11.07.18, 13:36
Dziewczyny wykazalam sie mega glupota i za pozno zlozylam wniosek o dowod dla mojego dziecka. Plyniemy za kilka dni do Szwecji. Czy moga nas nie wpuscic? Bede miala ze soba potwierdzenie zlozenia wniosku ale to pewnie nie wystarczy. Czy jechac samochodem w tej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • mamma_2012 Re: prom 11.07.18, 13:40
      Złóż szybko wniosek o dowód, są dużo szybciej.
      • alicia033 Re: prom 11.07.18, 13:44
        mamma_2012 napisała:

> Złóż szybko wniosek o dowód, są dużo szybciej.

cytując autorkę wątku: "za pozno zlozylam wniosek o dowod dla mojego dziecka"
        • gragi_tara Re: prom 11.07.18, 13:49
          Idź do Urzędu i poproś panią w okienku o przyspieszenie . Ja w podobnej sytuacji miałam dowód gotowy w tydzień. Okazało się że urzędniczki to bardzo miłe panie, jeśli dla nich jest się miłym. Powodzenia.
          • slonko1335 Re: prom 11.07.18, 14:11
            nie można złożyć wniosku o przyspeiszenie po złożeniu wniosku o dowód, muszą być złożone razem, przerobiłam niedawno..
            • bistian Re: prom 11.07.18, 14:20
              slonko1335 napisała:

> nie można złożyć wniosku o przyspeiszenie po złożeniu wniosku o dowód, muszą by
              > ć złożone razem, przerobiłam niedawno..

To nie jest ważne. Panie przepchną ten wniosek i jeśli się uda, to za 3-4 dni można mieć dowód, przy bardzo sprzyjających wiatrach, ale trzeba zagadać. Takie przyspieszenia są na prowincji, pewno w większych miastach są z tym większe problemy.
              • slonko1335 Re: prom 11.07.18, 14:24
                to jest ważne bo oba idą innym trybem, wniosek o dowód już poszedł...bez przyspieszenia i po ptokach...przyspieszenia nie można złożyć później tylko w momencie składania wniosku
          • 45rtg Re: prom 11.07.18, 14:14
            gragi_tara napisała:

> Idź do Urzędu i poproś panią w okienku o przyspieszenie . Ja w podobnej sytuacj
            > i miałam dowód gotowy w tydzień. Okazało się że urzędniczki to bardzo miłe pani
            > e, jeśli dla nich jest się miłym. Powodzenia.

Panie z reguły są miłe, ale to nie one wystawiają dowód, tylko gdzieś tam w Warschau się to dzieje.
    • butch_cassidy Re: prom 11.07.18, 13:49
      Sprawdzają. Pojęcia nie mam, co zrobią w razie braku.
      • 3-mamuska Re: prom 11.07.18, 14:44
        butch_cassidy napisała:

> Sprawdzają. Pojęcia nie mam, co zrobią w razie braku.

Nie chce nikogo wprowadzić w błąd ,ale moja corka wróciła z pl do Londynu autem z 2 obcych młodych jej ludzi, i nie maila paszportu dowodu nic.
        Ponoć z rodzicami byłoby dużo łatwiej.
        • 3-mamuska Re: prom 11.07.18, 14:48
          A do tego własnie we Francji wsiadali na prom spóźnili sie, przez kontrole ,dostali pieczątkę zeby na następny wjechali bez dodatkowych opłat.
          Co prawda mieli zdjecie tego paszortu gdyż potrzebowali do zamawiania biletów na prom.
        • butch_cassidy Re: prom 11.07.18, 16:19
          A nie wiem, jak jest w Wielkiej Brytanii. Pisałam o Szwecji, promie z Gdyni.
    • mama-ola Re: prom 11.07.18, 13:53
      Urząd na wyrobienie dowodu ma miesiąc, ale bywa, że jest tydzień-dwa wcześniej. Kilka dni to jednak chyba za mało.
    • thank_you Re: prom 11.07.18, 14:05
      Nam niedawno kontrolowali dokumenty i rozmawiali z dzieckiem, chyba więź sprawdzali 😉
    • ichi51e Re: prom 11.07.18, 14:10
      A dziecko w jakim wieku? Moze jakas id card wystarczy?
      • allaround Re: prom 11.07.18, 14:12
        Ma 2 lata. Mam tylko akt urodzenia i potwierdzenia zlozenia wniosku o dowod i paszport. Masakra.
      • joanna_poz Re: prom 11.07.18, 14:14
        przeciez oni będa przekraczac granice - do tego jest potrzebny paszport albo dowod, a nie zadne ID card..
    • 45rtg Re: prom 11.07.18, 14:13
      allaround napisała:

> Dziewczyny wykazalam sie mega glupota i za pozno zlozylam wniosek o dowod dla m
      > ojego dziecka. Plyniemy za kilka dni do Szwecji. Czy moga nas nie wpuscic? Bede

Paszport tymczasowy można mieć w dwie godziny, ale trzeba też mieć dobry powód, dla którego się o niego prosi. "Bo zapomniałam" to niekoniecznie jest taki powód, zwłaszcza w sezonie wyjazdowym, kiedy oni w urzędach paszportowych mają co robić.
    • tol8 Re: prom 11.07.18, 14:13
      Płynęłam w tym tygodniu i sprawdzali każdego z pasażerów auta. Pieszych też. Jest normalna kontrola graniczna.
      • allaround Re: prom 11.07.18, 14:15
        Male dzieci tez? Kurcze, to pewnie akt urodzenia nie przejdzie.
        • thank_you Re: prom 11.07.18, 14:17
          Nie przejdzie. A Ty byś chciała - jako rodzic - aby puszczali dzieci na słowo honoru?
    • jak_matrioszka Re: prom 11.07.18, 14:16
      W strone do Szwecji sprawdzaja razem z biletem, po szwedzkiej stronie nawet jak stoi komitet powitalny, to jeszcze nigdy dokumentów nie pokazywałam. W drodze do Polski nie sprawdzaja, ani po szwedzkiej stronie, ani w Polsce (tzn. ja tego od lat nie widze, jazda kilka razy w roku).
      Na swoja odpowiedzialność wwiozłabym na prom niezgłoszone dziecko, bo biletownia na ladzie a na promie już nie ogladaja biletów. Nie polecam, ale wiem, że bym tak zrobiła. Bez dokumentów po prostu nie wpuszcza, moga ew. wołać policje czy inna straż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka