lidek0 Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 06:42 Ale co to w ogóle za pytanie? Jak napiszę 5 000,00 do dasz? Dajesz tyle ile sama uważasz za stosowna i na ile Cię stać. Rozbrajają mnie takie pytania - jak mnie nie stać to kredyt mam wziąć czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
lavinya_de_cruell Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 12:57 hmmm... W Irlandii, gdzie mieszkam, daje sie po 20-50€, eventualnie dziadkowie daja po 100€. Ludzie, ile wy dajecie np. na sluby??? Moja bratanica ma teraz komunie i kiedy powiedzialam mamie, ze dam jej 50€, to byla bardzo oburzona, ze tak malo! Jak czytam wpisy na roznych forach o tych ogromynych wkladach do kopert dla osmiolatkow(!!!!), to mnie to bardzo zaskakuje. Ile zamierzacie dawac na sluby lub 18tki? Tak tylko z ciekawosci pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
ochacha Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 15:03 Czytam te wszystkie komentarze i włos mi się na głowie jeży. W przyszłym tygodniu czeka mnie komunia u kuzynostwa, nie jesteśmy chrzestnymi. Jestem przeciwniczką kopert, uważam, że to dzieciakowi należy się upominek. Młody interesuje się informatyką. Postanowiliśmy dać mu prezent związany z jego zainteresowaniami, ale też taki o walorach edukacyjnych.Myślałam, żeby przeznaczyć na to max. 250 zł, ale widzę, że wielu uważa to za mizerną kwotę. Tak się zastanawiam, w którą stronę to wszystko zmierza... Pewnie niedługo będzie strach przyjąć zaproszenie na jakąkolwiek uroczystość, bo będzie się to bardziej wiązało z przeznaczeniem pensji na wkład własny w taką imprezę, niż z miłym spotkaniem rodzinnym. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 15:50 Nie, to wciąż miłe spotkanie rodzinne (przynajmniej u większości ludzi). Prezenty daje się stosownie do swoich możliwości i chęci. Tak samo jak ponoszenie wszystkich innych wydatków innych niż niezbędne. Przecież nikt z rodziny nie oczekuje od gości zbyt hojnych prezentów. W rodzinie wiadomo kto na jakim poziomie żyje. Jeżeli masz rodzinę 2+2 i miesięcznie 5000 zł to nikt normalny nie oczekuje prezentu komunijnego w wysokości 10% waszych zarobków. 150-250 zł to wystarczająca kwota swą wysokością podkreślająca wyjątkowość święta. Fakt, że ktoś inny podarował 1000 zł (swoją drogą skąd wiadomo kto i ile?) nie zobowiązuje cię do tego samego. Analogicznie: jeśli ktoś wydaje 30 tys.zł na urlop rodzinny, a dla ciebie to połowa rocznego dochodu rodziny to masz rezygnować ze swojego wyjazdu, bo na taki drogi cię nie stać? Nie, jedziesz za tyle, na ile pozwalają twoje możliwości i chęci. Odpowiedz Link Zgłoś
alik-w-plomieniach Re: Ile w koperte sie daje.. 27.04.18, 16:23 Nie dawać nic, powiedzieć że dostanie jak złoży akt apostazji. I nie zadawać na przyszłość kretyńskich pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
izzy_dizzy Re: Ile w koperte sie daje.. 02.05.18, 17:53 500 zł spokojnie wystarczy, zależy też czy idzecie z dziećmi czy sami. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Ile w koperte sie daje.. 06.05.18, 23:11 A dlaczego ma być różnica, jeśli ktoś idzie z dziećmi? Jeśli z dziećmi to ile? Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Ile w koperte sie daje.. 02.05.18, 20:43 W niedzielę mój syn miał komunię - kwoty od 100 do 1400 (tu chrzestny zaszalał). Młody zbierał na komputer, byłam przekonana, że będziemy musieli mu dołożyć połowę kwoty ale rodzina zaszalała....czy dobrze czy nie - nie wiem i w sumie nie będę wnikać. Każdy daje ile chce i może. Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 ja daję 200 zł od 1 osoby 03.05.18, 16:04 Na wesele rok temu dałem 400zł jako od siebi. Jakby tak porównać skalę wydatków, jakości imprezy (komunia w restauracji, bo na 40 osób) 200 zł jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek47 Re: Ile w koperte sie daje.. 06.05.18, 20:03 co za wiocha...i robienie dzieciom wody z mózgu.. Odpowiedz Link Zgłoś