zlababa35 16.07.18, 00:39 Tak mnie naszło... Faktycznie podobne do siebie osobowościowo i charakterologicznie, czy może jednak nie? Jak jest u emam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
me-lissa Re: Bliźniaki 16.07.18, 00:50 Moja mama ma brata bliźniaka, ojciec miał siostrę bliźniaczkę. Kuzynka ma chłopców bliźniaków. W każdym przypadku osobowości i charaktery skrajnie różne, czasem obserwuję moją mamę i wujka i uwierzyć nie mogę że są spokrewnieni Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Bliźniaki 16.07.18, 06:15 Chyba dwujajowe tak maja. Kiedyś znalam blizniaczki, kazsa byla inna z wygladu, ale tak diametralnie, wszystko wzrost, wlosy, twarz. Jak obce osoby. A mialam w klasie blzniakow, czasami musialam pomyslec, ktory to który. Choc jeden mial lagodniejszy wyraz twarzy. I po tym go rozpoznawalam. Pewnie kazdy miał swój sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Bliźniaki 16.07.18, 15:58 Ale przecież bliźniaki dwujajowe nie są do siebie bardziej podobne niż jakiekolwiek inne rodzeństwo... Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Bliźniaki 16.07.18, 20:55 memphis90 napisała: > Ale przecież bliźniaki dwujajowe nie są do siebie bardziej podobne niż jakiekol > wiek inne rodzeństwo... Skoro były wystawione na te same bodźce w życiu płodowym, to mają szansę być bardziej podobne niż dowolne rodzeństwo. Poza tym takie czynniki, jak wiek matki w momencie zapłodnienia, jej stan zdrowia, też są identyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Bliźniaki 16.07.18, 06:31 ja jestem blizniaczką i mam w rodzinie jeszcze 2 pary, wszyscy 2 jajowi. Kompletnie rozni, wygladawo i charakterologicznie. Plci: ja i brat oraz 2 pary po 2 dziewczyny. Wszystko już dzieciate, nikt blizniakow nie ma. U mojej babci naprzeciwko mieszkaly blizniaczki jednojajowe, teraz mieszka jedna z mezem i dziecmi. W czasach dziecinstwa byly do siebie uderzajaco podobne, jedna miala ciut wezsza twarz, a druga malego pieprzyka na policzku i po tym je rozpoznawalam. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Bliźniaki 16.07.18, 07:47 Moje są bliźniaki dwujajowe więc nie są do siebie tak podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Bliźniaki 16.07.18, 08:04 U nnie całkowicie inne, i z charakteru, i z wyglądu, uzdolnień, upodobań etc. Całkowicie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Bliźniaki 16.07.18, 09:08 Czyli jednak nie genetyka, tylko coś jeszcze? Ja mam co prawda jedynie siostrę przyrodnią, młodszą. Siostra jest ładniejszą (a obecnie i bardziej zadbaną) wersją mnie. Poglądy na niektóre rzeczy okazały się też być podobne, choć nie są kwestią wpływu tego samego ojca raczej - to są poglądy i oceny uformowane już w dorosłym życiu. Jednak więc trochę tej genetyki jest. Ale z kolei ona i jej brat, w tym samym domu, z tymi samymi rodzicami - 2 różne światy. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Bliźniaki 16.07.18, 09:26 Oni - ci sami rodzice i dziadkowie w związku z tym. Zupełnie inni, inne podejście do życia, inne charaktery i temperamenty. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Bliźniaki 16.07.18, 10:32 ci sami rodzice i dziadkowie, ale rodzicow jest dwoje, a dziadkow czworo. nie dziedziczy sie w rownych czesciach po wszystkich, tylko kazdy dostaje w spadku inny miks genow. mam dwoch synow z tym samym mezem, a maja zupelnie rozne charaktery. juz praktycznie od urodzenia widac bylo, ze sa rozni, choc z wygladu jako niemowleta byli podobni niczym 2 krople wody. moja mama przez jakis czas podpisywala sobie ich zdjecia na odwrocie, zeby wiedziec, ktory to wnuk . z blizniakami moze byc dokladnie tak samo. jedno jajo tez nie musi podzielic sie dokladnie symetrycznie i nie kazdy blizniak dostanie tyle samo wszystkiego. teraz sa do siebie podobni, ale nie tak bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Bliźniaki 16.07.18, 16:00 Co z tego, że dziadków czworo? Czego dziadkowie nie przekazali swoim dzieciom, tego te dzieci nie przekażą dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Bliźniaki 16.07.18, 16:11 to z tego, ze geny u moich dzieci, to jest miks genow moich, mojego meza oraz jego i moich rodzicow (w skrocie oczywiscie). kazde z nas cos tam nastepnemu pokoleniu przekazalo, ale kazdy z moich synow dostal nieco inna czesc tej mieszanki, bo sa zupelnie rozni, choc wizualnie podobni. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Bliźniaki 16.07.18, 23:41 To nie jest do końca tak, przypomnij sobie o dziedziczeniu cech dominujących i recesywnych, rodzic może nie mieć cechy, ale w kolejnym pokoleniu się uwidacznia. Albo uwidacznia się w połączeniu z genem partnera. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Bliźniaki 16.07.18, 23:58 No co Ty! Mój ojciec wada wzroku. Ja wzrok sokoli, obaj moi synowie mają jego wadę wzroku. W rodzinie męża brak wad wzroku. Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Bliźniaki 16.07.18, 10:04 Dwujajowe są do siebie podobne tak samo jak każde inne rodzeństwo, albo bardzo, albo wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Bliźniaki 16.07.18, 16:12 Rozmarzylam sie. Chcialabym. Znane blizniaki nie cierpialy sie. Dwu jajowe. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy-luka Re: Bliźniaki 16.07.18, 22:08 Moje jak ogień i woda, kompletnie różni z wyglądu, inne charaktery i upodobania, rzadko im po drodze Odpowiedz Link Zgłoś
bluea.nne Re: Bliźniaki 16.07.18, 23:33 Moje dwujajowe- z wyglądu bardzo podobne, z charakteru- zupełnie inne Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Bliźniaki 16.07.18, 23:55 W swoim życiu poznałam 7 par bliźniaków - dwujajowych, ale jednej płci. Prawie wszystkie "pary" bardzo fizycznie do siebie podobne, ale zupełnie inne pod względem charakteru- na zasadzie niebo i ziemia. Tylko jedna "para" zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym totalnie się różniąca. Dwie siostry- jedna przepiękna (to była wielodzietna rodzina - tam prawie wszyscy byli po prostu piękni), a druga brzydka ( jako jedyna z 5 rodzeństwa). Piękna była głupiutka i potwornie nudna (dla odmiany- jako jedyna z 5), a ta "brzydka" siostra była niesamowicie inteligentna, przemiła i ogólnie fascynująca przy bliższym poznaniu. Śmieszne było obserwowanie, jak faceci najpierw lecieli (jak ćmy do ognia) na ładniejszą i jak jeszcze szybciej zaczynali podrywać "brzydszą" Mam dwóch synów- mają tylko takie same stopy i obaj są grzeczni, a całą resztą się różnią. Przyrzekam, że ten sam tatuś Dla mnie geny są fascynujące! Nigdy nie wiadomo, jak co wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Bliźniaki 17.07.18, 04:04 Moje dzieci, plci roznej, ale w dosc zblizonym wiku (roznica 20 misiecy) czesto sa brane na imprezach za pare, a nie za brata i siostre. Sa kompletnie inne pod wzgledem wygladu, charakteru i zachowania. Moja znajoma tez ma blzniaczki, dziewczyny i ciezko uwiezyc, ze to w ogole siostry. Odpowiedz Link Zgłoś