Dodaj do ulubionych

Nowe liceum

08.05.18, 12:49
Takie, które powstało w 2017 roku na bazie wygaszanego gimnazjum? Czy ematka posyła do niego swoje dziecko? W 2017 roku było tam imponujące pół kandydata na miejsce. smile W rankingach oczywiście go nie ma i jeszcze przez jakiś czas nie będzie.
Obserwuj wątek
    • issa-a Re: Nowe liceum 08.05.18, 13:16
      a nauczyciele gimnazjum zostają? bo jednak program nie jest tożsamy z LO.
      Zalezy, jak to gimnazjum wczesniej funkcjonowało. Z tego co piszesz, raczej tak sobie więc nie posylam.
      Juz nie wspomne, ze 16 latek sam ogarnia LO i sam sobie wybiera. Przynajmniej moi synowie sami sobie szkoly średnie wybierali.
      • little_fish Re: Nowe liceum 08.05.18, 13:20
        Wiem, że dzieci ematek są mądre i dojrzałe, ale gdyby głupio wybrały, to nie interweniowałabyś?
        • issa-a Re: Nowe liceum 08.05.18, 13:48
          mogłabym "perswadować" wyłacznie. Uczniowie sami skladaja podania, papiery.
          Niestety, czy tez stety, akurat w sprawie LO to moi 2 synowie całkowicie sami decydowali.
          Owszem, byłam z nimi na dniach otwartych, choc bardziej to chyba tylko na jednym, w jednym LO.
          Synowie sami ogarneli, pewnie w duzej mierze po rozmowach ze swoimi kolegami, kto, gdzie i dlaczego sklada papiery.
          To juz nie ten wiek, ze mozna cos nakazać. Przynajmniej w przypadku chłopakow i w przypadku moich synow.
          • little_fish Re: Nowe liceum 08.05.18, 15:07
            No o to perswadowanie właśnie mi chodzi. Czyli nie przechodzisz obojętnie nad faktem wyboru kiepskiego LO. Efekt perswazji to już całkiem inna rzecz
            • issa-a Re: Nowe liceum 08.05.18, 15:58
              oczywiście! nie przechodze obojetnie, wszak to moje dzieci, krew z krwi.
              Tyle, ze efekt już całkowicie nie zalezy ode mnie.
              No, niestety, chciałoby sie rzec.
    • iwoniaw Re: Nowe liceum 08.05.18, 13:36
      A poziom tego gimnazjum? Nauczyciele? Jacyś znajomi absolwenci, którzy mogą coś powiedzieć o atmosferze w szkole (gimnazjum)?
      Jeśli wszystko powyższe na plus, to ja bym rozważyła opcję wpisania takiego liceum jako któregoś tam wyboru. Jest spora szansa, że będą lepsi niż już istniejące słabe licea, bo się będą starać, więc wolałabym takie "niewiadome" niż "wiadomo, że beznadziejne". Pytanie jeszcze, czego oczekujecie po liceum i czy są jakiekolwiek szanse, że taka świeża szkoła tym w ogóle dysponuje.
    • volta2 Re: Nowe liceum 08.05.18, 13:36
      w tym roku nie ale w przyszłym bardzo chętnie wyślę swojego dziubdziusia na dawną twardą
      pół klasy syna z sp poszło tam do gimnazjum i całe te pół spotykamy na dniach otwartych w top five - każdy na luziku bo ma laureata. więc oszałamiający próg 70 punktów z zeszłego roku chyba mam nadzieję że wystarczy.

jeśli dziubdziuś się tam nie dostanie ( w końcu kumulacja rocznika) to wyślę go do lo powstałego na bazie gimnazjum obecnego dzubdziusia. w obecnej pierszej klasie syn mówi że jest 10 osób, bo chętnych właśnie nie było. ale w tym roku już podobno więcej kandydatów się zgłosiło, w przyszłym będą żniwasmile

przecież nauczyciel jak uczy w gimnazjum dobrze to nie przestanie uczyć dobrze w lo - program go nie przerośnie, bez obaw.
      • dorotkamaskotka Re: Nowe liceum 08.05.18, 13:43
        volta2 napisała:
        > przecież nauczyciel jak uczy w gimnazjum dobrze to nie przestanie uczyć dobrze
        > w lo - program go nie przerośnie, bez obaw.
        Też uważam, że jesli to było dobre gimnazjum to nauczycielom będzie zależeć na utrzymaniu dotychczasowego poziomu.
        • volta2 Re: Nowe liceum 08.05.18, 13:51
          jedynie może być problem w osobach "złowionych" tzn, że będą to na tyle słabi uczniowie że nic się z nich wykrzesać nie da.

albo bardzo niewiele, czyli środowisko mało stymulujące (albo wręcz demotywujące). z tego co pamiętam gimnazjum przy lo kopernika dokąd miało klasy rejonowe to ich wyniki były słabsze niż naszego rejonowego gimnazjum w dzielnicy(najlepsze w dzielnicy). dopiero po zrobieniu selekcji mogli się pochwalić wynikami - ale wtedy to niewielka zasługa szkoły chyba? zrobić odsiew to każdy raczej potrafi?
    • loola_kr Re: Nowe liceum 08.05.18, 13:55
      w Krakowie po dwóch bardzo dobrych gimnazjach utworzono licea. Jak mój syn nie dostanie się tych lepszych to najpewniej pójdzie tam, niż do niższych w rankingu. Tak mi się wydaje teraz, ale co będzie za 2 lata to zobaczę.
    • joxanna1 Re: Nowe liceum 08.05.18, 13:58
      To zależy jakie było gimnazjum. Do byłej Twardej posłałabym. Teraz córka chodzi na Smoczą i nie boję się tego liceum, znając nauczycieli może być zupełnie fajne. Te gimnazja były bezrejonowe.

Ale chyba dałabym je na kolejnym wyborze. Jakoś bardziej wierzę w licea, które mają już doświadczenie w maturach i w obcowaniu ze starszymi dziećmi.

Nie brałabym pod uwagę liceum na bazie słabego, rejonowego gimnazjum.

Tak mówię dziś - za rok zobaczymy, mogę zupełnie zmienić zdanie jeśli córka będzie miała mało punktów i przekonywać, że właśnie te po rejonowych gimnazjach są supersmile
      • issa-a Re: Nowe liceum 08.05.18, 16:10
        >Te gimnazja były bezrejonowe.

no wlaśnie. I to moze być kluczem.
        W pierwszej reformie gimnazjalnej do "mojej" rejonowej podstwowki, które przekształcilo się w gimnazjum, trafiła mlodziez rejonowa.
        Młodzież = patologia. Z doskonalej podstawowki zrobilo sie patoligiczne gimnazjum, na dnie rankingów.
        Na szczescie syn byl w klasie wygaszanej podstawowki i w ciągu 2 lat wyszedł z tamtej szkoly.
        A "byla Twarda' chyba nigdy nie była rejonowką? nadal krawaty obowiazuja?
    • la_mujer75 Re: Nowe liceum 08.05.18, 14:41
      Za rok to się okaże, że będą chętni i do takiego ogólniaka.
      Pewno, że wolałabym aby syn poszedł do dobrego (czytaj: średniego, nie topowego ogólniaka), ale weźmiemy, co dadzą wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka