Dodaj do ulubionych

Śpiewający pies

03.04.18, 13:25
Mam pieska. Piesek reaguje na muzykę, znaczy się skamle. Myślałam, że piesek reaguje tak na wysokie dźwięki i go uszy bolą, ale:
1) piesek ma w nosie dźwięki odtwarzane z głośników
2) piesek ma w nosie przypadkowe dźwięki wydobywane przez przedszkolaków z fletu prostego, pianina, dzwonków chromatycznych i gitary, zarówno niskie jak i wysokie.
3) piesek ma w nosie akompaniament (bicie i akordy) na gitarze, ukuleli i pianinie
4) piesek skamle wielce żałośnie - przy czym merda ogonem, jeśli na dowolnym z w/w instrumentów (plus harmonijka ustna) wykonywana jest linia melodyczna, nawet zwykła gama c-dur, o ile jest grana wystarczająco długo (powiedzmy, trzy razy od C do C2 i z powrotem).
Czy mogę uznać, że on po prostu śpiewa? Czy znęcamy się nad stworzeniem Bożym, ćwicząc w jego obecności? Nad sąsiadami się nie znęcamy, bo takowych nie mamy.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Śpiewający pies 03.04.18, 14:25
      Śpiewa, moja suka na ten przykład porozumiewa się z nami chrumkając i lubi jak ja jej śpiewam, aczkolwiek nie akompaniuje mi przy tym.
      • capa_negra Re: Śpiewający pies 03.04.18, 14:29
        o moja suka też tak fajnie chrumka, drugi pies specyficznie burczy, a najstarszy śpiewa - czasem bardzo przejmująco
    • default Re: Śpiewający pies 03.04.18, 17:17
      Wydaje mi sie ze niektore psy sa wyczulone na okreslone dzwieki, o okreslonej wysokosci/tonie/barwie. Gdy je slysza, czuja potrzebe wycia do wtoru - byc moze jest to atawizm po wilkach, ktore takim wyciem komunikuja sie ze soba na odleglosc.
      Mialam kiedys psa, ktory "spiewal" do jednej piosenki Beatlesow. Jak tylko sie zaczynala robil sie czujny i postekiwal, a przy refrenie wyl juz na calego smile
      • lady-z-gaga Re: Śpiewający pies 04.04.18, 10:19
        Pies sąsiadów tak reaguje na karetki i wszelkie pojazdy na sygnale. Jak tylko coś przejedzie wyjąc, nastawiam ucha, bo wiem, że on po chwili odpowie. Zdolna bestia , bardzo wiernie odtwarza modulację smile
    • konsta-is-me Re: Śpiewający pies 03.04.18, 20:07
      Moj co noc spiewa, bo zegar wygrywa melodyjke, co gorsza, dolacza sie suczka, ktora jest nadgorliwa i z wielkim zaangazowaniem mu wtoruje.
    • beneficia Re: Śpiewający pies 03.04.18, 20:30
      Też miałam kiedyś psa, który - powiedzmy - spiewał, kiedy grało się przy nim na skrzypcach. Nic innego go nie ruszało.
    • mama303 Re: Śpiewający pies 03.04.18, 21:19
      nie śpiewa, tylko płacze. Widocznie sprawia mu ten dźwięk ból. Psy mają wielokrotnie bardziej czuły słuch niz człowiek.
      • alpepe Re: Śpiewający pies 03.04.18, 21:36
        i dlatego merda ogonem?
        • mama303 Re: Śpiewający pies 03.04.18, 21:53
          alpepe napisała:

> i dlatego merda ogonem?
          merdanie ogonem nie oznacza jedynie radości, mogą to być także inne emocje psa, np. zdenerwowanie.
          • alpepe Re: Śpiewający pies 04.04.18, 01:51
            Mam psa. Owszem, jeśli płacze, to podkuli ogon, nie będzie merdał, więc nie produkuj bzdur, tym bardziej, że pies nie jest uwiązany, więc nie merda ze zdenerwowania.
            • mama303 Re: Śpiewający pies 04.04.18, 15:15
              alpepe napisała:

> Mam psa. Owszem, jeśli płacze, to podkuli ogon, nie będzie merdał, więc nie pro
              > dukuj bzdur

radze poczytać o mowie psa. Merdanie ogonem absolutnie nie oznacza jedynie radości.
              • ania-z-lasu Re: Śpiewający pies 05.04.18, 17:04
                A ty siedzisz w głowie tego jej psa i wszystko o nim wiesz. Idź się ogarnij.
      • konsta-is-me Re: Śpiewający pies 03.04.18, 21:44
        Psy raczej nie placza z bolu fizycznego-wyjac...
        • mama303 Re: Śpiewający pies 03.04.18, 21:56
          konsta-is-me napisała:

> Psy raczej nie placza z bolu fizycznego-wyjac...

miałam na myśli raczej bardziej ból taki psychiczny, silny niepokój, zdenerwowanie, chociaz może im tez towarzyszyć ból fizyczny.
          • konsta-is-me Re: Śpiewający pies 04.04.18, 10:00
            Wycie ma wiecej wspolnego z nawolywaniem.
            Nie z bolem.
            • jatojagodnik Re: Śpiewający pies 04.04.18, 10:27
              Dqwie działki od nas mieszkają dwa huski. Rano, gdy ich pan wyjedzie do pracy rozpoczynają sesję wycia. Na początku wyły same, ale z czasem zaczęły przyłączać sie do nich psy z sąsiedztwa. W tej chwili wspólne wycie codziennie praktykuje kilkadziesiąt okolicznych psów - cały spory kwartał ulic. Psy pozamykane za płotami i bramami na swoich działkach, które sie prawdopodobnie nigdy w życiu na oczy nie widziały. Ale wspólnie wyjąc tworzą stado smile Moje przyłączaja się nawet jeżeli my jesteśmy w domu, a one w domu razem z nami. To i tak muszą przez chwilke rzewnie powyć do sufitu smile
              • konsta-is-me Re: Śpiewający pies 05.04.18, 15:34
                Husky slyna z nieustannego "spiewania" 😉
      • tinatin Re: Śpiewający pies 04.04.18, 01:48
        No ale który dokładnie dźwięk w naszym przypadku? Podchodzi 4-latek do pianina, wali w co trafi - zero reakcji. Podchodzi pianistka, gra Ode do radości - pies piszczy. Śpiewają harcerze do gitary - pies biega dookoła, drużynowy gra solówke na tejże gitarze - pies "podspiewuje".
        Odkurzacza nie lubi - to ucieka przed nim. Nikt go przemocą nie trzyma tam, gdzie się gra, może się oddalić. Nie, siedzi i skamle.
    • jowita771 Re: Śpiewający pies 04.04.18, 09:40
      Niektóre psy chyba lubią muzykę. Mieszkałam kiedyś przez kilka tygodni w domu, gdzie był owczarek kaukaski. I jak byliśmy sami w domu, to siadałam na podłodze i śpiewałam mu kolędy. Bardzo to lubił, kładł się na podłodze, łapę kładł mi na kolanach i patrzył mi głęboko w oczy z takim zachwytem, że aż wydawało mi się, że muszę bardzo pięknie śpiewać. I od czasu do czasu podśpiewywał ze mną.
    • jatojagodnik Re: Śpiewający pies 04.04.18, 09:50
      Mój syn miał wczoraj urodziny. Śpiewaliśmy mu "Sto lat". I raptem wszystkie trzy psy się przyłączyły. Wielokrotnie słyszały te śpiewy i raptem, po latach, załapały przyjemność z rodzinnego śpiewania.
      • alpepe Re: Śpiewający pies 04.04.18, 10:09
        słodkie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka