Dodaj do ulubionych

Czytnik książek polećcie

18.03.18, 18:06
Chciałabym kupić sobie taki czytnik.Ale podpowiedzcie mi tak , z własnej praktyki ,który kupić i nie wydać fortuny.Chodzi mi o to abym mogła czytać w dzień, nawet na słońcu,w nocy,żeby był prosty w obsłudze i żebym nie miała problemu z zakupem do niego książek,bo się okaże,że tylko jakiś jeden konkretny plik obsługuje a ten plik w e-książkach ma tylko jedna,góra dwie e-księgarnie.No i żebym nie musiała go co chwile ładować i żeby był porządny,nie psuł się.Często podróżuję, w tym samolotami i coś takiego byłoby dla mnie zbawieniem zamiast taszczenia grubego tomiska,które akurat czytam.
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Czytnik książek polećcie 18.03.18, 18:10
      kindle paperwhite
      • cosmetic.wipes Re: Czytnik książek polećcie 18.03.18, 18:13
        Potwierdzam.
        • lalkaika Re: Czytnik książek polećcie 18.03.18, 18:17
          potwierdzam, bo sie poskapilam i wzielam najtanczy kindle . Bateria git etc, ale wieczorem nie idzie czytac,
          Czekam ,az sie zepsuje,zeby kupic ten co u gory polecaja
          • k1234561 Re: Czytnik książek polećcie 18.03.18, 18:22
            A inne firmy,też wchodzą w grę czy tylko Kindle paperwhite i nie warto sobie głowy czym innym zawracać?I powiedzcie o co chodzi z tymi reklamami?Bo różnica w cenie spora w tych Kindlach.
            • ivaz Re: Czytnik książek polećcie 18.03.18, 18:40
              Ja mam Pocketbooka Sense 630, jestem mega zadowlona, czyta wszystkie formaty, bez potrzeby konwertownia plików, ma podświetlenie, polskie menu, jest niewielkich rozmiarów jest najmniejszy od kindla, mimo że sam ekran ma takich samych rozmiarów, jest też lżejszy, wcześniej miałam kindla, ale jednak ze względu na rozmiar i wagę urządzenia dla mnie wygodnijejszy jest Pocketbook.
            • stillgrey Re: Czytnik książek polećcie 18.03.18, 19:08
              Kindle oplaca sie kupowac jedynie bezposrednio przez amazon zeby nie miec pozniej problemu z gwarancją. Z amazona do PL nie wyślą czytnika z reklamami, więc nie ma co sobie tym glowy zawracac wink Reklamy wyswietlaja sie jako wygaszacz ekranu, wiec nie przeszkadzaja w uzytkowaniu czytnika.
          • astramastra Re: Czytnik książek polećcie 21.03.18, 08:35
            oj to chyba długo poczekaszwink ja mam kindle classic dla mnie rewelacja. Mam już chyba 4lata, działa bez zarzutu.
      • mari.sol Re: Czytnik książek polećcie 18.03.18, 19:16
        Również potwierdzam. Dostałam kiedyś w prezencie czytnik z systemem Android i to była pomyłka. Działał strasznie, strasznie wolno.
        Posiadam Kindle Paperwhite I od sześciu lat i jest to najlepszy gadżet jaki kiedykolwiek kupiłam. Nigdy się nie zepsuł. Teraz, po latach, nieco siadła mu jedynie bateria. Starcza na +/- dwie średniej objętości książki.
        • marianna1960 Re: Czytnik książek polećcie 21.03.18, 08:37
          Może masz włączone wifi
          • mari.sol Re: Czytnik książek polećcie 22.03.18, 17:50
            Nie mam. Po prostu bateria z czasem się zużyła i jest to normalne.
    • joanna_poz Re: Czytnik książek polećcie 18.03.18, 18:29
      Z innych firm - mam pocketbooka, model sprzed 6 lat, bezawaryjny, swietnie dzialajacy, z bdb baterią.
    • janja11 Re: Czytnik książek polećcie 18.03.18, 18:33
      Chcesz czytać przy słońcu? Mega upierdliwe dla oczu. A nie lepiej wybrać opcję z audiobookiem?
      • k1234561 Re: Czytnik książek polećcie 18.03.18, 18:43
        Nie lubię audiobooka.A czasem zdarzy mi się zasiąść z książką na tarasie w lecie...
      • jola_ep Re: Czytnik książek polećcie 21.03.18, 20:34
        przy słońcu z e-papieru czyta się lepiej niż z papierowej książki
    • marianna1960 Re: Czytnik książek polećcie 18.03.18, 19:06
      Tylko Kindle Paperwhite III
    • leyre2 Re: Czytnik książek polećcie 18.03.18, 19:24
      kindle Voyage E-reader
    • tola1990 Re: Czytnik książek polećcie 18.03.18, 19:30
      Dużo czytasz i czy czytasz w ogóle po ciemku? Jeśli nie czytasz po ciemku, to podświetlenie jest Ci w czytniku zbędne. Osobiście mam już drugi. Pierwszy to zwykły trekstor ebook reader 4.0, za niecałe 100zł, teraz jest dodatkowo inkbook classic 2. Oba działają bardzo dobrze ten trekstor zakupiony był jako używka jakieś 3 lata temu, bateria, do dzisiaj ma się dobrze, bo te urządzenia, nie są prądożerne, a co do wyboru, to na Twoim miejscu przeszłabym się do sklepu elektronicznego i pooglądała dostępne czytniki *w tym ich interfejs, mi osobiście kindle nie pasują, po za tym, mocno ograniczają użytkownika (brak slotu na kartę sd, nie czytają formatu epub, natomiast czytniki innych firm, najczęściej czytają i kindlowy mobi i epub)
    • princy-mincy Re: Czytnik książek polećcie 18.03.18, 20:52
      Ja używam Pocketbook touch lux 3.
      Wybrałam go ze względu na 1. Fizyczne przyciski, 2. Duża liczba obsługiwanych plików, 3. Dostęp do Legimi (wtedy nie było możliwości mieć Legimi na Kindlu).
      Jeśli nie znasz się w ogóle na czytnikach to polecam stronę swiatczytnikow.pl znajdziesz tam mnóstwo informacji a także testów porównawczych między konkretnymi modelami.
      • kora.bez.loginu Re: Czytnik książek polećcie 19.03.18, 00:11
        Mam ten sam i go uwielbiam! W dodatku po kilku wypadkach - upadkach na płytki powiem że jest prawie pancerny, ufff!
        • princy-mincy Re: Czytnik książek polećcie 21.03.18, 08:44
          Też uwielbiam i namówiłam kilka osób na ten sam czytnik.
          • kora.bez.loginu Re: Czytnik książek polećcie 21.03.18, 10:05
            No właśnie, teraz po postach w tym wątku zastanawiam się w czym Kindle jest lepszy, skoro jest najlepszy? wink
            Urzekło mnie w PB dotykowe zmienianie stron- jakie to intuicyjne! Ale to mój pierwszy czytnik wink
            • asmarabis Re: Czytnik książek polećcie 21.03.18, 13:27
              Dobre pytanie ....sama się na to nabrałam... ... Swój pierwszy czytnik dostała w prezencie i nie był to kindle paper white i bardzo z tego powodu cierpiałam bo tutaj na Forum wszyscy się Kindle zachwycają..... i w ogóle nie dopuszczają innej opcji.....
              Moje cierpienie się skończyło i przejrzałam na oczy kiedy zepsuł mi się tamten; i kupiłam sobie wymarzony Kindle.....

W poprzednim czytniku bateria mi działała około miesiąca .....w Kindle przy takiej samej intensywności czytania bateria działa około tygodnia....... najśmieszniejsze jest to że pierwszy model papeterie kupiłam sobie refurbished i odesłałam bo myślałam że jest coś nie tak z baterią .........kupiłam nowiusienki egzemplarz i tak samo bateria trzyma doslownie kilka DNi
              Wstyd i koszmar !!!!!!!
              • marianna1960 Re: Czytnik książek polećcie 21.03.18, 13:30
                Wyłącz wifi włącz tryb samolotowy a będzie działał miesiąc
                • asmarabis Re: Czytnik książek polećcie 21.03.18, 14:12
                  Hahaha
                  Oczywiscie ze mam tak ustawione
                  Bez tego pewnie by dziakalo z kwadrans......
                  Skandal po prostu !!!
                  • mimfa Re: Czytnik książek polećcie 23.03.18, 09:47
                    Zareklamuj. Bateria działająca krócej niż tydzień, przy włączonym wi-fi - jest podstawą do reklamacji.
                    • fasol-inka Re: Czytnik książek polećcie 23.03.18, 21:56
                      matko jedyna, reklamuj, mój paperwhite, ze cztery lata go już mam, trzyma cztery tygodnie intensywnego czytania z podświetleniem i włączonym wifi cały czas
                      • skarolina Re: Czytnik książek polećcie 23.03.18, 22:36
                        To troll, zawsze napisze jakąś bzdurę, byle pod prąd.
                      • asmarabis Re: Czytnik książek polećcie 25.03.18, 16:08
                        Moze te starsze modele byly lepsze, pisalam juz - najpierw kupilam model " refubished" i myslalam ze cos nie tak z bateria i odeslalam i kupilam nowiusienki i jest to samo. To raczej nie przypadek tylko fakt ze kindle jest przereklamowany i schodzi na psy......poza tym caly czas mi sie cos zawiesza itp, raczej nie jest zepsuty tylko jest badziewnie wykonany...
                        No dobra fajna jest ta opcja ze nie trzeba go wlaczac tylko otworzyc okladke i czytac, ale naprawde tych zachwytow nie pojmuje
                        • fasol-inka Re: Czytnik książek polećcie 26.03.18, 09:34
                          zawiesza się? mój model się ani razu nie zawiesił, mimo że łatwego życia ze mną nie ma...
                          jedyne co to etui będę musiała chyba niebawem wymienić, bo dogorywać zaczyna
    • jaulfa Re: Czytnik książek polećcie 18.03.18, 21:34
      Polecam pocketbook. Miałam Kindle ale... trudniej się z niego/ na niego zgrywa pliki. Baterię oba czytniki mają podobną,oba mają też podświetlenie
      • berdebul Re: Czytnik książek polećcie 21.03.18, 22:19
        Trudniej? Większość wysyłam mejlem/przez wifi, reszta leci po kablu. Uwielbiam kindle, niedługo wymienię na nowszy model (niestety wszystkie są dotykowe sad ).
        • jaulfa Re: Czytnik książek polećcie 22.03.18, 11:51
          Zależy co kto lubi. Ja mam sporo książek segregowanych w katalogach a nie autorami. Na Kindle dodanie nowych książek do katalogu było trudne. W pocketbook nie ma tego problemu.
          • skarolina Re: Czytnik książek polećcie 22.03.18, 16:17
            A co tam trudnego?
    • chatgris01 Re: Czytnik książek polećcie 18.03.18, 21:38
      Kindle paperwhite
    • skarolina Re: Czytnik książek polećcie 19.03.18, 15:22
      Kindle Paperwhite zdecydowanie najlepszy, a teraz jeszcze jest na niego promocja smile
      swiatczytnikow.pl/promocja-wielkanocna-kindle-paperwhite-o-45-eur-taniej-kindle-8-o-20-euro-taniej/

Ale jeśli myślałabyś o korzystaniu z abonamentu legimi, to warto przemyśleć Inkbook Prime - ma baterię, która wytrzymuje tydzień a nie miesiąc (jak kindle), ale za to dostęp do pełnej biblioteki Legimi (na kindle można do 10 książek miesięcznie).
      • princy-mincy Re: Czytnik książek polećcie 21.03.18, 08:42
        skarolina napisała:

> Ale jeśli myślałabyś o korzystaniu z abonamentu legimi, to warto przemyśleć In
        > kbook Prime - ma baterię, która wytrzymuje tydzień a nie miesiąc (jak kindle),
        > ale za to dostęp do pełnej biblioteki Legimi (na kindle można do 10 książek mie
        > sięcznie).

Pocketbook ma bardzo dobra baterie- na pewno trzyma dluzej niz tydzien, u mnie wystarcza na jakies 2-3 tyg jesli czytam z podswietleniem i ok 4 tyg jesli bez podswietlenia.
      • berdebul Re: Czytnik książek polećcie 23.03.18, 09:21
        Dzięki!
    • aerra Re: Czytnik książek polećcie 19.03.18, 16:59
      Promocja jest teraz na Kindle wink Bierz wink
    • juz_gdzie_indziej Re: Czytnik książek polećcie 20.03.18, 21:30
      Tylko Kindle Paperwhite! Poczytaj sobie stronę swiatczytnikow.pl/ , wszystko jasno i przystępnie, prawdziwa kopalnia wiedzy, codziennie informacje o promocjach na książki, ja sobie tę stronę dodałam do ulubionychwink. Kup na niemieckim amazonie, możesz sobie ustawić język polski, jak nie znasz niemieckiego, wysyłka jest za darmo i za 2-3 dni cieszysz się czytnikiem.Teraz jest naprawdę dobra promocja na podstawowy model i przede wszystkim na Kindle Paperwhite 3, jeżeli chcesz / możesz przeznaczyć taką kwotę, to bierz w ciemno.
      • juz_gdzie_indziej Re: Czytnik książek polećcie 20.03.18, 21:31
        tu masz link do promocji z wyjaśnieniami: swiatczytnikow.pl/promocja-wielkanocna-kindle-paperwhite-o-45-eur-taniej-kindle-8-o-20-euro-taniej/?wysz
    • piernicola Re: Czytnik książek polećcie 20.03.18, 23:49
      Widzę, że wiele osób poleca Kindle. No, owszem, komfort czytania jest super. Ale na przestrzeni lat miałam 2 Kindle i widzę prawidłowość, że po 3 latach szlag trafia jakąś funkcję, co sprawia, że używanie staje się upierdliwe. Jestem prawie pewna, że są poddawane planowemu postarzaniu.
      • tola1990 Re: Czytnik książek polećcie 21.03.18, 06:39
        One maja dobry piar dlatego sa plecane
        • marianna1960 Re: Czytnik książek polećcie 21.03.18, 07:13
          Po prostu są najlepsze a nie piar
          • tola1990 Re: Czytnik książek polećcie 21.03.18, 12:49
            W czym i niby dlaczego ustępują im inne czytniki według Ciebie?
            • princy-mincy Re: Czytnik książek polećcie 23.03.18, 09:02
              Ja np tez nie wiem, w czym Kindle lepszy od Pocketbooka.
              Mam porownanie miedzy Kindle PW III a moim PB Touch Lux 2 i jedyna różnica, którą widzę to światełko podświetlenia.
              PB ma bardziej zimną, niebieskawą a Kindle bardziej zótła, co kto lubi.
              Wiem, że Kindle ma podobno wyzsza rozdzielczosc ekranu, ale ja tego nie widzę.
              Wg mnie Kindle to jak produkt Apple- placisz za PR, ale to moje zdanie.
              • joanna_poz Re: Czytnik książek polećcie 23.03.18, 09:12
                podzielam to zdanie, że płacisz za marke.
                po wielu takich watkach jak ten, gdzie 80% wypowiedzi to "Kindle jest najlepszy" spodziewałam się naprawde jakiegoś efektu wow. Tymczasem, kiedy już miałam okazję pooglądac u koleżanki - hmmm. no czytnik jak czytnik, jakoś nie dostrzegłam jego wyższości nad moim Pocketbookiem.
              • berdebul Re: Czytnik książek polećcie 23.03.18, 09:20
                Lux 2 kosztuje 465 pln wedle ceneo, taniej wychodzi zamowic kindle. big_grin
                • kora.bez.loginu Re: Czytnik książek polećcie 23.03.18, 09:45
                  A Touch Lux 3 440. Czyta więcej plików niż Kindle, ma fizyczne przyciski i pełen dostęp do katalogu Legimi. Podświetlenie i baterię również trzymającą blisko miesiąc. Nadal nie wiem czemu miałabym Kindla?
                  • berdebul Re: Czytnik książek polećcie 23.03.18, 16:52
                    Wszystkie rzeczy, ktore zamawiam mają wybór formatu i opcję mobi. Kindle Classic wychodzi jeszcze taniej, jest poręczny i lekki. Dla mnie same plusy.
                • princy-mincy Re: Czytnik książek polećcie 23.03.18, 09:59
                  Walnelam sie- mam Lux 3 i wiem, ze kosztowal cos ok 450 PLN w hurtowni a moj maz mial jeszcze jakies rabaty.
                  W tym samym czasie Kindle PW III kosztowal ok 600 zl.
      • klerjeser Re: Czytnik książek polećcie 21.03.18, 08:11
        Mamy w domu 2 czytniki Kindle touch od 6 lat i żadnej funkcji szlag nie trafił.

Swoją drogą ktoś wyżej pisał o braku gniazda na kartę. Po co karta w czytniku, przecież pamięć mieści co najmniej kilkaset książek.
        • piernicola Re: Czytnik książek polećcie 22.03.18, 17:31
          Nie kłócę się, może po prostu mało dbaliśmy. Fakt faktem, że inny czytnik po pierwszym lajtowym upadku się zbił, a że był z dotykowym ekranem - od razu przestał działać. Ale nie wiem, czy dotykowe Kindle też nie mają tej wady, moje były jeszcze z przyciskami i jeden po lekkim zbiciu ekranu nadal działał.
      • skarolina Re: Czytnik książek polećcie 21.03.18, 08:14
        No dobra, miałaś dwa, u nas w domu są 4 różne, wszystkie starsze niż 3 lata (najstarszy ma ponad 6) i każdy działa bez zarzutu i jestem pewna, że nie są poddawane planowemu postarzaniu. I co teraz? big_grin Może nie aktualizowałaś?
        • tola1990 Re: Czytnik książek polećcie 22.03.18, 09:20
          Co, jak co ale aktualizacja nie wplywa na trwalosc urzadzenia...
          • skarolina Re: Czytnik książek polećcie 22.03.18, 16:20
            Hmmmm, a co wspólnego z trwałością urządzenia mają jego funkcje? One są zwykle modyfikowane w ramach aktualizacji, więc jak działają nieprawidłowo, to warto zaktualizować.
            • tola1990 Re: Czytnik książek polećcie 25.03.18, 07:35
              Ae funkcje nie wplywaja na trwalosc... Raczej za optymalizje dzialania oprogramowania,a to roznica, nie musis aktualizowa aby cieszyc sie urzadzeniem przez wiele lat
              • skarolina Re: Czytnik książek polećcie 25.03.18, 10:46
                Ale o czym Ty piszesz - dziewczyna napisała, że w dwóch urządzeniach jakaś funkcja przestawała działać - więc stąd podejrzenie, że nie aktualizowała. Nie wiem, skąd Twój upór w kwestii trwałości urządzenia, która z aktualizacją i działającymi (bądź nie) funkcjami nie ma nic wspólnego.
      • araceli Re: Czytnik książek polećcie 21.03.18, 08:40
        Mam (chyba nawet ponad) 3-letniego Paperwhita i działa bez problemów.
    • jehanette Re: Czytnik książek polećcie 21.03.18, 14:53
      Ja kupilam sobie za 300 zl polski czytnik firmy InkBook. Sa modele z doswietleniem i bez doswietlenia, ja mam bez. Kupilam go przede wszystkim dlatego, ze dziala na nim Legimi - taki "ebookowy Netflix", ale jako urzadzenie sie sprawdza. Moze faktycznie doświetlenie ekranu by sie przydalo, wieczorem jest dosc ciemny, z drugiej strony zdrowiej jest czytac przy porządnym oświetleniu wiec moze nie ma tego zlego. Moj model ma fajne przyciski na obudowie do zmiany stron, nie trzeba macac po ekranie, co mi sie podoba.
      • kora.bez.loginu Re: Czytnik książek polećcie 21.03.18, 20:10
        InkBook współpracuje z Legimi, bo jest z Androidem i można pobrać aplikację, przeglądać katalog i czytać. Ale to też może być wadą, bo android jest zasobożerny i z czasem czytnik zwalnia. Dotyczy też takich niepołączonych z Legimi. Obsydian znajomej po roku użytkowania (tylko kupowane ebooki) uruchamia się ponad 7 minut! Mój Pocketbook jest dużo szybszy
        • tola1990 Re: Czytnik książek polećcie 22.03.18, 09:23
          Android nie zwalnia sam z siebie w trakcie uzytkowania, jesli u znajomej problem nie jest zwiazany z uszkodzeniem fizycznym (np karty pamieci), to zaproponuj je aby po prostu zformatowala urzadzenie, po tym zabiegu powinien dzialac ja nowy smile
        • jehanette Re: Czytnik książek polećcie 23.03.18, 10:45
          Liczy się dla mnie to, że za 20 zł/mc pochłaniam 3-4 książki miesięcznie, więc niech sobie ten Android zjada ile chce prądu wink PocketBooki też współpracują z Legimi, dłużej trzymają, ale akurat na InkBooka była promocja wink
    • jaulfa Re: Czytnik książek polećcie 23.03.18, 11:18
      Z Kindle nie dogadasz się po polsku. Z pocketbook tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka