Dodaj do ulubionych

1% Caritas

09.03.18, 17:59
Dziewczyny mam pytanie, jestem zupełnie niezorientowana w tym temacie. Czy w przypadku przekazania 1% z podatku przez Caritas dla konkretnej osoby, to całość kwoty trafia do osoby wskazanej ? Czy Caritas odlicza część na działanie Fundacji?
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: 1% Caritas 09.03.18, 18:11
      Każda fundacja ma prawo zabierać coś jako "koszty manipulacyjne" nie ma znaczenia czy to Caritas, WOŚP czy Fundacja TVN. Od każdej darowizny, od 1% pewnie też. Trzeba by się zapytać osoby dla której dałaś 1% - ile jej przekazali.Bo wiesz ile wpłaciłaś,
      • asia-loi Re: 1% Caritas 09.03.18, 18:14
        arwena_11 napisała:

Trzeba by się zapytać osoby dla której dałaś 1% - ile jej przekazali.Bo wiesz ile wpłaciłaś,

Ale czy osoba obdarowana wie ile kto wpłacił?
        Nie jest tak, że fundacja im mówi, że ludzie wpłacili tyle i tyle?
        • hopsi-daisy Re: 1% Caritas 09.03.18, 18:28
          Fundacja w której moj bratanek ma konto daje taka mozliwosc, w wysylasz im strone pita z kwota im przekazana z info ze to dla "Jasia" i wtedy wiedza. Jak tego nie zrobisz to kasa idzie na cele statytiwe ogolnie czyli dzielona na wszystkich podopiecznych
          • asia-loi Re: 1% Caritas 09.03.18, 18:35
            hopsi-daisy napisał(a):

Jak teg nie zrobisz to kasa idzie na cele statytiwe ogolnie czyli dzielona na wszystkich podopiecznych

Nie podoba mi się to. Myślałam, że jak wpiszę dla kogo, to ta osoba dostaje wszystko co dałam, a nie Fundacja.
            • arwena_11 Re: 1% Caritas 09.03.18, 18:41
              Jak dajesz na WOŚP - to myślisz, że wszystko idzie na cel zbiórki?
            • iwoniaw Ależ tak właśnie jest 09.03.18, 18:48
              Myślałam, że jak wpiszę dla kogo, to ta osoba dostaje wsz
              > ystko co dałam, a nie Fundacja.

No właśnie dokładnie tak jest! Fundacja dostaje środki na cele statutowe, jeśli tylko podasz w PIT jej nr KRS i nie wpiszesz dodatkowo tego "dla Jasia Kowalskiego/na leczenie Zosi Malinowskiej" Nie róbcie już z tych fundacji jakichś potworów, po to właśnie tworzą subkonta dla konkretnych osób, żeby te osoby mogły zbierać na własne leczenie. Zresztą każdy, kto ma takie subkonto, przecież podpisał z fundacją umowę, więc wie, na jakich to zasadach.

Ta osoba może co najwyżej się nie dowiedzieć, od kogo konkretnie te pieniądze, jeśli nie zaznaczysz zgody na ujawnienie swoich danych.
              • asia-loi Re: Ależ tak właśnie jest 09.03.18, 18:52
                iwoniaw napisała:

>
                > No właśnie dokładnie tak jest! Fundacja dostaje środki na cele statutowe, jeśli tylko podasz w PIT jej nr KRS i nie wpiszesz dodatkowo tego "dla Jasia Kowalskiego/na leczenie Zosi Malinowskiej"

Ale jak w picie napisałam nr KRS, Caritas i dla Jasia Kowalskiego, to Jaś dostanie wszystko, czy coś mu Fundacja skubnie? Rozumiem, że każda Fundacja nie tylko Caritas tak zabiera?
                • arwena_11 Re: Ależ tak właśnie jest 09.03.18, 19:20
                  Asia jest ustawa o OPP. Kiedyś było coś ok 10% na te koszty. WIem że miano jakieś nowelizacje robić i to zmniejszać ( np do max 4% na reklamę i promocje ), ale jak dokładnie jest to nie wiem.
                  • asia-loi Re: Ależ tak właśnie jest 09.03.18, 19:58
                    arwena_11 napisała:

> Asia jest ustawa o OPP. Kiedyś było coś ok 10% na te koszty.

Mała bratanica mojej dalszej koleżanki zbierała i chyba nadal zbiera 1% i koleżanka mówiła, że za jeden rok podatkowy ludzie wpłacili jej ponad 35.000 zł. Moim zdaniem niezła kwota, choć dziecko nie będzie nigdy samodzielne, ale chociaż jest trochę na leczenie. Nie mam teraz kontaktu z tą koleżanką, a wcześniej mi do głowy nie przyszło zapytać, czy Fundacja poprzez którą dziecko zbierało kasę, pobierała jakąś opłatę.
        • arwena_11 Re: 1% Caritas 09.03.18, 18:39
          Wie jeśli w picie zaznaczysz taki znaczek o ujawnieniu twoich danych.
      • bellatri.x.lestrange Re: 1% Caritas 09.03.18, 18:23
        Aha, dzięki. To teraz mam zagwozdke co zrobić.
        • nena20 Re: 1% Caritas 09.03.18, 20:28
          Ja nie wpisywałam zgody na ujawnienie danych osobowych. Łatwo policzyć moje dochody i jakoś nie mam na to ochoty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka