Dodaj do ulubionych

Rodzic w DPS

12.03.18, 17:45

Dziewczyny, czy którakolwiek z was orientuje się, w jaki sposób Niemcy naliczają koszty, jakie ma ponosić krewny seniora umieszczonego w niemieckim domu opieki?
Mój ojciec właśnie wylądował w takim przybytku, a ja otrzymałam papier od niemieckiego socjalu z wezwaniem do spowiedzi dot. moich dochodów i prośbą o zadeklarowanie sumy, jaką byłabym skłonna płacić.
Zamierzam zadeklarować pewną kwotę, ale chciałabym wiedzieć, jak się sprawa ma z prawnego punktu widzenia. Ciekawi mnie, czy przy moim dochodzie na głowę Niemcy w ogóle mogą czegokolwiek ode mnie żądać, a jeśli mogą, to w jakiej maksymalnej kwocie.
Wiem, jak się nalicza te koszty w Polsce, kryterium dochodowe razy 300%. Ale jak jest w Niemczech? Czy podobnie?
Jeśli któraś z was cokolwiek wie na ten temat, proszę, napiszcie.
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Rodzic w DPS 12.03.18, 18:19
      otrzymałam papier od niemieckiego socjalu z wezwaniem do

A nie podali ci tam jakiejś podstawy prawnej, na bazie której Cię wzywają, żebyś mogła sobie poczytać i rozeznać nieco temat?
      • rekreativa Re: Rodzic w DPS 12.03.18, 18:37
        Owszem, jakieś paragrafy powymieniali, ale sobie nie poczytam, bo niemieckiego nie znam.
        • iwoniaw Re: Rodzic w DPS 12.03.18, 18:40
          Google translator trochę zna i od tego bym zaczęła.
    • kotekfelek Re: Rodzic w DPS 12.03.18, 19:34
      "(...) tatsächlich haben Kinder einen großen Freiraum. Denn nach der „Düsseldorfer Tabelle“ steht ihnen als den Unterhaltspflichtigen immer ein angemessener Selbstbehalt zu. Hat der Unterhaltspflichtige Partner und Kind, so liegt der Selbstbehalt bei mindestens 3.105 Euro monatlich." Zrodlo: www.pflege.de
      Wynika z tego, ze majac rodzine mozna na wlasne potrzeby minimum 3 105 euro miesiecznie zachowac.
      • kotekfelek Re: Rodzic w DPS 12.03.18, 19:43
        www.n-heydorn.de/elternunterhalt.html tu mozna policzyc, ile trzeba doplacac. Wszystko zalezy tez od Pflegegrad (stopnia inwalidztwa), kosztow samego domu opieki (na poludniu i zachodzie sa z reguly drozsze), wysokosci renty (emerytury) ojca.
        • rekreativa Re: Rodzic w DPS 12.03.18, 20:17
          Dziękuję Ci bardzo za link. Wynikałoby z niego, że w ogóle nie mogą ode mnie się czegokolwiek domagać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka