczym wielkim i niczym bolesnym, a problemem o tyle, że trzeba na nią skołować kasę. Serio, to może być doświadczenie zakończone ulgą i radością z pozbycia się kłopotu, a nie tylko koszmarem opłakanym krwawymi łzami. Pora się z tym pogodzić.
        • zawsze-w-drodze Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:30
          Aborcja to błogosławieństwo. Super. Wrzućcie to na te tablice.
          • beataj1 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 22:04
            No ale tak bywa. Na razie dyskurs jest taki:
            aborcja to dramat, koszmar i coś co się będzie za kobietą ciągnęło latami. Nawet jeżeli łaskawie dajemy kobiecie prawo do wyboru to koniecznie musi przy tym cierpieć, zawodzić i opowiadać jak straszna to dla niej decyzja. Oczywiście nie neguje, że i są takie dramaty i nie chce umniejszać cierpienia tych kobiet.
            Ale często aborcja przynosi ulgę, nawet radość z pozbycia się kłopotu potencjalnie rujnującego życie. Nie jest dramatem a prostą decyzją. I rozumiem, że kobiety które tak własnie to odbierają powinny jednak teatralnie szlochać idąc na zabieg - by inni nie poczuli się źle.
            Aborcja jest ok. Tak po prostu. Czasem bywa trudnym wyborem, zaczem dramatem a czasem wielką ulgą. Jak wiele rzeczy w życiu. Które dla jednych są dramatem a dla innych nie.
            • zawsze-w-drodze Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 00:02
              Ojtam ojtam. Jakie dramaty. Jakie postaborcyjne traumy. Aborcja jest Ok. I nie marudź jedna z drugą! Wpadłaś? Kup se tabsy i tyle. Aborcyjny dream team jest w drodze.
              • livia.kalina Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 00:13
                Kilka miesięcy ci nie robi różnicy? A kilka miesięcy przed poczęciem to mordowanie dziecka niepoczętego?
              • beataj1 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:13
                No bo tak to powinno wyglądać. Wpadłaś, nie chcesz kontynuować ciąży, to tego nie robisz.
                Nie ma potrzeby byś po katolicku oplacila ulgę cierpieniem strachem i traumą.
                • tajemnicza.a.m Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 16:06
                  Nie ma tez potrzeby pieprzyc, ze aborcja jest ok, wystroic sie i radowac. Nawet jesli to ulga a nie cierpienie to zawsze to kobiecy niefajny problem. Ja kurde odczulam ulge, ze mi usuneli torbiel ale czy sie cieszylam? Czy to bylo ok. Co to za sformuowanie? Aborcja jest ok, co jeszcze jest ok? Porownanie moze na wyrost ale wkurza mnie to klasyfikowanie kobiet ze albo maja cierpiec albo umierac ze szczescia. Krytukujesz tych co sa po jednej stronie glupoty a stoisz po drugiej stronie glupoty.
                  • aguar Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 16:11
                    Ale ok to jest to nie jest super, zaje..ście, euforia, skakanie ze szczęścia itd. To oznacza raczej "w porządku", problem został rozwiązany i jest wszystko tak jak powinno, nic wielkiego się nie stało. Przynajmniej ja to tak interpretuję.
                    • tajemnicza.a.m Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 16:26
                      Taaa do interpretacji wlasnej w rozach i prawie tuz przed balem.
                      A gdyby ktos dal okladke: aborcja nie jest ok. Tez bys tak latwo przyjęła interpretacje, ze oni tylko chceli napisac ze to trudny wybor, problem a nie ze to cos zlego? Szczerze watpie. I juz widze to larum na forum.
                      • aguar Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 16:43
                        No przecież nam od lat w tym kraju wmawiają, że aborcja nie jest ok. Do tego stopnia nie ok, że prawo tego zabrania. Dobrze, że młode dziewczyny się buntują. Jak dla mnie forma i kolory mają znaczenie drugorzędne, liczy się podjęcie walki.
            • lodomeria Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 00:06
              beataj1 napisała:

> No ale tak bywa. Na razie dyskurs jest taki:
              > aborcja to dramat, koszmar i coś co się będzie za kobietą ciągnęło latami. Nawe
              > t jeżeli łaskawie dajemy kobiecie prawo do wyboru to koniecznie musi przy tym c
              > ierpieć, zawodzić i opowiadać jak straszna to dla niej decyzja. Oczywiście nie
              > neguje, że i są takie dramaty i nie chce umniejszać cierpienia tych kobiet.

Przy czym to wszystko robione jest w otoczce "My rozsądni panowie robimy to wszystko dla kobiet, bo one same nie wiedzą, jakie straszne zło by sobie wyrządziły. Jesteśmy tacy szlachetni!"
            • martishia7 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:23
              Zgadzam się w 100% nawet opcja pro choice dała sobie wklepać tę retorykę - aborcja to zawsze musi być takie trudne, smutne traumatyzujące przeżycie i tylko wtedy jest uzasadniona. Otóż nie musi. Może. Ale nie musi.
          • zlababa35 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 07:58
            Tak, może tak być, że w danej sytuacji aborcja to błogosławieństwo i kamień z serca.
            Nigdy nie zrozumiem rujnowania życia kobiety z powodu zygoty - tym bardziej, że ciąże są teraz bardzo wcześnie wykrywalne, dostępna aborcja farmakologiczna, i to jest kwestia zlepku komórek, a nie istoty z rozwijającym się układem nerwowym.
            • la_mujer75 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:53
              Właśnie! Gdybym teraz zaszłą w ciąże, a mając swoje lata i dwójkę dzieci z problemami, nie wyobrażam sobie sprowadzanie na świat kolejnego. Dla mnie byłby to dramat. I zakładam, że bardzo szybko bym wiedziała o tym fakcie. Nie czekałabym do pierwszych ruchów, tylko w terminie spodziewanej miesiączki bym wiedziała, że coś poszło nie tak.
              Licząc od poczęcia to jest zaledwie kilkanaście dni, podczas których komórki się dzielą. I tak- dla mnie to są komórki. Farmakologia by pomogła.
    • semihora Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 20:27
      Tak. Aborcja JEST OK. Okładka też jest ok.
    • szara.godzina Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 20:32
      Ubaw po pachy. W ogóle modelkami w koszulkach powinny być Waśniewska i kobieta od beczek. Czekam też na następną okładkę z uśmiechniętymi staruszkami leżącymi w hospicyjnych łóżkach w koszulkach "Eutanazja jest ok".
      • semihora Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:08
        Bla, bla, bla, betoniku. Niech cię to dalej uwiera, że nie wszyscy są tacy jak ty.
        • livia.kalina Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:13
          Waśniewska to typowa proliferka- urodziła a potem miała w dupie. Jak walczący o prawo zygot do życia, urodzone dzieci mający już potem w odwłoku.
          • zawsze-w-drodze Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 00:03
            Wasniewska miała spóźniona aborcje. Kilka miesięcy wte czy wewte. Szczegół.
            • zlababa35 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 08:00
              Coś takiego. Świętojoeb... oazowiczka, która nie miała moralnej odwagi pieprznąć wszystkim, nie rodzić, albo chociaż zostawić tego chłopa i tego dzieciaka, skoro się do bycia matką nie nadawała. To nie jest aborcjonistka - to ofiara głębokiego prania mózgów młodym ludziom.
        • szara.godzina Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 08:17
          Jaka forma, taka moja reakcja. Trywializowanie poważnych spraw robi z nich obrazki, memy, kliknięcia. Aborcję umieszcza się obok grumpy cata i januszów.
          • fi0 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 08:26
            Narracja typu "cierpienie-ból-tragedia-rozpacz-ostateczna-ostateczność" pogłębia stygmatyzację kobiet które miały aborcję. To nie jest ok.
            Aborcja to zabieg medyczny, osiągnięcie cywilizacyjne jak np. operacja wszczepienia bajpasów, ale bardziej bezpieczny i możliwy do przeprowadzenia samodzielnie w domu. To jest ok.
            • anberte1 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 09:44
              szara.godzina to facet piszacy jako kobieta. A wiec patrzy na sprawe aborcji poprzez pryzmat plci smile
              • fi0 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:07
                Podobnie jak kler i większość polityków.
                "Gdyby mężczyźni zachodzili w ciążę, aborcja byłaby sakramentem".
              • szara.godzina Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:29
                Jest dokładnie odwrotnie. Ty patrzysz przez pryzmat płci. Nie mieści ci się w głowie, że inna kobieta może myśleć jak chce, a nie jak ty chcesz. Zawsze to robisz? Szukasz nowych nicków i uwieszasz się wiercąc dziurę w brzuchu i szukając spisków? Wielki z ciebie szerlok, bo zaznaczyłam w gazetowym profilu płeć męską? Get a life.
                • anberte1 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:54
                  Nie nie chodze za toba i nie zamierzam chodzic. Po prostu ty piszesz raz w rodzaju meskim a raz w zenskim, w zaleznosci od tematu watku. i pogubilam sie smile , i wolalam zapytac.
      • la_mujer75 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 21:42
        Bo eutanazja jest ok. I mam nadzieję, że doczekam się czasów, że będę mogła godnie odejść, a nie w cierpieniu i męce. Ja nie Chrystus, co by za miliony cierpieć!
        • aguar Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:11
          Też marzę, aby mieć prawo do eutanazji! Jest nie mniej ważne niż prawo do aborcji. Po prostu chwilowo jestem na takim etapie życia, że prawo do aborcji było mi bardziej potrzebne, dlatego bardziej angażowałam się w tę walkę.
      • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:09
        Kobieta od beczek była regularnie bita i cale otoczenie udawało, że nic się nie dzieje. A sąd uznał, że mąż 5 ciąż przeoczył i nie można go o nic oskarżyć, choć ona zeznawała, że sam jej kazał załatwić sprawę, bo on bachora nie chce. To jest potwornie smutna historia, w której ta kobieta sama jest ofiarą.
        • szara.godzina Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:57
          Wiele jest cholernie smutnych, okołoaborcyjnych historii. Dlatego właśnie nic nie jest ok. Czasem dramatem jest aborcja, czasem jej brak. Banalizowanie tematu szkodzi poważnej dyskusji.
          • aguar Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 13:27
            Ale te historie często dlatego są smutne, że nie mamy prawa i dostępu do legalnej aborcji, bo nie ma na nią przyzwolenia społecznego, akceptacji dla wyborów kobiet...A to że ta akcja pokazuje, że nie musimy (bo niby dlaczego?) podchodzić do tematu aborcji śmiertelnie poważnie - to tylko na plus!
            • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 14:18
              Wiesz, ja akurat uważam, że do zagadnień antykoncepcji, aborcji czy w ogóle zdrowia należy podchodzić poważnie.
              • aguar Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 17:15
                Ja podchodzę poważnie do walki o prawo i dostęp do aborcji, ale czy ktoś sobie własną aborcję będzie traktował poważnie czy z humorem i dystansem albo na luzie (np. teraz usunę, a jak będę żałowała, to najwyżej znów zajdę) - to już sprawa tej osoby.
          • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 14:16
            Historia kobiety, która jest latami bita i zmuszana do seksu, a z efektami tego seksu zostawiana sama sobie, więc decyduje się dzieci zabijać, bo nie wiem, jak inaczej mogłaby sobie poradzić nie jest historią okołoaborcyjną. Jest historią o przemocy i jej biernych świadkach, o samotności ofiary.
    • wanda_co_nie_chciala_niemca2 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 20:58
      szara.godzina - cenna uwaga smile Cieszę się z tej okładki. Jest jak na zamówienie pro-liferów, z którymi absolutnie się identyfikuję smile Oby tak dalej, niech się dalej spychaja na margines smile Wysokie Obcasy sa ok big_grin
      • szara.godzina Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:51
        Ja się absolutnie nie identyfikuję z prolajfami. Nie identyfikuję się z żadnym uogólnieniem w imię idei. Czy to idea Boga i jego praw, czy idea absolutnej wolności dorosłego człowieka. Interesuje mnie real. A real jest taki, że przerwanie rozwoju nowego, ludzkiego osobnika na wczesnym, niesamodzielnym poziomie rozwoju to wypadkowa konfliktu interesów biologicznej nowej jakości z interesami dojrzałego osobnika. Konflikt to nie jest byle co, wygrana zakłada krzywdę zadaną drugiej stronie. A może i trzeciej, bo dawca plemnika też jest w grze. Czy konflikt ten rozwiązywać kryteriami ilościowymi, jakościowymi, czy ideowymi - są różne wizje. Ale trzeba je szanować wzajemnie i do konfliktu podejść z uwagą. Ja szanuję i brak szacunku i empatii mnie boli w tym "ok".
        • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:58
          A boli cię określenie aborcja eugeniczna?

„Dla mnie (…) priorytetem jest ustawa ograniczająca prawo do tzw. aborcji eugenicznej. Z przyczyn etycznych nie mogę się zgodzić na sytuację, w której z powodu podejrzenia wad płodu można dokonać aborcji. Dziś nazywa się to kompromisem, a dla mnie to nie do przyjęcia”.

Poseł PiS Janusz Śniadek

Gdzie szacunek dla rodzin, kobiet, które nie zdecydowały przerwać ciążę z powodu nieuleczalnych wad genetycznych zagrażających życiu płodu?
          • szara.godzina Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:09
            Przeczytałaś w ogóle, co napisałam o uogólnianiu w imię idei? Wątek jest o okładce WO. Gdyby był o okładce Naszego Dziennika z koszulkami "Rodzenie dzieci bez czaszek jest ok", pisałabym o szacunku dla tych, które/którzy z tym się nie zgadzają. Czy zafiksowanie na moje, MOJE, M O J E, sprawia, że ludziom obumierają szare komórki?
            • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:38
              Tak, przeczytałam. Czy ja ciebie obraziłam? Piszesz o braku szacunku i ja podaje przykład na brak szacunku. Nie uważam też aby to ok było przejawem braku szacunku.
              • szara.godzina Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:21
                Jest. Generalizuje, ocenia obiektywnie i kategorycznie w sprawie, która budzi skrajne emocje. Tym samym zamyka dyskusję. Można się okopywać na własnej pozycji i dokopywać innym, ale po co? Przekonani przyklasną, wątpiący się zniechęcą. Taka demonstracja jest nierozsądna, bo nieefektywna. Ale tak teraz to wszystko działa. Szok - klik - dyskusje na fejsach, stejtmenty, memy, parodie. Jutro będzie nowa bomba. Polaryzacja jest medialna.
                • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 13:01
                  To może też apel dla drugiej strony o niepolaryzowanie komunikatów? Nie? Ok.
        • mama303 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 15:00
          szara.godzina napisał:

>A real jest taki, że przerwani
          > e rozwoju nowego, ludzkiego osobnika na wczesnym, niesamodzielnym poziomie rozw
          > oju to wypadkowa konfliktu interesów biologicznej nowej jakości z interesami do
          > jrzałego osobnika.

porównywanie jakosci urodzonego osobnika do jakosci kilku komórek czy embriona, który dopiero może sie stać osobnikiem, jak ktos urodzony zechce i sie zdecyduje dac mu szansę, jest oględnie mówiąc mało rozsądne. To są dylematy z d....
    • z_pokladu_idy Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 22:28
      Zwolennicy całkowitego zakazu aborcji mają swoje plakaty z porozrywanymi strzępami ciał płodów. Dobrze wiedzieć, że w kontrze mamy brokat, to świetny argument w poważnej debacie. Panie z okładki powinny mieć jeszcze maseczki z tęczowej kupy jednorożca na twarzach.
      • 1elka26 Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 22:44
        Bardzo dobry komentarz Giertycha. To, co wyprawia tracąca czytelników GW jest ostatnio katastrofą, ale tym razem to już po prostu ręce opadają:

„Aborcja jest ok”??? Marsz w stronę lewicowej ekstremy przyspiesza. Gazeta, która była kiedyś centro-lewicowa teraz zupełnie oszalała. To już nie jest spór o konflikt dóbr, to jawne promowanie rzeczy złej jako „ok”
        twitter.com/GiertychRoman/status/964574971971457024
        • a1ma Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 00:20
          Co jest „jawnie złego” w aborcji?
    • nathasha Re: Okładka WO z soboty 16.02.18, 22:48
      Tak, aborcja jest ok, bo wybor kazdej kobiety, czy mi sie podoba czy nie, jest w tej sprawie ok.
    • fi0 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 07:44
      Na początku wydawało mi się, że to trochę za dużo, ale po refleksji sądzę, że okładka jest ok i aborcja jest ok. Jak każdy zabieg medyczny który służy kobietom. Kobiety robią aborcje, bo nie chcą być w ciąży. Nie muszą przy tym doświadczać cierpienia i wyrzutów sumienia.
      Przestaniemy kojarzyć aborcję wyłącznie ze smutkiem, depresją, tragedią i wyborem mniejszego zła. Fakty są takie, że jest to powszechne doświadczenie i bywa przeżyciem niosącym szczęście, o czym można się przekonać czytając wypowiedzi osób z tym doświadczeniem. Kobiety mogłyby rozmawiać ze sobą o aborcji i dzielić się ze sobą całym spektrum odczuć, gdyby nie "odium morderczyni", które jest nam narzucane. Dlatego ważne jest takie afirmatywne podejście, w dyskursie publicznym i w życiu prywatnym.
      • sanrio Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 08:33
        i koniecznie w taki krzykliwy, egzaltowany różowy sposób? Nie można wypośrodkować tych emocji, musi być tylko: aborcja to mordowanie niewinnych dzieci lub: aborcja jest ok, nasz aborcyjny dream team mówi "who cares?!"

w moim "oburzeniu" nie chodzi o to czy aborcja jest dobra czy zła, jestem przede wszystkim za prawem do wyboru, jednak absolutnie nie za promowaniem aborcji jako środka antykoncepcyjnego, do czego zmierzają (nie wprost) tego typu okładki
        • fi0 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 08:48
          Moim zdaniem "krzykliwe" i "egzaltowane" są bilbordy z rozszarpanymi płodami. Okładka jest w kolorze pastelowo-różowym, nie jest się krzykliwa. Artykuł jest o tym jak wspierać kobiety w doświadczeniu aborcji, nie ma nic o tym, że aborcja = antykoncepcja. Jesteś za "prawem do wyboru" - podczas gdy nie ma "prawa do wyboru" bez aborcji. Abyśmy mogły wybierać, czy chcemy zrobić aborcję czy nie, najpierw aborcja musi być dostępna.
          • sanrio Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:50
            cytat:
            "aborcja jest normalna. Jestem za aborcją. Każdy kocha kogoś, kto miał aborcję (ja nie - przyp.sanrio). Do tego dużo różu, uśmiechu i brokatu"

nie mam pytań do autora tych słów (od drugiej kropki)
            • fi0 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 13:18
              A skąd wiesz że nie kochasz kogoś kto miał aborcję? To nie jest doświadczenie, o którym w dzisiejszych czasach kobieta może normalnie powiedzieć drugiej kobiecie, bez rozdzierania szat, biczowania się itp. O aborcji mojej mamy dowiedziałam się przypadkiem, mój facet też przypadkiem dowiedział się o aborcji swojej matki. Gdyby nie przypadki nie wiedzielibyśmy. Zakładanie że "żadna z osób które kocham nie miała aborcji" to zamykanie oczu na rzeczywistość.
              • sanrio Re: Okładka WO z soboty 18.02.18, 09:53
                wybacz, kocham dokładnie 6 osób: rodziców, siostrę, męża i moje dzieci. Wiem na 100%, że żadna z tych osób nie miała aborcji
                • aguar Re: Okładka WO z soboty 18.02.18, 11:10
                  No ale jeszcze może mieć. Jeśli siostra po menopauzie i masz samych synów to np. wnuczka. I co, przestaniesz kochać?
            • fi0 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 14:09
              Jeśli interesuje cię dlaczego ktoś może być "za aborcją" (nie za prawem, bo z prawa nic nie wynika), pisałam o tym niżej.
              W filmie 4 miesiące 3 tygodnie i 2 dni pokazane jest okropne doświadczenie aborcji (w sensie dwie kobiety doświadczają potworności aby usunąć niechcianą ciążę), a jest to tak traumatyczne i obciążone takim tabu, że nigdy już o tym ze sobą nie porozmawiają. Każda zostanie z tym doświadczeniem sama. Okładka WO mówi "Nie jesteś sama". To też jest ok.
              • sanrio Re: Okładka WO z soboty 18.02.18, 09:56
                fajnie się odniosłaś do cytatu, szkoda, że nie na temat.
                Pisałam "od drugiej kropki" co oznacza :" Każdy kocha kogoś, kto miał aborcję. Do tego dużo różu, uśmiechu i brokatu"

wyjaśnij mi proszę co tu robi róż, brokat i uśmiech, ok może sam róż i brokat
                • fi0 Re: Okładka WO z soboty 18.02.18, 16:38
                  Róż i brokat widzę tak: w publicznym dyskursie o aborcji dominuje krew i czerń i wszyscy jesteśmy przesiąknięci taką "atmosferą". Nawet osoby które są za tzw. prawem do wyboru mówią, że aborcja to mniejsze zło, które można zrobić tylko w ostateczności, po konsultacji z psychologiem, że kobieta może mieć depresję itp. Róż i brokat jest opozycją do powyższego, wprowadza inną narrację: nie trzeba się z powodu aborcji smucić, kobiety mają prawo odczuwać po aborcji nie tylko ulgę, ale również radość, euforię, zachwyt, satysfakcję, uniesienie, ekstazę i inne przyjemne rzeczy. Co więcej, kobiety które miały takie odczucia nie muszą o nich milczeć, nie muszą się ich wstydzić, mają prawo do własnej narracji o aborcji - im bardziej będzie ona różowo-brokatowa tym większą będzie przeciwwagą dla narracji krwawo-czarnych, które (na razie) przez większość z nas są dopuszczane jako jedyne możliwe. Dobrze aby to się zmieniło.
        • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:18
          Akurat środowiska, które domagają się zalegalizowania i destygmatyzacji aborcji bardzo duży nacisk kładą na kwestie bezpiecznej i szeroko dostępnej antykoncepcji. Ci, którzy uważają aborcję za morderstwo robią wszystko, żeby z antykoncepcją było jak najtrudniej.
          • aguar Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:06
            Ale tak w ogóle to zwykła logika pokazuje, że jednak aborcja jest bardziej kłopotliwa od antykoncepcji, trzeba się jednak poddać zabiegowi medycznemu, chociaż nie obciążonemu dużym ryzykiem, ale jednak, większość ludzi jednak woli nie być poddawanym zabiegom medycznym, jak nie musi.
    • kotomama Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 08:52
      "Przez tę okładkę zlikwidują nam swobodny dostęp do antykoncepcji awaryjnej. Okaże się, że legalnej aborcji ze względu na uszkodzenia płodu, w kilku województwach, praktycznie nie da się przeprowadzić, a w pozostałych będzie trudno. Leki antykoncepcyjne będą bardzo drogie i nierefundowane, a apteki będą odmawiały ich sprzedaży, bo klauzula sumienia jednej z religii.

Naszą rozrodczość będzie kontrolował jeden z bardziej restrykcyjnych systemów prawnych w Europie, nazywany kompromisem, a o ciąży i rozrodzie najwięcej będą mieli do powiedzenia faceci po 60 i księża. A najlepiej księża po 70.

Ciążę zaczniemy nazywać dzieckiem od momentu, kiedy plemnikowi przestanie się ruszać witka, zniknie pojęcie zarodka i embrionu, pojawi się do tej pory nieznane medycznie pojęcie dziecka nienarodzonego lub poczętego. Zabieg medyczny ratujący życie matki zaczniemy nazywać morderstwem, a kobiety będą zmuszane do donoszenia zagrożonych ciąż i rodzenia uszkodzonych płodów, tylko po to, żeby zaraz umarły. Lub żyły rok cierpiąc. Ważne, że ochrzczone.

A na koniec organizacja fanatyków o szemranym finansowaniu zagrozi, że będą nas wsadzali do więzienia nie tylko za poronienie, ale także za przesłanie koleżance linka do kliniki na Słowacji albo zawiezienie jej samochodem do Berlina.

I to wszystko przez tę okładkę.
      A nie, zaczekaj..."

Anna Maria Siwińska (Siwa)
    • fi0 Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 09:23
      Kiedyś byłam za "prawem do wyboru", ale uważam teraz, że to za mało, teraz jestem za aborcją. Jeśli przestanie się patrzeć na aborcję z perspektywy światopoglądowej a zacznie z perspektywy medycznej, łatwo zauważyć, że prawo to za mało, prawo nic nie daje. Zróbmy eksperyment myślowy- w miejsce aborcji podstawmy np. darmową opiekę medyczną.
      Kobiety w Polsce mają prawo do bezpłatnej opieki medycznej. Czyż nie?
      To znaczy, że kiedy kobieta potrzebuje opieki medycznej, to ma prawo do tego, aby ją bezpłatnie otrzymać. A jakże.
      Czyli jak kobieta idzie się zapisać do specjalisty np. endokrynologa i będzie miała wizytę za dwa lata, to korzysta z prawa do bezpłatnej opieki medycznej. No przecie!
      Prawo do opieki medycznej to za mało, jeżeli ta opieka nie jest realnie dostępna. Dlatego jestem za bezpłatną opieką medyczną, nie za prawem do niej. Legalnej, bezpiecznej i dostępnej zawsze, kiedy jest potrzebna.
    • sumire Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 09:50
      Nie trawię WO w ostatnich czasach, bo więcej tam lajfstajlowych tekstów oderwanych od reala niż porządnych reportaży i wywiadów - a kiedyś były.
      Mam mieszane uczucia co do tej okładki. Rozumiem zamysł - "nie musisz czuć się winna, jeśli zrobiłaś to, co chciałaś", ale wykonanie do mnie nie trafia.
      • asmarabis Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:35
        A moze wyroslas najzwyczajniej w swiecie z WO?
        To gazeta dla 30 latek poszukaj czegos odpowiedniejszego dla osob w swoim wieku, chyba nie zamierzasz cale zycie stac w miejscu i czytac jednej gazety???
      • asmarabis Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:35
        A moze wyroslas najzwyczajniej w swiecie z WO?
        To gazeta dla 30 latek poszukaj czegos odpowiedniejszego dla osob w swoim wieku, chyba nie zamierzasz cale zycie stac w miejscu i czytac jednej gazety???
        • sumire Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:57
          Tak, wiem, że twoim zdaniem mam 75 lat i pracuję jako ochroniarz big_grin Staraj się bardziej.
          • asmarabis Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:06
            Samo pisalas ze juz cie nie podchodzi. Co swiadczy o tym ze mimo wszystko rozwijasz sie i idziesz do przodu, wiec znajdz sobie inna gazete.
            Wyobraz sobie ze kiedys mnie krecil neewsweek i polityka a teraz uwazam ze to gazety dla przedszkolakow ( o ile w ogole jeszcze sa wydawane, nie jestem na biezaco)
      • lellapolella Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 17:04
        100/100, sumire. Też rozumiem zamysł, ale dlatego, że chcę - ten zamysł nie narzuca się automatycznie. Mam w nosie, co myślą o okładce środowiska pro-life ale sama nie mogę jej w stu procentach zaakceptować.
        WO nigdy nie czytywałam regularnie, zawsze coś mnie uwierało (chyba babskośćwink), wolę DF.
    • handzia.kaziukowa Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:03
      Histeryczna reakcja na te okladke potwierdza jedynie moje subiektywne obserwacje, jakich realnych szkod dokonal kler w mentalnosci tutaj akurat Polek, i ze in gremio wcale nie chca one pelnej legalizacji aborcji.
      • kotomama Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:26
        Jak to się pisało? Aaaaa już wiem 100/100
      • aguar Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:00
        Też się zgadzam. Wiele rzeczy w WO mnie drażni, ale akurat nie te akcje walczące z tym, że aborcja jest jakimś tabu - wiele z nas to robi, ale nie można o tym normalnie porozmawiać i traktować tego jako normalną część życia kobiet.
      • memphis90 Re: Okładka WO z soboty 18.02.18, 15:42
        Histeryczna? Gdzie widziałas tę histeryczną reakcję?
        • handzia.kaziukowa Re: Okładka WO z soboty 18.02.18, 15:51
          Na facebooku.
    • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:16
      A kiedy u nas było w miarę liberalne prawo? Nie masz na myśli tego tzw. kompromisu chyba.
      Okładka jest ok - spodziewasz się w świeckim i feministycznym piśmie rozmowy o dzieciach nienarodzonych?
    • kotomama Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:32
      "Gratulacje dla Wyborczej za odwagę. W koncu ktoś się sprzeciwił tej potwornie upierdliwej i dusznej narracji konserwy i koscioła o grzechu i masakrze emocjonalnej.

Ja tam uważam, że po całej tej awanturze i mękoleniu przez dekady jakim to aborcja jest straszliwym etycznym złem, po latach demonizowania, publicznego płaczu (jakby mało było, że aborcja to, bywa, tragedia osobista-choć przecież nie zawsze, pewnie nawet nie bardzo czesto) okładka z napisem, że ABORCJA JEST OK, to jest naprawdę coś w porządku dla wybalansowania i zdrowia psychicznego. Nie kumam czemu Polacy tak bardzo chcą się zasklepiać w formie rozdartego dramatycznie i stale cierpiącego moralne katusze półtrupa niedobitego na polu wiecznej histerycznej walki. Jesli ktos publicznie mówi, ze aborcja to zabieg medyczny i ten zabieg medyczny jest ok, to ja czuję, wybaczcie, w tej upierdliwie napiętej do ostatecznosci polskiej atmosferze ożywczy ulgi wiaterek."

Ziemowit Szczerek
      • sanrio Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:53
        a coś od siebie krejzi? co to są za ludzie, których cytujesz?
    • aguar Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 10:57
      Tak, aborcja może być ok! Jeśli jest to aborcja z własnego wyboru, legalna, w nowocześnie wyposażonym gabinecie z odpowiednim zapleczem, w pełnym znieczuleniu, nowoczesną metodą (nie skrobanie tylko metoda próżniowa), za niezawyżoną cenę, w towarzystwie miłego, nieoceniającego personelu.
      Ale nie jest ok jeśli jest w podziemiu, w strachu, w bólu, w tajemnicy, w samotności, przestarzałymi metodami, niewysterylizowanym sprzętem, bez znieczulenia, za niewspółmiernie wysoką cenę...
    • ladyjane Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:10
      Zgadzam się.
    • super_hetero_dyna Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:13
      Okładka świetna, po pouczająca. Wiele lat temu, czytając GW, brałem na poważnie jej propagandowe zaklęcia o tym, że trauma, jaką jest aborcja, jest wystarczającą gwarancją, że nie będzie nadużywana i traktowana jak jeszcze jedna metoda antykoncepcji. Że jeśli kobieta decyduje się na aborcję to tylko dlatego, że jej sytuacja jest skrajnie beznadziejna i nieludzkim okrucieństwem jest zmuszanie jej do rodzenia. Minęło trochę czasu, zmieniła się mądrość etapu i dziś już wiemy, że ta "krytyczna sytuacja" to za dużo książek do przeprowadzki. Maska hipokryzji spadła i pokazało się plugawe oblicze lewicy, wychwalającej zbrodnię i zbrodniarzy. Dobrze się stało. Może to obudzi niektóre uśpione sumienia.
      • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:28
        Skrajnie beznadziejna... Czysta manipulacja przez ciebie przemawia. Zresztą bądźmy szczerzy. Chociaż raz. W ocenie osób trzecich nigdy nie jest sytuacja tak skrajna. Prawda? Na pewno nie jest to sytuacja łatwa i komfortowa, ale czy zaraz musi być skrajana? Nie wiem co pisała kilka lat temu GW i mnie to nie interesuje.
        • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 11:36
          Idole prawicy też mieli swoją mądrość etapu. Taki Chazan skrobał aż miło, dopóki to było opłacalne i jakoś mu płacz zabijanych dzieci sumienia nie mącił. Zelnik też bez problemu przekonał swoją partnerkę, że lepiej dzidziusia zabić, bo im w karierze przeszkadza. Jak kariera zrobiona to teraz autorytet moralny wystepuje w obronie życia poczetego.
          • super_hetero_dyna Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:27
            A św. Paweł prześladował chrześcijan aż miło, a potem, jak karierę zrobił, to autorytet moralny za pisanie listów się zabrał.
            • jem.gluten.i.cukier Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:29
              Nawet Krwawa Luna jak jej się znudziło wyrywanie paznokci i bicie po genitaliach zrobiła się miłą i pobożną staruszeczką. Z tego wniosek, że najlepiej robic co się chce, potem myk - zmiana i jest autorytet moralny.
        • super_hetero_dyna Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 12:25
          Nie przeze mnie, bo ja sobie tego nie wymyśliłem, tylko relacjonuję, jaka wówczas była linia propagandowa czerskiej gadzinówki.
          • kropkacom Re: Okładka WO z soboty 17.02.18, 13:02
            Tak, tak...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka