hedna 27.04.18, 12:07 Czym myjecie wnętrze lodówki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hopsi-daisy Re: Mycie lodówki 27.04.18, 12:14 Przecieram wilgotną szmatką a półki płynem do naczyń, ale bardzo rzadko teraz, bo owijam je folją spożywczą, więc tylko zmieniam folię, a myję jak coś jednak podcieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
hopsi-daisy Re: Mycie lodówki 27.04.18, 13:50 Dlaczego nieekologicznie? Śmieci segreguję i jadą albo do spalarni robić mi ciepłą wodę, albo do recyclingu. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Mycie lodówki 27.04.18, 16:11 Polecam to do przeczytania A w dużym skrócie - wytworzenie plastikowej folii, która jest jednorazowego użytku pochłania bardzo dużo energii (zazwyczaj z mało zielonych źródeł), a umieszczenie tego w koszu z recyklingiem nie sprawia, że plastik nie przedostanie się do środowiska i nie będzie stanowił zagrożenia dla ptaków (ryzyko zaplątania, udławienia), czy innych zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Mycie lodówki 27.04.18, 12:58 Konkretne plamy wodą z płynem do naczyń, a potem całe wnętrze traktuję woda z octem - antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Mycie lodówki 27.04.18, 14:32 Robie tak samo. I jeszcze zostawiam sode w otwartym pudelku, bo wszystkie potencjalne zapachy neutralizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
positronium Re: Mycie lodówki 27.04.18, 14:35 Mnie zawsze zastanawia, skąd się biorą "zapachy" w lodówce. Myję raz-dwa razy na miesiąc (powinno się ponoć co tydzień) i nie mam żadnych dziwnych aromatów. Jedzenie oczywiście w pojemnikach, ale nie jakoś specjalnie szczelnych, czasem zupa stoi po prostu w garnku z pokrywką. I nic nie pachnie. Ludzie trzymają warzywa do zepsucia, czy jak? O_o Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Mycie lodówki 27.04.18, 20:35 Jakie lodówki myje się częściej niż raz na kilka miesięcy? Jak się nic nie rozleje, to co tam myć? W tej temperaturze przecież ani bakterie ani żadne grzyby nie mają szans bez pożywki. Ostatnio myłam lodówkę jak nie domknęłam zamrażalnika i mi się z niego zrobiła jedna wielka bryła lodu i to było jakoś w zeszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
positronium Re: Mycie lodówki 27.04.18, 20:38 bialeem napisał: > Jakie lodówki myje się częściej niż raz na kilka miesięcy? Takie, które są w środku czyste. Owoce i warzywa trzymam luzem bez folii, do tego zawsze coś skapnie z pudełka czy garnka, albo ktoś nie dokreci słoika czy butelki. No, myję sobie, nikomu nie każę robić tego co ja, spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Mycie lodówki 27.04.18, 22:50 Jestem spokojna Po prostu mycie lodówki jest upierdliwe, wyjmowanie półek też i jednocześnie trzeba to cholerstwo rozmrażać. Warzywa jak nie gniją, to nie kapią, owoce raczej trzyma się poza lodówką (chyba, że rozkrojone) i trochę nie rozumiem dorabiania sobie roboty. Miałam kiedyś malutką, podblatową lodówkę i odkryłam, że poza mięsem i otwartymi rzeczami, to tam powinno się znajdować jedynie masło (jak ktoś lubi, bo można trzymać w wodzie albo zamrażalniku) i ogólnie nabiał. Nie ma co się brudzić. Albo jestem syfiarzem Odpowiedz Link Zgłoś
positronium Re: Mycie lodówki 27.04.18, 23:02 @bialeem A, moja lodówka nie zamarza, więc o tyle mniej roboty przy czyszczeniu. Warzywa mają na sobie piasek, czasem jakieś włókna czy liście, albo łupinki odpadają. Czyszczenie niespieszne zajmuje mi raptem jakieś 20min, bo w środku nie mam strasznych ilości jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Mycie lodówki 27.04.18, 23:11 Albo jestem syfiarzem > No to ja też jestem 😊. Nie lubię tego robic, choć przydałoby sie częściej... Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Mycie lodówki 28.04.18, 00:31 U mnie zapachy w lodówce biorą się z serów dojrzewających Odpowiedz Link Zgłoś
positronium Re: Mycie lodówki 28.04.18, 14:41 I pochłaniacze na to pomagają Lellapolello? Nie wierzę! Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Mycie lodówki 27.04.18, 21:56 Ja tak samo, najpierw woda z płynem do naaczyń, a potem przecieram wodą z octem. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Mycie lodówki 27.04.18, 13:10 czym popadnie najczęściej mokrą szmatką z kroplą płynu do mycia naczyń Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: Mycie lodówki 27.04.18, 13:41 wnetrze lodówki myje płynem do mycia lodówek. O takim ale sa też płyny do czyszczenia lodówek innych firm. Półki i wyjmowane elementy, myje w zmywarce. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Mycie lodówki 27.04.18, 16:06 I wiesz, że srebrem można się zatruć? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mycie lodówki 28.04.18, 07:15 I pewnie dlatego jest w sprayach do nosa czy gardła... Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: Mycie lodówki 28.04.18, 15:27 srebro koloidalne jest w suplementach, do spożycia bezpośredniego. Wiem, że przy przedawkowaniu mozna zacząć "świecic', znaczy uzyskuje się srebrnoszary kolor skory. Ponoc stąd wziela się "błekitna krew" - arystokraci jadali posiłki srebrnymi sztućcami. Ja mam normalny kolor skory, póki co ale "bede uważała". Zresztą i tak myje środkiem tylko ścianki lodówki bo wszystkie półki i pojemniki, szuflady, są myte w zmywarce. Zywnosc jest przechowywana wyłacznie w pojemnikach, oryginalnych opakowaniach. Mysle wiec, ze srebrzyca mi nie grozi. A zatruć to można sie wszystkim, jeśli przedawkujesz. Takie mam zadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
positronium Re: Mycie lodówki 27.04.18, 13:47 Płynem do mycia naczyń rozrobionym w ciepłej wodzie. A potem przecieram samą wodą i wycieram do sucha. Same półki myję jak naczynia i zostawiam do obeschnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mycie lodówki 27.04.18, 14:07 Dezynfekujacym Froschem do mycia lodowek biobaby.pl/product-pol-653-Frosch-EKO-Plyn-do-Mycia-Lodowek-Blatow-300-ml.html Przynajmniej nie jest toksyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzo-namama Re: Mycie lodówki 27.04.18, 14:28 płynem do mycia naczyć / chusteczkami w5 Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzo-namama Re: Mycie lodówki 27.04.18, 14:29 tfu płynem do mycia okien - tym w psikotku Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mycie lodówki 27.04.18, 15:09 Płynem do naczyń i przecieram czystą wodą, potem czystą ściereczką do sucha i voila. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Mycie lodówki 27.04.18, 15:12 chusteczkami do mycia lodówek. Do nabycia w rossmanie dla przykładu. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Mycie lodówki 27.04.18, 15:14 Wodą z płynem do naczyń, a potem psikaczem do odkażania sprzętu medycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mycie lodówki 28.04.18, 07:16 A ten płyn może mieć aby kontakt z żywnością..? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Mycie lodówki 28.04.18, 07:26 Aby może. " Bezaldehydowy preparat przeznaczony do szybkiej dezynfekcji małych powierzchni, sprzętu medycznego, foteli zabiegowych, łóżek, aparatury medycznej i operacyjnej oraz innych trudno dostępnych powierzchni, a także przedmiotów mających kontakt z żywnością. Zalecany jest również do dezynfekcji końcówek stomatologicznych przed procesem sterylizacji oraz protez i wycisków silikonowych" Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mycie lodówki 27.04.18, 15:22 Nie przeszkadza Wam, ze plyny do mycia szyb albo zwykle odkazajace nie sa przeznaczone do mycia powierzchni majacych kontakt z zywnoscia? Chyba ze splukujecie potem jeszcze czysta woda? Z ciekawosci pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Mycie lodówki 27.04.18, 15:57 a jaką żywność przechowuje się w lodowce bez opakowania, pojemnika czy choćby papierka/folii? Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Mycie lodówki 27.04.18, 16:05 zgadza się, ale warzywa potem są myte albo obierane przed spożyciem równie dobrze można obawiac się naczyń ze zmywarki, bo jakoś nie wierzę, żeby 100 procent środka czyszczącego zostało usunięte przy płukaniu Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mycie lodówki 27.04.18, 16:49 Ale chemia ze zmywarki jest jednak dozwolona do kontaktu z zywnoscia... A do szyb czy inne zwykle czyszczace ni huhu (bo plyn do naczyn juz ok). No i to sie kumuluje, tu troche, tam troche, i sie nazbiera, ech. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Mycie lodówki 27.04.18, 17:40 Ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, na końcu spryskuje rozcienczonym octem. Zostawiam do wywietrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Mycie lodówki 27.04.18, 20:34 Co tydzień płynem do okien. Wracam z zakupów, przeglądam zawartość, usuwam zabytki ( jeśli znajdę), myję wnętrze, wkładam nowe zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mycie lodówki 28.04.18, 00:29 Duże, porządne mycie robię raz na jakiś czas i wtedy wszystko, co da się wyjąć i wymontować wkładam do zmywarki, a wnętrze lodówki myję wodą z octem. Na koniec wszystko przecieram płynem przeznaczonym do dezynfekcji lodówek. Bawię się tak raz na kilka miesięcy. Na bieżąco przecieram lodówkę ścierką lub gąbką z płynem do naczyń i potem przecieram ścierką tylko z wodą. Półki na drzwiach, w których stoją zwykle otwarte słoiki, napoje itp. mam wyłożone ręcznikami kuchennymi, co ułatwia czyszczenie, gdy coś kapnie czy się rozleje. Lodówkę myję nie w konkretnych odstępach czasu, tylko wg potrzeb. Zdarza się czasem co tydzień, a czasem raz na 2 miesiące. Muszę przyznać, że mycie lodówki płynem do szyb mnie z lekka zaskoczyło i szczerze mówiąc trochę mnie też przeraża takie bezmyślne stosowane trującej chemii w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Mycie lodówki 28.04.18, 00:49 Jeśli widzę jakiś zaciek, albo coś mi się rozlało, to przecieram na bieżąco wilgotnym papierowym ręcznikiem z odrobiną płynu do powierzchni kuchennych. Raz na pół roku pani sprzątająca wyjmuje wszystko i myje też tym płynem. Podejrzanych zapachów nigdy nie czuję, ale tu lodówki mają wbudowany pochłaniacz (podejrzewam, że jest to pojemnik ze zwykłą sodą). Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Mycie lodówki 28.04.18, 02:25 Windexem. Mikrofalowke zreszta tez , jakos nie boje sie szkodliwych oparow Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Mycie lodówki 28.04.18, 07:14 Półki i szufladę w zmywarce,lodówkę przecieram chusteczkami do mycia.Co trzy tygodnie mniej więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennaburza1 Re: Mycie lodówki 28.04.18, 22:30 woda z octem. jak coś się ... przyklei to woda z płynem do mycia naczyn, a potem wycieram ściereczką zamocznoną w czystej wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś