Dodaj do ulubionych

Pytanie do wierzących katoliczek

22.03.18, 12:31
Dlaczego akurat religia katolicka? Dlaczego nie inne wyznanie chrześcijańskie?

Od wielu lat obserwuje się odchodzenie "katolików" od uczestnictwa w życiu kościoła katolickiego, a przecież kościół jest częścią religii katolickiej. Będąc katolikiem uznajemy nieomylność papieży w kwestii wiary, uznajemy dogmaty kościoła katolickiego, wypowiadamy słowa "Wierzę w jeden, święty, powszechny i apostolski Kościół”.

Dlaczego zatem jest to religia katolicka, a nie na przykład inne wyznanie chrześcijańskie, w którym np kościół nie występuje?

Obserwuj wątek
    • agnieszka77_11 Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 12:53
      Dlaczego jest to katolicyzm a nie np protestantyzm?
    • ira_08 Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 13:47
      Przeciez nie ma wyznan chrzescijanskich bez kosciolow - Kosciol ogolnie to wlasnie wspolnota chrzescijan. Nawet ci formalnie niezrzeszeni i bez dominacji nazywaja sie np. KOSCIOLEM Wolnych Chrzescijan. Wiec nie ma wyznania, w ktorym kosciol nie wystapuje. Masz koscioly luteranskie, zielonoswiatkowe, prawoslawne, mariawickie, koptyjskie, metodystyczne...

Nie ma czegos takiego jak religia katolicka, katolicyzm to czesc chrzescijanstwa, nawet wyznanie wiary ktore cutujesz jest uznawane przez wszystjich chrzescijan.

Doucz sie a potem zakladaj watki.
      • tajemnicza.a.m Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 14:30
        Lubię to.
        • fuzja-jadrowa Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 20:00
          Ale co dokladnie lubisz? To: “Doucz sie a potem zakladaj watki”?

Nie mozna bylo odpowiedziec jak mrs_jedi, na przyklad? Normalnie? A nie jak przemadrzaly buc?
          • tajemnicza.a.m Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 21:04
            Znaczy, że ja odpowiedziałam jak buc? Czy Ira? A jeśli ona to czemu jej nie zadasz tego pytania? Boisz się, że Cię zjedzie?

Co konkretnie lubie? Konkretne, zwięzłe wyjaśnienie, które z góry daje do zrozumienia, że pytanie jest bezsensowne. A jest bezsensowne bo ktoś nie ma wiedzy, ale ma już swoje zdanie wyrobione na zasadzie " bo mi się wydaje" i na tej podstawie zadaje pytanie ( w tylko dla niego jasnym celu). No to już wie i niech się cieszy, że z forum a nie od towarzystwa.
            I co jest w tym wyjaśnieniu nie tak?
            Jest jasno i dobitnie wyjaśnione wszystko i pada sugestia, żeby najpierw się doinformować a potem wyrobić sobie zdanie na dany temat ( nie na podstawie: " wydaję mi się" ) i zakładać wątki.
      • kk345 Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 14:32
        Szach matbig_grin
      • araceli Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 16:16
        ira_08 napisał(a):
        > Nie ma czegos takiego jak religia katolicka, katolicyzm to czesc chrzescijanstwa,

A, ze coś jest częścią czegoś oznacza, że tego nie ma? big_grin

Jak najbardziej istnieje katolicyzm będący jednym z wyznań chrześcijańskich i różniący się od innych.
        • ira_08 Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 17:16
          >A, ze coś jest częścią czegoś oznacza, że tego nie ma? big_grin

Nie ma czegoś takiego jak religia katolicka, jest wyznanie katolickie.

>Jak najbardziej istnieje katolicyzm będący jednym z wyznań chrześcijańskich i różniący się od innych.

No o tym piszę. To WYZNANIE, nie RELIGIA.
          • araceli Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 19:12
            ira_08 napisał(a):
            > No o tym piszę. To WYZNANIE, nie RELIGIA.

Kolejny kamyczek do ogródka pychy katolików - przedmiot w szkole powinien nazywać się zatem 'wyznanie katolickie' wink
            • kochamruskieileniwe Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 19:22
              żle trafiłaś w przypadku iry_08
              big_grin
              • kolpik124 Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 20:41
                pycha przemądrzałej ateichy big_grin
              • araceli Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 21:23
                kochamruskieileniwe napisała:
                > żle trafiłaś w przypadku iry_08
                > big_grin

A to niby ja napisałam, że ona nazwała przedmiot 'religią' a nie 'wyznaniem'?
    • misoune Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 15:33
      Pytanie do pytajacych niewierzacych niekatoliczek:

Kiedy skończycie z tymi głupimi pytaniami?

A może dziewczyny katoliczki,skrzyknijmy się i zaspamujmy forum milionem wątków ze słowem katolik- niekatolik - wierzący - niewierzący - niepraktykujący - ateista - agnostyk .
      Tak jak kiedyś z kotem było.
      Może się te światłe i postępowe panny napatrzą i poczują się napasione informacjamiinformacja o wewnętrznym życiu katoliczek ?
      CoWy na to ?
      • dziennik-niecodziennik Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 15:48
        Nie, nie robmy z tego cyrku.
      • ewa_mama_jasia Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 17:14
        Nie warto. Niech maja radochę.
        • kornelia_sowa Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 20:59
          Właśnie, widocznie bycie ateistka nie uszczesliwia ich tak bardzo jak twierdzą.
          • kolpik124 Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 21:10
            tradycyjnie, dziękuję im za nieustajace zainteresowanie Bogiem big_grin
          • araceli Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 21:24
            kornelia_sowa napisała:
            > Właśnie, widocznie bycie ateistka nie uszczesliwia ich tak bardzo jak twierdzą.

A ktoś tak twierdzi? big_grin
            • kornelia_sowa Re: Pytanie do wierzących katoliczek 23.03.18, 09:28
              Same niewierzace.
              Przeczytalam kiedys w watku nt chrztu (organizcji) wpis ematki ktora sie deklarowala jako niewierzaca.
              " O Boze jak sie ciesze ze mnie ta szopka nie dotyczy"
              Szukam tego watku (staroc) ale bezskutecznie.
              Nie powiem -zay...ste to bylo smile
          • claudel6 Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 22:33
            nie każdy kto nie jest katolikiem, jest automatycznie ateistą. strasznie wąskie te wasze horyzonty.
            • misoune Re: Pytanie do wierzących katoliczek 23.03.18, 06:25
              Ojej, cóż za dogłębna analizawink
            • kornelia_sowa Re: Pytanie do wierzących katoliczek 23.03.18, 09:30
              Oczywiscie ze nie.
              Chyba zadne inne wyznanie/wyznawcy nie sa tak pogardliwie i z wrogoscia traktowani na emamie jak katolicy.

Strasznie smutne i frustrujace te wasze wyznania i ateizm musza byc skoro tak ciskacie i pogardzacie katolikami.
      • taki-sobie-nick Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 19:22

> Może się te światłe i postępowe panny napatrzą i poczują się napasione informac
        > jami o wewnętrznym życiu katoliczek ?
        > Co Wy na to ?

Ja w ogóle się dziwię tym pytaniom. Skoro są takie bystre, niechże idą na strony katolickie i tam pytają.

Swoją drogą, poziom wiedzy o religii i Kościele jest wśród wyżej wymienionych tak żenujący, że zęby bolą.
        • asia-loi Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 19:30
          taki-sobie-nick napisała:

> Swoją drogą, poziom wiedzy o religii i Kościele jest wśród wyżej wymienionych tak żenujący, że zęby bolą.

Widziałam nie tak dawno w telewizorze wywiad z M. Środą i ona mówiła, że jak ma zajęcia ze studentami I roku, to zaczyna od Biblii, bo młodzi ludzie, którzy przez tyle lat mają religię w szkole nie znają podstaw wiary.
    • dziennik-niecodziennik Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 15:48
      Bo mi to pasuje. Naczytalam sie mnostwo o innych wyznaniach i stwierdzilam ze zostane przy swoim.
    • morgen_stern Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 15:56
      O rany, bo są w katolicyzmie wychowane, to chyba nie jest wyższa matematyka.
    • araceli Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 16:11
      agnieszka77_11 napisała:
      > Dlaczego akurat religia katolicka?

Bo urodziły się tu i w tej konwencji je wychowano. Gdyby urodziłyby się gdzie indziej wierzyłyby w innego miejscowego boga - to chyba oczywiste?
    • mildenhurst Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 17:17
      dlaczego Twoim "naturalnym" językiem jest polski, a nie np węgierski?
    • mrs_jedi Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 19:09
      Trochę namieszałaś. Katolicyzm – wyznanie chrześcijańskie. Zatem religią nie jest katolicyzm, ale chrześcijaństwo.
      Swego czasu wciągnął mnie temat i przeczytałam tzw. święte księgi Islamu, Chrześcijaństwa i Judaizmu.
      Poczytałam też o Hinduiźmie i Buddyźmie.
      Ewangelia jest najbardziej spójna w swoim przekazie. Jest też najbliższa wartościom europejskim. Sprzeciwia się przemocy we wszelkiej formie .
      Zgodnie z ewangelicznym przesłaniem wszyscy ludzie są równi niezależnie od narodowości, płci, czy wieku.
      Socjalizmy we wszelkiej formie powielały to właśnie ewangeliczne przesłanie modyfikując je w niedoskonały sposób.
      Sam Jezus wzywając do ubóstwa i miłości bliźniego sam żyje przykładnie według głoszonych przez siebie zasad.
      "Kochaj bliźniego jak siebie samego", stanowiące podstawę nauk Jezusa ( jak sam mówi to najważniejsze przykazanie) jest genialnym w prostocie przepisem na doskonały świat bez wojen, przemocy innych patologii.
      Sama księga jest napisana prostym, jednoznacznym językiem zrozumiałam dla przeciętnego odbiorcy.
      Pozostałe święte księgi nie są dla mnie tak spójne i przekonujące w swoim przesłaniu.
      Nie jest to konkretnie odpowiedź na Twoje pytanie, bo odnosi się do chrześcijaństwa, a nie samego KK.
    • taki-sobie-nick Pytanie do autorki 22.03.18, 19:19

W którym to "innym wyznaniu chrześcijańskim" kościół nie występuje?
    • paniusiapobuleczki Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 20:22
      W religii katolickiej zostałam wychowana. Członkowie bliskiej rodziny byli innego wyznania. Nie spotkałam w tamtym kościele samych wzorowych chrześcijan więc nie widzę powodu, aby przyjmować chrzest gdzie indziej. Ludzie są wszędzie tacy sami.
    • konsta-is-me Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 20:49
      Ja nie rozumiem pytania.
      Pytasz dlaczego Kosciol rzymskokatolicki nazywa sie Kosciolem rzymskokatolickim? 😁
      I dlaczego nie jest innym wyznaniem?
    • rosapulchra-0 Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 20:54
      A są niewierzące katoliczki?
      • claudel6 Re: Pytanie do wierzących katoliczek 22.03.18, 22:40
        no własnie. są? czy ochrzczone osoby, ale te, które straciły wiarę, to ciągle katolicy wg tego Kościoła?
        no ja np. musiałam przejść procedurę apostazji, żeby się z Kościołem formalnie rozstać, nie wystarczyło powiedzenie, że nie wierzę w ich boga.
    • katriel Re: Pytanie do wierzących katoliczek 23.03.18, 01:37
      Bo akurat w tym Kościele jest pełnia prawdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka