Dodaj do ulubionych

Gołąbki z młodej kapusty

01.05.18, 10:11
Właśnie skończyłam. Pycha!!! Moi wiecznie głodni panowie wcinają, aż im się uszy trzęsą. Majówkę czas zacząć 😀
A jaki są wasze wiosenne pyszności, na które nie możecie się doczekać?
Obserwuj wątek
    • mariola233 Re: Gołąbki z młodej kapusty 01.05.18, 11:36
      Ja wczoraj robiłam ale kapusta bez smaku
    • b-b1 Re: Gołąbki z młodej kapusty 01.05.18, 11:57
      Moje gołąbki przed chwilą obsmażone i czekają na zapieczenie z sosem. Też z młodej kapuchy zrobiłam, tylko wersję prostszą-bez zawijania z poszatkowaną kapustą.
    • shalalu Re: Gołąbki z młodej kapusty 01.05.18, 12:10
      Bób , botwinka , zielony groszek w strączkach ,gruntowe ogórki do wstawienia na małosolne.
      W moim rejonie \ Nadrenia \ sporadycznie można nabyć botwinkę a bób tylko w puszkach.
      W ubiegłym roku przyjechałam w czerwcu do Polski i byłam oszołomiona bogactwem kolorowych straganów . Tu takie specjały bywają w markecie z rosyjską zywnością ale nie mają już tej świeżości.
      • snakelilith Re: Gołąbki z młodej kapusty 01.05.18, 20:07
        shalalu napisała:

> W moim rejonie \ Nadrenia \ sporadycznie można nabyć botwinkę a bób tylko w p
        > uszkach.

E tam, bób i botwinę możesz dostać w NRW świeże, jak nie znajdziesz na targu, albo w supermarkecie, np. w Kauflandzie mają często, to idź do Turka. A bób jest zresztą przez cały rok mrożony (REWE), po ugotowaniu smakuje jak świeży.
        • shalalu Re: Gołąbki z młodej kapusty 01.05.18, 20:28
          O super , wybiorę się do REWE bo wcześniej bób musiałam przeoczyć .
          Dzięki
    • lalkaika Re: Gołąbki z młodej kapusty 01.05.18, 17:23
      a mi sie rozwalilyuncertain i w piekarniku robilam. ..
    • ga-ti Re: Gołąbki z młodej kapusty 01.05.18, 23:02
      Ja czekam na czereśnie! Ale dla mnie czereśnie to już zaczynają lato.
      Podobnie z ogórkami małosolnymi, też lato zwiastują.
      I smaczne pomidory, te całoroczne są małojadalne.
      A wiosna zaczyna się od rzodkiewki, tak koło Wielkanocy.
      Młodą kapustę też lubię, zwykle w czymś bigosopodobnym wink z marcheweczką młodą i na jakimś drobiowym mięsku, z zieleninką, taka delikatna.
      • gulcia77 Re: Gołąbki z młodej kapusty 01.05.18, 23:41
        Resztę kapusty po gołąbkach zamieniłam na kapustę na krótko, z octem winnym i ogromną ilością koperku.
    • positronium Re: Gołąbki z młodej kapusty 02.05.18, 01:33
      Szparagi! Już są, na szczęście, ale ma samą myśl o nich już jestem głodna i chcę żeby było rano
      big_grin
      Czekam też na karczochy, mniam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka