Dodaj do ulubionych

Ile w koperte sie daje..

16.04.18, 00:05
Na komunie tak zeby nie bylo za malo i tak zeby nie przegiac a nie jestem matka chrzestna bo jak bym byla no to juz inna sytuacja. Za teksty wystarczy biblia i uswiadamianie o co chodzi w tej uroczystosci nie o prezenty itd. Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • sabinkatase Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 00:12
      U nas dawali 400-500 od pary.
      • mariner4 Re: Ile w koperte sie daje.. 06.05.18, 16:55
        Dużo, bo się rodzice bachora obrażą.
        M
    • jeziorowa Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 00:54
      Zależy od rodziny i od waszej sytuacji. W zeszłym roku nie byliśmy na komunii. Dwa i trzy lata temu dawaliśmy po 1 tys. zł od nas i dzieci (rodzina 2+3) plus religijna pamiątka (za 100-200 zł). Nie jesteśmy chrzestnymi tych dzieci, dzieci z bliskiej rodziny.
      • ana119 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 07:34
        To na ślub tych dzieciaków przekażesz pewnie każdemu po 10 tys.
        • jeziorowa Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 08:31
          Jak będę miała tyle wolnych środków to owszem, bardzo chętnie.
      • mariner4 Re: Ile w koperte sie daje.. 06.05.18, 16:57
        To za mało. Trzeba było wziąć kredyt
        M.
    • bergamotka77 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 00:56
      Jola masz możliwość to daj z tysiąca albo półtora . Dla ludzi mniej zamożnych 400-600 zł wystarczy.
      • gryzelda71 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 06:59
        Dlaczego mniej zamożnym mniej ma dać?
        • memphis90 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 07:38
          Żeby nie doznali szoku, jak im z koperty wyleci pkb San escobaru 😂
          • cosmetic.wipes Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 08:40
            big_grin
        • bergamotka77 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 08:17
          Złe się wyrazilam - mniej zamożni mogą dac tyle.
          • landora Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 10:43
            400-600zł to jest prezent od mniej zamożnych osób??
            Ja chyba w jakimś innym świecie żyję.
            • vasaria Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 10:55
              dla mnie to jest normalna kwota od zwykłego gościa (nie chrzestny, nie bliska rodzina) na komunię od rodziny 4 osobowej. nie wiem, gdzie ty żyjesz, może faktycznie w innym świecie.
              • claudel6 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 12:50
                w tej rodzinie 4-osobowej dzieci też zarabiają? bo nie rozumiem, jakie ma znaczenie ile-osobowa jest rodzina, jak i tak zawsze maksymalnie zarabia dwoje dorosłych.
                • slonko1335 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 12:52
                  no jak to jakie, jedzą przecież te dzieciwink
                • vasaria Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 12:56
                  w mojej rodzinie to tak, straszy syn w weekendy dorabia sobie jako kelner do kieszonkowego, ale co to ma do rzeczy ? was faktycznie nie razi dawać prezent/kasę w wysokości 200 zł ? skoro nie, to przecież nie będę tłumaczyć, każdy ma jakąś swoją wizję - co wypada, co nie wypada. pisałam - dla mnie to obciach sępić dla prezent, gdy na wyjście do kina, czy knajpy wydaję więcej (niż et 200 zł).
                  • iwles Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 13:11

a jeżeli impreza byłaby w domu, to jak byś przeliczyła prezent ? Mniej byś dała ?
                  • rysiowa85 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 18:12
                    Ty wydajesz. Ja nigdy nie wydałam takiej sumy na kino/zoo/restauracje... myślę ze sporo Polaków również. To ty jesteś oderwana od rzeczywistosci. 400 złotych od gości (nie chrzestnych) to jest dużo.

Serio masz takie wyobrażenie, że przeciętna rodzina (2 normalne plus dwa ulgowe) wydaje 200 złotych na przeciętne wyjście do kina?
                    • rosapulchra-0 Re: Ile w koperte sie daje.. 18.04.18, 20:56
                      Ano widzisz. W zeszłym roku moja córka wychodziła za mąż. Młodzi dostali jakieś alkohole i kasę. Gdy podliczali zawartość kopert, to były bardzo różne sumy - najmniej to było 100 zł, najwięcej 1000 funtów.
                  • zabka141 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 20:04
                    Mieszkam za granica i powiem ci moj maz Niepolak ma zupelnie inne podejscie do prezentow niz my mamy w Polsce. Dla niego byloby obciachem dac za duzy prezent, za duzo kasy.

200 zl na komunie to wystarczajacy prezent.
            • ichi51e Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 11:02
              To jak ja. Rozumiem ze chodzi ze talerzykowe ma sie zwrocic uncertain ale ludzie to przestaje byc prezent dla dziecka
            • mamtrzykoty Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 13:19
              Ja to dopiero w innym świecie żyję, mój syn dostał od chcrzestnej 200 zł a od chrzestnego piłkę supermarketową.
        • 1st.world.problems Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 12:03
          gryzelda71 napisała:

> Dlaczego mniej zamożnym mniej ma dać?
          Ona podała stawkę dla gościa mniej zamożnego niż jOlka.
    • czar_bajry Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 01:13
      Tyle na ile Cię stać...
      • jola-kotka Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 01:49
        Wlasnie dlatego powstal ten watek moja babcia poszla na komunie w zeszlym roku dala 2000 zl prawnuczka jej rodzonej siostry ta komunie miala i co i lipa obgadali ja ze chciala sie pokazac. Ale tych co dali po 200 tez obgadali bo malo. Siostra zal miala do swojej wnuczki wiec babci powiedziala i ta mi dzwoni zebym sie dowiedziala jak to zalatwic zeby bylo ok bo teraz tez mamy komunie na ktora i ja dostalam zaproszenie. Bo na ta rok temu naszczescie nie.
        • marlamar Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 06:49
          Znaczy obgadają tak, czy siak smile To daj tyle, ile chcesz i się nie przejmuj.
        • lidek0 Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 06:45
          Czyli dajesz na pokaz..... no i wszystko w temacie - to co powie rodzina jest dla Ciebie ważniejsze niż stan Twoich finansów sad - to śmigaj do banku po kredyt smile
    • joa66 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 07:14
      W granicach 874,34 a 1261,48 PLN
    • ana119 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 07:32
      Tyle co zwykle daje się udac na imieniny. A poważnie to zależy jak rodzina organizująca przyjęcie podchodzi do tej kwestii. Jeśli robią na pokaz to ile dasz to będzie to powód to przekazania dalej ile to włożył do koperty🤣
      • 1st.world.problems Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 12:42
        Na imieniny? Toż to raczej dorolę osoby obchodzą. Ja daję dorosłej osobie np kwiaty/whisky/wino+bombonierkę. Na komunię równowartość ww to trochę za mało.
        • 1st.world.problems Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 12:44
          1st.world.problems napisała:

> Na imieniny? Toż to raczej dorosłe osoby obchodzą.
          Na urodziny dziecku np 20,na komunię od 4 osobowej rodziny to już skapstwo-o ile to nie najbliżsi to lepiej się wykręcić z udzialu
          • 1st.world.problems Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 12:45
            200,nie 20. I urodziny dla rodziny tyou cioci to raczej nie w lokalu tylko w fomu;w lokalu to dla rówieśników z klasy czy z przedszkola.
    • memphis90 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 07:39
      200-300 zł. Ew drobny dodatek, może być coś z biżuterii, znalazłam też w tym roku Biblię w postaci komiksu- wygląda świetnie i jest niecodzienna!
      • gryzelda71 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 07:44
        Myślałam,ze już nie padnie taka propozycja. Coś się zmienilo, teraz komunia wyżej w rankingach prezentowych stoi niż wesele?
        • cosmetic.wipes Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 08:42
          No co ty, jakaś zacofana jesteś. Na osiemnastkę samochód, na wesele mieszkanie 😀
          • gryzelda71 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 08:48
            Osiemnastki już mamy za sobą chrzestnych dzieci, dobrze,ze nie byłam świadoma, ale wesele może jeszcze będą . Kuźwa trzeba wakacja odwołać i składaćwink
          • kokosowy15 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 11:17
            Mysle, ze jakis niewielki samochod plus oplacenie kierowcy powiedzmy na rok. Mozna tez sfinansowac rejs wycieczkowcem dookola swiata, ale dla rodzicow takze.
            • ana119 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 19:49
              😍
    • mak_z_figa Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 07:43
      Podane kwoty są dla mnie zaskoczeniem. Raczej na ślub niż komunię. 150 zł to dla mnie rozsądna kwota jako obdarowujący. Jako rodzicowi obdarowanego trudno byłoby mi zaakceptować wyższą kwotę.
      Dzieci zazwyczaj I tak tych pieniędzy na oczy nie widzą. Docelowo albo rodzice kupują za to droższy sprzęt elektroniczny czy sportowy, czasem po kilku latach, finansują kolonie, a czasem wydają na życie.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 08:37
        No mi też gały wyszły, jak czytam. Dla mnie 200 zł to maksimum.
    • kadfael Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 08:31
      A to na komunię daje się jakieś koperty? Że rodzice i chrzestni kupują jakieś wypasione prezenty to wiedziałam, ale inni uczestnicy? 1000 zł?! OMG
      A wydawałoby się, że komunia to wydarzenie religijne. Naprawdę coś nie teges z polską religijnoscią.
      • noalle Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 08:43
        A mnie dziwi, że tyle osób jest "zaszokowanych", że w pierwszej komunii dzieciom i rodzicom nie zależy na przeżyciach religijnych. Dorośli ludzie biorą ślub kościelny, żeby babci było miło i mieć piękną, białą suknię do zdjęć, potem chrzest, bo tak wypada. Do kościoła na boże narodzenie i poświęcić koszyczek w sobotę, więc niby dlaczego komunia miałaby być jakimś wyjątkiem.
      • iwles Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 08:47

Nieteges, bo dają prezenty na okoliczność ważnego dla nich wydarzenia ? Co złego jest w prezentach, że wzbudziło w tobie aż taką pogardę ?
        • kadfael Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 10:05
          Czytaj że zrozumieniem. Koperty na 1000 zł 10letniemu dziecku.
          • ichi51e Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 11:04
            A gdzie sci powiedzmy 20. Co dziecko robi z 20k?
            • ichi51e Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 11:04
              A gosci mialo byc big_grin
            • jeziorowa Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 11:12
              Gości 20 mówisz? To raptem 5 rodzin 2+2. 1000 zł od rodziny 2+2, a nie od każdej osoby. Nawet jeżeli każda z rodzin da 1 tys. zł (a tak pewnie nie będzie) to dziecko może kupić dobry komputer i monitor (będzie mu potrzebny w dalszej edukacji), a pozostały tysiąc lub półtora dołożyć do wymarzonego obozu lub zostawić na „za pare lat jak będą pieniądze potrzebne”. To naprawdę aż taaakie rozpasanie? Nie sądzę...
              • aamarzena Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 11:40
                Po co dzieciakowi komputer i monitor za 5000? Juz grafikiem pragnie zostać i pracuje na zaawansowanych programach wymagających dobrego sprzętu? Na poziomie dziesięciolatka czy też szkoły podstawowej wystarczy taki z dostępem do netu i pakietem office. Bez super mocnych procesorów czy kart graficznych. Nim dzieciak dojdzie do etapu studiów to ten komputer i tak będzie za słaby, albo nie będzie działał.
                • jeziorowa Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 11:48
                  A teraz matematyka: 5000 - 1500 = 3500. I tyle właśnie (3,5-4 tys zł) kosztuje nowy, porządny komputer z monitorem, klawiaturą, myszką i legalnym oprogramowaniem.
                  • vasaria Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 11:53
                    a po co dziecku komputer z fatalną grafiką ? do pisania pism w wordzie ? dzisiaj większość gier wymaga mocnej grafiki.
                    • aamarzena Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 16:16
                      Wyżej było o komputerze potrzebnym w edukacji a nie do gier.
                  • memphis90 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 20:36
                    3,5 tysiąca za komputer dla dziecka??? Kto tu oszalał...?
                    • jeziorowa Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 21:34
                      OK, ile wg ciebie kosztuje komputer z monitorem i legalnym oprogramowaniem, nowy, na gwarancji? Taki, żeby można było robić prezentacje do szkoły, pouczyć się czegoś (jakiś programów graficznych, podstaw programowania), napisać jakąś pracę. 3,5 - 4 tys. zł kosztują te tańsze (no chyba, że kupimy „maszynkę do grania w proste gry ze słabą grafiką”)
                      • jola-kotka Re: Ile w koperte sie daje.. 18.04.18, 22:37
                        Taki ktory warto i ktorego nie bedzie zaraz trzeba rozbudowywac od 6 w gore .
                        • fragile_f Re: Ile w koperte sie daje.. 18.04.18, 23:23
                          Eeee... chyba z GTX 1080 8GB w środku i myszką razera za pare stówek big_grin

Wypasiony komputer gamingowy można postawić za 3-4 tysie a lapek za 3k spokojnie posłuzy dzieciakowi kilka lat.

Jakie parametry tego kompa 6k+ o którym mówisz?
                          • jola-kotka Re: Ile w koperte sie daje.. 18.04.18, 23:35
                            System operacyjny: Windows 10 Home
                            ProceSystem operacyjny: Windows 10 Home
                            Procesor: Intel Core i5-7400sor: Intel Core i5-7400
                            Pamięć RAM [GB]: 8
                            Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 1050Ti
                            Pojemność dysku HDD [GB]: 1000
                            To jest komputer na dlugo , dlugo
                            • fragile_f Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 00:23
                              Jolka, ponoć masz firmę zajmującą się IT - i polecasz komuś w 2018 roku komputer z HDD? big_grin big_grin big_grin

Coraz mocniej przekonuje się, że faktycznie żyjesz w jakiejś wymyślonej rzeczywistości, wykreowanej tylko na potrzeby forum...

BTW ten składak Optimusa którego parametry przekleiłaś nawet w wersji z GTX 1060 kosztuje 3 699 pln a nie 6+ wink
                              • jola-kotka Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 00:39
                                Polecam bo to sa dobre komputery HDD zostalo wyparte a raczej zdemonizowane na rzecz nowszej technologii SSD aczkolwiek ja nie powiem ze nie jest w stanie zaspokoic potrzeb przecietnego uzytkownika.komputery z HDD nadal dobrze daja rade i sa czesto kupowane. Do tego dolicz monitor ktory tez kosztuje . Mowa byla o calosci nie tylko sam komputer.
                                • fragile_f Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 00:43
                                  HDD zostało "zdemonizowane"?? Że cooooooo??

Jolka, Ty w ogole wiesz jaka jest różnica między HDD a SSD?

PS. Bardzo fajny monitor kosztuje 1000 pln, nadal nie jest to 6+
                                  • jola-kotka Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 00:57
                                    Doskonale wiem i uwazam ze komputer do uzytku domowego z HDD jest ok monitor mozna kupic i za 300 no ale to juz co
                                    komu potrzeba. Ja uwazam ze im wiekszy tym lepszy Della sensowny to koszt od 1500 .Koniec licytacji smile
                                    • fragile_f Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 01:15
                                      Koniec licytacji, bo najzwyczajniej w świecie nie masz o tym zielonego pojecia - system w dniu dzisiejszym stawia się na SSD, HDD jest używane jako storage... nadal nie rozumiem o co chodzi ze "zdemonizowanym" HDD wink
                            • zuleyka.z.talgaru Re: Ile w koperte sie daje.. 02.05.18, 20:40
                              a gdzie z 2tb ssd?
    • noalle Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 08:38
      Moim zdaniem lepiej dać prezent. Rodzice często wydają te pieniądze, a z prezentu (trafionego) dziecko przynajmniej będzie się cieszyć. W zeszłym roku córka znajomych miała komunię, jak się zapytała, czy może za pieniądze, które dostała kupić sobie jakąś drogą, upatrzoną lalkę to usłyszała od matki, że dla niej prezentem było przyjęcie, a kasa jest dla rodziców.
      • jola-kotka Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 08:44
        Ojp
        • ichi51e Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 11:05
          No niestety tak to wyglada. Rodzice odpalaja dziecku z 300zeta a dzieciak i tak sie cieszy bo pierwszy raz taka kase widzi. A reszta pokrywa koszty rodzicom
          • jeziorowa Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 11:13
            Nie uogólniaj, zapewne tak bywa, ale to margines a nie standard.
            • magia Re: Ile w koperte sie daje.. 03.05.18, 20:13
              Niestety też znam taki przypadek. Dzieciak zebrał na komunię 3 tys. Chciał Xboxa. Rodzice zamiast tego komplet wypoczynkowy i zmywarke kupili.
              Dzieciak się pożalił chrzestnemu, który dawal kasę dzieciakowi właśnie na xboxa i ten rozpowiedział sytuację innym darczyńcom.
              Za rok drugi z chłopców miał komunię i tu już gotówki chyba w ogóle nie było. Dostal Xboxa, rower, rolki, zegarek.
              • a1ma Re: Ile w koperte sie daje.. 06.05.18, 17:49
                magia napisała:

> Niestety też znam taki przypadek. Dzieciak zebrał na komunię 3 tys. Chciał Xbox
                > a. Rodzice zamiast tego komplet wypoczynkowy i zmywarke kupili.
                > Dzieciak się pożalił chrzestnemu, który dawal kasę dzieciakowi właśnie na xboxa
                > i ten rozpowiedział sytuację innym darczyńcom.
                > Za rok drugi z chłopców miał komunię i tu już gotówki chyba w ogóle nie było. D
                > ostal Xboxa, rower, rolki, zegarek.

To starszy brat musiał się poczuć świetnie, nie dość, ze sam nie dostał nic, to teraz jeszcze będzie zazdrościł bratu prezentów.
    • krypteia Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 08:51
      Mój syn miał miał komunię w zeszłym roku i od żadnego z gości nie dostaliśmy koperty z pieniędzmi. Sam pomysł dawania koperty na komunię to jakieś kuriozum, przeciez to nie wesele. Syn dostał wyłącznie prezenty.
    • larrisa Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 08:59
      Na ostatnich dwóch komuniach na jakich byłam nikt nie dawał kopert tylko prezenty dla dziecka, typu rolki, hulajnoga, złote kolczyki, srebrny różaniec itp.
    • jeziorowa Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 09:19
      Znowu wywiązała się bezsensowna przepychanka kto co daje na komunię. Po co? Każda sytuacja zarówno obdarowującego jak i obdarowywanego jest przecież inna. Nikt rozsądny nie odejmie własnym dzieciom od ust aby obsypać darami inne dziecko. Zwyczajowo, gdy uczestniczymy w czyimś święcie (urodziny, komunia, obrona doktoratu, cokolwiek) to przynosimy prezent. Taki, na jaki nas stać. Co w tym dziwnego? Prezenty też są różne w zależności od osób i okazji. Jeżeli dziecko zbiera na komputer/jakieś oprogramowanie/droższy sprzęt sportowy/obóz tematyczny, a rodziców nie stać na zaspokojenie takiej potrzeby to chyba lepiej jeżeli goście dadzą pieniądze (jeden 1000 zł, drugi 100 zł - ile kto może) a nie zasypią dziecko rolkami i ikonami. Pytanie było o kwotę pieniędzy a nie pomysł na prezent, więc przypuszczam, że autorka wie, że w sytuacji tego konkretnego dziecka to najlepszy podarunek.
      • leni6 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 09:29
        Niekoniecznie duże kwoty są najlepszym rozwiązaniem nawet jak kogoś stać, często obdarowany (w przypadku komunii rodzice dziecka) czują się zobowiązani to rewanżu.
        • jeziorowa Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 09:40
          OK, każdy ocenia wg siebie. Może niepotrzebnie założyłam, że skoro rozmawiamy o komunii to osoby obdarowujące to tylko bliska rodzina dziecka. W bliskiej rodzinie nie ma mowy o zobowiązaniu do rewanżu za prezent dla dziecka z ważnej okazji. Wśród najbliższych dbamy o wszystkie dzieci. To raczej norma. Inaczej jest w przypadku ślubu i wesela, gdzie zaprasza się także dalszą rodzinę, przyjaciół, znajomych a czasami także pociotków, których wypada zaprosić, a z którymi oprócz rozwodnionych więzów krwi nic nas nie łączy. Tutaj faktycznie wchodzą także zobowiązania do rewanżu itd.
          • leni6 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 10:05
            Różne są relacje w rodzinie. Z moich obserwacji to jeśli ktoś daje drogi prezent dzieciom swojego rodzeństwa, a sam dzieci też ma to to rodzeństwo czuje się zobowiązane do rewanżu. Inaczej jest jak obdarowuja dziadkowie lub ciocie/wujkowie bezdzietni.
            • szeptucha.z.malucha Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 07:00
              Dajmy na to jest rodzeństwo- w rodzinie pierwszego dochód na osobę to 5000, drugiego 500 zeta. Jeśli idziesz do siostry na komunię a Twoje dziecko nie ma na kolonie, to dajesz 1000?
              Wszystko zależy od wielu czynników.
              W wypadku Joli 1000 to nie za dużo (vide rozkminy w rodzinie) i raczej nie za mało.
      • memphis90 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 09:31
        Ale zbyt hojny prezent jest kłopotliwy dla obdarowanego również.
    • leni6 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 09:27
      Moim zdaniem 200 zl jest ok. W bliskiej rodzinie (dzieci rodzeństwa mojego lub meza) myślę że dałabym więcej, ale ja takiej rodziny nie mam. Szokują mnie obawy że rodzice mogą zabrać dziecku pieniądze otrzymane jako prezent.
      • vasaria Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 09:34
        dzisiaj komunie są zazwyczaj organizowane w restauracjach. 200 zł nie pokrywa nawet kosztów tzw. "talerzyka" dla 2 osób, a gdy rodzina jest 4 osobowa ? mnie by było lekko wstyd dać tyle. ale to mnie i nie oceniam innych. myślę, że 500-600 zł byłoby ok.
        • leni6 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 09:39
          Ale jakie jest przełożenie kosztu talerzyka na prezent dla dziecka ? Standardem jest ze kasę z prezentów rodzice zabierają na opłacenie restauracji?
          • vasaria Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 09:55
            nie, nie spotkałam się z taką praktyką. tzn. zabierania dziecku pieniędzy. ale naprawdę ... 200 zł ??? dla mnie obciach i tyle. więcej wydaję na jednorazowe wyjście z rodziną do knajpy.
            • leni6 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 10:09
              Ja mam na razie młodsze dzieci niż komunijne, ale pomysł ze dostaną w prezencie od rodziny kilka tysięcy złotych bardzo mi się nie podoba.
            • ichi51e Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 11:07
              Jak to nie spotkalas sie jak piszesz ze “to nawet nie pokrywa kosztkow”?
              • vasaria Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 11:15
                ale gdzie widzisz nieścisłość ? po prostu wiedząc jakie koszty ponoszą rodzice byłoby mi wstyd dać dziecku prezent w wysokości 100 zł od całej mojej rodziny.
                • fragile_f Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 19:47
                  No to może rodzice nie powinni robić mini-wesela, tylko zaprosić świadków na kawę i ciastko?
            • ponis1990 Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 07:36
              No popatrz, a ja nie wydaję. Wydaję maks stówę, a i to uważam, że dużo jest. Nie każdy szasta kasą w knajpach bo zwyczajnie go na to nie stać.
        • jeziorowa Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 09:43
          Jeżeli miałabym cień podejrzeń, że pieniądze zostaną przeznaczone na knajpę a nie na dziecko to z całą pewnością nie podarowałabym gotówki.
          • 3-mamuska Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 01:00
            jeziorowa napisała:

> Jeżeli miałabym cień podejrzeń, że pieniądze zostaną przeznaczone na knajpę a n
            > ie na dziecko to z całą pewnością nie podarowałabym gotówki.

Nie rozumiesz ,zupełnie nie chodzi o to zeby kasa była na pokrycie. (Choć pewnie sa takie przypadki dosc ryzykowne bo nie ma pewności ze dziecko dostanie kasę)
            A raczej o to ze jak rodzice sie wykosztuje a dziecko dostanie jakies marne prezenty to trochę lipa.

Ja wiem ze kazdy daje na miarę własnego portfela, ale jak chrzestna mojego bratanka ,dała mu na roczek zabawkę z odpustu spod kościoła za 5 zł, przeznaczona dla dzieci lat 3+ a gościła u nich 3 dni bo daleko mieszka ,to troche wstyd.
            W dodatku zaraz się ta zabawka rozleciała.
            • jeziorowa Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 15:25
              Mówimy o komunii. Ja chodzę na uroczystości komunijne tylko do dzieci z bliskiej rodziny. Wiem na co potem przeznaczone są pieniądze, które dałam dziecku, wiem jaka jest sytuacja materialna jego rodziców. Gdyby ktoś w rodzinie, kto żyje raczej skromnie wygłupił się i zrobił wypasioną, drogą imprezę (na którą wiem, że go nie stać) to jego dziecko nie dostałoby ode mnie gotówki tylko prezent rzeczowy (taki jak chce, wypasiony, ale rzeczowy). O to chodziło w mojej wypowiedzi.
        • kropkacom Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 09:50
          To jakiś obowiązek finansowania tego obiadu? big_grin Jak ktoś chce to może ale chyba chodzi o prezent dla (uwaga!) dziecka.
        • j_malec Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 10:01
          Niektórym to już zupełnie odbija palma. Jeszcze trochę to oprócz 'talerzyka' zaczną opłacać koszty ubioru nie tylko dziecka, ale również rodziców.
        • slonko1335 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 10:08
          Organizacja komunii to nasz wkład i prezent dla dziecka od nas. My wybraliśmy knajpę z ceną jaką jesteśmy gotowi zapłacić my a nie goście.
          Kwoty o jakich tutaj czytam to dla mnie jakiś kosmos. W obie strony tak darowującego jak i rodzica dziecka które dostaje.
        • landora Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 10:46
          Można urządzić niewielkie przyjęcie w domu. Jeśli ktoś mnie zaprasza na imprezę do restauracji, to zakładam, że go na to stać i nie czuję się zobowiązana do zwrotu kosztów.
        • iskierka3 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 16:43
          To ta rodzina zaprasza w koncu czy goscie maja sobie kupic? Gosc to gosc a nie, ze ma mi zaplacic za przyjecie, co za kuriozalny obyczaj.
          Ad rem - 200 zl uwazam za hojny prezent dla małolata, acz zdecydowanie lepiej prezent rzeczowy, po uzgodnieniu z rodzicami, oczywiscie.
        • zabka141 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 20:09
          Naprawde? Chyba troche przesadzasz. Ci co robia "komunistom" mini slub zakladam ze moga sami zaplacic za restauracje.
      • hanusinamama Re: Ile w koperte sie daje.. 18.04.18, 22:20
        My kase ktorą dzieci dostaja na urodziny czy np na chrzest wpąłcamy na konto dzieci. Ale znam przypadki kiedy rodzice odbierali to co wydali na przyjecie..albo calość na remont albo na wakacje. Raz sie spotkałam z sytuacją, kiedy ciocia komunistki uprzedzała gosci aby nie dawali prezentów a kasę, bo rodzice chcą pojechac na fajne wakacje...tzn na te wakacje tez miała jechac komunistka. Rozumiem, ze takie wakacje sa tez dla dziecka ale nie bardzo rozumiem czemu mam finansować komus wakacje. Kupiłam 2 drogie prezenty (2 bo komunistka ma tez siostre). NO chyba podpadłam rodzinie
    • purchawkapuknieta Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 11:02
      W zeszłym roku córce brata dałam 200. Jestem bida i po prostu nie mam. Oni mojej dali kilka lat temu 2'500, ale oboje są chrzestnymi i są nadziani big_grin
      • jeziorowa Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 11:14
        No i dobrze purchawkapuknięta. To bliska rodzina, dałaś ile mogłaś, oni też i wszystko jest w porządku.😀
    • mum2004 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 12:47
      Uważam, że 200- 300, spokojnie wystarczy. Robimy w tym roku komunię, nie obrażę się nawet jak będzie mniej. Jakaś paranoja z tymi prezentami jest.
      • ochacha Re: Ile w koperte sie daje.. 04.05.18, 14:05
        Byliśmy w tym roku na komunii dziecka kuzyna. Młody dostał prezent związany ze swoimi zainteresowaniami. Wcześniej szczegółowo z nim to omówiliśmy i był bardzo zadowolony. Wydaliśmy jakieś 300 zł (w tym drobny upominek dla młodszej siostry chłopaka).
    • rejczel02 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 13:41
      Dałabym 200 złotych. Traktuję to jak prezent dla dziecka, a nie zwrot kosztów imprezy dla rodziców. A 200 zł dla 10-latka to wg mnie dużo. Dla chrześniaczki kupiłam prezent o wartości Ok 500 zł.
      • jola-kotka Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 21:46
        200 to jest za malo moze byc na urodziny ale nie na komunie.
        • ochacha Re: Ile w koperte sie daje.. 04.05.18, 13:57
          Dlaczego za mało na komunię?
          Naprawdę robisz cudzym dzieciakom prezenty imieninowo - urodzinowe w tej kwocie?
    • rozwiane_marzenie Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 18:51
      500zł od pary - tyle od niechrzestnych, dalszej rodziny, znajomych. Chrzestni, dziadkowie oczywiście więcej.
    • bei Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 20:28
      Pamiętasz, jak dzieci idące do pierwszej komunii dostawały w prezencie zegarek?
      Może obejrzyj takie, które nadają się dla tak młodych osob i tyle włóż do koperty, albo rownowartość elektrycznej deskorolki. By nie przesadzić z hojnością nie sięgaj wzrokiem na najwyższe połkismile
      Jola, a moze skladany kask rowerowy (od 89 do 250 dol), albo inny zwariowany i praktyczny w jednym gadzet? Musi byc kaska?
      • memphis90 Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 20:39
        Elektryczna deskorolka zaczyna się od tysiaka... uncertain
      • jola-kotka Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 21:44
        Ma byc kasa dziecko tak chce. Pytalam prezent czy kasa? Ciociu kasa .Nie moge teraz dac prezentu bo w takim razie po co pytalam.
    • jola-kotka Re: Ile w koperte sie daje.. 16.04.18, 21:42
      Po analizie tego co napisalyscie wyciagam kompromis pada miedzy 400 a 1000 daje 800. Dziekuje za podpowiedzi.
    • take_i_t_easy Re: Ile w koperte sie daje.. 18.04.18, 16:24
      200pln + formularz PIT dla rodziców do wypełnienia, by nie zapomnieli poinformować skarbówki o przychodzie.
    • ad2009 Re: Ile w koperte sie daje.. 18.04.18, 20:33
      Ile należy wlozyć do koperty?

JAK NAJWIECEJ!!!
      • biedronka195 Re: Ile w koperte sie daje.. 18.04.18, 23:25
        W maju wybieramy się na komunie, dajemy 300zł-zwykła ciotka,wujek i kuzynka.
    • ida_listopadowa Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 01:07
      Czytam i oczom nie wierze. Wstydzilabym sie kazac gosciom placic "za talerzyk", bo do tego sie to sprowadza. To jest wymuszanie kasy na rodzinie, jaka presja jeszcze. Na komunie, slub, chrzest i kazda inna uroczystosc daje sie swoja obecnosc - i tyle.
      Co raz wiecej takich z d... pomyslow. Dostaje zaproszenia na uroczystosci z tekstem wymuszajacym kase, jakims grafomanskim wierszykiem, albo wprost "nasze dziecko wszystko ma, prosimy o prezenty finansowe" Co to za zaproszenie w ogole? czy swiat oszalal? Czy ci ludzie obciachu nie widza, zenady takiego zachowania?
      Zeby nie bylo - gosciom zaproszonym na moj slub (czy inne okazje) mowilam wyraznie - prezentem jest ich obecnosc, nie mialam tez wymogow co do ich ubrania (!!!) ani niczego innego. Jak mozna traktowac gosci jak dojne krowy?
      • fragile_f Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 01:19
        Dlatego ja uważam wszystkie komunie, wesela i tym podobne uroczystosci za idiotyczne. Gospodarz wywala kupę kasy na jedznie i lokal, goście czują się zobowiązani odwdzięczyć - wiec daja tłuste koperty, poza tym muszą się w cos ubrac, dojechac a dodatkowo maja weekend z bani. Na imprezie i tak wszystkim nie dogodzisz, w weselnych kuluarach cioteczki obgaduja stroj panny młodej i jedzenie a przed jej matką ronią łezki wzruszenia, brrr... a dziecko z takiej komunii i tak pamięta tylko ścisk, tłok, zdenerwowanie i biegających dorosłych (no i PREZENT), wiec wymiar duchowy jest aboslutnie zerowy.

Jedyny, kto na tym naprawdę zyskuje, to własciciel hotelu i restauracji oraz inny okołoimprezowy biznes.
        • jeziorowa Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 15:28
          Nie, fragile, przyjęcie komunijne tak nie wygląda. To jakiś koszmar co opisujesz.
          • fragile_f Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 18:38
            Opisałam wesele ORAZ komunie i inne tego typu uroczystości.
    • bloody_roots Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 06:24
      Pierwsza Konsola Święta.......
      • ponis1990 Re: Ile w koperte sie daje.. 19.04.18, 07:42
        Pozamiatałaś big_grin big_grin
        • alfa36 Re: Ile w koperte sie daje.. 06.05.18, 23:08
          Dla mnie te talerzyki to idiotyzm. I nie dziwię się wcale, że ludzie odmawiają udziału w imprezie. Jakbym sugerowała się wypowiedziami co niektórych...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka