Dodaj do ulubionych

ciasta bez pieczenia- proszę przepis

10.07.18, 11:07
Bardzo was proszę o sprawdzony przepis na ciasto bez pieczenia coś w stylu sernik na zimno, ptasie mleczko ewentualnie inne. Ale proszę o instrukcje łopatologiczne bo korzystałam z róznych przepisow i najczęsciej mi się rozłazi. Albo nie umiem postępować z żelatyną smile
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: ciasta bez pieczenia- proszę przepis 10.07.18, 11:35
      3bit.
      Kupujesz: herbatniczki petit buerre, puszke slodzonego mleka skondensowanego, skladniki na krem karpatkowy i smietanke kremowke, najlepiej 36procentowa.
      Zamknięta puszke mleka gotujesz w garnku wody (wody tyle, zeby puszka byla zanurzona) jakieś dwie godziny, wyciagasz, odstawiasz do ostygniecia. Ostroznie przy otwieraniu bo moze chlapnac!
      Krem do karpatki przygotowujesz wedlug przepisu.
      Smietane (schlodzona) ubijasz - sama, bez cukru.
      Wykladasz blache papierem i ukladasz w niej warstwami: ciasteczka, skarmelizowane mleko (to najgorszy etap), ciasteczka, krem, ciasteczka, bita smietana. Odstawiasz do lodowki do przegryzienia sie - najlepiej do nastepnego dnia - az ciasteczka zmiekna. Koniec.
      Jak sie nie chcesz pierniczyc to kupujesz gotowa mase kajmakowa, paczke ekspresowego kremu z Gellwe czy innego Oetkera (wystarczy dodac zimne mleko) i ciasto masz gotowe w dwadzieścia minut. Jak lubisz przelamane smaki to mozesz zamiast herbatniczkow uzyc krakersow.
        • jla-2 Re: ciasta bez pieczenia- proszę przepis 10.07.18, 12:52
          jeśli chodzi o żelatynę, to zawsze w lecie zawsze trzeba dawać tej żelatyny wiecej niz w przepisie, tak ok 50 proc wiecej - to po pierwsze
          po drugie, jesli nie robie ciasta na okosmile (co mi sie czesto zdarza) tylko z przepisu, to sprawdzam, czy podana jest odpowiednia ilosc zelatyny - zliczam objetosc wszystkich skladnikow (tych mniej plynnych tez - typu serek ulubiony czy mascarpone) i przeliczam ilosc zelatyny w stosunku do calej objetosci. Jesli wychodzi np 750 ml skladnikow, to dodaje zelatyny odpowiednio na 750 ml objetnosci (w zimie), a w lecie, tak jak pisalam odpowiednio wiecej, czyli na troche ponad litr (1100 ml)
          Trzecią tajemnica sukcesusmile jest taka, ze trzeba dodac zelatyne letnią do zimnych zazwyczaj skladnikow, bo wtedy nie zrobia sie grudy, tylko eleganckosmile sie rozprowadzi

          (aha, i jeszcze jedno, unikam żelatyny dr oetkera, gdyz raz mimo powyzszych starań masa sie nie ścięła odpowiednio - to bylo dawno, ale uraz pozostałsmile, wolę nie ryzykować)
    • mama-ola mascarpone 10.07.18, 12:17
      Zrobiłam w ten weekend ciasto bez pieczenia i goście bardzo chwalili - wszystko zeszło! Chodzi o tiramisu.
      Składniki: biszkopty do tiramisu (w kształcie paluchów), kawa rozpuszczalna, wódka, krem, kakao
      2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzyć kubkiem wrzątku, odstawić do ostygnięcia
      do kawy dodać wódkę, jedną piersiówkę
      zanurzać biszkopty w tym ponczu na pół sekundy i kłaść równo w blaszce jako pierwszą warstwę
      na to krem
      potem druga warstwa nasączonych biszkoptów
      krem
      posypać kakao lekko przez sitko

      Jeśli chodzi o krem, to co kto umie. Można ukręcić z mascarpone, bitej śmietany z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym (taki zrobiłam). Można i jakiś z torebki, np. krem śmietankowy Delecta jest ok.
          • mama-ola Re: tiramisu, nie mascarpone 18.07.18, 13:07
            Mój 9-letni syn jadł to tiramisu z alkoholem. Zasadniczo zrobiłam je dla naszych dorosłych gości, ale wiadomo, że dziecko się też poczęstowało. Zapytałam go następnego dnia, czy mu smakowało i czy dobrze się potem czuł. Powiedział, że smakowało, ale nie czuł się zbyt dobrze i dodał: - Zawsze po wódce źle się czuję, mamo. smile)

            Ale do rzeczy. Syn poprosił, żebym następnym razem zrobiła bez wódki - i się zastosowałam. Bez wódki też jest bardzo dobre. Po prostu poncz z samej kawy - taka może być wersja dla dzieci.

    • gulcia77 Re: ciasta bez pieczenia- proszę przepis 10.07.18, 14:19
      Mój młody lubi grysikowe. Petit beurre na dwie objętości blachy i do tego masa grysikowa: 1 l mleka, szklanka grysiku, pół szklanki cukru, pół szklanki kakao - ja używam deco moreno. Wszystko razem zagotować aż zgęstnieje, wylać gorącą masę na warstwę herbatników, przykryć drugą warstwą, oblać wierzch gorzą czekoladą rozpuszczoną z masłem. posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki aż stężeje.
      • tt-tka Re: ciasta bez pieczenia- proszę przepis 10.07.18, 19:03
        Duze wafle (te ogromne kwadratowe) smarujesz Nutella /masa krowkowa / twarozkiem waniliowym (mozna tez w paski i zostawiasz na troche. Jak zmiekna na tyle, ze dadza sie zwijac, rolujesz. Mozna dolozyc (przed zrolowaniem big_grin) banana, czastki brzoskwini czy inny owoc. Po zwinieciu wkladasz do lodowki, zeby ponownie stwardnialo, przed podaniem kroisz w eleganckie plasterki.
        Mozna przygotowac pol godziny wczesniej, mozna poprzedniego dnia, trzyma sie. U mnie dluzej niz dwa dni nigdy nie lezalo, wiec za dluzszy termin nie recze.
      • nolus Re: ciasta bez pieczenia- proszę przepis 11.07.18, 01:30
        Mi ostatnio wyjątkowo posmakowało domowej roboty Rafaello, bez pieczenia własnie - za warstwy ciasta robią tutaj słone krakersy (podobno lepiej użyć krakersów niż herbatników), do tego robisz masę budyniową, mnóstwo wiórków oczywiście i ja dodałam ksylitol - wyszło mega smile Formę musisz wyłożyć papierem do pieczenia, tam warstwowo układasz najpierw krakersy, potem masę i tak po raz kolejny i kolejny na przemian, a potem odstawiasz gotowe Rafaello do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Ciasto jest pyszne, a co najlepsze - im dłużej stoi,tym lepiej. Składniki mocniej się mieszają, krakersy nasiąkają masą...Dla mnie najlepsze było po 2 dniach od zrobienia wink

        Lada dzień będę testować kolejne ciasto wg tego pomysłu, właśnie z przekładanymi warstwowo krakersami.
    • blau325 Re: ciasta bez pieczenia- proszę przepis 17.07.18, 20:00
      duże opakowanie podłużnych biszkoptów, opakowanie serka ricotta, dwie galaretki smak dowolny i owoce - co tam masz - truskawki, maliny, jezyny, borówki - na dnie formy 20 cmx30 cm wykładasz połowę biszkoptów, galaretki przyrządzasz na połowie wody - schładzasz, gdy zaczną się ścinać - miksujesz z serkiem (250 g) - na biszkopty wyłóż połowę masy, powtykaj owoce, daj drugą warstwę biszkoptów, resztę masy i owoce - poukładaj na tężejącej masie. Do lodówki na noc. Pychotka.
      • mikk25 Re: ciasta bez pieczenia- proszę przepis 17.07.18, 20:52
        Najprostsze, małe dziecko nawet zrobismile 20x30cm
        1kg jabłek zetrzeć na tarce i zmieszać z 500 ml mascarpone.
        Przełożyć 4 warstwy ciastek, wierzch polać czekoladą.
        Jak ktoś lubi słodko to dosłodzić do smaku jabłka, dodać cynamon, można też jabłka poddusić.
    • ks-t Re: ciasta bez pieczenia- proszę przepis 18.07.18, 12:57
      Mój sprawdzony przepis. Jestem mężczyznę ze średnim zaangazowaniem w kuchnię więc jest to ciasto dla każdego.
      1. Spód blaszki wyłożyć chlebem tostowym (można wyrównać formatki obcinając skórkę).
      2. DO garnka średniorozdrobnine jabłka. Ja nie daję cukru ale to kwestia smaku. odrobina wody (kieliszek) dusić do zaparzenia (nie musi się rozpadać mogą być nieco twarde - ja takie lubię. Przyprawić cynamonem jeśli lubisz.
      3. Jabłka wyłożyć na chleb tostaowy.
      4. Przygotować roztwór na jasną galaretkę owocową (z połową ilości wody).
      5.Zalać i do lodówki
      Kiedyś, po wstępnym zastygnięci nalewałem jeszcze na wierzch ciemną galaretkę np. wiśnową, żeby było ładniej.

      Ja akurat lubię szarlotkę ale wydaje mi się że taki przepis można użyć do innych owoców. Ważne żeby to były owocki nieco rozpulchnione bo w przeciwnym przypadku będzie to galaretka z owocami na chlebie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka