Dodaj do ulubionych

Dojazd do pracy?

08.05.18, 21:03
Ile dojezdzacie do pracy?
Dostałam propozycję pracy, ale na drugim końcu miasta. Kasa dobra, warunki fajne, ale - komunikacją miejską to 1h i 10 min w jedną stronę. Czyli 2,5 h dziennie. Tygodniowo ponad 12 godzin. Miesięcznie bedę tracić 2 doby na dojazdy! Myślę, że będę ten czas poświęcać na czytanie, albo naukę języka na słuchawkach, może czasem dośpię... Ale taka wizja na kilka lat mnie przeraża. Na razie nie mam innej propozycji pracy, choć dopiero zaczynam szukać. Nie wiem co robić, miotam się...
Obserwuj wątek
    • inka40plus Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:10
      Od wyjścia z domu do wejścia do firmy około 23/25 minut.
      Mam 1 przesiadkę i po drodze kupuje pieczywo
      • werdipurke Re: Dojazd do pracy? 09.05.18, 19:22
        w dzisiejszych czassch jadasz pieczywo??? codziennie???
        😱
    • asia-loi Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:11
      Jak praca fajna to bierz. Mnóstwo ludzi dojeżdża do pracy daleko. Możesz czytać, możesz przeglądać net, "siedzieć na e-matce".
    • berdebul Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:12
      20 minut. Jak się trafi korek to dłużej, ale to rzadkość.
    • pole_koniczyny Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:14
      Moim zdaniem nie tylko czas dojazdu się liczy, ale także jakiego rodzaju to dojazd czyli np. ile przesiadek, czy często są opóźnienia itd. Inaczej odbierasz dojazd jeśli czekasz w nieskończoność zimą na przystanku na zatłoczony autobus a inaczej jeśli to np. dojazd w miarę punktualną kolejką podmiejską gdzie prawie zawsze masz szansę na miejsce siedzące. Dla mnie ponad godzina dojazdu to naprawdę sporo. Zdecydowałabym się gdyby to była naprawdę dobra posada.
      • feliz_madre Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:54
        Dobre jest to że bez przesiadek. Wsiadam pod domem, wysiadam na pętli. Potem muszę jeszcze przejść 600 m. Przejazd tramwajem więc korki czy nie ten czas taki sam.
        • bialeem Re: Dojazd do pracy? 09.05.18, 08:43
          Taką bym brała. Uwielbiam czytać w tramwaju. "Wymuszone" 2h czytania dziennie, a jak tramwaj jedzie ponad godzinę, to mieszkasz pewnie też gdzieś na początku trasy = miejsca siedzące. Taka komunikacja jest mało problematyczna.
          Ja mam do roboty ok 15-20min, ale mieszkam bardzo dobrze komunikacyjnie, a robotę mam w stronę przeciwną do korków.
    • a1ma Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:14
      35 minut samochodem / 1h rowerem. Znośnie, chociaż właśnie lokalizacja jest jednym z niewielu kryteriów, które przekonałyby mnie do zmiany.
    • cosmetic.wipes Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:16
      Zazwyczaj około 30-40 minut, ale zdarzają się i dojazdy kilkugodzinne.
    • chocolate-cakes Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:16
      Co to oznacza na drugim końcu miasta? Ile km i czy akurat tam są korki?
      Teraz mam 13 km spod miasta (Trójmiasto) do miasta. Wcześniej centrum, teraz nie centrum ale blisko.
      Raz jadę rano 25 minut, innym razem 30 minut a raz na jakiś czas, cholera wie czemu, 50 minut. Zwykle jednak max 40 minut samochodem w typowych godzinach.
      • feliz_madre Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:55
        15 km. Korki są straszne, ale tramwaj jedzie płynnie.
        • chocolate-cakes Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 22:05
          Jak praca fajna i dobrze płatna, to nie jest aż tak źle. Można przeżyć ten dojazd.
        • turzyca Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 22:07
          Da się jechać rowerem? Czasowo wyjdzie podobnie, ale 12 godzin ruchu to akurat zysk.
          Może choć część trasy?
    • pani-noc Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:18
      Około 35 minut, chyba że są korki to wtedy 2-3x dłużej.
    • 89mumin Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:20
      20-25 minut od drzwi do drzwi. Dla mnie to czas optymalny. Najdłużej dojeżdżałam 45 minut - rano dosypiałam, po pracy gadałam z ludźmi w tramwaju (jeździłam zazwyczaj tym samym tramwajem w jedną i drugą stronę, jak połowa jego pasażerów, więc czułam się tam jak wśród swoich - era przedsmartfonowa). Na dłuższą metę, to było jednak męczące. Dojazdu godzinnego bym nie wytrzymała, to nie na moje nerwy.
    • mamablue Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:23
      Podajesz dystans od drzwi do drzwi, czy tylko czas przejazdu komunikacją? A samochodem ile?
      • feliz_madre Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:56
        Od drzwi do drzwi. Tramwaj + 600 m do przejscia od przystanku.
    • leyre2 Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:23
      9 minut autem.
      • mamablue Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:28
        I nie wstyd ci truć środowiska dla 9 (!!!) minut dojazdu? Naprawdę taki dystans pokonujesz autem?
        Znam takiego prezesa....
        • a1ma Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:33
          9 minut samochodem to może być jakieś 5-7 km, czasem nie ma komunikacji, jak inaczej wtedy dojeżdżać? Latem można rowerem, ale zima?
          • leyre2 Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 22:04
            a1ma napisała:

> 9 minut samochodem to może być jakieś 5-7 km, czasem nie ma komunikacji, jak in
            > aczej wtedy dojeżdżać? Latem można rowerem, ale zima?
            >
            Komunikacja zajeloby dluzej, pewnie z przesiadka, o wiele wygodniej jest autem. Rowerem byloby fajnie ale mam jeszcze dzieci do odebrania ze szkoly, nie zdazylabym.
            • a1ma Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 22:31
              Dzieci nie jeżdżą na rowerach?
              • leyre2 Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 22:41
                a1ma napisała:

> Dzieci nie jeżdżą na rowerach?
                >
                Jezdza, ale nie do szkoly, troche zbyt daleko. Ja tez gdybym jezdzila rowerem musialabym wziac prysznic i zmienic ubranie, troche jednak zbyt duzo z tym zachodu. Jezdzimy na rowerach rekreacyjnie.
        • leyre2 Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:49
          mamablue napisała:

> I nie wstyd ci truć środowiska dla 9 (!!!) minut dojazdu? Naprawdę taki dystans
          > pokonujesz autem?
          > Znam takiego prezesa....

9 minut jade autem, dokladny dystans z mojego domu do pracy to 5.3 km, pieszo to jakies 50 minut, nie mam na to czasu. A co do trucia srodowiska to moje miasto jest w grupie tych z najnizszym a to bardzo daleko od polskich.
        • frey.a86 Re: Dojazd do pracy? 09.05.18, 12:07
          mamablue napisała:

> I nie wstyd ci truć środowiska dla 9 (!!!) minut dojazdu? Naprawdę taki dystans
          > pokonujesz autem?
          > Znam takiego prezesa....

Ja też przez lata dojeżdżałam do pracy samochodem ok. 10 minut, mimo, że trasa piesza to ok. 5km przez park. Niestety, ale te 5km to ok. godzina spaceru, a ja nie mam w tygodniu dwóch godzin ekstra na spacerki po parku. Zwłaszcza po pracy, człowiek z wywieszony jęzorem stara się ogarnąć całą domową logistykę, to wiadomo, że wybierze samochód. Godzinne piesze spacery do pracy są dobre dla singli lub studentów na dorobku.
          Aha i uprzedzając pytania. Nie mogłam dojeżdżać rowerem.
    • princy-mincy Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:27
      Obecnie nie dojeżdżam wcale.
      Gdy mieszkałam w Warszawie to dojazd (autem) zajmował mi 30 min rano, 30-40 min powrót do domu.
      Gdybym miała dobre połączenie komunikacją miejską, godzina to nie tak wiele. Pamiętam, że w liceum i na studiach w tramwaju i autobusie czytałam książki, powtarzałam materiał itp.
    • dziennik-niecodziennik Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:27
      Ja do pracy dojezdzam jakies piec sekund wink
      Ale dla równowagi moj maz dojezdza dziennie srednio 1,5h. Od zawsze.
    • chatgris01 Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:29
      3 minuty pieszo.
      Specjalnie szukalam mieszkania w poblizu pracy.
    • simply_z Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:32
      Dojeżdżałam tyle...i źle to wspominam, Ciągle niewyspana, w komunikacji smród i ścisk. O ile pociąg wspominam miło, to autobus koszmaaar. Chyba, że masz opcję co jakiś czas pracy z domu...to można rozważać.
    • bergamotka77 Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:35
      Godzinę w sumie autem i metrem w każdą stronę.
      • feliz_madre Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:59
        I jak to znosisz? Długo tak funkcjonujesz? Da się? Bo mi się wydaje że po 3 miesiącach padnę albo popadnę w jakieś załamanie. Szczególnie zimą uncertain
        • izak31 Re: Dojazd do pracy? 09.05.18, 04:20
          Nie popadniesz. Ja dojeżdzam prawie godzinę. Chodzi o Warszawę. Autobusem jadę z pętli (siedzę) do pętli przy metrze. Wracam pociągiem bo jest szybciej i pociag nie stoi w korkach. W czasie dojazdu czytam, słucham muzyki, oglądam filmy czy seriale. Jesi nie masz czasu w domu na cos takiego to szybko te dojazdy Ci się spodobają. Zmienilam godziny pracy na 7-15 i nie dojezdzam w korkach.
    • tojamarusia Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:35
      50 minut pieszo w jedną stronę
    • drinkit Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:38
      20-25 minut od drzwi do drzwi tramwajem/30 minut rowerem
    • 18lipcowa3 Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:43
      10 minut od wyjscia z domu do posadzenia tyłka i włączenia kompa
      • mamablue Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:54
        Ale masz farta.
        • 18lipcowa3 Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 22:21
          wiem, ciesze sie
          jeszcze niedawno mialam dojazd ok 25 min autem i byl to dla mnie koszmar
    • muchy_w_nosie Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 21:52
      7 min samochodem. 20 min rowerem przez las.
      • straggly Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 22:01
        4-6 minut autem lub niecałe 10 roweremsmile
        Zawsze jak mnie kusi zeby cos zmienic to mysle o Ok godzinnym dojeździe do Wawy i mi przechodzismile
        • thaures Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 22:06
          Ok 15-20 min autem, ok 25 min komunikacją miejską. I tak za dlugo
    • clio_yaga Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 22:07
      45 km w jedną stronę. Samochodem jakieś 40-45 min, zdarza się godzinę albo i dłużej, ale niezbyt często. Komunikacją 1,5h w jedną stronę, byłoby szybciej, gdyby się dało zgrać pociąg z tramwajem i godzinami mojej pracy. Prawdę mówiąc najgorzej jest zimą. No i finansowo to też duże obciążenie.
      • chocolate-cakes Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 22:20
        45 km to jest bardzo daleko sad
        Ostatnio przez 10 lat miałam 18 km bo wyniosłam się poza miasto i wydawało mi się, że to jest baaaardzo daleko. Zmieniłam pracę i mam 13 km, sporo ale nie ma tragedii.
        Ale czasem po prostu nie ma pracy bliżej i co zrobić.
        • clio_yaga Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 23:32

chocolate-cakes napisała:

> 45 km to jest bardzo daleko sad
          Daleko, niestety sad Pracuję w tej firmie już b.długo, najpierw dojeżdżałam 26 km, potem miałam dużo bliżej, a 2 lata temu został zlikwidowany mój oddział i nie miałam wyjścia, albo się przenieść tu gdzie teraz pracuję albo zwolnić.
          • chocolate-cakes Re: Dojazd do pracy? 09.05.18, 06:58
            Najważniejsze jest to, że masz pracę. Czasem tak wychodzi jak u ciebie. A może jeszcze raz przeniosą oddział bliżej, kto wie? smile
    • magia Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 22:09
      20min autem, godzina rowerem przez las.
    • leyre2 Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 22:11
      1h + w jedna strone to dlugo, szkoda czasu na dojazdy, poza tym to tez kosztuje. Gdybym nie miala innego wyjscia to coz, mus, ale gdybym nie musiala brac takiej pracy to darowalabym sobie.
    • aaa-aaa-pl Re: Dojazd do pracy? 08.05.18, 22:13
      Nawet do 1, 5 godziny - Warszawa.Można się przyzwyczaić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka