taki-sobie-nick 08.04.18, 21:10 Czy ktoś kupował polar i cóś z niego uszył? Jak się to coś sprawdza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taki-sobie-nick Re: Do szyjących 08.04.18, 21:21 Pytam, bo jestem fanką odzieży wierzchniej khaki, a taką trudno kupić. Kouda uprzejmie proszona o niewypowiadanie się. Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Do szyjących 09.04.18, 15:51 I woła specjalnie, no Zapisalas sie do koła łowieckiego? Czy wiosenna stylizacja na Gajowego Maruche? Ogromny wybor polarow khaki jest w sklepach mysliwskich Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick A co ci przeszkadza khaki? 09.04.18, 22:26 kouda napisała: > I woła specjalnie, no > Zapisalas sie do koła łowieckiego? Czy wiosenna stylizacja na Gajowego Maruche? Specjalnie dla ciebie. Jeszcze kurtka i będzie stylizacja "Gajowy Marucha w namiocie". Lubię tylko kurtki khaki, takiego mam fijoła. Mam wrażenie, że nie jest to kolor zakazany ustawą ani zastrzeżony dla myśliwych? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A co ci przeszkadza khaki? 09.04.18, 22:29 Wklej no swoją stylizację wiosenną. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Do szyjących 08.04.18, 21:24 Ja akurat nie, ale moja mama uszyła mnóstwo rzeczy z polaru - używała overlocka. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Do szyjących 08.04.18, 21:27 spanish_fly napisała: > Ja akurat nie, ale moja mama uszyła mnóstwo rzeczy z polaru - używała overlocka > . I co, nie są gorsze niż z oficjalnego polartecu? Gdzieś pisali, że bardziej wieje, mniej grzeje i szybciej się rozwala i chciałabym właśnie wiedzieć, czy to prawda, czy walka z konkurencją. Odpowiedz Link Zgłoś
huexido Re: Do szyjących 08.04.18, 22:00 Jeśli mówisz o polarze za kilka/kilkanaście zł za metr którego pełno w sklepach, to tak jest gorszy. A i wśród tych jest i badziewie i można znaleźć perełki (np. jak trafisz na sklep z koncówkami serii). Jak trafisz do dobrej hurtowni, to porządny polar potrafi kosztować nawet 100 zł za metr i ma metki ze składem/technologią i dane producenta. Tylko czy wtedy warto szyć, czy nie kupisz czegoś gotowego. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Do szyjących 08.04.18, 23:47 Eee, to były takie zwykłe bluzy z kapturami, nie żadna specjalistyczna odzież - taka to raczej nie do wykonania w domu. A sam polar to już zależy jaki kupisz. Niektóre z tych ciuchów donaszałam na wsi jeszcze po 15 latach i wcale źle nie wyglądały. Odpowiedz Link Zgłoś
huexido Re: Do szyjących 08.04.18, 21:34 Tak, szyłam szybkie kostiumy na zabawy dla dziecka, bo był tani i w kolorach pasujacych do koncepcji, nie strzępił się i łatwo dało się ukryć niedoróbki krawieckie. Nie miałam wtedy overlocka. Tak powstał Pepe Pan Dziobak i Mysza Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Do szyjących 08.04.18, 21:46 overlock bylby wskazany, bo to sie jednak troche rozciąga. Z mojego doswiadczenia kazdy material, kazda maszyna szyje troche inaczej. Kup poł metra i zrob probki, tak jak to sie zaleca, te 10 cm chociaz , wypierz i zobacz. Mam 2 maszyny, husqvarna szyje dzins jak zloto, a janome lepiej taka elastyczna bawelne. Ostatnio na grupach szyciowych polar minki byl bardzo polularny, wiec mozesz dopytac, bo tam kazdy szyjacy cos z tego uszyl. Kokezanki szyly wklady do wozkow z polaru i dziala Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Do szyjących 09.04.18, 10:02 ida_listopadowa napisała: > Ostatnio na grupach szyciowych polar minki byl bardzo polularny, wiec mozesz do > pytac, bo tam kazdy szyjacy cos z tego uszyl. Kokezanki szyly wklady do wozkow > z polaru i dziala Akurat minki się fatalnie szyje, bo się koszmarnie ciągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
piernicola Re: Do szyjących 08.04.18, 21:54 Bardzo dużo szyję z polaru, głównie zimowe spodnie dziecięce. Jeśli kupi się polar dobrej jakości (tak od 12 zł/mb) to odzież bardzo długo wygląda dobrze, zarówno faktura, jak i kolory, materiał jest rozciągliwy wszerz, więc wygodny, ale trzyma fason. Zwykłą maszyną, ściegiem "overlockowym". U mnie sprawdziła się gramatura 200, w grubszych dzieciom było za gorąco. Szyłam też z jakiejś takiej chińskiej podróby w fajne wzorki, zniszczyło się szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Do szyjących 08.04.18, 22:08 Nie wiem, czy to się liczy, ale szyłam kocyk z dwóch warstw minky. Na zwykłej maszynie. Wszystko się udało, choć nie było to najłatwiejsze zadanie, np. musiałam przeciągać materiał pod stopką i podczas krojenia mega się strzępił (kruszył? czy jak to nazwać). Tak czy inaczej, kocyk wyszedł super. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: Do szyjących 08.04.18, 22:32 Polar jest bardzo spoko, bo się nie strzępi mam zwykłą stębnówkę, a bluza z kapturem z króliczymi uszkami wyszła mi świetna! Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: Do szyjących 08.04.18, 23:25 polar doskonale sie szyje, łatwo (najlepiej rozciagliwym ściegiem, niekoniecznie overlokiem, ktorego nie mam), nie trzeba obrzucać brzegów. Kiedy polar wszedł do naszych sklepow to uszylam z niego plaszcz dla siebie, na podszewce. Polar wygladał dobrze, nie był to prześwitujące byle co, co mozna obecnie spotkać w markecie pod hasłem "koc", za 10 zł. Byl ładny, mięsisty, wydawał sie w porządku. Nie pamietam ile kosztował ale na pewno nie była to zaskakująco niska cena, ani raczej nie jakas horrendalna bo szkoda by mi było tyle wydać pewnie. Płaszcz wyszedł bardzo ladnie, doskonale sie ukladał, był mily w dotyku. Jednocześnie był to najzimniejszy płaszcz, jaki kiedykolwiek miałam albowiem każdy podmuch wiatru czulam na gnatach, nawet ta podszewka niewiele pomagała. Jak nie wiało to było ok. I to była ostatnia rzecz wierzchnia, jaką uszyłam z polaru. Potem szyłam z polaru, takze sporo dla dzieciakow ale zawsze były to to ubrania po domu (dresy tp) albo pod kurtke (bluzy). Materiał nie rozwalał sie, łatwo sie prał i był szybkoschnacy ale na odziez wierzchnią absolutnie nie polecam. Nie wyobrażam sobie "zimowych spodni" dla dzieciaka z czegos takiego. No, chyba, że jako podszewka pod gruby jeans na przyklad to ok. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Do szyjących 09.04.18, 07:14 Szyłam derki dla koni, podkładki pod owijki, ubranka dla psów, kocie posłanka, narzuty (polar minky jako jedna ze stron) , dla dzieci jak były mniejsze-spodnie i bluzy. Materiał "wdzięczny"-nie strzępi się, jest ciepły. Nie ma opcji rozwalania się-nic nigdy się nie zniszczyło, a konie/psy o swój strój nie dbają , derki piorę często -nie ma uszkodzeń samego materiału. Do maszyny dokupiłam stopkę podającą od góry i od dołu-więc nie mam problemu z rozciąganiem tkaniny. Sprawdzam przed zakupem gramaturę, nie kupuję cienizny. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Do szyjących 09.04.18, 20:41 Kupowałam i szyłam, ale w związku z tym, że głównie jednorazówki - kostiumy dla dziecka - to zależało mi raczej na kolorystyce, cenie i tym, żeby właśnie nie był za gruby. Rzeczy takich typowo do noszenia na co dzień nie szyłam z polaru do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś