Dodaj do ulubionych

Ręczna kosiarka bębnowa

18.05.18, 22:18
Ma ktoś taką kosiarkę? Jak się nią kosi. Potrzebuję czegoś na działkę mamy. Kosiłam taką pożyczoną na próbę, ale kosiło sie fatalnie. Trzeba było mocno pchać, co chwilę się zacinała, gromadząc w sobie trawę, koła się blokowały. Czy to wina tego, że model jest stary i wysłużony, czy te kosiarki ogólnie takie są? Ręce teraz bolą mnie jak diabli, a skosiłam niewielki kawałek. Trawa była wysoka, ale w miejscu już skoszonym i uprzątniętym kosiarka również się zacinała.
Chciałabym taką kupić, ale obawiam się, że to będą pieniądze wyrzucone w błoto. Elektryczna i spalinowa odpadają, a muszę czymś kosić. Chyba że się kosą nauczę smile
Bardzo proszę o opinie i ewentualne polecenie modelu.
Obserwuj wątek
    • piernicola Re: Ręczna kosiarka bębnowa 18.05.18, 22:32
      Immanentną cechą tego typu kosiarek jest to, że nie działają. Nie mogę jednak przemilczeć ich zalet - do niedziałania nie zużywają prądu i benzyny ani też nie amputują nikomu stopy.
      • 1matka-polka Re: Ręczna kosiarka bębnowa 05.06.20, 11:30
        piernicola napisał(a):

> Immanentną cechą tego typu kosiarek jest to, że nie działają. Nie mogę jednak p
        > rzemilczeć ich zalet - do niedziałania nie zużywają prądu i benzyny ani też ni
        > e amputują nikomu stopy.

Tak.
    • tanebo2.0 Re: Ręczna kosiarka bębnowa 18.05.18, 22:44
      Ręczne kosiarki bogowie zesłali tylko w jednym celu - żeby trenować nasze cierpliwość.
    • koronka2012 Re: Ręczna kosiarka bębnowa 19.05.18, 12:06
      Jak kosiarka ma tępe noże, to wiele nie zdziałasz nawet najbardziej wypasioną elektryczną tongue_out tym bardziej przy wysokiej trawie - chyba tu jest główny problem, bo bębnowe kosiarki są przeznaczone do koszenia trawy dość niskiej - wysokość do ok. 5 cm. Jeśli zamierzasz kosić np. na działce na której bywasz raz na miesiąc, to raczej nie zda egzaminu. Jeśli trawa jest koszona systematycznie i nie dopuszcza się do jej przerośnięcia - to bębnowa się sprawdzi.

Nie wiem skąd takie negatywne wnioski, sama mam takową od 5 lat i sobie chwalę, ba - chłopak córki kiedyś nią kosił i był zdumiony jak gładko i szybko to idzie. Jeśli noże są ostre, a trawa ma odpowiednią wysokość to pcha się tak, jak wózek w sklepie, nie trzeba do tego żadnej siły. Mam mały ogródeczek i koszę co tydzień - 10 dni, więc bębnowa jest w sam raz na moje potrzeby.

Zaletą jest to, że zajmuje mało miejsca, jest relatywnie lekka, tania, jedyny problem to ostrzenie noży - w Warszawie nie znalazłam punktu, który by to zrobił, naostrzył mi kuzyn.
      Swoją kupiłam w OBI, ma zakładany kosz na trawę. Im szersza tym lepiej, mniej przejazdów. Kosztowała wtedy coś ok. 150 zł. W bębnowych nie ma żadnej filozofii technologicznej, grunt to ostre noże, a takie będzie miała każda nowa kosiarka.
      • asia06 Re: Ręczna kosiarka bębnowa 19.05.18, 15:14
        Problem w tym, że moja nie działała nawet na krótkiej. Rozumiem, że to był w takim razie problem samej starej kosiarki. Dzięki za podzielenie się opinią. Myślę, że jak kupię teraz nową, to do jesieni powinna mi bezobsługowo posłużyć. A jak się kupuje nową, to ostrza są ostre, czy od razu trzeba ostrzyć?
    • tyggrysio Re: Ręczna kosiarka bębnowa 19.05.18, 12:42
      Mam reczna firmy Fiskars (Momentum sie chyba nazywa ten model) - kupilam rok temu. Nie chodzi ciezko (a pamietam, jak ciezko chodzila kosiarka reczna, ktorej uzywalam 20 lat temu), zacina sie chyba tylko jak probuje skosic drzewo wink Ma regulacje wysokosci ciecia i doczepiany kosz.
    • ultimate.strike Re: Ręczna kosiarka bębnowa 19.05.18, 12:56
      Za 300zł można kupić, tandetną co prawda ale działającą kosę spalinową, albo wynająć kogoś, kto taki sprzęt ma.
      • thea19 Re: Ręczna kosiarka bębnowa 19.05.18, 13:13
        kosa spalinowa trzeba umiec ciac. za 300zl to mozna kupic kosiarke, calkiem nowa.
        • asia06 Re: Ręczna kosiarka bębnowa 19.05.18, 15:11
          Tylko, że tu akurat kosiarki (spalinowe czy elektryczne) kradną z ogródków działkowych. Nie będę jej miała dłużej niż tydzień. Musiałabym ją wozić w tę i z powrotem. A to akurat nie wchodzi w grę. Ręcznych natomiast nie kradną. A kosiarki potrzebuję jedynie na ten sezon.
      • asia06 Re: Ręczna kosiarka bębnowa 19.05.18, 15:07
        Kosy spalinowej nie lubię. Źle mi się nią kosi. Wynajmowanie nie bardzo się opłaca, bo to nieduży teren i malutka miejscowość. Owszem, przyjdzie sąsiad, potnie co nieco (niekoniecznie to, co chcę) i nie powie, ile się należy, ale jakiejś flaszki oczekuje. A ja alkoholem płacić nie jestem nauczona. Chcę czegoś lekkiego, wygodnego, do wykorzystania na jeden sezon.
    • solejrolia Re: Ręczna kosiarka bębnowa 19.05.18, 15:26
      Kosiarki bębnowe są super, najlepiej sprawdzają się na swieżutko wysiane trawniki, krociutko trzymane/nkróciutko koszone, raczej na małe powierzchnie, bardzo równe powierzchnie.
      Po takiej kosiarce zostaje rowniutka darń a źdźbła po koszeniu nie żółkną. Po prostu jest to kosiarka najbardziej precyzyjna i przeznaczona do regularnego koszenia.
      Oczywiście musi być ostra !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka