Dodaj do ulubionych

Proste rozwiązanie

27.04.18, 08:43
Anita Kucharska-Dziedzic, pełnomocniczka Kongresu Kobiet w Zielonej Górze o propozycji premiera Morawieckiego: - Pan premier uznał, że na rzecz rodzin z niepełnosprawnymi dziećmi należy opodatkować bogatych. Mam lepszy pomysł, 830 tysięcy ludzi podpisało się pod projektem Kai Godek, żeby bezwzględnie ratować każde życie, nawet upływające na cierpieniu, bólu fizycznym, nieświadomości samego życia. Myślę, że ci ludzie z radością i bez przymusu opodatkowaliby się na rzecz pomocy rodzinom z dzieckiem niepełnosprawnym. 830 000 x 100 zł x 12 m-cy daje rocznie 996 000 000. Jak dorzucimy do tego osoby duchowne - 55 000 i katechetów - 30 000, to mamy kolejne 102 000 000. I problem rozwiązany i to bez konfliktów społecznych. Tadam!
EDIT: Z Lubuskiego dorzucą się jeszcze posłowie Jacek Kurzępa i Artur Zasada z PiS oraz poseł Jarosław Porwich (dostał się do sejmu z Kukiz 15), którzy podpisali się pod wnioskiem do Trybunału Konstytucyjnego, żeby zdelegalizował aborcje w powodu nieuleczalnych wad płodu. No panowie, możecie się wykazać, Wy po 1000 zł miesięcznie!

www.facebook.com/DolnoslaskiKongresKobiet/posts/1395678523866505
Obserwuj wątek
    • nenia1 Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 08:48
      Jestem za big_grin
    • nangaparbat3 Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 08:49
      W sobotę bylam w rynku, stoi pikieta, olbrzymie zdjecia poharatanych płodów w kolorze, wokoł pełno dzieci w kazdym wieku, ludzie ich obchodzili bokiem jakos. Musialam sie powstrzymac żeby nie podejść i nie powiedzieć: moi sasiedzi mają uposledzone dziecko. 1,80 wzrostu, z 80 kg i reszta dziesieciomiesięczniaka. Chcecie pomóc? Bo moze by sie przydalo bardziej, niż pikietowanie.
    • triss_merigold6 Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 08:50
      Równie ładne jak nierealne.
      • iwoniaw Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 09:27
        Nierealne, ale celne. Tak właśnie należy odpowiadać w przestrzeni publicznej na tego typu pomysły. Następnym krokiem powinno być uporczywe pytanie przy każdej okazji takich piewców wartości życia w bólu i bez perspektyw, dlaczego żałują tych marnych 100 złotych na rzecz bezcennych idei?
        • mary_lu Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 09:35
          A oni na to, że mamy dorzucać po stówce do NFZ na przeprowadzanie aborcji
          • alpepe Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 09:48
            mogę dorzucić, nie ma sprawy, płacę podatki w Polsce.
            • mary_lu Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 09:50
              A ja już nie mogę, bo nie mam po prostu tyle kasy, źeby dodatkowo płacić za każdą sensowną inicjatywę, pod którą się podpisałam
              • iwles Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 10:02

> płacić za każdą sensowną inicjatywę,

no i tu jest clou. Sensowna.
              • turzyca Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 10:27
                Policzyłam i wyszło mi, że trzeba zapłacić za 1/8, może 1/4 aborcji. W większości mówimy o farmakologicznej czyli wyjdzie max jakieś 100 złotych rocznie.
                • aguar Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 11:40
                  Ja w ogóle nie rozumiem czepiania się kosztów aborcji. Po pierwsze to jest prosty, tani zabieg (o ile cena nie jest zawyżona brakiem legalności), po drugie jego wykonanie zapobiega o wiele większym kosztom: opieki nad ciężarną, porodu, potem leczenia dziecka...I to wszystko by się odbywało z na koszt podatnika - więc aborcja to ogromna oszczędność!!!
          • iwoniaw Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 09:48
            No, wesoło by "oni" mieli, gdyby na to zwolennicy liberalizacji powiedzieli "sprawdzam, zapłacę" big_grin I myślę, że świetnie sobie z tego zdają sprawę, więc na bank by taka propozycja nie padła big_grin
          • lady-z-gaga Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 09:49
            nie, oni tego nie powiedzą
            poza tym dostęp do aborcji jest trudny nie dlatego, że drogo, ale dlatego, że nie wolno
        • nowi-jka Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 10:35
          to takie konsekwentne rozwiazanie
    • alpepe Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 09:47
      Bardzo szkoda, że nierealne, ale powinna być faktycznie taka inicjatywa, od razu by się obrońcy życia wykruszyli.
    • gulweig31 Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 10:01
      Jakiś czas temu na jakimś forum "popełniłam" dyskusję z pewnym obrońcą życia poczętego (tam tez zaczęło się od Kai Godek), który uważał, że JEGO sprawą jest obrona życia poczętego, natomiast opieka i finansowe zabezpieczenie już urodzonego dziecka to sprawa rodziców. Myślę, ze wśród obrońców życia taki tok myślenia jest czymś zupełnie normalnym.
      • alpepe Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 10:08
        Niestety, dlatego życzę każdemu z tych obrońców, by Bóg w swej niezmierzonej miłości i bezbrzeżnym miłosierdziu zechciał zesłać im takie chore dziecko, najlepiej co najmniej bliźnięta, by praktykowali swą miłość do życia codziennie, do usranej.
        • lady-z-gaga Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 10:14
          przyłączam się
      • szarsz Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 10:32
        > na jakimś forum

O, tu też takich znajdziesz. Mówił o tym otwarcie, póki nie zaproponowalam, aby mówił głośniej, dobitniej, watek z deklaracją założył...
    • spanish_fly Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 10:08
      Wspaniały pomysł.
    • livia.kalina Re: Proste rozwiązanie 27.04.18, 11:58
      Proste, logiczne, praktyczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka