Dodaj do ulubionych

FB - zasady grzeczności

07.07.18, 11:14
Przychodzę do Was z takim może głupim zapytaniem...
Minęło już 20 lat odkąd mam w domu dostęp do internetu... Normą dla mnie zawsze było, że do każdego zwracam się na "Ty", niezależnie od płci, wieku itd. Tak samo zresztą jest i na tym forum, nikt siebie tutaj w żaden sposób nie tytułuje.
Od kiedy Internet bardziej spowszechniał, powstały takie serwisy jak fb, coraz częściej spotykam się z ludźmi, którzy mają do mnie pretensje, że nie zwracam się do nich per "pani" czy "pan". Szczerze mówiąc nie mam ochoty się do tego stosować. Czy słusznie? Co o tym uważacie?
Obserwuj wątek
    • kotoholiczka Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 11:18
      Masz rację. Zgodnie z netykietą tykanie nie jest obraźliwe.
    • ga-ti Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 11:22
      Nie mam konta na fb, więc tak trochę teoretyzuję wink ale tam ludzie nie sa anonimowi, a już znajomi tym bardziej. I tak, do pani sąsiadki, która ma wnuki w wieku moich dzieci, i którą znam w realu nie napiszę "Marysiu, jakie piękne fotki", tylko oczywiście "Pani Mario..." albo nawet bez "Mario", zależy, jakie relacje mamy w realu.
      Podobnie na jakiś dyskusyjnych, gdy widzę gościa lat 70 nie będę mu tykać raczej.
      • kotstach Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 11:35
        Tak, oczywiście, że tak, ale nie chodzi mi wcale o osoby, które znam z reala.
        Bardziej o jakieś grupy, o wymienianie poglądów z zupełnie obcymi sobie osobami. Większość ludzi, które mają z tym problem, zazwyczaj mają inne zdanie w jakimś temacie, więc mam wrażenie, że jest to takie celowe dowalenie. Mówię coś co im się nie podoba i nagle jest "ale nie przypominam sobie, żebyśmy byli ze sobą na ty". W sumie standard. Nie dotyczy to tylko mojej osoby, dość często natykam się na tego typu stwierdzenia wink. Zawsze zazwyczaj każdy to respektuje i przestawia się na formy grzecznościowe.
        • ga-ti Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 11:40
          No to masz odpowiedź, brakuje im argumentów w dyskusji albo się nafochali smile
        • ania-z-lasu Re: FB - zasady grzeczności 08.07.18, 06:26
          Dokładnie, uważam podobnie jak przedmówczyni. Mniemam, że jesteś dobra z polskiego smile bo zazwyczaj czepiają się pisowni, potem tykania, a następnie może przejdą do miejsca zamieszkania. Jak komuś brakuje argumentów w dyskusji to się będzie czepiał, jeśli jest z tych, co zawsze MUSZĄ mieć ostatnie zdanie. To nie ty masz problem.
    • yenna_m Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 11:26
      Z Internetu bardzo aktywnie korzystam od 1998 lub 1997 roku.
      Kiedyś zwracałam się na "Ty". Teraz raczej na "Pani/Pan".
      Kiedyś polskie fonty były wyrazem łamania netykiety. Teraz brak polskich fontów jest niemile widziany.
      Wszystko się zmienia.
      Mnie przestał się podobać zwyczaj "tykania" obcym osobom. I zwyczaj, by oni "tykali" do mnie.
      • sanrio Re: FB - zasady grzeczności 08.07.18, 12:04
        Yenna to dlaczego do ematek nie zwracasz się per Pani?
        • yenna_m Re: FB - zasady grzeczności 08.07.18, 12:44
          Bo to ematka a nie fb.
          Na fb czesto wypowiadam sie w kwestiach kocich, jako hodowca. Pod nazwiskiem, weryfikowalnym przydomliem hodowlanym i namiarami na mnie wink I mam wrazenie, ze takie tykanie to mocno nieprofesjonalne jest.
          Ewentualnie na grupach o innej tematyce, gdzie sa ludzie w roznym przedziale wiekowym. I jakos mam zgryz piszac do 20-latki jako baba po 45 r. ż. na "Ty".
          No glupio, moim zdaniem.
          Niektorzy znow są moimi jakimis tam znajomymi. Nigdy z nimi nie bylam na "ty" i też mam wrazenie, ze w takiej sytuacji "tykanie" to buractwo.
          • sanrio Re: FB - zasady grzeczności 08.07.18, 18:27
            Biedni anglosasi, sami buracy...
            Jakoś żaden z moich szefów, ludzi nie dość, że z 5 razy wyżej ranga ode mnie i co najmniej 10 lat starszych nie ma problemu z tym, ze zwracam się do nich po imieniu. No ale to nie Polacy z przerostem ambicji i staropolskim obyczajem, może dlatego.
            • yenna_m Re: FB - zasady grzeczności 08.07.18, 19:38
              Inna kultura, nie pomyslalas?
              Nickowi wypada "tykac".
              Do czlowieka podpisanego imieniem i nazwiskiem zwrocę się "Pani/Pan". Szczegolnie, gdy wystepuję "sluzbowo" wink
              • sanrio Re: FB - zasady grzeczności 08.07.18, 19:50
                nie, nie pomyślałam. A to dlatego, że pracuję z: Niemcami, Francuzami, Belgami, Hindusami, Rumunami, Hiszpanami, Brytyjczykami i paroma innymi nacjami.
                śmieszne i straszne jest to polskie małostkowe oczekiwanie tytułowania, zwłaszcza w necie, w sytuacjach nieformalnych, prywatnych (jako grupowiczka na fb jesteś osobą prywatną), najzabawniej jest jak słychać kłótnie obcych ludzi, jadą po sobie z grubej rury, ale zawsze grzecznie "pani" big_grin
                • yenna_m Re: FB - zasady grzeczności 08.07.18, 23:29
                  Jako grupowiczka na kocich grupach NIE JESTEM osobą prywatną, bo każdy błąd merytoryczny wypunktuja mi okrutnie, odmieniając zwrot "jest pani hodowcą" przez przypadki i koniugacje big_grin
                  Wiec nie. Nie występuję jako osoba prywatna wink
            • agonyaunt Re: FB - zasady grzeczności 08.07.18, 19:50
              Ciekawe ilu angloasów odważyłoby się powiedzieć do królowej "cześć Ela"smile
              • yenna_m Re: FB - zasady grzeczności 08.07.18, 23:30
                Celne spostrzezenie.
                Ciekawe też, do ilu osób z wysokim tytulem szlacheckim zwrocą się per "ty" big_grin
                • yenna_m Re: FB - zasady grzeczności 08.07.18, 23:32
                  Natomiast Polska kulturowo to inny kraj. I kalki anglosaskie niezbyt tu są dobrze przyjmowane wink
                  Rownież w traktowaniu pracownikow firm. Oraz osob prywatnych.
    • kota_marcowa Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 11:30
      Forum to forum, internetowe byty, natomiast trudno żebym na fb ludziom z którymi na co dzień jestem w realu na pan/pani, waliła na ty.
      • pasquda77 Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 11:35
        To chyba burak ze mnie , bo na fb , zwłaszcza na grupach zwracam się do ludzi per Ty....w związku z moją działalnością na grupach dot.Aliexpress mam dużo pytań na pw i zawsze proszę , żeby zwracać się do mnie po imieniu , nie "pani "
        • agonyaunt Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 12:47
          Nie, na PW to nawet jak grupa jest na "ty" nie ryzykowałabym tykania. Co innego forma zwracania się w czasie dyskusji, co innego prywatnie.
      • kotstach Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 11:35
        chodzi mi o obce osoby smile,
        • pasquda77 Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 11:40
          Na tych grupach jest po kilka tysięcy osób , chyba nie sądzisz , że znam ich osobiście ?😉
          • kotstach Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 11:45
            To było do koty marcowej smile
    • bistian Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 11:56
      kotstach napisał(a):

> coraz częściej spotykam się z ludźmi, którzy mają do mnie pretensje, że nie zwracam
      > się do nich per "pani" czy "pan". Szczerze mówiąc nie mam ochoty się do tego sto
      > sować. Czy słusznie?

Ma Pani rację!
    • agonyaunt Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 12:43
      Grupy mają swoje regulaminy, które powinny regulować to, jak się do siebie zwracać. W "moich" grupach - a to grupy branżowe i hobbystyczne - mówimy sobie po imieniu. A to dlatego, że się znamy, wirtualnie, ale jednak. Na grupach sprzedażowych nie mówiłabym do ludzi po imieniu, tak jak nie mówię po imieniu do sprzedawcy w sklepie i tak jak sprzedawca nie mówi po imieniu do klienta. FB jest imienny, tam się nie rozmawia z nickami. Mnie osobiście niesamowicie wkurza jak ktoś próbuje załatwić coś przez stronę firmową, a tam admin odpowiada per ty. Jako klient oczekiwałabym trochę większego dystansu, a nie spoufalania.
      • mildred.pierce Re: FB - zasady grzeczności 08.07.18, 12:52
        Też mnie to wkurza. ,,Cześć Mildred, zrób to i tamto", serio?
    • nie.bylo.wolnego.nicka Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 12:44
      Walenie do wszystkich na Ty, nawet na fb to buractwo.
      • ania-z-lasu Re: FB - zasady grzeczności 08.07.18, 06:27
        Wytykanie innym buractwa to hiperburactwo.
    • cauliflowerpl Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 14:24
      Uwielbiam fejsbukowe grupowe nawalanki per Pan/Pani big_grin a zdarzają się.
      Ja tam wolę "Ty".
    • broceliande Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 21:37
      A nie masz ochoty walnąć do kogoś na pan/pani na fb, żeby stworzyć dystans? Ja w niektórych dyskusjach (jestem pod własnym imieniem i nazwiskiem) wolę komuś pokazać, że nie jesteśmy kolegami.
      • lilia.z.doliny Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 21:48
        "Pani Ewo! Co Pani pie...?!" - klasyk rodzinny mi się przypomniałbig_grin
        • broceliande Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 21:56
          No to daj kontekst.
          Ja raczej bez imion, samo pan/pani.
        • bistian Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 22:17
          lilia.z.doliny napisała:

> "Pani Ewo! Co Pani pie...?!" - klasyk rodzinny mi się przypomniałbig_grin

Obcokrajowcy się dziwią, że u nas się tak "panuje", np. "Pan jesteś idiota" - ich bardzo śmieszy.
          • nickbezznaczenia Re: FB - zasady grzeczności 08.07.18, 07:09
            Nie zauważyłam.
      • madzioreck Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 22:02
        broceliande napisała:

> A nie masz ochoty walnąć do kogoś na pan/pani na fb, żeby stworzyć dystans? Ja
        > w niektórych dyskusjach (jestem pod własnym imieniem i nazwiskiem) wolę komuś p
        > okazać, że nie jesteśmy kolegami.

Ale przed czy już po tym, jak braknie argumentów w dyskusji? suspicious
        • broceliande Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 22:13
          He he he, dobre.
          Zwykle jakoś wyczuwam po drodze...
    • owmordke Re: FB - zasady grzeczności 07.07.18, 22:53
      Wiekszosc chyba mowi na ty. Mi to odpowiada, nie lubie jak mi ludzie paniuja.
    • jola-kotka Re: FB - zasady grzeczności 08.07.18, 07:14
      Na portalach spolecznosciowych nie obowiazuje forma pan/pani jesli ktos tego wymaga no to ma problem i nie zna netykiety , ktora okresla ta kwestie.
    • mikams75 Re: FB - zasady grzeczności 08.07.18, 09:53
      to zalezy... np. jakby jakas firma odpowiedziala mi per "ty" to bym sie zdziwila. Nie czepiam sie, ale w ukladzie sprzedawca-klient nawet na fb obowiazuje zazwyczaj oficjalna forrma. Podobnie w mailach. Co innego luzne dyskusje jak tutaj na forum.
      • mikams75 Re: FB - zasady grzeczności 08.07.18, 09:58
        a np. taka grupa sasiedzka - tam tez jest na pan/pani, pewnie dlatego, ze z niezaprzyjaznionymi sasiadami w rzeczywistosci tez sie rozmawia per pan/pani. Dziwne by bylo, gdybym na fb mowila do kogos per ty a pozniej spotkala go pod blokiem, skojarzyla, ze to on i jakbym wowczas wyskoczyla na ty to byloby to niegrzeczne. A pisac na fb "ty" a w rzeczywistoscu na pn/pani to byloby bardzo dziwne.
    • sumire Re: FB - zasady grzeczności 08.07.18, 10:01
      Gdy ktoś z uporem tytułuje mnie panią w facebookowych dyskusjach o pierdołach, nie mogę pozbyć się wrażenia, że jest w tym jakaś pasywna agresja. Zresztą śmieszy mnie obsesja na punkcie "panowania" przy jednoczesnym stosowaniu niewybrednych epitetów i personalnych wycieczek. Wcale nie czyni cię to dobrze wychowanym, kolego.
    • madzioreck Re: FB - zasady grzeczności 08.07.18, 16:39
      Netykieta to określa jasno. W internecie sobie nie paniujemy. Jeśli ktoś ma z tym problem, to jest to jego problem.
      A to nagłe popadanie w "świń z Panią nie pasałam, że zwraca się Pani do mnie na Ty" też zauważyłam - zwykle następuje, kiedy ktoś się z kimś nie zgadza i zabrakło mu argumentów - wtedy się przypomina o dziwnie rozumianej "kulturze".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka