24.02.18, 17:48
Czy skorzystałybyście z noclegu, który nie ma jeszcze żadnej opinii?
Chodzi o Londyn.
Można zaufać, że to bezpieczna oferta i nie skończy się tak, że przyjeżdżamy a domu w ogóle nie ma, albo jest jakoś szczególnie beznadziejny?

I jeszcze jedno pytanie - dla tych, którzy korzystali. Oglądam zdjęcia z tych mieszkań - i one czasem są w pełni wyposażone, umeblowane, z zabawkami, książkami, durnostojkami - tak wyglądają te mieszkania? Szczerze móiwiąc, myślę, że gdybym chciała wynajmować moje mieszkanie, to raczej opróżniłabym je z takich rzeczy. Czy w szafach będą ubrania?

PIerwszy raz przymierzam się do wynajęcia przez ten serwis, nie bardzo wiem czego oczekiwać
Obserwuj wątek
    • melmire Re: airbnb 24.02.18, 17:52
      Wygladaja tak jak na zdjeciach, szafy albo przynajmniej czesc szaf sa oproznione dla gosci.
      • brysia0 Re: airbnb 24.02.18, 18:13
        Generalnie jest wszystko ok. Ja od kilku lat korzystam z serwisu i tylko raz się nacięłam. Ale to właściwie była moja wina trochę, bo nie doczytałam czegoś i potem byłam mocno zdziwiona. Serwis pomaga też w razie problemów, łącznie ze znalezieniem na szybko innego lokum w tej samej cenie. Jak się obawiasz braku opinii ( no zawsze ktoś musi być pierwszy..) to napisz do nich do supportu z pytaniem jak weryfikowali tego gospodarza. Odpiszą Ci. Jeśli nie masz jeszcze założonego konta to odezwij się do mnie na priv, zrobię Ci "polecenie" ode mnie. Wtedy Ty masz zniżkę na pierwszy pobyt 20 Euro, a ja 12 E za polecenie klienta smile
        • joxanna1 Re: airbnb 24.02.18, 18:26
          dzięki, możemy spróbować - ale szczerze mówiąc nie wiem, jak sie pisze na priva...
          • brysia0 Re: airbnb 24.02.18, 18:44
            Piszesz mi maila na adres : brysia0@gazeta.pl smile
            • joxanna1 Re: airbnb 24.02.18, 18:54
              dzięki. Ale też już dowiedziałam się, że za późno - mam już kontosmile. Od tygodnia eksploruję na własną rękę i dorobilam się listy potencjalnych mieszkań i serii pytańsmile
              • brysia0 Re: airbnb 25.02.18, 09:30
                To pytaj smile Ja czasem najpierw też długo wymieniam maile z różnymi właścicielami zanim zrobię rezerwację.
            • szpil1 Re: airbnb 28.02.18, 20:55
              brysia0 napisała:

> Piszesz mi maila na adres : brysia0@gazeta.pl smile

Brysia, ja do Ciebie napisałam smile
    • annpierle Re: airbnb 24.02.18, 18:21
      U mnie podobnie: bardzo czesto wynajmujemy, niacielam sie tylko raz. Za to jak...! Trzeba bylo hotelu szukac o 22-iej, bo w mieszkaniu syf (wlacznie z drzwiami lodowki przyklejonymi do komory jakims wyciekajacym sosem, pestkami licznymi z oliwek na dywanie i posciela swiezo po wlascicielce).
      Trzeba bylo kilka maili wyslac, ale wszystko zostalo nam zwrocone + bonus na nastepny wynajem.
      Podstawowa regula, ktora kazdy zna, ale moze warto przypomniec: jesli cokolwiek jest nie tak, robic jak najwiecej zdjec.
      Co do meritum: w Londynie, jesli tanie i bez ocen, wahalabym sie.
      Ale rzeczywiscie, w tych mieszkaniach, ktore juz maja oceny, ktos musial byc ten pierwszy ...
    • 89mumin Re: airbnb 24.02.18, 18:32
      Zrobiłam tak kiedyś na bookingu - nie wiem na ile serwisy są porównywalne. Trafiłam znakomicie. Minęło już parę lat, a miejscówka ma wciąż średnią powyżej 9.0, tylko ceny już trochę wyższe wink
      • chicarica Re: airbnb 24.02.18, 18:43
        Ja w ten sposób natrafiłam na pierwszy sezon działalności absolutnie cudownego pensjonatu w Hiszpanii, małego, klimatycznego, z pięknym widokiem na morze i góry, z własnym rezydującym kotem i przeuroczymi właścicielami. Teraz pensjonat jest wielokrotnie droższy.
    • obrus_w_paski Re: airbnb 24.02.18, 18:34
      Korzystam z airbnb tylko w miejscach s których nie ma hoteli typu na końcu świata w jakiejś zapadłej dziurze, gdzie pomagam jakiejś babulence której wnuczka założyła konto na airbnb . Albo ewentualnie w Islandiiwink
      Mam zasadę niekorzystania z airbn w żadnym większym mieście ponieważ tam ta app realnie szkodzi, wpływa na ceny nieruchomości i tym samym sprawia problemy mieszkańcom. Znajomi którzy jeszcze mieszkają w Barcelonie myślą k wyprowadźcce, mino ze zeszłego lata urząd miasta zrobił obławę na nielegalne mieszkania airbnb- zamknął ponad tysiąc, znajoma dostała np mandat w wysokości 60k€(!) za nielegalne podnajmowane mieszkania, ale tak cyz inaczej...w 2014 można było wynająć super mieszkanie za 600€ teraz za poniżej 1200€ nic sensownego nie znajdziesz. Wiec w dużych miastach stawiam na hotele
      • vodyanoi Re: airbnb 24.02.18, 20:14
        Też tak robię. W Barcelonie to już w ogóle zrobiła się patologia, bo niby jako prywatni posiadacze przez airbnb mieszkania wynajmują już teraz w dużej mierze... Chińczycy, a raczej olbrzymie chińskie spółki. Skupują mieszkania, czynsze i ceny nieruchomości rosną, mieszkańców Barcelony na to nie stać, więc wyprowadzają się z miasta. A turyści walą tam masowo, bo Barcelona taka klimatyczna. Niedługo tam będą chyba jedynie turyści, którzy będą wynajmowac mieszkania od Chińczyków big_grin
        • obrus_w_paski Re: airbnb 24.02.18, 20:38
          Tak, teraz jestem na weekend w bcn bo zajmuje się kotami koleżanki (na codzien mieszkam na costa brava). Przeszłam sobie po eixample w czwartkowy wieczór i z balkonów czy otwartych okien słychac tylko Amerykanów. Na ulicach hordy turystów. Kilka ukochanych sklepów z wełna uciekło z miasta, bo ich właściciele, Katalończycy nie mogą pozwolić sobie na mieszkanie w mieście w którym mieszkali od kilku pokoleń.
          W zeszłe lato znajoma właśnie dostała mandat za nielegalne podnajmowane na airbnb, 60 tysięcy euro (!). UrZad miasta stara się jak może, ale raczej ciemno fo widzę.
          W każdym razie, w Londynie korzystałbym z hotelu/ pensjonatu
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: airbnb 24.02.18, 21:32
            obrus_w_paski napisała:

> Tak, teraz jestem na weekend w bcn bo zajmuje się kotami koleżanki (na codzien
            > mieszkam na costa brava). Przeszłam sobie po eixample w czwartkowy wieczór i z
            > balkonów czy otwartych okien słychac tylko Amerykanów. Na ulicach hordy turystó
            > w.

Na czym polega ten fenomen Barcelony?

Xsioonc
            • ewa_mama_jasia Re: airbnb 25.02.18, 09:41
              Jest stara i ma zabytki. I ma słynna drużynę piłkarska. Ponadto istnieje jako tło wielu książek i bibliofile ściągają do niej jak do Mekki.
              • bywalec.hoteli Re: airbnb 25.02.18, 18:10
                Byłem i myśle, ze w Hiszpanii 1000 ciekawszych miejsc. Po prostu wielkie miasto z zabytkami, Sagrada Familia i słynnym klubem piłkarskim. Woody Allen tez rozreklamował BCN swoim filmem.
              • patrice1979 Re: airbnb 01.10.22, 17:46
                Zastanawiam się po co informować wszem i wobec kiedy urodziło się potomka. Nigdy tego nie pojmę.
      • brysia0 Re: airbnb 25.02.18, 09:34
        Co do zasady - ogólnie - masz rację. Jak jedziemy we 2 to zawsze hotele. Ale jeśli podróżuję w 4-5 osób to w hotelach muszę już brać 2 pokoje lub o wiele droższe "apartamenty" rodzinne. I wtedy mieszkania są najlepszą dla mnie opcją. Plus to, że np. kolację mogę już rodzinie przygotować w kuchni, a nie chodzić 2 razy dziennie do knajpy ( na obiad i kolację), bo bym zbankrutowała smile
    • biala_ladecka Re: airbnb 24.02.18, 18:41
      Skorzystalabym, ale potrafie wiele wyczytac miedzy wierszami oferty. Wlasciwie jedyny raz, kiedy sie nacielam to bardzo wysoko i licznie oceniany hotel w Krk.
    • phantomka Re: airbnb 25.02.18, 09:51
      Raz korzystalismy z tego serwisu. Wlasnie w Londynie bedac. Mieszkanie bylo pozostawione tak, jakby wlasciciel na chwile wyszedl, czyli wszystkie jego rzeczy zostaly w szafach. Mieszkanie bylo malutkie, jak porownywalismy ze zdjeciami, to ktos robil niezle zabiegi, zeby takowe sie nie wydawalo. Mnie ten serwis zrazil, poniewaz dom byl w stanie nie do przyjecia dla nas, a opinie mial wysmienite. Wile jednak booking.
      • joxanna1 Re: airbnb 25.02.18, 10:23
        Wszystko się miesza. Na bookingu widzę niektóre mieszkania też wystawione na rbb.
        Rozumiem wszystkie argumenty przeciwko wynajmowaniu takich mieszkań.
        No, ale dla mnie to jedyna możliwość wyjazdu z rodziną na kilka dni. Hotele są za drogie, nie mają kuchni (aparthotele które znajduję są jeszcze droższe) poza tym ja nie potrzebuję super obsługi, boyów hotelowych, ani śniadania. Potrzebuję kuchni, paru choćby materacy i dobrej lokalizacji.
        • aguar Re: airbnb 25.02.18, 10:56
          No właśnie, chciałam się podpiąć z pytaniem czy airnb ma jakieś przewagi nad bookingiem, bo też widzę interesujące mnie oferty w obu serwisach?
          • iberka Re: airbnb 28.02.18, 23:14
            airbnb jest nastawione na wynajem od prywatnych osób, a booking, to hotele/ pensjonaty itd. Ale ponieważ rynek jest zmienny, to oferty się zazębiają a serwisy przenikają. Firma, w której pracuję, ma swoje apartamenty zarówno na bookingu jak i na airbnb Z tym, że to są apartamenty w których nikt na codzień nie mieszka, poza turystami.
            W bookingu warto zwracać uwagę na oferty " genius", bo to znaczy, że dany obiekt osiągnął coś więcej niż tylko dobrą lokalizację czy ładne wnętrze.
            Na airbnb poczytać opinie o wynajmującym. Ciężko być tym pierwszym i ja bym się nie zdecydowała
        • phantomka Re: airbnb 25.02.18, 11:23
          Mnie nie przekonalo to, ze wchodze do moeszkania, w ktorym mam czyjes gacie, porzadek, mimo sprzatania to byla porazka. Zrobilismy kilka prawdziwych zdjec tego miejsca i wrzucilismy im na strone. Zreszta sam serwis byl poinformowany o sytuacji. Ja bylam tylko zdziwiona tyloma pozytywnymi opiniami.
    • mayaalex Re: airbnb 25.02.18, 09:54
      Raz skorzystalam z hotelu bez ocen w Paryzu, wygladal fajnie na zdjeciach i mial super lokalizacje a cena byla calkiem rozsadna. Okazalo sie, ze hotel byl nowy a wlascicielom zalezalo na opiniach wiec dostalam upgrade do pokoju na najwyzszym pietrze, z widokiem na wieze Eiffla, wraz z bardzo niesmiala prosba, ze jesli mi sie podobalo to poprosza o napisanie opinii na tripadvisorze. Bardzo dobrze wspominam ten weekend smile
      z airbnb nie korzystam z powodow przedstawionych juz powyzej, uwazam ze to szkodzi mieszkancom, sztucznie winduje ceny i ostatecznie niszczy klimat miasta - ale rozumiem, sama mam dwojke dzieci i szukanie hotelu z odpowiednimi pokojami robi sie coraz trudniejsze. Aparthotele tez sa fajne w takiej sytuacji, masz zawsze jakas kuchenke i wiecej miejsca.
    • agnieszka_kak Re: airbnb 25.02.18, 12:38
      Airbnb gdy powstawało było serwisem podnajmu swojego mieszkania (na zasadzie- będzie 2 tygodnie stalk puste- to wynajmę) i do tej pory wiele osób tak robi. Normalnie tam mieszka, więc trudno oczekiwać opróźnienia. Kupno mieszkania "pod airbnb" to patologia przeszkadzająca sąsiadom i podwyższająca sztucznie ceny nieruchomości.
    • landora Re: airbnb 01.03.18, 10:37
      Zależy od mieszkania. Czasem w szafkach są rzeczy, na półkach książki, a czasem nie ma nic.
      Ja się nacięłam raz. Mieszkanie nie odpowiadało opisowi, pościel była brudna. Po interwencji w Airbnb dostaliśmy voucher na nowe (droższe) miejsce i w dodatku zwrot kasy za to pierwsze. Czyli w efekcie spaliśmy za darmo. Obsługę klienta mają na naprawdę świetnym poziomie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka