Dodaj do ulubionych

Tegoroczna rekrutacja do LO

18.07.18, 13:49
serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/1179828,rekrutacja-do-liceum-spadla-liczba-miejsc-w-szkolach.html?utm_source=mailing&utm_medium=bezplatny&utm_campaign=18-lipca-2018-r
Nie żebym jedno dobre słowo miała na temat reformy, moja dwójka dzieci będzie ofiarami przyszlorocznej kumulacji, ale jeśli uczennica mająca ponad 160 punktów nie dostaje się nigdzie to znaczy że kompletnie nie rozumie zasad rekrutacji i sam system jako taki nie jest temu winny.
Obserwuj wątek
    • gaskama Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:01
      Już kiedyś mówiłam, że były badania, z których wynikało, że tylko koło 10 % Polaków rozumie w pełni prognozę pogody (nie mówimy tu o obrazkach typu słoneczko i chmurka, choć i w tym przypadku ludzie nie potrafią własnego miasta na mapie zlokalizować). System rekrutacji jest opisany w dość skomplikowany sposób, ale dość jasny i prosty. Jak słyszałam głupoty, które ludzie opowiadali o rekrutacji, to …. poddałam się, nawet nie prostowałam tych głupich teorii. Wcale mnie nie dziwi, że kandydat, który miał 160 Punktów nie dostał się do żadnego wybranego liceum. Natomiast mógł się spokojnie dostać do jednego całkiem dobrego LO. Wystarczyło przeczytać i pomyśleć.
      • gaskama Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:02
        miało być do "niejednego"
      • skarolina Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:32
        Jak rodzice i uczniowie mają rozumieć system rekrutacji, jak zdarza się, że nie rozumie go nauczyciel - wychowawca kl. 3 gimnazjum? Przerobiłam taki przypadek, nie dało się słuchać głupot, które wygadywała na zebraniu, ale jak próbowałam prostować, to mnie rodzice zakrzykiwali, bo w końcu nauczyciel wie lepiej. W efekcie z zebrania wyszli z wiedzą, że najtrudniej będzie się dostać do klasy dwujęzycznej, bo tam trzeba ponad 90 pkt. a do zwykłych ponad 75 (to sprzed trzech lat, wtedy u nas było max. 100 pkt). Drobny szczegół, że owszem, takie są progi, ale do dwujęzycznej inaczej się liczy punkty, bo jest max.100 standardowych i max.40 z testu językowego, umknął uwagi wszystkich big_grin A to jednak jest różnica, czy potrzebujesz nazbierać ponad 75% wszystkich punktów, czy wystarczy Ci niecałe 70%. Zwłaszcza, że po dwujęzycznej klasie w gimnazjum ten test językowy nie był trudny i można było mieć dużo punktów z niego.
        Potem dla odmiany, ta sama wychowawczyni, wraz z wicedyrektorką, wmawiały mojemu dziecku, że jako finalistka olimpiady ma dodatkowe punkty, a nie wejście do każdego liceum (pomyliły z konkursem kuratoryjnym) i były bardzo zdziwione, jak się okazało, że jednak młoda ma rację.
        Też mnie nie dziwi, że kandydat mający 160 pkt. się nie dostał nigdzie. Jak wybrał same topowe licea - jego ryzyko.
        • gaskama Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:41
          Nauczyciel też nie musi być zbyt inteligentny. Takie życie. U nas syn i kilku jego kumpli ogarnęli sprawę. W szkole, do której się dostał (jego pierwszy wybór) tłumaczył rodzicom i innym młodym, którzy się nie dostali, jak system funkcjonuje i jak wyglądają kolejne kroki. Przechodziła dyrektorka szkoły, posłuchała i powiedziała "dobrze mówi, niech państwo go słuchają". Młody był strasznie dumny z siebie.
          • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:45
            gaskama napisała:

> Nauczyciel też nie musi być zbyt inteligentny. Takie życie. U nas syn i kilku j
            > ego kumpli ogarnęli sprawę. W szkole, do której się dostał (jego pierwszy wybór
            > ) tłumaczył rodzicom i innym młodym, którzy się nie dostali, jak system funkcjo
            > nuje i jak wyglądają kolejne kroki. Przechodziła dyrektorka szkoły, posłuchała
            > i powiedziała "dobrze mówi, niech państwo go słuchają". Młody był strasznie dum
            > ny z siebie.

A gdzie tu brak inteligencji nauczyciela?
            • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:46
              W poście skaroliny
              • gaskama Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:48
                Ha, ha, ha. Ja już rozumiem, dlaczego ludzie mając 160 punktów się nigdzie nie dostają. I nie martw się, twoje dzieciaki się dostaną. Tego jestem pewna.
              • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:54
                esperantza napisał(a):

> W poście skaroliny

Ale ja pytałem gaskamy. No chyba że zdanie o inteligencji nauczycieli było takim sobie jałowym potakiwaniem, a historyjka o mądrym Jasiu nie miała z nim żadnego związku tylko tak sobie wpadła pod wpływem impulsu.
                • gaskama Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 15:03
                  Nauczyciel nie zrozumiał kryteriów naboru do liceum. A siedzi w tym. Przygotowuje uczniów do LO, więc warto, by zrozumiał, jakie są zasady naboru. Zamiast tego przekazywał uczniom i rodzicom bzdurne informacje. To świadczy o błyskotliwości i inteligencji tegoż nauczyciela?
                  • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 15:08
                    gaskama napisała:

> Nauczyciel nie zrozumiał kryteriów naboru do liceum. A siedzi w tym. Przygotowu

W Twojej historii?
                    • gaskama Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 15:22
                      W mojej historii SYN tłumaczył innym. Dobrze. Ja odniosłam się do opowieści Skaroliny.
                      • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 15:26
                        gaskama napisała:

> W mojej historii SYN tłumaczył innym. Dobrze. Ja odniosłam się do opowieści Ska
                        > roliny.

No czyli tak, jak napisałem: jedno zdanie dość jałowego potakiwania, plus dłuższa historyjka bez większego związku z tematem, a żadnego z tym pierwszym zdaniem.
                        • gaskama Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 15:29
                          No cóż, powinnam po "takie życie" zacząć nowy akapit. Od wielu rodziców słyszałam, że nauczyciele w gimnazjach głupoty im gadali. A to nie fair. Szczególnie w małych miasteczkach, na wsiach. Być może niejeden rodzic zaufa nauczycielowi i zda się na jego rady o potem taki 160-punktowiec wyląduje albo w LO, w którym przyjmowali od 72 punktów albo w szkole branżowej.
                          • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 15:34
                            gaskama napisała:

> No cóż, powinnam po "takie życie" zacząć nowy akapit. Od wielu rodziców słyszał
                            > am, że nauczyciele w gimnazjach głupoty im gadali. A to nie fair. Szczególnie w
                            > małych miasteczkach, na wsiach. Być może niejeden rodzic zaufa nauczycielowi i

Jest jeszcze kwestia taka, co zrozumie rodzic z tego, co usłyszał od nauczyciela. Przypuszczam nawet, że większość przypadków "nauczyciel mi źle powiedział" to skutki geniuszu interpretacyjnego rodziców i uczniów, plus pewna część przynależy też przypadkom kompletnego zamotania nauczyciela na zebraniu stertą jakichś głupich pytań ludzi, którzy nie umieją odczytać rozkładu jazdy na słupku przystanku.

• spanish_fly Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:06
      To może mnie oświecisz jak to działa, bo z takim naborem elektronicznym jeszcze nigdy nie miałam doświadczenia i nie mam pojęcia jak obstawiać, jak przyjdzie kolej mojego dziecka?
      • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:16
        Najpierw należy oszacować ile będzie punktów (będzie możliwość korekty jak już będą wyniki egzaminu gimnazjalnego), przejżeć progi z zeszłego roku, zobaczyć jak ma się ilość kandydatów do ilości miejsc w roku rekrutacji, oszacować ewentualną zmianę i wybrać szkoly/profile zarówno lekko powyżej jak i poniżej przewidywanej ilości punktów.
        Nie da się zaplanować w punkt, ale można się jakoś zabezpieczyć szczególnie w takiej Warszawie gdzie można wybrać aż 8 szkół.
        • gaskama Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:20
          Mnie się nie udało znajomych przekonać, że w pierwszej rekrutacji nie ma dodatkowego bonusu w szkole pierwszego wyboru, za fakt, że tę szkołę wybrało się na 1 miejscu. Ludzie ustawiali sobie na miejscu nr 1 szkołę ze słabą punktacją a szkolę marzeń na miejscu np. 4. Na zasadzie, że jak szkołę marzeń (duża liczba punktów) postawią na miejscu 1 i tam się nie dostaną, to inne szkoły ich nie będą chciały, bo ich nie wybrali jako szkoły pierwszego wyboru. Nie dało się przekonać, że jest inaczej. Było kilka jeszcze lepszych pomysłów. Aż mi się nie chce pisać.
          • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:25
            To jest chyba powszechna praktyka. Jak również ustawianie szkoły porządnej ale niżej punktowanej niżej niż innych. Logiki żadnej.
        • heca7 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:25
          A do tego po podaniu wyników było kilkudniowe okienko transferowe i można było zmienić wybór jeśli wypadło się wyjątkowo źle albo wyjątkowo dobrze.

Natomiast ciekawi mnie rzeczywiście jak sobie radzi taki olimpijczyk z rosyjskiego w klasie z angielskim , niemieckim - matematyczno fizycznej? Albo olimpijczyk historyczny? Czy jednak nie powinno być tak, że olimpijczyk z fizyki i matematyki maja wstęp do dowolnej klasy matematyczno fizycznej? Ale już do humanistycznej nie?
          • dorotkamaskotka Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:31
            Ścisłowcy zazwyczaj idą do klas ścisłych, ale nagminnie zdarza się, że laureaci wos-u lub historii idą do klasy matematycznej lub informatycznej...
          • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:33
            heca7 napisała:

> Natomiast ciekawi mnie rzeczywiście jak sobie radzi taki olimpijczyk z rosyjski
            > ego w klasie z angielskim , niemieckim - matematyczno fizycznej? Albo olimpijcz
            > yk historyczny? Czy jednak nie powinno być tak, że olimpijczyk z fizyki i mate

A to już jest problem olimpijczyka. Jeżeli jest rzeczywiście wąskim specjalistą i poza tym, z czego się wyolimpijszczył, nic innego nie umie, to najwyżej nie zda do następnej klasy. Niewielka strata i jego, i szkoły. A na jego miejsce może się w drugiej klasie przenieść ten, co się przez niego nie dostał, jeżeli mu tak bardzo zależy.
            • molik28 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 16:00
              To jest pewnie różnie. Znam olimpijczyka historycznego w klasie mat-fiz w Czackim. Poradził sobie świetnie, bo po prostu jest zdolny i pracowity. W międzyczasie zmieniły mu się zainteresowania i teraz studiuje coś związanego z chemią smile
          • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:37
            Myślę sobie, że wybór profilu przez 16 latka to jest coś, co jest w stanie zrobić świadomie i odpowiedzialnie. I jeśli ktoś decyduje się na takie czasami karkołomne zestawienia to jest to jego decyzja.
            • spanish_fly Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:39
              Moje dziecko będzie miało 14 lat dokonując tego wyboru.
              • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:43
                Ale to konsekwencja Twojej decyzji o poslaniu 6 latka (i nałożenia się reformy). Jeśli uważasz że samo nie ogarnia to ma Ciebie do pomocy 😉
                • spanish_fly Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:53
                  Nie tyle mojej decyzji, co zmian w przepisach, sytuacji w przedszkolu i w okolicznych szkołach - moja decyzja była tylko konsekwencją tych uwarunkowań.

Moja pomoc na nic się tu nie zda, to kwestia dojrzałości do dokonania takiego wyboru. Świadomie i odpowiedzialnie mogę w takiej sprawie decydować za siebie, nie za drugiego człowieka, nawet jeśli to moje dziecko.
                  • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 23:16
                    Nie przesadzaj, my również po ośmiolatce dokonywaliśmy wyboru szkoły średniej w wieku 14-15 lat ( w zależności od miesiąca urodzenia) . Problemem nie jest wiek, a kumulacja roczników
                    • iwoniaw Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 11:26
                      my również po ośmiolatce dokonywaliśmy wyboru szkoły średniej w
                      > wieku 14-15 lat

Owszem, ale wybierając liceum czy nawet konkretny profil klasy, nie determinowaliśmy już na 100% możliwych do zdawania na maturze przedmiotów, a nawet zdając np. biologię można było spokojnie zdawać na studia, gdzie był egzamin wstępny z matematyki czy innej historii. Dzisiaj to trochę inaczej jednak wygląda i wybór szkoły średniej ma dużo większy wpływ na wybór przyszłych ewentualnych studiów niż te ćwierć wieku temu.

Problemem nie jest wiek, a kumulacja roczników

No tu się zgodzę, to jest największy problem w chwili obecnej, a w przyszłym roku będzie apogeum. Ktoś, kto beztrosko pisze o "szacowaniu" szans, to widać, że nie ma dziecka w krytycznych rocznikach - policzyć potencjalne punkty sobie można, owszem; niestety, nawet zakładając, że w ocenach na świadectwie wiele się nie zmieni, a egzamin pójdzie tak, jak pisane wcześniej próbne, nadal tak naprawdę nie wiadomo NIC. Progi punktowe do danej szkoły/klasy zależą przecież przede wszystkim od ilości miejsc i chętnych, a te dwa parametry się właśnie zmieniają, w chwili kumulacji bardziej niż o kilka procent. I WCALE nie jest powiedziane, że do szkoły, do której wystarczało w ubiegłym roku x punktów, wystarczy x+10.
              • lucyjkama Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 13:39
                >Moje dziecko będzie miało 14 lat dokonując tego wyboru.

Moje 13,5.
          • salinas Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 15:10
            > Natomiast ciekawi mnie rzeczywiście jak sobie radzi taki olimpijczyk z rosyjski
            > ego w klasie z angielskim , niemieckim - matematyczno fizycznej? Albo olimpijcz
            > yk historyczny? Czy jednak nie powinno być tak, że olimpijczyk z fizyki i mate
            > matyki maja wstęp do dowolnej klasy matematyczno fizycznej? Ale już do humanist
            > ycznej nie?

Znam przypadek, że dziewczynka , dwukrotna laureatka z geografii i raz z historii wybrała dobre LO z klasą biologiczno- chemiczną. Dziś już jest na trzecim roku medycyny smile
            • gaskama Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 15:24
              Myślę, że jako laureatką geografii i historii udowodniła, że potrafi się dobrze uczyć, ma dobrą pamięć, potrafi kojarzyć fakty. Te umiejętności dają też efekty w nauce biologii czy chemii. Mnie bardziej ciekawi, jak laureat konkursu "Jan Paweł II trzy matki" daje radę w mat-fizie.
              • salinas Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 19:18
                gaskama napisała:

> Myślę, że jako laureatką geografii i historii udowodniła, że potrafi się dobrze
                > uczyć, ma dobrą pamięć, potrafi fakty. Te umiejętności dają też efekt
                > y w nauce biologii czy chemii. Mnie bardziej ciekawi, jak laureat konkursu "Jan
                > Paweł II trzy matki" daje radę w mat-fizie.

Myślę, że te same cechy co wymieniłaś, a więc dobra pamięć, kojarzenie, umiejętność uczenia się.Zazwyczaj ci , co potrafią kojarzyć są dobrzy na mat- fizie. A przeca najlepszymi humanistami są wszak umysły ścisłe.
          • mildred.pierce Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 15:23
            Jako laureatka z przedmiotu humanistycznego sprzed lat ok.10 odpowiadam: mnie w bio-chem-fizie szło znakomicie. Studiowałam coś zupełnie innego, bo mi obrzydła chemia w liceum, a w gimnazjum ją uwielbiałam, robiłam nawet zadania na poziomie maturalnym. Poza tym byłam dobra ze wszystkiego i na drugim etapie tych konkursów kuratoryjnych przeszłam z kilku przedmiotów. Mogłam iść do każdej szkoły, poszłam do liceum takiego średniawego w swoim mieście, bo nie chciałam iść do szkoły, gdzie kolejne 3 lata będę spędzała na długich dojazdach i nauce non stop, żeby się w ogóle utrzymać. Najlepsze licea są dobre nie tylko dlatego, że tam tak doskonale uczą, ale głównie dlatego, że przyjmują najlepszych i ich stale dociskają, są czasem klasy złożone z samych laureatów (koszmar). Znałam kilku laureatów, którzy poszli do liceów w dużym mieście obok i żałowali. By dojechać na zerówkę, wstawali o 4 rano. Wracali wieczorem, bo mieli mnóstwo zajęć, do tego ciągła presja ze strony nauczycieli i rówieśników.
            Oni odradzali mi tamte szkoły, nauczyciele wręcz przeciwnie, ciągle mi truli, do którego to liceum w tamtym mieście powinnam nie pójść. Nie żałuję swojej decyzji, dostałam się na takie kierunki studiów, jakie chciałam.
            Laureaci, którzy byli nimi razem ze mną, poszli do mat-fizów i też sobie znakomicie poradzili. Ale oni też startowali nie tylko w jednym konkursie kuratoryjnym, ale w kilku i też im dobrze szło.
            • bo76 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 15:41
              10/10 z wybieraniem najlepszych i ich dociskaniem.
              Olimpijczyk swoimi osiągnięciami udowadnia, że potrafi się uczyć. Jest dla szkoły potencjalnym materiałem na kolejne laury w kolejnych latach.JWielu z nich to - jak już wspomniano wyżej- wielozadaniowcy, dobrzy z wielu dziedzin. A ci dobrzy tylko z jednej zawsze mogą później zmienić klasę.
          • segregatorwpaski Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 22:43
            W klasie córki (mat-fiz-ang rozszerzony, jedna ze szkół z artykułu) jest i olimpijczyk z polskiego, i z historii i wosu (podwójny) i z francuskiego, i z angielskiego. Wszyscy radzą sobie świetnie - są po prostu ogólnie bardzo rozgarnięci, udało się im wygrać w tych a nie w innych olimpiadach, co nie znaczy, że ze ścisłych kuleją. Generalnie na 32 osobową mat-fizową klasę ponad połowa to laureaci (są też finaliści, ale nie wiem ile) i z tego co córka kojarzy - tylko trzech z matematyki big_grin
            • iwoniaw Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 11:35
              Wszyscy radzą sobie świetnie - są po prostu ogólnie bardzo rozgarnięci
              > , udało się im wygrać w tych a nie w innych olimpiadach, co nie znaczy, że ze ś
              > cisłych kuleją.

Dokładnie tak jest i tak było zawsze - olimpijczycy to na ogół bystrzy młodzi ludzie nie tylko z dobrą pamięcią i inteligencją ogólną, ale i umiejętnością systematycznej pracy, a takie połączenie wystarcza w zupełności do tego, żeby radzić sobie w szkole bez względu na profil. Zresztą jak tu niektóre wyżej piszą - taka "zmiana profilu" (typu ktoś wygrał olimpiadę historyczną i poszedł na biol-chem) odbywa się bardzo często w momencie, w którym uczeń - generalnie zdolny i nie mający zaległości z żadnych przedmiotów - ma przesyt jakimś tematem i skręt w kierunku innej dziedziny jest dla niego wręcz pożądany dla higieny umysłowej. Dlatego w takim mat-fizie laureatowi z kultury antycznej może iść wręcz doskonale - i często idzie.
          • mama303 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 18:37
            heca7 napisała:

> matyki maja wstęp do dowolnej klasy matematyczno fizycznej? Ale już do humanist
            > ycznej nie?
            ja to w ogóle mam mieszana opinię odnośnie olimpijczyków. To nie powinno w ogóle miec znaczenia przy rekrutacji!
            • mysiaapysia Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 20:43
              ja to w ogóle mam mieszana opinię odnośnie olimpijczyków. To nie powinno w ogól
              > e miec znaczenia przy rekrutacji!

Ty tak na serio? Zdajesz sobie sprawę ile pracy wymaga dojście do finału i uzyskanie tytułu laureata w olimpiadzie czy konkursie kuratoryjnym? Jaką trzeba mieć przy tym pamięć i zdolność kojarzenia faktów. Plus interdyscyplinarne podejście - np. w naszym województwie w etapie I i II były łączone biologia i chemia z geografią oraz matematyka z fizyką u gimnazjalistów, a w SP polski i matematyka, dopiero finały były osobne.
              • mildred.pierce Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 22:17
                Mama303 inaczej by pisała, gdyby to jej dziecko było laureatem. Ale zapewne nie jest i się nie dowie, ile trzeba się nad tym napracować.
                • mildred.pierce Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 22:19
                  Oczywiście dziecko nie jest laureatem, więc to ona się nie dowie*.
        • araceli Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:25
          esperantza napisał(a):
          > Najpierw należy oszacować ile będzie punktów (będzie możliwość korekty jak już
          > będą wyniki egzaminu gimnazjalnego), przejżeć progi z zeszłego roku, zobaczyć j
          > ak ma się ilość kandydatów do ilości miejsc w roku rekrutacji, oszacować ewentu
          > alną zmianę i wybrać szkoly/profile zarówno lekko powyżej jak i poniżej przewid
          > ywanej ilości punktów.
          > Nie da się zaplanować w punkt, ale można się jakoś zabezpieczyć szczególnie w t
          > akiej Warszawie gdzie można wybrać aż 8 szkół.

"Oszacować", "oszacować", "oszacować" big_grin

Jak to się ma do twojego twierdzenia o rzekomym "znaniu zasad rekrutacji"?
          • gaskama Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:28
            A według ciebie się nie ma?
            • araceli Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:31
              gaskama napisała:
              > A według ciebie się nie ma?

Nijak.
              • gaskama Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:34
                No to masz pecha. Ale może dziecko to ogarnie. Mój syn ogarnął.
                • araceli Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:45
                  gaskama napisała:
                  > Mój syn ogarnął.

Po prostu dobrze "obstawił".
          • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:31
            Ma się świetnie pod warunkiem że kandydat ostatecznie nie wybierze szkół które różniły się o 1 punkt w poprzedniej rekrutacji. Jeśli kandydatka że 160 punktami wybrała 8 szkół które w poprzednim roku miały progi 170-160 punktów tzn ze niczego nie oszacowała. A mogła chociaż stwierdzić, że jest mniej miejsc więc progi trochę skończą.
            • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:31
              Skoczą
            • araceli Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:34
              esperantza napisał(a):
              > Ma się świetnie pod warunkiem że kandydat ostatecznie nie wybierze szkół które
              > różniły się o 1 punkt w poprzedniej rekrutacji. Jeśli kandydatka że 160 punktam
              > i wybrała 8 szkół które w poprzednim roku miały progi 170-160 punktów tzn ze ni
              > czego nie oszacowała. A mogła chociaż stwierdzić, że jest mniej miejsc więc pro
              > gi trochę skończą.

Nic takiego w artykule nie widzę.
              • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:38
                A jaki Ty obstawiasz scenariusz? Wnioskowanie pośrednie się kłania.
                • araceli Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:44
                  esperantza napisał(a):
                  > A jaki Ty obstawiasz scenariusz?

"Obstawianie" ma się dokładnie nijak do "rozumienia zasad".
                  • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:49
                    Chyba Ty nie chcesz zrozumieć. W tym systemie jest sporo niepewności co do wyniku końcowego, ale można sobie zabezpieczyć tyły.
                    • araceli Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:53
                      esperantza napisał(a):
                      > tym systemie jest sporo niepewności co do wyniku końcowego,

Czuli jednak sama sobie przeczysz smile
                      • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 15:02
                        Zupełnie nie. Nigdzie nie napisałam, że można dokładnie wyliczyć i w związku z tym bezpiecznie obstawiać szle marzeń. Ale z pewnością można tak wybrać aby mając 160 punktów dostać się do przyzwoite lo w Warszawie.
                        • araceli Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 16:06
                          esperantza napisał(a):
                          > Ale z pewnością można

Nie - nie z pewnością. Z dużym (nawet bardzo dużym) prawdopodobieństwem. Twoje twierdzenie z postu startowego jest nieprawdziwe.
                          • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 16:12
                            To jest Twoje zdanie, z którym ja się nie zgadzam.
                            W związku z tym Ty baw się w ruletkę a ja spróbuję wesprzec moje dzieci w szacowaniu.
                            • araceli Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 16:18
                              esperantza napisał(a):
                              > To jest Twoje zdanie, z którym ja się nie zgadzam.

To znaczy, że kompletnie nie rozumiesz zasad rekrutacji.
                              • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 16:24
                                EOT
                              • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 13:59
                                Zasady rekrutacji są dość proste, w chwili gdy ilość punktów nie wystarcza na szkołę pierwszego wyboru, bierze się udział w rekrutacji do szkoły 2 wyboru i tak dalej. Kolejność wpisanych szkół jest tylko preferencją ucznia, natomiast na sam system rekrutacji nie ma wpływu, bo tu liczy się tylko punktacja. Tak przynajmniej wygląda to w Poznaniu. I w takim systemie jak najbardziej można obstawić szkołę marzeń, i szkoły asekuracyjne
                                • jagoda2 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:55
                                  Dokładnie. Po prostu spada się coraz niżej na liście preferencji aż do tej klasy, w której wystarczy kandydatowi nazbieranych punktów. Takie "skapywanie" aż się załapiesz na jakiś próg.
                                  Dlatego warto na samym końcu ustawić słabszą, ale akceptowalną dla nas szkołę, żeby gdziekolwiek się załapać jednak z własnego wyboru, a nie rwać potem włosy z głowy i brać co popadnie.
                                  Nie sądzę, by w Warszawie, czy innych miastach, wyglądało to inaczej.
                      • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 14:04
                        "esperantza napisał(a):
                        > tym systemie jest sporo niepewności co do wyniku końcowego,

Czuli jednak sama sobie przeczysz smile"

Nie przeczy samej sobie, jeżeli ktoś zdobył 160 punktów to winien wybrać szkoły które rok temu mieściły się w przedziale punktowym 170-120 . Obstawianie samych szkół o pułapie punktowym zbliżonym do uzyskanej ilości punktów jest niczym innym jak ruletką.
                        • iwoniaw Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 14:23
                          Obstawianie samyc
                          > h szkół o pułapie punktowym zbliżonym do uzyskanej ilości punktów jest niczym i
                          > nnym jak ruletką.

Przede wszystkim wpisywanie tylko kilku szkół przy braku ograniczenia ich ilości jest bez sensu - w każdym przypadku poza podejściem "jeśli nie dostanę się do szkoły 1, 2 ani 3, to się nie zapisuję nigdzie" - ale to raczej wówczas nikt nie powinien płakać, że się nie dostał tam, gdzie nie chciał nawet w fefnastej kolejności.
                          • jagoda2 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:59
                            W Poznaniu można wskazać maks. 3 szkoły. Natomiast w ramach danej szkoły można wybrać nieograniczoną liczbę klas, nawet wszystkie.
                            • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:06
                              Tylko nie ma co ukrywać, tych kierunków w poznańskich szkołach też jest stosunkowo mało, a punktacja dość zbliżona.
        • spanish_fly Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:25
          Brzmi dość skomplikowanie. Nawet nie wiedziałabym, gdzie iść, żeby przejrzeć te progi z zeszłego roku, skąd wziąć informacje o liczbie kandydatów itd. Czy dla osób po ośmioklasowej podstawówce i uproszczonym egzaminie rekrutacja będzie na takich samych zasadach?
          • joanna_poz Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:28
            to ma wiedzieć Twoje dziecko, a nie Tysmile
            bułka z masłem dla przeciętnego 15-latka..wink

(na powaznie - to też jestem przerazona, bo czeka to nas za rok, a niestety nie ma na stanie takiego zdolniachy jak 80% ematek)
            • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:34
              Mnie czeka podwójnie i moi też raczej należą do średniaków. Ten system nie jest prosty, ale większość 15 latków ma rodziców, którzy mogą jakoś ich wesprzeć przynajmniej tłumacząc.
              • bergamotka77 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:44
                Błagam 15-latek pojmie spokojnie zasady rekrutacji sam choc jest to trochę gra w ruletke. Ja że swoim bardzo zdolnym obstawilam dwie szkoły pewniaki -przyzwoite ale nie topowe i polecam to każdemu.
            • skarolina Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:36
              Też nie mam zdolniachy (starsza miała wejście jako laureatka, ale młodsza na pewno nie pójdzie w jej ślady), więc na razie robimy rozeznanie wśród szkół ze środka stawki, liczę na to, że do którejś się uda, grunt, to nie przesadzić z ambicjami, ale też i nie poddawać się za łatwo smile
            • spanish_fly Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:36
              Moje dziecko też ma przeciętne oceny. Nie mam pojęcia, jak do tej rekrutacji podejść, ani czy w ogóle jest szansa, żeby się dostało do jakiegoś liceum.
          • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 14:41
            Warszawa wszystko ma ładnie opublikowane (minimalne progi, statystyki). Masz też rozporządzenie o rekrutacji w przyszłym roku gdzie znajdziesz informacje ile punktów za co.
            • jagoda2 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:03
              W Poznaniu na stronie Nabór 2018 też można uzyskać wszystkie niezbędne informacje, w tym bardzo szczegółowe punktacje do wszystkich szkół i klas w Poznaniu. Wszystko jest dokładnie opisane, łącznie z łopatologicznie wytłumaczonymi przykładami, więc naprawdę wystarczy poświęcić chwilę na przeczytanie ze zrozumieniem i potem trochę więcej czas na dogłębną analizę.
              • joanna_poz Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 09:48
                Jagoda, gdzie na tej stronie nabór 2018 masz punktacje?
                (o tę strobę chodzi? nabor.pcss.pl/poznan/szkolaponadgimnazjalna/nabor/?service=page/eduHighInfo:InfoSearch)
                • jagoda2 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 10:08
                  W zakładce: Dokumenty
                  Analiza liczby punktów w naborze 2017/2018 dla kandydatów zakwalifikowanych w pierwszym etapie (PDF)
                  • joanna_poz Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 10:11
                    ok. dzieki.
    • volta2 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 18.07.18, 16:15
      to ja przyznam szczerze, że ten system mnie rozwalił
      z tego powodu zrezygnowaliśmy przy rekrutacji do gimnazjum z usług oświaty publicznej i się w ogóle nigdzie syn nie rejestrował.
      w tym roku więc to dla nas była jazda- syn w ogóle nie zainteresowany rodzajem ani profilem szkoły, że o systemie rekrutacji nie wspomnę, scedował to na nas-rodziców.
      żeby nam pomóc przez rekrutację przejść zobowiązał się do zrobienia tytułu laureata i się z tego wywiązał. gdyby nie to, bylibyśmy jak ta uczennica - pewnie na lodzie.

w przyszłorocznej rekrutacji młodszy już od kwietnia będzie latał po prywatnych okolicznych liceach żeby się dostać bo na miejsce w przyzwoitym liceum państwowym liczyć nie może. tytułu laureata też się raczej nie dochrapie.
    • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 09:54
      System nie jest trudny ( przynajmniej ten w Poznaniu), problemem jest to, że nie każdy nastolatek zdaje sobie sprawę że zawsze należy się asekurować, ale to jest mądrość życiowa, którą nabieramy z czasem.
      Wydaje mi się, że na tym też polega rola rodzica aby pewne rzeczy nastolatkowi wyjaśnić.
      Za naszych czasów wybierało sie jedną szkołę średnią i jeżeli człowiekowi noga się powinęła również pozostawała mu rekrutacja uzupełniająca wśród raczej kiepskich szkół. Tak więc opisana sytuacja nie jest nowością
      • jagoda2 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:10
        Wszystko prawda. Sęk w tym, że w paru znanych mi przypadkach, to rodzice cierpią na nadmiar ambicji i w ogóle nie brali pod uwagę wyboru liceum spoza pierwszej piątki (w Poznaniu). Dzieci pewnie dałyby sobie prawo do zabezpieczenia tyłów, ale przekonani o wyjątkowości swoich dzieci rodzice - już nie. Nie muszę pisać, że w niektórych przypadkach, efekt takiego podejścia do sprawy jest opłakany.
        • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:58
          No ale na niemadrych rodziców to nie wiele może pomóc. A już na pewno nie system rekrutacyjny.
    • loola_kr Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 10:58
      a wystarczyłoby zrobić jak jest (może już było bo nie wiem jak w tym roku wyglądała rekrutacja) że można wpisać dowolna ilość szkół i dowolna ilość klas. Kazdy się gdzieś dostanie, chyba, że nie zaniesie papierów.
      • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 11:03
        loola_kr napisała:

> a wystarczyłoby zrobić jak jest (może już było bo nie wiem jak w tym roku wyglą
        > dała rekrutacja) że można wpisać dowolna ilość szkół i dowolna ilość klas. Kazd
        > y się gdzieś dostanie, chyba, że nie zaniesie papierów.

Nie, to nie gwarantuje, że się dostaniesz. Nawet, gdyby można było wpisać wszystkie szkoły średnie w całym powiecie, albo i województwie.
      • iwoniaw Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 11:40
        można wpisać dowolna ilość szkół i dowolna ilość klas. Kazdy się gdzieś dostanie

Chyba nie wszędzie można wpisywać "dowolną ilość szkół", ale nawet abstrahując - jesteś pewna, że w takiej sytuacji "każdy się gdzieś dostanie"? Nie ma już priorytetu pierwszego wyboru - tzn. jeśli jakaś szkoła zapełni wszystkie klasy chętnymi, dla których była pierwszym wyborem, to już nie ma tam miejsca dla kogoś, kto nie dostał się do szkoły/szkół o wyższych progach, nawet jeśli ma więcej punktów niż najlepszy z przyjętych do tej szkoły?
        • loola_kr Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 11:52
          Chyba wszędzie jest tak samo z priorytetami wyboru i rankingami punktowymi, tylko kwestia ilości szkół jest różna.
          u nas było tak, ze można było wpisać dowolna ilość liceów i klas z priorytetami. czyli np córka celowała w mat-chem-biol wiec wpisywała od góry te licea, w których najbardziej chciała być w tej klasie, potem inny profil w liceum, na którym jej zależało a potem mat-chem-biol w liceach awaryjnych. Miała za mało punktów na liceum pierwszego wyboru wiec spadła do drugiego. gdyby miała naprawdę mało punktów wylądowałby w 10 czy którymś tam najniżej wpisanym - więc z przyzwoita ilością punktów każdy mógł się dostać gdzieś, choć niekoniecznie tam gdzie marzył.
          • iwoniaw Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 12:03
            Miała za mało punktów na liceum pierwszego wyboru wiec spadła do drugiego

Czyli ci, którzy wybrali to drugie jako swoje pierwsze, ale mieli mniej punktów od niej, nie dostawali się przed nią, tylko spadali do swojego kolejnego wyboru, tak? Nie ma już pierwszeństwa dla tych, dla których to był pierwszy wybór?
            • loola_kr Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 12:21
              nie ma, decydująca była ilość punktów.
              • iwoniaw Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 12:46
                To w sumie lepiej/sprawiedliwiej. Choć oczywiście nie ratuje to sytuacji uczniów z kumulacji, gdzie miejsc we wszystkich liceach jest mniej niż potencjalnych chętnych - ale przynajmniej można uniknąć sytuacji "160+ punktów i nie dostali się nigdzie".
                • leni6 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 15.03.19, 16:32
                  A kiedy i gdzie takie pierwszeństwo było? W Warszawie od początku istnienia gimnazjów zawsze liczyły się punkty, to czy była to szkoła pierwszego wyboru nie miało znaczenia.
            • skarolina Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 13:10
              iwoniaw napisała:

> Nie ma już pierwszeństwa dla tych, dla których to był pierwszy wybór?

A kiedy takie pierwszeństwo było? Od jakichś 10 lat mam do czynienia z systemem rekrutacji przez dzieci swoje i z rodziny i takiego pierwszeństwa w tym czasie na pewno nie było.
    • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 11:52
      To nie uczennica nie jest w stanie przewidzieć zasad, tylko te zasady są nikomu nie znane. Jak można było przewidzieć że w niektórych szkołach progi wzrosną o 10-12 pkt. Jeżeli uczeń złożył papiery do liceów do których rok wcześniej z powodzeniem by się dostał, z taką punktacją, jak miałby przewidzeć, że w tym roku się nie dostanie?
      To nie wina rodziców czy dzieci, tylko reformy. Druga sprawa, że rzeczywiście wszyscy chcą do liceów niezaleznie czy sie nadają czy nie i tak dzieciaki, które mogłyby być swietnymi fachowcami po zawodówce, będą marnymi uczniami i nie będą mieli nic, poza maturą, o ile zdadzą.
      • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 11:58
        saszanasza napisała:

> To nie uczennica nie jest w stanie przewidzieć zasad, tylko te zasady są nikomu
        > nie znane. Jak można było przewidzieć że w niektórych szkołach progi wzrosną o

Jak, kurde, "zasady nieznane"? Zasady są przecież ustalone przez, bo ja wiem, kuratorium czy ministerstwo i oczywiście że są znane. Chociażby dlatego, że szkoły muszą wiedzieć, według jakich zasad przyjmować.

> 10-12 pkt. Jeżeli uczeń złożył papiery do liceów do których rok wcześniej z po
        > wodzeniem by się dostał, z taką punktacją, jak miałby przewidzeć, że w tym roku
        > się nie dostanie?

No normalnie. Z tym się zawsze trzeba liczyć, ja też się liczyłem z tym, że nie zdam egzaminu do liceum, albo że się nie dostanę mimo zdanego.

> To nie wina rodziców czy dzieci, tylko reformy. Druga sprawa, że rzeczywiście w

Niedostanie się do wybranej szkoły nie jest żadną winą reformy, chyba żeby reforma tę szkołę po prostu zlikwidowała.
      • majaa Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 12:39
        To nie jest wina reformy. Przed reformą też nikt nie miał żadnej gwarancji, że dostanie się tam, gdzie chce. A w dodatku można było wybrać sobie tylko jedną szkołę, a nie kilka.
      • bella_roza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 12:57
        saszanasza napisała:

> To nie uczennica nie jest w stanie przewidzieć zasad, tylko te zasady są nikomu
        > nie znane. Jak można było przewidzieć że w niektórych szkołach progi wzrosną o
        > 10-12 pkt. Jeżeli uczeń złożył papiery do liceów do których rok wcześniej z po
        > wodzeniem by się dostał, z taką punktacją, jak miałby przewidzeć, że w tym roku
        > się nie dostanie?

z istoty tego systemu wynika że progi mogą się zmienić i faktycznie co roku się zmieniają. dlatego na ostatnich miejscach trzeba wpisać licea z niższymi progami, ze sporym zapasem punktów aby nie zostać na lodzie.
      • skarolina Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 13:07
        Zasady są znane, przyjmuje się tyle osób, ile jest miejsc, kryterium jest liczba punktów - dostają się ci z najwyższymi. Wiadome jest również to, że wyniki w poszczególnych latach różnią się, bo stopień trudności egzaminów bywa różny w różnych latach. Tak więc osiągnięcie jakiegoś pułapu wcale nie gwarantuje dostania się, mimo, że taki był próg w roku poprzednim. I o ile dzieciak 15-letni może faktycznie mieć problem z oszacowaniem takiego ryzyka, to już rodzic w miarę rozgarnięty nie powinien. Ale ten wątek mnie przekonuje, że jednak z ogarnięciem rodziców też różnie jest...
        • madami Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 13:15
          Ale dziecko też powinno mieć coś do powiedzenia. Jeżeli dziecko CHCE się dostać do danej szkoły to czemu ma nie spróbować? Czy w związku z tym, asekuracyjnie, powinno się wybrać od razu szkołę z niższymi kryteriami w ubiegłym roku?
          • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 13:24
            "Ale dziecko też powinno mieć coś do powiedzenia. Jeżeli dziecko CHCE się dostać do danej szkoły to czemu ma nie spróbować? Czy w związku z tym, asekuracyjnie, powinno się wybrać od razu szkołę z niższymi kryteriami w ubiegłym roku?"

W Poznaniu można wybrać tylko 3 szkoły, i dla mnie oczywistością jest wybór asekuracyjny. Szkół jest na tyle dużo, że spokojnie można wybrać te które odpowiadają rodzicom i nastolatkowi ( rzadko się zdarza, aby rodzice mieli takie same priorytety przy wyborze szkoły co nastolatkowie)
          • skarolina Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:09
            Czemu od razu? Można wybrać trzy szkoły i dowolną liczbę klas w nich (ok, to ściema, bo człowiek zainteresowany ścisłymi raczej nie wybierze klasy humanistycznej w tej samej szkole). Dajesz na pierwszym miejscu szkołę wymarzoną, na drugim też dobrą, a na trzecim na tyle dobrą, żeby się dostać i jednocześnie nie było żalu, że trzeba tam chodzić. U nas jest kilkanaście liceów, z czego sensownych połowa (w tym dwa z pierwszej dziesiątki rankingu perspektyw) i spokojnie można dokonać takiego wyboru. Nie wierzę, że w innych miastach dużych miastach (a o takich mowa w artykule) jest inaczej.
            • yoka1 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:18
              można też na pierwszym miejscu dać szkołę, w której był niższy próg od 2 i 3 wyboru, jeśli akurat taka szkoła najbardziej się podoba uczniowi.
            • yoka1 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:24
              prawda taka, że wybierają wszystkie klasy na zasadzie "byle do tej szkoły się dostać" a potem to się przeniosę. Wpajane jest im to w gimnazjum, e tak najlepiej zrobić. Zawsze mnie zastanawiało, jak niby owo przenoszenie miałoby wyglądać. Może paru osobom się uda na zasadzie zamiany - ten chce tą klasę, a tamten akurat tamtą, ale na pewno nie wszystkim i potem co? Chciał mat-fiz a jest w dziennikarskiej i co? I niby to mu się podoba, bo liceum się zgadza?
              • iwoniaw Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:53
                No czasem naprawdę tak jest, że lepiej być w liceum X na niewymarzonym profilu niż w liceum Y na tym "docelowym". Wszystko zależy od tego, jak szkoła organizuje rozszerzenia, jakie są możliwości korzystania z nich dla uczniów "nieprofilowych", no i sam poziom i atmosfera też dużo robi.
    • madami Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 13:14
      Dużo znajomych dzieciaków się nie podostawało do żadnej szkoły, a to dobrzy uczniowie, mający ok 140-160 punktów, średnia dajmy na to 4,5, egzamin powyżej średniej krajowej i gucio, do żadnej z wybranych się nie podostawali
      • joanna_poz Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 13:24
        i co teraz?
        • majaa Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 13:30
          Rekrutacja uzupełniająca.
          • joanna_poz Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 13:31
            do tych resztek miejsc w słabych liceach, technikach i szkołach branzowych? z tymi 140-160 punktami?
            załamka.
            • majaa Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 13:37
              A właśnie niekoniecznie. Są też miejsca w bardzo dobrych liceach. Wystarczy popatrzeć w systemie.
              • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:14
                majaa napisała:

> A właśnie niekoniecznie. Są też miejsca w bardzo dobrych liceach. Wystarczy pop
                > atrzeć w systemie.

I na te 2-3 miejsca są 3 segregatory podań. Wiem, bo mój syn wymyślił sobie, że złoży podanie do klasy do której się nie dostał a jak się okazało mają tam 2 miejsca.
            • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 13:54
              Joanno one piszą o Warszawie, w Poznaniu faktycznie biorą udział tylko słabiutkie szkoły
              • joanna_poz Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 14:25
                ano własnie.
                co miasto to strategia.
      • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 13:27
        Dlatego, że nie wybrali szkoły do której do tej pory były niskie progi. Przy 140 punktach wiadomo, że wybiera sie szkołę która do tej pory przyjmowała z taką punktacją i szkoły które do tej pory przyjmowały z punktacją 100-120 .
        W Warszawie i tak macie lepiej bo z tego wątku wynika, że można wybrać sporą liczbę szkół, w Poznaniu można wpisać tylko trzy więc należy się poważnie zastanowić nad możliwościami dziecka
        • iwoniaw Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 14:35
          w Poznaniu można wpisać tylko trzy więc należy się poważnie zastano
          > wić nad możliwościami dziecka

No i to (tylko trzy szkoły) już jest b. duże ograniczenie, można sporo przestrzelić nawet "poważnie się zastanawiając nad możliwościami dziecka". Czy ktoś, kto ma np. ok. 160 punktów (czyli egzamin na +/- 90%, piątki z 4 punktowanych przedmiotów i świadectwo z paskiem i tyle) to jest na tyle "słaby" kandydat, że powinien rozważać jakieś liceum z ogona? A w przyszłym roku, gdy klas będzie mniej, a chętnych więcej, to już tylko branżową rozważać?
          • yoka1 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:20
            smutne to, ale we Wrocławiu może rozważać szkoły 2 lub 3 rzutu (takie 120-130 pkt). Te słabe mają 40-107 pkt. A te 140 pkt to świadectwo z paskiem i 5 i dobry wynik egzaminu. Smutne.
          • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:43
            " Czy ktoś, kto ma np. ok. 160 punktów (czyli egzamin na +/- 90%, piątki z 4 punktowanych przedmiotów i świadectwo z paskiem i tyle) to jest na tyle "słaby" kandydat, że powinien rozważać jakieś liceum z ogona"
            raczej na pierwszym miejscu wybrać to z wyższej półki na drugim z progiem punktowym 140, a na trzecim z progiem punktowym 120. To nadal będą trzy dobre szkoły.
          • skarolina Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:55
            iwoniaw napisała:

> w Poznaniu można wpisać tylko trzy więc należy się poważnie zastano
            > > wić nad możliwościami dziecka

>
            > No i to (tylko trzy szkoły) już jest b. duże ograniczenie, można sporo przestrz
            > elić nawet "poważnie się zastanawiając nad możliwościami dziecka". Czy ktoś, kt
            > o ma np. ok. 160 punktów (czyli egzamin na +/- 90%, piątki z 4 punktowanych prz
            > edmiotów i świadectwo z paskiem i tyle) to jest na tyle "słaby" kandydat, że po
            > winien rozważać jakieś liceum z ogona? A w przyszłym roku, gdy klas będzie mnie
            > j, a chętnych więcej, to już tylko branżową rozważać?
            >
            Piątki z przedmiotów punktowanych, pasek, wolontariat i +/-90% z egzaminów to jest 168 pkt, nie wierzę, że z takimi punktami nie da się dostać do niezłego liceum. Zresztą, z tymi 160 też, choć pewnie nie do najlepszego w mieście. Między liceum najlepszym a liceum z ogona naprawdę jest coś pomiędzy. W ubiegłym roku najwyższy próg u nas to było ok.171 pkt, a najniższy ok.50. Licea przyzwoite przyjmowały uczniów z punktacją minimalną 140-160 w zależności od klasy.
            >
          • jagoda2 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:24
            Nie, 160 punktów wystarczy w Poznaniu na dobre, przyzwoite liceum, takie z pierwszej ósemki.
            Poza tym, jak już wspomniano, zawsze asekuracyjnie należy podać jedno słabsze, ale nadal przyzwoite, liceum. Takie w granicach 120 punktów.
            Jako ciekawostkę podam, że w jednym z takich liców w Poznaniu, w tym roku próg skoczył aż o 25 punktów (ze 119 na 144). Jak widać część młodzieży dobrze zabezpieczyła tyły wink.
          • madami Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 18:19
            iwoniaw napisała:

> w Poznaniu można wpisać tylko trzy więc należy się poważnie zastano
            > > wić nad możliwościami dziecka

>
            > No i to (tylko trzy szkoły) już jest b. duże ograniczenie, można sporo przestrz
            > elić nawet "poważnie się zastanawiając nad możliwościami dziecka". Czy ktoś, kt
            > o ma np. ok. 160 punktów (czyli egzamin na +/- 90%, piątki z 4 punktowanych prz
            > edmiotów i świadectwo z paskiem i tyle) to jest na tyle "słaby" kandydat, że po
            > winien rozważać jakieś liceum z ogona? A w przyszłym roku, gdy klas będzie mnie
            > j, a chętnych więcej, to już tylko branżową rozważać?
            >
            >
            >
            oooo właśnie tego nie rozumiem w tej rekrutacji
            bo ja do tej pory myślałam ok jest selekcja - najlepsi idą na najlepszych liceów, średniacy idą do reszty liceów ( średni do średnich itd) a ci z najniższą liczbą punktów do zawodówek tak?
            A tutaj stało się coś dziwnego, cała masa dzieciaków z dobrymi ocenami i bardzo dobrymi w pierwszym naborze została nieprzyjęta. Ja podejrzewam, że jednak ludzie mierzyli siły na zamiary, przecież od lat było wiadomo jaki jest mniej więcej poziom poszczególnych szkół i każdy aplikował to tej prawdopodobnej...
            • iwoniaw Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 18:37
              Też mi się wydaje, że każdy sobie zdaje sprawę, jakie ma wyniki i jakie są progi. I że te ostatnie się zmieniają - ale dotąd się huśtały o kilka punktów, a nie o 20+. Stąd i "przestrzelenie" w wielu wypadkach, trudno żeby ktoś mający +/- 160 punktów celował w szkoły z progami typu 100-110 (mówię o miastach typu Poznań właśnie, gdzie ma max 3 szkoły do wyboru, bo wiadomo, że jak może wpisać ich dowolną ilość, to w zasadzie powinien wszystkie, które w ogóle dopuszcza choćby w ostateczności, w kolejności preferowanej).
            • jagoda2 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 20:21
              bo ja do tej pory myślałam ok jest selekcja - najlepsi idą na najlepszych liceów, średniacy idą do reszty liceów ( średni do średnich itd)

Bo tak jest w zasadzie jak piszesz, tylko jeśli ci najlepsi uczniowie obstawili 3 najlepsze szkoły (w Poznaniu) i do każdej z nich zabrakło im parę dziesiątych punktu (a progi wszędzie poszły w górę), bo inni kandydaci byli po prostu od nich lepsi o włos, to co zrobisz? Zawsze może się tak zdarzyć. Dlatego tyle się o tym pisało, żeby dobrą strategię obrać i podać jedną szkołę "poniżej oczekiwań" (czyt. ambicji), ale jeśli komuś brak pokory, to cóż...
              • kstar76 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 15.03.19, 13:07
                Na szczęście w roku 2019/2020 można wpisywać nieograniczoną ilość szkół. To jedyna dobra rzecz w tej rekrutacji.
                • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 15.03.19, 14:47
                  Wysoce prawdopodobne, ze w Warszawie padnie system.
        • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:22
          makurokurosek napisała:

> Dlatego, że nie wybrali szkoły do której do tej pory były niskie progi. Przy 14
          > 0 punktach wiadomo, że wybiera sie szkołę która do tej pory przyjmowała z taką
          > punktacją i szkoły które do tej pory przyjmowały z punktacją 100-120 .
          > W Warszawie i tak macie lepiej bo z tego wątku wynika, że można wybrać sporą li
          > czbę szkół, w Poznaniu można wpisać tylko trzy więc należy się poważnie zastano
          > wić nad możliwościami dziecka

Przed rekrutacją do szkoły przeczytałam wszystkie poradniki na temat sposobu wyboru szkoły i wpisy matek na różnych forach. Żadna nie pisała, żeby wybierać szkoły o 20- 40 pkt niżej, więc to nie była "oczywista oczywistość". Nikt tak dotąd nie robił, bo nie było takiej potrzeby.
          To nie wina "przeliczenia się " z możliwościami dziecka a jedynie konsekwencja reformy PISu.
          • yoka1 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:25
            progi punktów kształtują dzieci biorące udział w rekrutacji
            • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:30
              yoka1 napisała:

> progi punktów kształtują dzieci biorące udział w rekrutacji

To chyba tak nie wygląda.
              • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:38
                saszanasza napisała:

> yoka1 napisała:
                >
                > > progi punktów kształtują dzieci biorące udział w rekrutacji
                >
                > To chyba tak nie wygląda.

To dokładnie tak wygląda. Przyjmują najlepszych i najsłabszy z tych najlepszych miał tę najmniejszą liczbę punktów, poniżej której są gorsi, co się w ogóle nie dostali. I to jest właśnie ten próg.
              • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:56
                "To chyba tak nie wygląda."

To dokładnie tak wygląda, dlatego na progi punktowe i system rekrutacji nie ma wpływu reforma. Jest to przykre, wkurzające i ryczeć się na pewno chce ale nie dostanie sie do żadnej z wybranych przez siebie szkół, świadczy o tym że nie zastosowało się żadnej rezerwy i wybrało szkoły o zbyt zbliżonej punktacji
                • kurt.wallander Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 22:43
                  makurokurosek napisała:

> "To chyba tak nie wygląda."
                  >
                  > To dokładnie tak wygląda, dlatego na progi punktowe i system rekrutacji nie ma
                  > wpływu reforma.

Nie do końca, bo progi poszybowały równiez z tego powodu, że niektóre szkoły w tym roku, przed przyszłoroczną kumulacją, zmniejszały liczby oddziałów.

Jest to przykre, wkurzające i ryczeć się na pewno chce ale nie
                  > dostanie sie do żadnej z wybranych przez siebie szkół, świadczy o tym że nie za
                  > stosowało się żadnej rezerwy i wybrało szkoły o zbyt zbliżonej punktacji

Tu sie zgodzę, duzym błędem jest wybieranie tylko szkół o zbliżonym progu. Z drugiej zstrony, w Warszawie, niektóre średnie i słabsze licea zanotowały skoki progów o kilkadziesiąt punktów. Więc ta szkoła, która miała zabezpieczać tyły, okazywała się czasem również niedostępna.

Ja się zastanawiam jeszcze nad jedną rzeczą, w procesie rekrutacji, po ogłoszeniu wyników egzaminu gimnazjalnego, można było zmieniać kolejność szkół i klas. Czy można dokonywac tylko zmian w ramach uprzednio wybranych szkół, czy mozna jakąs szkołę zupełnie wyrzucić i wpisać na jej miejsce inną, której wcześniej nie brało się pod uwagę? Myślę, że to zapobiegłoby wielu nieprzyjemnym sytuacjom, bo w tym momencie uczniowie znają już praktycznie dokładną liczbę punktów, jakimi dysponują.
                  • bella_roza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 09:32
                    kurt.wallander napisała:
                    >
                    > Ja się zastanawiam jeszcze nad jedną rzeczą, w procesie rekrutacji, po ogłoszen
                    > iu wyników egzaminu gimnazjalnego, można było zmieniać kolejność szkół i klas.
                    > Czy można dokonywac tylko zmian w ramach uprzednio wybranych szkół, czy mozna j
                    > akąs szkołę zupełnie wyrzucić i wpisać na jej miejsce inną, której wcześniej ni
                    > e brało się pod uwagę? Myślę, że to zapobiegłoby wielu nieprzyjemnym sytuacjom,
                    > bo w tym momencie uczniowie znają już praktycznie dokładną liczbę punktów, jak
                    > imi dysponują.

można wszystko zmienić.
                    • kurt.wallander Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 11:02
                      bella_roza napisał:

> można wszystko zmienić.
                      >
                      >

To tym bardziej nie rozumiem tych, co zostali na lodzie. Przeciez mogli sobie policzyć ile DOKŁADNIE będą mieli punktów. Może jedynie zaliczenie niektórych konkirsów, wyróżnień stało pod znakiem zapytania, ale na to można wziąć poprawkę.
                      • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 12:38
                        Ale przecież i to jest szczegółowo opisane?
                        • kurt.wallander Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 15:04
                          esperantza napisała:

> Ale przecież i to jest szczegółowo opisane?

Pewnie tak, nie wnikałam w tym roku, bo córka tylko zrobiła przetasowanie pomiędzy uprzednio wybranymi szkołami.
          • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:49
            Saszana, nie czytałam żadnych poradników podałam sposób który dla mnie jest oczywisty, bo zawiera odpowiedni próg bezpieczeństwa.
          • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:53
            "To nie wina "przeliczenia się " z możliwościami dziecka a jedynie konsekwencja reformy PISu."

Jestem bardzo wkurzona na reformę, ale to o czym rozmawiamy nie jest winą reformy a uwzględnienia zbyt małej rezerwy punktowej. Nie wiem ale dla mnie oczywiste jest minimum 10 punktowa rezerwa , nie jesteś w stanie przewidzieć do którego liceum w danym roku będzie większe oblężenie i z jaką ilością punktów będą pozostali kandydaci, dlatego według mnie sensowne jest uwzględnienie progu bezpieczeństwa.
            • skarolina Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:57
              Wręcz przeciwnie - PiS w ubiegłym roku zmniejszył znaczenie szóstek na świadectwie, szanse uczniów piątkowych i szóstkowych się wyrównały. Kiedyś szóstka dawała 20 pkt, a piątka 18. Teraz jest odpowiednio 18 i 17
              • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:06
                skarolina napisała:

> Wręcz przeciwnie - PiS w ubiegłym roku zmniejszył znaczenie szóstek na świadect
                > wie, szanse uczniów piątkowych i szóstkowych się wyrównały. Kiedyś szóstka dawa
                > ła 20 pkt, a piątka 18. Teraz jest odpowiednio 18 i 17

Ale to, wamać, zmienia tylko przeliczniki, a zasada jest cały czas taka sama. Nawet gdyby nic się nie zmieniło, dalej zmieniałyby się te progi.
                • skarolina Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:21
                  To zmienia na lepsze sytuację dzieciaków z bardziej wymagających gimnazjów, gdzie nie dostawało się szóstki za opanowanie podstawy programowej.
            • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 17:05
              Do pewnego stopnia nawet to oblężenie można przewidzieć, przynajmniej w Warszawie. W systemie widać ilu jest kandydatów wogóle i ilu wybrało daną klasę na pierwszy wybór.
              • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 17:39
                "wogóle i ilu wybrało daną klasę na pierwszy wybór."

Co nie oznacza , że tylu będzie brało udział w rekrutacji, bo tak jak napisałam wyżej kolejność szkoły to tylko preferencje ucznia, a w rekrutacji istotne jest ile osób tą szkołę w ogóle wybrało i ilu będzie brało udział w faktycznej rekrutacji ( czyli ile nie dostanie się do szkół pierwszego wyboru)
                • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 19:57
                  Sure ale można mieć jakieś wyobrażenie.
                  • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 09:55
                    Wydaje mi się, że to wyobrażenie może być bardzo mylne np daną klasę jako klasę/szkołę pierwszego wyboru wybrało 32 osoby, ale jako klasy kolejnego wyboru wybrało już kolejne 120 osób, tak więc trudno powiedzieć ile osób dostało sie do szkół wcześniejszego wyboru, a ile będzie z nami konkurowało.
      • madami Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:34
        Zaraz źle napisałam, te dzieciaki miały 140-150 punktów, te które miały 160 się podostawały
      • madami Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 18:24
        Spotkałam dzisiaj znajomą, jej córka kończyła gimnazjum, miała 140 pkt. o wiele lepsze niż jej brak kilka lat temu, lepiej też zdała egzamin, aplikowała do tej samej szkoły, jako szkoły 2 wyboru, pierwszą było najlepsze LO w mieście ale ponoć z góry założyli, że się nie dostanie, trzecią szkołą było średnie LO. Dziewczyna nie dostała się do żadnej.... z tym, że parę lat temu jej brat z o wiele gorszymi wynikami bez problemu dostał się do tej jej wybranej ( 2 wyboru), znajoma rozpacza i nie rozumie
        • madami Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 18:26
          A nie jest to przypadkiem tak, że szkoły dostały przykaz by w tym roku drastycznie podnieść wymagania żeby do LO dostało się mniej uczniów? Żeby przygotować się na kumulację roczków w przyszłym roku?
          • alicia033 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 19:27
            madami napisała:

> A nie jest to przypadkiem tak, że szkoły dostały przykaz by w tym roku drastycz
            > nie podnieść wymagania żeby do LO dostało się mniej uczniów?

niby jak miałyby to same szkoły zrobić?
            Po pierwsze: szkoły same sobie nie ustalają ani liczby klas, ani dopuszczalnej liczby uczniów w nich, to są kompetencje organu prowadzącego (powiat) i kuratorium oświaty; Kompetencje szkoły sprowadzają sie tu do wnioskowania o możliwość otworzenia nowych klas czy zwiększenie dopuszczalnej ilości uczniów, ale nie decydowania, że zamiast np. dopuszczalnych 30 przyjmą tylko 25 uczniów.
            Po drugie - wymagania to próg punktowy wyznaczany tylko wynikami kandydatów do danej placówki.
          • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 19:59
            Szkoły wogóle nie ingerują w pierwszą rekrutację. Uczniów przydziela system. Dopiero przy odwolaniach pojawia się "czynnik ludzki".
        • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 20:02
          Na przestrzeni kilku lat to się sposób liczenia punktów zmienił. Porównywać to może wyniki z zeszlorocznymi co najwyżej pod warunkiem że ilość miejsc nie uległa zmianie
    • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:35
      Kurde, tak czytam ten wątek i to jest festiwal bólu d*py, że nie każdy może mieć wszystko, co mu się zamarzy. Przecież to jest normalna rzecz, że do szkoły dostają się najlepsi z tych, którzy do tej szkoły chcą pójść. Przecież te progi punktowe to nie są (chyba że o czymś bardzo nie wiem) z góry określane przez szkołę, tylko to jest minimum tego, co mieli uczniowie przyjęci do tych szkół. Próg to jest informacja post factum. Jak ktoś się wybrał do szkoły, do której poszła też pełna obsada po prostu lepszych od niego, to się do tej szkoły nie dostanie i to jest najnormalniejsza rzecz pod Słońcem. A jeżeli wybrał sobie pięć szkół, które udało się zapełnić uczniami lepszymi od niego, to tak samo się nie dostanie i nawet, gdyby tych szkół wybrał w taki sam sposób 50, to też to nic nie zmieni. I nie ma tu do rzeczy nic żadna reforma, ani nawet niespecjalnie coś tu zmienia system rekrutacji.
      • iwoniaw Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 15:49
        I nie ma tu do rzeczy nic żadna reforma

No więc owszem, reforma polegająca na tym, że teraz jest 250 chętnych na każde 90 miejsc, na które dotąd było 100 chętnych, ma tu bardzo wiele do rzeczy. Bez względu na kryteria rekrutacji.
        • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:02
          "I nie ma tu do rzeczy nic żadna reforma

No więc owszem, reforma polegająca na tym, że teraz jest 250 chętnych na każde 90 miejsc, na które dotąd było 100 chętnych, ma tu bardzo wiele do rzeczy. Bez względu na kryteria rekrutacji."

Reforma będzie miała gigantyczny wpływ na przyszłoroczną rekrutację, na tą ma nieznaczny wpływ. Problemem jest to, że część młodych ludzi wzięło zbyt mały zapas bezpieczeństwa. To tak jakbyś wzięła pożyczkę, i wkurzała się na energe, że przez nieznaczną podwyżkę prądu nie starcza ci do pierwszego, bo ty wyliczyłaś wszystko co do złotówki, nie zostawiając sobie żadnej rezerwy. Ciężko przyznać zwłaszcza przed sobą, że się popełniło błąd, staramy się zrzucić winę na wszystkich i wszystko
          • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:13
            makurokurosek napisała:
            >
            > Reforma będzie miała gigantyczny wpływ na przyszłoroczną rekrutację, na tą ma n
            > ieznaczny wpływ. Problemem jest to, że część młodych ludzi wzięło zbyt mały zap
            > as bezpieczeństwa.

Jeżeli do szkoły średniej nie dostają się uczniowie ze świadectwem z paskiem i w większości piątkami, to nie jest problem jedynie przeliczenia punktów, tylko problem systemu.
            Jak dziecko które ma średnią 4,5-5,0 może nie dostać się do 10 szkół?
            Ja widzę dwa wytłumaczenia:
            Albo jest zbyt mało szkół,
            Albo gimnazja dawały te piątki-szóstki zbyt dużej ilości uczniów, oceny były mocno naciągnięte, stąd taki wysyp uczniów bardzo dobrych i "lepszych" od tych bardzo dobrych.
            • jagoda2 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:31
              Albo gimnazja dawały te piątki-szóstki zbyt dużej ilości uczniów, oceny były mocno naciągnięte, stąd taki wysyp uczniów bardzo dobrych i "lepszych" od tych bardzo dobrych.

Sama sobie udzieliłaś odpowiedzi.
              Gdyby rekrutacja miała być 100% obiektywna, pod uwagę powinny być brane wyłącznie wyniki egzaminów gimnazjalnych. Ewentualnie jakiś bonus dla olimpijczyków.
            • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:42
              "Jak dziecko które ma średnią 4,5-5,0 może nie dostać się do 10 szkół?"
              Do szkół średnich nie ma rejonizacji, tak więc równe szanse mają wszyscy uczniowie zarówno z danego miasta jak i okolicznych gmin. Tak więc i ilość osób o wysokiej punktacji jest po prostu duża. Póki co szkół nie jest za mało , szkoły w sposób naturalny podzieliły się na te które znajdują się w pierwszej 10 , te które są w pierwszej 50 i te które są na szarym końcu. Jeżeli ktoś obstawiał samą pierwszą 10 to za to że się nigdzie nie dostał może obwiniać samego siebie. Szkoły przyjmujące z punktacją 120-140 są jak najbardziej dobre
              • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 19:34
                makurokurosek napisała:

> Jeżeli ktoś obstawiał sam
                > ą pierwszą 10 to za to że się nigdzie nie dostał może obwiniać samego siebie. S
                > zkoły przyjmujące z punktacją 120-140 są jak najbardziej dobre

Problem w tym, że w Warszawie nie ma takich szkół. Są albo te przyjmujące od 150-160 w górę, albo takie od 80-90 do 140 i te niestety mają niski wskaźnik zdawalności matur i generalnie są kiepskie. Wiem, bo analizowałam je pod kątem syna i w efekcie trafił do dobrego (mam nadzieję) technikum, chociaż tak naprawdę chciał do liceum.
                • lucyjkama Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 20:10
                  Dzieciak przyjęty ze 160 punktami lepiej wypadnie na maturze niż ten z 80. To nie znaczy że szkoła przyjmująca tych z 80 gorzej uczy, ma po prostu słabszych uczniów. Ciekawa jestem ile szkół z czołówki w rankingach utrzymało by noty, gdyby dostało uczniów z 80 punktami big_grin
                  • jagoda2 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 20:38
                    Ja też jestem ciekawa. Szczerze mówiąc nie mam wielkiego szacunku dla topowych szkół i nauczycieli w nich uczących, bo ich zasługi są w gruncie rzeczy niewielkie. Duży podziw mam natomiast dla uczniów tych szkół: zdolnych, zmotywowanych i pracowitych. Kwestię ewentualnego doinwestowania tych dzieci w postaci korepetycji, wielkodusznie pominę milczeniem, bo to jakby inna kwestia. No i nie wszyscy jadą na korkach, gwoli sprawiedliwości.
                • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 22:58
                  Cóż, nie interesowałam się wynikami warszawki , przeglądałam natomiast wyniki szkół Poznańskich i tu najlepsze licea miały progi 140-160, po czym jest bardzo dużo szkół o progu 100-120 , tak samo jak i sporo liceów o progach 50-60. Wydaje mi się, że poznaniacy przede wszystkim kierują się logistyką i jeżeli nie startują do tych kilku "elitarnych" szkół, wybierają szkołę najbliżej miejsca zamieszkania.
                  • bergamotka77 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 23:16
                    makurokurosek napisała:

> Cóż, nie interesowałam się wynikami warszawki , przeglądałam natomiast wyniki s
                    > zkół Poznańskich i tu najlepsze licea miały progi 140-160, po czym jest bardzo
                    > dużo szkół o progu 100-120 , tak samo jak i sporo liceów o progach 50-60. Wydaj
                    > e mi się, że poznaniacy przede wszystkim kierują się logistyką i jeżeli nie st
                    > artują do tych kilku "elitarnych" szkół, wybierają szkołę najbliżej miejsca zam
                    > ieszkania.

"...wynikami Warszawki....wyniki szkol poznanskich..."
                    Rozumiem rozbuchany patriotyzm lokalny, ale zasady ortografii są nieubłagane i niezmienne 😛
                    • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 23:38
                      Przepraszam za błędy,
                  • kurt.wallander Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 23:28
                    makurokurosek napisała:

> Cóż, nie interesowałam się wynikami warszawki , przeglądałam natomiast wyniki s
                    > zkół Poznańskich i tu najlepsze licea miały progi 140-160, po czym jest bardzo
                    > dużo szkół o progu 100-120 , tak samo jak i sporo liceów o progach 50-60.

W Warszawie najlepsze miały powyżej ok. 180 punktów i więcej.

Wydaj
                    > e mi się, że poznaniacy przede wszystkim kierują się logistyką i jeżeli nie st
                    > artują do tych kilku "elitarnych" szkół, wybierają szkołę najbliżej miejsca zam
                    > ieszkania.

Myślisz, że tylko poznaniacy? Jak pomagałam córce wybierać licea, to z jednej strony patrzyłyśmy dzielnicami i mozliwościami dojazdu (żeby zorientować sie, jakie w ogóle licea sa w danej okolicy), z drugiej - przeglądając licea od najwyżej notowanych, od razu, czasem z żalem, odrzucałyśmy te zlokalizowane zbyt, w naszym mniemaniu, daleko.
                    • bergamotka77 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 00:10
                      To prawda - lokalizacja i dojazd do liceum to podstawa choc mój syn bedzie miał teraz dość daleko. Uznaliśmy jednak, że dla tej szkoły warto. Druga z topowych, które obstawial jest znacznie bliżej nas, ale mniej mu profile odpowiadały bo wszystkie były z rozszerzoną matematyką. Ale to już duży koń - jak trzy lata podojeżdża to nic mu nie będzie wink
                      • kurt.wallander Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 01:05
                        bergamotka77 napisała:

> To prawda - lokalizacja i dojazd do liceum to podstawa choc mój syn bedzie miał
                        > teraz dość daleko.

Moja córka ma wszędzie daleko (mieszkamy pod Warszawą), ale jednak gdzieniegdzie dalej i lo, do których dojazd z pewnością zajmowałby od póltorej godziny do dwóch musiały odpaść już podczas wstępnej selekcji.
                        • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 08:49
                          kurt.wallander napisała:

> bergamotka77 napisała:
                          >
                          > > To prawda - lokalizacja i dojazd do liceum to podstawa choc mój syn bedzi
                          > e miał
                          > > teraz dość daleko.
                          >
                          > Moja córka ma wszędzie daleko (mieszkamy pod Warszawą), ale jednak gdzieniegdzi
                          > e dalej i lo, do których dojazd z pewnością zajmowałby od póltorej godziny do d
                          > wóch musiały odpaść już podczas wstępnej selekcji.

Niestety my też z tego samego powodu wyeliminowaliśmy gros liceów, w grę wchodziła tylko Praga, Śródmieście i Saska. Nie wyobrażam sobie dziecka, które dojeżdża do szkoły prawie 2 godziny, choć oczywiście dla niektórych to nie problem.
                    • jagoda2 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 00:23
                      W Poznaniu te najlepsze licea też miały w granicach 180 punktów i więcej, zwłaszcza klasy biol-chem.
                      Nie wspomnę o klasach złożonych z samych olimpijczyków, czyli 200/200, ale uważam, że to jednak nienormalne (a może i niemoralne) jest. Swoją drogą, ciekawa jestem, co zrobią w pewnym liceum, w którym na 31 miejsc było 35 kandydatów z punktacją 200/2000? Dla kogo zatem są te najlepsze szkoły? Może te zdolne/pracowite dzieciaki powinny od razu iść na studia, a nie marnować 3 lata w LO? wink
                      • skarolina Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 07:43
                        jagoda2 napisała:

> Swoją drogą, ciekawa jestem, co zrobią w pewnym liceum, w którym na 31 miejsc było 35 kandydatów z punktacją 200/2000?

Jak to co? Zastosują kryteria różnicujące, po to one są w regulaminie rekrutacji
                        • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 07:53
                          skarolina napisała:

> jagoda2 napisała:
                          >
                          > > Swoją drogą, ciekawa jestem, co zrobią w pewnym liceum, w którym na 31 mi
                          > ejsc było 35 kandydatów z punktacją 200/2000?
                          >
                          > Jak to co? Zastosują kryteria różnicujące, po to one są w regulaminie rekrutacj
                          > i

Wypieprzą cztery podania do kosza, bo pechowców im nie trzeba wink
                        • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 07:53
                          Podejrzewam, że mogą też przyjąć 35 osób do jednej klasy. Chyba już tak bywało.
                • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 06:10
                  saszanasza napisała:

> > zkoły przyjmujące z punktacją 120-140 są jak najbardziej dobre
                  >
                  > Problem w tym, że w Warszawie nie ma takich szkół. Są albo te przyjmujące od 15
                  > 0-160 w górę, albo takie od 80-90 do 140 i te niestety mają niski wskaźnik zdaw

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że akurat w Warschau, gdzie liceów jest bodajże kilkadziesiąt, wszystkie te licea siedzą na końcach krzywej Gaussa, a w środku zieje dziura.
                  • bergamotka77 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 06:58
                    W Warszawie jest ok.100 liceów. W tym ok. 20 świetnych.
                    • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 07:35
                      bergamotka77 napisała:

> W Warszawie jest ok.100 liceów. W tym ok. 20 świetnych.

Tym bardziej. Gdyby w takiej masie szkół były tylko świetne i xyjowe i nic po środku, to by się chyba statystycy z całego świata zjeżdżali obejrzeć taki ewenement.
                    • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 10:11
                      "W Warszawie jest ok.100 liceów. W tym ok. 20 świetnych."

Trudno więc uwierzyć w to, że pozostałe 80 to dno dna.
            • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 21:20
              saszanasza napisała:

> Jeżeli do szkoły średniej nie dostają się uczniowie ze świadectwem z paskiem i
              > w większości piątkami, to nie jest problem jedynie przeliczenia punktów, tylko
              > problem systemu.
              > Jak dziecko które ma średnią 4,5-5,0 może nie dostać się do 10 szkół?
              > Ja widzę dwa wytłumaczenia:

A prawidłowe jest trzecie:
              Dziecko ze średnią 5,0 wymarzyło sobie tylko i wyłącznie szkoły, do których ruszyły masowo dzieci ze średnimi 5,5. I dla dziecka 5,0 zabrakło już miejsca. Dziecko 5,0 nie zgłosiło się też do żadnej szkoły, do której szły dzieci ze średnimi 4,0-4,5 do której dostałoby się z palcem w nosie. Więc zostało ze swoją 5,0 jak Himilsbach z angielskim. Prosta, uczciwa sprawa.
              • jagoda2 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 21:45
                Dokładnie tak.
        • yoka1 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:03
          we Wrocławiu nie było obcinania miejsc czy klas, a progi skoczyły w każdym LO. Np. rok temu w bdb liceum do klasy mat-fiz-inf starczyło 153 pkt a w tym roku min próg wynosił 170. W innym LO rok temu do klasy mat-fiz-ang starczyło 120 pkt a w tym trzeba było mieć 132.
          • skarolina Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:19
            A w innym dobrym z kolei spadły. Syn koleżanki dostał się do swojej wybranej klasy mając 162 pkt, a w ubiegłym roku potrzebowałby 166. Pamiętaj o tym, że ostateczne progi podawane są po zakończeniu wszystkich naborów, a nie pierwszego, więc trudno w tej chwili po pierwszym naborze wyrokować. Pomijajac już fakt, że do żadnej informatycznej klasy w bardzo dobrym wrocławskim liceum nie wystarczyły 153 pkt w ubiegłym roku big_grin
            • yoka1 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:43
              jak to nie? W LO 7 LO 5. To są Twoim zdaniem niedobre klasy? w 2017 starczyło.
              • skarolina Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 22:22
                W siódemce w ubiegłym roku klasa informatyczna miała próg 163, a w piątce 167,4.
                • yoka1 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 08:16
                  klasy mat-fiz-geografia miały 150 kilka w tych liceach.
                  • skarolina Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 08:47
                    A humanistyczna w siódemce nawet 135, ale to Ty pisałaś o informatycznych, więc żadna z pozostałych nie ma nic do rzeczy.
                    • yoka1 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 08:58
                      skupiłam się że mat-fiz. Pomieszałam 3 rozszerzenie - w sensie punkty pomiędzy tego typu 2 klasami. Humanistycznych/dziennikarskich itp. nie analizuję, bo w takich klasach zawsze o wiele niższy próg.
          • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 17:08
            Bo nałożył się na to lepszey wynik egzaminu gimnazjalnego. Dzieciaki go lepiej napisały albo był łatwiejszy, bez znaczenia
        • volta2 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 17:11
          ale to nie jest wynik reformy tylko zmiany zasad rekrutacji
          jak było 3 szkoły do wyboru to było 100 chętnych a jak jest 8 to jest to 3 razy więcej więc liczba chętnych się proporcjonalnie podniosła.

tych dzieci fizycznie więcej nie ma, aż takiego wzrostu demografii nie odnotowano w związku z reformą.
      • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:05
        Ale my nie dyskutujemy o bólu dupy tylko o dzieciakach ze 160 punktami (więc najprawdopodobniej ze świadectwami z paskiem) które się nie dostały do żadnej szkoły.
        • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:07
          saszanasza napisała:

> Ale my nie dyskutujemy o bólu dupy tylko o dzieciakach ze 160 punktami (więc na
          > jprawdopodobniej ze świadectwami z paskiem) które się nie dostały do żadnej szk
          > oły.

Dyskutujemy o ich bólu d*py, że takie są dobre, a niedobla szkoła ich nie wzięła. No bo byli lepsi od nich. Tylu lepszych, że zajęli wszystkie miejsca.
          • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:15
            45rtg napisał:

> saszanasza napisała:
            >
            > > Ale my nie dyskutujemy o bólu dupy tylko o dzieciakach ze 160 punktami (w
            > ięc na
            > > jprawdopodobniej ze świadectwami z paskiem) które się nie dostały do żadn
            > ej szk
            > > oły.
            >
            > Dyskutujemy o ich bólu d*py, że takie są dobre, a niedobla szkoła ich nie wzięł
            > a. No bo byli lepsi od nich. Tylu lepszych, że zajęli wszystkie miejsca.

Zaczynam podejrzewać, że to wina naciągania ocen na poziomie gimnazjum.
            • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:45
              "Zaczynam podejrzewać, że to wina naciągania ocen na poziomie gimnazjum"

Same naciągane oceny nie wystarczą, na to by zdobyć powyżej 160 punktów. Oczywiście, że oceny są naciągane ale egzamin już naciągany nie jest.
            • kurt.wallander Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 22:57
              saszanasza napisała:

daleko by nie zajechali.
              >
              > Zaczynam podejrzewać, że to wina naciągania ocen na poziomie gimnazjum.
              >
              Zaczynam podejrzewać, że u ciebie widać przypadek "kwasnych winogron". Inni sie dostali do wymarzonych liceów, bo "na pewno" mieli naciągane oceny. Tylko przy naciąganych ocenach nie napisaliby świetnie egzaminu gimnazjalnego. A na samych ocenach daleko by nie zajechali. Też zabrakłoby im punktów.
              Moja córka, na kolejnych wyborach poobstawiała licea, w których progi ostatecznie okazały się nawet o 40 punktów niższe niż jej liczba punktów. Co więcej, dodała też asekuracyjnie technikum, niezłe, ale chyba z 60 punktów niżej niż jej punktacja. No nie ma bata, żeby przy takiej strategii nigdzie się nie dostała. Ale razem siedziałyśmy i analizowałyśmy, które licea wybrać i w jakiej kolejności je poustawiać.
              • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 00:19
                kurt.wallander napisała:

> saszanasza napisała:
                >
                > daleko by nie zajechali.
                > >
                > > Zaczynam podejrzewać, że to wina naciągania ocen na poziomie gimnazjum.
                > >
                > Zaczynam podejrzewać, że u ciebie widać przypadek "kwasnych winogron". Inni sie
                > dostali do wymarzonych liceów, bo "na pewno" mieli naciągane oceny.

Akurat ci inni się również nie podostawali, więc to żaden przypadek a obserwacja otoczenia i tego bliższego i dalszego.
                Mój syn wprawdzie nie dostał się do liceum do którego chciał, ale za to jest w topowym technikum z rankingu i uważam, że to dobry wybór, choć dostrzegam również negatywy. Naciąganie ocen zawsze było, jest i będzie i to jest fakt.
                • kurt.wallander Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 01:08
                  saszanasza napisała:

>Naciąganie ocen zawsze było, jest i będzie i to jest fakt.

Może i tak, ale jednym naciągają z 5 na 6, a innym z 3 na 4. Myślę, że wynik egzaminu gimnazjalnego, który jest jednakowy dla wszystkich, może być jakąs miarą faktycznych umiejętności dziecka. Jeśli piątkowo-szóstkowe napisało również egzamin bardzo dobrze, to znaczy, ze oceny zapewne były zasłużone.
                  >
                  >
                  >
                  >
                  • yoka1 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 08:19
                    no ale to się bierze stąd, że potem głupio powiedzieć, że dziecko nie chodzi do ekstra liceum. Czyli zdaniem większości chyba, lepsza byle która klasa ale w tym ekstra liceum niż sensowny profil w średnim LO. Ja to widzę wprost przeciwnie
                    • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 08:45
                      yoka1 napisała:

> no ale to się bierze stąd, że potem głupio powiedzieć, że dziecko nie chodzi do
                      > ekstra liceum. Czyli zdaniem większości chyba, lepsza byle która klasa ale w t
                      > ym ekstra liceum niż sensowny profil w średnim LO. Ja to widzę wprost przeciwni
                      > e
                      W życiu nie wysłałabym dziecka na profil, który go zupełnie nie interesuje, tylko dlatego, że liceum topowe. Znając syna, nie utrzymałby się w takiej klasie, bo on uczy się tylko tego, co lubi i musi iść w kierunku swoich zainteresowań.
                      • yoka1 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 08:59
                        to właśnie napisałam, że też uważam to za bzdurę, aby być w byle jakim profilu byle dane liceum.
                    • kurt.wallander Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 11:06
                      yoka1 napisała:

> no ale to się bierze stąd, że potem głupio powiedzieć, że dziecko nie chodzi do
                      > ekstra liceum. Czyli zdaniem większości chyba, lepsza byle która klasa ale w t
                      > ym ekstra liceum niż sensowny profil w średnim LO. Ja to widzę wprost przeciwni
                      > e

To się może sprawdzić tylko jeśli dziecko jest naprawdę niezłe ze wszystkiego i zupełnie nie ma preferencji i wyraźnych predyspozycji. Zgadzam się z tobą i np. moja córka tylko w przypadku jednej czy dwóch szkół (z dalszych miejsc) wybrała po dwie klasy (już tak mocno asekuracyjnie), w pozostałych po prostu inne profile poza wybranymi kompletnie jej nie interesowały.
                      • yoka1 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 11:15
                        dokładnie. My zrobiliśmy tak, jak Wy. Tylko interesujące nas profile, żadnych innych na zasadzie "dostanę się, a potem zmienię klasę, bo uda mi się przenieść".
                        • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 19:41
                          yoka1 napisała:

> dokładnie. My zrobiliśmy tak, jak Wy. Tylko interesujące nas profile, żadnych i
                          > nnych na zasadzie "dostanę się, a potem zmienię klasę, bo uda mi się przenieść"
                          > .

U nas tak samo, tylko biol-chem i technikum chemiczne, żadnych innych profili, bo to bez sensu.
                          • magia Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 19:51
                            Mam znajomego w technikum chemicznym i chłopak jest zachwycony szkoła. Dodatkowo to prymus, laureat paru olimpiad i konkursów miedzynarodow ych z chemii i uważa że lepiej nie mógł trafić.
                  • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 08:43
                    kurt.wallander napisała:

> saszanasza napisała:
                    >
                    > >Naciąganie ocen zawsze było, jest i będzie i to jest fakt.
                    >
                    > Może i tak, ale jednym naciągają z 5 na 6, a innym z 3 na 4.

No tak, ale te 3/4 raczej do liceów się nie pchają

Myślę, że wynik eg
                    > zaminu gimnazjalnego, który jest jednakowy dla wszystkich, może być jakąs miarą
                    > faktycznych umiejętności dziecka. Jeśli piątkowo-szóstkowe napisało również eg
                    > zamin bardzo dobrze, to znaczy, ze oceny zapewne były zasłużone.
                    > >
                    Zgadzam się, jednak bywa, że dzieci dostają gorsze oceny niż ich wiedza lub lepsze. Nie piszę, że wszystkie dzieci piątkowe na pewno te piątki miały naciągane i nie zasluguja, ale przeraża mnie fakt, że od kilku lat mamy "wysyp" wręcz młodzieży z tak wysokimi wynikami, co dla mnie jest dziwne, bo to nie jest normalne, żeby do LO "noname" w podwarszawskiej miejscowości było 3 razy więcej kandydatów, niż miejsc. Cos kurna jest nie takuncertain
                    > >
                    > >
                    • iwoniaw Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 10:37
                      to nie jest normal
                      > ne, żeby do LO "noname" w podwarszawskiej miejscowości było 3 razy więcej kandy
                      > datów, niż miejsc.

No to akurat nie dziwi mnie w ogóle - w "podwarszawskiej miejscowości", która by to nie była, mieszka dziś o rząd wielkości więcej młodzieży w wieku rekrutacyjnym niż te 40 czy 50 lat temu, gdy było tam to samo jedno liceum. Olimpijczycy i prymusi zapewne obstawiają jakieś top licea warszawskie, ale wypełniając formularz rekrutacyjny pewnie też jako kolejny wybór prędzej wpiszą noname blisko domu niż noname warszawski, do którego trzeba jechać ponad godzinę w jedną stronę. Ci, którzy do top dziesiątki warszawskiej się i tak nie dostaną, wybierają liceum blisko domu z definicji jako swój pierwszy wybór, bo cóż logiczniejszego? W efekcie to liceum ma masę chętnych i pewnie progi też wyższe niż wiele całkiem przyzwoitych szkół warszawskich.
          • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 17:10
            Nie, te dzieciaki są dobre tylko nie wgryzły się w system i nikt ich nie wsparł.
            • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 21:15
              esperantza napisała:

> Nie, te dzieciaki są dobre tylko nie wgryzły się w system i nikt ich nie wsparł

Inne dzieciaki są po prostu lepsze od nich. I jest ich na tyle dużo, że zajęły wszystkie miejsca.
              • jagoda2 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 21:47
                Prawda
              • kurt.wallander Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 22:59
                45rtg napisał:

>
                > Inne dzieciaki są po prostu lepsze od nich. I jest ich na tyle dużo, że zajęły
                > wszystkie miejsca.

Tylko szkoda, ze rodzice nie doradzili, by dodać fajne, ale niżej punktowane, licea do listy. Szczególnie w Warszawie, gdzie mozna było wybrać aż 8 szkół, i dowolna w nich liczbę oddziałów.
                • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 06:15
                  kurt.wallander napisała:

> 45rtg napisał:
                  > > Inne dzieciaki są po prostu lepsze od nich. I jest ich na tyle dużo, że z
                  > ajęły
                  > > wszystkie miejsca.
                  >
                  > Tylko szkoda, ze rodzice nie doradzili, by dodać fajne, ale niżej punktowane, l
                  > icea do listy. Szczególnie w Warszawie, gdzie mozna było wybrać aż 8 szkół, i d
                  > owolna w nich liczbę oddziałów.

A jak mieli doradzić? Weź się popatrz na ten wątek, ile tu jest rodziców, którzy nie widzą nic głupiego w wypisywaniu dziesięciu jednakowo trudnych do dostania się szkół i niczego więcej, a potem się żalą, że fafulek będzie musiał chodzić i szukać w drugim rzucie, jak jakiś plebs?
                  • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 08:47
                    A ilu tu takich rodziców, bo nie zauważyłam?
                    • 45rtg Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 08:56
                      saszanasza napisała:

> A ilu tu takich rodziców, bo nie zauważyłam?

To się rozejrzyj po wątku, ile tu jest głosów "to na pewno wina reformy", "nie może tak być, żeby się nie dostał", "coś musi być nie tak z rekrutacją"...
                      • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 11:04
                        45rtg napisał:

> saszanasza napisała:
                        >
                        > > A ilu tu takich rodziców, bo nie zauważyłam?
                        >
                        > To się rozejrzyj po wątku, ile tu jest głosów "to na pewno wina reformy", "nie
                        > może tak być, żeby się nie dostał", "coś musi być nie tak z rekrutacją"...

Ni bo to jest dziwne... po 300 - 500 kandydatów na jedno miejsce do liceum, nawet gó...ane licea w pobliskiej miejscowości miały co najmniej 3 osoby na 1 miejsce. Tobie wszystko gra?
                        • bella_roza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 11:06
                          gdzie masz 500 kandydatów na miejsce? w tych lepszych było koło 10, ale to efekt tego że można było wybrać 8 szkół. więc chętnych kandydatów łącznie do wszystkich szkół było 8x więcej niż naprawdę.
                        • kurt.wallander Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 11:11
                          saszanasza napisała:

> Ni bo to jest dziwne... po 300 - 500 kandydatów na jedno miejsce do liceum,

Chyba do jednej klasy, a nie na jedno miejsce? wink

Tak, jak ktoś napisał, to wynik tego, że suma chętnych to suma osób, które wpisywały dane liceum na kolejne wybory.

> et gó...ane licea w pobliskiej miejscowości miały co najmniej 3 osoby na 1 mie
                          > jsce. Tobie wszystko gra?

To wynik wpisywania 8 szkół.
                          >
                          >
                          >
                          >
                        • bergamotka77 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 12:47
                          Rozumiem twoja frustrację bo syn nie dostał się do liceum ale chyba przeginasz z szukaniem winy we wszystkich dookoła czy w systemie a nie w synu czy w sobie (opracowanie strategii). Z tego co pamietam w watku o przygotowaniach do egzaminu gim. z zadowoleniem twierdziłas, ze syn się nie uczy w ogole. W tym kontekście pretensje, że inni mieli ponaciagane oceny czy zdali lepiej egzamin jest trochę bezczelne.
                        • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 13:02
                          A co Ci przeszkadza 500 kandydatów. To efekt możliwości wyboru aż 8 szkół. A próg wyznacza ostatni przyjęty więc jeśli jest wysoki to znaczy że idą tam dzieciaki z dużą ilością punktów.
                  • kurt.wallander Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 11:16
                    45rtg napisał:

> A jak mieli doradzić? Weź się popatrz na ten wątek, ile tu jest rodziców, którz
                    > y nie widzą nic głupiego w wypisywaniu dziesięciu jednakowo trudnych do dostani
                    > a się szkół i niczego więcej, a potem się żalą, że fafulek będzie musiał chodzi
                    > ć i szukać w drugim rzucie, jak jakiś plebs?

To prawda. Wydaje mi się, że niektórzy (uczniowie i rodzice) nie zadali sobie nawet trudu, by spojrzeć na zeszłoroczne progi. I tym sposobem wiem, że jakies koleżanki córki trójkowo-czwórkowe, z egzaminem na 50-60% startowały do liceów z progami 150-160 punktów. Nadmierny optymizma, głupota, ignorancja? Nie wiem.
                    Natomiast inna sprawa, że było w Warszawie sporo liceów niskoprogowych, gdzie progi skoczyły np. z 90 na 120, a nawet więcej. I tu sie można było przejechać i raczej ciężko było to przewidzieć.
                    Na szczęście dla nas w tych top lo różnice były kilkupunktowe, a nie kilkunasto lub kilkudziesięcio.
                    Jako matka dziubdziusia już opracowuję strategie na przyszłoroczną rekrutację smile Choć córka na starcie rezygnuje z 3 punktów, bo nie zamierza brać udziału w wolontariacie uncertain
        • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 16:33
          Saszana, problem tych nastolatków ze 160 punktami którzy nie dostali sie do żadnej szkoły był zbyt mały zawór bezpieczeństwa, gdyby zamiast same szkoły z pierwszej dziesiątki wybrały choć jedną szkołę która do tej pory przyjmowała z progiem 130-140 to dostali by się z palcem w nosie i nadal byliby w szkole znajdującej się wysoko w rankingu
          • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 17:12
            Dokładnie. Choć w przypadku W-wy szkoła xa120 punktów to w okolicach 40 pozycji w rankingu pewnie a więc połowa stawki.
            • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 19:35
              esperantza napisała:

> Dokładnie. Choć w przypadku W-wy szkoła xa120 punktów to w okolicach 40 pozycji
              > w rankingu pewnie a więc połowa stawki.

Chyba 240sad
              • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 13:05
                Najlepsza szkoła z mojej rodzinnej miejscowości przyjmuje w tym roku od 120 punktów, co nie przeszkadza jej być w rankingu perspektywy w pierwszej 150. Liceum z gorszy progiem przyjęć nie oznacza, że jest to dno dna. Sama dałam się nakręcić tym forumowym gadką o elitarnych szkołach gimnazjach i posłałam córkę do klasy dwujęzycznej i nie będę ukrywała, że pluję sobie w brodę. Za bardzo skupiamy się na etykietce " elitarności", a za mało na możliwościach dziecka oraz normalności.
                • kurt.wallander Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 15:09
                  makurokurosek napisała:

Sama dałam się nakrę
                  > cić tym forumowym gadką o elitarnych szkołach gimnazjach i posłałam córkę do kl
                  > asy dwujęzycznej i nie będę ukrywała, że pluję sobie w brodę.

Jesli zrobiłaś to pod wpływem forum, to świadczy tylko o tobie.

Za bardzo skupiam
                  > y się na etykietce " elitarności", a za mało na możliwościach dziecka oraz norm
                  > alności.

Kto się skupia? Ja się np. skupiłam na tym, by pomóc córce wybrać optymalne liceum i profil klasy - zgodny z jej oczekiwaniami, w przyzwoitej szkole, z w miarę dobrym dojazdem.
                  • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 15:46
                    "
                    Jesli zrobiłaś to pod wpływem forum, to świadczy tylko o tobie."

Nie, nie zrobiłam tego tyko pod wpływem forum. Złożyło się na to kilka czynników, ale nie ukrywam, że nakręcanie tematu przez forum wpływa na emocje,

"Kto się skupia? Ja się np. skupiłam na tym, by pomóc córce wybrać optymalne liceum i profil klasy - zgodny z jej oczekiwaniami, w przyzwoitej szkole, z w miarę dobrym dojazdem."

Odpowiedzi skierowana była do saszeny i jej skreślania szkół z niższej póki jako tych bez perspektyw
                • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 18:25
                  makurokurosek napisała:

> Najlepsza szkoła z mojej rodzinnej miejscowości przyjmuje w tym roku od 120 pun
                  > któw, co nie przeszkadza jej być w rankingu perspektywy w pierwszej 150. Liceum
                  > z gorszy progiem przyjęć nie oznacza, że jest to dno dna. Sama dałam się nakrę
                  > cić tym forumowym gadką o elitarnych szkołach gimnazjach i posłałam córkę do kl
                  > asy dwujęzycznej i nie będę ukrywała, że pluję sobie w brodę. Za bardzo skupiam
                  > y się na etykietce " elitarności", a za mało na możliwościach dziecka oraz norm
                  > alności.

Zgadzam się. Również sprawdziłam najlepsze liceum w moim rodzinnym mieście (średniej wielkości) i tam mój syn dostałby się bez problemów. Mało tego, dzieci z tego liceum i z gorszych również dostają się na studiasmile Gdyby syn nie dostał sie do tego technikum, na pewno dostałby się do liceum w miejscowości obok, na które ja go namawiałam, więc tragedii i tak by nie było. Natomiast co do niuansów, które zauważyłam przeglądając statystyki osób ktore się dostały do tegoż technikum....w jednej klasie fryzjerskiej max punktów które ktoś uzyskał to 116 w tym (uwaga) jedno świadectwo z czerwonym paskiem (jak domniemam, to ze 116 punktami). To właśnie jedna z takich sytuacji, gdzie naprawdę poziom wiedzy nie idzie w parze ze stopniami i przypuszczam, że takich ewenementów trochę jednak jest....
                  Generalnie przejrzałam książki z jakich dzieciaki będą korzystać (takie same jak w "topowych liceach"), przejrzałam zajęcia pozalekcyjne jakie oferuje szkoła (jest nawet kółko dla dzieci zdolnych), kursy przygotowujące do matury, rozszerzenia....jest potencjał, wystarczą chęci i motywacja i naprawdę można dobrze zdać maturę i dostać się na studia. Zresztą przykładem są dzieci z bardzo słabych klas gimnazjów, które potrafią dostać się do topowych liceów. Przykładem są koledzy i koleżanki mojego syna, którzy ukończyli zwykłe rejonowe gimnazjum i dostali się do "topowych liceów" Oczywiście są też tacy, którzy sie "przeliczyli" o czym mowa w tym wątku, takie dzieci też znam, ale nie zmienia to faktu, że jak się chce - to można.
                  • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 19:02
                    "jednej klasie fryzjerskiej max punktów które ktoś uzyskał to 116 w tym (uwaga) jedno świadectwo z czerwonym paskiem (jak domniemam, to ze 116 punktami). To właśnie jedna z takich sytuacji, gdzie naprawdę poziom wiedzy nie idzie w parze ze stopniami i przypuszczam, że takich ewenementów trochę jednak jest.."

trudno powiedzieć czy taka osoba obniżyła sobie punktacje egzaminem napisanym na poziomie 50-60%, czy raczej z przedmiotów wiodących miała trójki i czwórki. Szczerze łatwiej mi uwierzyć w nabicie średniej szóstkami z 5 przedmiotów kwiatków, a reszta przedmiotów na piątkach i czwórkach a nawet trójce aniżeli w scenariusz, że osoba z piątkami z przedmiotów wiodących pisze egzamin na poziomie 50-60%
                    • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 19:38
                      makurokurosek napisała:

> trudno powiedzieć czy taka osoba obniżyła sobie punktacje egzaminem napisanym n
                      > a poziomie 50-60%, czy raczej z przedmiotów wiodących miała trójki i czwórki. S
                      > zczerze łatwiej mi uwierzyć w nabicie średniej szóstkami z 5 przedmiotów kwiatk
                      > ów, a reszta przedmiotów na piątkach i czwórkach a nawet trójce aniżeli w scena
                      > riusz, że osoba z piątkami z przedmiotów wiodących pisze egzamin na poziomie 50
                      > -60%

No ale tak czy owak można założyć, że część tego typu "paskowiczów" wcale tego paska nie powinno mieć. A to jest dodatkowe 7 punktów, więc gdyby nie pasek dziecko to miałoby 109 punktów z ocen i egzaminu.
                      Mój syn nie mając paska miał 143 punkty, egzamin napisał na 83 punty, więc z ocen (średnia 4,5) ma tylko ok. 60 punktów. Gdyby miał naciągane oceny pod średnią 4,75 , moim zdaniem, uzyskałby co najmniej 153 punkty.
                      • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 20:15
                        Saszana , żeby w 3 gimnazjum mieć średnią z paskiem to oprócz tych 5 piątek z przedmiotów kwiatków dzieciak z pozostałych przedmiotów musi mieć piątki i czwórki ewentualnie jedną trójkę, nie uważam aby taki uczeń był uczniem słabym. I owszem w słabych gimnazjach łatwiej o piątkę czy szóstkę ale nie jest to tak, że dostają je osoby słabe, które gdzie indziej ledwo dostawałyby tróję.
                        Rozumiem twoją złość i rozżalenie, ale po prostu czasami tak jest.
                        Jeżeli twój syn nie planował medycyny to technikum chemiczne daje mu naprawdę bardzo duże możliwości bo będzie miał zarówno fizykę jak i chemię w takiej ilości i na takim poziomie, którego żadne liceum nie byłoby mu w stanie zapewnić.
                        • saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 20:24
                          makurokurosek napisała:

> Saszana , żeby w 3 gimnazjum mieć średnią z paskiem to oprócz tych 5 piątek z p
                          > rzedmiotów kwiatków dzieciak z pozostałych przedmiotów musi mieć piątki i czwór
                          > ki ewentualnie jedną trójkę, nie uważam aby taki uczeń był uczniem słabym.

No bo nie jset uczniem słabym, tylko,próbuję zrozumieć mechanizm, ile punktów minimalnie trzeba mieć, żeby mieć świadectwo z paskiem i jak to się ma do 116 punktów.

Ja naprawdę nie jestem rozżalona ani zła. Mierzę siły na zamiary, syn dostał się do szkoły która wskazało w wyborze, więc liczyłam się z tym, że w niej będzie, ba! miałam nadzieję, że będzie w szkole jeszcze niżej spoziomowanej. Szkoła bardzo w jego kierunku, stosunkowo blisko no i z dobrym zapleczem edukacyjnym, reszta to kwestia chęci. Naprawdę się cieszę, że dostał się do szkoły z listy. Wkurzona byłabym, gdyby się nie dostał. Ale próbuję zrozumieć mechanizm. Mam jeszcze jedno dziecko na stanie, wprawdzie dopiero za 4 lata ponowna decyzja, ale im bardziej na świeżo przeanalizuję realia, tym lepiej.
                          • iwoniaw Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 20:42
                            próbuję zrozumieć mechanizm, ile punktów m
                            > inimalnie trzeba mieć, żeby mieć świadectwo z paskiem i jak to się ma do 116 pu
                            > nktów.

Żeby mieć świadectwo z paskiem, wystarczy średnia 4,75 i b. dobre zachowanie. W gimnazjum jest ile wszystkich przedmiotów? Z 18? W skrajnym przypadku szóstki z przedmiotów-kwiatków wink są w stanie zneutralizować czwórki, a nawet pojedyncze trójki z przedmiotów punktowanych. Cztery czwórki z tych punktowanych to 56 punktów (14x4). + 7 za pasek = 63. 116-63=53. Czyli egzamin napisany średnio na 53%. Raczej kiepsko - i adekwatnie do świadectwa z czwórkami z przedmiotów głównych i szóstkami z kwiatków.
                      • kurt.wallander Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 23:11
                        saszanasza napisała:

> No ale tak czy owak można założyć, że część tego typu "paskowiczów" wcale tego
                        > paska nie powinno mieć. A to jest dodatkowe 7 punktów, więc gdyby nie pasek dzi
                        > ecko to miałoby 109 punktów z ocen i egzaminu.
                        > Mój syn nie mając paska miał 143 punkty, egzamin napisał na 83 punty, więc z oc
                        > en (średnia 4,5) ma tylko ok. 60 punktów. Gdyby miał naciągane oceny pod średni
                        > ą 4,75 , moim zdaniem, uzyskałby co najmniej 153 punkty.

Przepraszam, będzie długo.

Saszanasza, nie ma co roztrząsać. Dostał się tam, gdzie się dostał, powinno być dobrze, skoro technikum jest zgodne z jego zainteresowaniami.
                        Dlaczego zakładasz, że musiałby mieć naciągane oceny do paska? Może podejdź do tego tak: gdyby był bardziej pracowity, to by miał pasek. Skoro nie chciało mu się przyłożyć (dobrze pamiętam, że brak paska wynikał raczej z braku chęci do nauki niż zdolności?), to trudno, technikum to nie koniec świata. A z jego podejściem do nauki może to lepsza opcja niż liceum, gdzie, żeby sobie poradzić, musiałby jednak po prostu bardziej się przykładać do nauki niż ma chęć.
                        Widziałam ile, i jak uczyła się moja córka w 3 gimn. Ciężko zapracowała na swoje oceny i wyniki egzaminu, sprężyła się i wzięła udział w kilku konkursach, dzięki czemu miała 6 punktów do rekrutacji. Przez cały rok szkolny chodziła pomagać w świetlicy szkolnej dla młodszych klas, dzieki temu miała punkty za wolontariat. Nigdy nie chodziła i nie jęczała nauczycielom o podwyżeszenie oceny. I ja nigdy do takiego zachowania nie zachęcałam. Nie mówiąc już o własnym chodzeniu i "wypraszaniu" lepszych ocen. Może się mylę, ale słyszę w twoich wypowiedziach pewien ton rozgoryczenia, czy nawet złości, że innym się "udało", a twojemu synowi nie. Myślę, że nie warto się truć takimi myślami, trzeba zaakceptować, że inni byli lepsi, również, a może przede wszystkim, w obstawianiu szkół, i iść dalej. I ostatnia sprawa - technikum zgodne z zainteresowaniami może okazac sie lepsze niż liceum z przypadkowym profilem.

• saszanasza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 23:42
                          Matko, nic takiego. Nie twierdzę że synowi sie nie udało, jak pisałam powyżej on trafił do szkoły która była na jego liście, więc nie ma mowy o jakimkolwiek rozgoryczeniu. Próbuję jednak zrozumieć system rekrutacyjny, by w przyszłości bardziej świadomie wybierać szkołę, bo o ile w przypadku syna rzecz jest prosta, tak córka (pomimo że jest wzorową uczennicą) jest mniej ukierunkowana i o ile syn samodzielnie wybierał szkołę, córce trzeba będzie pomóc bo będzie 2 lata od niego młodsza.
                          Co do świadectw z paskiem, twierdzę, że u pewnej części dzieci te paski są "naciągane", przyklad podałam powyżej i nie chodzi tu o dzieci ze 160 punktami wzwyż, a o te ze 120 punktami i paskiem.
                          • kurt.wallander Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 21.07.18, 00:39
                            saszanasza napisała:

o ile s
                            > yn samodzielnie wybierał szkołę, córce trzeba będzie pomóc bo będzie 2 lata od
                            > niego młodsza.

Jesli będzie miała duzo punktów, to może Witkacy? Tam profile wybiera się dopiero pod koniec pierwszej klasy, więc jest więcej czasu do namysłu. O ile szkoła nie zmieni czegoś w swoim systemie rekrutacji, oprócz obowiązkowego polskiego i matematyki, dwa kolejne punktowane przedmioty wybiera sie dowolnie z podanej puli (o ile dobrze pamiętam może to być język obcy, historia, biologia, chemia, matematyka, geografia). W tym systemie mozna mieć do Witkacego więcej punktów niz do innej szkoły, gdzie przedmioty punktowane są ściśle określone i przypisane do profilu.

> Co do świadectw z paskiem, twierdzę, że u pewnej części dzieci te paski są "nac
                            > iągane", przyklad podałam powyżej i nie chodzi tu o dzieci ze 160 punktami wzwy
                            > ż, a o te ze 120 punktami i paskiem.

Może i tak, świadectwo z paskiem, przy jednocześnie niezbyt dużej liczbie punktów, może być "podejrzane. Chociaż osiągnąć 4,75 jednak nie jest tak trudno, można nadrobić szóstkami z łatwiejszych przedmiotów.
                            >
                            • magia Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 21.07.18, 08:21
                              Ja myślałam o Witkacym dla syna bo mamy blisko do tego on niby od zawsze humanista ale pokochał w 7 klasie fizykę, chemię i geografię, ale znów prog w tym roku jest kosmiczny i większość przyjętych to laureaci.
                              Marne szanse widzę w przyszłym roku na dostanie się.
                              • kurt.wallander Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 21.07.18, 16:06
                                magia napisała:

> Ja myślałam o Witkacym dla syna bo mamy blisko do tego on niby od zawsze human
                                > ista ale pokochał w 7 klasie fizykę, chemię i geografię, ale znów prog w tym ro
                                > ku jest kosmiczny i większość przyjętych to laureaci.
                                > Marne szanse widzę w przyszłym roku na dostanie się.

Wcale nie ma tak wielu laureatów w Witkacym, w klasie ang-ros jest 9, w niem-ang - 0, fra-ang - 3, hisz-ang - 3. 4 osoby przyjęte (1 w ang-ros, i 3 w fra-ang) miały świadectwa bez wyróżnienia. Progi we wszystkich klasach były od ok. 175 punktów.
                                Z tego co widzę, to jest jeszcze jedno miejsce wolne w klasie z francuskim.
                          • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 21.07.18, 10:47
                            Saszana już ci wyżej napisałam, wystarczy że taka osoba ma czwórki i trójki z przedmiotów wiodących i już punktacja mu leci. Czy osoba która jest słaba z polskiego i angielskiego, a pozostałych przedmiotów jest świetna nie zasługuje na pasek ? Jesteś rozżalona, ale w swoim obwinianiu innych zaczynasz przeginać . Naciągane paski mają miejsce w podstawówce, w gimnazjum przedmiotów kwiatków w stosunku do wszystkich przedmiotów jest niewiele, więc nie wystarczą kwiatki i piękny uśmiech by mieć pasek. Przyjmujesz retorykę typową dla nastolatka. Nie zawsze otrzymujemy to co chcemy i tak czasami jest to jeden punkt by nie dostać się do wymarzonej szkoły, na studia, otrzymać wymarzoną pracę . Takie jest życie
          • jagoda2 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 19.07.18, 20:28
            Dokładnie. Tylko potrzeba trochę zdrowego rozsądku i pokory.
      • kstar76 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 15.03.19, 13:13
        Dokładnie!
    • magia Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 08:59
      Mam dziecko, które od września będzie w ósmej i zaczynam się zabierać za temat rekrutacji do Lodówki w Wawie.
      Dziecko zdolne, inteligentne i z wysoką średnią (powyżej 5.5) co roku, ale nie znosi konkursów i szansa, że go namówię jest średnia. Więc laureat nam sprawy nie załatwi.
      Zresztąpodejrzewam, że podstawowym kryterium po profilu klasy będzie dojazd.
      Ktoś tu podawał, że Warszawa ma jakąś stronę gdzie wszystko jest pięknie rozpisane i wytłumaczone. Można prosić o link.

• bella_roza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 09:25
        rekrutacja do lodówki big_grin
        to jest główna strona dot. rekrutacji: www.edukacja.warszawa.pl/dla-ucznia-i-rodzica/rekrutacja/po-gimnazjum/
        nie wiem czy opublikowali gdzieś już progi do poszczególnych klas w tym roku, ja to mam w systemie rekrutacyjnym. na pewno niedługo będą dostępne i to jest główne źródło informacji. wybierasz szkoły wg swoich kryteriów - dojazd, profile i patrzysz ile było punktów potrzebne aby się dostać. dziecko z taką średnią na pewno napisze dobrze egzamin więc tu min 85 pkt możesz liczyć (będzie pewnie próbny egzamin wcześniej to można urealnić). za oceny 17 pkt za 5, 18 za 6 - x4 bo 4 przedmioty są punktowane. za czerwony pasek 7pkt. za wolontariat 3. za konkursy inne niż kuratoryjne jakaś niewielka ilość punktów. szacujesz ile będzie miał pkt i wybierasz szkoły w okolicy tej liczby + ze 2 szkoły sporo poniżej aby nie został na lodzie.
        jeszcze niezłym kryterium wyboru jest EWD szkoły, ale to może w przyszłym roku iść do kosza bo poziom nauczania i tak spadnie przy podwójnym roczniku.
        • magia Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 09:42
          Bardzo dziękuję. A wolontariat z jakiego okresu się liczy.
          Syn jest i będzie wolontariuszem przez całe wakacje kilka razy w tygodniu, z przerwą na obóz i wyjazd z nami. Podoba mu się więc prawdopodobnie w roku szkolnym będzie się dodatkowo udzielał w weekendy.
          Czy takie zaświadczenie bo zakładam, że coś takiego musi być może dostać po koniec wakacji czy musi być z jakiegoś przedziału czasowego podczas trwania roku szkolnego? Czy w ogóle jest gdzieś taki wzór, jakie informacje się tam muszą znalezc.? Ta instytucja wystawia takie dokumenty, ale wolałabym mieć pewnośc, że nić nie zostanie pominięte.
          I mam pytanie czy certyfikat potwierdzający zdanie egzaminu w instytucie Cambridge na B2 na 100% jest coś warte w rekrutacji?
          • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 10:05
            Źródło informacji o kryteriach punktowych znajdziesz w rozporządzeniu.
          • makurokurosek Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 10:21
            Z tego co kojarzę istotna jest ilość godzin wolontariatu.

"I mam pytanie czy certyfikat potwierdzający zdanie egzaminu w instytucie Cambridge na B2 na 100% jest coś warte w rekrutacji?"

Nie ma to, żadnego znaczenia
          • bella_roza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 10:40
            zasady wolontariatu zależą od szkoły (obecnej) - musi być wpisany na świadectwo. szkoły różnie do tego podchodzą, niektóre wymagają konkretnej ilości godzin, inne już za jednorazową akcję zaświadczają. tzn mówię o gimnazjach, bo podstawówki jeszcze tego nie robiły i pewnie jeszcze ni mają wypracowanych zasad.
          • kurt.wallander Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 11:22
            Wolontariat (i wszelkie inne osiągnięcia) MUSZĄ być wpisane na świadectwie, inaczej sie nie liczą. Spróbuj dowiedzieć się w szkole, czy wpiszą wolontariat spoza szkoły na podstawie zaświadczenia. Wolontariat musi byc na rzecz ludzi, więc np. praca w schronisku dla zwierząt nie będzie się liczyła. Jesli chodzi o certyfikat to nie jestem pewna, ale chyba się nie liczy. Zawsze warto poprosić szkołę o wpisanie na świadectwie, o ile będzie miejsce. Wydaje mi się jednak, że gdy rozwijałam listę możliwych osiągnięć do zaznaczenia w systemie, to tego typu osiągnięć tam nie było. Ale może wypowie się ktoś, czyje dziecko tez mogło się pochwalić takim certyfikatem.
            • magia Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 11:35
              Bardzo dziękuję. Będę się dowiadywać w szkole.
              Certyfikatu z egzaminu Cambridge szkoła nie chciała wpisać na świadectwo. Tłumaczyli to tym, że on sam w sobie jest świadectwem i takich dokumentów się nie wpisuje.
            • kubek0802 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 11:45
              Syn miał wpisany na świadectwie wolontariat pozaszkolny, właśnie na rzecz fundacji prozwierzęcej i jak najbardziej 3 pkt policzone.
              • kurt.wallander Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 11:50
                kubek0802 napisała:

> Syn miał wpisany na świadectwie wolontariat pozaszkolny, właśnie na rzecz funda
                > cji prozwierzęcej i jak najbardziej 3 pkt policzone.

To dziwne, ponieważ w systemie jak byk widnieje "działalność na rzecz LUDZI". Chyba, że system akceptuje każdy wolontariat jaki się wpisze, a szkoła tego później nie sprawdziła.
                • kurt.wallander Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 11:53
                  W systemie jest dosłownie tak, sprawdziłam przed chwilą "Osiągnięcia w zakresie aktywn.społ.-na rzecz środ.szk.,w szczeg.wolontariat", w naszym gimnazjum podkreślano, że wpisują tylko wolontariat na rzecz ludzi.
                • kubek0802 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 11:55
                  U nas punkty do systemu wprowadzała szkoła pierwszego wyboru, a że widziałam w rozporządzeniu właśnie zapis na rzecz LUDZI, to specjalnie o to pytałam w sekretariacie. Uzyskałam potwierdzenie że wpisują i tak tez było.
      • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 10:03
        Google na prawdę nie boli. Szukaj na portalu rekrutacyjnym. Jest oferta, statystyki, progi.
        • magia Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 10:28
          Właśnie przeglądam. I progi punktowe mnie zaskoczyły. Licea w pobliżu które uważałam zawsze za średnie, zresztą jedno z nich sama konczylamt mają teraz próg powyżej 160 uncertain
          • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 10:35
            Moje ma prawie 170-180 w zależności od profilu, ale jak do niego szłam to nie było rankingów więc kierowalam się odlegloscią od domu 😁
          • kubek0802 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 10:44
            Progi są w tym roku wyższe o około 15-20 pkt. Syn dostał się do LO i klasy pierwszego wyboru, ale próg przekroczył tylko o 5 pkt, a myśleliśmy że to będzie tylko formalność. Lista nieprzyjętych nigdzie, a nie przeniesionych do szkoły kolejnego wyboru była ogromna i to są te przypadki które nie wybrały wariantu awaryjnego tylko trzy podobne szkoły. Jeżeli chodzi o wolontariat to trzeba było mieć wpis na minimum roczną działalność.
      • bella_roza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 10:42
        a, są i dla niezalogowanych dostępne punktacje tegoroczne:
        warszawa.edu.com.pl/kandydat/app/
    • mama303 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 18:32
      spokojnie przeciez dostanie sie z rekrutacji uzupełniajacej
      • esperantza Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 20.07.18, 21:20
        Gdzieś pewnie tak, ale duża szansa że znacząco poniżej możliwości. Tych miejsc wcale nie jest przecież tak dużo.
    • jan.nowak.7 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 15.03.19, 16:16
      Dla zainteresowanych tegoroczną rekrutacją polecam opublikowany dziś artykuł dotyczący przyznawania punktów ósmoklasistom i gimnazjalistom za dodatkowe osiągnięcia w klasach IV-VIII i I-II; a także wynaturzeń które na tym odcinku towarzyszą rekrutacji, szczególnie na Mazowszu i na Śląsku (ale nie tylko).

niedlachaosuwszkole.pl/2019/03/15/rekrutacja-2019-nieszczesne-dodatkowe-punkty/
      • iwoniaw Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 15.03.19, 19:05
        Mazowiecka lista 1164 konkursów to nie jest rekord. Śląskie kuratorium wpisało na swoją listę aż 1878 konkursów. Ale bywają i powściągliwsi kuratorzy. Wrocławskie kuratorium zaaprobowało 230 konkursów, przy czym dla każdego z nich precyzyjnie określono za jakie miejsca przyznane będą punkty. W zachodniopomorskim lista obejmuje 84 konkursy (wiedzy i artystyczne) oraz rozliczne zawody sportowe. Kieleckie kuratorium ma na liście raptem 28 konkursów i zawodów dla szkół podstawowych i 23 dla gimnazjów. Do tego dochodzą oczywiście zawody sportowe. Najskromniej jest chyba w województwie małopolskim – punktowanych „niekuratoryjnych” konkursów jest raptem kilkanaście

Niezły rozrzut.
        • jan.nowak.7 Re: Tegoroczna rekrutacja do LO 15.03.19, 19:45
          Na Mazowszu mamy też adnotację, że dyrektor powinien wpisać na świadectwo także konkursy spoza listy jeśli spełniają kryteria. To daje namolnym rodzicom pole do niemal dowolnych nacisków.

Główny ból polega na tym, że to jest właśnie pole do popisu dla skutecznie wspomagających dzieci rodziców...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka