Dodaj do ulubionych

operacja bariatryczna

01.07.18, 15:07
Czy ktoras z mam doswiadczyla osobiscie takowej? Jakie doswiadczenia? Przy jakies wadze i wzroscie zdecydowalyscie? Bylo warto?
Obserwuj wątek
    • joasia33 Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 18:25
      Doświadczyłam. Bardzo dawno temu, kiedy ta gałąź medycyny raczkowała w Polsce. Miałam 20 lat i ważyłam prawie 140 kg przy 175 cm wzrostu. Podeszłam do operacji entuzjastycznie, w podskokach, nie zastanawiając się nad ewentualnymi powikłaniami, szczególnie odległymi. Było super. Schudłam 55 kg. Dalej ni hu-hu. To było 26 lat temu, takich operacji teraz już nie robią. Żałuję, że wtedy nie było takich metod, jak obecnie. Może schudłabym do wagi właściwej oraz - przede wszystkim - może nie miałabym dolegliwości, które męczą mnie, a są typowym powikłaniem późnym. Ale cóż, było, minęło, a generalnie nie żałuję, bo wówczas operacja uratowała mi życie. Nie ze względu na zdrowie fizyczne - te miałam zupełnie ok mimo wagi. Uratowała mnie psychicznie, zyskałam nowe życie, stałam się odważna, otwarta. No, było fantastycznie.
      Chciałam jakiś czas temu mieć możliwość zrobienia gastric by-pass (nie resekcji żołądka), ale już nie mogę. Za dużo przeszłam. A nawiasem mówiąc, warto poczytać trochę o otyłości, o grelinie i nie wypisywać bzdur o obżerających się bezmyślnie grubasach, którym należy się kopniak na rozpęd i wzięcie się w garść. I posłuchać np. profesora Wyleżoła.
      No to cheers wink
      • rosapulchra-0 Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 18:58
        Tu same specjalistki, które lepiej od grubego wiedzą, gdzie go swędzi. I lepiej od grubego wiedzą, ile i co jedzą i dlaczego są grubi. Generalnie większość osób na ten temat nie ma zielonego pojęcia, ale mundrzy się, jakby właśnie, nomen omen były specjalistkami w tej dziedzinie.
        W 2004 roku w warszawskim szpitalu przeszłam gastric by pass. Wydzielono mi mały żołądek, przyłączono do niego przełyk, resztę żołądka zostawiono nieczynną. Spieprzono mi operację, bo przyłącze przełyku do małego żołądka poszło nie tak i w tej chwili co zjem po prostu omija mój żołądek. W pierwszym rzucie schudłam 89 kg, potem przytyłam, znowu schudłam i znowu przytyłam, najniższą wagę w ciągu tych kilkunastu lat od operacji miałam 57 kg, najwyższą 137 kg (zaraz niektóre chamki będą mi tę wagę wyrzygiwały przy byle okazji, co już wcześniej wielokrotnie się zdarzało). W dniu operacji ważyłam 149 kg przy wzroście 171 cm. Dziś ważę 76 kg, wzrost póki co mi się nie zmienił. Generalnie u mnie jest tak - waga sobie i ja sobie. Nauczona doświadczeniem mam w szafie ubrania w różnej rozmiarówce.

Po samej operacji przeszłam zator płucny, rok później miałam operację wycięcia skóry na brzuchu, a w następnych latach jeszcze kilka innych operacji brzusznych (kamienie w woreczku żółciowym, częściowa resekcja jelita grubego, dwie przepukliny). Obecnie mój lekarz powiedział mi, że mimo złego stanu mojej wątroby istnieje zbyt duże ryzyko dużych komplikacji podczas jakiejkolwiek interwencji chirurgicznej, więc z kolejną przepukliną zostanę już chyba do śmierci. Wynika to również z powodu innych schorzeń, które się na siebie nakładają.
        • hosta_73 Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 20:12
          O żesz! Tyle operacji przeszłaś?? Gdzies mi już mignęło, że masz kłopoty ze zdrowiem...
          A swoja drogą to wyobrażałam sobie ciebie jako wysoką i chudą babkę 😊
          • rosapulchra-0 Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 20:15
            Bo w tej chwili może nie jestem chuda (byłam w zeszłym roku, bo ważyłam 57 kg przy 171 cm wzrostu), ale normalnie wyglądająca tak. Ale ja miałam naprawdę duże wahania wagi.
    • lianis Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 18:38
      Mysle, ze lepiej poszukac forum ku temu odpowiedniego, bo tu prawie kazda ematka ma rozmiar 36, a jesli 38 to tylko dlatego ze wysoka, bo rozm 40 to maja co najwyzej w biuscie i kazdy kto ma wiecej jest leniwym, smierdzacym grubasem ktory zajmuje przestrzen zyciowa ematki. Mam otyla kolezanke, od dziecinstwa jest duza, a wrecz coraz wieksza i z tego co opowiada to sa grupy wsparcia przy kazdym wiekszym osrodku zajmujacymi sie tymi operacjami i chyba jakies forum czy grupa na fb gdzie ludzie sie wymieniaja doswiadczeniami, ona nalezy bo sama rozwaza, tyle, ze sie boi.
      Mojej przyjaciolki tesciowa jest po takiej operacji i bardzo sobie chwali, 3 czy 4 lata minely a ona kwitnie, byla operowana chyba jak przekroczyla 60, z tym ze ona w tym wieku ze w internecie o tym nie czytala.
      • joasia33 Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 18:41
        Tak, jest świetna grupa na facebooku, Otyłość-Bariatria (chlo). Polecam bardzo.
        • rosapulchra-0 Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 19:00
          Kiedyś była strona internetowa chlo.pl, ale widzę, że już nie istnieje. Mam nadzieję, że Artur przeniósł ją na FB lub inną stronę społecznościową.
          • joasia33 Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 19:11
            Faktycznie, zniknęła. A to było bardzo dobre forum.
          • werdipurke Re: operacja bariatryczna 02.07.18, 00:14
            Artur?
    • dziennik-niecodziennik Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 18:47
      Osobiscie nie.
      Dwie znajome mialy.
      Jedna ma obecnie 55 lat, 180cm wzrostu, operacje miala ze cztery lata temu, wazyla jakies 140kg. Obecnie wazy jakies 85. Mówi ze bylo warto, bo siadaly jej stawy - stawy w kolanach miala operowane, ale nie naprostowaly sie calkiem i juz zawsze bedzie miala je w X. Kregoslup bedzie miala operowany. Nie jest najlepiej, ale gdyby nie schudla to juz by byla inwalidka. Trzyma diete restrykcyjnie i leciutko cwiczy.
      Druga ma niespelna 40 lat, tez kolo 180cm wzrostu, operacje miala z 1,5 roku temu. Startowala ze 160kg, zeszla do niecalych 80 smile Nigdy sie nie obzerala, wiec drastycznie diety nie zmieniła, ale baaaaardzo duzo sie sportuje. Operacja dala jej nowe zycie, co tu duzo mowic. Miesiac temu wyszla za maz smile
    • margolciar Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 19:15
      Moja sąsiadka miała 1,5 roku temu.schudła z 112 do ok 60 kg. Pilnuje tego co je, ale przede wszystkim je mało, po prostu mała pojemność żołądka. Skóra nie jest tragiczna, ale ma "skrzydełka" na rękach (to jej określenie ) skóra na brzuchu wymaga pracy ale nie wisi falbana, najbardziej biust "ucierpiał ". Stabilizacja wagi trwa ok 2 lata. Po tym czasie jest szansa na plastykę skóry. Acha, sąsiadka ma problemy z tarczycą, w tej chwili jest na dawce euthyroxu 175
      • margolciar Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 19:17
        Operacje miała w Warszawie w szpitalu na Banacha
        • rosapulchra-0 Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 19:43
          Też byłam tam operowana 14 lat temu.
    • 18lipcowa3 Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 19:19
      obrzydliwe
      najpierw żreć do przesady by potem sobie flaki wycinac
      • rosapulchra-0 Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 19:38
        Sama jesteś obrzydliwa. I prymitywna.
        • majenkir Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 19:45
          Nie mniej ma racje. Trzeba naprawde duzo za duzo jesc, zeby tak urosnac wink.
          • manala Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 19:58
            Myślę, że jednak nie ma.
          • rosapulchra-0 Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 20:01
            Nie ma racji. Ale to trzeba się zagłębić temat, żeby móc się wypowiadać. Ona nie dość, że tego nie zrobiła, to po chamsku komentuje.
          • dziennik-niecodziennik Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 22:22
            No jednak nie. To nie jest takie proste.
      • margolciar Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 19:54
        Myślę że w twoim przypadku tylko operacja mózgu przyniosła by jakieś pozytywne efekty, ale obawiam się, że niestety nie zakwalifikują cię i nadal będziesz ograniczona umysłowo 😆
        • margolciar Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 19:55
          To do lipcowej skierowane 😆
        • cosmetic.wipes Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 20:17
          Nie da się zoperować czegoś, co nie istnieje.
          • margolciar Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 20:49
            100/100
      • werdipurke Re: operacja bariatryczna 02.07.18, 00:13
        18lipcowa3 napisała:

> obrzydliwe
        > najpierw żreć do przesady by potem sobie flaki wycinac

obrzydliwe tak sr... na innych by potem sobie w oczy nie umieć spojrzeć
    • manala Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 19:48
      A czemu właściwie służy taka operacja?
      • manala Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 20:08
        Ok, doczytałam.
      • lianis Re: operacja bariatryczna 01.07.18, 21:19
        Sama zaczelam glebiej szukac i znalazlam taki artykul:
        gazetalekarska.pl/?p=34495
    • spbchlo Re: operacja bariatryczna 15.01.19, 09:06
      WArto ! Mówię z doświadczenia osobistego . Nie chce się tutaj rozpisywać na temat bariatrii ale wpisz w wyszukiwarce googla Stowarzyszenie Pacjentów Bariatrtcznych CHLO i zobaczysz ile informacji. Maja 10 grup wsparcia w Polsce. Gdzie rzetelna wiedza dzieła się lekarze i specjalisci. Można tez wymienić informacje na żywo z innymi pacjentami,poznać ich historie. Takie info na forum „Antka kobity szwagra brat miał” jakoś chyba nie zachęcają? Pozdrowienia! I zachęcam poszukaj info u rzetelnego źródła a najlepiej pojaw się na spotkaniu. Bezpłatny!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka