Dodaj do ulubionych

Wakacje 2019

24.07.18, 10:44
A niech będzie...

Wrociliśmy z allincl właśnie i chyba mam dość tej formuły. Dzieci już spore więc mam ochotę na jakieś bardziej samodzielne wakacje w Hiszpanii, Włoszech, Grecji, Portugalii.

Must-have to apartament/domek z ogródkiem i przynajmniej małym basenem, niedaleko do sklepu i piaszczystej plaży (ale nie nad Atlantykiem, bo zimna woda). No i fajnie jeśli niedalego lotniska, ale to nie jest najważniejsze.

Możecie coś polecić?
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum Re: Wakacje 2019 24.07.18, 10:49
      hopsi-daisy napisał(a):

> A niech będzie...

Nie, jeszcze mamy do zrealizowania 2x 2018, więc 2019 musi poczekać....
    • claudel6 Re: Wakacje 2019 24.07.18, 10:53
      jeśli chodzi o piaszczyste plaże to Toskania nad morzem oraz Sycylia.
      Kreta też, ale dla mnie na Krecie była za zimna woda (prądy?).
    • bigzaganiacz Re: Wakacje 2019 24.07.18, 10:53
      zaplacisz 100 euro za kolacje to ci sie formula AL nagle zacznie podobac
      • claudel6 Re: Wakacje 2019 24.07.18, 10:56
        big_grin
        nie no, da się spokojnie za 50 smile
        • bialeem Re: Wakacje 2019 24.07.18, 14:12
          Za 4 osoby? Gdzie?
          • zasiedziala Re: Wakacje 2019 24.07.18, 19:37
            W Neapolu ze spokojem, w sumie jest nad morzem, tylko plaż brak wink
      • dyzurny_troll_forum Re: Wakacje 2019 24.07.18, 10:56
        bigzaganiacz napisał(a):

> zaplacisz 100 euro za kolacje to ci sie formula AL nagle zacznie podobac

Gdy płacisz 100E za kolację to jest to taki level doświadczeń kulinarnych, których w życiu, ale to w życiu nie poznasz na AI.
        • bigzaganiacz Re: Wakacje 2019 24.07.18, 11:15

100e na cztery osoby , a tak zakladam bo pisze dzieci , to zadne orgazmy kulinarne,
          co najwyzej poprawne wrazenia jak dobrze trafisz, a to tez nie jest oczywiste i raczej trafisz zle ,
          golenie turysty wystepuje wszedzie tyle ze z roznym natezeniem ,
          mozna atakowac pizze 10e jedna no ale nadal to troche daleko od levelow doswiadczen
          • szarsz Re: Wakacje 2019 24.07.18, 12:06
            To się nie chodzi do knajp, gdzie golą turystów. Jest to bardzo proste: wystarczy unikać knajp przy głównych ulicach.
            Za 100 euro można zjeść w cztery osoby bardzo dobrze, z butelką wina i deserami, w restauracji na dość popularnej plaży. Proste jedzenie wciąż dobrej jakości to od 30 (wspominana Portugalia) do 50 - 60 euro.
            • bigzaganiacz Re: Wakacje 2019 24.07.18, 12:18
              no i sie zaczyna , nie na glownych ulicach , nie gdzie kelneruje baba z broda , nie gdzie jest zbyt rozbudowane menu , nie gdzie jest zbyt skromen menu , gdzie sa ludzie , gdzie nie ma ludzi

co ty chcesz dostac za 30 euro na cztery osoby , po hot dogu ?
              Poza tym portugalia jest chyba najtansza moze razem z grecja

h
              • szarsz Re: Wakacje 2019 24.07.18, 14:25
                Przecież piszę o Portugalii, to o co chodzi? I nie, nie po hot dogu, bifana z własnym chlebem kosztuje przeważnie 3.50, a danie obiadowe 6 eur. Jak dorzucisz dychę, to zjesz swiezutkie owoce morza w bardziej fancy miejscu.

W Hiszpanii jest niewiele drożej.
                • bigzaganiacz Re: Wakacje 2019 24.07.18, 16:59
                  ty wiesz ze mozna sobie menu lokali poogladac w necie ?

Dom Romero, Torres Vedras Centro

zaden wypas szal
                  bula z parowa 3 euro , frytki 2,5, a dania obiadowe 10-12

Jak dorzucisz dychę, to zjesz swiezutkie owoce morza w bardziej fancy miejscu.

spoko , poikaz mi to fancy miejsce

znajomy byl na teneryfie i o jak tanio jak fajnie sniadanie za dwa euro, mowie cos ci sie pomieszalo ja takich nie widzialem,a on bylo zajebiste , no to podiolem wyzwanie szukania sniadania za 2 euro, i musze powiedziec ze sie udalo , co prawda trzeba sie bylo bujnac z miasteczka na jakies dziwne obrzeza , gdzies przy jakiejs drodze w podejzanym miejscu jakas szopa , no ale faktycznie bylo (nie proboawalem czy dobre)
      • hopsi-daisy Re: Wakacje 2019 24.07.18, 12:21
        a nie, nie, nie. mam fantazję sama "gotować" dla odmiany tongue_out
        • hopsi-daisy Re: Wakacje 2019 24.07.18, 12:25
          tym bardziej, że dzieci duże, ale na tyle jednak małe zanim byśmy się doczekali na kartę, no... może łaskawie poczekałyby do złożenia zamówienia - go crazy bananas, więc restaurację i tak nie wchodzą w grę, a na pewno nie codziennie i na każdy posiłek, wścieklizny bym dostała. Tym bardziej, że z tego 100 euro one by tylko zeżały trzy kluski z keczupem, resztę powsadzały sobie do uszu i nosa a co się nie zmieści to na glebę, tak więc takie posiłki mogę im serwować spokojnie z włansego gara...
          • bigzaganiacz Re: Wakacje 2019 24.07.18, 12:29
            esztę powsadzały sobie do uszu i nosa a co się nie zmieści to na glebę

aha , to jednak mialem inne wyobrazenie na okreslenie dzieci duze
            • dyzurny_troll_forum Re: Wakacje 2019 24.07.18, 14:13
              bigzaganiacz napisał(a):

> esztę powsadzały sobie do uszu i nosa a co się nie zmieści to na glebę
              >
              >
              > aha , to jednak mialem inne wyobrazenie na okreslenie dzieci duze

ja miałem inne wyobrażenie o na określenie dzieci wychowane...
              • hopsi-daisy Re: Wakacje 2019 24.07.18, 14:15
                Ale ja nigdzie nie pisalam ze mam dzieci wychowane tylko ze duże.
                • dyzurny_troll_forum Re: Wakacje 2019 24.07.18, 14:40
                  hopsi-daisy napisał(a):

> Ale ja nigdzie nie pisalam ze mam dzieci wychowane tylko ze duże.

Ekstrapolowałem sobie troszkę w celu podtrzymania pogawędki...
    • claudel6 Re: Wakacje 2019 24.07.18, 10:55
      btw, byłas w Portugalii? bardzo zimna ta woda w Atlantyku przy Pólwyspie Iberyjskim? ja wybieram się w następnym roku...
      • szarsz Re: Wakacje 2019 24.07.18, 11:03
        Zimna. Moje dzieci weszły tylko kilka razy, ja raz czy dwa. Chlapali się tak do kolan mniej więcej. Mieliśmy mały basen przy domu, więc nie było motywacji.
        • claudel6 Re: Wakacje 2019 24.07.18, 12:12
          no to mnie zachęciłyście... to w takim razie za rok Costa de la luz, też Atlantyk, ale widzę, że woda jednak o te 2 stopnie cieplejsza. jak pojedziemy w sierpniu i na plaży będie 40 stopni w cieniu, to może taka zimna woda będzie jak znalazł..
          no i może uda mi sie znaleźć dom z basenem w moim budżecie.
        • zasiedziala Re: Wakacje 2019 24.07.18, 19:41
          No patrz, ja nie dziecko, a w Portugalii się pluskałam jak głupia - albo raczej fale mnie pluskały. Woda ciepła nie jest, ale też nie mrozi krwi w żyłach, no i odchodzi problem zanurzenia się, bo fale ochlapują w trymiga. No i przy okazji jest trochę adrenaliny związanej ze skakaniem przez te fale, więc człowiek szybko się ogrzewa wink
          • szarsz Re: Wakacje 2019 24.07.18, 22:09
            W tym roku ocean płaski jak stół smile nie widziałam fal większych niż 20 cm. No i możesz sobie mówić o pluskaniu, ale fakty są takie, że średnia temperatura wody w lipcu np. w Lagos wynosi 20°C.
            • zasiedziala Re: Wakacje 2019 24.07.18, 22:25
              Łe, jak płaski, to według mnie nie ma żadnego uroku. Jak się pluskałam, to były fale na dobre 2-3 metry, to mi się na sam widok ciepło robiło smile Byłam w okolicach Portimao, amatorów kąpieli było znacznie więcej, więc nie demonizowałabym tak tej temperatury.
              • szarsz Re: Wakacje 2019 24.07.18, 22:43
                Fal zazdroszczę smile
      • hopsi-daisy Re: Wakacje 2019 24.07.18, 11:47
        byłam ale rejsie, woda zimna i fale duże.
    • szarsz Re: Wakacje 2019 24.07.18, 11:01
      > Portugalii
      > ale nie nad Atlantykiem, bo zimna woda

To się wyklucza.
      • hopsi-daisy Re: Wakacje 2019 24.07.18, 11:48
        no pojechałam z tą Portugalią smile ale jakby tak samo południe? i gdyby basen był ok to woda w oceanie może być zimna...
        • szarsz Re: Wakacje 2019 24.07.18, 12:09
          Na samym południu woda też jest zimna sad Może na wschód od Faro jest lepiej, tam nie byłam. Ale jeszcze po drugiej stronie Gibraltaru, w Andaluzji woda w morzu nie jest bardzo ciepła. Da się kąpać, ale ktoś przyzwyczajony do np. wloskich ciepłych mórz, może przeżyć szok.
          • szarsz Re: Wakacje 2019 24.07.18, 12:10
            www.ipma.pt/en/maritima/sst/
            • claudel6 Re: Wakacje 2019 24.07.18, 12:12
              fantastyczna mapa, dzięki!
              • szarsz Re: Wakacje 2019 24.07.18, 19:05
                Kiedyś miałam jeszcze taką na cały świat, ale coś nie mogę jej znaleźć.
    • feliz_madre Re: Wakacje 2019 24.07.18, 11:14
      Grecja. Jedni znajomi byli na Krecie gdzieś blisko Chani - domek w gaju oliwnym z basenem. Inni na jakiejs malej wysepce, chyba tej gdzie kręcili Mamma Mię, bo pamiętam zdjęcia na schodach do tego kościółka.
      Wszystko znalwzione przez booking/airbnb.
    • jkl13 Re: Wakacje 2019 24.07.18, 11:47
      A kempingi wchodzą w grę?
      We Włoszech polecam Marina di Venezia. Na terenie kempingu kompleks basenów, market, restauracje i bary, kościół, animacje dla dzieci, minigolf, wypożyczalnia rowerów. Stateczkiem można popłynąć do Wenecji, autem podjechać do Werony. Do tego piaszczysta plaża i cieplutkie morze, na plaży wielki plac zabaw (plaża praktycznie tylko dla kempingowiczów, bo jest to ostatni kemping na wyspie, dalej za nim jest tylko laguna, a potem Wenecja). My nocowaliśmy w namiocie i byliśmy zachwyceni infrastrukturą kempingową, ale znajomi byli w domkach i również byli bardzo zadowoleni (standard oczywiście zupełnie inny niż we własnym namiocie, ale i cena również inna wink.
      • jkl13 Re: Wakacje 2019 24.07.18, 11:49
        ps.
        My wakacje 2019 planujemy na Malcie, organizacja też we własnym zakresie, ale to na okres wielkanocno - majówkowy. Latem zostajemy w domu, mamy blisko Bałtyk (i puste plaże dla tubylców big_grin).
      • hopsi-daisy Re: Wakacje 2019 24.07.18, 11:49
        Jak najbardziej, ale raczej nie namiot. Ale jeśli są domki to już jest bdb. Zaraz to obejżę.
        • jkl13 Re: Wakacje 2019 24.07.18, 12:01
          Wiem, że rezerwacji domków trzeba dokonywać dość wcześnie, może niekoniecznie już, bo oferta na 2019 pojawi się pewnie na początku przyszłego roku, ale nie za bardzo jest co zwlekać. Tak moi jedni znajomi jechali, że w końcu nie dojechali, bo w kwietniu nie były już dostępne żadne domki.
          • hopsi-daisy Re: Wakacje 2019 24.07.18, 12:09
            To jeszcze pytanie, czy baseny i animacje są otwarte dla gości, czy dodatkowo płatne?
            • jkl13 Re: Wakacje 2019 24.07.18, 12:25
              Baseny w cenie, płatne są tylko leżaki przy basenie, ale nie ma obowiązku ich wykupywać, można rozłożyć się z ręcznikiem na trawce. Na basenach trzeba się tylko przyzwyczaić do sjesty, gdzie baseny są zamykane, już nie pamiętam, czy na godzinę, czy na dwie smile Ale wtedy można udać się na plażę.
              Co do animacji to nie wiem, bo nie korzystaliśmy. Raz dzieciaki poszły na jakieś animacje w basenie, były gratis dla wszystkich chętnych, ale zupełnie nie odpowiadała im taka formuła spędzania czasu. Na pewno płatny jest minigolf i rowery, ale cen nie pamiętam.
              • jkl13 Re: Wakacje 2019 24.07.18, 12:33
                W ogóle z tymi animacjami było śmiesznie, bo na kempingu spędziliśmy tydzień, a dopiero ostatniego dnia dotarliśmy na pole minigolfa big_grin Na wypożyczenie rowerów brakło czasu smile Na animacje poszli raz, bo były na basenie (jakieś tańce, ale tak jak pisałam, nie pasowało im). Po prostu moje dzieciaki kochają wodę i baseny i tak spędzali całe dnie, czasami wymiennie z plażą (ale to głównie wieczorami, po zamknięciu basenów). Od rana biegliśmy na basen, w trakcie sjesty chodziliśmy na obiad i odpoczywaliśmy na kocyku, a tuż po ponownym otwarciu basenów wracaliśmy na nie i wychodziliśmy praktycznie ostatni. Potem kolacja i plaża do 22.00 czy 23.00. Ledwo wyciągnęłam ich na 1 dzień do Wenecji (choć planowałam 3 dni), a i tak po obiedzie już jęczeli, że chcą wracać na kemping.
              • mag1_k Re: Wakacje 2019 24.07.18, 13:40
                Mini disco dla dzieci co wieczór, a później animacje dla dorosłych, różne przedstawienia itp. W basenach aquaaerobic, różne rozgrywki piłkarskie dla młodych itp. Wszystko w cenie dostępne dla gości campingowych. Przejrzyj sobie np. stronę Eurocamp, masz tam kilkanaście takich super campingów, jak Bella Italia nad Gardą, Park Albatros w Toskanii, Norcenni girasole Club Toskania, reszty nazw nie pamiętam. Zawsze miałam czyściutkie domki i wszystko było tak jak w opisach i w galeriach w sieci.
                • hopsi-daisy Re: Wakacje 2019 24.07.18, 14:16
                  Dzięki!!!
          • mag1_k Re: Wakacje 2019 24.07.18, 13:36
            Marine z Eurocampu rezerwowaliśmy kiedyś we wrześniu na lipiec następnego roku... Inne 5* we Włoszech taka sama historia... Październik to moim zdaniem najpóźniej.
      • astomi25 Re: Wakacje 2019 24.07.18, 11:50
        My planujemy Finlandie na 2019 rok.
        Jakos potrzebuje odmiany po tych wszystkich poludniowych upalach przez ostatnie lata wink
      • mag1_k Re: Wakacje 2019 24.07.18, 13:34
        Marina jest cudna. Jest parę tego typu campingów w Europie z pełna infrastrukturą, cztero albo pięciogwiadkowych. Wolę takie rozwiązanie niż hotele.
        • mag1_k Re: Wakacje 2019 24.07.18, 13:35
          piszę o domkach, ceny wysokie i to jedyny minus
          • dzidzia_ch Re: Wakacje 2019 24.07.18, 17:41
            Byliśmy w domkach eurokamp i szczerze mówiąc umeczylam się.
            Domki są malutkie 25m2 cały łącznie z łazienka .
            Pokoiki maleńkie mieściło się tylko łóżko a u dzieci było piętrowe (to drugie pod samiutkim sufitem)
            Dodatkowo trafiliśmy domek przy dość ruchliwej uliczce,ludzie łazili cała noc nie mówiąc o jeżdżących autach
            • mag1_k Re: Wakacje 2019 24.07.18, 21:10
              my mieliśmy zawsze ciszę i spokój. Musieliście mieć pecha, bo najczęściej akurat ta firma ustawia domki w fajnych miejscach w porównaniu np. z vacansoleil czy selectcamp. O ulicy z autami w ogóle nie ma mowy, campingi są ogromne o długości min 1km albo i więcej, daleko od ruchu drogowego. My z dwójką dzieci mamy w sam raz ten domek. Każdy jest inny, mnie męczą hotele, gdzie nie ma takiej swobody dla rodziny z ruchliwymi dziećmi i takich świetnych basenów.
              • dzidzia_ch Re: Wakacje 2019 24.07.18, 22:28
                To była droga dojazdowa do domków.
                Wewnątrz kempingu.Kemping koło Wenecji.
                Drugi tydzień byliśmy nad jeziorem Garda i tam nie można było wjeżdżać autem między domki,był parking i tam zostawiało się samochód.
                Popatrzyłam na te domki jeszcze raz - nasz miał 18m2,dla mnie to stanowczo za mała przestrzen.
    • tol8 Re: Wakacje 2019 24.07.18, 12:04
      Nie doradzę. Czekam na terminy rekrutacji, bo wszystkie dzieci idą do szkół średnich.
      W planach Grecja tylko z dziećmi (znów po taniości), Włochy całą rodziną (tydzień Garda, tydzień morze) i jakieś krótkie wypady weekendowe (Drezno, Praga, Poznań).
      • chocolate-cakes Re: Wakacje 2019 24.07.18, 12:32
        Tol 8
        Gdzie tak długo trwa rekrutacja do liceum?
        Ile masz dzieci w jednym wieku?
        • wkurzo-namama Re: Wakacje 2019 24.07.18, 14:47
          Osmioraczki ma. Stąd cyfra 8 😉 i 3500 z samego pincet plus co miesiąc😎
        • andre20 Re: Wakacje 2019 24.07.18, 15:01
          W tym roku rekrutacja "podstawowa" w pomorskim i kujawsko-pomorskim trwała do 11 i 13 lipca (wywieszenie list przyjętych do szkół). Przyszły roku zapowiada się fatalnie, może być tak, że wiele dziaciaków będzie podchodzić do naboru uzupełniającego i faktycznie będzie kłopot z zaplanowaniem wakacji. Zwłaszcza jeśli, jak w mojej rodzinie, dorośli będą ograniczeni urlopami.
          Autorce wątku polecam Grecję. Od 4 lat sami sobie organizujemy wyjazdy z przelotem low costami. Bez większych problemów można zjeść porządny posiłek 4 os. za +-50 euro, koszt zakupów spożywczych też nie powala. Nie szukamy kwater z basenem, tylko apartamentów przy piaszczystej plaży i tawernie. Dobrych miejsc trzeba szukać już jesienią albo po prostu szczęśliwie trafić na ofertę.
    • jemgluten Re: Wakacje 2019 24.07.18, 14:46
      Nie było jeszcze wątku o ateistach i choinkach, to co Ty z wakacjami wyskakujesz smile
      • dyzurny_troll_forum Re: Wakacje 2019 24.07.18, 15:59
        jemgluten napisał(a):

> Nie było jeszcze wątku o ateistach i choinkach, to co Ty z wakacjami wyskakujes
        > z smile

Co się tyczy choinki to ja sobie w tym roku raczej ubiorę ateistą będąc.
      • hopsi-daisy Re: Wakacje 2019 24.07.18, 16:34
        No bo to już trzeba bookowac przeciez...
        A jeśli juz o ateistach to co myslicie - czy bezrobotni mogą jechac na wakacje (urlop)?
        • leanne_paul_piper Re: Wakacje 2019 24.07.18, 18:28

> A jeśli juz o ateistach to co myslicie - czy bezrobotni mogą jechac na wakacje

Bezrobotni? Jak najbardziej, Majorka jest bardzo popularna w tej grupie zawodowejwink
        • zlababa35 Re: Wakacje 2019 24.07.18, 19:36
          Jeśli mają za co, to co za różnica? wink
          • hopsi-daisy Re: Wakacje 2019 24.07.18, 22:37
            No ateisci tez moga miec za co BN świętować... to nie chodzi o kase tylko o ZASADY, proszę pani...
      • butch_cassidy Re: Wakacje 2019 24.07.18, 17:13
        Ale o wakacjach 2019 był już wiosną wink
        • butch_cassidy Re: Wakacje 2019 24.07.18, 17:15
          Nawet osobiście go założyłam big_grin
          Zapewne dlatego pamiętam, że był (choć nie pamiętałam, że mój)
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,166123064,166123064,Wakacje_2019_juz_planujecie_.html
    • butch_cassidy Re: Wakacje 2019 24.07.18, 17:16
      A nie łatwiej przejrzeć np. booking pod kątem kryteriów, które Wam odpowiadają?
      Sama tak właśnie robię zazwyczaj. Jak pozahaczam na tej liście z boku, co ma być, to ofert zostaje bardzo rozsądna ilość do przeanalizowania.
    • zasiedziala Re: Wakacje 2019 24.07.18, 19:47
      A da się kupić bilety lotnicze z takim wyprzedzeniem? Jeśli tak, to ja bym się trochę lękała, że przez ten rok mogą wycofać ten kierunek i będę się musiała potem nakombinować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka