Dodaj do ulubionych

żelazko :/ i woskoza

03.08.18, 14:20
doradźcie, proszę:
mam dwie sukienki z wiskozy (jakby dzianina), moje ulubione. poza tym mam także gó...ane żelazko Rowenta, które cieknie. na sukienkach widać każą plamę wody (nawet po wyschnięciu). miałam żelazko Tefal kiedyś, to samo - ciekło...

czy w każdym żelazku, jak skarapla się para (piorę używając pary, wciskając często ten przycisk), to cieknie woda? teraz to już staram się ak rozwieszać po praniu te sukienki, żeby nie trzeba było prasować... tylko, że i tak czasem tu i tam trzeba...

to nie wątek reklamowy... naprawdę forumki, polećcie żelazko. chyba że jest opcja, że jakoś źle użytkuję?... tefal by ciekł? (nie używam wody destyowanej, tylko przegotowaną i czasem mam trochę kamienia w dziurkach, ale mało...uncertain to może być to?).
L
Obserwuj wątek
    • pade Re: żelazko :/ i woskoza 03.08.18, 14:27
      tak, to może być kamień
      musisz porządnie odkamienić żelazko
    • bei Re: żelazko :/ i woskoza 03.08.18, 14:48
      U mnie żadne nie cieknie, może zalej na noc ciepłym octem, później porządnie przepłucz. Możesz kupić zwykły, najtańszy filtr do wody- taki w dzbanku- i używaj wody przefiltrowanej. Woda do prasowania w butelkach wychodzi dużo drożej, wiec zakup dzbanka nie jest taki straszny😊
      • mari.sol Re: żelazko :/ i woskoza 03.08.18, 19:54
        Ja kupuję wodę demineralizowaną. Koszt około 4-5 zł za 5 litrów.
    • danaide Re: żelazko :/ i woskoza 03.08.18, 20:30
      Przy prasowaniu większości rzeczy - wiskoza, jedwab, bawełny inne niż pościel itp. - temperatura ciut powyżej dwóch gwiazdek, uderzenie pary max. pośrodku skali. Na równo dwóch gwiazdkach i max pary często są przecieki.
    • eliszka25 Re: żelazko :/ i woskoza 03.08.18, 20:32
      moje stare mi pod koniec czasem cieklo, ale podejrzewam, ze juz ze starosci, bo mialo chyba z 15 lat. tak normalnie mi zelazko nie cieklo, nowe tez nie cieknie. moze faktycznie powinnas porzadnie odkamienic i uzywac wody destylowanej lub filtrowanej do prasowania. ja wczesniej uzywalam wody destylowanej w butelkach 5-litrowych. teraz mamy dzbanek z filtrem i do prasowania leje z dzbanka.
    • lajla.l Re: żelazko :/ i woskoza 04.08.18, 11:05
      Dziękuję WAM serdecznie za wszystkie rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka