Dodaj do ulubionych

Jakub Żulczyk

26.07.18, 21:23
Na pewno część z Was czytała jego książki. Ja akurat nie czytałam tongue_out Jeszcze nie czytałam, ale leżą przede mną komplet dwóch książek, no i zobaczymy...

Dlatego muszę zapytać i jestem ciekawa - podoba Wam się jego twórczość? Którą z pozycji polecacie i która podobała się Wam najbardziej?
Obserwuj wątek
    • ironia-losu11 Re: Jakub Żulczyk 26.07.18, 22:09
      Czytałam coś o jakimś dilerze, tytułu nie pamiętam i nie dobrnęłam do końca bo zieeew.
      • nowi-jka Re: Jakub Żulczyk 27.07.18, 14:48
        a mi sie podobała ta o dilerze czyli Ślepnąc od świateł. Duzo książek mi ucieka nie pamiętam ich a ta mi zapadła w pamiec
    • aerra Re: Jakub Żulczyk 26.07.18, 22:09
      Czytałam tylko Instytut i nie, nie polecę. Ani to straszne, ani logiczne, ani jakoś specjalnie dobrze napisane.
    • butch_cassidy Re: Jakub Żulczyk 26.07.18, 22:14
      U mnie też lezy, ale jakoś zabrać się nie mogę, bo czuję, że się dałam nabrać "na bestseller" - nie wiem, co mnie opętało, że kupiłam. Kiedyś pewnie sprawdzę, co to warte, ale póki co odwlekam.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Jakub Żulczyk 26.07.18, 22:58
      Uwielbiam. Od fragmentów "Zrób mi jakąś krzywdę", które ukazały się w Lampie sto lat temu smile a potem już lecę ciurkiem.

Co masz? Pewnie "Ślepnąc od świateł" i "Wzgórze psów"? Nie jest to prosta i przyjemna lektura. Wydaje mi się też, że starsze panie nie do końca mogą czuć klimat, bo to już inny styl, składnia, warstwa słowno-znaczeniowa niż starsi pisarze.
      • nolus Re: Jakub Żulczyk 26.07.18, 23:35
        zuleyka.z.talgaru napisała:

> Uwielbiam. Od fragmentów "Zrób mi jakąś krzywdę", które ukazały się w Lampie st
        > o lat temu smile a potem już lecę ciurkiem.

Pamiętam ! Własnie się zastanawiam gdzie pierwszy raz poznałam to nazwisko i to była Lampa - nie czytałam jej regularnie, a właściwie to sporadycznie tylko, ale to akurat pamiętam smile

> Co masz? Pewnie "Ślepnąc od świateł" i "Wzgórze psów"? Nie jest to prosta i prz
        > yjemna lektura.

Dobrze zgadłaś, to chyba hity, prawda? smile W sensie promocji, jak mi się wydaje. Dostałam komplecik w prezencie, zupełnie przypadkowo. Potem zauważyłam, że był dostępny w Biedronce. Ale cieszę się, że go mam, bo faktycznie przez jakiś czas zastawiałam się, czy może nie kupić którejś z książek Żulczyka. No i mam.

Wydaje mi się też, że starsze panie nie do końca mogą czuć klim
        > at, bo to już inny styl, składnia, warstwa słowno-znaczeniowa niż starsi pisarz
        > e.

Już zdążyłam przeczytać, że Żulczyk to chyba głos młodego pokolenia. A jesteś w stanie go do kogoś porównać - w stylu, sposobie pisania, klimacie książek ?
        • zuleyka.z.talgaru Re: Jakub Żulczyk 27.07.18, 09:35
          Hitem to jest "Zrób mi jakąś krzywdę" - tyle razy było dodrukowywane, że to naprawdę godne podziwu smile ale to raczej kwestia niewielkich nakładów. A te o których tu piszemy - owszem, promocja duża, ale też trzeba pamiętać, że Kuba pisał scenariusz do Belfra, zrobił się nagle bardzo popularny i łatwiej już było promować. W ogóle on pisze dużo i różnie. Lubię to co ma do powiedzenia.

Jeśli miałabym go do kogoś porównać - na szybko raczej nikt mi nie przychodzi do głowy. Ale też nie jestem na czasie z młodymi polskimi pisarzami.
      • aandzia43 Re: Jakub Żulczyk 29.07.18, 18:14
        zuleyka.z.talgaru napisała:

> Uwielbiam. Od fragmentów "Zrób mi jakąś krzywdę", które ukazały się w Lampie st
        > o lat temu smile a potem już lecę ciurkiem.
        >
        > Co masz? Pewnie "Ślepnąc od świateł" i "Wzgórze psów"? Nie jest to prosta i prz
        > yjemna lektura. Wydaje mi się też, że starsze panie nie do końca mogą czuć klim
        > at, bo to już inny styl, składnia, warstwa słowno-znaczeniowa niż starsi pisarz
        > e.
        • aandzia43 Re: Jakub Żulczyk 29.07.18, 18:19
          Jestem starsza panią i Wzgórze psów czytałam z wielką przyjemnością. Przyjemne klimaty, ponure prowincjonalne miasteczko, zgnilizna i trupy w szafie na każdym kroku, wszyscy bohaterowie albo napi..eni, albo na głodzie, wypalający koszmarne ilości papierosów. Milutkie grube czytadło na wakacje. Polecam smile
    • tmk123 Re: Jakub Żulczyk 26.07.18, 23:06
      Usiłowałam przeczytać Wzgorze psów. Jak dla mnie porażka. Dla mnie pióro cięzkie, brak akcji i tematyka beznadziejna. Ok, przez Nad Niemnem tez nie mogłam przebrnac, więc może to i wielki pisarz?
    • spanish_fly Re: Jakub Żulczyk 27.07.18, 09:41
      Czytałam Wzgórze Psów. Mnie się podobało. Ten małomiasteczkowy klimat kojarzy mi się bardzo z miastem, w którym wychował się mój mąż. Niektóre postaci, miejsca, i niestety historie, jak żywcem przeniesione.
      • butch_cassidy Re: Jakub Żulczyk 27.07.18, 23:04
        Zaciekawiłaś mnie, chyba się w końcu wezmę.
        • nolus Re: Jakub Żulczyk 27.07.18, 23:39
          butch_cassidy napisała:

> Zaciekawiłaś mnie, chyba się w końcu wezmę.

Oj, go mnie też. Lubię takie klimaty W KSIĄŻKACH, dlatego teraz cieszę się, ze mam te książkę przed sobą 😊
    • volta2 Re: Jakub Żulczyk 27.07.18, 11:27
      ja zaczęłam od instytutu i nie dałam rady

mówicie, żeby dać szansę?

żulczyk znany jest ze scenariusza do belfra, ale belfer to chyba nie jest oryginalna polska produkcja tylko adapter? jeśli się mylę to odszczekam, ale jeśli nie - to powiedzmy sobie, że szumu w takim razie wokół tego artysty za dużo.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Jakub Żulczyk 27.07.18, 14:27
        Zależy komu jest znany....moje pokolenie zna go raczej od pierwszej powieści. Natomiast belfer to dość niedawna historia.
    • marlamar Re: Jakub Żulczyk 27.07.18, 14:48
      Przeczytałam "Wzgórze psów". Gdybym miała tę książkę określić jednym słowem, to przychodzi mi na myśl "bagno". W odniesieniu do treści, nie formy. Książka jest napisana dobrze, czyta się dość szybko, ale fabuła to jest taki brud, bagno, smoła, muł. Nie polecam ludziom w podłym nastroju. Na razie nie zamierzam czytać innych książek Żulczyka, ale doceniam widoczną łatwość pisania i umiejętność tworzenia spójnej fabuły.
      • nolus Re: Jakub Żulczyk 27.07.18, 23:42
        marlamar napisała:

> Przeczytałam "Wzgórze psów". Gdybym miała tę książkę określić jednym słowem, to
        > przychodzi mi na myśl "bagno". W odniesieniu do treści, nie formy. Książka jes
        > t napisana dobrze, czyta się dość szybko, ale fabuła to jest taki brud, bagno,
        > smoła, muł. Nie polecam ludziom w podłym nastroju.

No mnie akurat przyciągają takie klimaty, niestety P
        Ale nastrój teraz mam taki jak opisujesz, wiec może lepiej nie ryzykować.
    • kardla Re: Jakub Żulczyk 28.07.18, 00:12
      Ślepnąc od świateł jest świetne. Dobrze oddaje środowisko imprezującej warszafki.

Ale to co Żulczyk zrobił z drugim sezonem Belfra woła o pomstę do nieba.
      • volta2 Re: Jakub Żulczyk 28.07.18, 01:21
        o to to, też uważam że 2B to pomyłka a najwyraźniej zanosi się na 3. Szukając info o 2 natrafiłam na film z 95 roku z bardzo słabymi notami na filmwebie. może nie mógł iść inaczej niż pierwowzór?
        • nolus Re: Jakub Żulczyk 23.08.18, 18:48
          volta2 napisała:

> o to to, też uważam że 2B to pomyłka a najwyraźniej zanosi się na 3. Szukając i
          > nfo o 2 natrafiłam na film z 95 roku z bardzo słabymi notami na filmwebie. mo
          > że nie mógł iść inaczej niż pierwowzór?

Tak, drugi sezon "Belfra" był gorszy niż pierwszy, ale...nie zwalajmy wszystkiego na scenarzystę. Jest jeszcze reżyser, aktorzy... wink Moim zdaniem serial sporo stracił przez to, że z reżyserii zrezygnował Łukasz Palkowski (podobno z powodu innych zobowiązań zawodowych) - wg mnie to on nadał temu serialowi ten specyficzny klimat/energię, za którą widzowie go sobie cenią.
          • kardla Re: Jakub Żulczyk 24.08.18, 11:22
            No ale w drugim sezonie najbardziej przeszkadzały mi absurdy w scenariuszu, absurdalne zwroty akcji i ogólnie głupi i nieprawdopodobny pomysł przewodni.
            • nolus Re: Jakub Żulczyk 24.08.18, 12:08
              Rozumiem.Masz rację, ale gra aktorów też była średnia, a w niektórych przypadkach wręcz słaba 😕

Podobno na Fb powstała grupa z petycją, aby kolejny sezon "Belfra" miał miejsce akcji w Trójmieście - jestem za ! Pasuje mi jako tlo dla akcji kryminalnej.

Stuhr w którymś z wywiadów na temat "Belfra" mówił, ze nie wyobraża sobie 4 sezonów tego serialu - no ale może trzeci jeszcze będzie 😁
              • kardla Re: Jakub Żulczyk 24.08.18, 13:54
                O ile nie będą jednak tworzyć spec-grupy złożonej z nastolatków, to jestem za. smile
    • andaba Re: Jakub Żulczyk 28.07.18, 10:12

Przeczytałam Wzgórze psów, masochistycznie i poznawczo.
      Rzadko mi się zdarza czytać coś tak idiotycznego. Chamstwo, korupcja, wóda, dilerzy. Koszmarne doświadczenia autora, czy chora wyobraźnia?
      • spanish_fly Re: Jakub Żulczyk 28.07.18, 10:13
        Raczej realia wielu polskich miasteczek.
        • andaba Re: Jakub Żulczyk 28.07.18, 10:28
          Współczuje doświadczeń w takim razie.
          • spanish_fly Re: Jakub Żulczyk 28.07.18, 10:37
            Nie trzeba, mnie nic złego nie spotkało. Po prostu miałam otwarte oczy, dostęp do lokalnych wiadomości i kontakty z ludźmi.
      • naggina Re: Jakub Żulczyk 28.07.18, 10:31
        Dokladnue- doskonale opisana mentalnosc małych miasteczek. Obrzydliwe😂
        • butch_cassidy Re: Jakub Żulczyk 28.07.18, 15:33
          No i teraz chyba przez Was jeszcze dziś zacznę... Bardzo jestem ciekawa, jak to odbiorę.
          Zrobię sobie przerwę w "Wykluczonych" - dziękuję za polecenie btw smile choć niestety nie pamiętam nicka polecającej.
          • butch_cassidy Re: Jakub Żulczyk 29.07.18, 15:59
            Przeczytałam jakieś 120 stron i przyznam, że mnie wciąga. Lubię taki klimat. Pewnie dlatego, że jest jednocześnie egzotyczny - mentalnie - i bliski - geograficznie. No nic, ciekawe, jak będzie dalej. Fajnie, że się zdecydowałam w każdym razie.
            Jak teraz poczytam o małych miasteczkach, to pewnie i po tę o warszawce sięgnę. Tutaj może być podobnie - też egzotycznie wink
            Jedno już wiem - język mi się podoba, jest całkiem ok, momentami świeży.
      • aandzia43 Re: Jakub Żulczyk 29.07.18, 18:26
        andaba napisała:

>
        > Przeczytałam Wzgórze psów, masochistycznie i poznawczo.
        > Rzadko mi się zdarza czytać coś tak idiotycznego. Chamstwo, korupcja, wóda, dil
        > erzy. Koszmarne doświadczenia autora, czy chora wyobraźnia?

Gdzie ty żyjesz kobieto? Samo życie. Trochę tylko literacko pokręcone.
    • kosmos_pierzasty Re: Jakub Żulczyk 21.08.18, 16:51
      No to kończę "Wzgórze psów". I mi się podoba. Przemyślana fabuła, język w porządku, momentami świetny imo, zaskakujący. Temat stary jak świat - zło. Z jednej strony niby wyeksploatowany, z drugiej - niezmiennie ciekawy. W tym ujęciu jak najbardziej zasługujący na uwagę.

Czyli jednak dobrze, że się skusiłam. Następne będzie "Ślepnąc od świateł". Ciekawa jestem, co wyczytam o zupełnie odmiennym środowisku niż to, pokazane we "Wzgórzu psów".

Generalnie polecam i nawet nie przesadzałabym z tym, że książka jakoś wybitnie ciężka, czy dołująca. No nie jest to toskański romans wink ale też nie coś co by ciągnęło jakoś bardzo w dół. Przynajmniej dla mnie.
      • nolus Re: Jakub Żulczyk 23.08.18, 18:39
        kosmos_pierzasty napisała:

> No to kończę "Wzgórze psów". I mi się podoba. Przemyślana fabuła, język w porzą
        > dku, momentami świetny imo, zaskakujący. Temat stary jak świat - zło. Z jednej
        > strony niby wyeksploatowany, z drugiej - niezmiennie ciekawy. W tym ujęciu jak
        > najbardziej zasługujący na uwagę.
        >
        > Czyli jednak dobrze, że się skusiłam. Następne będzie "Ślepnąc od świateł". Cie
        > kawa jestem, co wyczytam o zupełnie odmiennym środowisku niż to, pokazane we "W
        > zgórzu psów".
        >
        Super, lada moment i ja wreszcie przeczytam tongue_out

Jak widać Jakub Żulczyk, mimo krytyki (zwłaszcza tej po drugim, gorszym sezonie serialu "Belfer") cały czas jest uważany za atrakcyjnego autora scenariuszy, a jego twórczość za dobry materiał na takowe. Jak donoszą Filmweb oraz Wirtualnemedia już jesienią HBO oraz HBO GO wyemitują pierwsze odcinki serialu "Ślepnąc od świateł" na podstawie książki Jakuba Żulczyka, o tym samym tytule.

Czyli gość ma jakiś potencjał, bo nieustannie jego proza krzyżuje się ze światem kina/telewizji.

www.filmweb.pl/news/%22%C5%9Alepn%C4%85c+od+%C5%9Bwiate%C5%82%22+ju%C5%BC+jesieni%C4%85+w+HBO+i+HBO+GO-129532
        www.wirtualnemedia.pl/artykul/slepnac-od-swiatel-premiera-jesienia-w-hbo-zwiastun
        Cieszycie się ? smile
    • gulcia77 Re: Jakub Żulczyk 23.08.18, 22:50
      Lekki, łatwy i przyjemny nie jest. Ale bardzo dobrze wyłapuje mentalność, zwłaszcza niewielkich środowisk, małych miasteczek. Akurat pierwsza rzecz jaką czytałam zbiegła mi się w czasie z taką reporterską książką o procesie w sprawie zbrodni popełnionej autobusem, na oczach całej wsi w latach 70-tych w Polsce (tytuł sprawdzę, jak dotrę do domu). Toczka w toczkę ten sam klimat, choć jedna z książek całkowicie oparta na faktach.
      Swoją drogą - niedawno rozpoczął się proces w sprawie morderstwa Iwony Cygan. Identyczne bagno, tylko istniejące naprawdę.
      • volta2 Re: Jakub Żulczyk 24.08.18, 11:07
        jak przejeżdżam przez tę miejscowość gdzie iwona cygan mieszkała, to mam dreszcze. a przejeżdżam średnio dwa, trzy razy w roku, ale skojarzeń z żulczykiem do tej pory nie miałam, podaj tytuł koniecznie, bo co sięgnę po kolejną książkę, to skucha, przebrnąć nie mogę.

no ale zaimponowało mi, że idzie do sieci/tv? kolejny jego serial. brawo! oby był tak dobry jak belfer
      • aandzia43 Re: Jakub Żulczyk 24.08.18, 11:24
        Pamiętam sprawę morderstwa młodej ciężarnej kobiety, jej męża i młodego brata na oczach milczącej jak grób wsi w latach siedemdziesiątych chyba jeszcze. Potem powstał też film fabularny. Sprawa Iwony Cygan czy tej zgwałconej piętnastolatki co niewinny chłopak przesiedział 18 lat to odmiany tego samego zjawiska: terroru w małych społecznościach.
        • gulcia77 Re: Jakub Żulczyk 24.08.18, 11:26
          Dokłasdnie o tej sprawie jest ten reportaż.
          • aandzia43 Re: Jakub Żulczyk 24.08.18, 11:30
            gulcia77 napisała:

> Dokłasdnie o tej sprawie jest ten reportaż.
            >

Tzw.sprawa polaniecka. Film fabularny to "Zmowa".
            • aandzia43 Re: Jakub Żulczyk 24.08.18, 11:33
              "Wśród nocnej ciszy" Bratnego powieść, "Nie oświadczam sie" Łuki dokument.
              • gulcia77 Re: Jakub Żulczyk 24.08.18, 11:35
                "Nie oświadczam się". To czytałam!
            • gulcia77 Re: Jakub Żulczyk 24.08.18, 11:34
              Na razie biegam między firmą a szpitalem i nie mogłam sobie przypomnieć. Dzięki. Ta reporterska książka ma chyba ten sam tytuł. Filmu nie widziałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka