mamablue 28.02.18, 15:41 Jak sobie radzicie z utrzymaniem cudzych tajemnic, które ktoś wam powierza? Albo zwykłych spraw, o ktorych gada się np w pracy? Mimowolnie gadacie czy potraficie zachować dla siebie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
same-old_mona Re: Cudze tajemnice 28.02.18, 15:45 Potrafię zachować, a nawet zapomnieć całkiem :p Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Cudze tajemnice 28.02.18, 15:46 Normalnie. Tajemnica to tajemnica. Nie mam w zwyczaju gadać o czyichś sprawach z osobami trzecimi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Cudze tajemnice 28.02.18, 15:55 Z czym tu sobie "radzić"? Jeśli ktoś prosi o dyskrecję, to nie latam po świecie z jęzorem, tylko zachowuję dla siebie. "Zwykłe sprawy, o których gada się w pracy" to masz na myśli tajemnice zawodową czy wynurzenia przy automacie do kawy koleżanki z działu na temat teściowej/wakacji/kochanka słyszane przez obsadę trzech pokoi? Odpowiedz Link Zgłoś
mamablue Re: Cudze tajemnice 28.02.18, 21:58 Np. tematy, o których koleżanka gada w socjalnym przy kawie. Różne takie historie mało dyskretne. Słyszę, potem gdzieś mi się przypomni i coś wplotę dalej. Niby nie zastrzega, że to jakaś tajemnica, bo nie tylko do mnie tak gada, jednak mam jakiś dyskomfort, że potem powiem, że słyszałam od A, że ... bla, bla. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Cudze tajemnice 28.02.18, 16:04 Tajemnica jest tajemnica jesli wie o niej jedna osoba jesli wiecej to jest to juz publiczna prawda. Nie gadam , takie gadanie dalej zawsze przyniesie problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Cudze tajemnice 28.02.18, 18:12 Tajemnica to tajemnica- wiadomo, ze tylko do wysłuchania, powtórzyć nikomu nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Cudze tajemnice 28.02.18, 18:31 Nie plotkuję, nie powtarzam. Czasami zdarzy się, że przytoczę w dyskusji jakaś sytuację, ale w zupełnie innym środowisku, w sposób ogólny (bez miejsc, imion etc.) bez możliwości zidentyfikowania. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Cudze tajemnice 28.02.18, 18:58 Nigdy nie gadam mimowolnie. I ogolnie bardzo cenie dyskrecje. A tajemnica to tajemnica, nie do powtarzania. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Cudze tajemnice 28.02.18, 19:18 To jakas forma rekrutacji, szukasz spowiednika na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: Cudze tajemnice 28.02.18, 19:41 Spraw delikatnych / intymnych / z góry określonych jako tajemnica nie rozgaduję. Ale przyznaję, że mam nieraz problem z odróżnieniem tajemnicy (w mniemaniu osoby powierzającej) od zwykłej informacji. Nie raz i nie dwa chlapnęłam - wydawało mi się zupełnie neutralną informacją - a potem się okazało, że to była tajemnica i olaboga jak mogłam. Teraz już ostrzegam, że jak ma coś być poufne, to albo proszę mi nie gadać (rozwiązanie preferowane) albo mówić, że to tajemnica, bo skąd ja mam wiedzieć, że informacja, że X pojechała do kraju Y to tajne /poufne. Czasem się też gubię w tym, co jest poufne, co było, a już nie jest, a co nie jest, chyba, że dla pana A, dla niego jest wersja B... W sumie, to życzyłabym sobie, żeby ludzie nie powierzali mi swoich tajemnic, byłoby mi z tym lżej. Ja swoje rozgaduję dopiero jak mi zależy na 'rozgłosie'. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_meerkat Re: Cudze tajemnice 28.02.18, 23:36 Nie mam z tym problemu. Nie lubie plotkowac o innych, nie rozumiem co w tym trudnego? Odpowiedz Link Zgłoś
anagat1 Re: Cudze tajemnice 28.02.18, 23:48 OJP.. jakbym gadala,to bym z pracy zostala zwolniona. Uwazam na to, co komu o kim mowie. Jestem lekarzem i ostatnio na pscyhiatrii pracuje, wiec mam nadzieje, ze oczywiste jest, ze tajemnice sa dochowane. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Cudze tajemnice 01.03.18, 02:44 Nie znoszę plotkować i nie interesuję się cudzym życiem, póki mam własne. Poza tym od dzieciństwa nauczona byłam "morda w kubeł i nie bulgocz" - nie, nie mam najmniejszego problemu z utrzymaniem czegoś w tajemnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
misoune Re: Cudze tajemnice 01.03.18, 06:27 Potrafię zachować. Ale mam taką pindę w pracy, która tylko słucha i leci paplać , świnia jedna, oslizła gnida. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Cudze tajemnice 01.03.18, 07:18 Nie mam problemu z utrzymaniem tajemnic niedotyczących mnie i mojego rodziny ani takich, których nie mogę powiedzieć nikomu. Natomiast fatalna jestem w wybiórczym przekazywaniu informacji - na zasadzie, że o tym mówimy wszystkim, ale nie cioci Kazi. Przed obroną pracy magisterskiej męża ustatliliśmy, że nie podajemy daty jego mamie, bo zacznie panikować. Więc kiedy teściowa zaczęła rozmawiać na temat obrony, to wypowiedziałam się na inny temat: "A wiesz, że mój kuzyn ma obronę wtedy, kiedy M.?" Mąż pierwszy i ostatni raz w życiu wykonał klasycznego facepalma. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Cudze tajemnice 01.03.18, 07:36 Jeśli ktoś mówi, że coś jest do mojej informacji to zachowuję. Jeśli takie tam gadanie to gadam. Może nie tonem sensacji ale jakoś tak przy okazji. Sama jestem ekstrawertyczką i o swoich sprawach i przemyśleniach też dużo gadam. Chciałabym czasem mniej, ale nie umiem. Odpowiedz Link Zgłoś