Dodaj do ulubionych

Wieliczka- pytanie

09.07.18, 22:33
W czwartek planuje zabrać rodzine do Krakowa no i chciałabym aby dzieci zobaczyły tez Wieliczke. Będzie nas 6 osób. Czy musze rezerwować online? Czy jak pojedziemy bezpośrednio to da sie kupić bilety i wejść czy tez po prostu nie będzie miejsc? Ostatnio jak byłam to we dwoje i nas dołączyli do grupy zwiększającej , no ale w 6 osób moze być cieżko czy nie. Dodam, ze tylko w ten czwartek mam możliwość.
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Wieliczka- pytanie 09.07.18, 23:36
      Ja tam jak chciałam mieć pewność, że wejdę z dwójka dzieci to kupiłam online.
    • szeptucha.z.malucha Re: Wieliczka- pytanie 10.07.18, 05:41
      Byłam wczoraj z dziećmi. Miałam bilety on-line, bo obawiałam się kolejki. Trochę szkoda, bo bez zniżki KDR przez net się kupuje. Faktycznie, gdy przyszłam długa kolejka do kasy na dworze na godzinę stania. Ale przy wchodzeniu wejściem dla osób indywidualnych (z boku budynku, obok toalet) już w środku odkryłam dwie kasy, przy których niemal nikogo nie było, gdzie spokojnie można skorzystać ze wszelkich zniżek.
      • biala_ladecka Re: Wieliczka- pytanie 10.07.18, 08:25
        Kasy byly puste poniewaz bilety sprzedaja transzami zeby nie korkowac poczekalni.

Bylam w zeszlym roku w sierpniu. Pomimo sporej kolejki wszystko zalatwilismy w 40 minut. Dla oczekujacych sa zadaszenia zeby nie stac w sloncu. Bardzo sprawnie sa tam zorganizowani.
    • anika772 Re: Wieliczka- pytanie 10.07.18, 07:20
      Rezerwować koniecznie, tam są dzikie tłumy.
      W jakim wieku masz dzieci? Jeśli niezbyt stare, to rozważ trasę przeznaczoną dla dzieci.
      • mama-ola Re: Wieliczka- pytanie 10.07.18, 08:43
        > Rezerwować koniecznie, tam są dzikie tłumy.

To samo chciałam napisać. 2 godziny stałam w kolejce sad
        Za to na Wawel miałam bilety zamówione on-line i weszłam od razu, współczując ludziom w gigantycznej kolejce.
        • szeptucha.z.malucha Re: Wieliczka- pytanie 10.07.18, 14:04
          Ja dziś zaliczam Wawel. Stałam w kolejce może z 20 minut ale raczej tuż po otwarciu przyszłam, bo szybko wyczerpują się limity.
          • asmarabis Re: Wieliczka- pytanie 10.07.18, 14:54
            Na Wawel idzie sie w poniedzialek bo sa darmowe wejsciowki. Nawet sie nie przyznawaj ze dzisiaj bylas.
            • szeptucha.z.malucha Re: Wieliczka- pytanie 10.07.18, 17:29
              Wczoraj, dziś i jutro. Zabronisz mi😛
              • asmarabis Re: Wieliczka- pytanie 10.07.18, 17:40
                co sie robi na Wawelu przez trzy dni?
                modlisz sie przy trumnie kaczynskiego?
                • szeptucha.z.malucha Re: Wieliczka- pytanie 10.07.18, 17:46
                  Nie mogę?
                  Poza tym poniedziałek to tylko zbrojownia i te fundamenty są free.
                  Mam niepełnosprawnego dzieciaka na stanie, który nie jest w stanie za długo dać rady.
                  • asmarabis Re: Wieliczka- pytanie 10.07.18, 19:09
                    A to nie wiedzialam, sorry.
                    • gaskama Re: Wieliczka- pytanie 11.07.18, 15:37
                      I to jest twój główny problem Asma, wiele rzeczy nie wiesz, a młócisz ozorem, jakbyś wiedziała.
                      • asmarabis Re: Wieliczka- pytanie 11.07.18, 15:48
                        Jakbym nie mlocila to byscie umarly tu z nudow i nic nie wiedzialy o swiecie
                        • 45rtg Re: Wieliczka- pytanie 11.07.18, 15:55
                          asmarabis napisała:

> Jakbym nie mlocila to byscie umarly tu z nudow i nic nie wiedzialy o swiecie

A g*wno prawda.
    • memphis90 Re: Wieliczka- pytanie 10.07.18, 08:32
      Gdyby nie było miejsc w Wieliczce, to ja ze swojej strony bardzo polecam Bochnię smile
    • asmarabis Re: Wieliczka- pytanie 10.07.18, 09:17
      W tamtym roku bylismy. Nie wiem dlaczego nie kupowalismy biletow wczesniej, nie pamietam.
      Na miejscu rzeczywiscie dzikie, klebioce sie tlumy ale tu mieszaja sie zwiedzajacy i kupujacy bilety. Kolejki ida bardzo sprawnie, po kilka okienek otwartych, no i wiadomo stoi 6 osob a z tego jedna kupuje bilety dla wszystkich, nie wiem czy do zagranicznej stalismy z 15 minuta byla na poczatku zawinieta dwa razy?, tak jak ktos pisze sa daszki, wiec nie jest to w zaden sposob uciazliwe
      • k1234561 Re: Wieliczka- pytanie 10.07.18, 19:04
        Dziadkowie chcieli mojej córce przyjemność zrobić,podczas pobytu w Krakowie i wybrali się do Wieliczki.Przeklinali tą Wieliczkę,jeszcze parę miesięcy po powrocie.Upał,żar z nieba,kolejka na 3 godziny stania.Tata stał dzielnie (czego się nie robi dla wnuczki i żeby dziecko zwiedziło) ,w tym czasie mama z córką przesiadywały w jakiejś kawiarni.Masakra.W końcu się dostali.Po zwiedzeniu stwierdzili,że widoki pod ziemią niewarte tych 3 godzin stania i poświęcania zdrowia w upale.Za to na Wawel tato juz miał bilety kupione on-line,wzięli jeszcze przewodnika.I to była trafiona atrakcja.Również po samej starówce i okolicach starówki w Krakowie wzięli melexa z przewodnikiem i pani obwiozła ich wszędzie i pieknie opowiadała.
        • simply_z Re: Wieliczka- pytanie 10.07.18, 20:43
          kobieto, a kto normalny tłucze się z dziećmi w sezonie ( pewnie jeszcze w weekend)? najlepiej przyjechać w tygodniu i wejść rano albo późno wieczorem. Kolejek ani tłumów wtedy nie ma. Ale trzeba po prostu myśleć.
          • k1234561 Re: Wieliczka- pytanie 11.07.18, 13:35
            simply_z napisała:

> kobieto, a kto normalny tłucze się z dziećmi w sezonie ( pewnie jeszcze w weeke
            > nd)? najlepiej przyjechać w tygodniu i wejść rano albo późno wieczorem. Kolejek
            > ani tłumów wtedy nie ma. Ale trzeba po prostu myśleć.

kobieto,a pomyślałaś,że dzieci chodzą do szkoły i niestety czas na zwiedzanie jest tylko w wakacje,czyli właśnie w sezonie.Co mam zrobić, aby dziecko zobaczyło trochę zabytków Polski?Zwalniać ją w kwietniu w jakiś wtorek czy środę i gnać prawie 400 km,żeby do Wieliczki mogła wejść?Pomyśl tak trochę zanim kogoś zjedziesz.Dzieci które muszą realizować obowiązek szkolny,mają wolne w określone dni,miesiące i choćbyś pękła tego nie zmienisz i pod to wolne planujemy nasze rodzicielskie urlopy,a jak urlopu nie ma,to posiłkujemy się dziadkami.Paniała?
            • simply_z Re: Wieliczka- pytanie 11.07.18, 20:10
              mogą zawsze pojechać z wycieczką szkolną, tak jak robi to pół Polski. W Polsce jest wiele zabytków i tych mniej obleganych, a nie ryć się w szczycie sezonu ze słabo chodzącymi emerytami i narzekać, że kolejki,tłok i skwar. Może jeszcze 15 sierpnia byli?
              a dzieciaczki to chyba też nie taki małe, z kolei Kasia z sygnaturki ma już 17 lat?
              co za kretyni...
              • k1234561 Re: Wieliczka- pytanie 12.07.18, 11:01
                simply_z napisała:

> mogą zawsze pojechać z wycieczką szkolną, tak jak robi to pół Polski.
                Jakby czekała na wycieczkę szkolną to by się nie doczekała do teraz czyli do liceum.
                > co za kretyni...
                Czy ja Ciebie obrażam i wyzywam?No ale widać jaki poziom taka mowa.....

-
                https://lbym.lilypie.com/1ocMp1.png
        • asmarabis Re: Wieliczka- pytanie 11.07.18, 15:51
          Raczej sie dziadkom nie chcialo tam lazic po tej kopalni jak widac z opisu smile po co dorabiac jakiech historyjki……
        • asmarabis Re: Wieliczka- pytanie 11.07.18, 15:51
          Raczej sie dziadkom nie chcialo tam lazic po tej kopalni jak widac z opisu smile po co dorabiac jakiech historyjki……
          • simply_z Re: Wieliczka- pytanie 11.07.18, 20:12
            i jeszcze wielce zdziwiona, że kolejki były.Może w kujawsko-pomorskim kolejek nie ma, kto tam zresztą jeździ.. i za czym, ale Kraków i okolice mieszczą się w liście najchętniej odwiedzanych zabytków. Później toto wylewa frustracje i jeszcze chwali się jazdą meleksami, które powinni zostać całkowicie wyrugowane z okolic Starego Miasta.
            • k1234561 Re: Wieliczka- pytanie 12.07.18, 11:05
              simply_z napisała:

> i jeszcze wielce zdziwiona, że kolejki były.Może w kujawsko-pomorskim kolejek n
              > ie ma, kto tam zresztą jeździ.. i za czym,

Poczytaj trochę o Polsce,o regionach to zobaczysz,że poza okrzyczanym Krakowem i stolicą są jeszcze inne równie piękne i ciekawe oraz warte zobaczenia regiony w Polsce.To,że Ty uważasz,że coś jest be,choć krytykujesz coś o czym bladego pojęcia nie masz,to tylko dowodzi,jak mało widziałaś,jak mało wiesz o Polsce.
        • cosmetic.wipes Re: Wieliczka- pytanie 11.07.18, 21:04
          W Krakowie nie ma starówki. Jest Stare Miasto.
    • kora.bez.loginu Re: Wieliczka- pytanie 10.07.18, 20:34
      A ja polecam trasę górniczą! Inne zwiedzanie, jeżeli dzieciaki większe to chyba bardziej atrakcyjne: w kombinezonach ochronnych, kaskach z latarkami, inną trasą, bez przepychu ale ciekawą
      • kornelia_sowa Re: Wieliczka- pytanie 11.07.18, 21:53
        Tak. Tylko gornicza jest chyba od 10 r.ż.
    • paniszelka Re: Wieliczka- pytanie 12.07.18, 12:16
      Wieliczka jest wspaniala. Trasa turystyczna i gornicza tez ale trzeba rezerwowa bilety. W kopalni jestem bardzo czesto.
    • leyla76 Re: Wieliczka- pytanie 22.07.18, 21:27
      Plany nam sie troche zmieniły. Zamiast Krakowa zwiedziliśmy Warszawę. Do Krakowa jedziemy 29 sierpnia. I znowu pytanie odnośnie Wieliczki. Bilety kupiłam online na 30 na 18h. Nie dostałam potwierdzenia mailem, ale to chyba nie problem bo mam potwierdzenie zakupu, które niby musze wydrukować i oddać do kasy, żeby dostać normalne bilety. Nie mam na stanie drukarki, czy wystarczy pokazać to potwierdzenie na telefonie czy będą sie czepiać. Czy z tym potwierdzeniem podchodzę do normalnej kasy czy są jakieś specjalne dla tych co kupowali online?
      • szeptucha.z.malucha Re: Wieliczka- pytanie 23.07.18, 08:14
        Problemu z okazaniem potwierdzenia nie powinno być, ponieważ to nr rezerwacji. Jest odrębne okienko do potwierdzania (bardziej za kasami, w głębi). Dają bilety i fakturę.
      • paniszelka Re: Wieliczka- pytanie 23.07.18, 09:26
        Nie martw się. Nie powinno być problemu.Jak wejdziesz do srodka,to tam za kasami bedą osoby,co sprawdzą bilety on-line.Przygotuj sie na 3 godziny chodzenia ale warto jest pięknie.
        • kamire12 Re: Wieliczka- pytanie 23.07.18, 12:23
          Wieliczka jest piękna. Nam się udało w którąś niedzielę koło 17, właśnie z boku wejść. zbierali grupę. Z przewodnikiem koniecznie! warto! dzieciom też się podobało. Nie wiem jak można powiedzieć, że to nie warte stania w kolejce.....
        • leyla76 Re: Wieliczka- pytanie 23.07.18, 21:30
          Dzięki. Ja w Wieliczce byłam pare razy, teraz dzieciom chcę pokazać. Ostatnim razem byłam ze 16 lat temu z moim obecnym mężem. Jemu sie bardzo podobało, wiec teraz czas na nasze dzieci. W tym roku postanowiłam im kawałek Polski pokazać, bo mieszkamy za granicą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka